Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-05-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - ''Απογραφή''
  • [02] Εκπρόσωπος - Γαλλία - Δημοσίευμα
  • [03] ΣΕΚ - ΤΟΥΡΚ-ΣΕΝ - Πρωτομαγιά - Εκδήλωση
  • [04] ΠΕΟ - Εργατική Πρωτομαγιά
  • [05] ΔΕΟΚ - Πρωτομαγιά - Διακήρυξη
  • [06] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [07] ΓΓ ΑΚΕΛ - ΠΕΟ - Πρωτομαγιά - Χαιρετισμός
  • [08] ΑΚΕΛ - Λονδίνο - Κυπριακό
  • [09] ΔΗΣΥ - 30χρονα - Αναστασιάδης - Κληρίδης
  • [10] Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κύπρος - ΕΕ - Πρωτομαγιά
  • [11] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κοινωνική συνοχή
  • [12] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εγκαίνια συλλόγου «Νέα Γενιά» Ομιλία
  • [13] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εργατική Πρωτομαγιά
  • [14] ΕΥΡΩΔΗ - Ενταξη ΕΕ
  • [15] ΑΔΗΚ - Ενταξη στην ΕΕ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 02/05/2006

  • [01] Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - ''Απογραφή''

    Η λεγόμενη απογραφή που διενεργήθηκε από το κατοχικό καθεστώς τα κατεχόμενα στοχεύει σε παραποίηση, εκ νέου, των δημογραφικών δεδομένων στα κατεχόμενα και στην παρουσίαση εποίκων ως Τ/Κ και ουδεμία πολιτική αξία έχει, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Αυτή η ενέργεια των κατοχικών αρχών δεν έχει άλλο σκοπό από το να παραποιήσει ξανά τα δημογραφικά δεδομένα στα κατεχόμενα και να παρουσιάσει σίγουρα αριθμό εποίκων ως Τ/Κ, ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «δεν έχει καμία πολιτική αξία η απογραφή που έγινε στα κατεχόμενα» σημειώνοντας ότι «στα κατεχόμενα πρέπει να γίνει απογραφή, αλλά μέσα από αντικειμενικές διαδικασίες, με ξένους παρατηρητές και με τρόπο που να μπορεί να αποδώσει ειλικρινά την εικόνα που υπάρχει στα κατεχόμενα».

    [02] Εκπρόσωπος - Γαλλία - Δημοσίευμα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση βρίσκεται σε διπλωματική αντιπαράθεση με τον Πρεσβευτή της Γαλλίας στη Λευκωσία, σε σημείο που έχει ζητήσει την αντικατάστασή του και ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένη με την κυπριακή κυβέρνηση.

    Σημείωσε πως τέτοια «δημοσιεύματα μόνο ζημιά προκαλούν στον τόπο γιατί δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις για πολύ λεπτά ζητήματα για τα οποία έπρεπε όλοι να επιδεικνύουμε προσοχή».

    «Το δημοσίευμα αποτελεί αποκύημα φαντασίας, είναι αναληθές και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα», είπε ο κ. Λιλλήλας, προσθέτοντας πως «οι σχέσεις της Κύπρου με τη Γαλλία είναι εξαίρετες».

    [03] ΣΕΚ - ΤΟΥΡΚ-ΣΕΝ - Πρωτομαγιά - Εκδήλωση

    Η επανένωση της Κύπρου θα αποβεί προς όφελος όλων των Κυπρίων εργαζομένων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και γενικά όλων όσων διαβιούν σε ολόκληρη την Κύπρο, αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΤΟΥΡΚΣΕΝ το οποίο εγκρίθηκε με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

    Στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται μεταξύ άλλων η προσήλωση των δύο συντεχνιών για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, στη βάση ενός ομόσπονδου δημοκρατικού συστήματος, που θα στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, με απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασισμένης σε μια ενοποιημένη οικονομία χωρίς διακρίσεις.

    [04] ΠΕΟ - Εργατική Πρωτομαγιά

    Η ΠΕΟ τίμησε την εργατική Πρωτομαγιά με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της στη Λευκωσία, με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των αφανών ηρώων που βρίσκεται στον περίβολο του οικήματος και πορεία προς την Πλατεία Ελευθερίας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης. Επίσης διαβάστηκε ψήφισμα.

