Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μόσχα - Λαβρόφ - Κυπριακό
  • [02] Αθήνα - Εθνικά θέματα - Μπακογιάννη
  • [03] Μπακογιάννη - Αλαβάνος - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία
  • [04] Μόλερ - Σύνδεσμος κατεχομένων - Αγνοούμενοι
  • [05] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αντιπρόσωποι Θρησκευτικών Ομάδων
  • [06] ΕΕ - Επιτροπή - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [07] Τριανταφυλλίδης - Κύπρος - Διασυνοριακή συνεργασία
  • [08] Χρηματιστήριο - Νέα μικρή άνοδος
  • [09] στις 882,9 μονάδες, σημειώνοντας ημερήσια μεταβολή 0,35%.
  • [10] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [11] Υπουργός Εσωτερικών - Βουλευτικές εκλογές 2006
  • [12] Εκλογές - Ιστοσελίδα ΓΤΠ
  • [13] ΓΓ ΑΚΕΛ - Προεκλογικό πρόγραμμα - Κυπριακό
  • [14] ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - Ταλάτ - Χριστόφιας - ΑΤΑ - Επίτροπος Διοικήσεως
  • [15] ΔΗΣΥ - Νεοφύτου - Ιωσήφ - Κυριακού - Οικονομία
  • [16] ΔΗΣΥ - Πολιτιστική κληρονομιά - Κατεχόμενα - Εκδήλωση
  • [17] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Παπανδρέου
  • [18] ΚΣ ΕΔΕΚ - Προεκλογική περίοδος - Αισχροκέρδεια - Κοινωνικά μέτρα
  • [19] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Μητροπολίτης Κιτίου - ΚΕΝΘΕΑ
  • [20] ΕΔΗ - Παπαπέτρου - Σύνδεσμος Καταναλωτών
  • [21] Κίνημα Οικολόγων - Υπουργός Υγείας - Επιδημιολογικές έρευνες ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 19/04/2006

  • [01] Μόσχα - Λαβρόφ - Κυπριακό

    Το Κυπριακό ήταν ένα από τα διεθνή προβλήματα, με τα οποία ασχολήθηκαν ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στη Μόσχα.

    Οπως επισημαίνει στη σχετική λακωνική ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, πέραν των προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού και το Ιρανικό, «αναλύθηκαν επίσης η κατάσταση γύρω από την Κύπρο, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και στο Ιράκ, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη να διασφαλιστεί ο ηγετικός ρόλος του ΟΗΕ κατά την αρωγή του στην πολιτική διευθέτηση» των ζητημάτων αυτών.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ο κ. Λαβρόφ «αποτίμησε θετικά τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για ενίσχυση της διαμεσολαβητικής δραστηριότητας στο πλαίσιο του διεθνούς οργανισμού».

    [02] Αθήνα - Εθνικά θέματα - Μπακογιάννη

    Το σύνολο των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κυβερνητικής επιτροπής που συνεδρίασε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Οπως δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, ενημέρωσε «την κυβερνητική επιτροπή, για όλα τα θέματα, τα οποία μας απασχολούν, την ευρωπαϊκή μας πορεία, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ».

    Η κ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, επανέλαβε πως «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, πιστεύει πως εάν η Τουρκία ακολουθήσει την πολιτική της προσαρμογής, η οποία είναι απαραίτητη για να γίνει μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να έχει την προοπτική του κανονικού μέλους της ΕΕ ανοικτή».

    «Αυτή είναι η θέση μας, και αυτή η θέση, προϋποθέτει ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει την πολιτική για την οποία έχει δεσμευθεί απέναντι στην Ευρώπη και θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, οι οποίες είναι κυρίως προς όφελος του τουρκικού λαού που θα τις επιτρέψουν να γίνει μέλος της ΕΕ».

