Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-01-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Τουρκικές προτάσεις - Επίσκεψη Στρο
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Επίσκεψη Στρο - Βάσεις
  • [03] Υπουργός Εξωτερικών - Στρο - Διεθνές Δικαστήριο Χάγης
  • [04] Αθήνα - Μολυβιάτης - Στρο - Κυπριακό
  • [05] ΥΠΕΞ Βρετανίας, Τουρκίας - Κυπριακό - ΕΕ
  • [06] ΥΠΕΞ Ελλάδας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [07] Αθήνα - Παπούλιας - Κυπριακό
  • [08] Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό
  • [09] Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Τουρκία
  • [10] Αθήνα - Παπανδρέου - Μολυβιάτης - Τουρκία - Κυπριακό
  • [11] ΕΕ - Κύπρος - Ολι Ρεν - Διάβημα
  • [12] Ευρωβουλή - Εκθεση - Τουρκία - Κύπρος
  • [13] Βουλή - Ολομέλεια - Τουρκοκύπριοι - Εκλογές
  • [14] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος ΔΗΣΥ
  • [15] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γιώργος Βασιλείου - Συνάντηση
  • [16] Ομήρου - Προτάσεις Γκιουλ
  • [17] ΕΥΡΩΚΟ - Κυπριακό - Στρο
  • [18] Γιώργος Περδίκης - Επίσκεψη Στρο
  • [19] ΕΔΗ - Εθνικό Συμβούλιο - Τουρκικές προτάσεις
  • [20] Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Πρόεδρος Βουλής
  • [21] Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Υπουργός Εξωτερικών
  • [22] Γιορτή των Γραμμάτων - Αρχιεπίσκοπος Αμερικής
  • [23] Αυστραλιανό Οπεν - Παγδατής - Πρόκριση στον τελικό
  • [24] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μάρκος Παγδατής
  • [25] Ολομέλεια - Πρόεδρος Βουλής Παγδατής
  • [26] Παγδατής - Λεμεσός - Πανηγυρισμοί
  • [27] Μελβούρνη - Παγδατής
  • [28] Υπουργός Συγκοινωνιών - Digital Ship Cyprus
  • [29] Υπουργός Οικονομικών - ECOFIN
  • [30] Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

  • Εκπομπή για Ομογένεια KYΠΕ - 27/01/2006

    [01] Εκπρόσωπος - Τουρκικές προτάσεις - Επίσκεψη Στρο

    Τις προτάσεις της για την Αμμόχωστο και το αμφίδρομο εμπόριο επαναφέρει στο προσκήνιο η κυπριακή κυβέρνηση, μετά την υποβολή των τουρκικών προτάσεων που παρουσιάστηκαν από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας ερωτηθείς εάν έγινε διάβημα στον Κοινοτικό Επίτροπο Ολι Ρεν, μετά την αντίδρασή του στις τουρκικές προτάσεις, είπε πως «έγιναν τα διαβήματα εκεί που έπρεπε για να υπάρχει πάντοτε η σωστή διαδικασία όσον αφορά και το διάλογο μεταξύ εταίρων αλλά και μεταξύ ΗΕ και των εμπλεκομένων μερών στο Κυπριακό».

    Κληθείς να πει αν στα διαβήματα που έγιναν η κυβέρνηση επαναφέρει το θέμα της Αμμοχώστου και του αμφίδρομου εμπορίου, ο Εκπρόσωπος απάντησε: Βεβαίως επαναφέρουμε και τα δυο θέματα διότι πιστεύουμε ότι με την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους και τη διαχείριση όπως προτείναμε από κοινού με την τ/ κ κοινότητα του λιμανιού της Αμμοχώστου δημιουργούνται από τη μια γέφυρες οικονομικής συνεργασίας και εμπορικής συνεργασίας δια μέσου του λιμανιού της Αμμοχώστου για τους κατοίκους, και για τους Τ/Κ και για τους Ε/Κ, και από την άλλη δημιουργείται και ένα θετικό κλίμα στην κοινή γνώμη που θα είναι υποβοηθητικό για την ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας».

    Ο κ. Λιλλήκας υπογράμμισε πως «η δημιουργία κοινών συμφερόντων ανάμεσα στους Ε/Κ και τους Τ/Κ αλλά ακόμη και κοινών προβλημάτων μπορεί να είναι υποβοηθητική για μια λύση του Κυπριακού που θα επανενώνει την Κύπρο.

    «Αντίθετα η ανάπτυξη είτε του απευθείας εμπορίου είτε η πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, το άνοιγμα των παρανόμων λιμανιών και αεροδρομίων στα κατεχόμενα οδηγεί στην ανάπτυξη χωριστών οικονομικών συμφερόντων ανάμεσα στους Τ/Κ και στους Ε/Κ, και αυτό δεν μπορεί παρά να ενισχύει τις δυνάμεις και τις τάσεις που θέλουν μια λύση διχοτομική για την Κύπρο», πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις ΕΕ, ΗΠΑ και ΗΕ στις τουρκικές προτάσεις, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως «εμείς κρίνουμε ότι κανένας δεν έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα τις προτάσεις Γκιουλ. Από τις δικές μας πληροφορίες, από τις δικές μας επαφές που είχαμε με τους υπόλοιπους εταίρους μας στην ΕΕ από την πρώτη μέρα έχουμε πολλές διαβεβαιώσεις και από μεγάλες χώρες της ΕΕ ότι η στάση τους είναι αναλλοίωτη στο Κυπριακό και κατά συνέπεια δεν αναμένω να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης επί της ουσίας».

    Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζακ Στρο στην Κύπρο, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «είχαμε την ευκαιρία από τη μια να ακούσουμε τις θέσεις και τις απόψεις της Βρετανίας στο κυπριακό πρόβλημα και αναφορικά με τις γνωστές προτάσεις που επανέφερε για δεύτερη φορά ο κ. Γκιουλ και βεβαίως από την άλλη να εκφράσουμε και να αναλύσουμε εμείς τις δικές μας απόψεις, τις δικές μας τις εκτιμήσεις αλλά και τους προβληματισμούς μας όσον αφορά τη βρετανική πολιτική».

    Ερωτηθείς για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως «δυστυχώς κάποιοι στην Κύπρο κάθε φορά που γίνεται μια δήλωση ή μια κίνηση από πλευράς της Τουρκίας προσπαθούν είτε να ενσπείρουν πανικό είτε να εσχατολογήσουν».

    [02] Πρόεδρος Βουλής - Επίσκεψη Στρο - Βάσεις

    Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο στην Κύπρο δεν μπορεί να ευχαριστεί κανένα διότι απέτυχε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Βρετανίας στις ψυχές και συνειδήσεις των Κυπρίων πολιτών, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Κληθείς να εκτιμήσει το αποτέλεσμα της επίσκεψης Στρο, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η επίσκεψη «δεν μπορεί να ευχαριστεί κανένα».

