Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-01-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Πρόταση Τουρκίας - Στρο
  • [02] Πρόεδρος Παπούλιας - Ιταλία - Κυπριακό
  • [03] Βρετανός ΥΠΕΞ - Επαφές
  • [04] Τουρκία - Γκιουλ - Ερντογάν
  • [05] ΟΗΕ - Κόφι Ανάν - Τουρκική πρόταση για Κυπριακό
  • [06] Τουρκία - ΓΓ Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας - Ράις - Κυπριακό
  • [07] ΗΠΑ -Υπουργείο Εξωτερικών- Τουρκική πρόταση για Κυπριακό
  • [08] Κομισιόν - Ρεν - Τουρκικές προτάσεις
  • [09] Ευρωβουλή - Μπροκ - Τελωνειακή Ενωση
  • [10] Αθήνα - Μολυβιάτης - Κυπριακό - Τουρκική πρόταση
  • [11] Ρουσόπουλος- Κυπριακό - Τουρκικές προτάσεις
  • [12] Αθήνα - Κουμουτσάκος - ΥΠΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό
  • [13] Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Προτάσεις Ερντογάν - Στρο
  • [14] Κλεάνθους - Τουρκία - Κυπριακό
  • [15] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Κυπριακό - Τουρκία - Επίσκεψη Στρο
  • [16] ΕΥΡΩΚΟ - Συνάντηση Ιακώβου με Στρο
  • [17] Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό - Πρόταση Τουρκίας
  • [18] Ρουσόπουλος - Κυπριακό - ΥΠΕΞ Βρετανίας - Επίσκεψη
  • [19] Πρόεδρος ΕΔΗ - Επίσκεψη Στρο
  • [20] Κίνημα Οικολόγων - Στρο - Ανάν
  • [21] Επαλξη - Προτάσεις Γκιουλ για Κυπριακό
  • [22] Ελεύθεροι Πολίτες - Επίσκεψη Στρο
  • [23] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μόσχα - Ικανοποίηση
  • [24] Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Υπ. Παιδείας - Μητροπολίτης Πάφου
  • [25] Κλεάνθους - Σουηδοί βουλευτές - Κυπριακό
  • [26] Χριστόφιας - Σουηδοί βουλευτές
  • [27] Υπουργείο Εξωτερικών - Τελ Αβίβ - Επίθεση - Καταδίκη
  • [28] Κυπριανού - Επίσκεψη στην Τουρκία - Γρίπη πτηνών
  • [29] ΕΕ - Κτηνιατρική Επιτροπή - Πτηνά - Απαγόρευση
  • [30] Υπουργός Γεωργίας - Γρίπη των πτηνών
  • [31] Αυστραλιανό Οπεν - Νέος θρίαμβος για Παγδατή
  • [32] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μάρκος Παγδατής
  • [33] ΕΑΚ - Βράβευση ''Αρίστων'' κυπριακού αθλητισμού
  • [34] Πρόεδρος Βουλής - Κύπριοι αθλητές - Τελετή βράβευσης
  • [35] Eurocup Challenge - ΑΠΟΕΛ
  • [36] Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας Γυναικών - Αποτελέσματα
  • [37] Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
  • [38] Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

  • Εκπομπή για Ομογένεια KYΠΕ - 25/01/2006

    [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Πρόταση Τουρκίας - Στρο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως δεν βλέπει τίποτε το νέο σε ό,τι αφορά την πρόταση για το Κυπριακό που η Αγκυρα υπέβαλε στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και η οποία παρουσιάστηκε χθες από τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    «Δεν βλέπω τίποτε το νέο. Είναι η πρόταση που είχε γίνει από τον κ. Γκιουλ στις 30 Μαϊου 2004 που πιστεύω ότι δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά προσπάθεια της Τουρκίας να αποφύγει τις υποχρεώσεις που έχει έναντι της Κύπρου και της ΕΕ, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό της πλαίσιο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις του αργά χθες το απόγευμα μετά την επιστροφή του από τη Ρωσία.

    Πρόσθεσε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει ζητά ανταλλάγματα για να κάνει αυτό το οποίο είναι υποχρεωμένη να κάνει».

    «Ολα τα άλλα που περιέχονται στη δήλωση ασφαλώς θα τα μελετήσουμε αλλά δεν νομίζω να συνιστούν καμιά νέα τοποθέτηση ή μπορούν να θεωρηθούν ότι είναι είτε πρωτοβουλία είτε μια νέα αρχή», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζακ Στρο στην περιοχή και τη δήλωση εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ επ αυτής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως «εμείς δεν είχαμε καμιά ενημέρωση προηγουμένως ούτε από τη Βρετανία, ούτε από τα ΗΕ ότι αυτή η επίσκεψη του κ. Στρο είχε το χαρακτήρα της ανάθεσης οιουδήποτε ρόλου από τα ΗΕ προς τον κ. Στρο».

    Πρόσθεσε πως εάν η επίσκεψη του κ. Στρο μπορεί να θεωρηθεί ως προέκταση των προσπαθειών του ΓΓ «αυτοί οι οποίοι επιδιώκουν τέτοιο ρόλο πρέπει πρώτα από όλα να έχουν το τεκμήριο της αντικειμενικότητας και να μπορούν να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη και των δυο πλευρών ότι θα είναι αυτό που λέμε καλοί μεσολαβητές, προωθούντες το κοινό καλό και τα συμφέροντα των πλευρών και όχι την προώθηση των δικών τους συμφερόντων ή αλλότριων συμφερόντων που σχετίζονται με την ΕΕ».

    Ερωτηθείς αν οι Βρετανοί ή ο κ. Στρο δεν έχουν το τεκμήριο της αντικειμενικότητας και την εκτίμηση και των δυο πλευρών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως «δεν είναι σωστό να αναφέρω εγώ εκτιμήσεις».

    «Ομως το γεγονός και μόνο ότι παρά την για εβδομάδες υποβολή από μέρους μας της ανησυχίας μας γιατί η επίσκεψη προσβάλλει και τα αισθήματα και τις ευαισθησίες του κυπριακού ελληνισμού, δεν εισακούστηκαν αυτές οι εισηγήσεις μας, και μάλιστα ενώ συνεχιζόντουσαν οι διαβουλεύσεις για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, προχώρησαν οι ίδιοι να ανακοινώσουν ως τετελεσμένο το γεγονός της επίσκεψης και τις δικές μας επιφυλάξεις», είπε.

    [02] Πρόεδρος Παπούλιας - Ιταλία - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από τη Ρώμη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ελλάδας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Παράλληλα τόνισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να συνεργασθεί και η Τουρκία για την επανένωση της Κύπρου.

