Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ - Αγνοούμενοι - Διορισμός τρίτου μέλους ΔΕΑ
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - ΔΕΑ
  • [03] Θεοδοσίου - ΔΕΑ - Τρίτο Μέλος - Ανθρωπολογικό εργαστήρι
  • [04] εταιρείες
  • [05] Πρόεδρος Βουλής - Αντιπροσωπεία ΑΧΕΠΑ
  • [06] Δήμαρχος Λευκωσίας - Αντιπροσωπεία ΑΧΕΠΑ
  • [07] ΑΧΕΠΑ - Γιώργος Παρασκευαϊδης - Βραβείο
  • [08] ΥΠΕΞ - Ραφίκ Χαρίρι - Δημοσιεύματα
  • [09] Αθήνα - Παπανδρέου - Λυσσαρίδης - Τηλεφωνική επικοινωνία
  • [10] Αγνοούμενοι Σεμινάριο Συμπεράσματα
  • [11] Υπουργός Δικαιοσύνης - Επαναπροσέγγιση - Δήλωση Χριστόφια
  • [12] Πρόεδρος ΕΠΑ - Συμφωνία ΑΤΗΚ-LTV
  • [13] Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση - Εβδομαδιαία κέρδη 1,54%
  • [14] Ποδόσφαιρο - 24η αγωνιστική - Αγώνες
  • [15] Πετόσφαιρα - Κυπελλούχος η Ομόνοια
  • [16] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [17] Προκηρύχθηκαν οι γενικές Βουλευτικές Εκλογές
  • [18] Δημήτρης Χριστόφιας - Δημοσκόπηση -Θεοδώρου
  • [19] ΑΚΕΛ - Εκδήλωση - Χριστόφιας - Κυρίτσης
  • [20] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΕΠΑ - Συμφωνία ΑΤΗΚ-LTV
  • [21] ΔΗΣΥ - Ιωνάς Νικολάου - Σύνταγμα
  • [22] ΔΗΣΥ - Λευτέρης Χριστοφόρου - Καταναλωτής
  • [23] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δηλώσεις
  • [24] ΔΗΚΟ - Προεκλογικός διάλογος - Πολωτική ένταση
  • [25] Ομήρου - ''Ηλιος'' - ΕΔΕΚ - Αθλητισμός
  • [26] ΚΣ ΕΔΕΚ - Υπουργός Δικαιοσύνης - Δηλώσεις
  • [27] Πρόεδρος ΕΥΡΩ.ΚΟ - Ελεύθερη Αμμόχωστος - Δηλώσεις
  • [28] Πρόεδρος ΕΔΗ - Ελεύθερη Αμμόχωστος - Δηλώσεις
  • [29] Κίνημα Οικολόγων - Οδοφράγματα
  • [30] Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - Χορηγία - Πολιτική διαφήμιση - ΦΠΑ
  • [31] Ελεύθεροι Πολίτες - Χαλίτικη γη ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 15/04/2006

  • [01] ΟΗΕ - Αγνοούμενοι - Διορισμός τρίτου μέλους ΔΕΑ

    Ο Ελβετός Κριστόφ Ζιρόντ είναι το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) και, όπως ανακοίνωσε χθες η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, αναμένεται ότι ο κ. Ζιρόντ θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του από τις αρχές του προσεχούς Ιουνίου.

    ''Ο διορισμός του'', αναφέρει το ανακοινωθέν της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ''έχει εγκριθεί από τους ηγέτες αμφοτέρων των κοινοτήτων, τον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο και τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ''.

    ''Ο κ. Ζιρόντ'', σύμφωνα πάντα με το ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ''φέρει μαζί του εμπειρία ανθρωπιστικού έργου 20 χρόνων και προσφάτως έχει υπηρετήσει ως Επικεφαλής Περιφερειακής Αποστολής των ΗΠΑ και του Καναδά, καθώς επίσης της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού''.

    [02] Πρόεδρος Βουλής - ΔΕΑ

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ έχει διαβεβαιώσει πως το θέμα των Αγνοουμένων στην ουσία είναι λυμένο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Οι δηλώσεις του κ. Χριστόφια έγιναν στο Συνεδριακό Κέντρο, όπου απηύθυνε χαιρετισμό στο σεμινάριο ''Διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων - Μια Νομική κι Ανθρωπιστική Αναγκαιότητα'', που διοργάνωσε το Ιδρυμα ''Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου'' σε συνεργασία με την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

    [03] Θεοδοσίου - ΔΕΑ - Τρίτο Μέλος - Ανθρωπολογικό εργαστήρι

    Εκείνο που ενδιαφέρει τους συγγενείς των αγνοουμένων είναι τα αποτελέσματα, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής τα ποθητά αποτελέσματα είναι ανύπαρκτα.

    Εξέφρασε επίσης την ευχή όλων σε ένα με ενάμισι μήνα να είναι σε πλήρη λειτουργία και το ανθρωπολογικό εργαστήρι για να προχωρήσει η διαδικασία της ανθρωπολογικής επεξεργασίας και της ταυτοποίησης λειψάνων.

    Σε δηλώσεις στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, όπου απηύθυνε χαιρετισμό στο σεμινάριο ''Διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων - Μια Νομική κι Ανθρωπιστική Αναγκαιότητα'', που διοργάνωσε το Ιδρυμα ''Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου'' σε συνεργασία με την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, ο κ. Θεοδοσίου είπε πως μετά και την ολοκλήρωση του ανθρωπολογικού εργαστηρίου που έχει ανεγερθεί στη νεκρή ζώνη στην περιοχή του αεροδρομίου, απομένει να εξοπλιστεί για να μεταφερθούν τα λείψανα από τις εκταφές στα κατεχόμενα, περίπου ενενήντα, για να αρχίσει η διαδικασία της ανθρωπολογικής επεξεργασίας και της ταυτοποίησης.

    ''Ευχή όλων είναι σε ένα με ενάμισι μήνα να είναι σε πλήρη λειτουργία το ανθρωπολογικό εργαστήρι'', είπε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Εμπορίου - Μπάγκαλορ - Ινδικές

    [04] εταιρείες

    Ινδικές εταιρείες πληροφορικής επέδειξαν ενδιαφέρον να εγκατασταθούν στην Κύπρο για έρευνα στον τομέα αυτό και για ανάπτυξη λογισμικών, αναμένοντας από την κυβέρνηση της Κύπρου συγκεκριμένη πρόταση.

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία, δήλωσε χθες ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πείσει κάποιες εταιρείες να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η γεωγραφική θέση της Κύπρου καθώς και η ένταξή της στην ΕΕ.

    Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η επίσημη κυπριακή αντιπροσωπεία στην οποία περιλαμβάνονται και επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί, μετέβησαν αεροπορικώς στην πόλη Μπάγκαλορ, η οποία θεωρείται παγκοσμίως η τρίτη σημαντικότερη πόλη στον τομέα της πληροφορικής και ενημερώθηκαν από τρεις εταιρείες πληροφορικής και φαρμακολογίας για το έργο τους.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αναπτύξει από κοινού με δύο τουλάχιστον εταιρείες της Ινδίας ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου ή με κυπριακές εταιρείες στο Τεχνολογικό Πάρκο που πρόκειται να ιδρυθεί στην Κύπρο.

    ''Η Ινδία πρωτοστατεί στον τομέα της πληροφορικής παγκόσμια. Είναι ένας τομέας που μας ενδιαφέρει. Εχουν επιδείξει ενδιαφέρον ορισμένες εταιρείες για εγκατάσταση στην Κύπρο και αναλάβαμε τη δέσμευση να τους στείλουμε συγκεκριμένη πρόταση. Υπάρχει διάθεση για συνεργασία στον τομέα της έρευνας της πληροφορικής'', κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.

    Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ενδιαφέρον για εγκατάσταση στην Κύπρο έχουν επιδείξει και ινδικές φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες θα ερευνούν και θα παράγουν φάρμακα στην Κύπρο, εξάγοντάς τα στην ΕΕ και αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά προγράμματα που προσφέρει η Ενωση στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας.

    Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε ένα μήνα θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στρατηγικό σχέδιο για προσέλκυση ινδικών εταιρειών παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών.

    Η Ινδία θεωρείται ως η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ταινιών στον κόσμο με το πασίγνωστο Μπόλιγουντ να ξεπερνά το Χόλιγουντ σε αριθμό ταινιών ετησίως.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Μπάγκαλορ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τον Κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου Καρνατάκα, όπου υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών.

    Στην Μπάγκαλορ επικράτησε χθες ηρεμία παρά τις προχθεσινές φασαρίες κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις πολίτες και ένας αστυνομικός. Οι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν προκλήθηκε αναστάτωση ανάμεσα στα πλήθη, τα οποία μετέβησαν σε στάδιο της πόλης για να αποτίσουν φόρο τιμής σε ένα δημοφιλή ηθοποιό του Μπόλιγουντ, που απεβίωσε από καρδιακή προσβολή την Τετάρτη.

    Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει μια ήσυχη μέρα στην Βομβάη, όπου θα επισκεφθεί ιστορικά μνημεία. Το βράδυ αναχωρεί για την Κύπρο μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

    [05] Πρόεδρος Βουλής - Αντιπροσωπεία ΑΧΕΠΑ

    Ο Προεδρεύων την Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε χθες πολυμελή Αντιπροσωπεία της ΑΧΕΠΑ Αμερικής.

    Κατά τη διάρκεια στη συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή και διήρκεσε πέραν της μίας ώρας, ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τους ομογενείς για τις τελευταίες εξελίξεις όπως διαμορφώθηκαν στο Κυπριακό μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Παρίσι.

    Πρόσθετα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ομογένεια και τρόποι περαιτέρω δραστηριοποίησης της ομογένειας στην προώθηση κοινά αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό.

    [06] Δήμαρχος Λευκωσίας - Αντιπροσωπεία ΑΧΕΠΑ

    Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου δέχθηκαν χθες πολυμελή αντιπροσωπεία της ΑΧΕΠΑ, με την ευκαιρία επίσκεψης τους στην Κύπρο.

    Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, ο Δήμαρχος τους ευχαρίστησε για τους συνεχείς αγώνες τους για δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος και τους ενημέρωσε για τις προσπάθειες για επανένωση της Λευκωσίας, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται.

    [07] ΑΧΕΠΑ - Γιώργος Παρασκευαϊδης - Βραβείο

    Με το νεοσύστατο βραβείο της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ ''George E. Paraskevaides O.B.E. Philanthropic Award'' τιμήθηκε χθες βράδυ στη Λευκωσία ο Κύπριος επιχειρηματίας Γεώργιος Ε. Παρασκευαϊδης.

    Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας 40μελής αντιπροσωπεία της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ από ΗΠΑ, Καναδά και Ελλάδα τίμησε τον Κύπριο επιχειρηματία και φιλάνθρωπο, στην παρουσία πολιτικών προσώπων της Κύπρου και πλήθος κόσμου.

    Σε ομιλία του ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Κύπρου Κώστας Περέος εξήρε το έργο του Γιώργου Παρασκευαϊδη, κάνοντας λόγο για ανιδιοτελή αφοσίωση στην ανθρωπότητα και ειδικότερα στο λαό της Κύπρου.

    Όπως είπε ο κ. Περέος ο Γιώργος Παρασκευαϊδης είναι ένας άνδρας με παγκόσμιο όραμα, ο οποίος αφιερώθηκε στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο Γιώργος Παρασκευαϊδης είπε πως οι προσπάθειες της ΑΧΕΠΑ στις Ηνωμένες Πολιτείες για το Κυπριακό πρόβλημα είναι καλά γνωστές και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις προσπάθειες της ΑΧΕΠΑ στην επίλυση του Κυπριακού.

    Ζήτησε, εξάλλου, από την AXEPA όπως ασκήσει κάθε δυνατή πίεση στην αμερικανική κυβέρνησή για εφαρμογή των αρχών της παγκόσμιας ειρήνης και δημοκρατίας στην περίπτωση της Κύπρου, έτσι ώστε το Κυπριακό να μπορέσει να οδηγηθεί σε μια βιώσιμη λύση.

    Προεδρεύων Δημοκρατίας - Πρόεδρος Εθνοσυνέλευσης Κένυας - Συλλυπητήρια

    [00]

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε χθες προς τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Κένυας Francis Ole Kaparo συλλυπητήριο μήνυμα για το πρόσφατο αεροπορικό δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή σε 14 άτομα, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι της κυβέρνησης και μέλη του κοινοβουλίου της χώρας.

    [08] ΥΠΕΞ - Ραφίκ Χαρίρι - Δημοσιεύματα

    Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σε σχέση με δημοσιεύματα για ενδεχόμενο φιλοξενίας στην Κύπρο διεθνούς δικαστηρίου για εκδίκαση όλων όσων ενέχονται στη δολοφονία του πρώην Πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα από τα Ηνωμένα Εθνη.

