Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-05-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Εθνική επέτειος Πολωνίας
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αίγυπτος - Επίσημη επίσκεψη
  • [03] Συμβουλευτική Επιτροπή Αποδήμων - Ιακώβου - Εναρξη
  • [04] Πρόεδρος Βουλής - Ρωσίδα αξιωματούχος
  • [05] Σαρρής - Κομισιόν - Ευρώ - Υπογραφή συμφωνίας
  • [06] Επιτροπή - Κοινοτική οδηγία - Διακίνηση
  • [07] Βρετανία - ΝEPOMAK - Επιστολή - Τζακ Στρο
  • [08] Μαυρομμάτης - Επιτροπή ΟΗΕ - Επανεκλογή
  • [09] Κύπριοι Ευρωβουλευτές - Τουρκία
  • [10] Υπουργός Συγκοινωνιών - Αμβούργο - Ναυτιλία
  • [11] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Επαναληπτικοί αγώνες
  • [12] Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [13] Βουλευτικές εκλογές
  • [14] Βουλευτικές εκλογές - Υποβολή υποψηφιοτήτων
  • [15] ΓΓ ΑΚΕΛ - ΓΓ ΕΔΟΝ - Θεματική περίοδος νεολαίας
  • [16] ΑΚΕΛ - Υπουργός Εργασίας - Υπόμνημα
  • [17] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΓΓ ΑΚΕΛ - Γυναίκες
  • [18] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - 30χρονα ΔΗΣΥ - Εκδήλωση
  • [19] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Γενικός Ελεγκτής - Συνάντηση
  • [20] ΔΗΣΥ - Ποδόσφαιρο
  • [21] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - ΕΕ - Απογραφή
  • [22] ΔΗΚΟ - ΝΕΔΗΚ - Συναυλία - Πλέσσας
  • [23] Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Απογραφή πληθυσμού
  • [24] ΚΣ ΕΔΕΚ - Επέτειος ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
  • [25] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Υγεία
  • [26] Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Απογραφή - Τιμές καυσίμων
  • [27] ΓΓ Οικολόγων - ΠΟΠ - ΕΕ
  • [28] ΕΥΡΩΔΗ - Προδρόμου - Ποδοσφαιρικά σωματεία - Φορολογία - Στεγαστικό ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 03/05/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Εθνική επέτειος Πολωνίας

    Οι σχέσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ βελτιώνονται συνεχώς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο δεξίωσης για την εθνική επέτειο της Πολωνίας.

    ''Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών βελτιώνονται συνεχώς και οι σχέσεις είναι καλές όταν υπάρχουν καλές εξηγήσεις. Θέλουμε συνεργασία και φιλία με τις ΗΠΑ αλλά δεν πρόκειται για αυτό να θυσιάσουμε αυτά που θεωρούμε βασικά εθνικά μας συμφέροντα'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι μετά τη συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Ελεύθερος Τύπος'' οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ οδηγούνται προς ρήξη.

    Ερωτηθείς κατά πόσον προτίθεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να έχει επαφές με τον Πρόεδρο ή την Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι για τα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν έχει συνεννόηση με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

    ''Δεν ζήτησα καμμιά φορά επαφή. Εχω συνεννοήσεις με τον Πρέσβη εδώ. Νομίζω ότι είναι ένας πάρα πολύ καλός Πρέσβης και είναι αποτελεσματική η υπηρεσία του στην Κύπρο'', σημείωσε.

    Αναφερόμενος στην εθνική επέτειο της Πολωνίας, χαρακτήρισε τη χώρα αυτή ως μιαν από τις σημαντικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις Κύπρου και Πολωνίας είναι αρκετά καλές.

    ''Οι σχέσεις μας είναι αρκετά καλές και συνεχώς αναπτύσσονται και νομίζω ότι πρέπει να τιμήσουμε την εθνική επέτειο της Πολωνίας, για αυτό είμαι εδώ'', κατέληξε.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αίγυπτος - Επίσημη επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει απόψε στην Αίγυπτο όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Αιγύπτιου ομολόγου του Χόσνι Μουμπάρακ.

    Η επίσκεψη είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί Κύπριος Πρόεδρος στην Αίγυπτο ύστερα από την επίσκεψη του Προέδρου Μακαρίου το 1966.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η επίσκεψη αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο φίλων χωρών, και κατά τη διάρκειά της θα υπογραφεί σημαντικός αριθμός διμερών συμφωνιών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συναντήσεις με τον κ. Μουμπάρακ, τον Πρωθυπουργό Αχμέντ Ναζίφ, τον Πρόεδρο του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου Αχμέντ Φάθι Σορούρ και τον Μεγάλο Ιμάμη του Αλ Αζάρ.