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας «η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Μεγάλη Βρετανία είναι ζητούμενο και πρέπει να το επιζητεί και η ίδια η Βρετανία, η οποία έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που διαχρονικά έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι θα ανέμενε κανένας «έτσι ως mea culpa της Βρετανίας μια αναθεώρηση πολιτικής και συμπεριφοράς η οποία να κερδίζει τους Κυπρίους και να αποκαθιστά εμπιστοσύνη ότι αυτός ο παράγοντας επιτέλους θα διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις Βρετανικές Βάσεις, τις χαρακτήρισε «ξένο σώμα στο κορμί της Κύπρου από τα γεννοφάσκια της Κυπριακής Δημοκρατίας» προσθέτοντας ότι τις οι Βρετανοί «επέβαλαν τις βάσεις τους με τις συνεχείς μανούβρες και συνομωσίες τους και ένεκα των συνθηκών που είχαν δημιουργηθεί με τον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου».

    Για την πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου για από κοινού προσφυγή Κύπρου και Βρετανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «έχουμε ανοικτά μέτωπα με την κατοχή και έκρινε η πολιτική ηγεσία του τόπου διαχρονικά ότι δεν είναι σκόπιμο να ανοιχτεί ακόμη ένα δεύτερο μέτωπο το οποίο στο τέλος της ημέρας είναι απόλυτα αναγκαίο για την πραγματική ελευθερία αυτού του τόπου».

    [03] Υπουργός Εξωτερικών - Στρο - Διεθνές Δικαστήριο Χάγης

    Οι υποχρεώσεις της Βρετανίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας ως εγγυήτρια δύναμη, η μη αποτροπή της τουρκικής εισβολής, η απώλεια που υπέστη η Κύπρος από την εισβολή του 1974, ο εποικισμός, καθώς και η διαφορετική ερμηνεία του δικαίου που απορρέει από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβάνονται στους λόγους για τους οποίους η Κύπρος πρότεινε στη Βρετανία την από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ο κ. Ιακώβου παρουσιάστηκε βέβαιος ότι η Βρετανία θα ''ταμπουρωθεί'' πίσω από την επιφύλαξή που κατέθεσε στο Δικαστήριο με την οποία απαγορεύεται σε χώρες μέλη και σε πρώην μέλη της Κοινοπολιτείας να προσφεύγουν στη Χάγη εναντίον της.

    Ο κ. Ιακώβου επανέλαβε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Στρο πρότεινε στον Βρετανό ΥΠΕΞ όπως οι δύο χώρες προσφύγουν μαζί στο Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου Κυπριακή Δημοκρατία και Βρετανία να επιλύσουν τις διαφορές τους σε ό,τι αφορά την ερμηνεία του διεθνούς δικαίου που απορρέει από τις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης, τις οποίες και η Βρετανία υπόγραψε ως εγγυήτρια δύναμη.

    Εξήγησε ότι στο Διεθνές Δικαστήριο προσφεύγουν όργανα του ΟΗΕ, αλλά και δύο χώρες που έχουν διαφορά επί ενός θέματος.

    Οπως είπε ο κ. Ιακώβου, το θέμα εκκρεμεί εδώ και αρκετά χρόνια, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία είχε νομικές συμβουλές να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο. Σημείωσε όμως ότι η Κύπρος δεν το έπραττε σε μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

    ''Του είπα (στον κ. Στρο) ότι αυτή η επιστολή (προσφυγής της Κύπρου) γράφτηκε από μένα στο Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν 17 χρόνια σε αυτή την προσπάθεια από εμάς να έχουμε καλές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία. Δεν λάβαμε τα ένδικα μέτρα, που είχαμε συμβουλή ότι μπορούμε να λάβουμε, για να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας σε ένα ψηλό επίπεδο, όμως βλέπω ότι η δική μας προσπάθεια έχει πέσει πολλές φορές στο κενό'', είπε.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, οι λόγοι προσφυγής στο Δικαστήριο στη Χάγη αρχίζουν από τις υποχρεώσεις της Βρετανίας ως εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο, προχωρούν στην αποτροπή της εισβολής, τις απώλειες τις οποίες υπέστη η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω της εισβολής, αλλά και το γεγονός ότι στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης υπάρχει πρόνοια που υποχρεώνει την Αγγλία να προστατέψει την αναλογία του πληθυσμού.

    [04] Αθήνα - Μολυβιάτης - Στρο - Κυπριακό

    Οι προτάσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Τζακ Στρο με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και τον ΥΠΕΞ Πέτρο Μολυβιάτη.

    Ο κ. Μολυβιάτης σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, και αναφερόμενος στις τουρκικές προτάσεις για το Κυπριακό, επανέλαβε ότι «η ελληνική κυβέρνηση μελέτησε με πολλή προσοχή αυτές τις προτάσεις και το συμπέρασμα είναι ότι δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τις προηγούμενες προτάσεις, που παρουσίασε η τουρκική κυβέρνηση τον περασμένο Μαϊο, και οι οποίες τότε δεν οδήγησαν πουθενά».

    «Ανεβιώθη η σκέψη μιας τετραμερούς διασκέψεως για το Κυπριακό. Υπάρχει η πάγια ελληνική θέση, ότι το σχήμα αυτό δεν αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο για να συζητηθεί το Κυπριακό, για τον απλούστατο λόγο ότι το Κυπριακό δεν είναι διμερές πρόβλημα, αλλά ένα διεθνές πρόβλημα, το οποίο συζητείται στα Ηνωμένα Εθνη», πρόσθεσε ο κ. Μολυβιάτης.

    Από την πλευρά του ο Βρετανός ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε «αντιλαμβάνομαι ότι αυτό το θέμα, εδώ είναι πιο λεπτό, από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε όμως «εμείς από την πλευρά μας έχουμε μια επιπλέον ευθύνη ως εγγυήτρια δύναμη».

    «Ως προς τις προτάσεις του κ. Γκιουλ, όπως άλλωστε δήλωσε ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν και τα Ηνωμένα Εθνη, είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός που δίνει τη δυνατότητα για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις και θα μπορούσαν να εξεταστούν προσεκτικά», είπε ο κ. Στρο.

    Παράλληλα εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη του ως βρετανική προεδρία για τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας, προς όφελος της ΕΕ, ώστε την 3η Οκτωβρίου του 2005 να ληφθεί η απόφαση να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Τουρκία, και την Κροατία με στόχο την πλήρη ένταξη».

