Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ
  • [02] Εκπρόσωπος - Ε/Κ - Τ/Κ - Οδόφραγμα Κάτω Πύργου - Λιμνίτη
  • [03] Εκπρόσωπος - ''Ηλιος'' - ''Ajet'' - Αλλαγή ονόματος
  • [04] Εκπρόσωπος - Χαλίτικη γη
  • [05] Πρόεδρος Βουλής - Συναντήσεις
  • [06] Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου Μακάρειο Κρούσματα μηνιγγίτιδας
  • [07] Λεμεσός - Συνάντηση Συνδέσμου Διεθνών Κέντρων Εμπορίου
  • [08] Υπουργός Οικονομικών - Αντιπροσωπεία ΑΚΕΛ
  • [09] Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [10] οποίος έκλεισε στις 879,79 μονάδες.
  • [11] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [12] ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακή Οικονομία
  • [13] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρεσβευτής ΗΠΑ
  • [14] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΓΓ ΣΕΚ
  • [15] Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ακρίβεια - Καλάθι οικοκυράς
  • [16] Πρόεδρος ΕΔΕΚ Αθήνα - Επαφές - Κυπριακό
  • [17] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Εκ μητρογονίας πρόσφυγες - Ερωτοκρίτου
  • [18] Πρόεδρος ΕΔΗ - Δηλώσεις
  • [19] ΓΓ Οικολόγων Κυπριακό ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 18/04/2006

  • [01] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ

    Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά την πρώτη σύνοδο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) υπό την Προεδρία του Τρίτου Μέλους Ελβετού Κριστόφ Ζιρόντ, δεν έχει ''καμία σχέση'' με το θέμα των τεχνικών επιτροπών, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ θα ανοίξει το δρόμο για έναρξη των εργασιών των τεχνικών επιτροπών για το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι η συνάντηση αυτή ''δεν σχετίζεται το θέμα της συζήτησης του Κυπριακού, ή της σύστασης των τεχνικών επιτροπών''.

    ''Η συνάντηση για θέματα Αγνοουμένων γίνεται πάνω σε ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και η πρόθεση του Προέδρου ακριβώς ήταν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να δώσουν και το πολιτικό τους βάρος μαζί με τις σχετικές οδηγίες προς τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων για να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων, που είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα που ταλαιπωρεί τις οικογένειες στην Κύπρο για πολλά πολλά χρόνια'', πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η συνάντηση αυτή ''δεν έχει καμία σχέση όμως με το θέμα των τεχνικών επιτροπών''.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση είναι ενήμερη για το πότε φθάνει στην Κύπρο ο κ. Ζιρόντ, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει ενημέρωση για πότε θα εγκατασταθεί στην Κύπρο και επανέλαβε ότι ''εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε δώσει τη συγκατάθεσή μας για το διορισμό του συγκεκριμένου προσώπου και ελπίζουμε να γίνει το ταχύτερο δυνατό''.

    Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η προοπτική συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ είναι δεδομένη, ο κ. Λιλλήκας είπε πως εάν κρίνει σωστά από δηλώσεις που είχε κάνει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ''φαίνεται ότι παρά τις αρχικές του ενστάσεις να συμφωνεί''.

    Σε άλλη ερώτηση αν εκτιμά ότι οι τεχνικές επιτροπές δεν ξεκίνησαν το έργο τους επειδή η Τουρκία θα προτιμούσε να ξεκινήσουν μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο Εκπρόσωπος είπε πως εκτιμήσεις υπάρχουν πολλές, προσθέτοντας ότι ''πρέπει να μείνουμε στην ουσία των ζητημάτων''.

    Σύμφωνα με το κ. Λιλλήκα, έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ανάν μία διαδικασία, η οποία θα πρέπει να οδηγεί στην προετοιμασία και των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

    [02] Εκπρόσωπος - Ε/Κ - Τ/Κ - Οδόφραγμα Κάτω Πύργου - Λιμνίτη

    Στην τ/κ πλευρά και στην Τουρκία παρέπεμψε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας το αίτημα Ε/Κ και Τ/Κ κατοίκων της περιοχής Κάτω Πύργου, Κοκκίνων και Λιμνίτη για διάνοιξη οδοφράγματος Κάτω Πύργου - Λιμνίτη, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2004 έχει περιλάβει το οδόφραγμα αυτό στα οκτώ συνολικά τα οποία ζητούσε με πρότασή της να ανοίξουν, καθώς και ότι το συγκεκριμένο οδόφραγμα περιλήφθηκε και στον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής.