    Θα συναντήσει, επίσης, τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, θα προσφωνήσει τους πρεσβευτές των κρατών μελών του Συνδέσμου, και θα επισκεφθεί τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, καθώς και τη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, όπου και θα δωρίσει μεγάλο αριθμό βιβλίων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτο Ζακχαίο, τον Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου Τάσο Τζιωνή και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

    [03] Συμβουλευτική Επιτροπή Αποδήμων - Ιακώβου - Εναρξη

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου κήρυξε χθες την έναρξη των εργασιών της εννεαμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής των Αποδήμων Κυπρίων, στην οποία εκπροσωπούνται οι Ομοσπονδίες Αποδήμων Κυπρίων.

    Η συνάντηση είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, στα πλαίσια τριμηνιαίων επαφών και ενημέρωσης με σκοπό την προβολή και προώθηση του εθνικού θέματος.

    Ο κ. Ιακώβου προέβη σε μιαν αναλυτική αναδρομή/ενημέρωση για το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τη συνάντηση των Παρισίων, η οποία χαρακτηρίσθηκε ως ορόσημο στην παραπέρα πορεία του Κυπριακού.

    [04] Πρόεδρος Βουλής - Ρωσίδα αξιωματούχος

    Στον ''καθοριστικό ρόλο'' που μπορεί να διαδραματίσει η Ρωσία, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προς την κατεύθυνση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος δέχθηκε την Ελεονόρα Μιτροφάνοβα, Διευθύντρια του Ρωσικού Κέντρου Διεθνούς Επιστημονικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας, που υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης του υψηλού επιπέδου σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο, σημείωσε, επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία.

    Η διάσταση αυτή, ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, ενισχύεται περαιτέρω από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και του ουσιαστικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ.

    [05] Σαρρής - Κομισιόν - Ευρώ - Υπογραφή συμφωνίας

    Κύπρος και Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψουν στις 5 Μαΐου συμφωνία χρηματοδότησης της εκστρατείας ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών για το ευρώ.

    Οπως δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, η συμφωνία θα υπογραφεί μεταξύ του ιδίου και του Επιτρόπου για Οικονομικά και Νομισματικά θέματα Χόακιν Αλμούνια στο πλαίσιο της συνόδου του Συμβουλίου Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN).

    Πρόσθεσε ότι η εκστρατεία πληροφόρησης του κοινού για το ευρώ θα χρηματοδοτηθεί κατά ένα μεγάλο μέρος από την ΕΕ και θα υλοποιηθεί σύντομα μετά την υπογραφή μέχρι την εισαγωγή του ευρώ την 1ην Ιανουαρίου 2008.

    ''Οπως ξέρετε, το θέμα της έγκαιρης και της έγκυρης ενημέρωσης του κοινού είναι ένας από τους βασικούς στόχους για την επιτυχή και ομαλή εισαγωγή του ευρώ. Εχουμε ετοιμάσει ένα επικοινωνιακό σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ'', ανέφερε ο κ. Σαρρής.

    Ερωτηθείς αν γίνονται σκέψεις είτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε από τον ίδιο για μετάθεση της χρονολογίας ένταξης της Κύπρου στο ευρώ με δεδομένη ενδεχόμενη νέα πρωτοβουλία από τα Ηνωμένα Εθνη για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Σαρρής ανέφερε πως ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όπως όλοι μας έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να προετοιμαστούμε πολύ σωστά για την επανένωση του νησιού μας'', προσθέτοντας ότι ''επομένως, κοιτάζουμε με μεγάλη προσοχή τα οικονομικά θέματα''.

    [06] Επιτροπή - Κοινοτική οδηγία - Διακίνηση

    Δραστική μείωση των διατυπώσεων στην ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών στο εσωτερικό της ΕΕ προβλέπει η νέα κοινοτική οδηγία, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαΐου.

    Η οδηγία για το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης ενσωματώνει 10 κανονισμούς και αφορά περίπου 7 εκατ. κοινοτικών υπηκόων, οι οποίοι ζουν και εργάζονται σε χώρα διαφορετική από εκείνη της καταγωγής τους.

    Η βασική αλλαγή που εισάγει η οδηγία είναι η υποχρέωση ενός κράτους μέλους να χορηγεί μόνιμη παραμονή σε υπηκόους άλλων κρατών μελών, που εργάζονται στην επικράτειά του πάνω από πέντε χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τις οικογένειές τους. Μετά την πενταετία δεν θα απαιτείται καμμία προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαμονής.