    Ο κ. Παπούλιας μιλώντας ψες στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, και αναφερόμενος στο Κυπριακό επανέλαβε πως «με βάση τη σταθερή θέση υπέρ της επίτευξης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την επανένωση της Κύπρου, η Ελλάδα υποστηρίζει μια πολύ προσεκτικά προετοιμασμένη διαδικασία χωρίς χρονοδιαγράμματα, χωρίς επιδιαιτησία και είναι έτοιμη να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων».

    Αλλωστε, όπως είπε ο κ. Παπούλιας, «μετά την έναρξη προενταξιακής διαδικασίας για την Τουρκία, αναμένουμε από την κυβέρνηση της γείτονος χώρας να συνεργασθεί για την επανένωση της Νήσου».

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφερόμενος στην Τουρκία σημείωσε πως «παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας, στη βάση της αρχής ''πλήρης εφαρμογή κριτηρίων, πλήρης ένταξη'', όπως ισχύει για όλες τις υποψήφιες χώρες».

    «Είμαστε εποικοδομητικοί και θετικοί, θεωρώντας ότι πάρα πολλά ή σχεδόν όλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση της Τουρκίας να αποδεχθεί τις αρχές και τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων είναι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ένωση», υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.

    [03] Βρετανός ΥΠΕΞ - Επαφές

    Συνεχίζει σήμερα το πρωί τις επαφές του στην Κύπρο ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος έφθασε χθες το απόγευμα στο νησί στο πλαίσιο περιοδείας σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα.

    Στις 0930 θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και στις 1130 με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό γραφείο στα κατεχόμενα.

    Λόγω της απόφασης του κ. Στρο να συναντηθεί στο ''προεδρικό γραφείο'' με τον Τ/Κ ηγέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν θα συναντηθεί με τον Βρετανό ΥΠΕΞ.

    Στις 1300 ο κ. Στρο θα δώσει διάσκεψη Τύπου στο Λήδρα Πάλας.

    Ο κ. Στρο αναμένεται να μεταβεί το απόγευμα στη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου.

    Για την επίσκεψη του κ. Στρο πραγματοποιούνται σήμερα εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τόσο από την Κίνηση για το Ευρωπαϊκό Μέλλον της Κύπρου όσο και από την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών και την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων.

    [04] Τουρκία - Γκιουλ - Ερντογάν

    ''Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει εγκρίνει ακόμη την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό. Το Συμβούλιο θα πρέπει να πάρει μια απόφαση'', δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταίπ Ερντογάν χθες μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των βουλευτών του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    Λίγο πριν από την συνέντευξη Τύπου του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αγκυρα με θέμα τη δημοσιοποίηση νέου Τουρκικού ''Σχεδίου Δράσης'' για το Κυπριακό, ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία προχθές βράδυ με τον Ρώσσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία συζήτησε την άρση της λεγόμενης απομόνωσης του ψευδοκράτους.

    ''Ο κ. Πούτιν μου είπε ότι η επίλυση του Κυπριακού εξαρτάται από τον ΟΗΕ. Ωστόσο η ελληνοκυπριακή διοίκηση προσπαθεί να μεταφέρει το θέμα στη βάση της ΕΕ, και όχι του ΟΗΕ,'' υποστήριξε ο Ερντογάν.

    ''Ο Τούρκος Πρωθυπουργός που επεσήμανε ότι ''η Τουρκία υποστήριζε πάντοτε μια δίκαιη και ουσιαστική λύση στο Κυπριακό'', είπε ότι πρόκειται να μεταβεί στο Νταβός στις 26 Ιανουαρίου όπου θα συζητήσει το Κυπριακό με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και με πολιτικούς ηγέτες.

    [05] ΟΗΕ - Κόφι Ανάν - Τουρκική πρόταση για Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν αναμένεται να τοποθετηθεί επί του ''Σχεδίου Δράσης'' που κατέθεσε η Τουρκία για την Κύπρο, μετά την αναμενόμενη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στο Νταβός της Ελβετίας.

    Ο κ. Ανάν επρόκειτο να αναχωρήσει χθες για περιοδεία στην Ευρώπη και ο εκπρόσωπός του, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας και οι συνεργάτες του ''μελετούν προσεκτικά'' τις τουρκικές προτάσεις.

    Διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού υποστηρίζουν ότι η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ είναι ''πολύ πιθανό'' να καλωσορίσει τη συγκεκριμένη τουρκική ενέργεια, εκτιμώντας ότι είναι υποβοηθητική των προσπαθειών προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

    [06] Τουρκία - ΓΓ Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας - Ράις - Κυπριακό

    Το Κυπριακό και οι τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις ήταν ανάμεσα στα κύρια θέματα που συζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας Γιίτ Αλπογαν, με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στην Ουάσιγκτον.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον ΜακΚόρμακ, που μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, οι ΗΠΑ ''υποστηρίζουν μια λύση του Κυπριακού που να στηρίζεται στο σχέδιο Ανάν. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό. Υπήρξε μια προηγούμενη απόπειρα ψηφοφορίας του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα. Η ψηφοφορία αυτή απέτυχε''.

    ''Εξακολουθούμε να τρέφουμε ελπίδες ότι μπορεί να εξευρεθεί μια λύση και πιστεύουμε ότι η σωστή πορεία είναι μια λύση που να βασίζεται στο σχέδιο Ανάν. Ετσι θα συνεχίσουμε να ασχολούμεθα με το θέμα αυτό,'' είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με τη σχετική ανταπόκριση του πρακτορείου από την Ουάσιγκτον.

    Επίσης ο κ. ΜακΚόρμακ αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία και τις στενές σχέσεις Τουρκίας -ΗΠΑ λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά σημαντικά θέματα για τα οποία οι ΗΠΑ ''προσβλέπουν στη συνεργασία τους με την Τουρκία.''

    [07] ΗΠΑ -Υπουργείο Εξωτερικών- Τουρκική πρόταση για Κυπριακό

    Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ανάγκη ''να καταλήξει η διεθνής κοινότητα σε μια λύση του Κυπριακού που θα βασίζεται στο σχέδιο Ανάν'', δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πρόταση που υπέβαλε η Τουρκία για το Κυπριακό.

    ''Συνεχίζουμε να παραμένουμε ανοιχτοί σε μια συνεργασία με τον ΓΓ του ΟΗΕ σε αυτό το θέμα και σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για να προχωρήσουμε προς κάποιου είδους διευθέτηση. Αυτό είναι σίγουρα ένα βήμα που καλωσορίζουμε'', πρόσθεσε ο κ. Μακόρμακ.

