Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ράις - Μπακογιάννη - Δηλώσεις
  • [02] Αθήνα - Μπακογιάννη - Ράις - Συνάντηση - Πληροφορίες
  • [03] Τουρκία - Γκιουλ - Ράις - Κοινή συνέντευξη Τύπου
  • [04] Ευρωβουλή - Πρόεδρος Βουλής - Συναντήσεις
  • [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μουμπάρακ - Μήνυμα - Νταχάμπ
  • [06] Υπουργείο Εξωτερικών - Αίγυπτος - Βομβιστικές επιθέσεις
  • [07] Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Θεμιστοκλέους - Δηλώσεις Ταλάτ
  • [08] Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Πτηνοτρόφοι - Κύπρος
  • [09] Σοφοκλής Φυττής - Μάλτα - Συνέδριο - Παρέμβαση
  • [10] Χριστοδουλίδης - ΚΣΣΕ - Αγία Πετρούπολη
  • [11] Κύπρος - Προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος
  • [12] Δήμαρχος Λευκωσίας - Επιτροπή των Περιφερειών
  • [13] Λονδίνο - Δημοτικές εκλογές - Μπάρνετ - Ε/Κ
  • [14] ΕΕ - Εμπορικό ισοζύγιο - Ιανουάριος - Κύπρος - Ελλάδα
  • [15] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου
  • [16] Ομόνοιας.
  • [17] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [18] Εφορος Εκλογής - Θρησκευτικές Ομάδες - Υποψηφιότητες
  • [19] Χριστόφιας - Ταλάτ - Κυπριακό - Ράις
  • [20] Χριστόφιας - Εκτακτοι δημόσιοι υπάλληλοι
  • [21] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Προεκλογική συγκέντρωση ΝΕΔΗΣΥ
  • [22] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - ΚΟΑΓ - Κυπριακό - Ράις
  • [23] ΕΔΕΚ - Ομήρου - Kυπριακό - Προεκλογική συγκέντρωση
  • [24] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Κουτσού - Ράις - Ταλάτ - Δημοψήφισμα
  • [25] Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό - Εκλογές
  • [26] Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - Αμερικανίδα ΥΠΕΞ - Εκτακτοι - Αναπομπή νόμου
  • [27] Περδίκης - Ταλάτ - Ράις - Εκτακτοι - Διαφημιστικές πινακίδες ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 26/04/2006

  • [01] Ράις - Μπακογιάννη - Δηλώσεις

    «Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας, είναι η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης» στο Κυπριακό, επανέλαβε η ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις.

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, υπογράμμισε πως «τον τελευταίο καιρό έχει αναπτυχθεί μια δυναμική την οποία όλοι πρέπει να αξιοποιήσουμε» και πρόσθεσε πως «πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την εκκίνηση μιας νέας προσπάθειας, στα πλαίσια του ΟΗΕ, που να προσφέρει σοβαρά εχέγγυα επιτυχίας».

    «Πιστεύω ότι κανείς δεν αντέχει άλλη αποτυχία» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι «από την πλευρά της η Ελλάδα σε συνεργασία πάντα με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργάζεται ουσιαστικά και αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή».

    Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η κ. Μπακογιάννη είπε ότι τμήμα της στρατηγικής επιλογής της Ελλάδας, «είναι η υποστήριξη μας στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

    «Η εκ μέρους της εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων και προϋποθέσεων καθώς και η προσαρμογή της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα πρέπει να οδηγήσουν στο τέλος της προσπάθειας της, κατά την άποψη της Ελλάδας, στην πλήρη ένταξη της στην ΕΕ» είπε η κ. Μπακογιάννη και διευκρίνισε πως «αυτό όμως πρέπει να είναι επιβράβευση της πλήρους ανταπόκρισης της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πορεία, την οποία η ίδια έχει επιλέξει να ακολουθήσει».

    «Πιστεύω ότι μετά την 3η Οκτωβρίου του 2005 ανοίξαμε ένα ευρωπαϊκό παράθυρο ευκαιρίας, για ουσιαστική πρόοδο στις διμερείς μας σχέσεις» είπε η κ. Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι «σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας, είναι η συνεχής βελτίωση των σχέσεων αυτών σε όλους τους τομείς».

    Παράλληλα υπενθύμισε πως «στην Ελλάδα έχουν ληφθεί θαρραλέες αποφάσεις, πολιτικές και οικονομικές προς αυτή την κατεύθυνση».

    « Προσβλέπουμε στην ανταπόκριση της γειτονικής μας χώρας και επισημαίνουμε ότι η ανταπόκριση μέχρι σήμερα δεν είναι η δέουσα. Αντιθέτως δυστυχώς πολύ συχνά, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα καλής γειτονίας, ούτε με την επιδιωκόμενη από την Τουρκία συμμετοχή της στην ΕΕ ως πλήρες μέλος» επεσήμανε η ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

    Απο την πλευρά της η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Ράις επεσήμανε την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού, λέγοντας ότι «είναι κάτι που άργησε πολύ» τονίζοντας «ελπίζουμε τα στοιχεία για τη λύση να έρθουν».

