Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [02] Βρυξέλλες - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ
  • [03] ΗΠΑ - Φριντ - Επίσκεψη Μπακογιάννη - Κυπριακό
  • [04] Αθήνα - Πρόεδρος Βουλής
  • [05] Αθήνα - Χριστόφιας - Επαφές
  • [06] ΕΔΗ - Παπαπέτρου - Αθήνα - Επαφές
  • [07] Δημητριάδης - Υπόθεση Ξενίδη - Αρέστη
  • [08] Μύρα Ξενίδη - Αρέστη - Γραπτή δήλωση
  • [09] Καρατζαφέρης - Κομισιόν - Χρηματοδότηση Τ/Κ
  • [10] Επιτροπή - Κυπριακές Αερογραμμές - Διαδικασία έρευνας
  • [11] Υπουργείο Εμπορίου - Θερινή ώρα
  • [12] Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Ογδοη ημέρα - Κύπρος
  • [13] Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Ιωάννου - Χάλκινο μετάλλιο
  • [14] Πρόεδρος ΧΑΚ - Κοινή Πλατφόρμα Διαπραγμάτευσης
  • [15] Χρηματιστήριο - Μικρές ζημιές
  • [16] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [17] Υπεύθυνος Υπηρεσίας Εκλογών - Βουλευτικές εκλογές 2006
  • [18] ΕΔΕΚ - Παρουσίαση υποψηφίων Λευκωσίας
  • [19] Ανδρούλα Βασιλείου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [20] Γιαννάκης Θωμά - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 23/03/2006

  • [01] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη εαρινή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στην οποία συμμετέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στις εργασίες του Συμβουλίου θα επιχειρηθεί να καθοριστεί μια κοινή θέση των ''25'' σε θέματα ενέργειας, ενώ θα συζητηθεί και η Στρατηγική της Λισαβόνας να καταστεί η ΕΕ μέχρι το 2010 η πιο ανταγωνιστική οικονομία βασισμένη στη γνώση, καθώς και γενικότερα οικονομικά θέματα. Στη Σύνοδο συμμετέχουν και οι 25 Υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών.

    Σε δείπνο εργασίας, στο οποίο θα παρακαθήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα υπάρξει ένας γενικότερος προβληματισμός σχετικά με την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, μετά την ψηφοφορία σε Γαλλία και Ολλανδία για το Σύνταγμα της Ευρώπης, καθώς και τις σχέσεις της ΕΕ με τα γειτονικά κράτη.

    Στις 1300 τοπική ώρα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα εγκαινιάσει το νέο κτίριο της κυπριακής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα μεγαλύτερο χώρο, που βρίσκεται στην Λεωφόρο Κόρνεμπεργκ κοντά στο κτίριο του Συμβουλίου, στο οποίο θα στεγάζεται η κυπριακή αντιπροσωπεία στην ΕΕ, αλλά και η Πρεσβεία της Κύπρου στο Βέλγιο.

    [02] Βρυξέλλες - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

    Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης τη συνάντηση που είχε χθες βράδυ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις Βρυξέλλες, την πρώτη που πραγματοποιείται μετά την απόφαση του ΔΗΣΥ να αναστείλει τη συμμετοχή του στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που κράτησε μία ώρα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό έπειτα από τη συνάντηση των Παρισίων, κάτι που, όπως είπε, ήταν ''απόλυτα αναγκαίο'', ενόψει της σειράς επαφών που θα έχει ο κ. Αναστασιάδης με αρχηγούς κρατών και ηγέτες ευρωπαϊκών κομμάτων στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    ''Η κοινή προσπάθεια είναι πώς να αγωνιστούμε έτσι ώστε να πετύχουμε τους στόχους που θέτει η κυπριακή πλευρά και συνεπώς η συνάντηση μπορεί να κριθεί πάρα πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική'', ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

    [03] ΗΠΑ - Φριντ - Επίσκεψη Μπακογιάννη - Κυπριακό

    Υψηλού επιπέδου υποδοχή ετοιμάζουν οι Αμερικανοί στην Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, που φτάνει σήμερα στην Ουάσιγκτον και την Πέμπτη το βράδυ συναντάται με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις.

    Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών των δύο ΥΠΕΞ βρίσκεται το Κυπριακό, για το οποίο ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μόνο την επανένωση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Ενημερώνοντας για τη συνάντηση τους Ελληνες δημοσιογράφους, ο κ. Φριντ χαρακτήρισε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εξαιρετικές όσο ποτέ άλλοτε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι ένας πολύ στενός εταίρος και σύμμαχος, που συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, στο Αφγανιστάν και τα Βαλκάνια.

    Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών Μπακογιάννη-Ράις θα βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, το Μεσανατολικό, το Ιράκ, το Ιράν, τα Βαλκάνια, το Κόσοβο, η Σερβία και η ευρωπαϊκή της προοπτική και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Φριντ τόνισε: «Σας λέγω χωρίς καμία αναστολή, όχι διαχωρισμό, όχι διχοτόμηση, όχι έρπουσα αναγνώριση», υπογραμμίζοντας ότι αν για οποιοδήποτε περίπτωση οι εμπορικές συναλλαγές με επιχειρήσεις του ψευδοκράτους σημαίνουν αναγνώριση, θα διακοπούν.

    [04] Αθήνα - Πρόεδρος Βουλής

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των επαφών του με το σύνολο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Ελλάδας, είναι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, «η γενική εκτίμηση είναι ότι η επίσκεψη του κ. Χριστόφια ήταν κάτι από περισσότερο επιτυχημένη καθώς είχε την ευκαιρία να συναντηθεί μέσα σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, την Υπουργό Εξωτερικών και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων».

    «Οι κύριοι Καραμανλής και Χριστόφιας συμφώνησαν στις εκτιμήσεις τους ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να εκμηδενίσει το αποτέλεσμα της συνάντησης των Παρισίων, μπαίνοντας σε διαδικασία συζήτησης μιας θεματολογίας για την καθημερινότητα και χωρίς να μπαίνει στην ουσία» τόνιζαν οι ίδιες πηγές και πρόσθεταν ότι επίσης «συμφώνησαν ότι η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας, εφόσον απαιτεί την άρση του εμπάργκο για τους τ/κ».

    Στη συνάντηση με την ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, που έγινε λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για επαφές στις ΗΠΑ με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, τονίστηκε η ανάγκη να μεταφερθεί «η σθεναρή θέση ότι πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές συνομιλίες στο κυπριακό».

    «Το κύριο ζητούμενο της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας είναι να ενθαρρυνθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ στην προσπάθεια του να προχωρήσει με την υλοποίηση της συμφωνίας των Παρισίων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές συνομιλίες για λύση του Κυπριακού» υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές.

    [05] Αθήνα - Χριστόφιας - Επαφές

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποίησε χθες επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία στην Αθήνα συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, ενώ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Συναντήθηκε, επίσης με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, την ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο.

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής στην Αθήνα, υπό το φως των αποτελεσμάτων της συνάντησης Παπαδόπουλου - Ανάν στο Παρίσι.

    [06] ΕΔΗ - Παπαπέτρου - Αθήνα - Επαφές

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου πραγματοποιεί επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ο κ. Παπαπέτρου θα γίνει σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Χθες ο κ. Παπαπέτρου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέκο Αλαβάνο και τους πρώην Πρωθυπουργούς Κωνσταντίνο Σημίτη και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

    [07] Δημητριάδης - Υπόθεση Ξενίδη - Αρέστη

    Ο «νόμος» τον οποίον η υποτελής τοπική διοίκηση της Τουρκίας στα κατεχόμενα έχει θεσπίσει δεν είναι τέτοιος που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να μπορεί να το δεχθεί, αφού είναι αναποτελεσματικός και αντίθετος με τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε χθες ο Αχιλλέας Δημητριάδης, δικηγόρος της Ελληνοκύπριας πρόσφυγα Μύρας Ξενίδη Αρέστη, η οποία έχει προσφύγει στο ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας.

    Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στο αίτημα 1000 περίπου Ε/Κ, που υποβλήθηκε μέσω άλλων Ε/Κ δικηγόρων στο ΕΔΑΔ, για παραπομπή στην ολομέλεια του δικαστηρίου της απόφασης του τρίτου τμήματος του δικαστηρίου στην υπόθεση Αρέστη που εκδόθηκε στις 22 περασμένου Δεκέμβριου και είπε ότι «η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει μέτρα, μέσα σε τρεις μήνες, που να διασφαλίζουν, το δικαίωμα της κ. Αρέστη Ξενίδη για ειρηνική απόλαυση της περιουσίας της». Είπε ακόμα πως «είναι δικαίωμα οποιουδήποτε να κάνει οτιδήποτε στη διαδικασία αυτή, και είναι απόλυτο δικαίωμα και των δικηγόρων και των αιτητών να προχωρούν να κάνουν εφέσεις εφόσον νομίζουν ότι υπάρχει νομική βάση».