    ''Δεν μπορώ να σχολιάσω τις λεπτομέρειές της'', συνέχισε, αλλά ''για να φθάσουμε σε μια λύση σε αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα, θα χρειασθεί η επίδειξη καλής θέλησης από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη''.

    Αρμόδιος Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι η ταυτόχρονη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών αποτελεί θετική προοπτική που θα διευκόλυνε τις προσπάθειες για λύση, και σε αυτό το πνεύμα τα Ηνωμένα Εθνη θα μπορούσαν να ''οικοδομήσουν πάνω στις τουρκικές προτάσεις, στην προσπάθεια αναζήτησης δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του προβλήματος''.

    [08] Κομισιόν - Ρεν - Τουρκικές προτάσεις

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά του Επιτρόπου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, χαιρετίζει προσπάθειες για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα τις υποχρεώσεις της Αγκυρας προς την ΕΕ και τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Η Επιτροπή καλωσορίζει τις προσπάθειες για επίτευξη προόδου στο υφιστάμενο αδιέξοδο σε σχέση με το Κυπριακό'', αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Επίτροπος Ρεν, με αφορμή την εξαγγελία των προτάσεων της Αγκυρας από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ προσθέτοντας πως ''το στάτους κβο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός''.

    Οπως αναφέρει ο κ. Ρεν, ''η πρωτοβουλία της Τουρκίας, που ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ αξίζει προσεκτικής εξέτασης. Εχω ζητήσει από τις υπηρεσίες μου να το πράξουν''.

    Σημειώνει ότι οι προτάσεις αυτές σκοπεύουν να αποτελέσουν ''τη βάση για περαιτέρω συζήτηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ'' και προσθέτει: ''Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε τέτοια συζήτηση''.

    Παράλληλα, ο κ. Ρεν υπενθυμίζει ότι με την υπογραφή του πρόσθετου πρωτοκόλλου για επέκταση της Τελωνειακής της Ενωσης και με τα 10 νέα κράτη μέλη της τον περασμένο Ιούλιο, ''η Τουρκία έχει αναλάβει δεσμεύσεις προς την ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη της, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναμένεται να τις εκπληρώσει πλήρως''.

    Ο Επίτροπος Ρεν αναφέρει ακόμη ότι η ΕΕ τον Απρίλιο του 2004 ανέλαβε δέσμευση για τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης της τ/κ κοινότητας. ''Η Επιτροπή έκανε προτάσεις προς αυτό το σκοπό και ελπίζει πως το Συμβούλιο θα αποφασίσει σύντομα επί αυτής της βάσης'', προσθέτει.

    ''Ευθυγραμμισμένη με τη μακρόχρονη της θέση, η Επιτροπή παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην υποστήριξη της συνέχισης των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατόν'', καταλήγει ο κ. Ρεν.

    [09] Ευρωβουλή - Μπροκ - Τελωνειακή Ενωση

    Η τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ θα επικυρωθεί από την Ευρωβουλή όταν η Τουρκική Εθνοσυνέλευση επικυρώσει το πρωτόκολλο, δήλωσε χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών, ο Πρόεδρός της, Ελμαρ Μπροκ, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    Ο κ. Μπροκ αν και ρωτήθηκε σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

    Στο θέμα της τελωνειακής ένωσης αναφέρθηκε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και η Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Ουρσουλα Πλάσνικ, η οποία προεδρεύει της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2006. Οπως είπε, βρίσκεται για το θέμα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου σε επαφή με τους Τούρκους, χωρίς όμως να γίνει επί τούτου οποιαδήποτε κίνηση.

    Η κ. Πλάσνικ αναφέρθηκε και στους κανονισμούς για το εμπόριο και την ενίσχυση των Τ/Κ υπογραμμίζονταας ότι θα συνεχιστεί και επί της Αυστριακής Προεδρίας η προσπάθεια για την διευθέτηση του θέματος.

    [10] Αθήνα - Μολυβιάτης - Κυπριακό - Τουρκική πρόταση

    Η Αθηνά εκτιμά εκ πρώτης όψεως ότι η πρόταση της Τουρκίας για το Κυπριακό δεν διαφέρει από παλαιότερες προτάσεις της, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, προσθέτοντας ωστόσο πως η πρόταση θα μελετηθεί πολύ προσεκτικά.

    «Εκ πρώτης όψεως, όμως, νομίζω ότι μπορώ να πω ότι δεν φαίνεται να διαφέρει ουσιαστικά από παλαιότερες παρόμοιες τουρκικές πρωτοβουλίες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μολυβιάτης.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ερωτηθείς αν η απουσία του Τούρκου ομολόγου του Αμπντουλάχ Γκιούλ από την Διαβαλκανική, είναι ένα μήνυμα της τουρκικής πλευράς υποβάθμισης της συμμετοχής της, δήλωσε «δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία πρόταση υποβαθμίσεως από κανέναν της Διαβαλκανικής Συνεργασίας».

    «Η Τουρκία εκπροσωπήθηκε σε ένα πάρα πολύ υψηλό επίπεδο από στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού, του κ. Ερντογάν και δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμία πρόθεση υποβαθμίσεως αυτής της συνεργασίας», είπε ο κ. Μολυβιάτης.

    [11] Ρουσόπουλος- Κυπριακό - Τουρκικές προτάσεις

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος, ερωτηθείς χθες για τις προτάσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό, έκανε λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού και υπογράμμισε πως «σημασία έχει να βρεθεί η λύση στο Κυπριακό, έτσι όπως έχει περιγραφεί δια στόματος του Πρωθυπουργού και του Κυπρίου Προέδρου, και οι όποιες κινήσεις να είναι κινήσεις ουσίας».

    Ο κ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι «η Τουρκία έχει ενδεχομένως κάθε λόγο να βγεί από τη θέση όπου βρίσκεται» μετά τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ, για τις οποίες, όπως είπε, «συνέβαλε ισχυρά» η Ελλάδα.

    «Αν αναζητά όμως τρόπους για να μην ανταποκριθεί σ΄ αυτές τις υποχρεώσεις, τότε θα μιλήσουμε για κινήσεις εντυπωσιασμού, δεδομένου ότι επί της ουσίας η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πεδίο της ΕΕ», πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [12] Αθήνα - Κουμουτσάκος - ΥΠΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος ξεκαθάρισε χθες ότι η επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Βρετανίας Τζάκ Στρο στην Αθήνα δεν συνιστά πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

    Ο κ. Κουμουτσάκος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η επικείμενη επίσκεψη του κ. Στρο αποτελεί μέρος της αποστολής του Βρετανού αξιωματούχου για το Κυπριακό, υπογράμμισε πως «ο κ. Στρο έρχεται στην Αθήνα στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας».

