Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρίσι - Συνάντηση - Πρόταση
  • [02] Παρίσι - ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Κοινό ανακοινωθέν
  • [04] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Εναρξη συνάντησης
  • [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παρίσι - Γερουσία - Πρόγευμα εργασίας
  • [06] Υπατος Αρμοστής - Συνάντηση Ανάν - Παπαδόπουλου
  • [07] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ανάν
  • [08] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ανάν
  • [09] Τουρκία - Ρος Ουίλσον - Κυπριακό
  • [10] Ταλάτ - Υγεία - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Βουλής
  • [11] Δήμαρχος Αμμοχώστου - ΓΓ ΟΗΕ - Παραβιάσεις στάτους κβο
  • [12] ΥΠΕΞ Κροατίας - Κύπρος
  • [13] Θράσου - Νεστερένκο - Συμφωνίες
  • [14] Καλαθόσφαιρα - Ημιτελική φάση - Νίκη ΑΕΛ
  • [15] Πετόσφαιρα Γυναικών - Ανόρθωση - Πρωταθλήτρια
  • [16] Τουρνουά ΚΟΠ - Αποτελέσματα
  • [17] Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος - Μηνιαία κέρδη 16,78%
  • [18] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [19] Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Υποψήφιοι Αμμοχώστου
  • [20] Θάσος Μιχαηλίδης - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [21] Αθηνά Κυριακίδου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [22] ΚΣ ΕΔΕΚ - Κουταλιανός - Προεκλογική Εκστρατεία ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 01/03/2006

  • [01] Παρίσι - Συνάντηση - Πρόταση

    Μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαδικασία και συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να γίνουν για προπαρασκευή του εδάφους των συνομιλιών του Κυπριακού και βελτίωσης του κλίματος στην Κύπρο, παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Παρίσι.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ κατά τη συνάντηση υπήρξε συμφωνία επί της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί επί τόπου στην Κύπρο και συναντίληψη στη θεματολογία όπως επίσης και στα μέτρα τα οποία θα προωθηθούν για να υπάρξει καλύτερη προπαρασκευή του εδάφους και δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την επανέναρξη των συνομιλιών.

    Εκτίμηση του ΓΓ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι πως η διαδικασία και η θεματολογία που εισηγήθηκε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι προς μια τέτοια κατεύθυνση ώστε να μπορούν να γίνουν αποδεκτά και από τους Τ/Κ.

    Η Λευκωσία θεωρεί πως η συνάντηση ήταν πολύ καλή και παραγωγική και είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματά της.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΓΓ αποδέχθηκε την ανάγκη καλής προετοιμασίας του εδάφους για επανάληψη των συνομιλιών, έχει συμφωνηθεί να ξεκινήσει εργασία επί τόπου σε τεχνικό επίπεδο στην Κύπρο και έχει ανατεθεί ο ρόλος αυτός στον ειδικό αντιπρόσωπο του κ. Ανάν στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ.

    Εκείνο που ενδιαφέρει τη Λευκωσία, όπως τονίζεται, είναι η διαδικασία και τα όποια μέτρα θα ληφθούν να οδηγούν στη λύση του Κυπριακού που είναι ο τελικός σκοπός και να μην είναι μέτρα που να επιλύουν σημερινά προβλήματα προσωρινά.

    Δεν πρόκειται δηλαδή για μια διαδικασία ομαλοποίησης της κατάστασης, αλλά για μια διαδικασία που περιέχει στοιχεία βελτίωσης του κλίματος αλλά κυρίως προετοιμασίας των διαπραγματεύσεων.

    ΗΕ και Λευκωσία συμφώνησαν επίσης στην κάθοδο του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι σύντομα στην Κύπρο για να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια.

    Οσον αφορά το διορισμό ειδικού απεσταλμένου, θέση του ΓΓ είναι πως είναι σωστό αυτός να διοριστεί όταν προχωρήσει αυτή η επιτόπου εργασία προετοιμασίας των συνομιλιών.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως κατά τη συνάντηση, ο ΓΓ έθιξε και το θέμα των τουρκικών προτάσεων επί των οποίων ωστόσο δεν έγινε συζήτηση.

