Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [02] Πασιαρδής - Διεθνής Ομάδα Κρίσεων - Εκθεση
  • [03] ΗΠΑ - Γερουσιαστής Κυπριακή κυβέρνηση
  • [04] Ερντογάν - Ανάν - Τηλεφωνική επικοινωνία - Κυπριακό
  • [05] ΚΣΣΕ - Χριστοδουλίδης - Συνεδρίες
  • [06] Πασιαρδής - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [07] Πρόεδρος ΔΣ Κυπριακών Αερογραμμών - Συντεχνία πιλότων
  • [08] Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας - Εταιρεία Helios Airways Ltd
  • [09] Υπουργικό Συμβούλιο - Πασιαρδής - ΑΤΗΚ - LTV
  • [10] Υπουργικό - ΑΤΗΚ - Κρεμμός
  • [11] Υπουργός Οικονομικών - Βρυξέλλες - ECOFIN
  • [12] Υπουργός Υγείας - Ληγμένα τρόφιμα
  • [13] Μητροπολίτες - Αρχιεπισκοπικές εκλογές
  • [14] Οθωμανικά λουτρά - Λευκωσία - Βραβείο
  • [15] Κύπρος - Εκλειψη ηλίου
  • [16] Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες
  • [17] Λεμεσός - FIBA Ευρώπης - All Star Day 2006
  • [18] Ντιναμό Κιέβου.
  • [19] Βουλευτικές Εκλογές
  • [20] Πασιαρδής - Αναστασιάδης - Δηλώσεις
  • [21] ΑΚΕΛ - Μαυροκορδάτος - Κωνσταντινίδης - Γεωργία
  • [22] ΑΚΕΛ ΠΕΟ Βουλευτικές εκλογές
  • [23] ΑΚΕΛ - Κώστας Παπακώστας - Συνέντευξη
  • [24] ΔΗΣΥ - Δηλώσεις συγκυβερνώτων - Συμφωνία ΑΤΗΚ-LTV
  • [25] ΔΗΣΥ Κυπριακές Αερογραμμές - Συνοικισμός Κολοσσίου
  • [26] ΔΗΣΥ - Μαρία Κυριακού - Συνέντευξη
  • [27] ΔΗΚΟ - Νίκος Αναστασιάδης
  • [28] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Δηλώσεις Αναστασιάδη
  • [29] Συλλούρης - Συνέδρια ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ - Συμφωνία ΑΤΗΚ - LTV
  • [30] Οικολόγοι - Φούρνοι - Γεροσκήπου - ΑΤΗΚ - Ευρώ
  • [31] Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Πρόεδρος ΔΗΣΥ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 14/03/2006

  • [01] Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Συνέρχεται σήμερα στις 10 το πρωί, το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος θα ενημερώσει τα μέλη για τις τελευταίες επαφές του σχετικά με το Κυπριακό.

    Πρόκειται για την πρώτη συνεδρία του Σώματος στην οποία δεν θα συμμετάσχει ο ΔΗΣΥ, ο οποίος αποφάσισε αναστολή της συμμετοχής του, ζητώντας αναβάθμιση του κύρους και της λειτουργίας του θεσμού Εθνικού Συμβουλίου.

    Η προηγούμενη συνεδρία του Σώματος ήταν στις 17 Φεβρουαρίου.

    [02] Πασιαρδής - Διεθνής Ομάδα Κρίσεων - Εκθεση

    Οταν κάποιοι τρίτοι, κάποιοι ξένοι πλήττουν με οποιονδήποτε τρόπο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον οποιονδήποτε δημοκρατικά εκλελεγμένο Πρόεδρο της χώρας, στην ουσία προσβάλλουν και πλήττουν την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη του λαού, πλήττουν το ίδιο το κράτος, δήλωσε χθες ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και αναφερόμενος στην έκθεση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων, είπε πως ''γίνεται αρκετός θόρυβος και γενικά διατυπώθηκαν κάποια σχόλια όσον αφορά δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα'', και διευκρίνισε πως ''δεν συνηθίζω ούτε να ειρωνεύομαι ούτε να επικρίνω οποιαδήποτε δημοσιογραφικά σχόλια''.

    ''Σέβομαι απόλυτα τις απόψεις των οποιωνδήποτε δημοσιογράφων και προσπαθώ να απαντώ με επιχειρήματα. Εάν το επιτυγχάνω αυτό δεν το γνωρίζω, γνωρίζω όμως ότι προσπαθώ να απαντώ πάντοτε με σοβαρά επιχειρήματα'', πρόσθεσε.

    ''Σε σχετικές δηλώσεις μου την περασμένη εβδομάδα'', σημείωσε, ''μάλλον χαρακτήρισα αυτή τη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων αναξιόπιστη και μη σοβαρή, έχοντας υπόψη το προκλητικό περιεχόμενο της πρόσφατης έκθεσης της για την Κύπρο και με βάση αυτό το περιεχόμενο χρησιμοποίησα αυτούς τους επιθετικούς προσδιορισμούς''.

    Υπενθύμισε ότι στην έκθεση αυτών μεταξύ άλλων ''αποφαίνεται ότι το ουσιαστικότερο εμπόδιο για μια συμφωνημένη λύση είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και καλεί η Ομάδα αυτή την ΕΕ να πιέσει την Κυπριακή Δημοκρατία να εργαστεί για τερματισμό της απομόνωσης της βόρειας Κύπρου, όπως την αποκαλεί, και να διασφαλίσει την εκπροσώπηση των Τ/Κ εντός των θεσμών της ΕΕ''.

    Καλεί επίσης η συγκεκριμένη έκθεση, συνέχισε, τις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν το προξενικό γραφείο τους στα κατεχόμενα σε παράρτημα της αμερικανικής Πρεσβείας και να αυξήσουν τις επαφές σε όλα τα επίπεδα με αξιωματούχους και με την κοινωνία των πολιτών στο ψευδοκράτος.

