Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-04-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] BOYΛΗ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [02] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΧΙΟΥΣΤΟΝ

  • [01] BOYΛΗ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων πριν αποφασίσει την αυτοδιάλυση της και καθορίσει την ημερομηνία διενέργειας των βουλευτικών εκλογών και της πρώτης συνεδρίας της νέας Βουλής αποχαιρέτησε με χειροκροτήματα, κατά παράβαση του κανονισμού λειτουργίας του σώματος, τα μέλη που δεν διεκδικούν επανεκλογή στις επερχόμενες εκλογές.

    Της ολομέλειας της Βουλής προήδρευσε ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης που αφήνει μετά από 46 συναπτά έτη τα κοινοβουλευτικά έδρανα.

    Αρχικά μίλησαν οι βουλευτές που αφήνουν τα βουλευτικά έδρανα Κίκης Γιάγκου(ΑΚΕΛ), Χρίστος Μαυροκορδάτος (ΑΚΕΛ),Ανδρούλα Βασιλείου(ΕΔΗ) και Αγις Αγαπίου (ΑΚΕΛ) και ακολούθως, τους αποχαιρέτησαν οι Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων.

    Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης και Θάσος Μιχαηλίδης απουσιάζουν στο εξωτερικό και γι αυτό αποχαιρέτησαν το σώμα στη προηγούμενη συνεδρία του.

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κίκης Γιάγκου απευθύνοντας την αποχαιρετιστήρια ομιλία του προς το σώμα, είπε ότι δυσκολεύεται να πιστέψει ότι δεν θα ξανανέβει σε αυτό το βήμα.

    Βήμα από το οποίο όπως είπε μαχόταν τα σκάνδαλα και το ρουσφέτι. Αφού ανέφερε ότι η κάθε αρχή έχει και τέλος, ευχαρίστησε το κόμμα του για την τιμή που του έκανε να το συμπεριλάβει στις τάξεις του και τους ψηφοφόρους της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου. Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι τη δικαίωση του λαού και απελευθέρωση του τόπου.

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Μαυροκορδάτος λαμβάνοντας το βήμα είπε ότι το Κοινοβούλιο για 15 χρόνια ήταν το σπίτι του. Είπε ότι μπήκε νέος στη Βουλή και φεύγει νέος. Ευχαρίστησε τον κόσμο του ΑΚΕΛ και τους συναδέλφους του για τη συνεργασία και διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει μαχόμενος και ενεργός πολίτης. Σημείωσε δε πως θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό.

    Η βουλευτής των ΕΔΗ Ανδρούλα Βασιλείου αποχαιρετώντας απόψε τον κοινοβουλευτικό βίο θυμήθηκε δύο περιστατικά από τη θητεία της στη Βουλή. Το πρώτο όταν συμμετείχε στην πρώτη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού που όταν διαπίστωσε ότι η συζήτηση δεν διεξαγόταν επί της ουσίας του Προϋπολογισμού ζήτησε ο λόγο για να διαμαρτυρηθεί ο νυν Υπουργός Εσωτερικών και τότε βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου της εξήγησε ότι κατά τους Προϋπολογισμούς συζητούνται και άλλα θέματα.

    Θυμήθηκε ακόμα όταν στην πρώτη της θητεία ενέγραψε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θέμα για την ισότητα των δύο φίλων πήγε στη συνεδρία και στην αίθουσα ήταν μόνο αυτή και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιαννάκης Αγαπίου και ανέφερε πως σε πρόσφατη συνεδρία της ίδιας Επιτροπής που συζητήθηκε το θέμα, η αίθουσα ήταν πλήρης τόσο από την παρουσία βουλευτών και των δύο φύλων όσο και από δημοσιογράφους.

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αγις Αγαπίου είπε ότι αφήνει τα βουλευτικά έδρανα με ανάμεικτα συναισθήματα. Πρόσθεσε ότι λυπάται που εγκαταλείπει τους φίλους και ότι χαίρεται επειδή μέσα από τον κύκλο γνώρισε νέους φίλους και απέκτησε εμπειρίες που ίσως να μην του διδόταν η ευκαιρία να έχει υπό άλλες συνθήκες.

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης ανέφερε ότι οι στιγμές των αποχαιρετισμών είναι δύσκολες τόσο για αυτούς που φεύγουν όσο και για αυτούς που μένουν. Αναφερόμενος στο Βάσο Λυσσαρίδη είπε ότι είναι δύσκολο να φανταστεί τα έδρανα της Βουλής χωρίς αυτόν, εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα ότι η φωνή του θα ακούγεται κατά τα επόμενα χρόνια από όποια αν έπαλξη και εάν συνεχίσει την προσφορά του είτε ως πολιτικός, είτε ως ζωγράφος, είτε ως ποιητής.

    Για την Ανδρούλα Βασιλείου είπε ότι υπήρξε μια διακριτική και συναινετική παρουσία στη Βουλή, ενώ για τους βουλευτές του ΑΚΕΛ ανέφερε πως το κόμμα του θεωρεί την παρουσία των βουλευτών που αποχωρούν πετυχημένοι τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξήρε το ήθος του Βάσου Λυσσαρίδη, αναφέρθηκε στα 46 συναπτά έτη παρουσίας του στη Βουλή, είπε ότι θα λείψει ο Δώρος Χριστοδουλίδης «ο φωνακλάς», ο Χρίστος Μαυροκορδάτος ο «πατάτας», ο «πουαρώ» Κίκης Γιάγκου που συνταξιοδοτήθηκε και δεν αποκαλύπτει πια σκάνδαλα, ο Θάσος Μιχαηλίδης ο «εθνάρχης» που όταν διεκδικούσε εκλογή ήταν «σαρκά», για τον Αγι Αγαπίου διερωτήθηκε εάν το έφαγε το κόμμα ή η ΑΕΛ και αναφερόμενος στην Ανδρούλα Βασιλείου είπε ότι απέδειξε ότι την ισότητα που αξιώνουν οι κυρίες, τη δικαιούνται.