    Ο ΓΓ είπε πως ανέφερε στον κ. Γκιουλ πως δεν μπορεί να συνδέονται οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ με τα θέματα του Κυπριακού.

    Για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι αυτό μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία καλού κλίματος στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξεύρεση μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού.

    [02] Παρίσι - ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε πως όταν ωριμάσει ο χρόνος θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, προσθέτοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι τα ΗΕ δεν εργάζονται επί του Κυπριακού και πως ο ειδικός του αντιπρόσωπος στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ θα εργαστεί με τα μέρη επί των ενεργειών που πρέπει να κάνουν.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο Παρίσι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για εξέταση τρόπων προώθησης της διαδικασίας για επανένωση του νησιού, ο κ. Ανάν επεσήμανε πως εξέτασαν μια σειρά από ενέργειες που οι δυο πλευρές στην Κύπρο μπορούν να αναλάβουν, σημειώνοντας παράλληλα πως η Τουρκία παραδέχεται ως ευρωπαϊκή υποχρέωσή της, ότι πρέπει να κάνει ορισμένα βήματα.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''θέλουμε η ΕΕ να έχει ένα πιο ενεργό ρόλο σε μια νέα προσπάθεια και έχω διαβεβαιώσεις ότι είναι τελείως έτοιμοι να το πράξουν αυτό'', σημειώνοντας παράλληλα πως το Κυπριακό παραμένει υπό την αιγίδα των ΗΕ και του ΓΓ.

    Ερωτηθείς ποιος θα είναι ο ρόλος της ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο κ. Ανάν ανέφερε πως στο πλαίσιο της άσκησης των καλών του υπηρεσιών κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων ''έχουμε συνεργαστεί πολύ αποτελεσματικά με την ΕΕ και προτιθέμεθα να συνεργαστούμε μαζί τους''.

    Πρόσθεσε πως ''σε ορισμένες καταστάσεις παρείχαν όλη τη βοήθεια τους και σε ορισμένες περιπτώσεις ανταλλάξαμε ιδέες επί ορισμένων τεχνικών θεμάτων και της διαδικασίας των καλών μου υπηρεσιών και θα ανέμενα από αυτούς να συνεχίσουν να εργάζονται με αυτό το πνεύμα'', σημειώνοντας πως η ΕΕ έχει άμεσο ενδιαφέρον στη διευθέτηση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ανάν πρόσθεσε πως η ΕΕ υπήρξε πάντοτε υποστηρικτική και ''αναμένουμε να συνεχίσει να είναι υποστηρικτική. Δεν υπάρχει πρόβλημα με εμάς''.

    Σημειώνοντας πως συμφωνεί με τον ΓΓ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ''η θέση μας είναι πολύ καθαρή: Θέλουμε η ΕΕ να έχει ένα πιο ενεργό ρόλο σε μια νέα προσπάθεια και έχω διαβεβαιώσεις ότι είναι τελείως έτοιμοι να το κάνουν αυτό. Το κυπριακό πρόβλημα παραμένει υπό την αιγίδα των ΗΕ και του ΓΓ''.

    Ερωτηθείς για το λεγόμενο σχέδιο δράσης της Τουρκίας για το Κυπριακό, ο κ. Ανάν ανέφερε πως ''ανασκοπήσαμε τις διαπραγματεύσεις, τη διαδικασία για μια διευθέτηση του Κυπριακού και επίσης αγγίξαμε το θέμα της τουρκικής πρωτοβουλίας. Και θα εξετάσουμε μια ολόκληρη σειρά ενεργειών''.

    Σημείωσε παράλληλα πως ''η Τουρκία παραδέχεται ως υποχρέωση, σύμφωνα με το τι απαιτείται από την ΕΕ, να κάνει ορισμένα βήματα που θα μπορούσε να κάνει''.

    ''Ασφαλώς υπήρχαν και άλλα μέτρα που εισηγούνται στο σχέδιο δράσης τους και σήμερα εξετάσαμε το πλήρες φάσμα όλων των ενεργειών που μπορούν να κάνουν οι δυο πλευρές και μιλώ για την τ/κ πλευρά και τη Λευκωσία και θα δούμε τι προτάσεις θα φέρουμε επί τις οποίες να ενεργήσουν τα μέρη'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν πρόκειται να συναντηθεί και με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Ανάν ανέφερε πως θα πρέπει πρώτα ο Τ/Κ ηγέτης να αναρρώσει, προσθέτοντας πως δεν αποκλείεται να συναντηθούν''.

