Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παπαδόπουλος - Ταλάτ Αγνοούμενοι
  • [02] Πασιαρδής - Κυπριακό - Αντιπολίτευση Τουρκία
  • [03] Μόλερ - Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων Συνάντηση
  • [04] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συνέδριο ΕΛΚ
  • [05] Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ - Τουρκία - Ενταξιακές
  • [06] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό Τουρκία
  • [07] Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Τουρκία - Τεχνικές Επιτροπές
  • [08] Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Κυπριακό
  • [09] ΣτΕ - Κύπρος - Ανθρώπινα Δικαιώματα Εκθεση
  • [10] ΣτΕ- Πουργουρίδης - Ρωσική Ομοσπονδία
  • [11] Επιτροπές Παρακολούθησης Προγραμμάτων ΕΕ - Ταμείο Συνοχής Συνεδρία
  • [12] Στατιστική Υπηρεσία - Κυπριακή οικονομία Στοιχεία
  • [13] Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
  • [14] Κύπελλο Κύπρου - ΑΠΟΕΛ - Νέα Σαλαμίνα
  • [15] Πετόσφαιρα Γυναικών - ΑΕΛ Κύπελλο
  • [16] στη γυναικεία πετόσφαιρα.
  • [17] Βουλευτικές εκλογές
  • [18] Στέλλα Μισιαούλη - Βουλευτικές εκλογές Συνέντευξη
  • [19] Δημήτρης Συλλούρης - Βουλευτικές εκλογές Συνέντευξη
  • [20] Εκλογικοί κατάλογοι - Εγγραφή Παράταση ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 31/03/2006

  • [01] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παπαδόπουλος - Ταλάτ Αγνοούμενοι

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει τη δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για αποδοχή της πρότασης συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα των αγνοουμένων.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Λιλλήκας προσθέτει όμως πως ''εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι ο κ. Ταλάτ προσπαθεί να αποδώσει αρνητικές ερμηνείες όσον αφορά τη σκοπιμότητα και χρησιμότητα αυτής της συνάντησης''.

    Σημειώνει ότι ''η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει τον κ. Ταλάτ σε αυτή την αρνητική τακτική, η οποία δεν δημιουργεί το θετικό κλίμα για τη συνάντηση και τείνει να υποβαθμίσει την αξία της, για ένα ανθρωπιστικό, σημαντικό θέμα όπως αυτό των αγνοουμένων''.

    Η κυπριακή κυβέρνηση, προσθέτει, θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν στο Παρίσι, για συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο ζητημάτων ουσίας με στόχο την προετοιμασία συνομιλιών, καθώς και άλλων θεμάτων της καθημερινότητας.

    Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, κ. Ταλάτ δήλωσε χθες ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο τις επόμενες ημέρες, πιθανό σε δεξίωση που θα δοθεί με την ευκαιρία του διορισμού του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

    Ανέφερε επίσης, ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει λίστα με τις ενστάσεις της στο σχέδιο Ανάν πριν επαναρχίσει μια πλήρης διαδικασία διαπραγματεύσεων.

    Σύμφωνα με τον Τ/Κ ηγέτη, η συνάντηση που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία του διορισμού του τρίτου μέλους της ΔΕΑ, δεν πρόκειται να επικεντρωθεί μόνο πάνω σε ανθρωπιστικά θέματα.

    [02] Πασιαρδής - Κυπριακό - Αντιπολίτευση Τουρκία

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανταποκρίθηκε ήδη θετικά στην πρόκληση ή πρόσκληση για συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη για συζήτηση αποκλειστικά και μόνον του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων'', δήλωσε χθες ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Ερωτηθείς για ενδεχόμενη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ, είπε πως αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι πως αυτά τα θέματα που έχουν συμφωνηθεί στο Παρίσι θα συζητηθούν με εκπροσώπους των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που απέρριψε τη συζήτηση θεμάτων ουσίας στο Κυπριακό, είπε ότι είναι ''αυθαίρετη και επιλεκτική'' η ερμηνεία που δίδει ο Τούρκος αξιωματούχος για τα συμφωνηθέντα και επανέλαβε ότι αυτό που καταγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν είναι η συζήτηση διαφόρων θεμάτων τόσο καθημερινότητας όσο και ουσίας για τη δημιουργία ενός καλού κλίματος.

