Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Εκθεση για τρομοκρατία - ΠΚΚ - Κύπρος
  • [02] Λονδίνο - ΕΕ - Φυσική κληρονομιά - Συνεργασία
  • [03] ΑΚΕΛ - Αδάμου - Ευρωβουλή - Συντονιστής Επιτροπής Περιβάλλοντος
  • [04] Πάφος - Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες - Αλυσίδα στηθόδεσμων
  • [05] Υπουργός Εργασίας - Πρωτομαγιάτικο μήνυμα
  • [06] ΑΚΕΛ - Εργατική Πρωτομαγιά - Διακήρυξη
  • [07] ΔΗΣΥ - Εργατική Πρωτομαγιά - Διακήρυξη
  • [08] ΔΗΚΟ - Εργατική Πρωτομαγιά - Διακήρυξη
  • [09] ΔΗΣΥ - Επέτειος ένταξης στην ΕΕ - Διακήρυξη
  • [10] ΔΗΚΟ - Επέτειος ένταξης στην ΕΕ - Διακήρυξη
  • [11] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Βρυξέλλες - Επαφές
  • [12] Ποδόσφαιρο - 25η αγωνιστική - Αποτελέσματα - Αγώνες
  • [13] και Ενωσης Νέων Παραλιμνίου, που θα πραγματοποιηθεί στο ΓΣΠ.
  • [14] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [15] Χρυσοχούς
  • [16] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Προεκλογική εκστρατεία
  • [17] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εγκαίνια Συλλόγου - Ομιλία
  • [18] Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Πρόεδρος ΝΕΔΗΚ - Δηλώσεις Αναστασιάδη
  • [19] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Δηλώσεις
  • [20] ΕΔΕΚ - ΚΑ - Απογραφή πληθυσμού
  • [21] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Μούταλλος - Στήριξη προσφύγων
  • [22] Πρόεδρος ΕΔΗ - Πόρισμα αεροπορικής τραγωδίας - Κυπριακό
  • [23] ΓΓ Οικολόγων - Πόρισμα αεροπορικής τραγωδίας - Καύσιμα - Κεραίες ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 30/04/2006

  • [01] ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Εκθεση για τρομοκρατία - ΠΚΚ - Κύπρος

    Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στην ετήσια έκθεσή του για την τρομοκρατία, υποστηρίζει ότι η οργάνωση του ΠΚΚ διατηρεί σημαντική παρουσία σε ολόκληρη την Κύπρο.

    Η έκθεση αναφέρει ότι η Κύπρος χρησιμοποιείται ως σταθμός διέλευσης και υποστήριξης για πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Ως προς την παρουσία του ΠΚΚ, η έκθεση υπολογίζει ότι 1.500 μέλη του ΠΚΚ βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές.

    Οσον αφορά τα κατεχόμενα, η έκθεση αναφέρει ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού ενεργεί ως αποτρεπτικός παράγων για την επέκταση της δραστηριότητας του ΠΚΚ.

    [02] Λονδίνο - ΕΕ - Φυσική κληρονομιά - Συνεργασία

    Μια συνάντηση αντιπροσώπων από χώρες της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στο Λονδίνο και στην οποία αντιπροσωπεύθηκε και η Κύπρος, έθεσε τις βάσεις για ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ όλων των χωρών μελών για προστασία της φυσικής και κτιριακής κληρονομιάς.

    Στην πορεία αυτής της συνεργασίας θα μπορεί να επεκταθεί η όλη προσπάθεια για να καλύπτει και την πολιτιστική κληρονομιά, πράγμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Κύπρο λόγω των καταστροφικών συνεπειών στον τομέα από την τουρκική κατοχή.

    Η συνάντηση, υπό τον γενικό τίτλο Συνάντηση Ανωτάτου Επιπέδου για την Ευρωπαϊκή Κληρονομιά, στην οποία η Κύπρος αντιπροσωπεύθηκε από την Αθηνά Αριστοτέλους Κληρίδη, Προϊστάμενη του Κλάδου Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, διοργανώθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία της βρετανικής κυβέρνησης.

    Οι εργασίες περιελάμβαναν κατάθεση εισηγήσεων και συζήτηση, κατά ομάδες, ειδικών θεμάτων όπως η φιλοσοφία διατήρησης της κληρονομιάς, τρόποι που αυτό μπορεί να γίνει και αναγκαίοι, προς αυτόν τον σκοπό, οικονομικοί πόροι.