    Στην εκδήλωση της ΠΕΟ συμμετείχαν και κατάθεσαν στεφάνια εκτός από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και τον ΓΓ της ΠΕΟ, οι Υπουργοί Εργασίας Χρίστος Ταλιαδώρος, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, ο Πρόεδρος της Ντεβίς Μεχμέτ Σεϊς, ο ΓΓ του κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιτζιάν και οι Πρεσβευτές της Κούβας και της Παλαστινιακής Αρχής στη Λευκωσία.

    [05] ΔΕΟΚ - Πρωτομαγιά - Διακήρυξη

    Η πρώτη του Μάη είναι μια μέρα μνήμης και τιμής για τους σκληρούς και μακρόχρονους ταξικούς αγώνες των εργαζομένων για μια καλύτερη ζωή, αλλά και αφετηρία για νέους στόχους και διεκδικήσεις, σημειώνει η ΔΕΟΚ σε διακήρυξή της για την Εργατική Πρωτομαγιά.

    Η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι μέσα στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον, οι Κύπριοι εργαζόμενοι πρέπει να πληροφορούνται σωστά για τις νέες εναρμονιστικές νομοθεσίες, καθώς διαπιστώνεται ότι επικρατεί άγνοια σε ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων.

    Προσθέτει ότι το εργατικό κίνημα της ΔΕΟΚ χαράζει μια νέα πορεία για την προστασία των εργαζομένων με επίκεντρο το δικαίωμα των νέων ανθρώπων για εργασία, την επίτευξη ισότητας αντρών και γυναικών σε όλους τους τομείς, την προστασία του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, την ασφάλεια και υγεία στους χώρους εργασίας, το κοινωνικό εισόδημα, την ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην αγορά εργασίας, την προστασία αλλοδαπών εργαζομένων που υφίστανται εκμετάλλευση, την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

    [06] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [07] ΓΓ ΑΚΕΛ - ΠΕΟ - Πρωτομαγιά - Χαιρετισμός

    Οι Κύπριοι εργαζόμενοι είναι σε καλύτερη μοίρα από πολλούς άλλους εργαζομένους στον κόσμο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της ΠΕΟ.

    Πρόσθεσε ότι, «με κοινούς αγώνες στους οποίους το ΑΚΕΛ και η Αριστερά έχουν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο κατορθώσαμε να απαλλάξουμε τον τόπο από την συναγερμική διακυβέρνηση», η οποία όπως είπε, «παραμένει λάτρης και φορέας του νεοφιλελευθερισμού στην Κύπρο».

    Αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές, είπε ότι η μεγαλύτερη εγγύηση για να διευρυνθούν οι κατακτήσεις των εργαζομένων, είναι ένα ισχυρό ΑΚΕΛ και ένα ισχυρό Λαϊκό Κίνημα, και κάλεσε όλους να εργαστούν στις τρεις βδομάδες που έμειναν μέχρι τις εκλογές για επιτύχουν το στόχο, επιβεβαιώνοντας ότι το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις είναι η μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική δύναμη του τόπου με υψηλά μάλιστα ποσοστά.

    «Είμαι βέβαιος ότι συνεχίζοντας τη σκληρή δουλειά που ήδη κάμνουμε θα επιτύχουμε αυτό το στόχο για το καλό της Κύπρου και του λαού μας. Ο λαός μας με μπροστάρηδες του εργαζόμενους θα δώσει μέσα από την κάλπη ισχύ στην ισχύ του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, δυναμώνοντας έτσι τη δική του δύναμη για επανένωση του νησιού μας, για ειρήνη και ευημερία για όλους», σημείωσε.

    [08] ΑΚΕΛ - Λονδίνο - Κυπριακό

    Το ΑΚΕΛ θα εξακολουθήσει να εργάζεται για να αξιοποιηθεί η κινητικότητα που δημιουργήθηκε από τη συνάντηση του Παρισιού, ώστε οι δυο κοινότητες να συναντηθούν και να συζητήσουν τα θέματα της καθημερινότητας αλλά και τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού, δήλωσε στο Λονδίνο ο Φανής Χριστοδούλου, Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας και μέλος του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Γραμματέας του κόμματος.

    Ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος μιλούσε στην πρωτομαγιάτικη χοροεσπερίδα του Παραρτήματος του ΑΚΕΛ στη Βρετανία, είπε ότι στόχος πρέπει να είναι η μείωση του χάσματος μεταξύ των δυο πλευρών και η κατάλληλη προετοιμασία για επανάληψη των συνομιλιών στο πιο ψηλό επίπεδο, στα πλαίσια του ΟΗΕ, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

    Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, συνέχισε, πρέπει ν ανταποκριθούν θετικά χωρίς να θέτουν όρους στη διαδικασία του Παρισιού. Το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να εργάζεται για συμφωνημένη λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και του ευρωπαϊκού δικαίου.

    [09] ΔΗΣΥ - 30χρονα - Αναστασιάδης - Κληρίδης

    Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Λευκωσία, παρουσία εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων, μουσική εκδήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού για τον εορτασμό των 30χρονων του.

    Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης που άρχισε στις 20.00 στο αμφιθέατρο Μακαρίου Γ' στον Στρόβολο τιμήθηκε ο επίτιμος πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και θα μιλήσει ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης. Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης ήταν η συναυλία της γνωστής τραγουδίστριας Βίκυ Λέανδρος, η οποία έφτασε στην Κύπρο για το σκοπό αυτό με το συγκρότημά της.

    Με την ευκαιρία των 30χρονων του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο κ. Αναστασιάδης παρέθεσε το μεσημέρι γεύμα προς τιμήν των μελών της αντιπροσωπείας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.

    [10] Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κύπρος - ΕΕ - Πρωτομαγιά

    O Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους εξέφρασε την πεποίθηση πως «έστω συγκρατημένα μέσα από μια αυστηρά ελεγχόμενη πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη είναι δυνατό να ανοίξει και ο δρόμος για μια σωστή λύση στο Κυπριακό πρόβλημα».

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και κληθείς να προβεί σε έναν απολογισμό με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την ενταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Κλεάνθους είπε πως «σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι απλώς ένα ισότιμο μέλος αλλά ένα ιδιαίτερα σεβαστό μέλος που κέρδισε αξιοπιστία» τόσο με πρόγραμμα σύγκλησης και με την ένταξη στην ΟΝΕ όσο και με την ετοιμότητα που επέδειξε «για την ευρωζώνη κάτι που στηρίζει την κυπριακή λίρα αντί όπως εφημολογείτο ότι θα μπορούσε να υποτιμηθεί».

    Πρόσθεσε ακόμα πως ένας άλλος θετικός απολογισμός είναι ότι «όχι μόνο έχουμε αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που ακολούθησε τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, αλλά αντίθετα σήμερα ολοένα και περισσότερο γίνονται κατανοητές οι ανησυχίες της ε/κ πλευράς και μάλιστα πετύχαμε αρκετά που αποτυπώνονται και στη συμφωνία του Παρισιού».

    [11] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κοινωνική συνοχή

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ θα εργαστεί σκληρά για τις αναγκαίες αλλαγές που θα βάλουν την Κύπρο σε τροχιά ανάπτυξης, ευημερίας, προόδου και κοινωνικής συνοχής, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας σε εκδήλωση τελετής εγκαινίων του Συλλόγου Νέα Γενιά στη Λεμεσό, ο κ. Ομήρου είπε ότι πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του κράτους και ο δημοκρατικός έλεγχος κάθε εξουσίας.

    Δεύτερος στόχος, πρόσθεσε, πρέπει να είναι μια ανταγωνιστική και κοινωνικά προσανατολισμένη κοινωνία και τρίτος η προώθηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και η εισαγωγή και διάδοση νέων τεχνολογιών και της διά βίου εκπαίδευσης.

    Ο κ. Ομήρου έκανε επίσης λόγο για αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη, διαφύλαξη του περιβάλλοντος και ανάδειξη του πολιτισμού της Κύπρου.