    Τέλος καλεί την Ελλάδα να αναστείλει το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, να τερματίσει τις κοινές δραστηριότητες με τους Ε/Κ και να σταματήσει να συμμετέχει σε επιχειρήσεις και σε στελέχωση της Εθνικής Φρουράς.

    Ανέφερε πως όλα αυτά είναι θέσεις, απόψεις και εισηγήσεις μιας ομάδας, με τις οποίες μπορεί κάποιος να διαφωνεί αλλά σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηρίζει την ομάδα μη σοβαρή και αναξιόπιστη.

    ''Ομως μη σοβαροί και αναξιόπιστοι μέχρι σημείου προκλητικότητας'', ανέφερε, ''είναι οι συντάκτες της συγκεκριμένης έκθεσης, όταν αποφαίνονται ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός φαίνεται να είναι μια σειρά μεμονωμένων προσπαθειών από εγχώριους και διεθνείς παράγοντες με στόχο μεταξύ άλλων την παρακίνηση πολιτικής αλλαγής στον νότο''.

    Ο κ. Πασιαρδής είπε πως πρόκειται για μια πρωτοφανή εκδήλωση πολιτικής παρέμβασης στα εσωτερικά ενός ανεξάρτητου κράτους.

    [03] ΗΠΑ - Γερουσιαστής Κυπριακή κυβέρνηση

    Η Γερουσιαστής Olympia Snowe χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης, οι οποίες στόχο έχουν την ουσιαστική επανένωση της Κύπρου.

    Με δήλωσή της ενώπιον της ολομέλειας της αμερικανικής Γερουσίας στις 9 Μαρτίου, η κ. Snowe αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, τονίζοντας ότι με αυτήν επιτεύχθηκε συμφωνία για διεξαγωγή συνομιλιών στο τεχνικό επίπεδο με στόχο την προετοιμασία ειρηνευτικών συνομιλιών εφ΄ όλης της ύλης.

    Η Γερουσιαστής Snowe επισήμανε, παράλληλα, ότι με την ένταξή της στην ΕΕ η κυβέρνηση της Κύπρου ενέτεινε τις προσπάθειές της για επανένωση του νησιού μέσω του ανοίγματος διόδων από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, την εργοδότηση χιλιάδων Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές κ.α.

    Τέλος, αναφέρθηκε στις θετικές ενέργειες της Κύπρου για αποδέσμευση της βοήθειας της ΕΕ προς τους Τουρκοκύπριους, καθώς και για την πρόταση της Λευκωσίας για το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και την ταυτόχρονη επιστροφή της περιοχής Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της.

    [04] Ερντογάν - Ανάν - Τηλεφωνική επικοινωνία - Κυπριακό

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε την περασμένη εβδομάδα στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την απογοήτευσή του για την κοινή συνέντευξη Τύπου του κ. Ανάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στο Παρίσι, στις 28 Φεβρουαρίου, όπως μεταδίδει σήμερα το δίκτυο πληροφόρησης ABHaber.

    Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Ερντογάν παραπονέθηκε για την εισαγωγή θεμάτων όπως «απαγκίστρωση δυνάμεων, αποστρατικοποίηση του νησιού, πλήρης αποναρκοθέτηση της Κύπρου, και επιστροφή της Αμμοχώστου» ως μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης πριν την αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Ο κ. Ερντογάν είπε στον κ. Ανάν ότι Τουρκία και Τ/Κ είχαν από προηγουμένως εισηγηθεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και εκφράσει ετοιμότητα για δημιουργία τεχνικών επιτροπών για προετοιμασία του κλίματος για αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Υποστήριξε πως σημαντικά και περίπλοκα θέματα όπως «η αποστρατικοποίηση του νησιού και η επιστροφή της Αμμοχώστου» δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο των τεχνικών επιτροπών αλλά μόνο να τύχουν διαπραγμάτευσης ως μέρος μιας συνολικής λύσης.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι με την προώθηση αυτών των απαιτήσεων ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την έναρξη των συνομιλιών και να ''υπονομεύσει'' τις προσπάθειες για επανέναρξή τους το συντομότερο δυνατό.

    [05] ΚΣΣΕ - Χριστοδουλίδης - Συνεδρίες

    O νέος Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για την ''Κατάσταση στην Κύπρο'' αναμένεται να διοριστεί κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Πολιτικής Επιτροπής της Συνέλευσης σήμερα στο Παρίσι, μετά την πρόσφατη παραίτηση από τη θέση αυτή του Ούγγρου Μatyas Eorsi.

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνει σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στις συνεδρίες της Πολιτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Κοινωνικών θεμάτων, Υγείας και Οικογενειακών Υποθέσεων καθώς και στη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣΣΕ, που θα πραγματοποιηθούν στις 14, 15 και 17 Μαρτίου αντίστοιχα.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Πολιτικής Επιτροπής, θα είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης που έρχονται αντιμέτωπες με εξτρεμιστικά στοιχεία, η κατάσταση στη Λευκορωσία, καθώς και η κατάσταση στο Καζακστάν.

    [06] Πασιαρδής - Κυπριακές Αερογραμμές

    Το μόνο το οποίο πράττουν οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών με τα οποιαδήποτε απεργιακά μέτρα είναι να πλήττουν τις ίδιες τις Κυπριακές Αερογραμμές, να επιταχύνουν ενδεχόμενα το κλείσιμο τους και να ζημιώσουν όλους γενικά τους εργαζόμενους στον εθνικό αερομεταφορέα της Κύπρου, δήλωσε χθες ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείς για κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών που κάνουν σκέψεις να παραιτηθούν, ο κ. Πασιαρδής είπε: ''Εγώ δεν μπορώ να σχολιάσω σκέψεις, μόνο γεγονότα μπορώ να σχολιάσω''.