    [07] Βρετανία - ΝEPOMAK - Επιστολή - Τζακ Στρο

    H νεολαία της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων Μεγάλης Βρετανίας ΝEPOMAK, σε επιστολή προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο με πέραν των 2.500 υπογραφών, καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου ως εγγυήτρια χώρα για την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα του νησιού, και να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας λύσης που θα εξασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

    Στην επιστολή, εκφράζονται ανησυχίες για την μη βοηθητική προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού παρά τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης συνάντησης του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Παρίσι.

    [08] Μαυρομμάτης - Επιτροπή ΟΗΕ - Επανεκλογή

    Πρόεδρος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων εξελέγη και για τα δύο επόμενα χρόνια ο τέως Πρέσβης Ανδρέας Μαυρομμάτης, κατά την έναρξη της 36ης Συνόδου της Επιτροπής στη Γενεύη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Επιτροπή εδρεύει στη Γενεύη, συνέρχεται δύο φορές ετησίως, εξετάζει τις εκθέσεις των κρατών μελών και υποβάλλει συγκεκριμένες παρατηρήσεις και συστάσεις προς τα κράτη μέλη, ενώ εξετάζει και προσφυγές από άτομα όπου ισχυρίζονται παραβίαση των δικαιωμάτων τους, όπως βασανιστήρια και σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση.

    [09] Κύπριοι Ευρωβουλευτές - Τουρκία

    Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές Μάριος Ματσάκης, Γιαννάκης Μάτσης και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης μεταβαίνουν σήμερα στην Τουρκία, ώστε να παραστούν στις συνεδριάσεις της Αντιπροσωπείας της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη.

    [10] Υπουργός Συγκοινωνιών - Αμβούργο - Ναυτιλία

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου αναχωρεί σήμερα για το Αμβούργο της Γερμανίας, ένα από τα σημαντικότερα ναυτιλιακά κέντρα παγκοσμίως.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Θράσου θα είναι ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση για την ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας στο γερμανικό χώρο, που διοργανώνεται από τη γερμανική τράπεζα Beremberg και την κυπριακή ναυτιλιακή εταιρεία Interorient Navigation Co. Ltd. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν σημαντικότατοι παράγοντες του τραπεζικού και ναυτιλιακού τομέα της Γερμανίας.

    [11] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Επαναληπτικοί αγώνες

    Διεξάγονται το απόγευμα οι επαναληπτικοί αγώνες της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Στις 17.00, στο ΓΣΖ Λάρνακας, θα γίνει ο αγώνας μεταξύ της ΑΕΚ και της Αθλητικής Ενωσης Πάφος, ενώ στις 19.00, στο ΓΣΠ, θα διεξαχθεί το ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων μεταξύ της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ.

    Στους πρώτους αγώνες, η ΑΕΚ απέσπασε στην Πάφο ισοπαλία 1 - 1 από την ΑΕ Πάφος και ο τυπικά γηπεδούχος ΑΠΟΕΛ υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 3 - 3 από την Ομόνοια.

    [12] Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Σε νέα υψηλότερα επίπεδα τιμών κατά τα τελευταία πεντέμισι χρόνια ανήλθε χθες η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, οδηγώντας και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στην πρώτη συνάντηση του μήνα Μαϊου σε σημαντική άνοδο της τάξης του 2,21%. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.748,71 μονάδες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να κλείνει στις 4,42 λίρες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 4,75 εκατομμύρια λίρες, εκ των οποίων τα 2,42 εκ. λίρες αφορούσαν συναλλαγές για τη μετοχή της Κύπρου.

    Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,22% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος ανήλθε στις 935,63 μονάδες.

    [13] Βουλευτικές εκλογές

    [14] Βουλευτικές εκλογές - Υποβολή υποψηφιοτήτων

    Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

    Οκτώ κομματικοί συνδυασμοί με πλήρη σύνθεση, τρεις με λιγότερους υποψηφίους και ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα υποβάλουν τις υποψηφιότητες τους στους Εφόρους Εκλογής στην οικεία Eκλογική Περιφέρεια τους από τις 09.00 μέχρι τις 12.30.

    Σήμερα θα υποβληθούν και οι υποψηφιότητες για την Εκλογή των Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων, στο Γραφείο του Εφόρου Εκλογής, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

    Γενικός Εφορος διορίστηκε ο Λάζαρος Σαββίδης, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, και Βοηθός Γενικός Εφορος Εκλογών διορίστηκε ο Δημήτρης Δημητρίου, Υπεύθυνος της Υπηρεσίας Εκλογών.

    Θα λειτουργήσουν περίπου 1.250 εκλογικά κέντρα, τουλάχιστον 60 περισσότερα από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, λόγω αύξησης του πληθυσμού.

    Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν επίσης 270 Τ/Κ σε 30 περίπου εκλογικά κέντρα, ενώ τα πρώτα επίσημα κομματικά αποτελέσματα αναμένεται να είναι γνωστά γύρω στις 21:00.