    Η κ. Ράις είπε ότι συζήτησαν με την κ. Μπακογιάννη τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες όπως τόνισε «βελτιώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια» χαρακτηρίζοντας «σημαντική τη δουλειά που έκανε η Ελλάδα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που τις έχουν τεθεί».

    Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ απαντώντας σε ερώτηση πως μπορεί να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ με άλυτο το κυπριακό, και χωρίς να έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι η Τουρκία είναι ευρωπαϊκή χώρα και θα πρέπει έχει ευρωπαϊκή προοπτική.

    Παραδέχθηκε πάντως ότι «υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ» προσθέτοντας «ότι υπάρχουν θέματα που αφορούν την Κύπρο, τα οποία συγκαταλέγονται στη δουλειά που πρέπει να γίνει».

    Η κ. Ράις τόνισε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές «με καλή θέληση και προσπάθειες, από την Τουρκία και την Κύπρο» διότι όπως εξήγησε όταν μπήκε η Κύπρος στην ΕΕ, ήταν διχοτομημένη και υπήρχε η αντίληψη ότι δεν θα έκανε τίποτα να εμποδίσει την Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ.

    «Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Τουρκία να κάνει αυτό που πρέπει και την Κύπρο να κάνει ό,τι μπορεί για να ελαφρύνει την απομόνωση της βορείου Κύπρου, και να ενεργήσει υπεύθυνα στην εκπλήρωση των στοιχείων, που εμείς θεωρούμε, απαραίτητα για την ένταξη την Τουρκίας στην ΕΕ» είπε η κ. Ράις επισημαίνοντας «τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

    Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις και στενή φιλία που συνδέει την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η στρατηγική σχέση των δύο χωρών είναι εδραιωμένη.

    Επεσήμανε πάντως ότι οι στόχοι Ελλάδας - ΗΠΑ συμπίπτουν, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «δεν ταυτίζονται πάντα ως προς τον τρόπο που πρέπει να επιτευχθούν».

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα του Ιράν, η κ. Μπακογιάννη, επανέλαβε πως «η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν αντίθετη με τη διάδοση των πυρηνικών όπλων» και πρόσθεσε «θεωρούμε ότι το Ιράν, αποφεύγοντας εμπρηστικές δηλώσεις που αυξάνουν τη δυσπιστία απέναντι του, είναι ανάγκη να δώσει επαρκής και πειστικές διαβεβαιώσεις ότι δεν επιδιώκει, μέσω της ανάπτυξης πυρηνικής τεχνολογίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

    «Η θέση της Ελλάδας είναι ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί με συντονισμένη προσπάθεια να επιτύχει την ειρηνική διευθέτηση αυτού του ζητήματος. Είμαστε στη μέση μιας διπλωματικής προσπάθειας» είπε η κ. Μπακογιάννη.

    Στο θέμα του Ιράν η κ. Ράις ανέφερε ότι καμία επιλογή δεν αποσύρεται από το τραπέζι, αλλά τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα της Ουάσιγκτον αυτή την ώρα είναι η ενίσχυση της διπλωματικής προσπάθειας.

    Η Μπακογιάννη ενημέρωσε χθες τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε με την ομόλογο της των ΗΠΑ.

    [02] Αθήνα - Μπακογιάννη - Ράις - Συνάντηση - Πληροφορίες

    Την ικανοποίησή της εκφράζει η Αθήνα για το αποτέλεσμα των συνομιλιών που είχε η ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «οι συνομιλίες είχαν χαρακτήρα εμβάθυνσης, των όσων συζητήθηκαν μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στην Ουάσιγκτον».

    Ταυτόχρονα, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, δόθηκε η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η συγκυρία και «η ελληνική πλευρά επανατοποθετήθηκε στα θέματα που την απασχολούν» προβάλλοντας τις θέσεις της εν όψει της επίσκεψης της κ. Ράις στην Αγκυρα και τις επαφές που θα έχει εκεί.

    Οι ίδιες πηγές, τόνιζαν μάλιστα ότι «υπάρχει ένα μικρό ποσοστό», να συναντηθεί εκ νέου η κ. Μπακογιάννη, με την Αμερικανίδα ομόλογο της, στη Σόφια, στο περιθώριο της άτυπης Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ.

    Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό, η κ. Μπακογιάννη είχε την ευκαιρία να τονίσει στην κ. Ράις, ότι αναμφίβολα το νέο περιβάλλον που υπάρχει, πρέπει να αξιοποιηθεί απ΄ όλες τις πλευρές, με την επισήμανση όμως ότι πρέπει «να γίνει καλή προετοιμασία, που θα δίνει τα εχέγγυα επιτυχίας» που θα οδηγήσει σε λύση του ζητήματος.

    «Κατεγράφη και από τις δύο πλευρές, ότι υπάρχει προοπτική κινητικότητας, που πρέπει να αξιοποιηθεί» στο κυπριακό, τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

    Υπογράμμιζαν δε ότι είναι γνωστές οι Αμερικανικές θέσεις σε ό,τι αφορά στο κυπριακό, και ειδικότερα στο θέμα της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ, ενώ υπενθύμιζαν πως «η κυπριακή πλευρά, αμέσως μετά το δημοψήφισμα, είχε προτείνει τη χρηματοδότηση των Τ/Κ χωρίς να έχει υποχρέωση».