    [03] ΑΚΕΛ - Αδάμου - Ευρωβουλή - Συντονιστής Επιτροπής Περιβάλλοντος

    Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Αδάμος Αδάμου ανέλαβε ρόλο συντονιστή εκ μέρους της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Ευρωβουλής του ΑΚΕΛ, ''πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική και τιμητική ευθύνη τόσο όσον αφορά το ΑΚΕΛ, μόλις στη δεύτερη χρονιά συμμετοχής μας στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο και για τον ίδιο τον Ευρωβουλευτή του κόμματος''.

    [04] Πάφος - Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες - Αλυσίδα στηθόδεσμων

    Ολοκληρώθηκαν χθες στην Πάφο οι προετοιμασίες για την ετοιμασία της μεγαλύτερης αλυσίδας στηθόδεσμων με στόχο την κατάρριψη του ρεκόρ Γκίνες που κατείχε η Σιγκαπούρη.

    Μέχρι σήμερα έχουν μαζευτεί 114.000 στηθόδεσμοι από την Κύπρο και κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Χθες έγινε μια τελική συνάντηση της ομάδας πρωτοβουλίας στο ξενοδοχείο Alexander the Great, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σήμερα με επίκεντρο το λιμανάκι της Πάφου.

    Σύμφωνα με την εκ των διοργανωτών Σκεύη Νεοκλέους, με βάση τον αριθμό των στηθόδεσμων που έχουν μαζευτεί, η Κύπρος θα είναι σίγουρα στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες, αφού η αλυσίδα θα ξεπεράσει τα 100 χιλιόμετρα χάριν στην ευαισθησία που επέδειξαν οι Κύπριες γυναίκες, και όχι μόνο, στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

    [05] Υπουργός Εργασίας - Πρωτομαγιάτικο μήνυμα

    Η εργατική τάξη, πιστή στα οράματα των πρωτομαρτύρων της Πρωτομαγιάς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για κοινωνική ελευθερία και δικαιοσύνη, συνεχίζει τον αγώνα για επίτευξη των στόχων της, θέτοντας τη δική της σφραγίδα στην αέναη προσπάθεια της κοινωνίας για ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο μέλλον, αναφέρει στο πρωτομαγιάτικο μήνυμα του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος.

    ''Απόλυτα προσηλωμένη στις απαράγραπτες και πανανθρώπινες αρχές και αξίες, πορεύεται τον δρόμο της ευθύνης και του καθήκοντος με δημιουργικό δυναμισμό, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προβάλλουν'', προσθέτει.

    Με τη μνήμη στραμμένη στους πρωτοστάτες του Σικάγου, ο Υπουργός απευθύνει στο μήνυμα του εγκάρδιο χαιρετισμό προς όλους τους εργαζομένους, τους ακάματους εργάτες της ανελικτικής πορείας του τόπου.

    ''Με την ευκαιρία που σήμερα μου δίνεται, εκφράζω βαθιά εκτίμηση και σεβασμό προς το συνδικαλιστικό κίνημα γιατί, πάντα πρωτοπόρο, συνεισφέρει δραστήρια, εποικοδομητικά και ουσιαστικά στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού μας και σε επίτευξη ολοένα και νέων κατακτήσεων'', αναφέρει.

    Ο κ. Ταλιαδώρος προσθέτει στο μήνυμα του ότι στις σύγχρονες συνθήκες της διευρυμένης ενιαίας αγοράς της Ευρώπης, της πλανητικής οικονομίας και της κοινωνίας της γνώσης, η Κύπρος χρειάζεται, όσο ποτέ άλλοτε, ισχυρό και ενιαίο μέτωπο για να μπορέσει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και να συνεχίσει την επιτυχημένη της πορεία.

    ''Προσδοκώ δε ότι τα διαχρονικά μηνύματα της Πρωτομαγιάς θα εξακολουθήσουν να αποτελούν στέρεη βάση πάνω στην οποία θα συνεχίσουν να εδράζονται οι μεγάλες αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης στην κυπριακή κοινωνία. Ολοι, λοιπόν, καθολικά ας παραδειγματιστούμε από τους αγώνες και τις θυσίες της γενιάς της Πρωτομαγιάς και ας αντλήσουμε δύναμη και κουράγιο στη δύσκολη πορεία μας για ένα καλύτερο μέλλον'', αναφέρει.