    Ε/Κ και Τ/Κ κάτοικοι των περιοχών, δήλωσαν σε διάσκεψη Τύπου την περασμένη Παρασκευή ότι θα διοργανώσουν στις 29 Απριλίου 2006, κοινό συλλαλητήριο με αίτημα το άνοιγμα του οδοφράγματος Κάτω Πύργου-Λιμνίτη, στη διάρκεια του οποίου θα δοθεί σχετικό ψήφισμα προς τα Ηνωμένα Εθνη, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και στον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Εκφράζοντας απορία γιατί η ομάδα κατοίκων θα ζητήσει τη διάνοιξη του οδοφράγματος και από τις δύο πλευρές, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''όσο αφορά την κυβέρνηση κτυπούν ανοικτές πόρτες''.

    Υπενθύμισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2004 υπέβαλε κατάλογο για άνοιγμα οδοφραγμάτων σε οκτώ σημεία, ανάμεσα στα οποία βρισκόταν και το οδόφραγμα Κάτω Πύργου - Λιμνίτη και ότι το άνοιγμα του συγκεκριμένου οδοφράγματος έχει ενσωματωθεί στο παράτημα του κανονισμού της πράσινης γραμμής.

    [03] Εκπρόσωπος - ''Ηλιος'' - ''Ajet'' - Αλλαγή ονόματος

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε χθες νομότυπη την απόφαση του Εφόρου Εταιρειών να επιτρέψει την αλλαγή του ονόματος της εταιρείας ''Ηλιος'' σε ''Ajet'', τονίζοντας ταυτόχρονα ότι με την αλλαγή του ονόματος δεν διαγράφονται οποιαδήποτε πιθανές ευθύνες.

    ''Νομίζω ότι ο Εφορος εταιρειών πολύ καλά έπραξε'', ανέφερε ο κ. Λιλλήκας ερωτηθείς για την απόφαση του Εφόρου να εγκρίνει την αλλαγή της ονομασίας της ''Ηλιος και πρόσθεσε: ''Είναι σαφέστατη η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και οποιαδήποτε άρνηση του Εφόρου θα ήταν παραβίαση του νόμου από πλευράς του Εφόρου, δηλαδή από πλευράς του κράτους, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει''.

    Παράπεμψε σε επιστολή που του είχε στείλει ο Εφορος, ενημερώνοντάς τον για την απόφαση του, στην οποία επισύναπτε και την αλληλογραφία που υπήρξε μεταξύ της εταιρείας και του Εφόρου, μεταξύ του Εφόρου και του Υπουργείου Συγκοινωνιών και της σχετικής γνωμάτευσης της Γενικής Εισαγγελίας, προσθέτοντας ότι αν χρειαστεί μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική αλληλογραφία.

    Ερωτηθείς αν μέχρι εκδοθεί το επίσημο πόρισμα για την πτώση του αεροσκάφους, στο οποίο θα βασιστούν αστικές αγωγές συγγενών των θυμάτων, δεν υπάρχει η ''Ηλιος'', αλλά η ''Ajet'', ο κ. Λιλλήκας είπε πως εάν το πόρισμα είναι καταδικαστικό η εταιρεία θα υποστεί όλες τις πρόνοιες του νόμου και θα οδηγηθεί και στο Δικαστήριο αν έχει ποινικές ευθύνες, ή οτιδήποτε άλλο ποινικές ευθύνες.

    ''Το ότι άλλαξε το όνομα'', συνέχισε, ''δεν έχει διαγραφεί ή δεν έχει γλιτώσει από οποιαδήποτε πιθανή ευθύνη, από καμία. Η αλλαγή του ονόματος δεν αποσείει από τον οποιοδήποτε την ανάληψη ευθυνών για προηγούμενες πράξεις του. Αυτό είναι σαφέστατο στο νόμο και δεν αφορά μόνο τις αεροπορικές εταιρείες, αφορά όλες τις εταιρείες''.