    Για την εξασφάλιση έδρας θα χρειαστεί περίπου το 1,78% των εγκύρων ψηφοδελτίων ή γύρω στις 12.000 ψήφοι με υπολογισμένο τον τελικό αριθμό συμμετοχής και εγκύρων ψηφοδελτίων.

    [15] ΓΓ ΑΚΕΛ - ΓΓ ΕΔΟΝ - Θεματική περίοδος νεολαίας

    Το ΑΚΕΛ αγκάλιασε και αγκαλιάστηκε από τη νεολαία ως η πολιτική δύναμη της προόδου και της προοπτικής, αφού ανέκαθεν αφουγκραζόταν τις έγνοιες, τις αγωνίες, τους προβληματισμούς, τις προσδοκίες και τα οράματα της νέας γενιάς, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσιάσθηκαν οι εκδηλώσεις της ΕΔΟΝ για τη θεματική περίοδο νεολαίας.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ακόμα ότι η αριστερά αντιπαλεύει με συνέπεια ''τη δεξιά συντηρητική πολιτική που σπρώχνει τους νέους στην απάθεια, την υποταγή, τον συμβιβασμό, την ιδιοτέλεια και τον αποπροσανατολισμό από τα υπαρκτά προβλήματα κάθε εποχής''.

    Αφού δήλωσε συγκινημένος που βρισκόταν μεταξύ ΕΔΟΝιτών και ΕΔΟΝίτισσων καθώς ο ίδιος διετέλεσε για δέκα χρόνια Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ, είπε πως ''στα δέκα χρόνια της νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ υπήρξε μπροστάρης στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς από την αντινεανική πολιτική της δεξιάς παράταξης''.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ''τα νιάτα της Κύπρου δεν θα επιτρέψουν να γυρίσουμε πίσω στην εποχή του αυταρχισμού και του ετσιθελισμού, στα χρόνια της παραγνώρισης και του παραγκωνισμού της νεολαίας και στη μετατροπή της σε ουραγό στο κοινωνικό γίγνεσθαι''.

    ''Οι νέοι δεν γυρίζουν πίσω στα χρόνια της διαπαιδαγώγησης της νεολαίας με τον εθνικισμό, τον γριβισμό και τη μισαλλοδοξία, σε ιδεολογήματα που δυστυχώς με αμείωτη ένταση συνεχίζει να καλλιεργεί ο ΔΗΣΥ στους Συναγερμικούς νέους, όπως για ακόμη μια φορά τούτο καταγράφηκε στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία βλέπει κανείς και δεν πιστεύει ότι συμβαίνουν στη σημερινή εποχή'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    [16] ΑΚΕΛ - Υπουργός Εργασίας - Υπόμνημα

    Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις, υπό τον ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια, επέδωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με τον Υπουργό Εργασίας Χρίστο Ταλιαδώρο υπόμνημα με τις θέσεις του ΑΚΕΛ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τις εργασιακές σχέσεις, τα προβλήματα των εργαζομένων και τα ζητήματα κοινωνικής ευημερίας.

    Στο υπόμνημα το ΑΚΕΛ παρατηρεί ότι ο τομέας των εργασιακών σχέσεων δέχεται πιέσεις και στην Κύπρο όπως και σ ολόκληρη την Ευρώπη και από πλευράς του μεγάλου κεφαλαίου είναι εμφανής η επίθεση ενάντια στην οργάνωση και στις συλλογικές συμβάσεις.

    Προσθέτει ότι η ελεύθερη διακίνηση Ευρωπαίων εργαζομένων χρησιμοποιείται από τους εργοδότες ως μέσο για υπόσκαψη των μισθών και των ωφελημάτων που προνοούν οι συλλογικές συμβάσεις καθώς χρησιμοποιούνται κοινοτικοί και γενικότερα αλλοδαποί εργαζόμενοι ως φτηνή εργατική δύναμη και αναφέρει ότι αυτή η κατάσταση τείνει να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Το ΑΚΕΛ διατυπώνει τη στήριξη του στις θέσεις που προβάλλει το συνδικαλιστικό κίνημα για περαιτέρω νομοθετική προστασία του δικαιώματος οργάνωσης των εργαζομένων, στη θεσμοθέτηση μέτρων που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν και να σέβονται την οργάνωση και τη συλλογική σύμβαση, και στη θεσμοθέτηση διαδικασίας έτσι που επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν αλλοδαπούς να υποχρεώνονται να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις.

    Εξηγεί ότι στηρίζει τις προτάσεις αυτές γιατί έτσι προστατεύονται οι ξένοι από την εκμετάλλευση ως φτηνής εργατικής δύναμης και ταυτόχρονα οι Κύπριοι από τις πιέσεις που ασκούνται πάνω τους να εργάζονται χωρίς οργάνωση, με χαμηλούς μισθούς.