    [12] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εγκαίνια συλλόγου «Νέα Γενιά» Ομιλία

    Έκκληση προς τους Τουρκοκύπριους να κλείσουν τα αυτιά τους στις προτροπές και την καθοδήγηση της Άγκυρας και να συστρατευθούν για τον τερματισμό της κατοχής και για μια Κύπρο που να ανήκει στο σύνολο του λαού της, απηύθυνε χθες βράδυ ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του αθλητικού, μορφωτικού συλλόγου «Νέα Γενιά», στη Λεμεσό, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως «συμπληρώνονται 2 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η ένταξη αναχαίτισε και ματαίωσε εις μέγιστο βαθμό τους τουρκικούς σχεδιασμούς εις βάρος της Κύπρου και ταυτόχρονα αναβάθμισε και ενίσχυσε το αίσθημα ασφάλειας του κυπριακού λαού στο σύνολό του, Ε/Κ και Τ/Κ».

    «Είναι μια μέρα που απευθύνουμε έκκληση προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να κλείσουν τα αυτιά τους στις προτροπές και την καθοδήγηση της Άγκυρας και να συστρατευθούν μαζί μας στον κοινό αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής και για μια Κύπρο που να ανήκει στο σύνολο του λαού της, για να συμμετάσχουν και οι ίδιοι στα πλεονεκτήματα που προϋποθέτει η συμμετοχή της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», πρόσθεσε.

    [13] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εργατική Πρωτομαγιά

    Στην ανάγκη διαφύλαξης του θεσμού πλήρους απασχόλησης και το μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε εκδήλωση στην Πάφο για την Εργατική Πρωτομαγιά.

    Ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι οι συνθήκες εργασίας, η απασχόληση, οι συλλογικές συμβάσεις και τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα διέρχονται φάση κρίσιμων αλλαγών.

    Γι' αυτό, πρόσθεσε, είναι αναγκαία η υλοποίηση μέτρων για αποτροπή συμπίεσης των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

    Ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό η ΕΔΕΚ εισηγείται την εφαρμογή στην πράξη της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη σύσταση Εργατικών Συμβουλίων Επιχειρήσεων, την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής πρακτικής για νομική ρύθμιση και καθολική εφαρμογή ελάχιστου επιπέδου όρων απασχόλησης μέσα από τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις, την κατοχύρωση και προστασία του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων και την ενίσχυση υφιστάμενων θεσμών Τριμερούς Συνεργασίας.

    [14] ΕΥΡΩΔΗ - Ενταξη ΕΕ

    Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η ΕΥΡΩΔΗ παρατηρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει χαράξει ούτε ακολουθεί μια συγκροτημένη ευρωπαϊκή στρατηγική και αδυνατεί να δημιουργήσει πολιτικές συμμαχίες και να χτίσει ερείσματα μέσα στον πρόσφορο ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο.

    «Αντί να ακολουθήσει και να μετουσιώσει σε πολιτική την εντολή των πολιτών στο Δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει εγκλειστεί σε μια λογική που απλά εξυπηρετεί το ΑΚΕΛ να ξεπεράσει τις εσωτερικές του ρωγμές και αντιφάσεις. Δεν είναι όμως γι αυτό που αγωνίστηκε η Κύπρος να μπει στην Ευρώπη», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [15] ΑΔΗΚ - Ενταξη στην ΕΕ

    Η Κύπρος, αναφέρει το ΑΔΗΚ, δύο χρόνια μετά την ένταξή της στην ΕΕ, μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

    ''Δύο χρόνια μετά την ένταξη στην ΕΕ και χάρη στην ωριμότητα, την αποφασιστικότητα και την αγωνιστική αντίσταση και περιφρόνηση στις απειλές και εκβιασμούς, μέσα και έξω από την Κύπρο, που επέδειξε ο λαός μας απορρίπτοντας με συντριπτική πλειοψηφία το σχέδιο Ανάν, μπορούμε σήμερα να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το ΑΔΗΚ, εκφράζει επίσης τη δέσμευσή του ότι θα συνεχίσει να είναι πρωταγωνιστής στις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού, επιδιώκοντας μια λύση στο Κυπριακό, που να σέβεται, να προστατεύει και να κατοχυρώνει στην πράξη τα στοιχειώδη δικαιώματα κάθε ελεύθερου πολίτη στην Ενωμένη Ευρώπη.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 2 May 2006 - 14:23:06 UTC