    Τους συνάδελφους αποχαιρέτησαν με ομιλίες από το Βήμα Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο Πρόεδρος της ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης και ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι για το Βάσο Λυσσαρίδη τον άνθρωπο, τον καλλιτέχνη τον γιατρό δεν χρειάζονται πολλά λόγια, μιλά μόνη της η ζωή και η δράση του που άφησαν ανεξίτηλη σφραγίδα στους αγώνες του κυπριακού λαού για ελευθερία και δημοκρατία. «Αφήσατε και στο διεθνές πεδίο μια σφραγίδα για την αλληλεγγύη σας στους αγωνιζόμενους για ελευθερία και δικαιοσύνη λαούς», είπε απευθυνόμενος στο Βάσο Λυσσαρίδη.

    Ο κ. Ομήρου εξήρε την εθνική, πολιτική και κοινωνική προσφορά του κ. Λυσσαρίδη, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι παρά την αποχώρησή του από τα κοινοβουλευτικά έδρανα θα ``είναι παρών και μάχιμος και μπορεί ακόμα και είμαστε σίγουροι ότι θα προσφέρει πολλά``.

    ``Πολλά θα μπορούσαν να λεχθούν για την τεράστια προσφορά του Βάσου Λυσσαρίδη στους αγώνες του λαού και της πατρίδας. Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταθέτει στο Βάσο Λυσσαρίδη αγάπη, εκτίμηση και τιμή. Αυτόν που εκόσμησε τα Βουλευτικά έδρανα για 46 ολόκληρα χρόνια. Η Βουλή και κατ` επέκταση ο Κυπριακός λαός θα τον ευγνωμονούν για πάντα``, είπε.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι με το Βάσο Λυσσαρίδη βρεθήκαμε να συμφωνούμε απόλυτα για το σχέδιο Ανάν, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αποχώρηση του από τη Βουλή θα του δώσει περισσότερο χρόνο για να σταθεί και να συνεχίσει τον αγώνα για την Κύπρο και είπε ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης μπορεί να φανεί χρήσιμος σε πάρα πολλές ειδικές αποστολές.

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων αναφερόμενος στο Βάσο Λυσσαρίδη είπε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ κάποια βραδιά στη Θεσσαλονίκη όταν ξεσήκωνε τα πλήθη με την ιστορικά αμίμητη φράση του ότι "εμείς οι Κύπριοι δεν θα γονατίσουμε ποτέ, θα προχωρούμε και θα πέφτουμε, θα πέφτουμε και θα προχωρούμε μέχρι να κτυπήσουν χαρμόσυνα οι ελεύθερες καμπάνες στον Απόστολο Ανδρέα, στην Κερύνεια και το Χρυσοσώτηρο".

    Ο Βάσος Λυσσαρίδης ευχαρίστησε τους πολίτες της Λευκωσίας για τη συνεχή εμπιστοσύνη που επεδείκνυαν στο πρόσωπο του εκλέγοντας τον Βουλευτή από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας για 46 χρόνια. Ανέφερε πως μόνιμο του βίωμα ήταν πως η ζωή ενός δημοσίου προσώπου τελευτά με το βιολογικό τέλος ή την πνευματική ανεπάρκεια, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει άλλο δικαιολογητικό απουσίας, ειδικά υπό τις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται ο τόπος. Ανέφερε πως στα όποια λάθη ή παραλείψεις τα ελατήρια του ήταν πάντα η υπηρεσία προς την πατρίδα, τα συμφέροντα του λαού και των μη προνομιούχων.

    Εξέφρασε την ελπίδα να τον πιστώνουν με προσήλωση στις αρχές που επέλεξε. «Ομολογώ πως δεν παρέλειψα και δεν θα παραλείψω να είμαι λάτρης της αλήθειας ακόμα και όταν πληγώνει άλλους ή εμένα», είπε και καταλήγοντας αφού ευχήθηκε και στους αποχωρούντες βουλευτές προσωπική και οικογενειακή και απευθύνθηκε στους βουλευτές λέγοντας «θα σας παρακολουθώ πάντα, να είστε καλά».

    Μετά την αυτοδιάλυση του νομοθετικού σώματα παρατέθηκε δεξίωση στο αίθριο προς τιμή των αποχωρούντων βουλευτών στην οποία παρέστη και ο Πρόεδρος της Βουλής, Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    [02] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΧΙΟΥΣΤΟΝ

    Ο Μάρκος Παγδατής εγκατέλειψε το χθεσινό αγώνα του με τον Αμερικανό Vincent Spadea για το δεύτερο γύρο του τουρνουά τένις του Χιούστον στις ΗΠΑ.

    Ο Κύπριος πρωταθλητής αποχώρησε στο δεύτερο σετ ενώ έχανε 3-1, ενώ είχε χάσει και το πρώτο σετ με 6-2.

    Το τουρνουά άρχισε στις 10 Απριλίου 2006 και ολοκληρώνεται με τον τελικό που θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 14 April 2006 - 9:29:15 UTC