    ''Toν συνάντησα στη Νέα Υόρκη στο παρελθόν και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε κάποια στιγμή και στο μέλλον'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν θα διορίσει σύντομα το νέο απεσταλμένο του για το Κυπριακό, ο κ. Ανάν ανέφερε πως στο πλαίσιο της εφαρμογής των υπηρεσιών του έχει ασφαλώς έναν απεσταλμένο.

    ''Την κατάλληλη στιγμή θα διορίσω έναν απεσταλμένο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εργαζόμαστε επί του ζητήματος'', πρόσθεσε.

    Σημείωσε πως έχει έναν πολύ ικανό ειδικό αντιπρόσωπό του στην Κύπρο, τον Μάικλ Μόλερ ''ο οποίος θα εργαστεί με τα μέρη επί ορισμένων θεμάτων και ενεργειών που πρέπει να κάνουν''.

    Είπε ακόμη πως προετοιμασία για αυτό θα γίνει και στη Νέα Υόρκη με τον Βοηθό ΓΓ επί Πολιτικών Υποθέσεων Ιμπραχίμ Γκαμπάρι και το επιτελείο του.

    ''Οταν ο χρόνος ωριμάσει θα διορίσει έναν απεσταλμένο'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν συζήτησαν για το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Ανάν απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως επίκειται προσεχώς ο διορισμός του τρίτου μέλους τους ΔΕΑ.

    ''Θα ξεκινήσουν την εργασία τους πολύ σύντομα και αναμένω από τις δυο κοινότητες να εργαστούν με σθένος πάνω σε αυτό και να προχωρήσουν προς τα μπρος και αυτό (το τρίτο μέλος) να είναι ένα μέλος που θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το θέμα και θα είναι στην πρώτη γραμμή''.

    Ερωτηθείς αν θεωρεί τη συνάντηση ως ένα βήμα προς τα μπρος, ο κ. Ανάν ανέφερε πως στις διαπραγματεύσεις ο κόσμος λέει μερικές φορές πως ενόσω συνομιλείς σημειώνεις και πρόοδο.

    ''Αλλά αυτό που έχω υποδείξει είναι πως θέλω να δω ένα πιο μικρό χάσμα μεταξύ των λόγων και των πράξεών μας και νομίζω στους επόμενους δυο μήνες θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σμικρύνουμε αυτό το χάσμα και θα προχωρήσουμε μπροστά με αυτή τη διαδικασία'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση πήρε κάποιες νέες ιδέες από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο που τον κάνουν να αισθάνεται ενθαρρυμένος ότι θα ξεκινήσει μια διαδικασία σύντομα και εάν υπάρχει αρκετός χρόνος για επίτευξη λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου οπόταν τελειώνει και η θητεία του, o κ. Ανάν είπε πως ''υπήρξαν ορισμένες προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι''.

    Σημείωσε πως αυτές θα αναλυθούν ''και θα δούμε πως θα τις ενεργοποιήσουμε ύστερα από διαβούλευση με την άλλη πλευρά, εργαζόμενοι μαζί και καταλήγοντας σε ένα πρόγραμμα δράσης επί του οποίου μπορούμε να αρχίσουμε να εργαζόμαστε επί του εδάφους''.

    ''Προφανώς όταν χειρίζεσαι τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις, όταν υπάρχει θέληση μεταξύ των μερών, τα πράγματα μπορούν να κινηθούν πολύ γρήγορα. Εάν η θέληση δεν υπάρχει μπορεί να σου πάρει πολύ χρόνο. Ας αρχίσουμε με τις πρωτοβουλίες που είπα ότι συζητήσαμε σήμερα και ας ξεκινήσουμε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα και θα δούμε πως τα πράγματα μπορούν να επιταχυνθούν. Ελπίζω ότι και αυτό θα βοηθήσει στο να γεφυρωθεί αυτό στο οποίο αναφέρθηκε ως το χάσμα μεταξύ λέξεων και δράσης'', πρόσθεσε ο κ. Ανάν.