    [09] Αθήνα - Παπανδρέου - Λυσσαρίδης - Τηλεφωνική επικοινωνία

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε τηλεφωνικώς χθες με τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, με αφορμή την προχθεσινή τελευταία παρουσία του κ. Λυσσαρίδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, «ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε στον Βάσο Λυσσαρίδη την εκτίμησή του, την αγάπη του και τη βεβαιότητά του ότι θα συνεχίσει και εκτός Βουλής τη διαχρονική προσφορά του» και συμπλήρωσε πως «ύστερα από 46 χρόνια ο Βάσος Λυσσαρίδης αποχαιρετά τα κοινοβουλευτικά έδρανα στην Κύπρο».

    [10] Αγνοούμενοι Σεμινάριο Συμπεράσματα

    Η ανάγκη να δοθεί μια νέα «μάχη» ενημέρωσης και προώθησης του θέματος των αγνοουμένων της Κύπρου στο εξωτερικό καταγράφηκε στα συμπεράσματα του σεμιναρίου ''Διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων Μια Νομική κι Ανθρωπιστική αναγκαιότητα» που διοργάνωσε το Ιδρυμα ''Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου'' σε συνεργασία με την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

    Κατά τη συζήτηση, ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου» προσφέρθηκε, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να βάλει τα χρήματα για μια τέτοια εκστρατεία, να τα βάλει η Μητρόπολη.

    Την ανάγκη αυτή για μάχη, συνεχή προσπάθεια, ύπαρξη σχεδιασμού και στρατηγικής που αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για προώθηση του θέματος των αγνοουμένων, τόνισε στην εισήγησή του ο Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λουκής Λουκαϊδης.

    Ο κ. Λουκαϊδης έκανε ιστορική διαδρομή στις διάφορες αποφάσεις που αφορούν τους αγνοούμενους, υπογραμμίζοντας πως ουδέποτε ζητήθηκε η αποπομπή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη στάση της στο θέμα των αγνοουμένων, όπως προνοεί η μη εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Τόσο στις εισηγήσεις και τους χαιρετισμούς των παρευρισκομένων, όσο και στην συζήτηση που ακολούθησε με την συμμετοχή και των συγγενών των αγνοουμένων διαπιστώθηκε πως τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει κάποια κινητικότητα αλλά κανένα ακόμη αποτέλεσμα, πως οι εκταφές από μόνες τους δεν λύουν το πρόβλημα, ότι για τη σωστή διερεύνηση θα πρέπει να υπάρξει πρόσβαση στα τουρκικά αρχεία και επαναβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά πως λύση του προβλήματος σημαίνει διακρίβωση ενός εκάστου των αγνοουμένων.

    Αναφέρθηκε ακόμη ότι η Τουρκία κάνει μικρά βήματα μόνο όταν θέλει να δείξει καλό πρόσωπο και μετά επιστρέφει στην ίδια αδιάλλακτη στάση, πως παρά τις προσπάθειες τα τελευταία 30 χρόνια υπήρξαν παραλείψεις και από κυβερνητικής πλευράς, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι επίσημο κράτος και εκκλησία θα συνεχίσουν τις προσπάθειες, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης προκειμένου να προχωρήσει το θέμα προς επίλυση.

    Ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής μετέφερε τον εγκάρδιο και θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, και αναφέρθηκε στο έντονο ενδιαφέρον και τις προσωπικές προσπάθειες που καταβάλλει, σημειώνοντας πως στην συνάντηση των Παρισίων με τον ΓΓ του ΟΗΕ, πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν εκείνο των αγνοουμένων.

    Ο κ. Πασιαρδής σημείωσε πως για να υπάρξει αποτέλεσμα απαιτείται και η συνεργασία της τουρκικής πλευράς για την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και πρόσθεσε πως τα κάποια βήματα και ο επικείμενος διορισμός του Τρίτου Μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους δικαιολογούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά αυτό που θα μετρήσει είναι το αποτέλεσμα.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας είπε πως έχει το θλιβερό προνόμιο να βρίσκεται και από την μέσα πλευρά και στη διπλανή πόρτα, και διαβεβαίωσε πως το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων ήταν και θα μείνει στις προτεραιότητες.

    [11] Υπουργός Δικαιοσύνης - Επαναπροσέγγιση - Δήλωση Χριστόφια

    Εκπληξη εκφράζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου για τα όσα ανέφερε χθες σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για την επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και σχολιάζοντας αναφορά του κ. Θεοδώρου, ότι οι πρώτοι που κατάφεραν να συνεργαστούν, σε επίπεδο επαναπροσέγγισης, είναι οι υπόκοσμοι των ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών, ανταλλάζοντας εκρηκτικά υλικά και όπλα.

    ''Είναι με έκπληξη που άκουσα τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ για τις δηλώσεις μου αναφορικά με τη συνεργασία των δύο υποκόσμων'', αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Θεοδώρου.

    ''Επαναλαμβάνω'', προσθέτει στη δήλωσή του ο Υπουργός, ''ότι, ομιλώντας καθηκόντως για το έγκλημα, παρουσίασα μία από τις αρνητικές πτυχές του ανοίγματος των οδοφραγμάτων''.

    ''Βέβαια'', συνέχισε, ''πέραν των αρνητικών υπάρχουν και οι θετικές που είναι πολύ πιο σημαντικές και πολύ πιο σπουδαίες από τις αρνητικές, για αυτό, εξάλλου, τα οδοφράγματα συνεχίζουν να λειτουργούν και να αποτελούν τις γέφυρες επαφής των απλών ανθρώπων Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων''.

    ''Παρουσίασα και εξέθεσα μίαν από τις αρνητικές πτυχές του ανοίγματος των οδοφραγμάτων και είπα την αλήθεια και δεν είμαι ο πρώτος που είπε αυτή την αλήθεια'', είπε ο κ. Θεοδώρου.

    ''Να υπενθυμίσω'', συνέχισε, ''τις δηλώσεις και καταγγελίες του Βουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Κίκη Γιάγκου για τη συνεργασία των υπόκοσμων ένθεν κακείθεν της γραμμής αντιπαράταξης, των εμπόρων των ναρκωτικών, των εγκληματικών στοιχείων, των δολοφόνων, την εμπορία όπλων και εκρηκτικών''.