    Η κ. Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση εάν ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συμμετέχει στις εργασίες της Διαβαλκανικής Συνόδου, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από 3 εως 5 Μαϊου, είπε πως «δεν έχουμε καμία ενημέρωση ακόμα, από τον κ. Ερντογάν, αν θα έρθει ή όχι», και πρόσθεσε ότι «είναι ακόμα νωρίς, το σύνολο των συμμετοχών θα το ξέρουμε περίπου σε καμιά εβδομάδα».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν θα επισκεφθεί την Ελλάδα η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράϊς, η κ. Μπακογιάννη, είπε πως «δεν έχουμε ακόμα καμία ενημέρωση» και πρόσθεσε πως «αυτά είναι πληροφορίες, οι οποίες αναγράφονται στον Τύπο».

    «Ξέρουμε οτι υπάρχει εκπεφρασμένη η βούληση της κ. Ράις να επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα κάποια στιγμή, πότε θα πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι, δεν το ξέρω» τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

    [03] Μπακογιάννη - Αλαβάνος - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο του κύκλου των ενημερωτικών επαφών που άρχισε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο.

    Οπως δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΝ ''για όλα τα θέματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική'' και συζήτησαν ''αναλυτικά το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων''.

    Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε πως ''η κυβέρνηση ενδιαφέρεται ιδιαίτερα, το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας, διά των πολιτικών του αρχηγών, να είναι πλήρως ενημερωμένο''.

    ''Οι στόχοι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι κοινοί για όλους, αυτό το οποίο επιθυμούμε είναι ασφάλεια, ειρήνη, σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε'', είπε η κ. Μπακογιάννη.

    Ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε πως ο ΣΥΝ έχει διαφορετική φιλοσοφία με το κυβερνητικό κόμμα, σημείωσε ωστόσο ότι ''είναι σημαντικό να υπάρχει διάλογος, ανταλλαγή απόψεων και αναζήτηση κοινών σημείων στην εξωτερική πολιτική''.

    Πρόσθεσε πως έθεσε στην κ. Μπακογιάννη τρία θέματα, σημειώνοντας πως για τον ΣΥΝ ''είναι ιδιαίτερα σημαντικό η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ να συνοδευτεί, όσο πιο σύντομα γίνεται, με συγκεκριμένα βήματα της Τουρκίας στα ανοικτά θέματα και ιδιαίτερα στο Κυπριακό''.

    [04] Μόλερ - Σύνδεσμος κατεχομένων - Αγνοούμενοι

    Τη βεβαιότητα ότι το Τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), Κριστόφ Ζιρόντ θα συμβάλει θετικά στην σημαντική εργασία της ΔΕΑ, εξέφρασε χθες ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ.

    Ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρει ότι ο κ. Μόλερ, μιλώντας μετά από συνάντηση στα γραφεία της ΔΕΑ σήμερα με τον Ερτάν Ερσάν πρόεδρο του συνδέσμου «οικογενειών μαρτύρων και βετεράνων πολέμου» επικεφαλής αντιπροσωπείας από τα κατεχόμενα, εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η επίλυση του θέματος των αγνοουμένων θα συμβάλει σημαντικά στην συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

    Ο κ. Μόλερ εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση και συμφώνησε όπως συναντηθεί εκ νέου με το σύνδεσμο μετά την άφιξη του κ. Ζιρόντ στην Κύπρο.

    [05] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αντιπρόσωποι Θρησκευτικών Ομάδων

    Συνάντηση με τους αντιπροσώπους των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, των Αρμένιων και των Λατίνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Αντώνη Χατζηρούσο, Βαχάκ Αταμιάν και Μπενίτο Μαντοβάνη αντίστοιχα, είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος τους ενημέρωσε για την κατάσταση στο Κυπριακό και συζήτησε μαζί τους θέματα που αφορούν τις τρεις Θρησκευτικές Ομάδες.

    Ο κ. Χατζηρούσος σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση είπε πως ο Πρόεδρος τους ενημέρωσε για το Κυπριακό και οι ίδιοι του έθεσαν κάποια ερωτήματα που αφορούν τις Θρησκευτικές τους Ομάδες.