    «Η Κύπρος κάνει κινήσεις για άρση της απομόνωσης των Τ/Κ με σεβασμό της νομιμότητας» έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, οι ίδιες πηγές, τόνιζαν ότι επισημάνθηκε η ανάγκη να ανταποκριθεί η Τουρκία στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ.

    [03] Τουρκία - Γκιουλ - Ράις - Κοινή συνέντευξη Τύπου

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιουλ σήμερα στην Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις, η οποία βρίσκεται στην Άγκυρα, ''την ευγνωμοσύνη της Τουρκίας για την υποστήριξη των ΗΠΑ'' τη στιγμή που η Τουρκία αντιμετώπισε δυσκολίες με την ΕΕ.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ είπε ότι κατά τη συνάντηση, που προηγήθηκε, αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό και την ΕΕ και μέσα σε αυτά τα πλαίσια «εξέφρασα την ευγνωμοσύνη της Τουρκίας για την υποστήριξη των ΗΠΑ τη στιγμή που αντιμετωπίσαμε δυσκολίες με την ΕΕ''.

    Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών ανακοίνωσαν ότι οι χώρες τους θα προχωρήσουν στη σύνταξη ενός κειμένου στρατηγικής συνεργασίας που θα σημαίνει περισσότερες επαφές και περισσότερες επισκέψεις μεταξύ των δυο πλευρών.

    Όπως είπε η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών «μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα που είναι η δημοκρατία, η ελευθερία και η ελεύθερη αγορά».

    Η κ. Ράις, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου, είπε ότι ζήτησε από την Τουρκία να υποστηρίξει τη διεθνή προσπάθεια κατά της διασποράς των πυρηνικών όπλων προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από την Τουρκία να υποστηρίξει το επικείμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράν.

    Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης το θέμα της ασφάλειας του βορείου Ιράκ και της παρουσίας των δυνάμεων της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης (ΠΚΚ) στην περιοχή.

    [04] Ευρωβουλή - Πρόεδρος Βουλής - Συναντήσεις

    Το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις του ήταν το θέμα που κυριάρχησε στις συναντήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες με κοινοτικούς αξιωματούχους ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας συναντήθηκε διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς Φρανσις Βουρτζ, τον Πρόεδρο της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκράχαμ Ουάτσον, τον Πρόεδρο της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας Γιοστ Λάκενταϊκ, τον εκπρόσωπο της Ομάδας των Πρασίνων Οζντεμίρ Τζεμ, και ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα των επαφών με τη συνάντηση που είχε αργά το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Γιουζέπ Μπορέλ.

    Η συνάντηση με τον κ. Μπορέλ ήταν, σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, ''πολύ εγκάρδια''. Ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής θέλησε να πληροφορηθεί σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κυπριακό.

    Ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής για τα αποτελέσματα της συνάντησης Ανάν-Παπαδόπουλου στο Παρίσι, σημειώνοντας ότι ''κάποιοι δεν πληροφορούν ορθά τον κ. Μπορέλ'', ο οποίος θεωρούσε ότι η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είχε θετική κατάληξη.

    Επίσης, επεσήμανε τη σημασία των τεχνικών επιτροπών, λέγοντας ότι ''μπορεί να ανοίξει καινούργιες προοπτικές για μια αναγεννημένη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ σε υψηλό επίπεδο''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άκουσε με κατανόηση τις θέσεις που του μετέφερε, ενώ ενδέχεται να επισκεφθεί την Κύπρο στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, αποδεχόμενος πρόσκληση που του απηύθυνε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ικανοποίηση για την έγκριση της χρηματοδότησης των Τουρκοκυπρίων με 139 εκατομμύρια ευρώ και την αποσύνδεση του κανονισμού από το απευθείας εμπόριο. Επίσης, διαμήνυσε την ετοιμότητα της Λευκωσίας για έγκριση και του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο στη βάση της πρότασης που έχει κάνει η κυπριακή κυβέρνηση, δηλαδή συνδιαχείριση του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την ΕΕ, με παράλληλη επιστροφή της περιφραγμένης πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

    Ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι το ΑΚΕΛ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, χωρίς όμως να θίγονται τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων.

    [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μουμπάρακ - Μήνυμα - Νταχάμπ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ γραπτό μήνυμα, με το οποίο καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αιγυπτιακό θέρετρο Νταχάμπ.

    ''Εκ μέρους της κυβέρνησης και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζω τη βαθύτατη συμπάθεια και αλληλεγγύη μας λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στο θέρετρο Νταχάμπ. Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα αυτές τις ειδεχθείς πράξεις βίας που δεν στρέφονται μόνο κατά της Αιγύπτου, αλλά ενάντια ολόκληρης της ανθρωπότητας», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στο μήνυμά του.

    Διαβιβάζει επίσης προς τον ομόλογό του, την κυβέρνηση της Αιγύπτου «και το φίλο λαό της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας για αυτή την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών''.