    Δεν έχει νόημα, είπε, η συζήτηση μόνο θεμάτων καθημερινότητας γιατί κάτι τέτοιο δημιουργεί απλώς εντυπώσεις που διευκολύνουν την τουρκική πλευρά χωρίς να διευκολύνουν την ουσία του Κυπριακού, προσθέτοντας πως αυτά που δηλώνει ο Τούρκος εκπρόσωπος ''δεν είναι αυτά που συμφωνήθηκαν στο Παρίσι και σίγουρα δεν είναι αυτά που αναμένουμε να συζητήσουμε''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η ταυτόχρονη συζήτηση θεμάτων καθημερινότητας αλλά και θεμάτων ουσίας δεν είναι απλώς θέση της ε/κ πλευράς, είναι θέση η οποία έχει συμφωνηθεί στη συνάντηση στο Παρίσι.

    [03] Μόλερ - Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων Συνάντηση

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ είχε χθες συνάντηση στο αρχηγείο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νίκο Θεοδοσίου, την οποία διαβεβαίωσε για το ενεργό ενδιαφέρον του στο θέμα των αγνοουμένων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Μόλερ ανέφερε στην αντιπροσωπεία ότι συμμερίζεται τα αισθήματά της για τη σοβαρότητα του θέματος, όπως και τις ελπίδες των συγγενών να τερματιστεί αυτό το οδυνηρό κεφάλαιο στην ιστορία του νησιού το συντομότερο.

    Στο θέμα της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, εξέφρασε την ελπίδα ότι επίκειται ο διορισμός του τρίτου μέλους της ΔΕΑ. Επεσήμανε δε τη θετική δυναμική και τα συγκεκριμένα βήματα που θα ληφθούν από μια νέα, ενισχυμένη ΔΕΑ.

    [04] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συνέδριο ΕΛΚ

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συμμετέχει, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, στο 17ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι εργασίες του οποίου άρχισαν χθες στη Ρώμη στην παρουσία και με τη συμμετοχή έντεκα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τα κράτη μέλη της ΕΕ και δεκάδων άλλων πολιτικών ηγετών και προσωπικοτήτων.

    Το διήμερο συνέδριο σηματοδοτεί τα τριαντάχρονα από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο οποίο συμμετέχουν 68 κεντροδεξιά κόμματα από 35 χώρες της Ευρώπης.

    Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Αναστασιάδης πραγματοποιεί διμερείς επαφές και διαβουλεύσεις για την προώθηση ψηφίσματος, το οποίο κατέθεσε ο ΔΗΣΥ για το Κυπριακό, που θα καθορίσει τις βασικές παραμέτρους πολιτικής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Σε ομιλία του κατά την απογευματινή σύνοδο της ολομέλειας του Συνεδρίου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η Τουρκία, ''έχοντας υπογράψει το Πρωτόκολλο, θα πρέπει τώρα και να το επικυρώσει και να το εφαρμόσει'', προσθέτοντας ότι ''η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει και πέρα από την εκπλήρωση των αυτονόητων υποχρεώσεών της και να αναλάβει ειλικρινείς προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, μέσα σε πνεύμα καλής θέλησης''.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέπτυξε εξάλλου τον συγκεκριμένο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ΔΗΣΥ μέσα στο ΕΛΚ, ενισχύοντας τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες του για προώθηση της συμφιλίωσης και της αλληλοκατανόησης στον χώρο της Μέσης Ανατολής, προσθέτοντας ότι είναι για αυτόν τον λόγο που ''ο ΔΗΣΥ πρότεινε από τον περασμένο Οκτώβριο και το ΕΛΚ αποδέχθηκε τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου με έδρα την Κύπρο για θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή''.

    [05] Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ - Τουρκία - Ενταξιακές

    Με όποια μορφή και εάν υιοθετηθούν πολιτικά κριτήρια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, δηλαδή κεφάλαιο με κεφάλαιο ή κάθε ορισμένα κεφάλαια ή κάθε κάποιους μήνες, αποτελεί ένα βήμα πρόσθετης πίεσης πάνω στην Τουρκία και σε σχέση με το Κυπριακό, είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης.

    Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο υιοθέτησης πολιτικών κριτηρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ, ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε πως ''αν και εφόσον η ΕΕ καθιερώσει πολιτικά κριτήρια, βάσει των οποίων κάθε φορά που η Τουρκία θα κρίνεται σε ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο για την πρόοδο που έχει επιτελέσει, είναι ακόμα μία δικλείδα άσκησης πίεσης πάνω στην Τουρκία, διότι αναπόφευκτα στα πολιτικά κριτήρια θα είναι και θέματα όπως το Κυπριακό''.