    «Η επίσκεψη αυτή δεν συνιστά τμήμα ειδικής αποστολής ή πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, όπως άλλωστε προκύπτει σαφώς και από την ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, η οποία θα αφορά τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις εξελίξεις στην Νοτιονατολική Ευρώπη, το Κυπριακό και θέματα που ενδέχεται να απασχολήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

    [13] Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Προτάσεις Ερντογάν - Στρο

    Το ΑΚΕΛ δεν έχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι η Τουρκία θα επιδιώξει με διάφορα τεχνάσματα να αποσείσει τις ευθύνες που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας την αποστολή προτάσεων από τον Τούρκο Πρωθυπουργό στον ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού.

    «Θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε το περιεχόμενο των προτάσεων που απέστειλε πριν προβούμε σε ολοκληρωμένα σχόλια'', είπε προσθέτοντας ότι «είναι παρακινδυνευμένο να προβαίνουνε σε σχόλια στη βάση δημοσιογραφικών πληροφοριών».

    Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Στρο να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι οι μεθοδεύσεις της Βρετανίας για αναβάθμιση του καθεστώτος των Τ/Κ δεν γίνονται αποδεκτές.

    Σε δηλώσεις χθες στη Βουλή, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως η Τουρκία στην προσπάθεια της να αποσείσει τις ευθύνες της έναντι της ΕΕ θα έχει βοήθεια και στήριξη από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και όπως φαίνεται και από τη Γραμματεία των ΗΕ. Πρόσθεσε πως «εμείς πρέπει να οπλιστούμε με ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή για να ξεπεράσουμε τις οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις θα αναπτυχθούν από την πλευρά της Τουρκία και των υποστηριχτών της».

    [14] Κλεάνθους - Τουρκία - Κυπριακό

    Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας για την επέκταση της Τελωνειακής της Ενωσης και δεν μπορεί να συνδυάζει αυτή της την υποχρέωση με παράλογες απαιτήσεις, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Σχολιάζοντας τις κινήσεις της Αγκυρας στο Κυπριακό είπε ότι αυτές απορρέουν από τις πιέσεις που νοιώθει η Τουρκία για εκπλήρωση των ευρωπαϊκών της δεσμεύσεων και πρόσθεσε ότι τα δύσκολα για την Τουρκία τώρα αρχίζουν.

    «Πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της και δεν μπορεί να το πράξει αυτό συνδυάζοντάς το με οποιαδήποτε άλλη παράλογη απαίτηση, ούτε μπορεί να εξομοιώνει τα παράνομα λιμάνια που υπάρχουν στα κατεχόμενα με εκείνα που πρέπει να ανοίξει η Τουρκία», ανέφερε ο κ. Κλεάνθους,

    Οπως είπε, η Τουρκία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή πιέσεις για εκπλήρωση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων και «αυτό είναι που προσπαθεί είτε να αποφύγει είτε να το συνδυάσει με κάτι άλλο για να αποπροσανατολίσει».

    [15] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Κυπριακό - Τουρκία - Επίσκεψη Στρο

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου εκτιμά ότι από την πλευρά της Τουρκίας βρίσκεται σε εξέλιξη μια καλά μεθοδευμένη επιχείρηση εξαπάτησης της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας και απόσειση και παράκαμψη της ευθύνης συμμόρφωσης προς τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί στις 3 Οκτωβρίου, με το διαπραγματευτικό πλαίσιο από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    «Αυτή η επιχείρηση εξωραϊσμού της τουρκικής δολιότητας, ουσιαστικά της άρνησης της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις ρητές υποχρεώσεις που τις έχουν ανατεθεί από το διαπραγματευτικό πλαίσιο, πρέπει να καταγγελθεί και πρέπει να αποκαλυφθεί», είπε.

    Μιλώντας χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Ομήρου είπε πως «Κύπρος και Ελλάδα οφείλουν να κινηθούν άμεσα και αποφασιστικά για να απαιτήσουν από τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα την εφαρμογή των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Τουρκία, όπως αναφέρεται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, χωρίς οποιουσδήποτε πρόσθετους όρους ή μια προσπάθεια να εξασφαλίσει η Τουρκία ανταλλάγματα, επειδή θα εφαρμόσει τις δικές τις υποχρεώσεις».

    [16] ΕΥΡΩΚΟ - Συνάντηση Ιακώβου με Στρο

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα εκφράζει διαφωνία με την απόφαση της κυβέρνησης για συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, μετά την επιμονή του τελευταίου να συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο ''προεδρικό μέγαρο''.

    ''Με την απόφαση της κυβέρνησης να δεχθεί διά του Υπουργού της τον Βρετανό ΥΠΕΞ, ακυρώνεται βασικά προηγούμενη απόφαση της να μην δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον κ. Στρο, αφού ο σκοπός των Βρετανών βασικά υλοποιείται με τη συνάντηση που θα έχουν οι κύριοι Ιακώβου και Στρο'', αναφέρει το ΕΥΡΩΚΟ.

    [17] Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό - Πρόταση Τουρκίας

    Η Τουρκία δεν πρέπει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ''πρέπει να βρίσκει μπροστά της το Κυπριακό και τις δικές μας πρωτοβουλίες''.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση εκπροσώπου Τύπου των ΗΕ ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ επέδωσε πρόταση για το Κυπριακό στον Κόφι Ανάν, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ''αντί να αφήνουμε την Τουρκία να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για το Πρωτόκολλο και το απευθείας εμπόριο, θα πρέπει εμείς να πρωταγωνιστήσουμε έτσι που η ουσία του Κυπριακού να επανέλθει στο προσκήνιο και η λύση του Κυπριακού στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής''.

    [18] Ρουσόπουλος - Κυπριακό - ΥΠΕΞ Βρετανίας - Επίσκεψη

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε χθες σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό η σημερινή ελληνική κυβέρνηση ''ήταν και παραμένει παρούσα, δίνοντας επιτυχημένες μάχες μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων».

    Ο κ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, είπε πως «η κυβέρνηση δεν θα εκπροσωπηθεί» επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα είναι παρούσα, όπου κρίνει, όποτε κρίνει και όπως κρίνει, σε όλες τις μάχες που έχουμε δώσει για τα μεγάλα εθνικά θέματα».

    «Εάν μιλάμε για το Κυπριακό, ήταν και παραμένει παρούσα η σημερινή κυβέρνηση δίνοντας επιτυχημένες μάχες μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων», ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Βρετανίας Τζακ Στρο στην Αθήνα, ο κ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν «η ελληνική πλευρά ήταν ενήμερη ότι αυτός είναι και εντολοδόχος του ΓΓ του ΟΗΕ», είπε πως «η επίσκεψη του κ. Στρο είναι επίσκεψη εργασίας.