    Πρόσθεσε ωστόσο πως «οι τυμπανοκρουσίες με τις οποίες αυτό έγινε σίγουρα δεν υποστηρίζουν τη νομική διάσταση του θέματος» και προειδοποίησε πως με την προσπάθεια αυτής της έφεσης υπάρχει η πιθανότητα η Τουρκία να ζητήσει αναβολή ή να πει ότι οι προθεσμίες σταματούν να ισχύουν διότι εκκρεμεί έφεση, κάτι που μπορεί το δικαστήριο να δεχθεί.

    ''Αρα η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το πράγμα για να καθυστερήσει την ίδια την εκτέλεση της απόφασης'' στην υπόθεση Αρέστη, είπε.

    Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως σε επιστολή του ΕΔΑΔ που απεστάλη σε απάντηση σχετικής επιστολής της Κυπριακής Δημοκρατίας ημερομηνίας 2 Μαρτίου 2006 αναφέρεται πως τα μόνα άτομα που νομιμοποιούνταν να προχωρήσουν σε διαδικασία έφεσης ήταν η Τουρκία και η αιτήτρια.

    [08] Μύρα Ξενίδη - Αρέστη - Γραπτή δήλωση

    Για αυθαίρετες ερμηνείες στη στάση που τήρησε κάνει λόγο η Μύρα Ξενίδη Αρέστη, αιτήτρια σε προσφυγή κατά της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ, σημειώνοντας πως με την απόφαση στην υπόθεσή της «βεβαιώθηκαν ουσιώδη δικαιώματα των προσφύγων και κυρίως η ευθύνη της Τουρκίας για την αποκατάστασή τους».

    Με αφορμή αντιδράσεις για την απόφαση της να μην εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου του περασμένου Δεκεμβρίου αναφορικά με την υπόθεσή της, η Ε/Κ πρόσφυγας, σε γραπτή της δήλωση από το Λουξεμβούργο, που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος της Αχιλλέας Δημητριάδης προσθέτει: «Η τελική μου στάση και απόφαση ήταν αποτέλεσμα πολλού και μακρού προβληματισμού και λήφθηκε με κάθε σοβαρότητα ύστερα από μελέτη των εισηγήσεων του δικηγόρου μου αλλά και άλλων ειδικών νομικών μας συμβούλων».

    [09] Καρατζαφέρης - Κομισιόν - Χρηματοδότηση Τ/Κ

    Ο Ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ και μέλος της «Ομάδας Επαφής» του Ευρωκοινοβουλίου με τους Τ/Κ Γιώργος Καρατζαφέρης με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά ενημέρωση για τους τρόπους με τους οποίους θα διατεθούν στους Τ/Κ τα 139 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν μέσω του χρηματοδοτικού κανονισμού.

    ΟΕυρωβουλευτής του ΛΑΟΣ ρωτά πώς θα γίνει η διοχέτευση αυτής της βοήθειας, και εάν θα χρησιμοποιηθεί - όπως είχε λεχθεί - η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, την Θεσσαλονίκη».

    Ρωτά ακόμα εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία για την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών που το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο «θέλει διακαώς το ίδιο να εκδίδει''.

    [10] Επιτροπή - Κυπριακές Αερογραμμές - Διαδικασία έρευνας

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την ενεργοποίηση επίσημης διαδικασίας έρευνας για το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκατάστασης της βιωσιμότητας των Κυπριακών Αερογραμμών, που έχει προτείνει η κυπριακή κυβέρνηση.

    Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή διατηρεί αμφιβολίες για το κατά πόσο το τρέχον σχέδιο συνάδει με το κοινοτικό πλαίσιο διάσωσης και αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων.

    Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το ακριβές ύψος κρατικής ενίσχυσης που ενδέχεται να περιλαμβάνει το ανωτέρω σχέδιο, ούτε να αποφανθεί κατά πόσον η εν λόγω ενίσχυση πληροί τις διάφορες προϋποθέσεις που εφαρμόζονται στις ενισχύσεις αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων, ειδικώς ως προς τον περιορισμό της ενίσχυσης στο ελάχιστο επίπεδο και την ανάγκη αποφυγής άσκοπης στρέβλωσης του ανταγωνισμού.