    Ο κ. Στρο πρόσθεσε ότι «κάθε ενταξιακή διαδικασία συνεπάγεται υποχρεώσεις, τόσο για τα μέλη της ΕΕ, όσο και για κάθε υποψήφια χώρα, που πρέπει να εκπληρώσουν αυτές τις υποχρεώσεις που είναι σαφείς, και αυτό ισχύει και για Τουρκία και για Κροατία».

    Ο κ. Στρο απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο είναι συμβατές οι προτάσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό με τις υποχρεώσεις της στην ΕΕ, είπε ότι «οι προτάσεις του κ. Γκιουλ έχουν ως αντικείμενο την επίλυση του Κυπριακού, ενώ οι υποψήφιες χώρες για ένταξη αναλαμβάνουν υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να εκπληρώσουν. Αυτά είναι δύο διαφορετικά θέματα».

    Ερωτηθείς αν συνδέει την κύρωση του πρωτοκόλλου της Αγκυρας και τη λεγόμενη άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας απάντησε ότι τα δύο αυτά θέματα είναι χωριστά μεταξύ τους.

    [05] ΥΠΕΞ Βρετανίας, Τουρκίας - Κυπριακό - ΕΕ

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο είπε ότι η Βρετανία είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η Τουρκία έγινε δεκτή στους κόλπους της ΕΕ ως υποψήφια χώρα.

    ''Είμαστε ευτυχείς που παίξαμε κάποιο ρόλο στην ιστορική απόφαση της ΕΕ σχετικά με την Τουρκία. Αλλά ο ρόλος μας είναι μικρής σημασίας σε σχέση με το ρόλο που έπαιξε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο τουρκικός λαός στην απόφαση αυτή'', είπε ο κ. Στρο.

    ''Είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ να κρίνει την αίτηση της Τουρκίας επί ίσοις όροις με τα άλλα υποψήφια μέλη'', είπε ο κ. Στρο.

    '' Σχετικά με το Κυπριακό λυπούμεθα που η μια πλευρά έχει απορρίψει το Σχέδιο Ανάν. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός'', πρόσθεσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

    Σχετικά με το νέο ''σχέδιο δράσης'' της Τουρκίας ο κ. Στρο είπε ότι τόσο η Βρετανία όσο και η ΕΕ το θεωρεί ως ένα θετικό και εποικοδομητικό βήμα. ''Δεν είναι ένα τελικό βήμα,'' είπε, ''ωστόσο θα συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος γύρω από το Κυπριακό.''

    Σε ερώτηση σχετικά με την υποχρέωση της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, ο κ, Στρο είπε ότι ''Η Τουρκία έχει υποχρεώσεις που προκύπτουν από την υποψηφιότητά της στην ΕΕ. Υπεύθυνη για να εξετάσει το κατά πόσο αυτές τηρούνται εκ μέρους της Τουρκίας είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή'', είπε ο κ. Στρο, και συμπλήρωσε: ''Σχετικά όμως με τις νέες προτάσεις που έκανε προχθές η τουρκική κυβέρνηση, αυτές, σύμφωνα με την κρίση μου και την κρίση της ΕΕ, είναι επoικοδομητικές και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Είναι προτάσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για τη βελτίωση του κλίματος στα πλαίσια της Ευρώπης''.

    Ο Βρετανός Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση της Αγκυρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόοδο στο θέμα του Κυπριακού και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αφού αποτελεί μια «εποικοδομητική πρωτοβουλία».

    Αφού εξέφρασε τη λύπη του για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ πλευρά, είπε ότι αυτό ήταν δημοκρατικό δικαίωμα των Ε/Κ αλλά σημείωσε ότι η συνέχιση της διαίρεσης δεν συμφέρει σε κανένα.

    Αναφορικά με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι η Ενωση πρέπει να συμπεριφέρεται στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο όπως πράττει με τις υπόλοιπες υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    Σχετικά με την έντονη αντίδραση της κυπριακής πλευράς για τη συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό γραφείο, ο κ. Στρο είπε ότι αυτό του προκάλεσε έκπληξη επειδή, όπως είπε, δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση των Τ/Κ ούτε αναβάθμιση των σχέσεων της Βρετανίας με τους Τουρκοκυπρίους.

    Η Βρετανία θέλει να διατηρήσει τις σχέσεις της με τον Τ/Κ ηγέτη και να μην τον υποβαθμίσει, τόνισε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.

    Ο κ. Στρο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όταν ο προκάτοχός του είχε επισκεφτεί τον Ραούφ Ντεκτάς στο γραφείο του το 1996 δεν υπήρξε η αντίδραση που παρατηρείται σήμερα.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στρο ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να αποβεί πρόβλημα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    [06] ΥΠΕΞ Ελλάδας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Ο Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης επικοινώνησε χθες το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στο πλαίσιο της συνεχούς επικοινωνίας και συνεργασίας των δύο Κυβερνήσεων, αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

    Οπως προστίθεται, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων που σχετίζονται με το Κυπριακό, ο κ. Μολυβιάτης επικοινώνησε σήμερα με την ομόλογό του Υπουργό Εξωτερικών της προεδρεύουσας της ΕΕ Αυστρίας Ούρσουλα Πλάσνικ, προκειμένου να την ενημερώσει για τις ελληνικές απόψεις επί των πρόσφατων τουρκικών ιδεών.

    ''Ηδη από χθες είχαν επιπλέον ενημερωθεί σχετικά οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Επίτροπος επί της διεύρυνσης, Ολι Ρεν'', αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

    [07] Αθήνα - Παπούλιας - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από την Περούτζια όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσκεψης του στην Ιταλία, και αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι θα πρέπει να βρει τη λύση του στη βάση των ψηφισμάτων, των αποφάσεων του ΟΗΕ και των Αρχών της ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να επαναληφθεί η διαδικασία του ΓΓ του ΟΗΕ.

    «Το πρόβλημα της Κύπρου θα πρέπει να βρει τη λύση του στη βάση των Ψηφισμάτων των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ελπίζουμε σύντομα να επαναληφθεί η διαδικασία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπούλιας επεσήμανε ακόμη ότι αποτελεί βασικό καθήκον της ΕΕ να συμβάλει ουσιαστικά στον τερματισμό της παράνομης κατάστασης και της κατοχής από την Τουρκία κράτους - μέλους της Ενώσεως, προσθέτοντας πως «πρόκειται για μία πραγματικότητα που τραυματίζει τις βαθύτερες ευρωπαϊκές αξίες».