    [04] Εκπρόσωπος - Χαλίτικη γη

    Σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι ότι όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα αξιώματος ή θέσης, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα και με βάση πάντοτε τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας ή τους κανονισμούς που προβλέπουν τον τρόπο και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο κ. Λιλλήκας κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας ''Πολίτης'' για έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που έφερε στο φως ότι αιτήματα επωνύμων για παραχώρηση χαλίτικης γης ικανοποιούνται ενώ το ίδιο δεν γίνεται σε περίπτωση απλών πολιτών.

    Ερωτηθείς αν είναι ενήμερος για το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστολή του Εισαγγελέα ζήτησε τη διενέργεια ποινικής ανάκρισης για παραχώρηση χαλίτικης γης επί προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι είναι ενήμερος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μόλις είχε έλθει εις γνώση του η συγκεκριμένη υπόθεση, ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα, που είναι αρμόδια Αρχή, να διερευνήσει και αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες να γίνει ποινική έρευνα.

    ''Σημασία έχει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόλις ήλθε στην αντίληψή του ότι πιθανό να υπάρχει παραβίαση των νόμων και ποινικό αδίκημα, ζήτησε αμέσως, όπως συνήθως κάνει, είναι πάγια πρακτική του, διερεύνηση από την αρμόδια Αρχή'', πρόσθεσε.

    [05] Πρόεδρος Βουλής - Συναντήσεις

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας σε συνάντηση που είχε χθες με την νέα Πρέσβειρα της Ρουμανίας στην Κύπρο Andreea Bastarnac ευχαρίστησε την κ. Bastarnac για τη θέση αρχών που τηρεί η Ρουμανία στο Κυπριακό και την διαβεβαίωσε για την υποστήριξη της Κύπρου προς την ενταξιακή πορεία της Ρουμανίας στην ΕΕ.

    Ο κ. Χριστόφιας δέχθηκε επίσης τον Επιτετραμμένο της Συρίας στην Κύπρο Nader Nader και αντιπροσωπία της Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού με επικεφαλής τον Ταξίαρχο Θωμά Καρανάσο.

    Ο κ. Χριστόφιας συζήτησε με την κ. Bastarnac τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης των φιλικών σχέσεων των Κοινοβουλίων Κύπρου Ρουμανίας. Συμφωνήθηκε σε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλουν περισσότερες ανταλλαγές σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ειδικότερα στα πλαίσια των Ομάδων Φιλίας που λειτουργούν στα δύο Κοινοβούλια.

    Η Πρέσβειρα της Ρουμανίας απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Βουλής για πραγματοποίηση επίσκεψη στην χώρα της.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κατά τη συνάντηση του με τον κ. Nader υπογράμμισε ότι οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Συρίας και της Κύπρου εδράζονται σε κοινές αξίες και αρχές. Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες εξελίξεις τόσο σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα όσο και με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

    Υπογράμμισε επίσης ότι οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Συρίας και της Κύπρου εδράζονται σε κοινές αξίες και αρχές.

    Κατά τη συνάντηση του με την Αντιπροσωπία της Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε την αντιπροσωπία για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [06] Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου Μακάρειο Κρούσματα μηνιγγίτιδας

    Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου (ΠΕΚ) με ανακοίνωση αναφορικά με ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού δηλώνει ότι ουδεμία επιδημιολογική σύνδεση υπάρχει μεταξύ των δύο κρουσμάτων ιογενούς μηνιγγίτιδας που παρουσιάσθηκαν στο Μακάρειο νοσοκομείο και ότι αδίκως και κατά απαράδεκτο τρόπο επιρρίπτεται ευθύνη σε γιατρούς.

    Καταλήγοντας η ΠΕΚ καλεί τα μέσα ενημέρωσης να μην υιοθετούν για λόγους εντυπωσιασμού κατηγορίες εναντίον των γιατρών και μάλιστα από ανθρώπους άσχετους με τα ιατρικά θέματα.

    [07] Λεμεσός - Συνάντηση Συνδέσμου Διεθνών Κέντρων Εμπορίου

    Με στόχο την προβολή της σημασίας της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό χώρο, το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου της Κύπρου, φιλοξενεί στις 17 Μαΐου στη Λεμεσό, την Ετήσια Συνάντηση του Συνδέσμου Διεθνών Κέντρων Εμπορίου (World Trade Centers) των Ευρωπαϊκών χωρών (World Trade Centers Association).