    ''Το ζήτημα από ό,τι αντιλαμβανόμαστε αυτή τη στιγμή, που βέβαια ολοκληρωμένη τοποθέτηση θα κάνουμε αφού υπάρξει απόφαση και επικυρωθεί, είναι στο κατά πόσο αυτό που θα αποφασιστεί θα κοινοποιηθεί στην Τουρκία με επιστολή ή χωρίς επιστολή. Η ουσία είναι μία, από την ώρα που θα υπάρξει αυτή η διασύνδεση θα είναι ακόμα ένας μοχλός πίεσης πάνω στην Τουρκία τον οποίο θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε και εμείς'', σημείωσε.

    [06] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό Τουρκία

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι, με αφορμή τη συζήτηση στην ΚΟΡΕΠΕΡ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να επιμείνει να είναι οι Ευρωπαίοι αυστηροί εταίροι της έναντι της Τουρκίας για να εκπληρώσει η Αγκυρα στο ακέραιο τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της.

    Ο κ. Κλεάνθους ανέφερε επίσης ότι ''την ίδια ώρα δυστυχώς και για την τ/κ πολιτική ηγεσία έπεσαν οι μάσκες αφού για μια ακόμα φορά απέδειξαν ότι είναι υποχείριο της πολιτικής της Αγκυρας που δεν έχει αλλάξει ποσώς τις βλέψεις και τις επιδιώξεις της για την Κύπρο''.

    Τόσο το δόγμα που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα όσο και οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ''καταδεικνύουν ότι δυστυχώς η Τουρκία παραμένει αναξιόπιστη και θα πρέπει να υποχρεωθεί να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της''.

    [07] Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Τουρκία - Τεχνικές Επιτροπές

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας την τοποθέτηση της Αγκυρας υπέρ της λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών, είπε πως ''είναι φανερό ότι η Τουρκία και προφανώς και η τ/κ ηγεσία επιδιώκουν μέσω της συζήτησης ορισμένων μόνο θεμάτων στις τεχνικές επιτροπές την εξίσωση της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου με το ψευδοκράτος'', προσθέτοντας πως ''είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει τη δική μας πλευρά και να δοθεί η ανάλογη απάντηση μέσω των Ηνωμένων Εθνών''.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι εάν η εντύπωση που υπάρχει στην Αγκυρα είναι ότι για παράδειγμα θα συνεργάζονται οι κατά την άποψη τους δύο ''αστυνομίες'' για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας ή για την εξιχνίαση οποιωνδήποτε ποινικών αδικημάτων στη Δημοκρατία, αυτό σημαίνει ότι η νόμιμη Αστυνομία της Δημοκρατίας θα εξισωθεί με την παράνομη αστυνομία του ψευδοκράτους και άρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να τοποθετηθούν τα ζητήματα στη βάση που έχουν αποφασισθεί στο Παρίσι.

    Συνέστησε επίσης προσοχή σε σχέση με τη θετική τοποθέτηση της Αγκυρας για συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ, προσθέτοντας πως η τουρκική απάντηση δεν μπορεί να κρίνεται ικανοποιητική διότι η Αγκυρα προσπαθεί να περιορίσει το θεματολόγιο, με το οποίο θα ασχοληθούν οι επιτροπές που θα ασχοληθούν με τεχνικά θέματα, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

    [08] Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Κυπριακό

    Το γεγονός ότι η Τουρκία χαιρετίζει τη λειτουργία των τεχνικών επιτροπών ξεκινά μια διαδικασία, η οποία πρέπει να προβληματίσει την ε/κ πλευρά, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, εξηγώντας πως το ερώτημα που τίθεται είναι ''κατά πόσο θα μπορέσει η δική μας πλευρά να μπει στη συζήτηση των σοβαρών θεμάτων όπως είναι η αποστρατιωτικοποίηση, η επιστροφή της Αμμοχώστου και η παγοποίηση της εκμετάλλευσης των ε/κ περιουσιών''.

    Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι πρόσθετα η ε/κ πλευρά θα πρέπει να μην επιτρέψει στην Τουρκία να ξοφλήσει με τις υποχρεώσεις που έχει έναντι της ΕΕ, μέσω αυτής της διαδικασίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος είπε ότι ''φοβούμαστε ότι η τουρκική πλευρά θα χρησιμοποιήσει τις τεχνικές επιτροπές για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, για αναβάθμιση του ψευδοκράτους μέσα από συζητήσεις χαμηλού ενδιαφέροντος, για να ανταλλάξει αυτή τη διαδικασία με τις υποχρεώσεις που έχει με βάση το διαπραγματευτικό πλαίσιο έναντι της Κύπρου και της ΕΕ και σε μιαν προσπάθεια επαναφοράς του σχεδίου Ανάν μέσα από μιαν προσέγγιση όλα στο τραπέζι''.

    [09] ΣτΕ - Κύπρος - Ανθρώπινα Δικαιώματα Εκθεση

    Προβλήματα στο θέμα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ξένων καλλιτέχνιδων και της μη επαρκούς ενημέρωσης των αιτητών ασύλου για τα δικαιώματά τους, εντοπίζει στην έκθεσή του για την Κύπρο ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Αλβαρο Τζιλ Ρόμπλες, η οποία εξετάζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή των συστάσεων του Επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο.

    Η έκθεση περιέχει επίσης αναφορές στο θέμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, της οικογενειακής βίας, του σωφρονιστικού συστήματος, της αστυνομίας, και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Σε πολλά θέματα επαινείται η κυβέρνηση για τα θετικά βήματα που έχει κάνει προς τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

    Επισημαίνεται ότι η υπό μελέτη περίοδος της έκθεσης αφορά τα έτη 2003-2005.

    Ειδική αναφορά γίνεται στο πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων και ιδιαίτερα στην εκμετάλλευση γυναικών που έρχονται στην Κύπρο ως καλλιτέχνιδες και καταλήγουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

    Στην έκθεση επιρρίπτεται ευθύνη στο σύστημα που επικρατεί στην Κύπρο αφού, όπως σημειώνεται, οι γυναίκες εξαρτώνται από τους εργοδότες τους, καθώς οι τελευταίοι υποβάλλουν αίτηση για εργασία, εκ μέρους των γυναικών αυτών, και προτείνει σειρά αλλαγών στο υπάρχον σύστημα των θεωρήσεων διαβατηρίων για τις ξένες καλλιτέχνιδες.

    Παρά ταύτα, ο Επίτροπος χαιρετίζει το νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ως ένα πρώτο βήμα για αντιμετώπιση του θέματος, και ενθαρρύνει το Υπουργείο Εσωτερικών να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου.

    Για το φαινόμενο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η έκθεση χαιρετίζει την ίδρυση του Γραφείου κατά των Διακρίσεων και του Ρατσισμού, το οποίο ανέλαβε η Επίτροπος Διοικήσεως.

    Αμεσα συνδεδεμένο με το θέμα της καταπολέμησης της ξενοφοβίας θεωρεί ο Επίτροπος του ΣτΕ την ανάπτυξη, εκ μέρους του κράτους, μηχανισμών για καλύτερη ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών.

    Καλεί επίσης την κυβέρνηση να επανεξετάσει την οικονομική ενίσχυση που δίνει προς την Υπηρεσία που καταπιάνεται με θέματα αιτητών ασύλου, δεδομένου του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού αιτήσεων.

    Ικανοποιητικές θεωρεί ο Επίτροπος τις συνθήκες εντός των φυλακών, ωστόσο επισημαίνει τα προβλήματα που προκύπτουν από τον υπερπληθυσμό στις φυλακές και συνιστά όπως κτιστούν επιπρόσθετες φυλακές σε άλλο χώρο.

    Αναφορικά με την αστυνομία, η έκθεση χαιρετίζει τις προσπάθειες για δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού για διενέργεια έρευνας παραπόνων που αφορούν ατασθαλίες στην αστυνομία, καθώς και την υιοθέτηση νόμου για τα δικαιώματα των ατόμων που τελούν υπό κράτηση.

    Σχετικά με τα άτομα με ειδικές ανάγκες, η έκθεση επαινεί τις κυπριακές αρχές για τις προσπάθειες που καταβάλλει για επανένταξή τους στην κοινωνία και τις καλεί να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για τη φροντίδα των ατόμων αυτών.

    [10] ΣτΕ- Πουργουρίδης - Ρωσική Ομοσπονδία

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) και βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης υπέγραψε έγγραφο με το οποίο ζητείται από βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ η συζήτηση του θέματος της αναστολής των διαπιστευτηρίων της ρωσικής αντιπροσωπείας στο ΣτΕ, λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή.