    Κλείνοντας το πρωτομαγιάτικο μήνυμα του, ο Υπουργός Εργασίας εύχεται σε κάθε εργαζόμενο επαγγελματική πρόοδο και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

    [06] ΑΚΕΛ - Εργατική Πρωτομαγιά - Διακήρυξη

    Το ΑΚΕΛ απευθύνει με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς συναγωνιστικό χαιρετισμό στην κυπριακή εργατική τάξη και όλους τους Κύπριους εργαζόμενους Ε/Κ, Τ/Κ, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνους.

    Στο πρωτομαγιάτικο του μήνυμα το ΑΚΕΛ ενώνει τη φωνή του με τη φωνή όλων των φιλειρηνικών δυνάμεων του πλανήτη που απαιτούν να τερματιστούν οι επιδρομικοί πόλεμοι του ιμπεριαλισμού ως αποτέλεσμα των οποίων υποφέρουν ολόκληροι λαοί, σπαταλούνται τεράστιοι πόροι που θα μπορούσαν να διατεθούν για την υλική και πνευματική ευημερία της ανθρωπότητας και διακυβεύεται η παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τη κλιμάκωση της κρίσης γύρω από πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αναφέρει.

    ''Είναι πρόδηλο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή αυτό το πρόγραμμα ετοιμάζονται να εξαπολύσουν καινούργιους επιδρομικούς πολέμους και να σύρουν την ανθρωπότητα σε νέες περιπέτειες. Το ίδιο έπραξαν άλλωστε και στο πρόσφατο παρελθόν με αφορμή είτε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είτε τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Θα ήταν τραγικό για τον κόσμο αν με ανοικτές ακόμα τις πληγές στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στα Παλαιστινιακά εδάφη προκληθεί ακόμα μια σύρραξη στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Όλοι αυτοί οι πόλεμοι, τους μόνους που εξυπηρετούν είναι τα γεωστρατηγικά συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και τα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών κολοσσών'', συμπληρώνει.

    Το ΑΚΕΛ αναφέρει πως ο κυπριακός λαός, θύμα ο ίδιος εισβολής και κατοχής καταδικάζει τα όποια πολεμοχαρή σχέδια γιατί εκτός των άλλων επιπτώσεων θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στη δική μας πάλη για επίλυση του Κυπριακού δεδομένου του ρόλου που οι ΗΠΑ αναθέτουν στην Τουρκία.

    [07] ΔΗΣΥ - Εργατική Πρωτομαγιά - Διακήρυξη

    Ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς και εκφράζει τη βαθειά του εκτίμηση προς όλους τους εργαζομένους για τη σημαντική προσφορά τους στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και προκοπή του κυπριακού λαού.

    Ο ΔΗΣΥ επισημαίνει ότι η επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς συμπίπτει με την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι ''η εναρμόνιση στα χαρτιά έχει επιτευχθεί αλλά στην πράξη υστερούμε''.

    Προσθέτει ότι ''ο Κύπριος εργαζόμενος θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος για τα δικαιώματα και τις ευθύνες τις δικές του, των εργοδοτών του και του κράτους'', σημειώνοντας ότι ''αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μιαν ολοκληρωμένη στρατηγική ενημέρωσης, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους''.

    Ο ΔΗΣΥ απευθύνει ''χαιρετισμό στους Τ/Κ εργαζόμενους με την ευχή ότι μια σύντομη επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα επανενώσει τη χώρα μας έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν τα οφέλη του κοινωνικού κεκτημένου σε ένα κράτος ευρωπαϊκό, που να προσφέρει ειρήνη, ασφάλεια, ευημερία και προκοπή''.

    [08] ΔΗΚΟ - Εργατική Πρωτομαγιά - Διακήρυξη

    Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) απευθύνει με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς χαιρετισμό τιμής και αλληλεγγύης προς όλους τους εργαζόμενους Κύπριους.

    Διαβεβαιώνει επίσης ότι, έχοντας στο επίκεντρο της πολιτικής του τον άνθρωπο, τον απλό άνθρωπο, τον εργαζόμενο και το μη προνομιούχο, θα συνεχίσει τη φιλολαϊκή κοινωνικοοικονομική πολιτική του, υπερασπιζόμενο τα δικαιώματα των εργαζομένων και συμβάλλοντας στη δημιουργία συνθηκών βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης τους.