    ''Ικανοποιηθήκαμε από τον τρόπο με τον οποίο (ο Πρόεδρος) χειρίζεται το Κυπριακό και είμαστε ευχαριστημένοι από τις απαντήσεις τις οποίες μας έχει δώσει σχετικά με τις κοινότητές μας'', ανέφερε.

    Ο κ. Αταμιάν είπε πως ''θέλουμε να ενημερωνόμαστε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε κάποια χρονικά διαστήματα για το πώς πηγαίνει το Κυπριακό''.

    ''Εχουμε ενημερωθεί πλήρως και θέσαμε και ορισμένες ερωτήσεις για τις κοινότητές μας και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τις απαντήσεις που πήραμε'', πρόσθεσε.

    [06] ΕΕ - Επιτροπή - Κυπριακές Αερογραμμές

    Την απόφαση που έλαβε στις 22 Μαρτίου για την ενεργοποίηση της διαδικασίας έρευνας σχετικά με τις κρατικές βοήθειες προς τις Κυπριακές Αερογραμμές, υπενθυμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντηση της προς τον Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Γιαννάκη Μάτση.

    Στην απάντηση του αρμόδιου Αντιπροέδρου της Επιτροπής, Ζακ Μπαρο, εκφράζονται οι αμφιβολίες του και κατ΄ επέκταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως θεσμού, σχετικά με τη συμβατότητα του σχεδίου διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Στην απάντηση προστίθεται, ότι έχουν ήδη κινηθεί επίσημα από τις 22 Μαρτίου, οι διαδικασίες έρευνας από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί της εταιρείας των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο, ''η έρευνα αυτή δίνει τη δυνατότητα στις Κυπριακές Αρχές και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους επί των επίμαχων ζητημάτων''.

    [07] Τριανταφυλλίδης - Κύπρος - Διασυνοριακή συνεργασία

    Στις δυνατότητες της Κύπρου να συμμετάσχει σε προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας, όπως οι Ευρωπεριφέρειες, το πρόγραμμα MEDA στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και το INTERREG III(A) αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης σε συνάντησή του στο Γραφείο Προγραμματισμού χθες, στην παρουσία και εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Με την ευκαιρία της συνάντησης ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, «μετέφερε προτάσεις από τους εισηγητές που συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε στις 11 Μαρτίου, για συμμετοχή της Κύπρου σε προγράμματα συνεργασίας σε επίπεδο τοπικών αρχών, που αναπτύσσονται στην Ιταλία και Ελλάδα, και συζήτησε τις προοπτικές υλοποίησης των εισηγήσεων αυτών».

    Στην ενημέρωση που έτυχε από το Γραφείο προγραμματισμού, διαφάνηκε ότι ήδη αναπτύσσονται δράσεις στα πλαίσια του INTERREG III(A).

    Σε ότι αφορά το πρόγραμμα MEDA υπάρχει προοπτική για συνεργασία με Ιταλία και Ελλάδα ενώ για τις Ευρωπεριφέρειες με τις περιοχές που γειτνιάζουν με την Κύπρο στο χώρο της Μέσης Ανατολής, ζήτημα το οποίο ανέλαβε να προωθήσει ο κ. Τριανταφυλλίδης, σε επαφές με εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

    [08] Χρηματιστήριο - Νέα μικρή άνοδος

    Με μικρή άνοδο της τάξης του 0,41% έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, διατηρώντας έτσι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρία την ανοδική του πορεία. Με κινητήριους μοχλούς τις μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής, οι οποίες κέρδισαν 3 και 1 σεντ αντίστοιχα, ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 2.597,08 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 4,98 εκατομμύρια λίρες, ποσό που ήταν σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο της χθεσινής συνεδρίασης.

    Σε θετικό πρόσημο έκλεισε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος ανήλθε

    [09] στις 882,9 μονάδες, σημειώνοντας ημερήσια μεταβολή 0,35%.