    [06] Υπουργείο Εξωτερικών - Αίγυπτος - Βομβιστικές επιθέσεις

    Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ύστερα από επικοινωνία του Γενικού Διευθυντή του Σώτου Ζακχαίου με την Πρεσβεία της Αιγύπτου στη Λευκωσία, καθώς και με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Κάιρο, διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει κανένας Κύπριος στην περιοχή Νταχάπ (στην χερσόνησο Σινά) όπου έγιναν χτες βομβιστικές επιθέσεις.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ακόμα ότι όσοι επιθυμούν περαιτέρω πληροφόρηση μπορούν να αποτείνονται τηλεφωνικά στους αριθμούς 22 401222 - 99 660129, ή με την Πρεσβεία της Κύπρου στο Κάιρο στους αριθμούς 002023455967 - 0020103311615.

    [07] Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Θεμιστοκλέους - Δηλώσεις Ταλάτ

    Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Θέμης Θεμιστοκλέους, κάλεσε τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να συζητήσει μαζί του τρόπους καλύτερης διάχυσης της πληροφόρησης των Τουρκοκυπρίων για ευρωπαϊκά θέματα, αίροντας παράλληλα τα εμπόδια που προβάλλει και αναγνωρίζοντάς τον ως λειτουργό και αντιπρόσωπο της Επιτροπής.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ταλάτ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν λάθος ο διορισμός του κ. Θεμιστοκλέους, υποστηρίζοντας πως λειτουργεί μόνο για τους Ε/Κ, δεν έχει επαφή με τους Τ/Κ και δεν τους ενημερώνει για ευρωπαϊκά θέματα.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Σεπτέμβριο του 2005, έστειλε τέσσερις φορές μήνυμα στον κ. Ταλάτ για συνάντηση και για έναρξη προσωπικών επαφών με την κοινωνία των πολιτών και τους οργανωμένους φορείς των Τ/Κ.

    Η απάντηση που δόθηκε στον κ. Θεμιστοκλέους και τις τέσσερις φορές, ήταν ότι δεν αναγνωρίζεται ως λειτουργός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπορεί ωστόσο να μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον κ. Ταλάτ νοουμένου ότι στο οδόφραγμα θα παρουσιάσει το κυπριακό του διαβατήριο και θα συμπληρώσει το χαρτί για εξασφάλιση «βίζας», και ότι δεν αναγνωρίζονται τα κοινοτικά έγγραφα άδειας διέλευσης (laissez passer) που έχουν εκδοθεί επισήμως από την Επιτροπή στο όνομα του κ. Θεμιστοκλέους.

    «Αυτό το laissez passer, που υπέχει θέση κοινοτικού διαβατηρίου, ευχαρίστως θα το παρουσιάσω σε οποιονδήποτε μου ζητηθεί για να αποδείξω την ταυτότητά μου. Δεν μπορώ όμως να ζητήσω θεώρηση διαβατηρίου για να περάσω να κάνω τη δουλειά μου ούτε και προτίθεμαι να δείξω διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας διότι δεν λειτουργώ ως πολίτης της Δημοκρατίας αλλά ως λειτουργός και αντιπρόσωπος της Επιτροπής», σημείωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Θεμιστοκλέους.

    Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τόσο την Επιτροπή όσο και τους πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ στην Κύπρο για τα εμπόδια που προβάλλει το ψευδοκράτος, ζητώντας τους να παρέμβουν για να μπορέσει να επιτελέσει τα καθήκοντά του έναντι της τ/κ κοινότητας.

    «Με μεγάλη χαρά θα συναντήσω τον κ. Ταλάτ οποτεδήποτε θελήσει να με δει και τον παρακαλώ να άρει τα οποιαδήποτε εμπόδια, να με αναγνωρίσει ως λειτουργό και αντιπρόσωπο της Επιτροπή για να συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει ακόμη πιο έντονη η διάχυση της πληροφόρησης ανάμεσα στους Τ/Κ για τα ευρωπαϊκά θέματα», υπογράμμισε.

    Εξάλλου, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη δήλωση Ταλάτ ότι ο κ. Θεμιστοκλέους «δεν μετέβη ποτέ στο βορρά», διευκρίνισε ότι μετέβη πολλές φορές στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση, τόσο προτού ανοίξουν τα οδοφράγματα, όσο και μετά το 2003.

    «Το 2003 πέρασα στις περιοχές αυτές ως διευθυντής του ΚΥΠΕ για να λάβω προσωπικά συνέντευξη από τον φίλο κ. Ταλάτ, ως αρχηγού του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος», κατέληξε.

    [08] Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Πτηνοτρόφοι - Κύπρος

    Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ενέκρινε πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προβλέπει τη συγχρηματοδότηση από την Κοινότητα μέτρων στήριξης του εισοδήματος των ευρωπαίων πτηνοτρόφων που πλήττονται από τη δραματική μείωση της κατανάλωσης κρέατος πουλερικών και αυγών, εξαιτίας της γρίπης των πτηνών.

    Στη χθεσινή συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησαν ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Πανίκος Κυριάκου και ο Διευθυντής του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών Γεώργιος Γεωργίου.