    ''Οσον αφορά το γενικότερο θέμα με τη γνωστή απεργία των πιλότων και με τις απειλές τους για επανάληψη της απεργίας στο μέλλον, το μόνο που έχω να πω είναι ότι η κυβέρνηση μένει σταθερά αμετακίνητη στο σχέδιο το οποίο έχει ήδη προτείνει'', κατέληξε.

    [07] Πρόεδρος ΔΣ Κυπριακών Αερογραμμών - Συντεχνία πιλότων

    Επιστολή με την οποία θα ξεκαθαρίζει όλα τα σημεία τα οποία έθεσε στο ερωτηματολόγιο της η συντεχνία των πιλότων, αναμενόταν να αποστείλουν χθες οι Κυπριακές Αερογραμμές στη συντεχνία.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Λάζαρος Σαββίδης είπε πως έχει διεξέλθει το τελικό προσχέδιο σχετικά με τα αιτήματα των πιλότων, το οποίο είχε ετοιμασθεί με βάση τις αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας.

    ''Το κείμενο έχει διορθωθεί με βάση τα γεγονότα τα σημερινά και μόλις ολοκληρωθεί και η νομοτεχνική επεξεργασία του κειμένου θα διαβιβασθεί με μιαν καλυπτική επιστολή του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας προς τη συντεχνία. Αντίγραφο αυτής της επιστολής προς τη συντεχνία θα κοινοποιηθεί και στην αρμόδια Υπουργική Επιτροπή ώστε να ενημερωθεί και αυτή για τις θέσεις της εταιρείας στα 15 ερωτήματα που έθεσε η συντεχνία των πιλότων'', σημείωσε.

    Σε παρατήρηση ότι κάποια μέλη του Συμβουλίου είχαν ενοχληθεί από την ενέργεια των πιλότων να κατέλθουν σε απεργία, ο κ. Σαββίδης είπε πως όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας θεώρησαν ως αχρείαστη την κίνηση που έκανε η συντεχνία των πιλότων, δηλαδή την απεργία στην οποία προχώρησαν το περασμένο Σάββατο.

    ''Μετά από συζήτηση όμως και διαφοροποίηση του κειμένου σε ορισμένα σημεία, έγινε κοινά αποδεκτό όπως η επιστολή σταλεί στους πιλότους και τείνουμε χέρι συνεργασίας, ούτως ώστε με τη λήψη της επιστολής από τη συντεχνία να προχωρήσουμε σε μια νέα σειρά συναντήσεων, εάν βεβαίως και η συντεχνία το επιθυμεί'', πρόσθεσε.

    [08] Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας - Εταιρεία Helios Airways Ltd

    Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας σε σχέση με δημοσίευμα της εφημερίδας ''Φιλελεύθερος'' για μετονομασία της Εταιρείας Helios Airways Ltd ανακοινώνει πως τον Ιανουάριο 2006 υποβλήθηκε στο Τμήμα από εκπροσώπους της εταιρείας Helios Airways Ltd αίτηση για μεταφορά του Πιστοποιητικού Αερομεταφορέα και των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στην εταιρεία Α Jet Ltd.

    H αίτηση αυτή απορρίφθηκε από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, καθότι δεν ήταν συμβατή με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

    Οπως αναφέρει η Πολιτική Αεροπορία, το Φεβρουάριο 2006 ακολούθησε αίτηση από την εταιρεία Α Jet Ltd για την έκδοση Πιστοποιητικού Αερομεταφορέα με τα σχετικά συνοδευτικά έγγραφα.

    Η τεχνική πλευρά της αίτησης εξετάζεται από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ για τη νομική πτυχή του θέματος προωθήθηκε σχετική επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για γνωμάτευση.

    [09] Υπουργικό Συμβούλιο - Πασιαρδής - ΑΤΗΚ - LTV

    Το θέμα της συμφωνίας ΑΤΗΚ-LTV δεν μπορεί πρακτικά να τεθεί σε εφαρμογή εκκρεμούσης της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, διευκρίνισε χθες ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ''δεν μπορεί νομικά και πρακτικά να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία χωρίς τη σχετική έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου''.

    Ο κ. Πασιαρδής ανέφερε πως στην έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου κλήθηκαν και παρέστησαν εκπρόσωποι της ΑΤΗΚ και της ΑΗΚ, οι οποίοι ενημέρωσαν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για το πρόγραμμα ανάπτυξης των ευρυζωνικών υπηρεσιών.

    Πρόσθεσε ότι ''το θέμα τούτο, το οποίο και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο εαρινό Συμβούλιο της ΕΕ στις 23 και 24 Μαρτίου, θεωρείται από την κυπριακή κυβέρνηση καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας''.

    Ανέφερε επίσης ότι οι εκπρόσωποι της ΑΤΗΚ ενημέρωσαν το Υπουργικό Συμβούλιο για τη συμφωνία της Αρχής με την LTV και απάντησαν σε ερωτήσεις πρακτικής, οικονομικής και νομικής φύσης.

    [10] Υπουργικό - ΑΤΗΚ - Κρεμμός

    Αντιπροσωπεία της Διεύθυνσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΤΗΚ ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τη στρατηγική του οργανισμού και τη συμφωνία με την LTV.

    Σε δηλώσεις του μετά την ενημέρωση, που διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΤΗΚ Σταύρος Κρεμμός είπε πως η αντιπροσωπεία ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τη στρατηγική του οργανισμού και απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν γενικότερα την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Κύπρο.