    ''Η εκτίμησή σας ότι ο κ. Στρο επισκέπτεται τη χώρα μας ως εντολοδόχος του κ. Ανάν δεν προκύπτει από πουθενά», ανέφερε.

    [19] Πρόεδρος ΕΔΗ - Επίσκεψη Στρο

    Πρέπει η πολιτική και η διπλωματία μας να ξεχωρίζει τις διμερείς σχέσεις από τις πρωτοβουλίες που τείνουν στην προετοιμασία μιας νέας πρωτοβουλίας για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας την επίσκεψη στην Κύπρο του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο και την επικείμενη συνάντηση του με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο λεγόμενο προεδρικό των κατεχομένων.

    ''Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι συναντήσεις με τον κ. Ταλάτ, ιδιαίτερα όταν ξεκαθαρίζεται εκ των προτέρων από τους επισκέπτες ότι δεν συνιστούν αναγνώριση, δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντικριστούν από την πλευρά μας σαν τέτοιες'', είπε ο κ. Παπαπέτρου στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου.

    Αντίθετα, συνέχισε, η αδράνεια και η στασιμότητα αναβαθμίζουν και τον Ταλάτ και το ψευδοκράτος και ενισχύουν, δυστυχώς, τη διχοτόμηση, η οποία στην Κύπρο βρίσκεται εντός των πυλών.

    [20] Κίνημα Οικολόγων - Στρο - Ανάν

    Η πολιτική κάλυψη που έδωσε την τελευταία στιγμή ο Κόφι Ανάν στην επίσκεψη Στρο είναι γεγονός με πολλαπλή σημασία και αποτελεί ίσως μια μορφή δημιουργίας άλλοθι για τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών για όσα απαράδεκτα επιχειρεί τις μέρες αυτές στην Κύπρο, υποστηρίζει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σημειώνει ότι ''χρειάζεται πολλή προσοχή στην περίπλοκη αυτή κατάσταση που δημιουργείται'' και προσθέτει ότι ''η ενεργοποίηση των Βρετανών, με την κάλυψη του Κόφι Ανάν, αποτελεί ίσως χειρισμό ανατροπής κάθε προσπάθειας για περαιτέρω εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό''.

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί θετικές τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ και της Ρωσίας στο Κυπριακό και εκτιμά ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια και να μην εμποδιστεί από τις όποιες κινήσεις που προέρχονται από τη Βρετανία, την Τουρκία ή τον Κόφι Ανάν.

    [21] Επαλξη - Προτάσεις Γκιουλ για Κυπριακό

    Για ''υποτίμηση της νοημοσύνης των εκπροσώπων της διεθνής κοινότητας'', κάνει λόγο η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ για το Κυπριακό.

    Οπως αναφέρει η Επαλξη σε ανακοίνωσή της, ''από τις έξι προτάσεις του σχεδίου δράσης, οι δύο πρώτες αποτελούν ήδη υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις είναι επαναλαμβανόμενες απαιτήσεις για απευθείας εμπόριο, άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων και η συμμετοχή των Τ/Κ σε διεθνείς αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις''.

    ''Δηλαδή, επιθυμούν να κερδίσουν τα πάντα δίδοντας εκείνα που εν πάση περιπτώσει υποχρεούνται να δώσουν'', σχολιάζει η Επαλξη και συμπληρώνει: ''Είναι εκπληκτική η λογική αυτή''.

    [22] Ελεύθεροι Πολίτες - Επίσκεψη Στρο

    Το Κίνημα Ελεύθεροι Πολίτες σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ''η στάση της Μεγάλης Βρετανίας όσον αφορά το Κυπριακό είναι για πολλές δεκαετίες η ίδια και καθημερινά με τις ενέργειές της μας υπενθυμίζει τα φιλοτουρκικά της αισθήματα''.

    Σημειώνει ότι με την επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο στα κατεχόμενα, ''οι Αγγλοι για άλλη μια φορά δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο'', προσθέτοντας ότι, ''παρά το μπαράζ δηλώσεων ότι δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, με την επίσκεψη αυτή νομιμοποιούν την εισβολή και κατοχή''.

    [23] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μόσχα - Ικανοποίηση

    Πολύ ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα των επαφών και συζητήσεών του στη Ρωσία, επέστρεψε αργά χθες το απόγευμα από τη Μόσχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Αναφερόμενος στη θέση της Ρωσίας επί του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας πως «για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε το ζωηρό ενδιαφέρον της Ρωσίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και η θέση της Ρωσίας ως θέση αρχών και επαναβεβαιώθηκε ότι αυτή η στάση και υποστήριξη της Ρωσίας δεν έχει αλλάξει και δεν πρόκειται να αλλάξει».

    Ερωτηθείς εάν έχει επιτευχθεί ο στόχος της ενεργότερης εμπλοκής της Ρωσίας στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως «η Ρωσία έδειχνε συνεχώς ενδιαφέρον σε όλες τις εξελίξεις στα διεθνή βήματα όπως και σε διμερείς σχέσεις».

    «Είχα παρακαλέσει τον Πρόεδρο Πούτιν να συνεχιστεί αυτό το ζωηρό ενδιαφέρον και έχω τη διαβεβαίωση ότι σε κάθε τυχόν νέα πρωτοβουλία του ΓΓ η Ρωσία συμφωνά μαζί μας ότι πρέπει να μετέχουν ενεργά και τα 5 Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ασφαλώς η Ρωσία», είπε.

    «Και αυτό νομίζω είναι μια περισσότερο προχωρημένη θέση», πρόσθεσε.

    «Επιστρέφω από την επίσκεψη στη Ρωσία πολύ ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα των επαφών και συζητήσεων που είχα», ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ευχαριστώντας την κυβέρνηση της Ομοσπονδίας της Ρωσίας για την πολύ θερμή υποδοχή την οποία μας επεφύλαξαν «και για τις πολύ εποικοδομητικές και χρήσιμες συνομιλίες που είχαμε τόσο με τον Πρόεδρο Πούτιν όπως και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Λαβρόφ, με το Δήμαρχο της Μόσχας, τον Πρόεδρο της Δούμας και γενικά στο ρωσικό επιμελητήριο».