    Μέσω της διαδικασίας που ενεργοποιήθηκε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποστείλει άμεσα επιστολή στην Κυπριακή Κυβέρνηση, όπου θα εξηγεί τις αμφιβολίες και τα ερωτήματά της σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης, την οποία θα δημοσιεύσει στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κυπριακές αρχές και τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη θα έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να αποστείλουν τις παρατηρήσεις τους επί της ανωτέρω επιστολής.

    [11] Υπουργείο Εμπορίου - Θερινή ώρα

    Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι η περίοδος της θερινής ώρας θα αρχίσει η ώρα τρεις το πρωί της Κυριακής 26 Μαρτίου.

    Κατά την ώρα αυτή, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μια ώρα μπροστά.

    [12] Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Ογδοη ημέρα - Κύπρος

    Σε τέσσερα αγωνίσματα με έξι αθλητές θα συμμετάσχει η Κύπρος στη σημερινή όγδοη ημέρα των 18ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων, που διεξάγονται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

    Στα αγωνίσματα του στίβου, η Κύπρος θα συμμετάσχει στον τελικό των 400 μέτρων με εμπόδια με την Αντρη Σιάλου, στα ημιτελικά των 100 μέτρων με εμπόδια με την Μόρφω Μπαούρδα και στον ημιτελικό του επί κοντώ με την Αννα Φοιτίδου.

    Στη σκοποβολή, στο διπλό τραπ ανδρών θα αγωνιστούν οι Δημήτρης Δημητρίου και Στέφανος Θεοδότου και στο αεροβόλο πιστόλι η Ειρήνη Παντελή.

    [13] Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Ιωάννου - Χάλκινο μετάλλιο

    Ο Κύπριος αθλητής Κυριάκος Ιωάννου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο άλμα εις ύψος, στη χθεσινή έβδομη ημέρα των 18ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων, που διεξάγονται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

    Με το χάλκινο μετάλλιο του Ιωάννου η Κύπρος κατατάσσεται 14η στον κατάλογο των μεταλλίων των 18ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων.

    Συνολικά η Κύπρος εξασφάλισε μέχρι χθες τέσσερα μετάλλια, ένα χρυσό, ένα αργυρό και δύο χάλκινα.

    [14] Πρόεδρος ΧΑΚ - Κοινή Πλατφόρμα Διαπραγμάτευσης

    Καθυστέρηση από δύο μέχρι έξι εβδομάδες στην έναρξη λειτουργίας της Κοινής Πλατφόρμας Διαπραγμάτευσης (ΚΠΔ) του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, η οποία ήταν προγραμματισμένη να λειτουργήσει στις 3 Απριλίου 2006, εκτιμά ότι θα υπάρξει ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι καθοριστικοί παράγοντες για τη λειτουργία της ΚΠΔ είναι η ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία της Πλατφόρμας, το οποίο θα συζητηθεί στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής στις 30 Μαρτίου καθώς και η τεχνική προετοιμασία των μελών του ΧΑΚ (ΕΠΕΥ), για τα οποία υπήρξε η ανάγκη να εγκαταστήσουν νέα τεχνολογία, που θα συνδέει τα ηλεκτρονικά τους συστήματα με το κεντρικό σύστημα διαπραγμάτευσης, λόγω της διεύρυνσης μέχρι τις πέντε το απόγευμα του ωραρίου λειτουργίας του ΧΑΚ με την έναρξη της ΚΠΔ.

    Ο Διευθυντής του ΧΑΚ Νώντας Μεταξάς είπε ότι την ερχόμενη Δευτέρα (27 Μαρτίου) θα πραγματοποιηθεί μια εικονική πειραματική συνάντηση με βάση τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα, με τα οποία θα λειτουργήσει η ΚΠΔ, την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει η τελική εικονική πειραματική συνάντηση και στις 3 Απριλίου θα γίνει εικονική κανονική συνάντηση.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι με την έγκριση του νομοσχεδίου για το νέο θεσμικό πλαίσιο το ΧΑΚ θα μπορέσει τόσο να εκδώσει τις κανονιστικές αποφάσεις, οι οποίες θα αποσταλούν για διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και να κάνει τις πιστοποιήσεις των ξένων εξ αποστάσεως μελών του, προσθέτοντας ότι το ΧΑΚ θέλει να ξεκινήσει την ΚΠΔ ''με ένα ικανοποιητικό αριθμό ξένων μελών''.