    Σε παρέμβαση του κατά την διάρκεια της συζήτησης αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, ο κ. Κυριάκου, ανέφερε ότι η Κύπρος καλωσορίζει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποβάλει πρόταση τροποποίησης της νομοθετικής βάσης καθώς και της διαδικασίας ταχείας υιοθέτησης της που έχει εφαρμοστεί από την Προεδρία, υπενθυμίζοντας ότι στην Κύπρο υπήρξε μείωση της ζήτησης πουλερικών μέχρι και 70%.

    Επισήμανε όμως ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρα προσεκτικοί, ώστε η πρόταση να είναι αποτελεσματική όσο αφορά τα σημερινά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σημειώνοντας την αναγκαιότητα αναδρομικού χαρακτήρα της.

    Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος υποστηρίζει την 100% (ή την όσο το δυνατό ψηλότερη) χρηματοδότηση των υπό αναφορά μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να διασφαλίζεται η ομοιόμορφη εφαρμογή τους σε όλη την επικράτεια της Ένωσης και η μη ύπαρξη στρεβλώσεων του ανταγωνισμού.

    [09] Σοφοκλής Φυττής - Μάλτα - Συνέδριο - Παρέμβαση

    Το Κυπριακό και το Μεσανατολικό πρόβλημα συνιστούν μόνιμη απειλή κατά της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, δήλωσε ο βουλευτής Σοφοκλής Φυττής κατά στις εργασίες του 37ου Περιφερειακού Συνεδρίου των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA) που συνέρχεται στη Μάλτα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Σην παρέμβασή του, ο κ. Φυττής, αναφέρθηκε στον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν ο ΟΗΕ και οι διεθνείς κοινοβουλευτικοί οργανισμοί, ως θεματοφύλακες του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως προς τη διασφάλιση σταθερών μηχανισμών ενάντια στις σύγχρονες απειλές κατά της ασφάλειας.

    Ο κ. Φυττής, επεσήμανε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια, συναρτώνται άμεσα με την καλή ποιότητα ζωής και δεν θα πρέπει να απειλούνται διαρκώς από την αστάθεια που προκαλούν η τρομοκρατία και η διαφθορά και πρόσθεσε πως «για την επίτευξη των αγαθών αυτών θα πρέπει να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία μεταξύ των κρατών».

    [10] Χριστοδουλίδης - ΚΣΣΕ - Αγία Πετρούπολη

    Ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Δώρος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει στην Αγία Πετρούπολη όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρία της Υποεπιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της ΚΣΣΕ, καθώς και σε Διεθνή Κοινοβουλευτική Διάσκεψη για τον Ευρωπαϊκό Κοινοβουλευτισμό. Η Διάσκεψη διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κρατικής Δούμας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την διάρκεια της Διεθνούς Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης θα συζητηθούν μεταξύ, άλλων, η 100η Επέτειος της Κρατικής Δούμας και ο Ευρωπαϊκός Κοινοβουλευτισμός, τα διεθνή επίπεδα των δημοκρατικών εκλογών και ο ρόλος των Ευρωπαίων κοινοβουλευτικών στην αντιμετώπιση προκλήσεων και απειλών.

    [11] Κύπρος - Προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος

    Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την τελευταία συνεδρία του υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ενέκρινε την προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) υπό το καθεστώς Framework Cooperation Agreement και εξουσιοδότησε τον αρμόδιο φορέα να προχωρήσει στις σχετικές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις με τον Οργανισμό.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Κυπριακή Δημοκρατία αξιοποιεί τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και συγκεκριμένα το παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης GALILEO (Satellite Positioning System), το οποίο έχει εφαρμογές στον τομέα της ναυτιλίας, καθώς και το πρόγραμμα Παγκόσμια Παρακολούθηση για το Περιβάλλον και την Ασφάλεια (GMES), το οποίο συντονίζει η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

    Η διαστημική έρευνα καλύπτεται ως ερευνητικό πεδίο σε μια από τις εννέα θεματικές ενότητες του υπό επεξεργασία 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Τεχνολογία.

    [12] Δήμαρχος Λευκωσίας - Επιτροπή των Περιφερειών

    Για να συμμετάσχει στις εργασίες της 64ης Συνόδου Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), αναχωρεί για τις Βρυξέλλες σήμερα ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη σύνοδο θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τη στρατηγική για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

    Η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) θεωρεί ιδιαίτερα χρήσιμη τη θεματική στρατηγική καθώς αποτελεί το κατ εξοχήν έγγραφο αναφοράς για τη διαμόρφωση πολιτικής στον τομέα της καταπολέμησης της ρύπανσης και ζητά όπως στο πλαίσιο του διαρθρωτικού διαλόγου που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις ενώσεις των τοπικών και περιφερειακών αρχών συμμετέχουν απευθείας εκπρόσωποι των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

    Η ΕτΠ ζητά επίσης όπως περιληφθούν περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση και τη στήριξη των τοπικών και περιφερειακών αρχών που θα κληθούν να εφαρμόσουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

    [13] Λονδίνο - Δημοτικές εκλογές - Μπάρνετ - Ε/Κ

    Δύο Ελληνοκύπριες κατέρχονται για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές της 4ης Μαΐου στο Μπάρνετ του Λονδίνου ως υποψήφιες του Συντηρητικού Κόμματος.