    Οσον αφορά τη συμφωνία με την LTV, παρουσιάστηκαν γενικές διατάξεις της συμφωνίας, είπε ο κ. Κρεμμός.

    [11] Υπουργός Οικονομικών - Βρυξέλλες - ECOFIN

    Στις Βρυξέλλες μετέβη χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN), που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

    Στη σύνοδο του ECOFIN θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 και 24 Μαρτίου 2006, καθώς και σειρά εγγράφων που θα παρουσιαστούν στους αρχηγούς όπως το έγγραφο βασικών θεμάτων της Αυστριακής Προεδρίας για προώθηση της εφαρμογής της Στρατηγικής της Λισσαβόνας και την έκθεση για τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

    Θα συζητηθεί επίσης η έκθεση προόδου για τη βελτίωση της νομοθεσίας και τη μείωση του διοικητικού φόρτου και η έκθεση για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη.

    Οσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα παρουσιαστούν προγράμματα σταθερότητας για χώρες μέλη της ευρωζώνης και προγράμματα σταθερότητας οκτώ χωρών μελών της ευρωζώνης για έγκριση.

    [12] Υπουργός Υγείας - Ληγμένα τρόφιμα

    Γνωμάτευση όσον αφορά το ενδεχόμενο να ανακοινώνονται τα ονόματα των εταιρειών που διαθέτουν ληγμένα τρόφιμα αναμένεται από τη Νομική Υπηρεσία, δήλωσε χθες ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης.

    Μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείς αν έχει πάρει το πράσινο φως από τη Νομική Υπηρεσία, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι θα αποσταλεί κείμενο στη Νομική Υπηρεσία ούτως ώστε να γνωμοδοτήσει γύρω από το θέμα. Χρειάζεται βέβαια, πρόσθεσε, και κάποια συνάντηση μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα και θα υπάρξει εντός των ημερών μια γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία.

    Ερωτηθείς τί ακριβώς θα ζητείται με την επιστολή που θα αποσταλεί, είπε πως ''αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πρακτική από καταβολής Δημοκρατίας και εξετάζονται τα διάφορα ενδεχόμενα''.

    ''Με αυτή την επιστολή και με αυτή τη συνάντηση που θα υπάρξει μαζί με τη Νομική Υπηρεσία θα ερμηνεύσουμε, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που υπάρχουν κανονισμοί και νόμοι, αλλά στο τέλος της ημέρας επιδέχονται διάφορες ερμηνείες. Σε αυτή την περίπτωση θα το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή'', είπε.

    Δηλαδή, εξήγησε, εάν κάποιο προϊόν βρίσκεται σε χώρο πώλησης και έχει ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης, σημαίνει ότι είναι ακατάλληλο και δεν έπρεπε να υπάρχει εκεί.

    Στην περίπτωση, συνέχισε, που οι Υγειονομικές Υπηρεσίες διαπιστώσουν κάτι τέτοιο, είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν, όχι το όνομα του ιδιοκτήτη, αλλά της επιχείρησης.

    [13] Μητροπολίτες - Αρχιεπισκοπικές εκλογές

    Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα πάμπολλα προβλήματα στο καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου να αποτελέσουν την αιτία για τη μη διεξαγωγή των εκλογών στις 25 Ιουνίου 2006 στην περίπτωση που η μείζων Σύνοδος που συνέρχεται το Μάη στη Γενεύη αποφασίσει την κένωση του αρχιεπισκοπικού θρόνου και δώσει το πράσινο φως για διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Ερωτηθείς μετά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου για την πιθανότητα τα προβλήματα στο καταστατικό της Εκκλησίας να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών στις 25 Ιουνίου, δηλαδή 40 ημέρες μετά την ενδεχόμενη κένωση του αρχιεπισκοπικού θρόνου, ο Κιτίου Χρυσόστομος είπε ότι ''αν δεν λυθούν τα προβλήματα, είναι πιθανόν'', εκτός και εάν η Ιερά Σύνοδος αποφασίσει έγκαιρα την κατ' οικονομία λύση του ζητήματος.

    Διευκρίνισε πως στην εκκλησιαστική γλώσσα η κατ' οικονομία λύση σε αυτή την περίπτωση σημαίνει την ανάδειξη υποψηφίων για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο απευθείας από το λαό και την παραπομπή των ονομάτων τους στην Ιερά Σύνοδο, η οποία και θα εκλέξει με τη σειρά της τον νέο προκαθήμενο της κυπριακής Εκκλησίας.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου ότι το καλύτερο θα ήταν οι αρχιεπισκοπικές εκλογές να γίνουν από την πολιτεία, ο Μητροπολίτης Κιτίου είπε ότι δεν περιήλθε σε γνώση του αυτή η πρόταση από μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, απαντώντας στη δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου ότι η πολιτεία μπορεί να βοηθήσει την Εκκλησία στη διεξαγωγή των αρχιεπισκοπικών εκλογών, είπε πως ''όπου μπορεί η Εκκλησία να τις κάνει πρέπει να τις κάνει''.

    Για το ίδιο θέμα, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος ανέφερε: ''Δεν νομίζω πλέον ότι μπορούμε να καταφύγουμε σε σημαντικές αλλαγές''.

    [14] Οθωμανικά λουτρά - Λευκωσία - Βραβείο

    Βραβείο πολιτιστικής κληρονομίας, που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 10.000 ευρώ, απονέμεται στα οθωμανικά λουτρά της Λευκωσίας από την οργάνωση Europa Nostra, στο πλαίσιο της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομίας. Το δίκτυο απένειμε άλλα τέσσερα βραβεία που αφορούν τομείς της πολιτιστικής κληρονομίας.