    Ανέφερε ότι πριν δύο εβδομάδες το ΧΑΚ έχει πιστοποιήσει στην Αθήνα 130 χρηματιστηριακούς εκπροσώπους και υπεύθυνους εκκαθάρισης από 32 χρηματιστηριακές εταιρείες της Ελλάδας, οι οποίες αντικατοπτρίζουν πέρα του 80% των συναλλαγών που γίνονται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    [15] Χρηματιστήριο - Μικρές ζημιές

    Μικρές πιέσεις, ύστερα από τρεις ανοδικές συναντήσεις, δέχθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω κυρίως της απουσίας σημαντικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, που είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του ημερήσιου τζίρου. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,26% και έκλεισε στις 2.478,76 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών υποχώρησε στα 2,6 εκατομμύρια λίρες, με την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 40,1% του ημερήσιου τζίρου.

    Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,27% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 842,1 μονάδες.

    [16] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [17] Υπεύθυνος Υπηρεσίας Εκλογών - Βουλευτικές εκλογές 2006

    Παρατηρείται καθυστέρηση στις εγγραφές νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, σημειώνει ο Υπεύθυνος της Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου και κάλεσε το κοινό όπως προβεί στις αναγκαίες διευθετήσεις για την έγκαιρη εγγραφή τους.

    ''Αν και είμαστε μια εβδομάδα πριν από το τέλος των εγγραφών, μεγάλος αριθμός δεν έχει εγγραφεί ακόμη'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δημητρίου προσθέτοντας πως ''τουλάχιστον μέχρι και τις 31 Μαρτίου, η μεγάλη μας έγνοια είναι η συμπλήρωση του εκλογικού καταλόγου με τις εγγραφές των νέων ψηφοφόρων''.

    ''Σύμφωνα με τα στοιχεία μας περιμέναμε τουλάχιστον 30.000 νέους ψηφοφόρους να εγγραφούν ενώ μέχρι στιγμής είμαστε γύρω στις 13.000. Υπάρχει μεγάλος δρόμος μπροστά μας και ευελπιστούμε ότι τουλάχιστον θα πάμε μέχρι τους 20.000'', είπε

    Πρόσθεσε ότι τόσο η εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο όσο η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την νομοθεσία είναι υποχρεωτικά και προβλέπονται σχετικές ποινές. Στην περίπτωση της μη εγγραφής οι ποινές είναι πιο αυστηρές γιατί ο νόμος προβλέπει και χρηματική ποινή αλλά και φυλάκιση. Η χρηματική ποινή είναι μέχρι 200 λίρες και η φυλάκιση μέχρι έξι μήνες. Για τους μη ψηφίσαντες η ποινή είναι μέχρι 200 λίρες πρόστιμο. Εξαιρούνται ειδικές περιπτώσεις.

    [18] ΕΔΕΚ - Παρουσίαση υποψηφίων Λευκωσίας

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε χθες βράδυ την ηγεσία του ΔΗΣΥ να ''συνέλθει και να πάψει τον ασυγκράτητο κατήφορο στον οποίο κατρακυλά δίνοντας ξεδιάντροπα επιχειρήματα στους κακόπιστους ξένους που βυσσοδομούν ώστε να εξυπηρετούν τα τουρκικά συμφέροντα''.

    Κατά την παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας, ο κ. Ομήρου κάλεσε ενόψει των εκλογών του Μαΐου όλους να δεσμευθούν ενώπιον του λαού χωρίς μισόλογα, ότι θα σεβαστούν έμπρακτα τη λαϊκή ετυμηγορία όπως αυτή εκφράστηκε στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 και ότι θα απορρίψουν κάθε απόπειρα καταστρατήγησης της θέλησης του λαού.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι οι τελευταίες εξελίξεις με την αποσύνδεση από την ΕΕ των δύο κανονισμών και η συμφωνία του Παρισιού μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το ΓΓ του ΟΗΕ δημιουργούν καινούρια δεδομένα, όπως και η αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς στο Σχέδιο Ανάν, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση οριστικής εγκατάλειψης του ως βάση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

    Επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΕΔΕΚ στη Λευκωσία είναι ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου και συμμετέχουν σε αυτό η Μαρία Βασιλειάδου, ο Μιχάλης Γεωργιάδης, ο Γιάγκος Γιαγκουλής, η Άντρη Δημητρίου, ο Κώστας Δημητρίου, ο Διομήδης Διομήδους, ο Κώστας Ευσταθίου, ο Μαρίνος Θεοδώρου, ο Κωνσταντίνος Λουκαΐδης, ο Σωτήρης Λουκαΐδης, η Ρούλα Μαυρονικόλα, ο Αρης Μαυροσκούφης, η Μαριλένα Μηλιώτου, ο Ανδρέας Παναγίδης, ο Στέλιος Παπαμωυσέως, ο Τάκης Σάββα, η Αθηνά Φιλίππου, ο Μάριος Χαννίδης, ο Νίκος Χαραλάμπους, και ο Αγαθοκλής Χριστοφίδης.