    Ο κ. Πουργουρίδης, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, υπέγραψε το έγγραφο αυτό και θα ταχθεί προσωπικά υπέρ της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνέλευση, επειδή είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ και η Επιτροπή του είναι επιφορτισμένη με την κατάργηση της θανατικής ποινής σε όλες τις χώρες μέλη του Συμβουλίου αλλά και με την παρακολούθηση σε όλες τις χώρες του ΣτΕ της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    ''Η διαδικασία αυτή της αμφισβήτησης των διαπιστευτηρίων'', συνέχισε ο κ. Πουργουρίδης, ''προνοείται από τους κανονισμούς της ΚΣΣΕ για χώρες, όπου υπάρχουν μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή για χώρες που έχουν αναλάβει απέναντι στο Συμβούλιο της Ευρώπης κάποιες υποχρεώσεις και δεν τις τηρούν''.

    'Στο έγγραφο αυτό, είπε, γινόταν αναφορά στο ότι η Ρωσία, παρά τη δέσμευσή της να καταργήσει τη θανατική ποινή, δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα, καθώς και στο γεγονός ότι σωρεία αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούν τη Ρωσία παραμένουν ανεκτέλεστα και στο γεγονός ότι στη Ρωσία -και ειδικά στην Τσετσενία- παρατηρούνται μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων και μαζικών εξαφανίσεων πολιτών, οι οποίοι εξαφανίζονται και κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται.

    [11] Επιτροπές Παρακολούθησης Προγραμμάτων ΕΕ - Ταμείο Συνοχής Συνεδρία

    Πραγματοποιείται στις 6 Απριλίου 2006 στο Συνεδριακό Κέντρο κοινή Συνεδρία των Επιτροπών Παρακολούθησης των Προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ταμείου Συνοχής.

    Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται πως ο ρόλος των Επιτροπών Παρακολούθησης, ο οποίος καθορίζεται από τους Κανονισμούς για τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, είναι η επιτήρηση της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Τις Επιτροπές αυτές προεδρεύει ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών και σε αυτές υπάρχει ευρεία συμμετοχή φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων και αντιπροσωπευτικών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    [12] Στατιστική Υπηρεσία - Κυπριακή οικονομία Στοιχεία

    Στο 2,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2005 σε σχέση με έλλειμμα 4,1% του ΑΕΠ το 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε το 2005 στα 185,6 εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με έλλειμμα 298,8 εκ. λίρες το 2004.

    Το δημόσιο χρέος ήταν 5.442,9 εκ. λίρες στο τέλος του 2005 (70,3 % του ΑΕΠ) σε σύγκριση με 5.198,9 εκ. λίρες το 2004 (71,7 % του ΑΕΠ).

    Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία των οικονομικών λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2005 που καταρτίζονται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα, το σύνολο εσόδων σημείωσε το 2005 αύξηση 13,6% σε σχέση με το 2004 και ανήλθε σε 3.273,7 εκ. λίρες και οι συνολικές δαπάνες σημείωσαν αύξηση 8,8% και ανήλθαν στα 3.459,3 εκ. λίρες.

    [13] Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Σε ανοδική πορεία επανήλθαν χθες οι τραπεζικές μετοχές και κυρίως η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία κέρδισε εννέα σεντ, συμπαρασύροντας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,07% και έκλεισε στις 2.472,67 μονάδες. Μικρή αύξηση παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 3,1 εκατομμύρια λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να πραγματοποιεί συναλλαγές αξίας 1,8 εκ. λιρών.

    Σημαντική άνοδο της τάξης του 2,06% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20 και έκλεισε στις 840,19 μονάδες.

    [14] Κύπελλο Κύπρου - ΑΠΟΕΛ - Νέα Σαλαμίνα

    ΑΠΟΕΛ και Νέα Σαλαμίνα συναντώνται στις 19.00 απόψε στο ΓΣΠ σε επαναληπτικό αγώνα για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κύπρου.

    Στο πρώτο αγώνα κέρδισε η Σαλαμίνα με 2-1.

    [15] Πετόσφαιρα Γυναικών - ΑΕΛ Κύπελλο

    Η γυναικεία ομάδα της ΑΕΛ στην πετόσφαιρα στέφθηκε κυπελλούχος Κύπρου μετά από τη νίκη της επί της Ανόρθωσης με 3-0.

    Η ΑΕΛ κατακτά για 27η φορά στην ιστορία της τον τίτλο της κυπελλούχου

    [16] στη γυναικεία πετόσφαιρα.