    Τα βραβεία ανακοίνωσαν χθες οι συνδιοργανωτές του διαγωνισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οργάνωση Europa Nostra, η οποία είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 200 μη κυβερνητικές οργανώσεις στον τομέα της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σκοπός του είναι η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και η αναγνώριση της διαφύλαξής της ως προτεραιότητας από τις δημόσιες αρχές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Ο διαγωνισμός αυτός καθιερώθηκε το 2002 στο πλαίσιο του προγράμματος της Επιτροπής ''Πολιτισμός 2000'' για τον εντοπισμό των βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα βραβεία θα απονεμηθούν στους νικητές σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Μαδρίτη υπό την αιγίδα της Βασίλισσας της Ισπανίας.

    Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα πέντε πρώτα βραβεία που συνοδεύονται από 10.000 ευρώ το καθένα αφορούν τις εξής κατηγορίες:

    Τα βραβεία θα απονεμηθούν στους νικητές στη διάρκεια της ετήσιας Τελετής Απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο Palacio Real de El Pardo της Μαδρίτης, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Εuropa Nostra, του συζύγου της Βασίλισσας της Δανίας και του αρμόδιου Επίτροπου για τον Πολιτισμό Γιαν Φίγκελ. Η τελετή διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας.

    [15] Κύπρος - Εκλειψη ηλίου

    Εκλειψη ηλίου θα σημειωθεί πάνω από την Κύπρο την Τετάρτη 29 Μαρτίου από τις 12:00 το μεσημέρι και αναμένεται να διαρκέσει δυόμισι ώρες περίπου.

    Ο Σύνδεσμος Οπτικών Κύπρου, με ανακοίνωση, καλεί το κοινό να είναι προσεκτικό στην παρακολούθηση της έκλειψης με γυμνό μάτι γιατί προκαλεί εγκαύματα στο μάτι και ειδικά στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

    Σημειώνει ακόμη ότι η παρακολούθηση του φαινομένου αυτού είναι επικίνδυνη ακόμη και με γυαλιά ηλίου ή και ακατάλληλων φίλτρων.

    [16] Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    Στάση αναμονής κράτησαν οι επενδυτές στην πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, ύστερα από τα έντονα σκαμπανεβάσματα που παρουσίασε η αγορά κατά το προηγούμενο πενθήμερο, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το αγοραστικό ενδιαφέρον. Οι μικρές απώλειες που κατέγραψαν τελικά οι μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών σε μικρή πτώση της τάξης του 0,71%, υποχωρώντας στις 2.381,74 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών μειώθηκε στα 2,5 εκατομμύρια λίρες.

    Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,72% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 809,05 μονάδες.

    [17] Λεμεσός - FIBA Ευρώπης - All Star Day 2006

    Με στόχο την ψυχαγωγία του φίλαθλου κοινού, πραγματοποιείται απόψε στη Λεμεσό το Eurocup All Star Day της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας Ευρώπης (FIBA Europe), το οποίο περιλαμβάνει πλούσιο καλαθοσφαιρικό θέαμα, διαγωνισμό τρίποντων, επιδείξεις καρφωμάτων και άλλες εκπλήξεις.

    Το Eurocup All Star Day, το οποίο θα αρχίσει στις 19.00 στο αθλητικό κέντρο ''Σπύρος Κυπριανού'', χωρητικότητας 6.300 ατόμων, περιλαμβάνει επίσης καλαθοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των 12 καλύτερων Ευρωπαίων καλαθοσφαιριστών και των 12 καλύτερων μη Ευρωπαίων καλαθοσφαιριστών, που αγωνίζονται στις διοργανώσεις της FIBA Ευρώπης, στον αγώνα ''Ευρώπη εναντίον του Υπόλοιπου Κόσμου''.

    Στην ομάδα των Ευρωπαίων καλαθοσφαιριστών, την οποία θα κοουτσάρει ο Ελληνας Ομοσπονδιακός προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης, συμπεριλαμβάνονται οι καλαθοσφαιριστές της ΑΕΛ Μιλουτίν Αλέξιτς, του Μαρουσίου Αλέξανδρος Κυρίτσης και του ΠΑΟΚ Κωνσταντίνος Βασιλειάδης. Στην ομάδα των μη Ευρωπαίων συμπεριλαμβάνεται ο καλαθοσφαιριστής της ΑΕΛ Φράνκι Κινγκ.

    Την Κύπρο θα εκπροσωπήσουν στο διαγωνισμό τρίποντων οι καλαθοσφαιριστές Γιώργος Αναστασίου (Κεραυνός) και Χρίστος Σπύρου (ΑΕΛ).

    Την όλη εκδήλωση θα παρουσιάσει ο παρουσιαστής της καλαθοσφαιρικής ομάδας του NBA Detroit Pistons John Mason και θα συμμετάσχουν επίσης τα διάσημα συγκρότημα επίδειξης καρφωμάτων ''Slam Nation'' και ''Crazy Dunkers'', το χορευτικό θεατρικό συγκρότημα ''Matadors'' των Chicago Bulls και οι μαζορέτες των Chicago Bulls και της ουκρανικής ομάδας

    [18] Ντιναμό Κιέβου.

    [19] Βουλευτικές Εκλογές

    [20] Πασιαρδής - Αναστασιάδης - Δηλώσεις

    Η μόνη προσπάθεια εμπέδωσης της διχοτόμησης της Κύπρου ήταν το σχέδιο Ανάν και σε αυτό το σχέδιο είναι γνωστοί ποιοι τοποθετήθηκαν υπέρ και ποιοι εναντίον, δήλωσε χθες ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Ο κ. Πασιαρδής σχολίαζε, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση του με την πολιτική που ακολουθούν εμπεδώνουν τη διχοτόμηση της Κύπρου.