    [12] Πρόεδρος ΕΠΑ - Συμφωνία ΑΤΗΚ-LTV

    Η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) έχει ήδη δώσει οδηγίες για την ετοιμασία συγκεκριμένου σημειώματος, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα τεθεί ενώπιον της Επιτροπής που θα αποφασίσει αν εκ πρώτης όψεως διαπιστώνεται οποιαδήποτε παράβαση για να συνταχθεί έκθεση συστάσεων ή να τερματιστεί ως εκεί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Χριστοφίδης.

    Είπε ότι η ΕΠΑ, ως το αρμόδιο όργανο του κράτους που ελέγχει τη νομιμότητα οποιωνδήποτε συμφωνιών σε σχέση με τον ανταγωνισμό, έχει μπει σε μια διαδικασία και στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας έχει καλέσει ενώπιον της Επιτροπής τους εκπροσώπους και της ΑΤΗΚ και της LTV.

    Ανέφερε πως ''την περασμένη Δευτέρα σε συνεδρία της Επιτροπής δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι από πλευράς και των δύο εταιρειών υπάρχει σαφής και πλήρης σεβασμός στις διαδικασίες που ακολουθεί η Επιτροπή και ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε ενδεχόμενο προτού καταλήξει η ΕΠΑ επί του συγκεκριμένου θέματος να υπάρξουν οποιεσδήποτε ενέργειες από πλευράς τους''.

    [13] Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση - Εβδομαδιαία κέρδη 1,54%

    Μικρές διακυμάνσεις και μικρή υποχώρηση της τάξης του 0,34% παρουσίασε και στην χθεσινή τελευταία συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δείχνοντας να οδεύει προς σταθεροποίηση, ύστερα από τις τελευταίες συνεχόμενες ανόδους, οι οποίες απέφεραν στην αγορά συνολικά κέρδη της τάξης του 4,68%. Ο Γενικός Δείκτης, λόγω των μικρών πιέσεων στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, υποχώρησε στις 2.576,32 μονάδες, διατηρώντας, ωστόσο, εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 1,54%. Περαιτέρω μείωση παρουσίασε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 2,9 εκατομμύρια λίρες, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επεκτείνεται, πέρα από τους τραπεζικούς τίτλους, σε τίτλους εταιρειών μεγάλης και μεσαίες κεφαλαιοποίησης.

    Τις ίδιες απώλειες, σε ποσοστό 0,34%, με τον Γενικό Δείκτη παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος υποχώρησε στις 876,34 μονάδες.

    [14] Ποδόσφαιρο - 24η αγωνιστική - Αγώνες

    Στο ντέρμπι Απόλλωνα - Ομόνοιας, στο Τσίρειο στάδιο, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον κατά την 24η αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

    Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει εξάλλου σήμερα στο ΓΣΠ την ΑΕΛ, ο ΑΠΟΠ/Κινύρας την Ανόρθωση στο Παφιακό και η ΑΠΕΠ τον Εθνικό Αχνας στη Λακατάμεια.

    Οι αγώνες αυτοί αρχίζουν στις 1900.

    Στις 1700 η Νέα Σαλαμίνα αντιμετωπίζει την ΑΕΚ στο γήπεδο ''Αμμόχωστος'' και το Παραλίμνι φιλοξενεί στο ''Τάσος Μάρκου'' τον Διγενή.

    Η 24η αγωνιστική ολοκληρώνεται αύριο με τον αγώνα Ολυμπιακού - ΘΟΪ (1800) στο ΓΣΠ.

    [15] Πετόσφαιρα - Κυπελλούχος η Ομόνοια

    Η Ομόνοια στέφθηκε χθες βράδυ κυπελλούχος στην πετόσφαιρα, αφού κέρδισε με 3-0 σετ τον Διόνυσο στην κλειστή αίθουσα''Αφροδίτη'' στην Πάφο.

    Πρόκειται για το δεύτερο τρόπαιο που κατακτά το λευκωσιάτικο σωματείο.

    [00]

    [16] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [17] Προκηρύχθηκαν οι γενικές Βουλευτικές Εκλογές

    Προκηρύχθηκαν χθες οι γενικές Βουλευτικές Εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή, 21 Μαΐου 2006.

    Σε έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας δημοσιεύονται τα διατάγματα του Υπουργού Εσωτερικών για τον διορισμό του Γενικού Εφόρου και του Βοηθού Γενικού Εφόρου Εκλογών, ως επίσης των Εφόρων και Βοηθών Εφόρων κάθε Εκλογικής Περιφέρειας.

    Ως Γενικός Εφορος διορίστηκε ο Λάζαρος Σ. Σαββίδης, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, και ως Βοηθός Γενικός Εφορος Εκλογών διορίστηκε ο Δημήτρης Δημητρίου, Υπεύθυνος της Υπηρεσίας Εκλογών.

    Οι Εφοροι Εκλογής κατά Εκλογική Περιφέρεια είναι οι ακόλουθοι: Αργύρης Παπαναστασίου - Λευκωσία, Αναστασία Μαυρέλλη - Λεμεσός, Χαράλαμπος Ηλιάδης - Αμμόχωστος, Γιαννάκης Μαλλουρίδης - Λάρνακα, Ανδρέας Χριστοδουλίδης - Πάφος, Ανδρέας Ασσιώτης - Κερύνεια.

    Σύμφωνα με τα Εντάλματα Εκλογής του Υπουργού Εσωτερικών προς τους Εφόρους Εκλογής, ως ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις Βουλευτικές Εκλογές καθορίστηκε η 3η Μαΐου 2006.

    Με ξεχωριστό διάταγμα προκηρύχθηκε επίσης η Εκλογή των Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, η οποία θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις Βουλευτικές Εκλογές στις 21 Μαΐου 2006.

    Ως Εφορος Εκλογής για τον σκοπό αυτό διορίστηκε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών.

    Οι υποψηφιότητες για την Εκλογή των Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων θα υποβληθούν επίσης στις 3 Μαΐου, στο Γραφείο του Εφόρου Εκλογής, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

    [18] Δημήτρης Χριστόφιας - Δημοσκόπηση -Θεοδώρου

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι όπως φαίνεται θα επαναδιεκδικήσει την Προεδρία της Βουλής, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση που να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, προσθέτοντας ωστόσο πως ''τώρα επικεντρωνόμαστε να επιτύχουμε τους στόχους μας στη διάρκεια της εκλογικής μάχης και των εκλογών αυτών και απ' εκεί και πέρα θα αποφασίσει το κόμμα''.