    [10] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [11] Υπουργός Εσωτερικών - Βουλευτικές εκλογές 2006

    Οι ιδιαιτερότητες των βουλευτικών εκλογών του 2006 είναι η συμμετοχή των Τ/Κ και ότι η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων θα γίνει στα εκλογικά κέντρα για πρώτη φορά, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας πολύωρης σύσκεψης, της δεύτερης στη σειρά στην πορεία προς τις εκλογές, ο κ. Χρίστου είπε ότι θα λειτουργήσουν περίπου 1.250 εκλογικά κέντρα, τουλάχιστον 60 περισσότερα από προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, λόγω αύξησης του πληθυσμού.

    Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν επίσης 270 Τ/Κ σε 30 περίπου εκλογικά κέντρα, ενώ τα πρώτα επίσημα κομματικά αποτελέσματα θα είναι γνωστά γύρω στις 21:00.

    Ο κ. Χρίστου ανέφερε πως ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την εκτύπωση δειγμάτων ψηφοδελτίων. ''Αυτή την φορά ενδεχομένως να έχουμε το πιο μεγάλο ψηφοδέλτιο που είχαμε ποτέ σε βουλευτικές εκλογές αν οι εκτιμήσεις περί καθόδου στις εκλογές και άλλων συνδυασμών και άλλων μεμονωμένων υποψηφίων επαληθευτούν'', είπε.

    Πρόσθεσε πως έχει υποβληθεί αριθμός ενστάσεων σε σχέση με τον συμπληρωματικό κατάλογο, οι οποίες ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν ευσταθούν, άρα να γίνουν δεκτές, ή, αν όχι, να απορριφθούν.

    Μετά το ξεκαθάρισμα των ενστάσεων, συνέχισε, ο συμπληρωματικός κατάλογος θα ενσωματωθεί με τον ενιαίο μόνιμο εκλογικό κατάλογο και, όπως προβλέπεται από τον νόμο, έγκαιρα, δεκαπέντε ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, θα δημοσιοποιηθεί και θα διανεμηθεί στα κόμματα. ''Θα καταστεί πλέον ο κατάλογος με τον οποίο βαίνουμε στις βουλευτικές εκλογές του 2006'', πρόσθεσε.

    Σε σχέση με τα βιβλιάρια, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι έχουν όλα σχεδόν εκτυπωθεί, με εξαίρεση αυτά για τα οποία έχουν υποβληθεί ενστάσεις. Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σημείωσε, θα κληθούν να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία των κοινοταρχών για να ζητήσουν και να πάρουν τα βιβλιάρια τους.

    Υπενθύμισε ότι μπορεί να ζητηθεί από εκλογείς να αντικατασταθούν τα βιβλιάρια τα οποία είτε έχουν καταστραφεί είτε απολεστεί στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, μέχρι το Σάββατο, 20 Μαΐου, στις 13:00.

    Πέραν εκείνης της ώρας, ανέφερε, δεν θα γίνεται αντικατάσταση εκλογικών βιβλιαρίων σε κανένα. Ανέφερε ακόμη ότι για όσους δεν έχουν επιπρόσθετες λευκές σελίδες στα βιβλιάρια τους, μπορεί να αποτείνονται για να γίνει η συμπλήρωση των σελίδων, ακόμη και την Κυριακή των εκλογών.

    Αναφέροντας ότι για πρώτη φορά θα γίνει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στα εκλογικά κέντρα, σημείωσε πως αυτό θα σημαίνει ότι ένας αριθμός εκλογέων δεν θα μπορέσει να ψηφίσει κατ' ανάγκη στον τόπο που κατοικεί.

    [12] Εκλογές - Ιστοσελίδα ΓΤΠ

    Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ανακοινώνει ότι, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εκλογών, έχει ετοιμάσει ιστοσελίδα με πληροφορίες για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

    Η διεύθυνση της ιστοσελίδας στο διαδίκτυο είναι http://www.ekloges.pio.gov.cy

    Πρόσβαση στην ιστοσελίδα αυτή θα έχουν οι χρήστες και μέσω της ιστοσελίδας του ΓΤΠ http://www.moi.gov.cy/pio, της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών http://www.moi.gov.cy και της επίσημης ιστοσελίδας της Δημοκρατίας http://www.cyprus.gov.cy

    Στην ιστοσελίδα αυτή περιλαμβάνονται οδηγίες προς τους ψηφοφόρους για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Οι οδηγίες αυτές υπάρχουν και στην τουρκική γλώσσα για τους Τ/Κ που διαβιούν στις ελεύθερες περιοχές και έχουν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο.