    Σε διάσκεψη Τύπου χθες το μεσημέρι, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου της Κύπρου Φρίξος Σαββίδης, ανέφερε πως ο Σύνδεσμος Διεθνών Κέντρων Εμπορίου πρωτοπορεί διεθνώς, στη δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών που εξυπηρετούν το διεθνές εμπόριο και τη διεθνή επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Σημείωσε επίσης ότι «δίδεται μια μοναδική ευκαιρία για την προώθηση της Κύπρου ως περιφερειακό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο, την προώθηση Συνεδριακού Τουρισμού, την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, παράδοσης, κουλτούρας και πολιτισμού της χώρας μας».

    [08] Υπουργός Οικονομικών - Αντιπροσωπεία ΑΚΕΛ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε χθες πως στα περισσότερα θέματα που αφορούν ουσιαστικές πτυχές της οικονομίας υπάρχει στενή συνεργασία του Υπουργείου του με το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι στα ζητήματα, «που υπάρχουν εκτιμήσεις που διαφέρουν, μπορεί να εξευρεθεί μια λύση που δίνει τα κατάλληλα κίνητρα και ικανοποιεί τις ομάδες που όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε, μέσω εποικοδομητικού διαλόγου».

    Ο κ. Σαρρής μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε στο γραφείο του με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ κατά την οποία συζητήθηκαν οικονομικά θέματα, με την ευκαιρία και της παρουσίασης των θέσεων του ΑΚΕΛ στα φλέγοντα οικονομικά ζητήματα.

    Ανέφερε ακόμα ότι στο υπόμνημα που του επέδωσε η αντιπροσωπεία γίνεται ανασκόπηση της επιτυχίας που είχε μέχρι η συγκυβέρνηση στην προσπάθεια να διορθώσει τα κακώς έχοντα, και τίθενται ορισμένοι στόχοι. «Σε πολλά από αυτά τα θέματα», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός, «υπάρχει ήδη κάποιος διάλογος και αναμένεται να συζητηθούν και τα υπόλοιπα θέματα μέσα στους προσεχείς μήνες».

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε πως όταν το Υπουργείο Οικονομικών μελετήσει τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο υπόμνημα. Πρόσθεσε πως θα διευθετηθεί κι άλλη συνάντηση, για να συζητηθεί το περιεχόμενο των προτάσεων και τα πρακτικά μέτρα προς προώθηση των τομέων, στους οποίους υπάρχει ομοφωνία.

    [09] Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Με το δεξί μπήκε στην Μεγάλη Εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο ωθούμενο από τους τραπεζικούς τίτλους κατέγραψε μικρά κέρδη. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 2.586,45 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,39%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 2,8 εκατομμύρια λίρες, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία συγκέντρωσε το 18,8% του ημερήσιου τζίρου.

    Μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,39% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο

    [10] οποίος έκλεισε στις 879,79 μονάδες.

    [11] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [12] ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακή Οικονομία

    Η ένταξη στην ευρωζώνη αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην ΕΕ, όμως υποστηρίζουμε να αναβληθεί η υιοθέτηση του ευρώ μετά το 2008, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την Οικονομία μαζί με τον Υπεύθυνο του Γραφείου Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών του κόμματος Σταύρο Ευαγόρου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση υποχρέωσαν την κυβέρνηση να ακολουθήσει μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και πολιτική νοικοκυρέματος. Κατά την ίδια περίοδο, πρόσθεσε εμφανίστηκαν πολύ πιο έντονα και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της ένταξης στην ΕΕ. Οι βαριές εναρμονιστικές φορολογίες που ψηφίστηκαν το 2001-2002-2003 οδήγησαν σε αλυσιδωτές επιπτώσεις όπως οι αυξήσεις στις τιμές και η ακρίβεια, η οποία οξύνθηκε και από την άνοδο των πετρελαιοειδών διεθνών.

    Προς επίτευξη των δημοσιονομικών αλλά και των αναπτυξιακών στόχων που τέθηκαν, συνέχισε, ζητήθηκαν από τους εργαζομένους θυσίες και εγκράτεια. Τώρα που τα πράγματα, ανέφερε, έχουν βελτιωθεί το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις θεωρεί ότι αυτός ο κόσμος χρειάζεται να αποζημιωθεί για τις όποιες θυσίες του ζητήθηκε να κάνει. Επιβάλλεται, είπε, να δοθεί η δυνατότητα υλοποίησης κοινωνικών μέτρων αρκετά από τα οποία περιέχονται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης.