    Το ΔΗΚΟ αναφέρει πως αναγνωρίζει και εκτιμά τη συμβολή των Κυπρίων εργαζομένων στην επίτευξη του στόχου της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη σύγκλιση της κυπριακής οικονομίας με τους όρους και τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια πορεία που θεμελιώθηκε σε πραγματικές θυσίες από πλευράς εργαζομένων.

    Με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, τιμά επίσης το συνδικαλιστικό Κίνημα της Κύπρου και αποτίει φόρο τιμής στους πρωτεργάτες των αγώνων και των διεκδικήσεων των εργαζόμενων για καλύτερες συνθήκες εργασίας και βελτίωση του εισοδήματος τους.

    [09] ΔΗΣΥ - Επέτειος ένταξης στην ΕΕ - Διακήρυξη

    Ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ''δεν αποτελεί το τέλος του δρόμου, αντίθετα σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής που θα σφραγίσει ανεξίτηλα τη μορφή και το μέλλον της Κύπρου''.

    Σε διακήρυξή του για τη δεύτερη επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι η ένταξη ''αποτελεί χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο επίτευγμα στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας'', προσθέτοντας ότι αισθάνεται ''δικαιωμένος και υπερήφανος γιατί υπήρξε η πολιτική δύναμη που έθεσε τον στόχο, χάραξε την πορεία και σφράγισε την κυπριακή ένταξη''.

    [10] ΔΗΚΟ - Επέτειος ένταξης στην ΕΕ - Διακήρυξη

    Στα δύο χρόνια της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ως ισότιμο και πλήρες μέλος, και ως αποτέλεσμα σκληρών, επίπονων μεθοδικών και αποτελεσματικών πολιτικών, διπλωματικών και νομικών προσπαθειών, η Κύπρος και ο λαός της ''πέτυχαν να διαμορφώσουν ένα κλίμα μιας καλύτερης κατανόησης των θέσεων και των ανησυχιών μας'', αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ.

    Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το κόμμα αναφέρει πως ''οι συνετοί, υπεύθυνοι και μεθοδικοί χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας στη βάση και την προέκταση της λαϊκής εντολής του 76% του κυπριακού Ελληνισμού, όπως εκδηλώθηκε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, αξιοποιούν τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα και ανοίγουν τον δρόμο για την επιδίωξη μιας σωστής λύσης το κυπριακό πρόβλημα''.

    [11] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Βρυξέλλες - Επαφές

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις Βρυξέλλες στις 3 Μαϊου και θα έχει σειρά επαφών για το Κυπριακό με την ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Ρασμούσεν, τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς, την πρώην Πρόεδρο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου-ΕΕ Μέχτιλντ Ρότε, και τον Αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζιαν Μαρίνους Βιερσμάν.

    [12] Ποδόσφαιρο - 25η αγωνιστική - Αποτελέσματα - Αγώνες

    Απόλλων και Ομόνοια ήταν οι κερδισμένοι των χθεσινοβραδινών αγώνων της 25ης και προτελευταίας αγωνιστικής του ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας.

    Ο Απόλλων ανέβηκε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, νικώντας στο Τσίρειο Στάδιο με 4-1 την ΑΕΛ, και η Ομόνοια κατέλαβε τη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα, μετά τη συντριπτική της νίκη στο ΓΣΠ με 6-2 επί της Νέας Σαλαμίνας.

    Ο αγώνας μεταξύ Ανόρθωσης και ΑΠΟΕΛ στο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' έληξε ισόπαλος 2-2.

    Μετά το αποτέλεσμα αυτό, ο ΑΠΟΕΛ κατέβηκε στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Στους άλλους χθεσινούς απογευματινούς αγώνες το ΘΟΪ ηττήθηκε στη Λακατάμεια με 0-3 από τον ΑΠΟΠ/Κινύρας, η ΑΕΚ νίκησε στο ΓΣΖ με 3-1 την ΑΠΕΠ και ο Εθνικός Αχνας νίκησε στο Δασάκι με 4-2 τον Διγενή.

    Η 25η αγωνιστική ολοκληρώνεται σήμερα με τον αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού

    [13] και Ενωσης Νέων Παραλιμνίου, που θα πραγματοποιηθεί στο ΓΣΠ.