    Σε ό,τι αφορά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε πως «μόνο η υιοθέτηση απ αυτήν του κοινοτικού κεκτημένου και των πανανθρώπινων αρχών και αξιών του ευρωπαϊκού πολιτισμού, θα της επιτρέψει την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

    [08] Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό

    ''Αισθανόμαστε ήρεμοι με το Κυπριακό επειδή εμείς είμαστε εκείνοι που κάναμε καινούργια βήματα. Αναμένουμε τώρα από τις άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές να κάνουν κάποια θετικά βήματα. Είμαστε υπέρ μιας δίκαιης, διαρκούς και συνολικής λύσης. Πρέπει να βρούμε μια λύση. Η διαδικασία συνεχίζεται'', δήλωσε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν αναχωρήσει για το Νταβός προκειμένου να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

    ''Αισθανόμαστε ήρεμοι από τη στιγμή που ανακοινώσαμε ένα νέο σχέδιο δράσης. Θα αναμείνουμε να δούμε την επόμενη ενέργεια από τις άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές,'' είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή''.

    Ο κ. Ερντογάν ο οποίος είχε προηγουμένως συναντηθεί με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου είπε ότι ''η στάση της Βρετανίας για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας με την ΕΕ είναι ικανοποιητική''. ''Οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις Τουρκίας - Βρετανίας έχουν φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις διμερείς μας σχέσεις'', είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

    [09] Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Τουρκία

    Οι τουρκικές προτάσεις δεν στοχεύουν στην επίλυση του Κυπριακού αλλά στη διαστρέβλωση της πορείας του προβλήματος, στην αναγνώριση του ψευδοκράτους και στην κάλυψη της Αγκυρας η οποία δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, εκτιμά ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του χθες στη Βουλή, ο κ. Χριστόφιας σύνδεσε την επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών με την κατάθεση των τουρκικών προτάσεων και είπε ότι «δυστυχώς η Βρετανία με την αποστολή Στρο, που τάχατες συνέπεσε με την υποβολή των προτάσεων της Τουρκίας, προσπαθεί αντί να αποκρούσει να καλύψει και να προωθήσει αυτές τις θέσεις, προθέσεις και στρατηγικές της Τουρκίας».

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας «οι τουρκικές προτάσεις δεν στοχεύουν στην επίλυση του Κυπριακού αλλά στη διαστρέβλωση της πορείας του προβλήματος και στην κάλυψη της άρνησης της Άγκυρας να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι στην ΕΕ οι οποίες δεν έχουν σχέση με την πορεία ή τη λύση του Κυπριακού».

    Πέραν τούτου, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, οι τουρκικές προτάσεις, «στοχεύουν, και πρέπει να το σημειώσουν ΗΕ και ΕΕ, στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους και στην αναγνώρισή του ως ξεχωριστής οντότητας η οποία θα ενταχθεί στην ΕΕ, θέσεις απαράδεκτες οι οποίες θα έπρεπε ευθύς να καταδικαστούν από τη Γραμματεία των ΗΕ και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ».

    «Δυστυχώς όμως η Βρετανία με την αποστολή Στρο, που τάχατες συνέπεσε με την υποβολή των προτάσεων της Τουρκίας, προσπαθεί αντί να αποκρούσει να καλύψει και να προωθήσει αυτές τις θέσεις, προθέσεις και στρατηγικές της Τουρκίας», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Σε σχέση με την αντίδραση της ΕΕ στις τουρκικές προτάσεις ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τελικά μπορεί και ευελπιστούμε ότι θα τοποθετηθεί σωστά».

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι «αυτός ο λαός δεν πρόκειται να δεχθεί τη συνέχιση της ομηρίας της Κύπρου από την Τουρκία μέσα από μια λύση».

    [10] Αθήνα - Παπανδρέου - Μολυβιάτης - Τουρκία - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση του κόμματος του ότι δεν δέχεται τις προτάσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό και κάλεσε την Ελληνική κυβέρνηση να πράξει το ίδιο.

    Ο κ. Παπανδρέου που συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη, μετά από αίτημα του προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να ενημερωθεί για τις τουρκικές προτάσεις, επανέλαβε πως ''δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοιες προτάσεις. Ελπίζουμε ότι απέναντι σε αυτές τις προτάσεις και η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει το ίδιο που έχουμε πράξει και εμείς».

    ''Την καλούμε να κινηθεί δεόντως προς όλες τις κατευθύνσεις, ιδιαίτερα προς την ΕΕ, η οποία πρέπει να εγγυηθεί ότι η Τουρκία υλοποιεί όλες τις υποχρεώσεις της χωρίς παρεκκλίσεις'', τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, και πρόσθεσε «θέλω, να υπενθυμίσω προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα, είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους».

    [11] ΕΕ - Κύπρος - Ολι Ρεν - Διάβημα

    Σε αυστηρό διάβημα στον αρμόδιο για τη διεύρυνση, Φιλανδό Επίτροπο Ολι Ρεν, για τις δηλώσεις του σχετικά με τις προτάσεις της Τουρκίας περί επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακο, προέβη η κυπριακή κυβέρνηση, μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση Πρέσβη Νίκου Αιμιλίου.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές το διάβημα βρίσκεται ήδη στη διάθεση του Επιτρόπου, ενώ έχει φτάσει και στις αντιπροσωπείες των 24 κρατών μελών της ΕΕ.

    Οπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, το διάβημα επισημαίνει ότι το λεγόμενο σχέδιο δράσης της Αγκυρας για την Κύπρο, αποτελεί επανάληψη προς το χειρότερο προηγουμένων τουρκικών θέσεων και εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Τουρκίας να παρακάμψει τις υποχρεώσεις της.

    Η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την έκπληξή της για την άμεση αντίδραση της Επιτροπής, μέσω της δήλωσης του κ. Ρεν και τη δυσαρέσκειά της, καθώς σημειώνει ότι από την απάντηση αυτή διαφαίνεται μια αποδοχή από την πλευρά της, της τουρκικής θέσης για εξίσωση των συμβατικών υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, με την πολιτική δέσμευση της Ευρώπης να βοηθήσει οικονομικά τους Τουρκοκύπριους.

    Στο διάβημα αναφέρεται ότι το 2005 απέτυχαν δύο φορές οι προσπάθειες της ΕΕ να ενισχυθούν οι Τ/Κ λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, που δεν επέτρεψε την επίτευξη συμφωνίας.

    Χαρακτηρίζεται ατυχής η επιλογή της Κομισιόν να υιοθετήσει την απαράδεκτη λογική μιας υποψήφιας χώρας που επιδιώκει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της κατά τρόπο που είναι αντίθετος με την αξιοπρέπεια και την εθνική κυριαρχίας ενός κράτος μέλους.

    Η κυπριακή κυβέρνηση διερωτάται σε ποια πολιτική εντολή βασίζει η Επιτροπή την προσφορά της να συμμετάσχει στις συναντήσεις που προτείνει η Αγκυρα με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλι Ταλάτ.