    Η αναβολή ένταξης στην ευρωζώνη για το 2009, είπε ο κ. Χριστόφιας, θα δώσει την δυνατότητα να σταθεροποιηθεί και να εμπεδωθεί, να έχει συνέχεια η θετική πορεία ανάπτυξης και ανάκαμψης της οικονομίας με πάμπολλα οφέλη, οικονομικά, κοινωνικά και δημοσιονομικά. Η οικονομία, συνέχισε, βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο αναδιάρθρωσης, σε ένα στάδιο όπου θητεύει στους νέους και άγνωστους θεσμούς της ΕΕ. Σε ένα στάδιο, συμπλήρωσε, αφομοίωσης αλλά και εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Αυτή η προσαρμογή, συνέχισε θα είναι πιο ομαλή και πιο επιτυχής αν υπάρχει περισσότερος χρόνος και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ένταξη στην ευρωζώνη το 2009.

    Πρόσθεσε πως ιδιαίτερη δουλειά θα απαιτηθεί όσον αφορά την λήψη μέτρων για προστασία του καταναλωτή από την αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία μέσω των στρογγυλοποιήσεων των τιμών προς τα πάνω.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως η κυπριακή οικονομία ξαναμπήκε στον σωστό δρόμο παρά τα προβλήματα που κληρονομήθηκαν. Αναφερόμενος σε στοιχεία είπε πως ο ρυθμός ανάπτυξης διπλασιάστηκε φτάνοντας το 4,1%, ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά το ήμισυ πέφτοντας στο 2,4%, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 2,3%, το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 66,0%, η παραγωγικότητα της οικονομίας τριπλασιάστηκε φτάνοντας το 2,7% και το κατά κεφαλή ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1400 λίρες.

    [13] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρεσβευτής ΗΠΑ

    Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Ρόναλντ Σλίκερ δήλωσε χθες ότι κάθε ημέρα που περνά χωρίς πολιτική εμπλοκή στο Κυπριακό αποτελεί μία χαμένη ευκαιρία, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ παροτρύνουν τα μέρη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να συζητήσουν εκείνα τα θέματα στα οποία δεν συμφωνούν και να αναζητήσουν τρόπους να αρχίσουν τον διάλογο σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών θεμάτων.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Σλίκερ είπε πως οι ΗΠΑ καλούν τα μέρη να προχωρήσουν στη συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι πραγματικά επιθυμούν όπως υπάρξει εκείνη η πολιτική εμπλοκή το συντομότερο δυνατό για να αρχίσει μία διαπραγματευτική διαδικασία.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι είχε ''μιαν πάρα, πάρα πολύ χρήσιμη συνάντηση'' με τον Αμερικανό Πρεσβευτή, προσθέτοντας ότι ''ανταλλάξαμε προβληματισμούς και σκέψεις, αλλά και εκθέσαμε και τις δικές μας απόψεις όσον αφορά την ανάγκη να επαναληφθεί ένας διάλογος ουσίας μέσα και από τις διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί με τα Ηνωμένα Εθνη''.

    Ερωτηθείς για τις τεχνικές επιτροπές για το Κυπριακό, ο κ. Σλίκερ είπε ότι ''ήμασταν πολύ ξεκάθαροι στις σχέσεις μας με όλα τα κόμματα και τα Ηνωμένα Εθνη ότι καλούμε να προχωρήσει η εργασία σε εκείνα τα θέματα τα οποία συμφώνησαν να συζητήσουν σε τεχνικό επίπεδο τα μέρη''.

    [14] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΓΓ ΣΕΚ

    Η εκτίμηση του ΑΚΕΛ για υιοθέτηση του ευρώ το 2009 σε αντίθεση με τον Ιανουάριο του 2008 όπως έχει ήδη αποφασιστεί αποδεικνύει το ετερόκλητο αυτής της κυβέρνησης δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον ΓΓ της ΣΕΚ Νίκο Μωϋσέως.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ένταξη στην Ευρωζώνη πάρθηκε πριν το θέμα τεθεί ενώπιον των συλλογικών οργάνων του ΑΚΕΛ, ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε κατά πόσον «το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάει τώρα στην ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ για να αποφασίσουν ;».

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «οι διαφωνίες που παρατηρούνται το μόνο που αποδεικνύουν είναι το ετερόκλητο της κυβέρνησης και δεν είναι το μόνο θέμα που διαφωνούν».