    Σχολιάζοντας δημοσκόπηση που εμφανίζει πρώτο το ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως πρόκειται για μέτρηση και έκφραση επιθυμίας την ώρα που γίνεται η δημοσκόπηση, επισημαίνοντας ότι απομένουν σαράντα ημέρες μέχρι τις εκλογές και πολλά μπορούν να συμβούν.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε λύπη για την αναφορά του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου ότι οι πρώτοι που κατάφεραν να συνεργαστούν σε αυτόν τον τόπο είναι οι υπόκοσμοι των δύο περιοχών, ανταλλάζοντας εκρηκτικά υλικά και όπλα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως μόλις άκουσε δεν πίστεψε ότι έγινε τέτοια δήλωση.

    ''Η επαναπροσέγγιση δεν μπορεί να υποβαθμίζεται από τον οποιονδήποτε από εμάς με δηλώσεις αυτού του είδους. Η επαναπροσέγγιση δεν άρχισε από την ώρα που έχουν ανοίξει - στον βαθμό που έχουν ανοίξει - τα οδοφράγματα'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    [19] ΑΚΕΛ - Εκδήλωση - Χριστόφιας - Κυρίτσης

    Τη διαβεβαίωση ότι το ΑΚΕΛ θα δικαιώσει όλες τις ελπίδες και όλες προσδοκίες του κυπριακού λαού τόσο σε ότι αφορά μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, όσο και σε ότι αφορά την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και του πολιτισμού, έδωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση για τα 65 χρόνια από την ίδρυση του ΑΚΕΛ και τα 60 χρόνια από τη δίκη της Παγκύπριας Συντεχνιακής Επιτροπής (ΠΣΕ), στο Συνεδριακό Κέντρο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το έργο που έχει επιτελέσει αυτή η κυβέρνηση είναι έργο ''πολυσχιδές και πολύ σημαντικό, που καμιά στείρα'', όπως είπε, ''αντιπολίτευση δεν μπορεί να μηδενίσει''.

    Ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ, το οποίο είναι ένα κόμμα ''που ξέρει να τηρεί το λόγο του'', θα τιμήσει μέχρι τέλους τη δέσμευση του για πλήρη υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η συμμετοχή του ΑΚΕΛ στην διακυβέρνηση ''δεν αφαιρεί ούτε στο ελάχιστο από την αυτοτέλεια και την αυτονομία μας''.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι ''η νίκη του ΑΚΕΛ - Αριστερά Νέες Δυνάμεις στις βουλευτικές εκλογές θα προσθέσει δύναμη στη δύναμη μας, θα είναι νίκη των εργαζομένων, νίκη της Κύπρου και του λαού της'' και ''θα φράξει το δρόμο στις συντηρητικές δυνάμεις που ονειρεύονται επιστροφή στην εξουσία ώστε να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν, των δυνάμεων που είναι δεμένες με χίλια νήματα με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου''.

    [20] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΕΠΑ - Συμφωνία ΑΤΗΚ-LTV

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ''μέσα από τα όσα αναπτύχθηκαν στη Βουλή, δεν χρειάζονται συγκεκριμένα στοιχεία, έγγραφα για να τεκμηριώσουν το πόσο χαριστική και σκανδαλώδης είναι η συμφωνία'' μεταξύ ΑΤΗΚ και LTV.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης που είχε, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος του, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, και ερωτηθείς για το θέμα ΑΤΗΚ-LTV, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ''όσοι γνοιάζονται για τους εργαζόμενους, για τον εθνικό πλούτο, τους ημικρατικούς οργανισμούς και ιδιαίτερα για τους πολίτες και καταναλωτές, ας προβληματιστούν μέσα από τα ερωτήματα που τέθηκαν (χθες στην Βουλή) και ποιοι είναι αυτοί που επιδίωξαν ώστε να επιταχύνουν την έγκριση ακόμη και προτού συζητηθεί στη Βουλή''.

    Ερωτηθείς αν ο ίδιος υποσχέθηκε να δώσει στοιχεία για το θέμα, είπε πως ''εκείνο το οποίο ελέχθη είναι ότι μέσα από την τεκμηρίωση απόψεων από τα στοιχεία που είχαμε - δηλαδή τα πρακτικά των διαφόρων επιτροπών, το περιεχόμενο της συμφωνίας όπως κατατέθηκε, το περιεχόμενο των δηλώσεων του Προέδρου της ΑΤΗΚ - θα αναδεικνυόταν το πόσο χαριστική, σκανδαλώδης και ύποπτη είναι η συγκεκριμένη συμφωνία, και αυτό έγινε χθες στη Βουλή''.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού Γιώργος Χριστοφίδης ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον και τη στήριξη που προσφέρει ο ΔΗΣΥ σε ένα θεσμό που σιγά-σιγά διαμορφώνει το στίγμα των προσδοκιών και επιδιώξεων του που είναι να δημιουργηθεί υγιής ανταγωνισμός στον τόπο και να διαμορφωθούν τα συμφέροντα του καταναλωτή.

    [21] ΔΗΣΥ - Ιωνάς Νικολάου - Σύνταγμα

    Οι παλινδρομήσεις της Κύπρου στον τομέα της εναρμόνισης με το κεκτημένο εισήλθαν από χθες σε νέες επικίνδυνες ατραπούς όταν το ΑΚΕΛ κατάφερε να αποτρέψει την τροποποίηση του Συντάγματος, μια υποχρέωση η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα από την ημερομηνία ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και για την οποία ''παραμένουμε εκτεθειμένοι'', αφού δεν επιτρέπει την απρόσκοπτη εφαρμογή του κεκτημένου στην Κύπρο, δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου.

    Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Νικολάου είπε πως ο ΔΗΣΥ επιμένει ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα πρέπει να είναι τέτοιες που δεν θα παρεμβάλλουν προσκόμματα στην εφαρμογή του κεκτημένου στον τόπο και πρόσθεσε ότι οι ΑΚΕΛικές τροποποιήσεις ως εκ τούτου δεν περιορίζουν μόνο την υπεροχή του κεκτημένου, αλλά αποκαλύπτουν την ευρω-φοβία τους και τον υπέρ-συντηρητισμό τους, με άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πορεία της κυπριακής κοινωνίας.

    ''Επιχειρείται πισωγύρισμα που εκφράζει έναν ακραίο κυπρο-σκεπτικισμό, με αντίκτυπο στην εικόνα της Κύπρου, που θα ενισχύσει την εντύπωση ότι αποτελούμε αγκάθι και πρόβλημα στην Ευρώπη. Δυστυχώς αυτή η νοοτροπία βρήκε, τουλάχιστο προς στιγμή, στήριγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ. Πρόκειται για μια συνήθη πρακτική που θέλει την Κύπρο 'με ένα πόδι' στην Ευρώπη. Ο λαός θέλει την αλλαγή, την υιοθέτηση και εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών και πρακτικών που θα εκσυγχρονίσουν την πολιτεία και την κοινωνία μας'', συμπλήρωσε.

    Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ''οι τροποποιήσεις που υπέβαλε (το ΑΚΕΛ) στην ουσία ανέτρεψαν τους σκοπούς, του κυβερνητικού νομοσχεδίου, όπως δήλωσε και ο Γενικός Εισαγγελέας, αφού περιορίζουν την εφαρμογή του κεκτημένου στην Κύπρο, μόνο στις νομικές πράξεις και τα νομικά μέτρα που λαμβάνονται ομόφωνα από την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    [22] ΔΗΣΥ - Λευτέρης Χριστοφόρου - Καταναλωτής

    Η κυβέρνηση μαζί με τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ απέρριψε πρόταση για να δημιουργηθεί θεσμός του Επιτρόπου Καταναλωτή, ενώ όταν εμφανίζονταν διατροφικά σκάνδαλα και σκάνδαλα εις βάρος του Καταναλωτή εμφανιζόταν ότι τάχατες έχει αυξημένη ευαισθησία, δήλωσε χθες ο υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου.

    «Προτίμησαν να αφήσουν την αγορά ανοχύρωτη και το καταναλωτή στο έλεος των κερδοσκόπων παρά να δημιουργήσουν ακόμα ένα θεσμό υπέρ του καταναλωτή που θα προστατεύει πραγματικά τον καταναλωτή που θα προστατεύει πραγματικά τον καταναλωτή και να αποφεύγει όλα τα αυθαίρετα και ασύδοτα που επισυμβαίνουν στην κυπριακή αγορά», πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστοφόρου είπε πως ο ΔΗΣΥ διαπιστώνει ότι «η κυβέρνηση διακατέχεται από θεσμοφοβία και αυτό επιβεβαιώνεται ότι δεν σέβεται τους υφιστάμενους Επιτρόπους άρα δεν αναμέναμε ότι θα ήταν διαφορετική η αντιμετώπιση».

    «Κραυγαλέο παράδειγμα που δεν σεβάστηκε αντίστοιχων θεσμών, είναι με τον Επίτροπο Προστασίας του Ανταγωνισμού, όπου εκεί η κυβέρνηση προτίμησε ουσιαστικά να παραγνωρίσει τις αποφάσεις του Επιτρόπου Ανταγωνισμού και πριν λάβει απόφαση για το θέμα της ΑΤΗΚ και της LTV, να προχωρήσει στην επιβεβαίωση μιας σκανδαλώδους και καταχρηστικής συμφωνίας», είπε.

    [23] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δηλώσεις

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους εξέφρασε την ευχή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης να αντιληφθεί ότι το να αναπτύσσουν οι πολιτικοί αρχηγοί τις θέσεις και τις απόψεις τους μέσω τηλεοπτικών συζητήσεων, εξυπηρετεί όλους αλλά και την πολιτική ζωή του τόπου και να σταματήσει να τις ματαιώνει.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο κ. Κλεάνθους εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι ''συστηματικά φαίνεται ότι ματαιώνονται τέτοιου είδους συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών οι οποίες προγραμματίζονται, με διάφορες αιτιάσεις, λόγους ή προσχήματα'' και πρόσθεσε ότι ''δεσμευόμαστε όλοι και λίγο διάστημα πριν την πραγματοποίηση των συζητήσεων αυτών ματαιώνονται'' και ότι ''αυτό το πράγμα δεν βοηθά ούτε την ουσιαστική δημοκρατία, ούτε τη διαφάνεια και τη διαφώτιση για τους πολίτες''.

    ''Θεωρούμε αυτό το φαινόμενο και αυτή τη στάση και συμπεριφορά ιδιαίτερα ανησυχητική και μας λυπεί αφάνταστα. Δυστυχώς κάποιοι νομίζουν ότι εξυπηρετούνται με την πόλωση ή τον διπολισμό. Ούτε τους ίδιους εξυπηρετεί ούτε κανένα άλλο και κυρίως τον λαό'', είπε και εξέφρασε απορία για το γεγονός ότι ''δύο τέτοιες συζητήσεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στο ΡΙΚ και στον ΑΝΤ1 αλλά και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς ο κ. Αναστασιάδης θεώρησε σωστό να πάει σε κάποια σύσκεψη στελεχών του'' και με αυτόν τον τρόπο ματαιώθηκε η συζήτηση που θα γινόταν μεταξύ του ιδίου, του Προέδρου του ΔΗΣΥ και του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ.

    Πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι θέμα προσωπικό, είναι θέμα της Δημοκρατίας, και λέει πολλά. ''Πόσο σεβόμαστε τον δημοκρατικό διάλογο; Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Αναστασιάδης θα αντιληφθεί ότι να αναπτύσσουμε μέσα από επιχειρήματα, μέσα από θέσεις και αντιθέσεις προς τον λαό τις απόψεις μας, εξυπηρετεί όλους μας ανεξαίρετα και εξυπηρετεί την πολιτική ζωή. Εύχομαι να κάνει δεύτερες σκέψεις και να επιτρέψει να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών'', είπε.

    [24] ΔΗΚΟ - Προεκλογικός διάλογος - Πολωτική ένταση

    Ανησυχία εκφράζει το ΔΗΚΟ για την ''πολωτική ένταση'' που παρατηρείται στον πολιτικό διάλογο ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου, δηλώνοντας, διά του εκ των Μελών του Εκτελεστικού του Γραφείου Γιώργου Κολοκασίδη, ότι ''η μεγάλη πρόκληση δεν είναι η εκλογική διαδικασία καθεαυτή, αλλά ο αγώνας για το κοινό μας μέλλον που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές''.

    Εγκαινιάζοντας χθες την τακτική επικοινωνία του ΔΗΚΟ με τους δημοσιογράφους, ο κ. Κολοκασίδης δήλωσε ότι ''η πόλωση καταδεικνύει ότι ο ενδιάμεσος χώρος, στον οποίο έχει ηγετική παρουσία το Δημοκρατικό Κόμμα, έχει κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει στην πολιτική ζωή του τόπου''.