    [14] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    ΑΚΕΛ - Κυπριανού - ΔΗΣΥ - Βάση Ακρωτηρίου - Βρυξέλλες - Πλατεία

    [15] Χρυσοχούς

    Οι χθεσινές προτάσεις του ΔΗΣΥ αποκαλύπτουν τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα και πλέον κατοχυρώνεται ως κόμμα αντιλαϊκό, το οποίο στοχεύει στο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις αυτές στην καταπληκτική τους πλειοψηφία, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ευνοούν τις εταιρείες και τους ψηλά αμειβόμενους, ενώ ταυτόχρονα στερούν από το κράτος έσοδα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κοινωνικές παροχές στα στρώματα εκείνα του λαού, τα οποία έχουν ανάγκη από τη στήριξη του κράτους.

    Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του στον αγώνα των κατοίκων των γειτνιαζουσών κοινοτήτων με τη Βάση Ακρωτηρίου και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα τα οποία προκαλούνται από την παρουσία των Βρετανικών Βάσεων και τον τρόπο λειτουργίας τους είναι πάρα πολλά που έχουν να κάνουν με την εργασία, τις συχνές ασκήσεις που γίνονται από πλευράς Βάσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων και τις κεραίες, από τις οποίες οι Βάσεις, οι Βρετανοί και οι σύμμαχοι τους κατασκοπεύουν γειτονικούς λαούς, κάτι με το οποίο το ΑΚΕΛ διαφωνεί.

    Αναφορικά με την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι ''υπάρχει μια προσπάθεια από κάποια ΜΜΕ να μειώσουν την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στις Βρυξέλλες, τις συναντήσεις που είχαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και τις εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώσαμε για τους κοινούς αγώνες Ε/Κ και Τ/Κ'', και πρόσθεσε ότι ''η προσπάθεια αυτή είναι και αστεία και σίγουρα θα πέσει στο κενό για έναν απλούστατο λόγο, ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ ήταν απόλυτα επιτυχημένη με σωστό περιεχόμενο και στάλθηκαν τα σωστά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις''.

    Ο κ. Κυπριανού, απαντώντας σε όσους διερωτούνται ποιος κάλυψε τα έξοδα της αποστολής, ανέφερε ότι ουδέποτε αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ στο εξωτερικό χρησιμοποιούν λεφτά από τον οποιοδήποτε άλλο και συμπλήρωσε ότι ούτε ένα σεντ δεν έχει πληρώσει η Βουλή για κάλυψη των εξόδων της αποστολής και κάλεσε αυτούς που διερωτούνται να ψάξουν να βρουν πόσο κοστίζουν τα ταξίδια του Προέδρου της Βουλής στο εξωτερικό.

    Αναφορικά με την απαγόρευση να τοποθετηθούν τραπεζάκια στην πλατεία της Πόλης Χρυσοχούς, ο κ. Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ θεωρεί λανθασμένη και άστοχη την απόφαση αυτή, διότι η τοποθέτηση αυτή έχει συνδεθεί με τον χαρακτήρα της πλατείας του συγκεκριμένου Δήμου και αποτελεί το σημείο έλξης των τουριστών, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης για να τερματιστεί η δίωξη εκείνων που χρησιμοποιούν την πλατεία για ανάπτυξη του τουρισμού.

    [16] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Προεκλογική εκστρατεία

    Ικανοποίηση από τη μέχρι τώρα πορεία της προεκλογικής εκστρατείας του ΔΗΣΥ εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επισκέφθηκε το περίπτερο του ΔΗΣΥ στη λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία.

    ''Η προεκλογική εκστρατεία πάει αρκετά καλά. Οι ταχύτητες αυξάνουν και έχω την ελπίδα ότι στο τέλος με την επιτάχυνση θα υπάρξει και ανάλογος τερματισμός. Εκείνος που επιταχύνει και είναι καλά γυμνασμένος και προετοιμασμένος τερματίζει και πρώτος'', είπε.

    Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι στόχος του κόμματός του είναι ''το καλό της Κύπρου''.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνοδευόταν από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Ευρωβουλευτή Γιαννάκη Κασουλίδη και άλλους βουλευτές του κόμματος.

    [17] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εγκαίνια Συλλόγου - Ομιλία

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν προοιωνίζουν στο παρόν στάδιο κάποιες πρωτοβουλίες, ανέφερε χθες το βράδυ από τη Λεμεσό ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δήλωσε πως η ενίσχυση του κόμματος, μέσα από την ψήφο των πολιτών, θα δώσει ισχυρή φωνή στον πολίτη.