    [12] Ευρωβουλή - Εκθεση - Τουρκία - Κύπρος

    H Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής υιοθέτησε χθες έκθεση του Προέδρου της, Ελμαρ Μπροκ, σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ, με την οποία καλείται η Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τη συμφωνία εταιρικής σχέσης.

    Στην παράγραφο που αναφέρεται στις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ενωσης έγινε δεκτή η τροποποίηση του Ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση σχετικά με τις υποχρεώσεις, τις οποίες οφείλει να εφαρμόσει η Τουρκία, κατά τρόπον πλήρη, και δη εκείνες που χαρακτηρίζονται ως προτεραιότητες, όπως απορρέουν μέσω της εταιρικής της σχέσης με την ΕΕ. Στο αρχικό κείμενο αναφέρονταν ότι η τήρηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας πρέπει να γίνει με βάση την τελωνειακή ένωση (αποτελεί μέρος της εταιρικής σχέσης).

    Με βάση την εταιρική σχέση η Τουρκία οφείλει να παρέχει συνεχή υποστήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού για τελική διευθέτηση του προβλήματος εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ. Καλείται επίσης η Τουρκία να προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης, σχετικά με την ένταξη των δέκα νέων κρατών-μελών συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Επί του σημείου τούτου γίνεται παραπομπή στη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου με την οποία η Τουρκία, εκτός των άλλων, καλείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, καθότι η συμπεριφορά της αυτή αποτελεί συστατικό στοιχείο της ενταξιακής της πορείας προς την ΕΕ.

    Η εταιρική σχέση καλεί ακόμη την Τουρκία να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων με τη ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επί του σημείου αυτού γίνεται παραπομπή στην δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου, με την οποία η ΕΕ δεν αποδέχεται την αντίστοιχη τουρκική περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [13] Βουλή - Ολομέλεια - Τουρκοκύπριοι - Εκλογές

    Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε νόμο, με τον οποίο παρέχεται σε πολίτες της Δημοκρατίας, που είναι μέλη της τουρκικής κοινότητας και έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεύθερες περιοχές, η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις βουλευτικές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, καθώς και το δικαίωμα να ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές.

    Η νέα νομοθετική πρόνοια καλύπτει τους πολίτες αυτούς, εφ' όσον πληρούν, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις προϋποθέσεις που καθορίζουν οι σχετικοί νόμοι.

    Η ψήφιση του νόμου αυτού κρίθηκε επίσης αναγκαίο να γίνει όσο το δυνατό συντομότερα για να αποφευχθεί η καταβολή μεγάλων χρηματικών προστίμων στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έκρινε ότι η ρύθμιση αυτή είναι σκόπιμη, στο πλαίσιο της αρχής της ισότητας όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις, καθώς και του σεβασμού των ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εκπλήρωσης των διεθνών υποχρεώσεων της Κύπρου.

    [14] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

    Οσο απαράδεκτες και αν είναι οι προτάσεις της Τουρκίας δεν αρκεί να οχυρωθούμε πίσω από την άρνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ύστερα από την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και ότι είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τους προβληματισμούς αλλά και τις εισηγήσεις του ΔΗΣΥ.

    Χρειάζεται, είπε, να εξουδετερώσουμε τις δικές μας πρωτοβουλίες τόσο την ουσία των τουρκικών προτάσεων όσο και τις εντυπώσεις που ενδεχόμενα να δημιουργούνται διεθνώς.

    Πρόσθεσε πως ''για να συμβεί αυτό χρειάζονται κατά την άποψη του ΔΗΣΥ, δύο πράγματα - εθνική ενότητα και ετοιμότητα να αναλάβουμε δράση στην βάση της κωδικοποίησης του Εθνικού Συμβουλίου''.

    Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι ο Πρόεδρος θα ακολουθήσει ένα κύκλο ενημέρωσης ξεχωριστά με τους αρχηγούς των κομμάτων. ''Εχουμε συμφωνήσει αν θέλετε '', σημείωσε, ''ότι αν και εφόσον απαιτείται θα συγκληθεί και το Εθνικό Συμβούλιο''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιώργου Λιλλήκα που είπε ότι δυστυχώς κάποιοι στην Κύπρο κάθε φορά που γίνεται μια δήλωση ή μια κίνηση από πλευράς της Τουρκίας προσπαθούν είτε να ενσπείρουν πανικό είτε να εσχατολογήσουν, ανέφερε ότι η χθεσινή παρουσία του στο Προεδρικό Μέγαρο είναι για να βοηθήσει ώστε μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο να βρούμε κοινές γραμμές συνεννόησης.

    [15] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γιώργος Βασιλείου - Συνάντηση

    Αναθέρμανση παλαιότερων προτάσεων αποτελούν κυρίως οι τουρκικές προτάσεις για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος δήλωσε πως η Τουρκία έχει υποχρέωση να ανοίξει τα λιμάνια της για τα πλοία υπό κυπριακή σημαία.

    Ο κ. Βασιλείου έγινε χθες δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε και κατ' ιδίαν για την προχθεσινή συνάντησή του με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο στην κατοικία του Υπατου Αρμοστή Πίτερ Μίλετ.

    Παπαδόπουλος και Βασιλείου αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό και τις τουρκικές προτάσεις.

    ''Του έδωσα μια πλήρη εικόνα για το τι έγινε (στη συνάντηση με τον κ. Στρο) και επί τη ευκαιρία ανταλλάξαμε λίγες ιδέες για την κατάσταση στην οποία είμαστε στο Κυπριακό'', ανέφερε σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνάντηση στο Προεδρικό.

    Ερωτηθείς για τις τουρκικές προτάσεις, ο κ. Βασιλείου είπε πως αυτές ''σε μεγάλο βαθμό είναι αναθέρμανση παλαιών προτάσεων''.

    [16] Ομήρου - Προτάσεις Γκιουλ

    Οι τουρκικές προτάσεις για το Κυπριακό προσπαθούν να συνδέσουν τις ρητές υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και της Κύπρου με την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, σημειώνει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου θεωρεί πως καθήκον των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας είναι να καταγγελθούν και να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί στόχοι της Τουρκίας και να προβούν οι δύο χώρες σε επίσημο διάβημα προς την Αυστριακή Προεδρία της ΕΕ, ούτως ώστε να προχωρήσει ο έλεγχος της υποχρέωσης της Τουρκίας να εφαρμόσει τις πρόνοιες του διαπραγματευτικού πλαισίου της 3ης Οκτωβρίου.

    «Περαιτέρω θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό και σε υλοποίηση συγκεκριμένων κινήσεων και πρωτοβουλιών για να επιτύχουμε την «ευρωπαϊκοποίηση του Κυπριακού», αναφέρει ο κ. Ομήρου.