    [25] Ομήρου - ''Ηλιος'' - ΕΔΕΚ - Αθλητισμός

    Εκκληση προς του αρμοδίους να διερευνήσουν σε βάθος και να επιβεβαιώσουν με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα εάν η αεροπορική εταιρεία ''Ηλιος'' μπορούσε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας σε Αjet απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προειδοποιώντας ότι ''δεν θα δεχθούμε ποτέ αποφυγή των όποιων ευθυνών είναι δυνατό να καταλογισθούν σε οποιονδήποτε σχετίζεται με αυτή την εταιρεία''.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως το γεγονός ότι η αεροπορική αυτή εταιρεία συνδέεται άμεσα με την αεροπορική εταιρεία της 14ης Αυγούστου που συγκλόνισε και συγκλονίζει την κυπριακή κοινωνία αποτελεί ένα λόγο παραπάνω για βαθύτερη διερεύνηση.

    Είπε ακόμα ότι η αλλαγή της ονομασίας, εάν επιβεβαιωθεί νομικά, είναι δυνατό να προκαλέσει δυσχέρειες στον καταλογισμό είτε ποινικών, είτε αστικών ευθυνών.

    Πρόσθεσε πως, βάσει ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων και προνοιών της κυπριακής νομοθεσίας, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για το εάν αρκεί η αίτηση για αλλαγή της ονομασίας για να υπάρξει νομιμοποίηση της αλλαγής ονόματος στον διεθνή αεροπορικό χώρο.

    Αναφερόμενος στις προτάσεις της ΕΔΕΚ για τον αθλητισμό, ο Γραμματέας της Θεματικής Αθλητισμού Χρύσης Πρέντζας ανέφερε ότι το Κίνημα εισηγείται τη διαμόρφωση και ψήφιση νόμου πλαισίου που θα καθιερώνει τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τον κοινωνικό έλεγχο και θα απελευθερώνει τον αθλητισμό από τον εναγκαλισμό κομματικών και οικονομικών κυκλωμάτων, και πρόσθετα θα διασφαλίζει προϋποθέσεις άθλησης για όλους, θεσπίζοντας την αθλητική και τη φίλαθλη παιδεία.

    [26] ΚΣ ΕΔΕΚ - Υπουργός Δικαιοσύνης - Δηλώσεις

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ στηρίζει μόνιμα και διαχρονικά το στόχο της ειρηνικής και αρμονικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και αγωνίστηκε διαχρονικά πριν και μετά την τραγωδία του 1974 για το ξεπέρασμα των προκαταλήψεων που καλλιέργησαν στις δυο κοινότητες ξένες επεμβάσεις και ιδιαίτερα η τουρκική επιδρομή και η στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας στη Κύπρο εδώ και 32 χρόνια.

    Σε ανακοίνωση της, η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι ''εκτιμούσε και εκτιμά ότι το μεγάλο εμπόδιο στην ειρηνική λύση του Κυπριακού και την επανένωση και συμβίωση των δύο κοινοτήτων αποτελεί η αναχρονιστική παράνομη επιμονή της Τουρκίας να διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο και να κρατά διαιρεμένη την πατρίδα μας''.

    [27] Πρόεδρος ΕΥΡΩ.ΚΟ - Ελεύθερη Αμμόχωστος - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι δεν μπορούμε να ξεχνούμε την επιστροφή στην Αμμόχωστο την ίδια ώρα που ο λεγόμενος πρωθυπουργός στα κατεχόμενα Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ «διαβεβαιώνει τους Τ/Κ και τους εποίκους ότι ουδέποτε υπήρξε σκέψη επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της».

    Πιστεύουμε ότι είναι «αποκάλυψη των προθέσεων της τουρκικής πλευράς αν υπογράφαμε το σχέδιο Ανάν» είπε και πρόσθεσε πως οι Τούρκοι «ουδέποτε θα επέστρεφαν την Αμμόχωστο» και θα μας έλεγαν ότι η περιοχή «ανήκει στο ΕΒΚΑΦ».

    Σε δηλώσεις ύστερα από περιοδεία που πραγματοποίησε στην ελεύθερη Αμμόχωστο ο κ. Συλλούρης είπε ότι μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου είναι η στελέχωση που χρειάζεται να γίνει στο νέο νοσοκομείο Παραλιμνίου και η ηχορύπανση που βασανίζει την Αγία Νάπα, θέμα το οποίο πρέπει να εξετάσει η Αστυνομία.

    [28] Πρόεδρος ΕΔΗ - Ελεύθερη Αμμόχωστος - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε χθες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να καλέσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού, να ζητήσει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς αυτή την κατεύθυνση και να διαπραγματευθεί στη βάση του σχεδίου Ανάν, όπως αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο ώστε να αναγκαστεί και η τουρκική πλευρά να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Σε δηλώσεις ύστερα από περιοδεία που πραγματοποίησε στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι δεν μπορεί η περιοχή αυτή «να συνεχίσει να αποτελεί επ άπειρον μεθοριακή γραμμή και μάλιστα με την Τουρκία» και πρόσθεσε πως η «επανένωση της Κύπρου είναι δυνατή και θέλουμε ο κόσμος να μας δώσει τη δύναμη να υλοποιήσουμε αυτό τον στόχο».

    Δεν δεχόμαστε, συνέχισε «η Αμμόχωστος να παραμένει περιφραγμένη κι ερημωμένη γιατί» όπως είπε «κάποιοι στον τόπο μας έχουν βάλει άλλες προτεραιότητες στη ζωή τους μέσα από μαξιμαλιστικούς εθνικιστικούς και απαράδεκτους στόχους».

    Πρόσθεσε ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να «προωθηθεί μόνο αν εμείς επιδιώξουμε συζήτηση επί της ουσίας του προβλήματος. Το Κυπριακό δεν λύεται μέσα από τεχνικές επιτροπές ούτε από τεχνοκράτες» είπε και ανέφερε ότι «το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές δεν θα γεφυρωθεί από τους τεχνοκράτες αλλά μέσα από τις πολιτικές αποφάσεις των πολιτικών ηγεσιών έτσι που οι θέσεις των δύο πλευρών να έρθουν όσο το δυνατό πιο κοντά».