    [19] Ανδρούλα Βασιλείου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών Ανδρούλα Βασιλείου αφήνει μετά από δύο θητείες τα κοινοβουλευτικά έδρανα με το βλέμμα στραμμένο στο στόχο που έθεσε, να καταγράψει την εξέλιξη της γυναίκας της Κύπρου μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από δικές τους μαρτυρίες.

    Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου, η κ. Βασιλείου δηλώνει υπέρμαχος του ασυμβίβαστου του βουλευτή με επαγγελματική δραστηριότητα, προσθέτοντας ότι θέλει να αφήσει πίσω τον ψυχοφθόρο άκαμπτο κομματισμό στη Βουλή. Αξιολογεί ως την πιο ενδιαφέρουσα περίοδο της θητείας της τη συμμετοχή της στη Συντακτική Συνέλευση ως αναπληρωματικό μέλος.

    Η κ. Βασιλείου είπε ότι όταν εισήλθε στη Βουλή ένιωθε όπως το πρωτάκι στο σχολείο ή «σαν το ψάρι που βγαίνει στη στεριά και προσπαθεί να βρει το δρόμο για να επιστρέψει στο νερό».

    Πρόσθεσε πως έθεσε από τότε στο Γενικό Διευθυντή της Βουλής την ανάγκη για την ύπαρξη ενός προγράμματος εισαγωγής των νέων βουλευτών στον τρόπο λειτουργίας της Βουλής.

    Η κ. Βασιλείου είπε πως για να μπορέσει ένας βουλευτής να λειτουργήσει στη Βουλή πρέπει πρώτα από όλα να αποφασίσει ότι η πολιτική χρειάζεται θυσίες και να ξεχάσει την οικογενειακή ζωή και τον ελεύθερο χρόνο.

    [20] Γιαννάκης Θωμά - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Υποστηρίζει τη δια νόμου ρύθμιση της θητείας όλων των βουλευτών σε δύο μόνο θητείες. Δηλώνει ότι οι πολύ λεπτές αιχμές που αφήνουν τα παιδιά εισπράττοντας την αίσθηση ότι η αφοσίωση στα κοινά τα παραγκωνίζει και η φοβερή πίεση που ασκεί ο κόσμος για επίλυση των προβλημάτων του σε εξουθενώνουν. Σημειώνει ότι πολλά από τα αιτήματα του κόσμου αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού και εκφράζει την εκτίμηση ότι η Προεδρία της Βουλής από τον Δημήτρη Χριστόφια είναι καθοριστική και καινοτόμος. Είναι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιαννάκης Θωμά.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της παρούσας βουλευτικής περιόδου, ο κ. Θωμά είπε ότι η είσοδος στη Βουλή το 1996 ήταν μια μεγάλη μέρα, καθώς δεν ήταν από τα φαβορί να εκλεγεί στη Λεμεσό μεταξύ των 12 υποψηφίων, και συνοδευόταν από το συναίσθημα της καταξίωσης.

    «Ανεξάρτητα από την κρίση την οποία διέρχονται η πολιτική και οι πολιτικοί, την εκλογή και ένιωσα ως μεγάλη και βαριά ευθύνη για σωστή αντιπροσώπευση της επαρχίας μου στη Βουλή ή την εκπροσώπηση της Κύπρου στο εξωτερικό», είπε, προσθέτοντας ότι το αίσθημα ευθύνης συνεχίζει να τον διακατέχει μέχρι σήμερα.

    Ο κ. Θωμά είπε ότι για να ανταποκριθεί κανείς στα καθήκοντα του βουλευτή θυσιάζει χρόνο που θα διέθετε για την οικογένεια, τον εαυτό του, την ξεκούραση και την ησυχία, ενώ εξαναγκάζεται σε συμβιβασμούς στην επαγγελματική του σταδιοδρομία.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 23 March 2006 - 15:23:09 UTC