    Περιλαμβάνονται, επίσης, πληροφορίες για την ψηφοφορία, τα εκλογικά κέντρα, τη διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων, αρχείο αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών από το 1960 μέχρι το 2001, τα ονόματα όλων των υποψηφίων, γενικές πληροφορίες για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πληροφορίες για τα εκλογικά βιβλιάρια, πληροφορίες για επικοινωνία με την Υπηρεσία Εκλογών και τις Επαρχιακές Διοικήσεις, και τα ανακοινωθέντα της Υπηρεσίας Εκλογών.

    Αναφέρεται ότι μέσω της ιστοσελίδας αυτής οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον εκλογικό κατάλογο μόλις αυτός καταχωρηθεί στο διαδίκτυο, μέσω του οποίου θα πληροφορούνται το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζουν. Θα υπάρχει, επίσης, πρόσβαση στα αποτελέσματα των εκλογών.

    [13] ΓΓ ΑΚΕΛ - Προεκλογικό πρόγραμμα - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας παρουσίασε χθες το 100σέλιδο προεκλογικό πρόγραμμά του κόμματος ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου, σημειώνοντας πως οι θέσεις του ΑΚΕΛ είναι διαχρονικές και πηγάζουν από τον χαρακτήρα του κόμματος και δεν έγιναν με προεκλογικές σκοπιμότητες.

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, το προεκλογικό πρόγραμμα του ΑΚΕΛ, που ξεκινά από το Κυπριακό, προχωρά στην κοινωνική πολιτική και οικονομία και φτάνει μέχρι τον αθλητισμό και τους επαναπατρισθέντες, ''είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς που έγινε από τα διάφορα γραφεία του κόμματος, είναι προϊόν καθημερινής επαφής μας με τον λαό και του συνεχούς διαλόγου που αναπτύσσουμε μαζί του πάνω σε όλα τα ζητήματα που τον απασχολούν''.

    Εξάλλου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απηύθυνε έκκληση προς την Τουρκία και την τ/κ πλευρά και ιδιαίτερα προς τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όπως παραμερίσουν τις επιφυλάξεις τους και να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Συμφωνίας των Παρισίων, απηύθυνε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    [14] ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - Ταλάτ - Χριστόφιας - ΑΤΑ - Επίτροπος Διοικήσεως

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να αφήσει την ε/κ κοινότητα να διεξαγάγει τις εκλογές μακριά από παρεμβάσεις.

    Ερωτηθείς για τα όσα ανέφερε ο κ. Ταλάτ στη συνέντευξη του στην τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις'' για τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν νομίζει πως είναι ορθό να σχολιάζει τα όσα είπε ο κ. Ταλάτ και πρόσθεσε: ''Εγώ λέω ότι καλό είναι να αφήσουν την ε/κ κοινότητα να κάνει τις εκλογές μακριά από παρεμβάσεις''.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ, υπό τον ίδιο, με την Επίτροπο Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου και απαντώντας στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για το θέμα της ΑΤΑ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι, αφού ο κ. Χριστόφιας γνωρίζει τόσο καλά τις διαδικασίες, τί θα ενοχλούσε να σταματήσει να λέει τί θα έπρεπε να γίνει;».

    [15] ΔΗΣΥ - Νεοφύτου - Ιωσήφ - Κυριακού - Οικονομία

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι ''αποδεικνύεται περίτρανα πως αυτή η κυβέρνηση δεν έχει οικονομική πολιτική'', προσθέτοντας πως η πολιτική της για την οικονομία ''είναι όπως τον ανεμόμυλο, που πότε πάει να στρίψει αριστερά, πότε δεξιά, με αποτέλεσμα λόγω των αντίρροπων δυνάμεων να μένει στάσιμη''.

    Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού ανέφερε από την πλευρά της ότι «με το πρόγραμμα το οποίο καταθέτουν (το ΑΚΕΛ) διορθώνουν κάποια σποραδικά θέματα και χαλούν δυστυχώς, άλλα πολύ σοβαρά θέματα, όπως είναι η οικονομική σταθερότητα, το περιβάλλον των επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων».

    Ο υποψήφιος βουλευτής ΔΗΣΥ Ιωσήφ Ιωσήφ διερωτήθηκε γιατί το ΑΚΕΛ θυμήθηκε τώρα την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή ΑΤΑ, αφού είναι κυβέρνηση από το 2003, προσθέτοντας πως «από το 2003 συγκυβερνούν με τον Τάσσο Παπαδόπουλο και δεν τους ενόχλησε η ΑΤΑ και έρχονται τώρα ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές να βάζουν αυτό το θέμα στην πρώτη γραμμή».

    [16] ΔΗΣΥ - Πολιτιστική κληρονομιά - Κατεχόμενα - Εκδήλωση

    Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς χθες, ο Δημοκρατικός Συναγερμός με ειδική εκδήλωση στη Πλατεία Ελευθερίας άρχισε τη συλλογή υπογραφών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου και άλλα στελέχη υπέγραψε το βιβλίο υπογραφών στις 12 το μεσημέρι, στο περίπτερο που στήθηκε προς τούτο στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία.

    Ο Επίτροπος Παιδείας του κόμματος Ουράνιος Ιωαννίδης σε δήλωση του είπε η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου δεν ανήκει μόνο στους Κυπρίους (Ε/Κ και Τ/Κ) αλλά ανήκει σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Για αυτό, πρόσθεσε «έχουμε υποχρέωση να απαιτούμε να γίνεται σεβαστή αυτή η πολιτιστική κληρονομιά».

    [17] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Παπανδρέου

    Σε μια σειρά πρωτοβουλιών και κινήσεων για την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων όπως η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Τουρκία έναντι της ΕΕ, κατέληξαν ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από την Αθήνα ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου έγινε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό με επίκεντρο την αποσύνδεση των δύο Κανονισμών στην ΕΕ και τη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Εξάλλου, ο κ. Ομήρου επανέλαβε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο το Κίνημα κατέθεσε «συγκεκριμένες αρχές λύσης του Κυπριακού προβλήματος και όχι αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν», πρόσθεσε πως δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί στην Κύπρο γίνεται ακόμα λόγος για το σχέδιο Ανάν τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα δεν κάνει καμία αναφορά σ' αυτό και ανέφερε πως η βάση οποιασδήποτε μελλοντικής διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να είναι αυτό το σχέδιο.

    [18] ΚΣ ΕΔΕΚ - Προεκλογική περίοδος - Αισχροκέρδεια - Κοινωνικά μέτρα

    Η ΕΔΕΚ βρίσκεται σε διαδικασία ανόδου και ξεπερνά αισθητά τα ποσοστά των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών με μια σημαντικά ψηλή συσπείρωση που ουδέποτε είχε στο παρελθόν, είπε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ Αντώνης Κουταλιανός.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Κουταλιανός είπε ότι ''ξεκινούμε από μια γερή και στερεή βάση και είμαστε βέβαιοι ότι με τις σωστές πολιτικές και στις 21 Μαΐου θα πανηγυρίσουμε μια μεγάλη νίκη''.

    Η κορύφωση της εκστρατείας αυτής, είπε, θα γίνει την Κυριακή, 14 Μαΐου, όπου σε έκτακτο παγκύπριο συνέδριο του Κινήματος θα παρουσιαστούν οι 56 υποψήφιοι των εκλογικών συνδυασμών του ΚΣ ΕΔΕΚ.