    Η Μαρίνα Γιαννακουδάκη, η οποία είναι ανιψιά του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα Πέτρου Γιάλλουρου και πρόεδρος της φιλανθρωπικής επιτροπής του Δημάρχου του Μπάρνετ Ανδρέα Ταμπουρίδη, διεκδικεί μία από τις τρεις έδρες των Συντηρητικών στην εκλογική περιφέρεια Oakleigh.

    Στην εκλογική περιφέρεια του Brunswick Park, τους κατοίκους της οποίας υπηρετεί με συνέπεια από το 1998 ο Δημοτικός Σύμβουλος και νυν Δήμαρχος Ανδρέας Ταμπουρίδης, προστίθεται ακόμη μία Κύπρια υποψήφια του Συντηρητικού Κόμματος. Πρόκειται για την Λίζα Ράτερ, μοναχοκόρη του ιερέα του Καθεδρικού Ναού του Τιμίου Σταυρού και Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Hendon, οικ. Σπυρίδωνα Παπαγαβριήλ.

    Ο κ. Ταμπουρίδης επαναδιεκδικεί την έδρα του για τρίτη τετραετία.

    Η Κάτια Δαυίδ Χαρμαντά έχει αποκλεισθεί από τον κατάλογο εγκεκριμένων υποψηφίων του Συντηρητικού Κόμματος και ως εκ τούτου δεν θέτει υποψηφιότητα.

    [14] ΕΕ - Εμπορικό ισοζύγιο - Ιανουάριος - Κύπρος - Ελλάδα

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κύπρου ανήλθε τον Ιανουάριο του 2006 σε 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Oπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η συνολική αξία των εξαγωγών της Κύπρου έφτασε τα 100 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 28% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2005. Αυξημένες κατά 32% ήταν και οι εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2006 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2005, φτάνοντας συνολικά σε αξία τα 400 εκατ. ευρώ.

    Αναφορικά με την Ελλάδα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε τον Ιανουάριο σε 2,4 δις ευρώ, έναντι 2,3 δις ευρώ που ήταν την ίδια περίοδο του 2005. Η αξία των ελληνικών εξαγωγών ήταν 1,2 δις ευρώ, ενώ πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν 900 εκατ. ευρώ. Οι εισαγωγές έφτασαν τα 3,6 δις ευρώ έναντι 3,2 δις ευρώ του Ιανουαρίου 2005.

    [15] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου

    Διεξάγονται το απόγευμα οι πρώτοι ημιτελικοί αγώνες του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Στις 17:00 θα διεξαχθεί στο Παφιακό ο αγώνας μεταξύ της ΑΕ Πάφος και της ΑΕΚ, και στις 19:00 θα αρχίσει στο ΓΣΠ το παιχνίδι μεταξύ ΑΠΟΕΛ και

    [16] Ομόνοιας.

    [17] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [18] Εφορος Εκλογής - Θρησκευτικές Ομάδες - Υποψηφιότητες

    Ο Έφορος Εκλογής Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων ανακοινώνει ότι θα δεχθεί την υπόδειξη υποψηφίων στις 3 Μαΐου, 2006 στο γραφείο του, που βρίσκεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, έγγραφα υποβολής υποψηφιότητας διατίθενται από το Γραφείο του Εφόρου Εκλογής και από την Υπηρεσία Εκλογών, στη Λευκωσία, καθημερινά εκτός από τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις δημόσιες αργίες.

    Οπως αναφέρεται, κάθε έγγραφο υποβολής υποψηφιότητας θα πρέπει να είναι υπογραμμένο από τέσσερις εκλογείς, τα ονόματα των οποίων πρέπει να είναι γραμμένα στον εκλογικό κατάλογο της οικείας Θρησκευτικής Ομάδας. Οι δύο εκλογείς υπογράφουν τα έγγραφα ως προτείνοντες και οι άλλοι δύο εκλογείς υπογράφουν ως υποστηρίζοντες.

    [19] Χριστόφιας - Ταλάτ - Κυπριακό - Ράις

    Υπέρ μιας νέας προσπάθειας για λύση του κυπριακού προβλήματος με την κατάλληλη προετοιμασία, τάχθηκε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευχή και την ελπίδα ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και η τουρκική ηγεσία να εννοούν ότι η νέα διαπραγμάτευση θα αρχίσει με καλή θέληση.

    Ερωτηθείς εξάλλου τι αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία από την επίσκεψη της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις σε Αθήνα και Αγκυρα, ο κ. Χριστόφιας απάντησε ότι «η κυρία Ράις και ο αμερικανικός παράγοντας θέλουν να βοηθήσουν την Τουρκία να ξεπεράσει σκοπέλους και να προκαταλάβουν μια πιθανή κρίση, όπως και ο κ. Ταλάτ, στις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Εμείς, ανέφερε, «θέλουμε λύση η οποία να προέλθει μεν από τους Κύπριους αλλά την ίδια ώρα να κατανοήσει και η κυρία Ράις αλλά και η Τουρκία, την οποία στηρίζει με όλα τα μέσα, ότι η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους. Είναι μία πατρίδα για ένα λαό, τους Ε/Κ και τους Τ/Κ», είπε.