    Εχοντας ως στόχο την ενεργότερη ανάμειξη της ΕΕ στις διεργασίες προς την κατεύθυνση της λύσης, ο κ. Ομήρου προτείνει την όπως αρχίσουν επαφές για να υιοθετηθεί σε ένα προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια δέσμη των αρχών που πρέπει να διέπει τη λύση του Κυπριακού για να είναι εφικτή η λειτουργία της Κύπρου μέσα στην Ενωση στη βάση των θεμελιωδών αρχών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε και λειτουργεί η ΕΕ

    [17] ΕΥΡΩΚΟ - Κυπριακό - Στρο

    Κάθε ίχνος ουδετερότητας που θα του επέτρεπε το ρόλο του διαμεσολαβητή έχει χάσει ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, σαν απεσταλμένος της Αγκυρας αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΥΡΩΚΟ), σημειώνοντας ότι ''η Αγγλία έχει ξεκάθαρα πλέον γίνει μέρος του προβλήματος, ταγμένη υπέρ των τουρκικών θέσεων''.

    Το ΕΥΡΩΚΟ αναφέρει ότι ''η τουρκοβρετανική ενορχηστρωμένη και συντονισμένη προσπάθεια έχει στόχο να συνδυάσει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις υποχρέωσης της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με το στόχο της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους'' και σημειώνει πως ''πρόκειται για μια νέας μορφής προσέγγιση 'όλα στο τραπέζι' που θα οδηγήσουν αυτή τη φορά όχι απλά στο Σχέδιο Ανάν αλλά και στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους πριν την έναρξη συνομιλιών''.

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα ζητεί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο και εισηγείται την καταγγελία της Τουρκίας ότι με τις προτάσεις της παραβιάζει το διαπραγματευτικό πλαίσιο, διότι επιχειρεί αντί εφαρμογής του την περιπλοκή του με τεχνάσματα και την άμεση καταγγελία της Τουρκίας για την μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

    [18] Γιώργος Περδίκης - Επίσκεψη Στρο

    Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο ήρθε στην Κύπρο για να στηρίξει την παράνομη λειτουργία και παρουσία του ψευδοκράτους και να δώσει περισσότερη δυναμική στο λεγόμενο πλαίσιο για δράση στο Κυπριακό το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα η Τουρκία, δήλωσε χθες ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

    Για τις τουρκικές προτάσεις στο Κυπριακό είπε ότι το πλαίσιο δράσης που προτείνεται από την Αγκυρα «αποτελεί πρόταση αδράνειας για το Κυπριακό και σωστά απορρίφθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να προχωρήσει στην υποβολή πραγματικής πρότασης πρωτοβουλίας στο Κυπριακό.

    Για την πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναφορικά με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Περδίκης είπε ότι «ορθά η κυπριακή κυβέρνηση έχει προτείνει την από κοινού προσφυγή με τη Βρετανία» καταδικάζοντας την άρνηση της Βρετανίας σε αυτή την εισήγηση.

    [19] ΕΔΗ - Εθνικό Συμβούλιο - Τουρκικές προτάσεις

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες προσβλέπουν σε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου το συντομότερο δυνατό ώστε να συζητηθεί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες τουρκικές προτάσεις.

    Σε ανακοίνωση τους, οι Ενωμένοι Δημοκράτες αναφέρουν ότι στόχος πρέπει να είναι η ε/κ πλευρά να προβεί σε πρωτοβουλίες και προτάσεις και να μη περιορισθεί σε αρνητικές τοποθετήσεις.

    Η Τουρκία, σημειώνουν, έχει υποχρέωση να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ και δεν μπορεί να θέτει υπό διαπραγμάτευση την υλοποίηση του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης.

    Εντούτοις αυτή, προσθέτουν, δεν μπορεί να είναι η μόνη απάντηση της πλευράς μας στις εξελίξεις. Θα πρέπει, αναφέρουν, να διαμορφωθεί και να υποβληθεί χωρίς καθυστέρηση πρόταση με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών στο κυπριακό αξιοποιώντας και τον παράγοντα ΕΕ.

    [20] Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Πρόεδρος Βουλής

    Εάν ένα πρόβλημα φαίνεται άλυτο πρέπει να αλλάξουμε τους όρους του, δήλωσε χθες, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είπε ότι «δεν πρόκειται να ασχολείται κανείς επ άπειρον με ένα πρόβλημα το οποίο εκ κατασκευής είναι άλυτο, γι' αυτό και θα πρέπει να αλλάξουμε το πρόβλημα, να πάει σε άλλη βάση και σε άλλα συνεφαπτόμενα και συνεπαγόμενα μέλη ώστε να βρει τη λύση του».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής του δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις του και να προβεί στη δική του ανάλυση για το κυπριακό πρόβλημα συναντώντας, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, «πλήρη κατανόηση» από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

    Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είχε «απόλυτο δίκαιο» όταν στη συνάντηση επεσήμανε ότι δυστυχώς ως Ελληνισμός «είμαστε υποχρεωμένοι μέσα στις σημερινές συνθήκες να αγωνιζόμαστε να πείσουμε για τα αυτονόητα».

    [21] Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Υπουργός Εξωτερικών

    Είναι προτιμότερη η μετά γνώσεως οδύνη, παρά η αφελής αγνωσία σε ό,τι αφορά ένα ''οδυνηρό πρόβλημα'' όπως το Κυπριακό, τόνισε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, προσθέτοντας πως με την αγάπη και τη συμπόρευση όλα μπορούν να γίνουν.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο νησί, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος ευχαρίστησε στο πρόσωπό του όλο τον Ελληνισμό της Αμερικής για τη συμπαράστασή του στον αγώνα της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής μεγάλη φυσιογνωμία του Ελληνισμού, προσθέτοντας ότι ο Ελληνισμός της Αμερικής έχει διαδραματίσει σοβαρό ρόλο υπέρ της Κύπρου όλα αυτά τα χρόνια του αγώνα μας για δικαίωση.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είπε ότι με τον Υπουργό Εξωτερικών ενημερώθηκε για το ''μεγάλο θέμα'', όπως χαρακτήρισε το Κυπριακό.

    [22] Γιορτή των Γραμμάτων - Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

    Οι Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μπορούν να γίνουν οδηγοί του κυπριακού Ελληνισμού στα οδυνηρά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει κατά καιρούς, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος σε ομιλία του στην τελετή για την Γιορτή των Γραμμάτων που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, ήταν ο κύριος ομιλητής στην τελετή και ανέπτυξε το θέμα «Τα ανθρώπινα αδιέξοδα και οι Πατέρες της Εκκλησίας».