    Αναφερόμενος στο 63ο έτος αφυπηρέτησης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε «γιατί δεν βγαίνει το ΑΚΕΛ να πει ποια είναι η θέση του αφού διαφωνεί με τις ομόφωνες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου».

    [15] Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ακρίβεια - Καλάθι οικοκυράς

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους χαρακτήρισε «πραγματική ευλογία» την ύπαρξη της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί όπως είπε αυτός που την καθιέρωσε πριν από πολλά χρόνια είναι και ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει συνεχώς να επιδιώκεται βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού αφού όπως είπε οι απλοί πολίτες έχουν αναμφίβολα κάθε δικαίωμα να πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στη Δημοτική Αγορά Λάρνακας με υποψηφίους βουλευτές του ΔΗΚΟ, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι εάν έχει αδειάσει το καλάθι της οικοκυράς τότε έχει μείνει μόνο το καλάθι και πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει εάν «από τις εξηγήσεις είναι ότι εξανεμίστηκε και η τελευταία κατάθεση της νοικοκυράς από τη μεγάλη ληστεία στο Χρηματιστήριο. Γνωρίζουμε ποιοί είναι οι μεγάλοι ένοχοι και ποιοί κυβερνούσαν».

    Είπε επίσης ότι ο λαός, ο απλός κόσμος και η οικοκυρά πάντοτε και διαμαρτύρονται και το πράττουν γιατί, όπως εξήγησε «ο κάθε ανθρωπος θέλει το βιοτικό του επίπεδο να βελτιώνεται συνεχώς. Αν δεν υπήρχε μια συνεχής απαίτηση για κάτι τέτοιο» ανέφερε σίγουρα δεν θα υπήρχε και βελτίωση και «άρα σωστά κάνει ο κόσμος και να μεμψιμοιρεί και να διαμαρτύρεται».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κλεάνθους είπε ότι «η ακρίβεια υπάρχει πάντοτε. Δεν υπάρχει τίποτε που παραμένει σταθερό» ανέφερε και πρόσθεσε πως «σημασία έχει η αύξηση που παρουσιάζουν τα διάφορα προϊόντα ή οι υπηρεσίες να μην είναι δυσανάλογη με την αύξηση των εισοδημάτων», είπε.

    Ανέφερε ακόμα ότι ο ίδιος δεν είναι ειδικός και πρόσθεσε πως στην Κύπρο έχουμε ένα θεσμό που είναι «πραγματική ευλογία που καλύπτει αρκετό μέρος του πληθυσμού που αφορά την ΑΤΑ. Και χαιρόμαστε και παινευόμαστε γιατί αυτός που την καθιέρωσε είναι και ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν πολλά πολλά χρόνια που υπήρχαν οι κοινωνικές ευαισθησίες έτσι ώστε να κάνουμε τις σωστές καινοτομίες σε θέματα θεσμικά».

    [16] Πρόεδρος ΕΔΕΚ Αθήνα - Επαφές - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ δηλώνει με σαφήνεια ενώπιον του κυπριακού λαού ότι το σχέδιο Ανάν, που απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τον κυπριακό Ελληνισμό, δεν μπορεί να επανέλθει ως βάση οποιασδήποτε μελλοντικής διαπραγμάτευσης.

    Ανακοίνωση της ΕΔΕΚ αναφέρει ότι ο κ. Ομήρου μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του Κινήματος στην Αθήνα πρόσθεσε ότι βάσει μελλοντικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αποτελούν τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις ατομικές και διακρατικές προσφυγές εναντίον της Τουρκίας.

    Ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου ο κ. Ομήρου κάλεσε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν και να ξεκαθαρίσουν εάν απορρίπτουν το σχέδιο Ανάν ως τη βάση οποιασδήποτε μελλοντικής διαπραγμάτευσης ή επιμένουν στην επάνοδο του με περιθωριακές αλλαγές.

    Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στο κυπριακό και οι ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ.