    Αφού αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης δεν σχεδιάστηκε κανένα μέτρο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα δημιουργούσε η ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων μετά την ένταξη, το ΑΚΕΛ προσθέτει πως η νέα κυβέρνηση χειρίστηκε σωστά το θέμα της ανεργίας λαμβάνοντας μέτρα που διατήρησαν ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο 4% και περιόρισαν την ανεργία στο 3,7% κατά μέσο όρο για το 2005.

    [17] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΓΓ ΑΚΕΛ - Γυναίκες

    «Η συκοφαντία στην πολιτική με ενοχλεί», δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, κάνοντας λόγο για κάποιους που εκμεταλλεύονται αγνά αισθήματα οπαδών ομάδων για να κατασυκοφαντούν πολιτικούς τους αντιπάλους, οι οποίοι, όπως είπε, καλά θα κάνουν να ασχοληθούν με πολιτικές ιδέες.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι ο ΔΗΣΥ με αδιάκοπους ρυθμούς καλλιεργεί στη νεολαία τον εθνικισμό και τον γριβισμό, ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε τι άλλο «θα σκαρφιστεί ο φίλος Δημήτρης για να συσπειρώσει τους οπαδούς του».

    Σε ερώτηση για το επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας, λαμβάνοντας υπόψη της τις δηλώσεις από τα δύο μεγάλα στρατόπεδα, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ότι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Μπορεί να λέγονται υπερβολές, μπορεί να υπάρχουν ευφάνταστες κινδυνολογίες από κάποιους αλλά είναι μέσα στο παιγνίδι το πολιτικό, δεν βλέπω να έχουν εκτραχυνθεί τα πράγματα».

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είπε, ωστόσο, ότι κάποιοι με ανέντιμο τρόπο προσπαθούν ακόμα και το ποδόσφαιρο να το εμπλέξουν στην πολιτική και «καλά κάνουν να μην εκμεταλλεύονται τα αισθήματα των αγνών οπαδών των ομάδων και να συνειδητοποιήσουν ότι ανάλογες μέθοδοι θα πλήξουν τους ίδιους».

    Ο κ. Αναστασιάδης προέβη σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε το μεσημέρι στο ΣΚΑΛΙ Αγλαντζιάς με ομάδα γυναικών στο πλαίσιο των επαφών του ΔΗΣΥ υπό τον γενικό τίτλο «Μαζί σχεδιάζουμε το μέλλον».

    [18] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - 30χρονα ΔΗΣΥ - Εκδήλωση

    Ο ΔΗΣΥ ήταν, είναι και θα είναι πάντα πρωτοπόρος στον αγώνα για μια Κύπρο ενωμένη, δίχως συρματοπλέγματα και δίχως στρατό κατοχής, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ αγωνίζεται για μια Κύπρο, όπου οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ''θα ζουν και θα συνδημιουργούν σε μια ευρωπαϊκή πατρίδα που τα σύνορα της θα είναι η κάθε σπιθαμή των ακρογιαλιών της''.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΔΗΣΥ το βράδυ της Δευτέρας για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, στην παρουσία του πρώην Πρόεδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, προσκεκλημένων από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και εκπροσώπων κυπριακών κομμάτων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο ΔΗΣΥ ''οδήγησε με σιγουριά και εθνική αυτοπεποίθηση τη χώρα μας στην ΕΕ, στάθηκε και συνεχίζει να στέκεται με υπευθυνότητα και αξιοπιστία απέναντι στο μεγάλο εθνικό μας ζήτημα''.

    Το πρόσφατο, συνέχισε, ισχυρό ψήφισμα του ΕΛΚ για το Κυπριακό αποτελεί απόδειξη της αξιοπιστίας του κύρους, της αποτελεσματικότητας'' του ΔΗΣΥ και στο διεθνές πεδίο, και ''αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την δικαίωση των προσδοκιών κάθε Ελληνοκύπριου πολίτη''.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''στη νέα εποχή τα κόμματα μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος, θα πρέπει να σκύψουν με περισσότερο ενδιαφέρον πάνω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης στην καθημερινότητά του'', προσθέτοντας ότι τα κυπριακά κόμματα ''πρέπει να αλλάξουν, να σταθούν πρωτοπόρα στον εκσυγχρονισμό του κράτους, της πολιτικής ζωής και της κοινωνίας''.