    Ερωτηθείς κατά πόσον το γεγονός ότι προέβη σε δηλώσεις εβρισκόμενος μπροστά από τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που τοποθετήθηκε στην αίθουσα όπου έγιναν οι δηλώσεις μαζί με τη σημαία των ΗΕ, αποτελεί ένα είδος μηνύματος, ο κ. Ανάν ανέφερε πως ''σας διαβεβαιώ πως δεν θέλω τη δουλειά του (Προέδρου Παπαδόπουλου)''.

    Πρόσθεσε πως προσβλέπει στο τέλος του χρόνου, οπόταν θα τελειώσει η θητεία του για να ξεκουραστεί. ''Μην ανησυχείτε δεν οδεύω προς τη Λευκωσία για να αναλάβω μια άλλη δουλειά'', σημείωσε.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταλήγοντας εξέφρασε στον κ. Ταλάτ τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση, σημειώνοντας πως ζήτησε να μάθει για την υγεία του από χθες και πως θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί του όταν βγει από τη μονάδα εντατικής παρακολούθησης.

    [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Κοινό ανακοινωθέν

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σημείωσε με ευχαρίστηση ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο έχουν συμφωνήσει ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες επί διαφόρων θεμάτων προς όφελος όλων των Κυπρίων επί των οποίων χρειάζεται συμφωνία θα διεξαχθούν σε τεχνικό επίπεδο.

    Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση μίας ώρας περίπου στο Παρίσι μεταξύ του κ. Ανάν και του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, αναφέρεται ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν τον εν εξελίξει διάλογο με τον εκπεφρασμένο στόχο της επίσπευσης της αναζήτησης μίας συνολικής, δίκαιης και κοινά αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στα Ελληνικά και αναγνώσθηκε στα Αγγλικά από τον Εκπρόσωπο του κ. Ανάν, Στεφάν Ντούτζαρικ, ''ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Ανάν και ο Πρόεδρος κ. Τάσσος Παπαδόπουλος συναντήθηκαν σήμερα στο Παρίσι για να αξιολογήσουν την κατάσταση στην Κύπρο και να εξετάσουν τις λεπτομέρειες για να προχωρήσει μπροστά η διαδικασία που οδηγεί στην επανένωση του νησιού''.

    ''Συμφώνησαν, όπως έπραξαν και στο παρελθόν, ότι η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας εντός του πλαισίου των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα θα πρέπει να γίνει στον κατάλληλο χρόνο και βασισμένη σε προσεκτική προετοιμασία'', προστίθεται.

    Αναφέρεται ότι ''προς αυτόν το στόχο ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε με ευχαρίστηση ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν συμφωνήσει ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες επί διαφόρων θεμάτων προς όφελος όλων των Κυπρίων επί των οποίων χρειάζεται συμφωνία θα διεξαχθούν σε τεχνικό επίπεδο''.

    ''Ο Γενικός Γραμματέας και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασαν την κοινή τους ελπίδα ότι αυτές οι συνομιλίες θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων ως επίσης και στην προετοιμασία το συντομότερο δυνατόν της πλήρους επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας'', σημειώνεται.

    Στο ανακοινωθέν προστίθεται ότι ''ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας κ. Ταλάτ ότι συμμερίζεται τις ίδιες προσδοκίες''.

    ''Ο Γενικός Γραμματέας και ο κ. Παπαδόπουλος επίσης συμφώνησαν ότι θα ήταν επωφελές για όλους τους ενδιαφερόμενους και ότι θα βελτίωνε τα μέγιστα την ατμόσφαιρα για περαιτέρω συνομιλίες εάν μπορούσε να επιτευχθεί πρόοδος στην περαιτέρω απαγκίστρωση δυνάμεων και στην αποστρατικοποίηση στο νησί, στην πλήρη αποναρκοθέτηση της Κύπρου και στο θέμα της Αμμοχώστου'', αναφέρεται.

    Προστίθεται ότι ''σημείωσαν την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να απελευθερώσει τα από καιρού αναμενόμενα κονδύλια προς όφελος της τ/κ κοινότητας''.

    ''Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασαν τις θερμές τους ευχές για την πλήρη και γρήγορη ανάρρωση του κ. Ταλάτ'', σημειώνεται.