    [20] Χριστόφιας - Εκτακτοι δημόσιοι υπάλληλοι

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι αυτό που συζητείται για το θέμα των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων είναι κατά πόσον δύναται αυτή την ώρα η Βουλή, μετά τη διάλυσή της, να συνέλθει για να συζητήσει την αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εάν θεωρείται τόσο σοβαρό ζήτημα ώστε το Σώμα να συνέλθει έκτακτα την ώρα που έχει διαλυθεί.

    Πρόσθεσε ότι τώρα «δεν συζητείται η ουσία του θέματος, εάν δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να κάνει την αναπομπή ή όχι και κατά πόσον η Βουλή των Αντιπροσώπων όταν θα συνέλθει, είτε τώρα είτε μετά τις βουλευτικές εκλογές, θα πρέπει να αποδεχθεί ή να απορρίψει την αναπομπή».

    Είπε επίσης ότι εάν το θέμα συζητηθεί στη νέα Βουλή μπορεί να μην γίνει δεκτή η αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο αλλά μπορεί και να γίνει δεκτή και πρόσθεσε πως αυτό είναι κάτι που «πρέπει να συζητηθεί με σοβαρότητα και να μην παίζουμε με τα αισθήματα και τα συναισθήματα των εκτάκτων. Θα καλέσω και τους έκτακτους και την ηγεσία τους να αντιμετωπίσουμε συλλογικά το θέμα και πιο ψύχραιμα», ανέφερε.

    [21] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Προεκλογική συγκέντρωση ΝΕΔΗΣΥ

    Οι εκλογές που έρχονται δεν είναι εκλογές εξουσίας, είναι εκλογές όπου κρίνεται κατά κύριο λόγο η υλοποίηση ή όχι των προγραμμάτων μιας κυβέρνησης, δήλωσε χθες το βράδυ σε προεκλογική συγκέντρωση της ΝΕΔΗΣΥ στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να στείλουν τα σωστά μηνύματα στους κυβερνώντες στις 21 Μαϊου.

    Οπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, ''είναι η ώρα να δώσουμε φωνή, είναι η ώρα επιτέλους να προσέξει ο λαός ότι τα μηνύματα που στέλνει η ψήφος του έχουν σημασία και μετρούν'' και πρόσθεσε πως ''αν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των εκτάκτων, του στεγαστικού και θα είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να την ακούσει, αλλά εάν αντίθετα υπάρξει η επιδοκιμασία ή η διακίνηση ψήφων μεταξύ όσων στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση, θα είναι στην ουσία επιβράβευση της αδιαφορίας, της έλλειψης οραμάτων, της απουσίας από την Ευρώπη''.

    ''Είναι η ώρα που οι πολίτες, μέσα από νηφάλιο τρόπο σκέψης, πρέπει να αποφασίσουν αν είναι ικανοποιημένοι με όσα πρόσφεραν και με όσα δεν υλοποίησαν οι κυβερνώντες, εάν θέλουν να συνεχίσουν την αδιαφορία τους ή θέλουν να τους στείλουν ένα ισχυρότατο μήνυμα'', συμπλήρωσε.

    [22] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - ΚΟΑΓ - Κυπριακό - Ράις

    Την προικοδότηση του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) με χαλίτικη γη εισηγείται το ΚΣ ΕΔΕΚ, για οικοδόμηση και δωρεάν παραχώρηση κατοικίας σε δικαιούχους χαμηλού εισοδήματος.

    Επισκεπτόμενος επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΕΔΕΚ τα κεντρικά γραφεία του ΚΟΑΓ, ο Πρόεδρος του κινήματος Γιαννάκης Ομήρου εξήρε το κοινωνικό έργο του Οργανισμού στον τομέα της στεγαστικής πολιτικής και κατέθεσε ταυτοχρόνως τις προτάσεις της ΕΔΕΚ για ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής, υποστηρίζοντας -μεταξύ άλλων- την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για χορήγηση οικοπέδων σε νέα ζευγάρια και οικογένειες με ένα γονέα.

    Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα και τις συζητήσεις για το Κυπριακό, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι η υποστήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ στις αδιάλλακτες και παράλογες τουρκικές θέσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν στον τερματισμό του σημερινού αδιεξόδου.

    [23] ΕΔΕΚ - Ομήρου - Kυπριακό - Προεκλογική συγκέντρωση

    Η συμπλήρωση δύο χρόνων από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου του 2004 βρίσκει την Κύπρο σε ένα «νέο πολιτικό περιβάλλον» δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου προσθέτοντας πως το σχέδιο Ανάν θα πρέπει να τεθεί οριστικά στο περιθώριο.

    Σε ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αραδίππου στην οποία παρουσιάστηκαν οι πέντε υποψήφιοι της ΕΔΕΚ για την εκλογική περιφέρεια Λάρνακας ο κ. Ομήρου είπε ότι «έχει καταρρεύσει η συκοφαντική εκστρατεία κακόπιστων τρίτων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού ελληνισμού».

    Πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις με την αποσύνδεση από την ΕΕ των δύο κανονισμών για τους Τ/Κ, τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και το κοινό ανακοινωθέν του Παρισιού «δημιουργούν καινούργια δεδομένα».