    [19] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Μητροπολίτης Κιτίου - ΚΕΝΘΕΑ

    Έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να συμβάλει στην αναβάθμιση του θέματος των ναρκωτικών και στην αναβίβασή του στο θέμα του εθνικού προβλήματος, απηύθυνε χθες ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος και Πρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους και υποψηφίων βουλευτών του κόμματος.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι το θέμα της μάστιγας των ναρκωτικών είναι ''υπόθεση που ανησυχεί όλους μας ανεξαίρετα'' και σημείωσε ότι ''είναι ευτύχημα'' γιατί η παρούσα κυβέρνηση ''έθεσε ήδη τα σωστά θεμέλια και τις βάσεις για πρώτη φορά με την Εθνική Στρατηγική για τα Ναρκωτικά, και είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που το ΔΗΚΟ είχε την τιμή και τη χαρά να γίνουν αποδεκτές προτάσεις και εισηγήσεις'' που υπέβαλε και προωθήθηκαν μέσω του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας τις προτάσεις για την οικονομία που παρουσιάστηκαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ''πολύ σωστά το ΑΚΕΛ δημοσιοποιεί τις προτάσεις του, κάτι που εμείς μειονεκτούμε και το παραγνωρίζουμε επί καθημερινής βάσεως'' προσθέτοντας ότι ''στο ΔΗΚΟ λειτουργούμε αθόρυβα αλλά ουσιαστικά και συστηματικά με εκλεκτούς συνεργάτες εθελοντές στα θέματα που αφορούν τις ομάδες μελετών''.

    [20] ΕΔΗ - Παπαπέτρου - Σύνδεσμος Καταναλωτών

    Την ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών ελέγχου τροφίμων, καθώς και του Συντονισμού των υπηρεσιών ελέγχου τροφίμων, που υπάγονται σε τρία διαφορετικά υπουργεία, υπέδειξε χθες ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος επισκέφθηκε τον Σύνδεσμο Καταναλωτών.

    ''Με την επίσκεψη μας στον Σύνδεσμο Καταναλωτών θέλουμε να αναδείξουμε τη σημασία της προστασίας των καταναλωτών και των δικαιωμάτων τους, ειδικά αυτές τις ημέρες των γιορτών, που είναι κατ' εξοχήν ημέρες κατανάλωσης'', ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι ''αναμένουμε αυτές τις ημέρες ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία και αποτελεσματικό έλεγχο για την προστασία της υγείας των καταναλωτών''.

    Συνεχάρη ακόμη τον Σύνδεσμο Καταναλωτών, ο οποίος, όπως είπε, διαδραματίζει έναν ουσιαστικό ρόλο, στηρίζοντας τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των καταναλωτών.

    [21] Κίνημα Οικολόγων - Υπουργός Υγείας - Επιδημιολογικές έρευνες

    Τον καθορισμό σύντομου χρονοδιαγράμματος για την παρουσίαση σε δημόσια ακρόαση των αποτελεσμάτων των επιδημιολογικών ερευνών στους κατοίκους των περιοχών Ακρωτηρίου, Λακατάμιας και περιοχών ορεινής περιοχής Αμιάντου ζητεί το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών.

    Σε συνάντηση που είχε χθες με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη η αντιπροσωπεία των Οικολόγων, συνοδευόμενη από εκπροσώπους διαφόρων περιοχών της Κύπρου, ζήτησε επίσης όπως ενισχυθεί ο τομέας ιατρικών ερευνών και περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας και όπως καθοριστεί δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση των επιδημιολογικών ερευνών στις περιοχές που το έχουν ζητήσει και με προτεραιότητα σε όσες περιοχές το αίτημα προέρχεται από τις κοινοτικές Αρχές.

    Ο κ. Γαβριηλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε αίτημα κατοίκων μιας περιοχής για μελέτη πιθανών κινδύνων και προχωρεί σε επιδημιολογική έρευνα, εφ' όσον κρίνει ότι συντρέχουν οι ενδεδειγμένοι λόγοι και χωρίς να προκαλεί αναστάτωση και ανασφάλεια στους πολίτες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 19 April 2006 - 14:23:06 UTC