    [19] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Γενικός Ελεγκτής - Συνάντηση

    Την ευαρέσκειά του για το έργο που επιτελεί η Γενικός Ελεγκτής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και γενικότερα η υπηρεσία της, ανεξάρτητα του ποιοι κυβερνούν, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από συνάντησή του γραφεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με την κ. Γιωρκάτζη.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στόχος της επίσκεψης στην Υπηρεσία ήταν να εκφράσει ο ΔΗΣΥ με την παρουσία του τη στήριξή του στους ανεξάρτητους θεσμούς ''αλλά και την ευαρέσκειά μας για το έργο που επιτελεί, ανεξάρτητα του ποιοι κυβερνούν, η Γενικός Ελέγκτής και γενικότερα η υπηρεσία της''.

    Εχουμε εκφράσει, συνέχισε, την ευαρέσκειά μας, εκφράζουμε τη στήριξη μας και θα συνεχίσουμε να την εκφράζουμε με κάθε τρόπο.

    ''Το έχουμε υπερτονίσει ότι θέλουμε να στηρίξουμε θεσμούς ανεξάρτητους, οι οποίοι συμβάλλουν στη χρηστή διοίκηση και στη διαφύλαξη του δημόσιου χρήματος'', είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος κατά την επίσκεψη στην κ. Γιωρκάτζη συνοδευόταν από βουλευτές και υποψήφιους βουλευτές του κόμματος.

    Η κ. Γιωρκάτζη, αφού ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία είναι, όπως είπε, ''μια ανεξάρτητη και εντελώς ακομμάτιστη υπηρεσία'', ελέγχει υπουργεία, υπηρεσίες, Δήμους, Κοινότητες, ημικρατικούς οργανισμούς εκ μέρους και για λογαριασμό των πολιτών.

    Υπό αυτή την έννοια, συνέχισε, είμαστε πάντα πρόθυμοι να ακούσουμε εισηγήσεις, ιδέες, απόψεις για την καλύτερη λειτουργία μας, με στόχο να ανταποκριθούμε όσο το δυνατό με μεγαλύτερη επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις προσδοκίες του κοινού για μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία.

    Η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι η Υπηρεσία καλωσορίζει κάθε εισήγηση από όπου και αν προέρχεται και ευχαρίστησε για τη στήριξη που παρέχουν στην Υπηρεσία τα κόμματα και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

    [20] ΔΗΣΥ - Ποδόσφαιρο

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με ανακοίνωσή του καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο ''τις ενέργειες ορισμένων κύκλων οι οποίοι με κίνητρο δικά τους μικροκομματικά συμφέροντα, προσπαθούν με την αποστολή μηνυμάτων και με τον ύπουλο τρόπο του ψιθύρου, να αναμίξουν το κόμμα και αξιωματούχους του εις την διαμόρφωση των πρόσφατων καθοριστικών αποτελεσμάτων των ποδοσφαιρικών αγώνων του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας''.

    Ο ΔΗΣΥ αναφέρει πως ''στόχος τους είναι να πλήξουν το κόμμα, αλλά ταυτόχρονα και να ευνοήσουν τους εαυτούς τους, εκμεταλλευόμενοι την μεγάλη και αγνή αγάπη των οπαδών του ΑΠΟΕΛ για την ομάδα τους''.

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός προσθέτει ότι ''ουδέποτε είχε ή θα είχε ανάμιξη στο ποδόσφαιρο με τον τρόπο που υπαινίσσονται κάποιοι''.

    ''Τους καλούμε να αφήσουν ήσυχο τον ΑΠΟΕΛ να διαδραματίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στα αθλητικά δρώμενα του τόπου όπως τον έταξε η ιστορία του και όπως είμαστε βέβαιοι θα διαδραματίζει πάντοτε. Ταυτόχρονα να αφήσουν το Δημοκρατικό Συναγερμό και τους αξιωματούχους του μακριά και έξω από τους υποχθόνιους σχεδιασμούς τους'', προσθέτει η ανακοίνωση.

    [21] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - ΕΕ - Απογραφή

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους σχολιάζοντας δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ ότι η απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα δεν έγινε για να ικανοποιήσει τους Ε/Κ και πως έγινε βάσει των κανόνων της ΕΕ, είπε ότι ''δεν τους στοιχίζει τίποτα να ισχυριστούν την όποια ανακρίβεια'' και πως ''τούτο είναι εξακριβωμένο ακόμα και από δικές τους ομολογίες όταν εβρίσκοντο στην αντιπολίτευση''.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, ο κ. Κλεάνθους πρόσθεσε πως ''ακόμη και τα πιο επίσημα και αντικειμενικά στοιχεία που κατά καιρούς ήταν στην κατοχή μας, ακόμη και η απλή λογική του ρυθμού αύξησης γεννήσεων στα κατεχόμενα καταδεικνύει αυτό που βρήκε και αποτύπωσε μέσα στην έκθεσή του πολύ ξεκάθαρα ο κ. Λάκσο, (πρώην Εισηγητής της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα του εποικισμού των κατεχομένων από Τούρκους έποικους Φιλανδός Γιάκο Λάκσο), ο οποίος ήταν ο πιο αντικειμενικός αναλυτής-εισηγητής του θέματος''.