    ''Εξ όσων γνωρίζω, η μόνη προσπάθεια εμπέδωσης της διχοτόμησης της Κύπρου ήταν το σχέδιο Ανάν και σε αυτό το σχέδιο είναι γνωστοί ποιοι τοποθετήθηκαν υπέρ και ποιοι εναντίον'', είπε ο κ. Πασιαρδής.

    ''Εάν η επαναφορά του σχεδίου Ανάν ως έχει θεωρείται και είναι κατά την άποψη της αντιπολίτευσης θέμα εθνικής αυτοκτονίας, εγώ θα ήθελα και όλος ο λαός θα ήθελε να ακούσει κατά πόσον αυτοί, που τότε υποστήριξαν την αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως έχει, ομολογούν σήμερα ευθέως και όχι με μισόλογα αν διέπραξαν τότε λάθος και αν σήμερα ανένηψαν'', κατέληξε.

    [21] ΑΚΕΛ - Μαυροκορδάτος - Κωνσταντινίδης - Γεωργία

    Τους στόχους και τις διεκδικήσεις του ΑΚΕΛ για τον αγροτικό τομέα παρουσίασαν σήμερα ο ΓΓ της ΕΚΑ και μέλος που Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Κώστας Κωνσταντινίδης και ο βουλευτής του κόμματος και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Χρίστος Μαυροκορδάτος, διατυπώνοντας ταυτόχρονα επικρίσεις κατά της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ για τους χειρισμούς της σε αγροτικά θέματα ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

    ''Ο Κύπριος αγρότης πληρώνει σήμερα τα λάθη και τις παραλείψεις της διακυβέρνησης του Συναγερμού, η οποία διεξήγαγε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και προώθησε την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο, με βαρύ κόστος, που μεταφράζεται σε μείωση του αγροτικού εισοδήματος'', ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.

    Ο κ. Μαυροκορδάτος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ίδρυση του ΚΟΑΠ, στη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, μια προσπάθεια που, όπως είπε, ''κάποιοι προσπάθησαν να χλευάσουν γιατί είπαν ότι δεν θα εγκριθεί από την ΕΕ'', αλλά και για την ψήφιση της νομοθεσίας για εξαίρεση του ΦΠΑ από τα αγροτικά χρειώδη.

    [22] ΑΚΕΛ ΠΕΟ Βουλευτικές εκλογές

    Το Γενικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) καλεί όλα τα στελέχη και μέλη της Ομοσπονδίας να συστρατευθούν στην προσπάθεια για ενίσχυση της εκλογικής δύναμης του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαϊου 2006.

    Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ καλεί όλα τα στελέχη και μέλη της Ομοσπονδίας να δώσουν με την ψήφο τους τη δύναμη στο ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις ''ώστε ακόμα πιο αποτελεσματικά να μπορεί να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων να προωθεί σύγχρονες προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, να αγωνίζεται με σταθερότητα και διεκδικητικότητα για μια δίκαιη και ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Αναφέρει ότι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο και σημειώνει ότι η πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Παρίσι ''είναι θετική εξέλιξη, η οποία μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες και προϋποθέσεις επανέναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε λειτουργική, βιώσιμη και συμφωνημένη λύση''.

    Τέλος, αναφέρει ότι θα αγωνιστεί ακόμη για υπεράσπιση του συστήματος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ρυθμίσεων όρων απασχόλησης, για υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα και ρόλου του κράτους και για συνεχή βελτίωση της εργατικής και κοινωνικής νομοθεσίας και των ωφελημάτων.

    [23] ΑΚΕΛ - Κώστας Παπακώστας - Συνέντευξη

    Η διάθεση για προσφορά έγειρε την πλάστιγγα προς την πολιτική και μετά από 34 χρόνια στο στρατό και στην Αστυνομία κατέλαβε έδρα στη Βουλή. Η ψυχολογική πτώση από τα προβλήματα υγείας τον ώθησαν να πάρει την απόφαση να απομακρυνθεί από την ενεργό πολιτική. Η βελτίωση της υγείας του και η επιθυμία της βάσης και της ηγεσίας του κόμματος του να συνεχίσει, συνέτειναν ώστε και η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση να τον βρει στον πολιτικό στίβο. Είναι ο βουλευτής των νέων δυνάμεων του ΑΚΕΛ στην Αμμόχωστο Κώστας Παπακώστας.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της θητείας της παρούσας Βουλής θυμάται ότι μετά από 17 χρόνια υπηρεσίας στο στρατό και 17 χρόνια υπηρεσίας στις ανώτατες βαθμίδες της Αστυνομίας, αντιμετώπισε την είσοδό του στη Βουλή με ανάμεικτα συναισθήματα καθώς η πολιτική ήταν άγνωστος χώρος γι αυτόν. «Οταν εισέρχεσαι σε ένα άγνωστο χώρο, όταν δεν έχεις προπαίδεια και εμπειρίες, είναι λογικό να υπάρχουν οι επιφυλάξεις και οι φοβίες», είπε.

    Ο κ. Παπακώστας είπε πως για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του βουλευτή στέρησε από την οικογένειά του χρόνο που θα της αφιέρωνε και που είχε στερηθεί ήδη τόσο κατά την υπηρεσία του στο στρατό όσο και στην Αστυνομία.

    [24] ΔΗΣΥ - Δηλώσεις συγκυβερνώτων - Συμφωνία ΑΤΗΚ-LTV

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) δεν θα γίνει συμμέτοχος και συναυτουργός στη διχοτόμηση της Κύπρου.

    ''Η θέση μας αυτή είναι τελική και αδιαπραγμάτευτη. Από κει και μετά είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε σε κάθε προσπάθεια, σε κάθε διεθνές βήμα, σε κάθε πρωτοβουλία'', σημειώνει ο ΔΗΣΥ.