    «Πάντα η θέση μας είναι ξεκάθαρη, ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η σημερινή θέση της Κύπρου στη ΕΕ, σε μια πορεία με νέες πρωτοβουλίες, πρωτοβουλίες με στόχο την επίλυση του κυπριακού, πάντα μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και με την επιπλέον πια θετική εξέλιξη που είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ομήρου, αναφερόμενος στο θέμα των κανονισμών είπε ότι αφορά «την χρηματοδότηση προς τους Τ/Κ για το λεγόμενο απευθείας εμπόριο, που συνδέθηκε από πλευράς ΕΕ, αυτή τη φορά, με την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, και τον τερματισμό του σφετερισμού των ε/κ περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου».

    Οι εξελίξεις στο κυπριακό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο κ. Ομήρου με το γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Ζαγορίτη.

    Εξάλλου, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει «να επιμείνει ότι υπάρχει γραφείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις ελεγχόμενες από το κράτος περιοχές, μέσω του οποίου θα πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι διευθετήσεις που χρειάζεται να γίνουν για την παραχώρηση της οικονομικής βοήθειας που έχει εγκριθεί για τους Τ/Κ».

    [17] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Εκ μητρογονίας πρόσφυγες - Ερωτοκρίτου

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα με ανακοίνωση του αναφέρει ότι τάσσεται υπέρ του χαρακτηρισμού των τέκνων μητέρων προσφύγων ως προσφύγων και της αναδρομικής απόδοσης των δικαιωμάτων των προσφύγων στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες.

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα αφού αναφέρει ότι έχει αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το θέμα των τέκνων που έχουν γεννηθεί από μητέρα πρόσφυγα και έχει ερμηνεύσει τις νομικές προεκτάσεις που το συνθέτουν, καλεί το Υπουργικό Συμβούλιο όπως εντός τακτής χρονικής προθεσμίας λάβει πολιτικές αποφάσεις και αναθέσει στο Γενικό Εισαγγελέα την ετοιμασία νομοσχεδίου για την αναγνώριση των εκ μητρογονίας προσφύγων.

    Πρόσθετα το Ευρωπαϊκό Κόμμα καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση συμπληρωματικών Προϋπολογισμών για την κάλυψη των δαπανών που θα προκύψουν.

    Εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Ρίκος Ερωτοκρίτου αναφερόμενος στο θέμα της αεροπορικής εταιρείας a-jet είπε πως «αναμένουμε πως μετά την παράδοση της διοικητικής έρευνας στον Υπουργό Συγκοινωνιών, ο νόμος θα πάρει την πορεία του και η θεσμική τάξη θα αποκατασταθεί, με την παραδειγματική τιμωρία όσων υπαλλήλων από την πολιτική αεροπορία, ενήργησαν ως ενήργησαν για να δώσουν παράτυπα την άδεια στην εταιρεία a-jet» και επανέλαβε τη θέση του κόμματος του για διορισμό ερευνητικής επιτροπής για την διερεύνηση των ευθυνών.

    Σχολιάζοντας αναφορές του Προέδρου του ΔΗΣΥ σε προεκλογική συγκέντρωση, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως «οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ περί αποστατών, προδοτών και άλλους χαρακτηρισμούς που συχνά εκτοξεύει εναντίον μας, εκφράζουν τον ίδιο και την μικρή ηγετική ομάδα που τον ακολουθεί και όχι τη συντριπτική πλειοψηφία του ΔΗΣΥ, τους απλούς οπαδούς και ψηφοφόρους».

    «Εμείς του απαντούμε ότι αποστάτης και αναχωρητής από τις αρχές του ΔΗΣΥ για μια ευρωπαϊκή λύση και μια ευρωπαϊκή Κύπρο, είναι ο ίδιος και η μικρή ηγετική ομάδα που εκφράζει και βρίσκεται σε κάθετη διάσταση με τα όσα εκφράζει η πλειοψηφία του κόσμου του ΔΗΣΥ», συμπλήρωσε.

    [18] Πρόεδρος ΕΔΗ - Δηλώσεις

    Εκκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα για μια ''πασχαλινή εκεχειρία'' από τις προεκλογικές αντιπαραθέσεις για τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα, απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Μιχάλης Παπαπέτρου.

    ''Καλώ όλες τις πολιτικές ηγεσίες να συμφωνήσουμε αυτές τις ημέρες του Πάσχα μέχρι την Τρίτη μετά το Πάσχα την υιοθέτηση μιας πασχαλινής εκεχειρίας'', είπε σε δηλώσεις του ο κ. Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι ''οι εκλογές της 21ης του Μάη δεν πρέπει να φορτίσουν με πολιτικές αντιπαραθέσεις και οξύτητες τις γιορτές του Πάσχα''.