    ''Απλά ότι και να λέει ο κ. Σογιέρ τα λέει για να καλύψουν το μέγα θέμα, το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι συνιστά μια από τις πιο σοβαρές παραβιάσεις, η αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα σε μια χώρα, ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται με τη βία, την πολεμική όπως έπραξε και η Τουρκία'', ανέφερε.

    Οσον αφορά την αύξηση των τιμών στα καύσιμα, ο κ. Κλεάνθους είπε πως ''όχι μόνο παρακολουθούμε αλλά συζητούμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, με τον Υπουργό Οικονομικών που πρωτίστως έχει τον πρώτο λόγο για να διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά και να δει τις δυνατότητές μας''.

    [22] ΔΗΚΟ - ΝΕΔΗΚ - Συναυλία - Πλέσσας

    Η νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος (ΝΕΔΗΚ) διοργάνωσε χθες βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου συναυλία για τα 30χρονα του κόμματος με τη συμμετοχή του συνθέτη Μίμη Πλέσσα και των τραγουδιστών Δημήτρη Μπάση και Εύης Καπάταη, τα καθαρά έσοδα της οποίας θα δοθούν στο Ιδρυμα Καρκινοπαθών "Αροδαφνούσα".

    Ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ Νέστορας Νέστορος δήλωσε, σε διάσκεψη Τύπου στη Λευκωσία, ότι η νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος στέλλει το δικό της μήνυμα μέσω της μουσικής για την ανάγκη δημιουργίας μιας κοινωνίας "με πραγματικά κοινωνικό πρόσωπο".

    Ο κ. Νέστορος καλωσόρισε στην Κύπρο τους συντελεστές της συναυλίας και κάλεσε τους Κύπριους μουσικόφιλους να αγκαλιάσουν την αποψινή συναυλία, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια του Ετους Νεολαίας.

    Ο Νίκος Κλεάνθους, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, είπε ότι στη συναυλία αυτή συνταιριάζεται πράγματι τον τερπνό μετά του ωφελίμου.

    [23] Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Απογραφή πληθυσμού

    Στην πραγματικότητα αυτό που επιχειρήθηκε με την απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα ήταν η νομιμοποίηση του εποικισμού που αποτελεί έγκλημα πολέμου με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης του 1949, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Δήμο Εγκωμης, και κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ ότι η απογραφή πληθυσμού δεν γίνεται για να ικανοποιηθούν οι Ε/Κ, και ότι θα βγουν πολύ σημαντικά στοιχεία από αυτήν, ο κ. Ομήρου είπε πως «πρόκειται για μια καλοστημένη επιχείρηση, παραποίηση της αλήθειας και των πραγματικών στοιχείων εν σχέση με τα πληθυσμιακά δεδομένα στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου».

    «Στην πραγματικότητα αυτό που επιχειρήθηκε ήταν η νομιμοποίηση του εποικισμού που αποτελεί έγκλημα πολέμου με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης του 1949. Εμείς ως ΕΔΕΚ έχουμε ήδη καταγγείλει σήμερα με επιστολές μας προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ηγέτες και προς τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αυτή την παράνομη ενέργεια του ψευδοκράτους και των κατοχικών αρχών. Ζητούμε την παρέμβασή τους για τη διενέργεια μιας φερέγγυας και αξιόπιστης απογραφής κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ, της ΕΕ ή του Συμβουλίου της Ευρώπης», πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ ο κ. Ομήρου απέστειλε προς τους Προέδρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γιώργο Παπανδρέου, Πολ Ρασμούσεν και Μάρτιν Σούλτς επιστολές με τις οποίες καταγγέλλει τη λεγόμενη απογραφή στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Στις επιστολές ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρει ότι στόχος των κατοχικών αρχών είναι ''η συμπερίληψη των εποίκων στον τουρκοκυπριακό πληθυσμό και η νομιμοποίηση του εποικισμού ο οποίος συνιστά έγκλημα πολέμου με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης του 1949''.

    [24] ΚΣ ΕΔΕΚ - Επέτειος ένταξης Κύπρου στην ΕΕ

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ τιμά τη δεύτερη επέτειο της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ''αποτέλεσε το μεγαλύτερο πολιτικό και διπλωματικό επίτευγμα του Ελληνισμού μετά την τραγωδία του 1974'', αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινήματος.