    [17] Βουλευτικές εκλογές

    [18] Στέλλα Μισιαούλη - Βουλευτικές εκλογές Συνέντευξη

    Τα ανθρώπινα αιτήματα των πολιτών πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιστικό φακό. Οι γυναίκες πρέπει να πιστέψουν στις ικανότητές τους και να είναι πιο διεκδικητικές, Η δουλειά του βουλευτή είναι ομαδική. Δημιουργία νομικής υπηρεσίας στη Βουλή και εφαρμογή των κανονισμών λειτουργίας του σώματος θα καταστήσουν το έργο του Κοινοβουλίου αποτελεσματικότερο. Αυτά δηλώνει η βουλευτής του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία Στέλλα Μισιαούλη.

    Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η κ. Μισιαούλη ανέφερε ότι η είσοδος της στη Βουλή συνοδευόταν από ανάμεικτα συναισθήματα. Διακατεχόταν από ενθουσιασμό και ικανοποίηση επειδή θα μπορούσε να προσφέρει την υπηρεσία της μέσα από το κόμμα της για το κοινό όφελος, σε μεγαλύτερη εμβέλεια ως βουλευτής παρά ως δημοτικός σύμβουλος Στροβόλου που ήταν και συγκίνηση επειδή έβλεπε να πραγματοποιείται η επιθυμία του πατέρα της για ανάμειξη της στα κοινά προς όφελος του κόσμου.

    Για να ανταποκριθείς στα καθήκοντα του βουλευτή θυσιάζεις ελεύθερο χρόνο, ο οποίος μπορεί να σημαίνει ξεκούραση, ενασχόληση με κάποια άλλα ενδιαφέροντα ή κάποιου άλλου είδους παραγωγική δουλειά, ενώ σχεδόν πάντα θυσιάζεται η συνεισφορά στην οικογένεια.

    Πρόσθεσε πως οι ιδιότητες της μητέρας, της βουλευτού και του επαγγελματία συνδέονται με το ρητό ότι «ο παπάς που λειτουργεί σε πολλές εκκλησιές, της μιας γελά της» και εξήγησε πως «όσο καλά και εάν είναι οργανωμένος ο χρόνος σου, δεν μπορείς να προσφέρεις όσα θέλεις στον κάθε τομέα χωριστά».

    [19] Δημήτρης Συλλούρης - Βουλευτικές εκλογές Συνέντευξη

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δηλώνει ότι το μεγάλο στοίχημα που έχει μπροστά της η Κυπριακή Δημοκρατία, πέρα από την επίλυση του Κυπριακού, είναι η εναρμόνισή της στην πράξη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    «Στην ΕΕ μπήκαμε με πολλές θυσίες, με δίκη μας στρατηγική απόφαση και επομένως αυτό που χρειάζεται είναι να συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ως ισότιμα μέλη, ως κράτος και ως πολίτες να ωφελούμαστε από την ΕΕ, και να εναρμονιστούμε στην πράξη με την ΕΕ και όχι μόνο στους νόμους και στα λόγια» εξηγεί.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης του βουλευτικής θητείας ανέφερε ακόμα πως «θα μπορούσαμε να είμαστε πιο κοντά στη λύση, αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό περιβάλλον ή τουλάχιστον να ξεκινούσαμε μια στρατηγική προς αυτή την κατεύθυνση».

    Ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως πέρα από τη συγκίνηση που συνόδευσε την πρώτη εκλογή του στη Βουλή, ένιωθε και την αίσθηση ευθύνης να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει με την εκλογή του.

    [20] Εκλογικοί κατάλογοι - Εγγραφή Παράταση

    Λήγει σήμερα η προθεσμία για εγγραφή νέων ψηφοφόρων στον εκλογικό κατάλογο για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

    Για διευκόλυνση όσων ακόμη επιθυμούν να εγγραφούν, το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να δώσει παράταση σήμερα μέχρι τις 17:00, αφού κανονικά τα γραφεία των επάρχων θα έκλειναν στις 15:00.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Λάζαρος Σαββίδης ανέφερε ότι μέχρι χθες έχουν εγγραφεί 19.165 νέοι ψηφοφόροι, ενώ ο αναμενόμενος αριθμός φθάνει τις 31.000. Μόνο χθες, υποβλήθηκαν 1.600 αιτήσεις για εγγραφή.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 31 March 2006 - 15:23:05 UTC