    Όπως είπε, ''όλες οι πολιτικές ηγεσίες μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι οι πολιτικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις να περιμένουν για μια εβδομάδα. Ας συμφωνήσουμε η πασχαλινή εκεχειρία που θα μας επιτρέψει να περάσουμε σε ήρεμη ατμόσφαιρα τις γιορτινές ημέρες''. ''Το Πάσχα δεν χρειάζεται να συγκρουστούμε μεταξύ μας, μπορούμε να συγκρουστούμε στο τσούγκρισμα αυγών'', συμπλήρωσε.

    Οι ΕΔΗ διά του Προέδρου τους, Μιχάλη Παπαπέτρου ζήτησαν σήμερα όπως διαταχθεί διενέργεια διοικητικής έρευνας για το πρόσφατο θέμα παραχώρησης χαλίτικης γης.

    ''Δεν πρέπει στην προσπάθεια για πάταξη σκανδάλων να υπάρχει οποιαδήποτε επιλεκτική ευαισθησία'', ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι ''όπως οι ΕΔΗ χαιρέτισαν την περασμένη εβδομάδα την αποφασιστικότητα με την οποία κινήθηκε η κυβέρνηση για να διερευνήσει σκάνδαλο που κατ' ισχυρισμό έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, το ίδιο απαιτούμε να κάνει και τώρα και θεωρούμε ότι μόνο με μια τέτοια προσέγγιση μπορεί ο πολιτικός κόσμος, οι πολιτικές εξουσίες σε αυτό τον τόπο να εμπεδώσουν την εμπιστοσύνη του πολίτη προς την πολιτική''.

    Σε σχέση με την μετονομασία της αεροπορικής εταιρείας ''Ηλιος'' σε ''Ajet'', ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι η κίνηση αυτή παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, εκπέμπει στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας περίεργα και αντιφατικά μηνύματα, μηνύματα για τα οποία δικαιολογημένα αυτοί οι άνθρωποι ανησυχούν.

    [19] ΓΓ Οικολόγων Κυπριακό

    Μια νέα θετική κινητικότητα στο Κυπριακό σηματοδοτεί, σύμφωνα με τον ΓΓ των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, η αναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αλλά και η επίσκεψη της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις σε Αθήνα και Αγκυρα.

    Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό, ο κ. Περδίκης ανέφερε πως «αυτή η συνάντηση (Παπαδόπουλου - Ταλάτ) πιστεύω θα γίνει σύντομα και μαζί με την επίσκεψη της κυρίας Ράις στην Αθήνα και την Αγκυρα, πιστεύω ότι δημιουργείται ένα κλίμα κινητικότητας στο Κυπριακό, το οποίο είναι θετικό».

    Ανέφερε επίσης πως η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων γύρω από την παραχώρηση γης σε διάφορους μη και πρώην επώνυμους ανησυχεί ιδιαίτερα το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

    Εμείς θεωρούμε, είπε, ότι επιβάλλεται να δοθούν στην δημοσιότητα όλες οι παραχωρήσεις και ανταλλαγές που αφορούν χαλίτικη ή δασική γη τα τελευταία τριάντα χρόνια για να λάμψει επιτέλους η αλήθεια.

    Οσον αφορά την μετονομασία της Εταιρείας ΗΛΙΟΣ σε Α-Jet, o κ. Περδίκης είπε πως οι Οικολόγοι θεωρούν ότι στο συγκεκριμένο θέμα επικρατεί απαράδεκτη σύγχυση πληροφοριών. Η κυβέρνηση, είπε, επιβάλλει να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο για να γνωρίζει η κοινή γνώμη και ιδίως οι συγγενείς των θυμάτων ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις στην υπόθεση της επίρριψης νομικών ευθυνών στην εταιρεία, αν τελικά προκύψει από το πόρισμα ότι υπάρχουν τέτοιες από την αλλαγή του ονόματος της εταιρείας.

    Ο κ. Περδίκης χαρακτήρισε απαράδεκτη και ύποπτη την καθυστέρηση που παρατηρείται στη δημοσιοποίηση της μελέτης που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων Ακρωτηρίου από τη λειτουργία των κεραιών των Βρετανικών Βάσεων.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 18 April 2006 - 14:23:08 UTC