    Απαντώντας στις δηλώσεις του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Χριστόδουλου Πασιαρδή και των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ο ΔΗΣΥ αναφέρει πως η μόνη απάντηση στα όσα οι συγκυβερνώντες έχουν πει σήμερα θα μπορούσε να ήταν: ''Απορία ψάλτου βηξ''.

    ''Οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου περισσότερο αφορούν το ΑΚΕΛ και τους Υπουργούς του, που διαφώνησαν με τα όσα αστόχως επαναλαμβάνει κάθε φορά που βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ο κυπριακός λαός έχει αφήσει πίσω το 'ναι' και το 'όχι'. Αυτό που αναζητά είναι μιαν πολιτική ασφάλειας και σιγουριάς. Μιαν πολιτική που δεν θα μας βάλει σε νέες περιπέτειες, που δεν θα δημιουργεί νέα τετελεσμένα σε βάρος μας'', προσθέτει.

    Σε σχέση με τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για τη συμφωνία ΑΤΗΚ-LTV, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι οι Υπουργοί, αντί να ερευνούν, ψάχνουν πώς να αιτιολογήσουν τα προαποφασισθέντα, τα οποία δημιούργησαν και διαπραγματεύθηκαν κορυφαία μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, μέσα από αδιαφανείς και μυστικές διαδικασίες.

    [25] ΔΗΣΥ Κυπριακές Αερογραμμές - Συνοικισμός Κολοσσίου

    Δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα τις Κυπριακές Αερογραμμές και τη μεταφορά δικαιωμάτων ψηφοφόρων έδωσαν χθες ο βουλευτής και Επίτροπος Μεταφορών και Αναπτυξιακών Εργων του ΔΗΣΥ Γεώργιος Γεωργίου και ο βουλευτής και Επίτροπος Εσωτερικών Ανδρέας Παπαπολυβίου.

    Ο κ. Γεωργίου είπε πως ''ο ΔΗΣΥ ασχολήθηκε διεξοδικά με το κρίσιμο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, μακριά από δημόσιες δηλώσεις και δημαγωγικές εξάρσεις, προτείνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για λύση των διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρεία''.

    Οσον αφορά το συνοικισμό Κολοσσίου και τη μεταφορά δικαιωμάτων των ψηφοφόρων, ο κ. Παπαπολυβίου είπε πως ''η μεταφορά των εκλογέων των Φάσεων Γ, Δ, Στ, Ζ και Θ στον εκλογικό κατάλογο της ενορίας αυτοχθόνων Απ. Λουκά Κολοσσίου και η αφαίρεση τους από τον κατάλογο του συν. Κολοσσίου διχάζει και διαιρεί τους πρόσφυγες και δημιουργεί άνιση μεταχείριση μεταξύ των κατοίκων του Συνοικισμού''.

    [26] ΔΗΣΥ - Μαρία Κυριακού - Συνέντευξη

    Οι νέοι δεν νιώθουν την πολιτεία δίπλα τους, δηλώνει η βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευκωσίας Μαρία Κυριακού και προσθέτει ότι η πιο ψυχοφθόρος διαδικασία για ένα βουλευτή είναι η λήψη μιας απόφασης που γνωρίζει ότι θα επηρεάσει τις ζωές ανθρώπων και το μέλλον του τόπου. Πιστεύει ότι η Βουλή χρειάζεται τη δική της Νομική Υπηρεσία, ότι η μεταφορά εγγράφων στο Κοινοβούλιο πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά όπως ηλεκτρονικά πρέπει να διεξάγεται η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής και εκφράζει την εκτίμηση ότι οι γυναίκες βουλευτές «δεν ήταν περαστικές» από το Κοινοβούλιο.

    Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της θητείας της παρούσας Βουλής, η κ. Κυριακού είπε πως όποιος πάρει τη λαϊκή εντολή μέσα από ένα ευγενή αγώνα νιώθει καταξίωση, προσθέτοντας πως δέχθηκε την εκλογή της στη Βουλή με έντονη συγκίνηση.

    Πρόσθεσε πως η εκλογή της στη Βουλή σήμαινε την απώλεια προσωπικού χρόνου, αναφέροντας πως «όταν είσαι βουλευτής όλη σου η ζωή κινείται μέσα και γύρω από τη Βουλή και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνεις έναντι αυτών που σε εμπιστεύτηκαν».

    [27] ΔΗΚΟ - Νίκος Αναστασιάδης

    H πολιτική απομόνωση και η πολιτική αναξιοπιστία και ανυποληψία, στην οποία έχει περιέλθει η ηγεσία του ΔΗΣΥ, έχει επιδεινώσει σοβαρά την αμηχανία και το άγχος του Προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη αναφέρει το ΔΗΚΟ.

    ''Η γνωστή αμετροέπεια του έχει εξελιχθεί σε παραλήρημα. Ο πολιτικός του λόγος εκχυδαΐζεται. Καταφεύγει, χωρίς περίσκεψη, σε ύβρεις, συκοφαντίες, προπηλακισμούς και λοιδορίες'', προσθέτει.

    ''Το Δημοκρατικό Κόμμα συγκρατεί την οργή του. Προσπερνά τις ύβρεις και τις συκοφαντίες. Προσπερνά τον Νίκο Αναστασιάδη και απευθύνει χαιρετισμό τιμής και συμπόρευσης στη μάζα των Συναγερμικών ψηφοφόρων που στάθηκαν με αίσθημα εθνικής ευθύνης και εθνικής αξιοπρέπειας στις επάλξεις του αγώνα της διεκδίκησης στις 24 Απριλίου 2004. Τους καλούμε να πάμε μαζί με την Κύπρο στην καρδιά και το βλέμμα στο μέλλον'', αναφέρει το ΔΗΚΟ.