    [24] Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Υπ. Παιδείας - Μητροπολίτης Πάφου

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος εξέφρασε στον κυπριακό λαό θερμότατες και εγκάρδιες ευχές για κάθε πρόοδο, ευλογία και επιτυχία, μαζί με τη βεβαιότητα ότι παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα, ένας λαός που έζησε και μεγαλώνει εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια θα ξεπεράσει τις δυσκολίες του 21ου αιώνα και θα καθιερώσει ένα ακόμα μεγάλο πολιτισμό που θα είναι όχι απλώς ελληνικός και ορθόδοξος αλλά πανανθρώπινος.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής χαρακτήρισε τιμητική την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου να επισκεφθεί την Κύπρο και μετέφερε την αγάπη και τους εγκάρδιους χαιρετισμούς των δύο περίπου εκατομμυρίων Ελλήνων της Αμερικής στον κυπριακό λαό που ''μπόρεσε, από αρχαιοτάτων χρόνων, παρά τις φοβερά δύσκολες, πολλές φορές συνθήκες, να σταθεί όρθιος έστω και με πολλή μεγάλη προσφορά ιδρώτα και αίματος».

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είπε επίσης πως ο χώρος της Κύπρου «έχει παραγάγει όχι απλώς πολιτισμό αλλά πολιτισμούς σε όλα τα επίπεδα για αυτό και θεωρείται από τους αρχαιολόγους όντως ένα είδος γης της επαγγελίας, διότι κρύβει και στην επιφάνειά του και στο υπέδαφός του σε κάθε βήμα, δείγματα, μνημεία, στοιχεία αυτής της μακράς ιστορίας που είναι ιστορία πολιτισμού, ελληνισμού και ορθοδοξίας».

    Υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης σημείωσε τη μεγάλη του προσφορά στον αγώνα της Κύπρου. ''Ο κυπριακός λαός αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά αλλά και ευγνωμοσύνη γι' αυτή τη βοήθειά σας και προβλέπουμε να συνεχίσετε τις προσπάθειές σας αυτές γιατί πράγματι η Κύπρος σας χρειάζεται», είπε ο Υπουργός Παιδείας.

    Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο οποίος στις δηλώσεις του χαρακτήρισε την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στην Κύπρο ''ιδιαίτερης σημασίας''. «Είστε ένας καταξιωμένος ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου που διακονείτε στην μεγάλη χώρα των ΗΠΑ, τη μοναδική υπερδύναμη και η παρουσία σας εδώ έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί εκεί παίρνονται οι αποφάσεις για όλο τον κόσμο», είπε ο Μητροπολίτης Πάφου.

    [25] Κλεάνθους - Σουηδοί βουλευτές - Κυπριακό

    Οι Ευρωπαίοι κατανοούν θέσεις και ανησυχίες της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό και συμπεριφέρονται στην Κύπρο ως ένα απόλυτα σεβαστό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ύστερα από συνάντηση που είχε στη Βουλή με τον πρώτο Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σουηδίας, Per Westerberg, και αντιπροσωπεία βουλευτών.

    Ο κ. Κλεάνθους, ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενημέρωσε τους Σουηδούς βουλευτές για το Κυπριακό και χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ χρήσιμη και ουσιαστική.

    «Η Σουηδία, όπως και άλλες χώρες μέλη, αντιλαμβάνονται τη σημασία της Κύπρου ως πλήρους μέλους της ΕΕ και έχουν να μοιραστούν μαζί μας όχι μόνο εμπειρίες αλλά και πολλά άλλα θέματα που αποτελούν προκλήσεις για τους λαούς και την κοινωνία των πολιτών. Ακούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις προσπάθειές μας αλλά και τις δυνατότητες που πιστεύουν ότι έχουμε να συμβάλουμε θετικά σε πλείστα προβλήματα που είναι κοινά πλέον για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Κλεάνθους.

    [26] Χριστόφιας - Σουηδοί βουλευτές

    Στην ανάγκη αλλαγών σε συγκεκριμένες πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες και τα συμφέροντα και των Ελληνοκυπρίων, αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με πενταμελή αντιπροσωπία του σουηδικού Κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τη Σουηδική αντιπροσωπία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ειδικά μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι, βασικά, πρόβλημα παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφέρθηκε, επίσης, στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας και σημείωσε ότι η Άγκυρα έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [27] Υπουργείο Εξωτερικών - Τελ Αβίβ - Επίθεση - Καταδίκη

    Το Υπουργείο Εξωτερικών ''καταδικάζει την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στις 19 Ιανουαρίου στο Τελ Αβίβ και εκφράζει την ευχή για γρήγορη ανάρρωση των θυμάτων''.

    Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο εκφράζει επίσης ''την ανησυχία του ότι παρόμοιες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τόσο το κλίμα της εκλογικής διαδικασίας, όσο και τις προσπάθειες για διάλογο''.

    [28] Κυπριανού - Επίσκεψη στην Τουρκία - Γρίπη πτηνών

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, Μάρκος Κυπριανού θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία από αύριο μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες της χώρας αυτής για την καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών.

    Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η επίσκεψη του κ. Κυπριανού αποτελεί συνέχεια των εποικοδομητικών συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τον Υπουργό Γεωργίας της Τουρκίας, Μεχμέτ Εκερ, κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης δωρητών στο Πεκίνο την προηγούμενη εβδομάδα.

    Κατά την παραμονή του στην Αγκυρα, ο κ. Κυπριανού θα συναντηθεί επίσης με τον Υπουργό Υγείας Ρεσερ Ακνταγκ και τις αρχές που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο των εστιών της γρίπης των πτηνών στο έδαφος. Ο Επίτροπος θα παρουσιάσει μια ομάδα κτηνιατρικών εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου της ΕΕ, που θα παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές σχετικά με τον έλεγχο και την εξάλειψη της νόσου.

    Οι Επίτροποι Ολι Ρεν και Μάρκος Κυπριανού συνεργάζονται για την εκπόνηση απόφασης της Επιτροπής με σκοπό να διατεθούν επειγόντως περίπου 8 εκατ. ευρώ ως προενταξιακά κονδύλια για την Τουρκία ειδικά για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης της γρίπης των πτηνών.

    Μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Υγείας, ο Επίτροπος θα επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Refik Saydam (εργαστήριο αναφοράς) και το κέντρο διαχείρισης της κρίσης όσον αφορά τη γρίπη των πτηνών του Υπουργείου Υγείας. Θα ακολουθήσει ενημέρωση Τύπου με τον Υπουργό στο Υπουργείο Υγείας.

    [29] ΕΕ - Κτηνιατρική Επιτροπή - Πτηνά - Απαγόρευση

    Η Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ υιοθέτησε χθες πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία παρατείνεται, μέχρι το τέλος Μαΐου, η απαγόρευση των εισαγωγών άγριων πτηνών από τρίτες χώρες, για εμπορικούς σκοπούς.