    Σε ομιλία του στο πλαίσιο των εγκαινίων του ιδιόκτητου οικήματος του Εθνικού Συλλόγου Καψάλου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''είμαστε μπροστά σε εξελίξεις που δεν είναι όσο ευχάριστες θα θέλαμε, εξελίξεις που δεν προοιωνίζουν στο άμεσο παρόν τουλάχιστον κάποιες πρωτοβουλίες, ώστε να δούμε το συντομότερο να ξεκινά ένας διάλογος ουσίας, για να ξαναδούμε την πατρίδα μας να ενώνεται, για να δούμε τα κατοχικά στρατεύματα να αποχωρούν και τους πρόσφυγες να επιστρέφουν''.

    ''Απέχουμε τρεις εβδομάδες από καθοριστικές εκλογές και δεν έχω αμφιβολία ότι όλος αυτός ο κόσμος, που σαν μέλισσες εργάζονται σε αυτήν την εθνική κυψέλη, θα δώσουν και πάλι το παρόν τους, θα συστρατευθούν, θα ενισχύσουν την παράταξη, θα ενισχύσουν τη φωνή του πολίτη, έτσι ώστε να είμαστε αποτελεσματικότεροι και να συμβάλλουμε μέσα από τις δικές μας παρεμβάσεις, στις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται από την κυβέρνηση, σε εκείνους που ο λαός εξέλεξε, έτσι ώστε να δούμε καλύτερες ημέρες'', πρόσθεσε.

    Ανέφερε επίσης πως ο ΔΗΣΥ θα είναι τεκμηριωμένος στην κριτική του και με συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής.

    [18] Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Πρόεδρος ΝΕΔΗΚ - Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Στη σημασία που έχει η ενίσχυση της νεολαίας για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος στον τόπο, αναφέρθηκε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    ''Δεν υπάρχει μέλλον σε έναν τόπο εάν το μέλλον δεν το σχεδιάσουμε μαζί με τους νέους και να πορευτούμε μαζί τους, γιατί τους ανήκει'', δήλωσε ο κ. Κλεάνθους, ο οποίος μαζί με την ηγεσία της νεολαίας του ΔΗΚΟ επισκέφθηκε σήμερα περίπτερο του κόμματος στη λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία.

    Ο κ. Κλεάνθους αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που θα γίνουν για τα 30χρονα του ΔΗΚΟ, για το φετινό έτος νεολαίας, καθώς και για τα δύο χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, λέγοντας ότι το κόμμα συνεχίζει τους αγώνες του ''με την Κύπρο στην καρδιά και το βλέμμα στο μέλλον, πιο αισιόδοξα με τη νέα γενιά''.

    Πρόσθεσε ότι το κόμμα θα ενθαρρύνει τους νέους στη διαμόρφωση της νέας ιστοσελίδας του κόμματος, ενώ παράλληλα θα κάνει εκστρατεία για συλλογή χρημάτων, μέρος των οποίων θα διατεθεί για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών.

    Ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ Νέστορας Νέστορος είπε ότι στις 2 Μαϊου η νεολαία του κόμματος διοργανώνει μια συναυλία για να εορτάσει το έτος νεολαίας με τον μαέστρο Μίμη Πλέσσα και τους τραγουδιστές Δημήτρη Μπάση και Εύη Καπάταη, τα καθαρά έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο ίδρυμα Αροδαφνούσα.

    [19] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Δηλώσεις

    Την πρόταση του ΚΣ ΕΔΕΚ για εισαγωγή δέκα σημείων ως περίγραμμα των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού, επανέφερε χθες ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου και επανέλαβε ότι το σχέδιο Ανάν πρέπει οριστικά να τεθεί στο περιθώριο των κυπριακών εξελίξεων.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ομήρου είπε πως τα σημεία αυτά θα πρέπει να κατατεθούν ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας ''με στόχο τη διαμόρφωση μιας διαπραγματευτικής βάσης για μελλοντικές συνομιλίες χωρίς τα επαχθή βάρη του παρελθόντος περιλαμβανομένου του σχεδίου Ανάν που πρέπει οριστικά να τεθεί στο περιθώριο των κυπριακών εξελίξεων''.