    Τέλος, αναφέρεται ότι ''ο Γενικός Γραμματέας και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συμφώνησαν να συνεχίσουν τον εν εξελίξει διάλογο με τον εκπεφρασμένο στόχο της επίσπευσης της αναζήτησης μίας συνολικής, δίκαιης και κοινά αποδεκτής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα''.

    [04] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Εναρξη συνάντησης

    Γύρω στις 1505 τοπική ώρα (1605 ώρα Κύπρου) άρχισε χθες η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο ξενοδοχείο ''Bristol'' στο Παρίσι.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο υποδέχθηκε στην είσοδο του ξενοδοχείου ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ.

    Η κυπριακή ομάδα αποτελείτο από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιώργο Λιλλήκα, τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσο Τζιωνή, τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Πρεσβευτή της Κύπρου στη Γαλλία Μηνά Χατζημιχαήλ.

    Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών συμμετέχουν, εκτός από τον κ. Ανάν, ο κ. Μόλερ, ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Στεφάν Ντούτζαρικ, η Ειδική Βοηθός του Γενικού Γραμματέα Κορίν Μομάλ και η πρακτικογράφος Ανγκέλ Μακόμπο.

    [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παρίσι - Γερουσία - Πρόγευμα εργασίας

    Πρόγευμα εργασίας με Γάλλους γερουσιαστές θα έχει σήμερα το πρωί στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατία Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στο πρόγευμα θα συμμετάσχουν από γαλλικής πλευράς πρόεδροι και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Γερουσίας, τα μέλη της αντιπροσωπείας της Γερουσίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα μέλη της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στη Γερουσία, υπό τον πρόεδρο της ομάδας Αντρέ Ρουβιέρ.

    Από κυπριακής πλευράς θα συμμετάσχουν, εκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας και ο Πρεσβευτής της Κύπρου στη Γαλλία Μηνάς Χατζημιχαήλ.

    [06] Υπατος Αρμοστής - Συνάντηση Ανάν - Παπαδόπουλου

    Ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ καλωσόρισε το αποτέλεσμα της συνάντησης μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο Παρίσι.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Μίλετ υπογράμμισε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στην υποστήριξη των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων για έναρξη διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο επί σειράς θεμάτων.

    ''Καλωσορίζουμε το αποτέλεσμα της συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ και του Προέδρου Παπαδόπουλου και ιδιαίτερα την συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων να ξεκινήσουν διακοινοτικές συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο σε σειρά θεμάτων'', αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Μίλετ.

    Επαναλαμβάνει ακόμη ότι ''το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στην υποστήριξη των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση εξεύρεσης μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα μετά από διαπραγματεύσεις''.

    [07] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ανάν

    Κάποια νέα και ενδιαφέροντα δεδομένα για την έναρξη μιας ουσιαστικής κινητικότητας γύρω από το κυπριακό πρόβλημα, που μπορούν να οδηγήσουν στην επίσπευση της αναζήτησης μιας συνολικής, δίκαιης και κοινά αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό, δημιουργεί η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, εκτιμά ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Σε δηλώσεις, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης Ανάν - Παπαδόπουλου στο Παρίσι σε συγκερασμό με τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ στα πλαίσια της ενταξιακής της πορείας, είναι δυνατόν να ανοίξουν το δρόμο για μια δίκαιη και σωστή λύση.

    ''Το πόσο σύντομος ή μακρύς θα είναι ο δρόμος, εξαρτάται πρωτίστως από την στάση της τουρκικής πλευράς'', πρόσθεσε ο κ. Κλεάνθους.

    [08] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ανάν

    Ο Πρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ) Ντίνος Μιχαηλίδης, σε γραπτή δήλωση του αναφέρει πως το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Παρίσι, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση σωστής προετοιμασίας ενός νέου διαλόγου για το Κυπριακό.

    ''Χαιρετίζουμε τα αποτελέσματα της συνάντησης παρόλον ότι εκ των πραγμάτων φαίνεται να είναι μακρύς ακόμα ο δρόμος για κατάληξη σε συμφωνημένη διαδικασία και βάση για ένα νέο διάλογο'', σημειώνει.