    «Υπήρξαν πολλά οδυνηρά αδιέξοδα για την Κύπρο. Οι Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας μπορούν να είναι οδηγοί μας σε αυτό. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες εξόδου από τα αδιέξοδα στη θρησκεία μας», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος.

    Επίσης διάβασε και ανέλυσε ποιήματα αλλά και ψαλμούς της Εκκλησίας με ιδιαίτερη έμφαση στα κείμενα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, «ο οποίος χρησιμοποίησε τη γλώσσα της προσευχής για να αναλύσει τα ανθρώπινα αδιέξοδα», όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

    [23] Αυστραλιανό Οπεν - Παγδατής - Πρόκριση στον τελικό

    Ούτε η αυστραλιανή τροπική βροχή που γέμισε το Ροντ Λέιβερ Αρένα στη Μελβούρνη δεν σταμάτησε την πορεία του Μάρκου Παγδατή στο όνειρο ενός τελικού του Γκραντ Σλαμ.

    Ο Παγδατής ύστερα από ένα αγώνα για γερά νεύρα, που διήρκησε 3 ώρες και 27 λεπτά, απέκλεισε με 3-2 σετ τον Αργεντινό Νταβίντ Ναλμπαντιάν.

    Τώρα αναμένει πλέον το νικητή στον ημιτελικό μεταξύ του Γερμανού Νίκολας Κίφερ και Ρότζερ Φέντερερ για το μεγάλο τελικό του αυστραλιανού Οπεν.

    [24] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μάρκος Παγδατής

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συγχάρηκε χθες θερμά τον Κύπριο αντισφαιριστή Μάρκο Παγδατή για την μεγάλη του πρόκριση στον τελικό του Αυστραλιανού Τουρνουά.

    ''Συγχαίρω θερμά το συμπατριώτη μας Μάρκο Παγδατή για την εντυπωσιακή πρόκριση του στον τελικό του Αυστριαλιανού Τουρνουά Αντισφαίρισης. Η μαχητικότητα, η υπομονή και το ψυχικό σθένος με το οποίο αγωνίστηκε σήμερα ο Μάρκος Παγδατής, αποτελούν λαμπρό παράδειγμα για όλους τους νέους και όλες τις νέες του τόπου μας'', σημειώνει σε γραπτή του δήλωση.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει πως η μέχρι σήμερα επιτυχία του Παγδατή, από μόνη της τον έχει ήδη κατατάξει στο στερέωμα των διακεκριμένων αθλητών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Εύχομαι στο Μάρκο Παγδατή κάθε επιτυχία στον τελικό και είμαι βέβαιος ότι θα έχει τη συμπαράσταση όλων των Κυπρίων'', καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [25] Ολομέλεια - Πρόεδρος Βουλής Παγδατής

    Η κυπριακή Πολιτεία θα βρει τρόπο να τιμήσει τον Κύπριο πρωταθλητή της αντισφαίρισης Μάρκο Παγδατή και ήδη -όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας- ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε τηλεφωνικώς στους γονείς του Παγδατή ότι το κράτος θα αναλάβει τα έξοδα της μετάβασής τους στην Αυστραλία για να παρακολουθήσουν από κοντά τον τελικό αγώνα του εκεί διεξαγόμενου τουρνουά.

    ''Θα ήθελα, εκ μέρους όλων των Μελών αυτού του Σώματος'', δήλωσε στην συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ο κ. Χριστόφιας, ''να απευθύνω ολόψυχα συγχαρητήρια σε αυτό τον ήρωα - νεαρό, ο οποίος με τη φοβερή ψυχική του θέληση, την πειθαρχία και την αγωνιστικότητά του, ανεβάζει την Κύπρο πανύψηλα στο βάθρο του παγκόσμιου αθλητισμού και γίνεται ένας ωραίος πρεσβευτής του τόπου μας''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ολόψυχα συγχαρητήρια στην οικογένεια -στη μάνα, στον πατέρα και στα αδέλφια- του Κυπρίου αθλητή, τονίζοντας την υπερηφάνεια όλων των Μελών της Βουλής ''για τους άθλους του Μάρκου Παγδατή''.

    ''Να ευχηθώ'', πρόσθεσε, ''αυτό που όλοι σκεφτόμαστε και όλοι ποθούμε, τελικά να ανέβει στο βάθρο του Πρωταθλητή. Είναι, έτσι κι αλλιώς'', συνέχισε, ''στη δική μας συνείδηση, στη δική μας ψυχή, ο Πρωταθλητής''.

    ''Μακάρι να είναι καλά και να χαιρόμαστε ολοένα και μεγαλύτερες επιτυχίες αυτού του ωραίου παιδιού'', ευχήθηκε ο κ. Χριστόφιας, καταχειροκροτούμενος από τους Βουλευτές, παρά το ότι αυτό δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς λειτουργίας του κοινοβουλίου, κάτι που επεσήμανε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής.

    [26] Παγδατής - Λεμεσός - Πανηγυρισμοί

    Σε τρελούς ρυθμούς χορεύει η Λεμεσός, μετά τη μεγάλη πρόκριση του αντισφαιριστή μας Μάρκου Παγδατή στον τελικό του Αυστραλιανού Οπεν.

    Εκατοντάδες συμπολίτες του Μάρκου Παγδατή βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν, κρατώντας σημαίες και αφίσες του Μάρκου Παγδατή.

    Επίκεντρο των εορτασμών, ο κυκλικός κόμβος Αγίου Νικολάου στο κέντρο της πόλης, όπου οδηγοί με τα αυτοκίνητα τους περνούν κορνάροντας και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Μάρκου Παγδατή.

    Στο χωριό Παραμύθα, όπου βρίσκεται το πατρικό του Μάρκου Παγδατή, η οικογένεια του ευχαρίστησε όλο τον Κυπριακό λαό για τη στήριξη που δίνει στον Μάρκο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αίτημα για απαλλαγή του από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία του στο χώρο της αντισφαίρισης.

    [27] Μελβούρνη - Παγδατής

    ''Είναι ένα ομορφο όνειρο. Πρέπει να ξυπνήσω μα δεν θέλω. Θέλω να το χαρώ, όσο πιο πολύ γίνεται''.

    Με αυτά τα λόγια ο Μάρκος Παγδατής περιέγραψε τα πρωτόγνωρα συναισθήματά του για τον απίστευτο θρίαμβό του να προκριθεί στον τελικό του Australian Open που θα γίνει την Κυριακή στη Μελβούρνη.

    Στις κερκίδες του Rod Laver Arena οι χιλιάδες ομογενείς φίλαθλοι που με εμπνευσμένα συνθήματα και με αμέτρητες γαλανόλευκες και κυπριακές σημαίες τον στήριζαν, ξέσπασαν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς για την πιο μεγάλη στιγμή του κυπριακού αθλητισμού και του Παγδατή.