    Τα σημεία αυτά είναι ο τερματισμός της τουρκικής και κάθε άλλης ξένης στρατιωτικής κατοχής, ο τερματισμός των επεμβατικών εγγυητικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών, η διασφάλιση της λειτουργικότητας του κράτους με κατοχυρωμένη τη διάκριση των συντεταγμένων εξουσιών, διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων Κυπρίων και Ευρωπαίων πολιτών ενώπιον του ΕΔΑΔ, διασφάλιση της οικονομικής ενότητας της χώρας και διασφάλιση της απρόσκοπτης συμμετοχής της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλειας, κάτι που, όπως είπε ο κ. Ομήρου, σημαίνει υποβολή αίτησης για συμμετοχή της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, γιατί μετά τη Μάλτα, που υπέβαλε αίτηση, η Κύπρος είναι πλέον η μόνη χώρα που μένει εκτός του μηχανισμού.

    Στον δεκάλογο της ΕΔΕΚ περιλαμβάνονται επίσης ο εποικισμός και ύπαρξη ενός αξιόπιστου μηχανισμού για απομάκρυνση και ανακοπή της ροής εποίκων, ο σεβασμός της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους από τις όποιες διεθνείς συνθήκες που θα επισυναφθούν στη συμφωνία λύσης, οι αποτελεσματικές εγγυήσεις για εφαρμογή της λύσης και ο σεβασμός της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    ''Ηρθε η ώρα να αναλάβουμε αυτή την πρωτοβουλία για να οδηγήσουμε εμείς τις εξελίξεις και για να πάψουν οι όποιοι κακόπιστοι τρίτοι να ισχυρίζονται ότι δήθεν η Κυπριακή Δημοκρατία ή η ε/κ πλευρά δεν κινούνται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας προϋποθέσεων για τη λύση'', κατέληξε.

    [20] ΕΔΕΚ - ΚΑ - Απογραφή πληθυσμού

    Η παρατεταμένη κρίση και το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία της εταιρείας, περιλαμβανομένου και του τομέα της ασφάλειας των πτήσεων, δήλωσε ο κ. Ομήρου, καλώντας την κυβέρνηση, τους αρμόδιους φορείς και την εταιρεία να λάβουν προληπτικά μέτρα ''εδώ και τώρα''.

    Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι είναι για την προπαγανδιστική μηχανή της τ/κ ηγεσίας και της Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί η αυριανή απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι η απογραφή είναι άνευ σημασίας και περιεχομένου, καθώς απογραφή πληθυσμού μπορεί να γίνει μόνο κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ ή άλλου έγκυρου διεθνούς ή περιφερειακού οργανισμού.

    [21] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Μούταλλος - Στήριξη προσφύγων

    Στην ανάγκη εκπόνησης και υλοποίησης σχεδίων στήριξης των προσφύγων, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας σήμερα το πρωί σε συγκέντρωση στον Μούταλλο.

    Στο πλαίσιο αυτό, είπε, και σε σχέση με τα στεγαστικά προγράμματα που εφαρμόζονται, το ΚΣ ΕΔΕΚ εισηγείται την αναβάθμιση της υποδομής και των κατοικιών σε όλους τους συνοικισμούς που δημιουργήθηκαν στα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή ώστε η διαβίωση σε αυτούς να μην υστερεί από τους λοιπούς οικισμούς.

    Το Κίνημα, συνέχισε ο κ. Ομήρου, εισηγείται την αναπροσαρμογή των κριτηρίων στέγασης/αυτοστέγασης των προσφύγων και σημαντική αύξηση της παρεχόμενης οικονομικής βοήθειας στα διάφορα στεγαστικά σχέδια αυτοστέγασης σε ιδιόκτητα ή κυβερνητικά οικόπεδα και για την αγορά έτοιμης κατοικίας ή διαμερίσματος ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές αυξήσεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

    Ανέφερε επίσης πως οι περισσότεροι προσφυγικοί οικισμοί έχουν καταντήσει γηροκομεία, για αυτό η ΕΔΕΚ εισηγείται τη διαφοροποίηση των κριτηρίων ώστε να δοθεί το δικαίωμα σε νεαρά ζευγάρια στέγασης σε κυβερνητικούς οικισμούς.