    [09] Τουρκία - Ρος Ουίλσον - Κυπριακό

    Ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Αγκυρα Ρος Ουίλσον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν με την Τουρκία, την Ελλάδα, τις δυο πλευρές στην Κύπρο και τον ΟΗΕ για να βοηθήσουν στην εξεύρεση μιας λύσης.

    Σε συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TV7, o Αμερικανός Πρεσβευτής εξέφρασε την επιθυμία ο ΟΗΕ να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι μια καλή ευκαιρία θα μπορούσε να υπάρξει μετά τις εκλογές στην Κύπρο.

    [10] Ταλάτ - Υγεία - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Βουλής

    Τηλεφωνήματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, δέχθηκε χθες ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος υπεβλήθη σε εγχείρηση ανοικτής καρδίας (by-pass) στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των κατεχομένων.

    Οπως δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη, η σύζυγος του κ. Ταλάτ, Ογια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο κ. Χριστόφιας ευχήθηκαν στον κ. Ταλάτ γρήγορη ανάρρωση.

    ''Ο Ταλάτ είναι σε καλή κατάσταση, είναι ευδιάθετος και μίλησα μαζί του για λίγο'', ανέφερε η κ. Ταλάτ.

    Οπως δήλωσαν οι θεράποντες ιατροί του Τ/Κ ηγέτη, η κατάσταση του κ. Ταλάτ είναι σταθερή, μπορεί να μιλά, αλλά θα παραμείνει στην εντατική παρακολούθηση μέχρι αύριο και δεν του επιτρέπεται ακόμη να δέχεται επισκέψεις.

    [11] Δήμαρχος Αμμοχώστου - ΓΓ ΟΗΕ - Παραβιάσεις στάτους κβο

    Τις πρόσφατες παραβιάσεις των Τούρκων στη Δερύνεια, καταγγέλλει με επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στον Προεδρεύοντα της ΕΕ, Αυστριακό Καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σούσελ και στον Επίτροπο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής.

    Στην επιστολή του, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου, ο κ. Σκορδής αναφέρεται στην παράνομη ανέγερση νέου τουρκικού φυλακίου σε οικία παρά την ''γραμμή Αττίλλα'', καθώς και στην εμφάνιση σε μια άλλη οικία μιας τεραστίων διαστάσεων ταμπέλας με αναγραφή που στα Ελληνικά σημαίνει «Για να μην ξεχνάτε», σαν προκλητική, ειρωνική απάντηση στο σύνθημα του «Δεν Ξεχνώ».

    [12] ΥΠΕΞ Κροατίας - Κύπρος

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από τις 2 έως τις 5 Μαρτίου 2006 η Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό της Γιώργο Ιακώβου.

    Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης, η κ. Κιτάροβιτς φθάνει στο Αεροδρόμιο Λάρνακας το απόγευμα της Πέμπτης 2 Μαρτίου και στις 1830 θα δώσει διάλεξη στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου με θέμα «Η πορεία της Κροατίας προς την ΕΕ» ενώ στις 2100 το βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών παραθέτει γεύμα προς τιμήν της.

    [13] Θράσου - Νεστερένκο - Συμφωνίες

    Τις υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας στους τομείς των μεταφορών και τις τροποποιήσεις που αυτές χρειάζονται δεδομένης της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ συζήτησαν ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου και ο Πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Αντρέι Νεστερένκο.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, τέθηκε στόχος όπως οι συμφωνίες ετοιμαστούν πριν τον ερχόμενο Μάιο, για να υπογραφούν από τις δύο πλευρές.

    [14] Καλαθόσφαιρα - Ημιτελική φάση - Νίκη ΑΕΛ

    Η ΑΕΛ κέρδισε χθες βράδυ την ΕΝΑΔ με 72-62 στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για την ημιτελική φάση του πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών.

    Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο κοινοτικό στάδιο Αγίου Δομετίου. Στην τελική φάση προκρίνεται η ομάδα που θα φτάσει στις τρεις νίκες.

    Καλαθόσφαιρα Ανδρών - Πρωτάθλημα - Ημιτελική φάση

    Κεραυνός και Απόλλλωνας δίνουν απόψε στο Στρόβολο τον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για την ημιτελική φάση του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας.

    Ο αγώνας θα αρχίσει στις 19.00.