    Το εμπάργκο στις εισαγωγές που είχε επιβληθεί τον περασμένο Οκτώβριο έληγε κανονικά στο τέλος Ιανουαρίου, αλλά κρίθηκε επιβεβλημένη η παράταση της απαγόρευσης, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την αποτροπή της εισόδου της γρίπης των πτηνών στην κοινοτική επικράτεια. Η πρόταση για την παράταση υποβλήθηκε μετά από εισήγηση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, Μάρκου Κυπριανού.

    Η Κτηνιατρική Επιτροπή αποφάσισε επίσης να παρατείνει μέχρι τέλος Μαϊου τους περιορισμούς που ισχύουν για τις εισαγωγές πουλιών «συντροφιάς» από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Οι περιορισμοί αυτοί προβλέπουν την επιβολή καραντίνας 30 ημερών των πουλιών πριν εισέλθουν στην κοινοτική επικράτεια, ενώ κάθε ταξιδιώτης μπορεί να φέρει μέχρι 5 πουλιά «συντροφιάς». Η καραντίνα δεν θα επιβάλλεται στην περίπτωση που τα πουλιά είναι εμβολιασμένα κατά της γρίπης των πτηνών.

    [30] Υπουργός Γεωργίας - Γρίπη των πτηνών

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου δήλωσε πως «είναι ήδη πάρα πολύ αυστηρά» τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στα οδοφράγματα για αποκλεισμό της πιθανότητας ο ιός της γρίπης των πτηνών να μεταφερθεί από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

    Πρόσθεσε ακόμα πως όσοι στις ελεύθερες περιοχές παρανομούν και αφήνουν τα οικόσιτα πτηνά τους ελεύθερα «εκτός από το πρόστιμο και τη φυλάκιση» που προνοεί ο νόμος τα κοτόπουλα ή τα πουλερικά τους «θα κατάσχονται και θα θανατώνονται».

    Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν καταγγείλει αρκετές περιπτώσεις παρανομίας και αυτό θα συνεχιστεί «με μεγάλη αυστηρότητα» για να αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρχουν οικόσιτα πτηνά ελεύθερα.

    Ο Υπουργός Γεωργίας ερωτήθηκε κατά πόσον θα υπάρξει επέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία ή την Κυπριακή Δημοκρατία για συνεργασία στο θέμα του ιού της γρίπης των πτηνών, ύστερα και από τα δύο κρούσματα που βρέθηκαν στην κατεχόμενη Μακράσυκα.

    Ο Τίμης Ευθυμίου είπε πως στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας οι συνάδελφοί του ενημερώθηκαν για το τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με τη γρίπη των πτηνών καθώς και για την κατάσταση και τα δεδομένα που επικρατούν στην Τουρκία.

    [31] Αυστραλιανό Οπεν - Νέος θρίαμβος για Παγδατή

    Ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής συνέχισε και χθες την ονειρική του πορεία στο Αυστραλιανό Οπεν, αποκλείοντας ακόμα ένα ''πρωτοκλασάτο'' παίκτη του παγκόσμιου τένις.

    Σε ένα συγκλονιστικό αγώνα, που κράτησε 3 ώρες και 17 λεπτά, ο Μάρκος απέκλεισε τον Κροάτη Ιβάν Λιούμπισιτς, που βρίσκεται στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης από τα προημιτελικά του αυστραλιανού Γκραντ Σλαμ με 3-2 σετ (6-4, 6-2, 4-6, 3-6 και 6-3). Πρόκειται για τη δεύτερη νίκη του Παγδατή επί του Λιούμπισιτς, αφού κατά σύμπτωση, ο Μάρκος τον είχε αποκλείσει στον δεύτερο γύρο του περυσινού αυστραλιανού Οπεν με 3-1 σετ.

    Επόμενος αντίπαλος στα ημιτελικά του Γκραντ Σλαμ ο Αργεντινός Νταβίντ Ναλμπαντιάν νούμερο 4 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο αγώνας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε δύο μέρες. Σημειώνεται ότι ο Παγδατής είχε νικήσει τον Ναλμπαντιάν στον ημιτελικό του τουρνουά της Βασιλείας τον περασμένο Νοέμβριο.

    ''Ηταν υπέροχα. Εκανα λίγα λάθη με πίεση'', δήλωσε μετά τη νίκη του ο Μάρκος Παγδατής.

    Στο γήπεδο Ρομπ Λέιβερ Αρένα της Μελβούρνης, οι ομογενείς δημιούργησαν για ακόμη μια φορά μια εκρηκτική ατμόσφαιρα, δίνοντας στον 20χρονο Κύπριο την αίσθηση ότι βρίσκεται στο σπίτι του.

    ''Αυτός ο κόσμος γύρω μου με σήκωσε για να παίξω το καλύτερο τένις που μπορούσα'', είπε ο Μάρκος και πρόσθεσε: ''Ηταν σαν ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, είναι εκπληκτικό να έχουμε στο τένις τέτοιες συγκινήσεις''.

    Σε σχέση με τον επόμενο αντίπαλό του, ο Μάρκος είπε ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει να παίξει όσο καλύτερα μπορεί. ''θα προσπαθήσω να μην κάνω πολλά λάθη να παλεύω τους πόντους'', συμπλήρωσε.

    [32] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μάρκος Παγδατής

    Θερμά συγχαρητήρια προς τον Κύπριο αντισφαιριστή Μάρκο Παγδατή εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του αργά χθες το απόγευμα από τη Μόσχα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ο Παγδατής να συνεχίσει τις επιτυχίες του στο Open Αυστραλίας

    «Εχω πληροφορηθεί στο αεροπλάνο για τη νίκη του συμπατριώτη μας Μάρκου Παγδατή, στον οποίο διαβιβάζω θερμά συγχαρητήρια και ελπίζουμε να συνεχίσει τις επιτυχίες του και στο εναπομένον πρόγραμμα του διεθνούς αντισφαιρικού κυπέλλου της Αυστραλίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [33] ΕΑΚ - Βράβευση ''Αρίστων'' κυπριακού αθλητισμού

    Ο αθλητής του ύψους Κυριάκος Ιωάννου και η αθλήτρια του άλματος επί κοντώ Αννα Φοιτίδου ανακηρύχθηκαν χθες βράδυ από την Ενωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) ως οι καλύτεροι του κυπριακού αθλητισμού για το 2005. Καλύτερη ομάδα για το 2005 ανακηρύχθηκε η ομάδα ποδοσφαίρου της Ανόρθωσης.