    [22] Πρόεδρος ΕΔΗ - Πόρισμα αεροπορικής τραγωδίας - Κυπριακό

    Εάν πραγματικά αληθεύουν οι φήμες ότι κάποιοι μεθοδεύουν για μετά τις εκλογές τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου, αυτό θα αποτελεί σκάνδαλο υψίστης μορφής, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο έκθεσης βιβλίου αφιερωμένης στη Διεθνή Ημέρα Βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στο εκλογικό επιτελείο των ΕΔΗ στη Λεμεσό, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως ''μας ξενίζει το γεγονός ότι η δημοσιοποίηση του πορίσματος καθυστερεί παρά τις ενδείξεις και τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τους αρμόδιους στο παρελθόν''.

    ''Εάν πραγματικά αληθεύουν αυτές οι φήμες, αυτό θα αποτελεί σκάνδαλο υψίστης μορφής. Σημαίνει ότι κάποιοι αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κάποιοι προσπαθούν να συσκοτίσουν τα πράγματα, κάποιοι θέλουν τον κυπριακό λαό να έχει λειψή πληροφόρηση για τα διάφορα προβλήματα που τον απασχολούν'', είπε.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ δήλωσε πως ''δύο χρόνια μετά τα δημοψηφίσματα, η στασιμότητα και η αποτελμάτωση συνεχίζεται, η δική μας πλευρά αρνείται επίμονα να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων για να έχουμε μια νέα πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα το Κυπριακό να παραπέμπεται σε βάθος χρόνου και μπροστά μας να προκύπτουν μόνο τεχνικές επιτροπές και θέματα καθημερινότητας''.

    ''Χρειάζεται επιτέλους πέραν του να κατακεραυνώνουμε την κ. Ράις - και καλά κάνουμε - και άλλους ηγέτες διεθνώς, να φροντίσουμε να ανακτήσουμε τη διεθνή μας αξιοπιστία, να επανακτήσουμε τη διεθνή αλληλεγγύη, αυτή που ήταν η σημαία και το κάστρο του αγώνα μας για πάνω από 30 χρόνια και με βάση την οποία κατορθώσαμε να διατηρήσουμε την κρατική οντότητα αυτού του τόπου'', συμπλήρωσε.

    [23] ΓΓ Οικολόγων - Πόρισμα αεροπορικής τραγωδίας - Καύσιμα - Κεραίες

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε χθες ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης οποιανδήποτε προσπάθεια καθυστέρησης στη δημοσιοποίηση του πορίσματος για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου για προεκλογικούς σκοπούς.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στη Λεμεσό για τις βιολογικές επιδράσεις από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ο κ. Περδίκης είπε πως το Κίνημα θεωρεί απαράδεκτη ''οποιανδήποτε σκέψη να μην παρουσιαστεί το πόρισμα για το τραγικό ατύχημα της 14ης Αυγούστου, όταν θα είναι έτοιμο, για λόγους προεκλογικούς''.

    ''Η πληροφόρηση που υπάρχει είναι ότι ενδεχομένως κάποιοι σκέφτονται να μην παρουσιαστεί το πόρισμα για να μην επηρεάσει την εξέλιξη του προεκλογικού αγώνα και αυτό μας τρομάζει και θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι απαιτούμε αμέσως, μόλις ετοιμαστεί το πόρισμα για το τραγικό ατύχημα, να παρουσιαστεί στη δημοσιότητα και να διοριστεί αμέσως η ανεξάρτητη επιτροπή για την απονομή των ευθυνών και να οδηγηθούν οι ένοχοι για αυτό το έγκλημα στη δικαιοσύνη'', συμπλήρωσε.

    Ο κ. Περδίκης, αναφερόμενος στις αυξήσεις των καυσίμων, είπε πως υπάρχει εύλογη υποψία για αισχροκέρδεια των εταιρειών πετρελαιοειδών και διερωτήθηκε ''πώς είναι δυνατόν σε ελάχιστες ημέρες να αγοράζουμε εμείς ακριβό καύσιμο ενώ ξέρουμε όλοι ότι αυτά τα καύσιμα είναι αποθηκευμένα για εβδομάδες πριν στις δεξαμενές των εταιρειών πετρελαιοειδών και είναι αγορασμένα με την παλαιότερη τιμή η οποία είναι πιο χαμηλή''.

    ''Υπάρχει μια βάσιμη υποψία πως ουσιαστικά οι εταιρείες και οι πρατηριούχοι μας πωλούν ακριβότερα τα καύσιμα που αυτοί αγόρασαν φθηνότερα, για αυτό θα πρέπει να διερευνηθούν πλήρως αυτές οι υποψίες και να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών'', πρόσθεσε.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 30 April 2006 - 14:23:06 UTC