    [15] Πετόσφαιρα Γυναικών - Ανόρθωση - Πρωταθλήτρια

    Η Ανόρθωση αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια στην Πετόσφαιρα γυναικών Α΄ Κατηγορίας, πετυχαίνοντας χθες βράδυ στη Λεμεσό την τρίτη της νίκη επί της ΑΕΛ στο πλαίσιο των τελικών των πλέι οφ του Πρωταθλήματος.

    Η ομάδα της Αμμοχώστου, αν και έχανε το χθεσινοβραδινό αγώνα με 2 - 0 σετ, κατάφερε να ανατρέψει τα εις βάρος της δεδομένα και να κερδίσει με 3 - 2 σετ, φθάνοντας στην τρίτη της νίκη, έναντι μιας νίκης της ΑΕΛ.

    Εξάλλου, για τις θέσεις 5 - 12 του Πρωταθλήματος, ο Πανιδαλιακός νίκησε το Γκράμμαρ Σκουλ με 3 - 1 σετ, Ο Αρης Πολεμίου επικράτησε της Ολυμπιάδας με 3 - 0 σετ και το ΘΟΪ Αυγόρου νίκησε το Μαραθώνα με 3 - 0.

    [16] Τουρνουά ΚΟΠ - Αποτελέσματα

    Ελλάδα, Καζακστάν, Σλοβενία και Αρμενία είναι οι κερδισμένες ομάδες της πρώτης ημέρας του τουρνουά της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

    Για τον Α' Ομιλο, η Ελλάδα κέρδισε χθες βράδυ τη Λευκορωσία με 1-0 στο Τσίρειο στάδιο, ενώ το Καζακστάν κέρδισε τη Φινλανδία με 3-1 στα πέναλτι, αφού στην κανονική διάρκειά του, ο αγώνας ολοκληρώθηκε ισόπαλος 0-0.

    Για τον Β' Ομιλο, η Κύπρος ηττήθηκε στο Αντώνης Παπαδόπουλος με 1-0 από τη Σλοβενία, ενώ στο ΓΣΠ η Ρουμανία κατέβαλε την Αρμενία με 2-0.

    Ετσι, σήμερα οι νικητές του Α' Ομίλου, Ελλάδα και Καζακστάν αναμετρώνται στις 1900 στο ΓΣΠ, ενώ οι ηττημένες ομάδες, Λευκορωσία και Φινλανδία αναμετρώνται επίσης στις 1900 στο στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος.

    Οι νικήτριες ομάδες του Β' Ομίλου, Ρουμανία και Σλοβενία συγκρούονται στις 1700 στο ΓΣΖ, ενώ οι ηττημένες, Κύπρος και Αρμενία αναμετρώνται στις 1700 στο Τσίρειο.

    [17] Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος - Μηνιαία κέρδη 16,78%

    Εντονα ανοδικές τάσεις επικράτησαν στην τελευταία συνάντηση του Φεβρουαρίου στις μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής συμπαρασύροντας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) σε μεγάλη άνοδο της τάξης του 3,96%. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 2.507,65 μονάδες, με τις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή να καταγράφουν νέα υψηλότερα επίπεδα πενταετίας και να κλείνουν με ημερήσια κέρδη 18 και 8 σεντ αντίστοιχα. Ταυτόχρονα το Χρηματιστήριο αποχαιρέτισε τον Φεβρουάριο με σημαντικά μηνιαία κέρδη της τάξης του 16,78% ή άνοδο 360,48 μονάδων. Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου τεσσάρων χρόνων έκλεισε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στα 10,1 εκατομμύρια λίρες.

    Μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 4,01% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 850,95 μονάδες.

    [18] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [19] Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Υποψήφιοι Αμμοχώστου

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Αντρος Κυπριανού σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε τα ονόματα των 11 υποψηφίων του κόμματος στην επαρχία Αμμοχώστου για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαϊου.