    Σε ειδική τελετή της ΕΑΚ για τη βράβευση των ''Αρίστων'' αθλητών του κυπριακού αθλητισμού για το 2005, που έγινε χθες βράδυ, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιου Γεωργιάδης, βουλευτών και άλλων επισήμων, ανακηρύχθηκε επίσης ο πρώην πρωταθλητής στη σκοποβολή Πέτρος Κυρίτσης νέος πρεσβευτής της Κύπρου για το Fair Play 2006.

    Επίσης βραβεύθηκε ο Ελληνας ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Ελλάδας Γιώργος Κούδας για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο και η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

    Με το ''Αριστείο'' της ΕΑΚ τιμήθηκε ο εκπαιδευτικός Κυριάκος Νεοκλέους για την προσφορά του στον αθλητισμό, ενώ το έπαθλο ''Εξαίρετης και μακρόχρονης προσφοράς στον αθλητισμό'' απονεμήθηκε στον Πανίκο Ιακώβου για την 40χρονη προσφορά του στον αθλητισμό.

    Η ποδοσφαιρική ομάδα της Ανόρθωσης βραβεύθηκε με την ''χρυσή μπάλα'' και η άμυνα του ΑΠΟΕΛ βραβεύτηκε ως η κορυφαία άμυνα του περσινού πρωταθλήματος. Το ''χρυσό παπούτσι'' πήρε ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος 2004 - 2005, ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα, Ούκας Σόσιν.

    Ειδικές βραβεύσεις απονεμήθηκαν στην Εθνική Ομάδα Τένις, στους ποδοσφαιριστές Πάμπο Πίττα και Βέσκο Μιχαήλοβιτς, στο διαιτητή Κώστα Καπιτανή, στον παράγοντα Στέλιο Χρίστου, στην Ομοσπονδία Ειδικών Ολυμπιακών, στους αθλητές παραολυμπιακών αγώνων Μάρτης Καφούρης και Ολεγκ Δαγδαλνίδης και στα Go - Kart βραβεύθηκε ο Γιώργος Αλεξάνδρου.

    Η ειδική βράβευση Fair Play απονεμήθηκε στον προπονητή της Αναγέννησης Γερμασόγειας Σίμο Ταραπουζούλη.

    [34] Πρόεδρος Βουλής - Κύπριοι αθλητές - Τελετή βράβευσης

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι η Ενωση Αθλητικογράφων Κύπρου με τη τελετή βράβευσης των Αρίστων Αθλητών στέλλει δυνατό το μήνυμα ότι ως κοινωνία και ως Πολιτεία πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αθλητισμό -τόσο τον μαζικό όσο και τον αγωνιστικό και ότι πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε υποδομές και να δημιουργούμε συνεχώς τις προϋποθέσεις για να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερες μάζες του πληθυσμού, και ειδικά τους νέους.

    Αναφορικά με την επιτυχία που σημειώνει ο Μάρκος Παγδατής στο Αυστραλιανό Open, ο κ. Χριστόφιας είπε στο χαιρετισμό του πως ''στο εσωτερικό, η εξαιρετική παρουσία του έχει συγκινήσει και έχει κάνει όλους υπερήφανους ενώ στο εξωτερικό έκανε την Κύπρο γνωστή και την καταξίωσε στο χάρτη του παγκόσμιου τένις, άθλημα το οποίο είναι πολύ δημοφιλές και απασχολεί πάρα πολλά εκατομμύρια ανθρώπων''.

    ''Επενδύοντας στον Αθλητισμό έχουμε υποχρέωση να τον προστατεύουμε κιόλας από τα αρνητικά φαινόμενα που τον απειλούν'', προσθέτοντας πως ''καλούμαστε να τον θωρακίσουμε από όλα εκείνα τα φαινόμενα που υποσκάπτουν το 'τίμιο παιγνίδι' και εκτροχιάζουν τον Αθλητισμό από την αποστολή και το ρόλο του'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    [35] Eurocup Challenge - ΑΠΟΕΛ

    Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει στην Ουκρανία την Χίμικ με στόχο να διαφυλάξει τη διαφορά των 11 πόντων με τους οποίους κέρδισε το πρώτο παιχνίδι στη Λευκωσία, για να περάσει στα ημιτελικά του Eurocup Challenge.

    Στον πρώτο αγώνα στη Λευκωσία ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε με 82-71.

    [36] Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας Γυναικών - Αποτελέσματα

    Η ΑΕΛ είναι η πρώτη ομάδα που πέρασε στην τελική φάση των πλέι οφ του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας Γυναικών.

    Η ομάδα της Λεμεσού νίκησε χθες βράδυ την ΑΕΚ με 3 - 1 σετ και με τρεις συνολικά νίκες έναντι καμίας της αντιπάλου της πέρασε στην τελική φάση του Πρωταθλήματος.

    Στον άλλο χθεσινό αγώνα η Ανόρθωση νίκησε τον Απόλλωνα με 3 - 2 σετ και προηγείται με δύο νίκες έναντι μίας του Απόλλωνα.

    Εξάλλου, σε αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 5 - 12 του Πρωταθλήματος, που διεξήχθησαν χθες βράδυ, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Ολυμπιάδα - Γκράμαρ Σκουλ 0 -3 Πανιδαλιακός - Αρης 3 -2 ΘΟΪ - Εθνικός 3 0

    [37] Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναχώρησε χθες για το Ναύπλιο, όπου θα μετάσχει στην 3η ανωτάτου επιπέδου Διάσκεψη, που διοργανώνεται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου, 2006.

    Η Διάσκεψη πραγματοποιείται στα πλαίσια των προνοιών και του περιεχομένου της Ευρομεσογειακής Εταιρικής Σχέσης και σ΄αυτή θα συμμετάσχουν οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών 19 χωρών της Μεσογείου, περιλαμβανομένων εκείνων που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα συμμετάσχουν, επίσης, αντιπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τη Διάσκεψη είναι οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις, η ελευθέρωση των κεφαλαιουχικών ροών, καθώς και η μεταρρύθμιση των εργαλείων νομισματικής πολιτικής στις χώρες της Μεσογείου.

    [38] Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Συνεχίζει να ξαφνιάζει ευχάριστα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τη νέα άνοδο που κατέγραψε στη χθεσινή συνάντηση και την όγδοη κατά τις τελευταίες οκτώ συναντήσεις. Με τους τίτλους των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκή να συνεχίζουν και σήμερα την ανοδική πορεία που παρουσιάζουν από την αρχή του έτους, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,05% και έκλεισε στις 1.984,06 μονάδες. Περαιτέρω μείωση σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων συναντήσεων παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,8 εκατομμύριο λίρες.

    Σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,07% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 671,17 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 25 January 2006 - 15:23:09 UTC