    ΕΔΗ - Σιανής - Δήλωση Υπ. Δικαιοσύνης - Οδόφραγμα Πύργου Λιμνίτη - Ajet

    [00]

    Ο ΓΓ των Ενωμένων Δημοκρατών Μίκης Σιανής χαρακτήρισε τη δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για το θέμα της επαναπροσέγγισης «απαξιωτική και επιζήμια» για την υπόθεση της Κύπρου, προσθέτοντας ότι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η Κυβέρνηση δεν εννοεί και δεν πιστεύει ούτε αυτά που εξαγγέλλει.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Σιανής είπε ότι «με παρόμοιες δηλώσεις δεν είναι παράξενο που εμφανίζονται απογοητευτικές τάσεις μέσα στην κοινή γνώμη για τη συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

    Σε ό,τι αφορά την κίνηση Ε/Κ και Τ/Κ της περιοχής Πύργου Τυλληρίας και Λιμνίτη για το άνοιγμα του οδοφράγματος, ο κ. Σιανής είπε πως οι ΕΔΗ χαιρετίζουν την κίνηση αυτή, η οποία όπως ανέφερε, «έχει μεγάλη σημασία για την περιοχή».

    Για τη μετονομασία της αεροπορικής εταιρείας «Ηλιος» σε Ajet, ο κ. Σιανής διερωτήθηκε «ποιος πετά τελικά, η Ηλιος ή Ajet;», λέγοντας πως το όλο ζήτημα έχει δημιουργήσει «σύγχυση και αναστάτωση».

    [29] Κίνημα Οικολόγων - Οδοφράγματα

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαιρετίζει τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης, την επέκταση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και το μόνιμο άνοιγμα του οδοφράγματος στη Ζώδια, και θεωρεί ότι πρέπει να προωθηθεί επειγόντως το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στην παλιά Λευκωσία, στην περιοχή Κάτω Πύργου-Λιμνίτη-Κόκκινα Τηλλυρίας και στην περιοχή Αθηένου.

    Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα σημειώνει ότι ''πρέπει σε κάθε περίπτωση να τίθεται το θέμα της άρσης της απαράδεκτης απαίτησης του κατοχικού ψευδοκράτους για επίδειξη διαβατηρίων ή ταυτοτήτων στα οδοφράγματα'' και προσθέτει ότι ''η επέκταση της ελευθερίας διακίνησης αγαθών μέσω της Πράσινης Γραμμής πρέπει να συνοδεύεται από την ανάλογη κατάργηση κάθε φραγμού για τη διακίνηση των νομίμων, και ευρωπαίων πλέον, πολιτών της Κύπρου''.

    Εξάλλου, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών υποστηρίζει πλήρως το αίτημα των Ειδικών Αστυφυλάκων της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου για παροχή σύνταξης με την αφυπηρέτηση τους στο 55ο έτος της ηλικίας τους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης συναντήθηκε στο γραφείο του με τον δικηγόρο των Ειδικών Αστυφυλάκων Γεώργιο Α. Καραπατάκη, ο οποίος ανέπτυξε τις θέσεις του σχετικά με το αίτημα των Ειδικών Αστυφυλάκων για παροχή σύνταξης με την αφυπηρέτηση τους στο 55ο έτος της ηλικίας τους, που υποβλήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί τον αρμόδιο Υπουργό όπως προωθήσει το όλο θέμα ''με την κατάλληλη θετική πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τελική έγκριση το ταχύτερο δυνατόν σχετικού κανονισμού που να καταργεί την υπάρχουσα άνιση μεταχείριση εις βάρος των Ειδικών Αστυφυλάκων''.

    [30] Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - Χορηγία - Πολιτική διαφήμιση - ΦΠΑ

    Σε συνδιάσκεψη στελεχών του κόμματος προχωρεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της ηγεσίας της ΕΥΡΩΔΗ, να παρουσιασθεί η πρότασή τους για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές και να διαμορφωθεί το ψηφοδέλτιό τους.

    ''Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία'', είπε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΥΡΩΔΗ Πρόδρομος Προδρόμου, ''πραγματοποιεί αύριο (σήμερα) συνδιάσκεψη στελεχών, στην οποία θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας για τις εκλογές 2006 και θα εγκρίνουμε επίσης τελικά το ψηφοδέλτιο του κόμματος. Παράλληλα'', πρόσθεσε, ''στη συνδιάσκεψη θα γίνουν επιλογές για να ολοκληρωθεί η ηγεσία του κόμματος''.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο διανομής της κρατικής χορηγίας προς τα κόμματα, στην πολιτική διαφήμιση και στο Φόρο Προστιθεμένης Αξίας (ΦΠΑ) για πρώτη κατοικία.

    ''Είμαστε υποχρεωμένοι'', δήλωσε ο κ. Προδρόμου, ''να καταγγείλουμε τη χθεσινή απόφαση της Βουλής, με την οποία αποκλείσθηκε η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία από την έκτακτη κρατική χορηγία προς τα κόμματα για τις εκλογές''.

    Ο Πρόεδρος της ΕΥΡΩΔΗ εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του ''με τη νομοθεσία που ψήφισε χθες η Βουλή για την πολιτική διαφήμιση'', δηλώνοντας ότι ''η προσπάθεια να περιορισθεί ποσοτικά η πολιτική διαφήμιση στις εκλογές φαίνεται ακατανόητη και οδηγεί σε παράδοξες καταστάσεις''.

    [31] Ελεύθεροι Πολίτες - Χαλίτικη γη

    Το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών αναφέρει ότι ''όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο κυβέρνησης Κληρίδης σε σχέση με το φάγωμα μεγάλης έκτασης χαλίτικης γης πρέπει άμεσα να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης''.

    Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα σημειώνει ότι, ''ενώ για τον απλό πολίτη χρειάζονται μήνες και πολλές φορές χρόνια για να του παραχωρηθεί χαλίτικη γη, εάν δικαιούται, στην περίπτωση του επιχειρηματία έγινε σε χρόνο ρεκόρ, εννέα εβδομάδες''.

    ''Τρία χρόνια μετά που ο κυπριακός λαός αποφάσισε να στείλει την κυβέρνηση Κληρίδη σπίτι της, τα σκάνδαλα συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους. Καλά κάνουν, λοιπόν, αυτοί που ζουν σε γυάλινο σπίτι να μην ρίχνουν πέτρες. Αργά ή γρήγορα σε αυτόν τον τόπο δεν μένει τίποτα κρυφό. Ο λαός βλέπει, ακούει και την κατάλληλη στιγμή θα κρίνει'', καταλήγει.

    Στο μεταξύ, το Κίνημα καταγγέλλει την απόφαση της Βουλής με την οποία το Κίνημα αποκλείεται από την έκτακτη κρατική χορηγία για τις εκλογές.

    ''Θεωρούμε τη μεταχείριση αυτή άνιση, αφού η νομοθεσία προβλέπει ότι η χορηγία δίνεται σε όλα τα κόμματα'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 15 April 2006 - 14:23:07 UTC