    Ο κ. Κυπριανού διάβασε τα ονόματα των υποψηφίων με αλφαβητική σειρά όπως θα είναι στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

    Οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ στην Αμμόχωστο είναι ο Γαβριήλ Γιαννάκης, εκπαιδευτικός Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Γεωργίου Σοφοκλέους Φλώρα, επιχειρηματίας, Δημητρίου Ανδρέας ψυχίατρος Διευθυντής των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Ευαγόρου Σταύρος, οικονομολόγος υπεύθυνος του Γραφείου Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών του ΑΚΕΛ, Κουής Γιάννης καθηγητής με ειδικότητα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Κουκουμά Κούτρα Σκεύη, διευθύντρια τεχνικού γραφείου, Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού, Λουκά Λουκάς, Δικηγόρος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου, Μιντής Γιώργος δικηγόρος, Μουσκάλλης Ανδρέας, προπονητής ποδοσφαίρου Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνεργατικής Συνομποσπονδίας, Παπακώστας Κώστας πρώην Υπαρχηγός της Αστυνομίας και Χαραλάμπους Σωτηρούλα πολιτικός επιστήμων, Κεντρική Οργανωτική Γραμματέας της ΠΕΟ.

    [20] Θάσος Μιχαηλίδης - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Αφήνει μετά από 15 χρόνια τα κοινοβουλευτικά έδρανα, δηλώνοντας ότι το Κοινοβούλιο υπήρξε για αυτόν ένα πανεπιστήμιο και με το παράπονο ότι ο κόσμος δεν εκτιμά το έργο του βουλευτή. Συμβουλεύει τους βουλευτές που ενδιαφέρονται να επανεκλεγούν να διατηρούν συνεχή επαφή με το λαό. Θυμάται ότι δάκρυσε εγκαταλείποντας την εκπαίδευση για τη βουλευτική έδρα και αισθάνεται την ίδια συγκίνηση τώρα που αφήνει το Κοινοβούλιο. Είναι ο βουλευτής Λάρνακας του ΑΚΕΛ Θάσος Μιχαηλίδης.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της θητείας της σημερινής Βουλής, είπε ότι όταν εξελέγη φανταζόταν τη Βουλή ως πιο αυστηρό σώμα, καθώς νόμιζε ότι εισέρχεται σε ένα περιβάλλον γηραιών, διευκρινίζοντας πως όταν διαπίστωσε ότι και οι άλλοι βουλευτές ήταν συνομήλικοι του άλλαξε την εικόνα που είχε για τη Βουλή.

    [21] Αθηνά Κυριακίδου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία είναι η ανεργία, σύμφωνα με τη βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Αθηνά Κυριακίδου, η οποία θεωρεί τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού την κορυφαία στιγμή του Κοινοβουλίου και πιστεύει πως ο βουλευτής πρέπει να έχει πρόσθετη τεχνοκρατική υποστήριξη.

    Η κ. Κυριακίδου διεκδικεί από τους Λεμεσιανούς να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό της ώστε να υλοποιήσει το όραμα που έχει ως υποψήφια, όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας πως η είσοδος της στη Βουλή τη γέμισε με συναισθήματα συγκίνησης, προσωπικής καταξίωσης και ευχαρίστησης για την τιμή που της έκανε ο κόσμος, τα οποία συνυπάρχουν με τη συναίσθηση της ευθύνης να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κόσμου και να μην απογοητεύσει αυτούς που την εμπιστεύτηκαν.

    [22] ΚΣ ΕΔΕΚ - Κουταλιανός - Προεκλογική Εκστρατεία

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ εγκαινιάζει επίσημα σήμερα την προεκλογική του εκστρατεία.

    Μιλώντας χθες το πρωί σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με αφορμή την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του Κινήματος, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ Αντώνης Κουταλιανός είπε πως η προεκλογική εκστρατεία αρχίζει σήμερα ''με μόνιμο σταθερό στρατηγικό στόχο τη σημαντική αύξηση των εκλογικών του ποσοστών και τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής του ομάδας''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κουταλιανός ''στα πλαίσια αυτά οργανώνονται αύριο σε όλες τις πόλεις της Κύπρου περιοδείες κλιμακίων υποψήφιων βουλευτών και άλλων στελεχών του Κινήματος για τη διανομή του πρώτου προεκλογικού εντύπου του Κινήματος''.

    Πρόσθεσε ότι στη Λευκωσία επικεφαλής των κλιμακίων θα είναι ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου και η περιοδεία θα ξεκινήσει το πρωί της Τετάρτης από τη Λαϊκή Αγορά.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 3 March 2006 - 0:12:46 UTC