    Δεν είναι τυχαίο ότι στα καταστήματα της πόλης ξεπουλήθηκαν όλες οι κυπριακές σημαίες και τελειώνουν οι ελληνικές.

    Ο Παγδατής αφού βρέθηκε να χάνει, βρήκε τη δύναμη να κερδίσει με 3 - 2 σετ τον Αργεντινό Ντέιβιντ Ναλμπάντιαν και να πάρει την πρόκριση για τον τελικό όπου θα αντιμετωπίσει το νικητή του αυριανού αγώνα μεταξύ Φέντερερ και Κιέφερ.

    ''Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του τελικού της Κυριακής αυτό το Γκράντ Σλαμ είναι του Παγδατή και των Ελλήνων φιλάθλων'' παρατήρησε ο σχολιαστής του καναλιού ''7'' που μετέδιδε τον αγώνα.

    Οι οργανωτές του Australian Open δείχνουν να τα έχουν χαμένα με το ποδοσφαιρικό κλίμα και τα ποδοσφαιρικά συνθήματα που κυριάρχισαν στο Γκραντ Σλαμ της Μελβούρνης ενώ τα μέσα ενημέρωσης και το φίλαθλο κοινό δείχνουν να συμπαθούν τον Παγδατή και να τον προβάλουν και να τον στηρίζουν υπέρμετρα.

    Κανάλια και εφημερίδες πηγαίνουν στα ελληνικά στέκια της πόλης και τον φωτογραφίζουν ή του παίρνουν συνεντεύξεις και οι επιτυχίες του όχι μόνο προβάλουν την Κύπρο αλλά στάθηκαν αφορμή να ενημερωθεί η αυστραλιανή κοινή γνώμη (και ίσως και η διεθνής)-και μάλιστα για πρώτη φορά αποτελεσματικά- για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή μέρους της νήσου και το Κυπριακό στις πραγματικές του διστάσεις.

    Ο ίδιος ο αθλητής δήλωσε υπερήφανος για την ελληνοκυπριακή καταγωγή του λέγοντας ότι είναι ένα ''εκπληκτικό συναίσθημα''.

    ''Ευχαριστώ τους Ελληνες και Κύπριους φιλάθλους, τον προπονητή μου, τους γονείς μου, όλους όσους με στήριξαν'' είπε και πρόσθεσε:

    ''Μου είπαν ότι στην Κύπρο πολλοί δεν πήγαν στις εργασίες τους σήμερα για να δουν το ματς. Τους ευχαριστώ''.

    Σε ερώτηση πώς αισθάνεται για την πρόκρισή του στον πρώτο του τελικό είπε:

    ''Μα είναι όλα πρωτόγνωρα. Νομίζω πως έπαιξα καλό τένις. Πίστευα στον εαυτό μου και με πίστευαν πολλοί, Τους ευχαριστώ'', είπε.

    [28] Υπουργός Συγκοινωνιών - Digital Ship Cyprus

    Η Κύπρος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ναυτιλιακής ασφάλειας και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα προς την επίτευξη του στόχου αυτού, ανέφερε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Χάρης Θράσου, χαιρετίζοντας το 3ο ετήσιο Συνέδριο Digital Ship Cyprus.

    Οπως είπε ο κ. Θράσου, «μπροστά στον αυξανόμενο κίνδυνο τα πλοία να αποτελέσουν στόχο τρομοκρατικών ενεργειών, η Αρχή Λιμένων Κύπρου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ναυτιλιακή ασφάλεια και επικεντρώνει τις προσπάθειες της για αποτροπή αυτού του ενδεχομένου».

    Είπε επίσης πως η Κύπρος έχει υιοθετήσει και εφαρμόσει το διεθνή κώδικα για την ασφάλεια πλοίων και όλα τα υπό Κυπριακή σημαία πλοία καθώς και όλες οι λιμενικές υπηρεσίες στην Κύπρο έχουν εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις του κώδικα.

    Πρόσθεσε δε ότι «βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας, η Κύπρος θα πρέπει να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει μέχρι το 2007 το σύστημα VTMIS , το οποίο θα επιτηρεί και θα παρέχει πληροφορίες για την ναυτιλιακή κίνηση στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ στη Μεσόγειο».

    [29] Υπουργός Οικονομικών - ECOFIN

    Η Κύπρος θα μελετήσει την νέα πρόταση που υποβλήθηκε από το ECOFIN για τερματισμό της εξαίρεσης από μειωμένους ή μηδέν φόρους προστιθέμενης αξίας σε ορισμένα προϊόντα, και θα υποβάλει την θέση της μέχρι την Κυριακή το βράδυ, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής εξήγησε πως όταν μπήκαμε στην ΕΕ και υπογράψαμε τις συνθήκες, μας έδωσαν την ευκαιρία να κρατήσουμε σε ορισμένα προϊόντα μειωμένους ή μηδέν φόρους προστιθεμένης αξίας όπως στα τρόφιμα, φάρμακα και οικόπεδα.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της άτυπης σύσκεψης για το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, ο κ. Σαρρής είπε πως κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων συζητούσαμε τρόπους ώστε να μπορέσει να επεκταθεί αυτή η εξαίρεση πέραν του 2008.

    Όταν πήγαμε στο ΕCOFIN, συνέχισε, παρουσιάστηκε μια πρόταση, η οποία έλεγε ότι αυτά έπρεπε να τελειώσουν το 2008.

    Ανέφερε πως η Πολωνία και η Τσεχία που είναι μεγαλύτερες χώρες έλαβαν τον λόγο πρώτες, και είπαν ότι είμαστε εναντίον αυτής της πρότασης.

    Εμείς, είπε ο κ. Σαρρής, κατά κάποιον τρόπο δεν μιλήσαμε στην πρώτη συνάντηση νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο έγινε μια πρόταση εκ μέρους όλων μας.

    Μετά στην δεύτερη συνάντηση, συνέχισε, μέσω του αντιπροσώπου μας είπαμε και εμείς να μελετήσουμε αυτή την πρόταση την οποία τώρα μελετούμε.

    [30] Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρή πτώση, ύστερα από εννέα κατά σειρά ανόδους, κατέγραψε στη χθεσινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά το γεγονός ότι η αγορά άνοιξε με κέρδη γύρω στο 1%. Ο Γενικός Δείκτης, λόγω πιέσεων που δέχθηκε κυρίως από τις μετοχές των Τραπεζών Λαϊκή και Ελληνική, σημείωσε μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,53%, κλείνοντας στις 2.044,59 μονάδες. Σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 4,2 εκατομμύρια λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει συναλλαγές αξίας δύο εκ. λιρών.

    Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,49% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 692,31 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 27 January 2006 - 15:23:09 UTC