    [24] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Κουτσού - Ράις - Ταλάτ - Δημοψήφισμα

    Για πληροφορίες που φέρουν τους Αμερικανοβρετανούς να ψάχνουν σενάρια, με στόχο να δοθεί η ευκαιρία στην Αγκυρα να μην υλοποιήσει μέσα στο 2006 τις υποχρεώσεις που ανέλαβε τόσο έναντι της ΕΕ όσο και έναντι της Κύπρου, έκανε λόγο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κουτσού αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στην περιοχή, λέγοντας ότι εάν αυτή αποβλέπει στο να βοηθήσει την Τουρκία να μην υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ ''πρέπει να μας βρει όλους αντίθετους, και να της υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα μίλησε για λύση του Κυπριακού με βάση τις δημοκρατικές αρχές''.

    Οπως πρόσθεσε ο κ. Κουτσού, η Τουρκία έχει υποχρέωση απέναντι στην Ευρώπη να υλοποιήσει μέσα στο 2006 αυτά τα οποία ανέλαβε να υλοποιήσει. ''Εάν αφήσουμε να παιχθούν παιγνίδια, να κερδηθεί χρόνος, τότε αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο Κυπριακό, γιατί θα δώσει στην Τουρκία την εντύπωση, ίσως και τη βεβαιότητα, ότι μπορεί να παίζει παιγνίδια χωρίς να αναλαμβάνει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της'', συμπλήρωσε.

    [25] Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό - Εκλογές

    Η επίσκεψη της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα έχει κεντρικό θέμα της την κρίση σχετικά με το Ιράν, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Πρόσθεσε πως από εκεί και πέρα λέγεται ότι μια και θα συζητηθεί αυτό το θέμα θα συζητηθεί και το Κυπριακό, και ότι το κόμμα του θα κρίνει εκ του αποτελέσματος τις όποιες συζητήσεις γίνουν για το Κυπριακό.

    Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη Τύπου του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και την τοποθέτησή για ένα νέο σχέδιο λύσης στο Κυπριακό, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι «θέση των ΕΔΗ είναι ότι η αναζήτηση νέου σχεδίου λύσης, ξεκινώντας από την αρχή, είναι η σίγουρη συνταγή για παραπομπή του Κυπριακού σε βάθος χρόνου, με ότι αυτό συνεπάγεται», προσθέτοντας ότι διαφωνεί με το ενδεχόμενο αναζήτησης νέου σχεδίου.

    [26] Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - Αμερικανίδα ΥΠΕΞ - Εκτακτοι - Αναπομπή νόμου

    ''Αν είχαμε κάνει έγκαιρα μια θετική πρόταση για μια ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού, τώρα δεν θα έβρισκε έδαφος η κ. Κοντολίζα Ράις να μας πιέζει από πάνω'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου προσθέτοντας πως ''δεν θα μπορούσε η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών να νουθετεί την Κυπριακή Δημοκρατία''.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Προδρόμου είπε πως ''η άστοχα ευπροσήγορη πολιτική και η συνένοχη σιωπή όταν δεν ασκήσαμε βέτο στην Τουρκία έχει τώρα ως αντίκρισμα να ασκούνται πιέσεις στην ελληνική πλευρά και να μας ζητούν να προχωρήσει η Τουρκία στην Ευρώπη όπως και να είναι''.

    Οσον αφορά το θέμα των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων, για το οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής έχει προσκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων την Παρασκευή με θέμα την αναπομπή του νόμου, ο κ. Προδρόμου είπε πως η θέση του κόμματος του ''είναι ότι μια Βουλή, η οποία έχει αποφασίσει την διάλυση της και έχει προκηρύξει εκλογές, δεν μπορεί να συνέλθει για να νομοθετήσει''.

    [27] Περδίκης - Ταλάτ - Ράις - Εκτακτοι - Διαφημιστικές πινακίδες

    Ως επιβεβαίωση της ορθότητας της γραμμής που με αποφασιστικότητα και συνέπεια ζητά μια καινούργια αρχή στο Κυπριακό με βάση τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η διάθεση της Τουρκίας να καταστεί μέλος της Ενωσης, θεωρεί τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Αναφορικά με την επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα, ο κ. Περδίκης είπε ότι αυτή οφείλεται ''στις εξελίξεις που συμβαίνουν στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο της Κύπρου και της Μέσης Ανατολής'', προσθέτοντας ότι ''αυτές οι εξελίξεις μπορούν, με συναίνεση και αποφασιστικότητα από την πλευρά μας, να τύχουν θετικής αξιοποίησης για να έχουμε θετικές επιπτώσεις στο Κυπριακό''.

    Για το θέμα των εκτάκτων ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι ''θα πρέπει πρωτίστως να ξεκαθαριστεί αν η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να επιλύσει το πρόβλημα των εκτάκτων στη βάση της ομόφωνης απόφασης των κοινοβουλευτικών κομμάτων'', προσθέτοντας ότι, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, η συνάντηση για το θέμα της ερχόμενης Παρασκευής στη Βουλή, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ''δεν θα αποδώσει θετικά''.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 26 April 2006 - 14:23:07 UTC