    [28] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Η ηγεσία του ΔΗΣΥ παραμένει αμετανόητη και ''κατρακυλά επί 23 τώρα μήνες σε έναν ασυγκράτητο κατήφορο ευθυγραμμιζόμενη και δίνοντας επιχειρήματα σε όλους εκείνους στο εξωτερικό που μας συκοφάντησαν και μας συκοφαντούν, για δήθεν έλλειψη βούλησης για λύση του Κυπριακού'', δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σχολιάζοντας από την Πάφο τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Ομήρου είπε ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ ''πλέει σε πελάγη αντιφάσεων'', καθώς, ''ενώ υποστήριξε με πάθος το σχέδιο Ανάν, στη συνέχεια είπε ότι τυχόν επαναφορά του θα αποτελέσει εθνική αυτοκτονία'', ενώ ''σε μιαν έκρηξη ανευθυνότητας αποχωρεί από το Εθνικό Συμβούλιο, υπονομεύοντας το αναγκαίο κλίμα εθνικής συναντίληψης και συλλογικής διαχείρισης του εθνικού προβλήματος''.

    Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, η ηγεσία του ΔΗΣΥ είναι ''έκθετη και εκτεθειμένη'' γιατί, όπως είπε, ''αντί να στηρίξει μιαν ομόθυμη εθνική προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι νέες εξελίξεις, επιδίδεται και πάλι σε κινδυνολογία και μηδενισμό αυτών των εξελίξεων''.

    [29] Συλλούρης - Συνέδρια ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ - Συμφωνία ΑΤΗΚ - LTV

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε χθες πως μέσα από τα συνέδριά τους το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ έχουν επιτεθεί στο Ευρωπαϊκό Κόμμα, «προσπαθώντας να διαψεύσουν τη συνεργασία τους στο σχέδιο Ανάν, αλλά και για να δημιουργήσουν την αναγκαία, για να φανατίσουν τους οπαδούς τους, μεταξύ τους αντιπαράθεση».

    «Οσον αφορά τους χαρακτηρισμούς του κ. Αναστασιάδη, θέλω να πω ότι το ήθος του κ. Αναστασιάδη είναι γνωστό και ήθελα να μην σχολιάσω περισσότερο», πρόσθεσε ο κ. Συλλούρης.

    Είπε ακόμα πως οι μεταλλάξεις του κ. Αναστασιάδη στο Κυπριακό και οι αλλαγές ονομάτων όταν πρόκειται για το Χρηματιστήριο είναι γνωστές.

    Οσον αφορά το θέμα της συμφωνίας ΑΤΗΚ-LTV, o κ. Συλλούρης ανέφερε πως το κόμμα του έχει τονίσει εξ υπαρχής ότι πρέπει το Υπουργικό Συμβούλιο να μελετήσει σε βάθος τη συμφωνία ώστε να είναι προς όφελος της ΑΤΗΚ και των Κυπρίων πολιτών.

    [30] Οικολόγοι - Φούρνοι - Γεροσκήπου - ΑΤΗΚ - Ευρώ

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κάλεσε τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των φούρνων που παρανομούσαν εις βάρος των καταναλωτών αφού θεωρεί πως κάτι τέτοιο «αποτελεί πολιτική ευθύνη του Υπουργού».

    Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι ο Υπουργός Υγείας ευθύνεται προσωπικά για την παροχή όλων των πληροφοριών που απαιτούνται προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες τα ονόματα εκείνων των φούρνων που παρανομούν, λέγοντας ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που έχει ήδη ενσωματωθεί στο κυπριακό Δίκαιο, επιβάλλεται η παροχή πληροφοριών σε θέματα που αφορούν την προστασία της υγείας των καταναλωτών.

    Πρόσθεσε ότι αυτά αναφέρονται και στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως Ηλιάνας Νικολάου για παρόμοιας φύσης παράπονο καταγγελία που υπέβαλε το Κίνημα Οικολόγων κατά του Υπουργού Υγείας.

    Ο κ. Περδίκης τάχθηκε υπέρ του εκσυγχρονισμού της κυπριακής νομοθεσίας για καλύτερο υγειονομικό έλεγχο προς όφελος των καταναλωτών, λέγοντας ότι «είναι αδιανόητο να περιμένουμε από 80 λειτουργούς να ελέγχουν χιλιάδες υποστατικά».

    [31] Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

    ''Οι προεκλογικές μεταμφιέσεις και μεταμορφώσεις του ΔΗΣΥ τείνουν να καταστούν το σήμα κατατεθέν της πολιτικής παρουσίας του κ. Αναστασιάδη σε αυτό τον τόπο'', αναφέρει η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου.

    Προσθέτει πως «ο άνθρωπος που σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στην κατασπατάληση εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών του απλού Κύπριου πολίτη για να στήσει την υπερπαραγωγή Οι πύραυλοι που δεν ήρθαν ποτέ, εμφανίζεται σήμερα προστάτης του δημόσιου χρήματος και του μεροκαματιάρη, του οποίου όμως πρώτα φρόντισε να ακρωτηριάσει την ΑΤΑ».

    «Ο κ. Αναστασιάδης που τρομοκρατούσε τον κόσμο ότι εάν δεν ψηφίσει το σχέδιο Ανάν θα επέλθει η συντέλεια της Κύπρου, σήμερα φοβερίζει τον κόσμο για τη διχοτόμηση από την πίσω πόρτα. Είναι φανερό ότι οι διχοτομικές διατάξεις του σχεδίου Ανάν δεν τον ενοχλούσαν, ούτε η πιθανότητα αν γινόταν δεκτό να είχε αποστερηθεί η Κύπρος της ένταξής της στην ΕΕ», αναφέρει.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 14 March 2006 - 15:23:06 UTC