    Η ένταξη ματαιώνει εις μέγιστον βαθμόν τους στόχους της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και ενισχύει αποφασιστικά το αίσθημα ασφάλειας του κυπριακού λαού, προσθέτει η ανακοίνωση.

    Ταυτόχρονα, αναφέρει, δημιουργούνται οι δυνατότητες για αξιοποίηση του νέου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος για προώθηση δίκαιης, δημοκρατικής και ευρωπαϊκών προδιαγραφών λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Η ΕΔΕΚ προτείνει όπως μέσω της ΕΕ και των αρμοδίων συλλογικών θεσμικών οργάνων γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες, όπως διορισμός ανωτάτου κύρους Ευρωπαίου πολιτικού ως ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, ο οποίος θα έχει την ευθύνη έναντι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προβαίνει σε εισηγήσεις και προτάσεις και να εκφράζει απόψεις που σχετίζονται με τις βασικές παραμέτρους της λύσης, για να είναι συμβατή με το αξιακό σύστημα της Ένωσης και τους κανόνες δικαίου που συναποτελούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές συμβάσεις και συνθήκες.

    Ακόμη να επιδιωχθεί μέσα από σωστή προετοιμασία και διμερείς και πολυμερείς επαφές, σε ένα προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθετηθεί δέσμη αρχών που πρέπει να διέπει τη λύση του Κυπριακού, για να είναι εφικτή η λειτουργία της Κύπρου μέσα στην Ενωση, στη βάση των θεμελιωδών αρχών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε και λειτουργεί η ΕΕ.

    [25] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Υγεία

    Τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών, το οποίο θα προσφέρει αξιόπιστες υπηρεσίες στους πολίτες των γειτονικών χωρών, υποστηρίζει το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Εγκωμη, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι ο τομέας της υγείας αποτελεί την αιχμή της κοινωνικής πολιτικής και δείκτης ευημερίας του λαού.

    Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο κ. Ομήρου, η ΕΔΕΚ προωθεί δύο άλλους σημαντικούς στόχους και συγκεκριμένα την εφαρμογή ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και προσδοκίες του Κύπριου πολίτη, για αξιοπρεπείς και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόληψης, φροντίδας και περίθαλψης, και την ίδρυση Ιατρικής Σχολής η οποία θα συμβάλει στην αναβάθμιση του επιπέδου της προσφερόμενης περίθαλψης στον λαό.

    ''Η ΕΔΕΚ δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί μέσα και έξω από τη Βουλή για να προχωρήσει η μεγαλόπνοη μεταρρυθμιστική αυτή πολιτική που θα αναβαθμίσει το επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο και θα καταστήσει τη χώρα μας περιφερειακό ιατρικό κέντρο'', κατέληξε ο κ. Ομήρου.

    [26] Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Απογραφή - Τιμές καυσίμων

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα προβλέπει ότι η επόμενη κίνηση του κατοχικού καθεστώτος, μετά την απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα, θα είναι η εικονική, μερική αποχώρηση στρατευμάτων για λόγους εντυπωσιασμού, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

    ''Γι΄ αυτό προτείνουμε η δική μας πλευρά να ζητήσει συζήτηση χρονοδιαγράμματος μείωσης των στρατευμάτων'', είπε ο κ. Συλλούρης στη διάρκεια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    Ο κ. Συλλούρης είπε ότι ''αγνοήθηκε η πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Κόμματος για την απογραφή στα κατεχόμενα'' και πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα δεν συμφωνεί με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιώργο Λιλλήκα ''για μηδενικές επιπτώσεις'' από την απογραφή.

    Προβλέπουμε, συνέχισε, ότι η επόμενη κίνηση του κατοχικού καθεστώτος είναι η εικονική, μερική αποχώρηση στρατευμάτων για λόγους εντυπωσιασμού.

    [27] ΓΓ Οικολόγων - ΠΟΠ - ΕΕ

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι το κίνημά του στηρίζει τα αιτήματα των πολυτέκνων και ιδιαίτερα αυτά τα οποία σχετίζονται με τη μητρότητα.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνάντησης που είχε με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων (Π.Ο.Π.), ο κ. Περδίκης είπε πως ''η πολιτεία οφείλει να διευκολύνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη γυναίκα - μητέρα και την οικογένεια, ώστε να μπορεί να λειτουργεί μέσα στη σύγχρονη κοινωνία, με τρόπο που να μη δρα κατασταλτικά στην απόκτηση τέκνων''.

    Αυτό έχει να κάνει, πρόσθεσε, με την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αλλά και με το δικαίωμα των ζευγαριών αλλά και των μονογονικών οικογενειών να αποκτούν και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε συνθήκες που να διασφαλίζουν μια καλή ποιότητα ζωής.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάγησαν απόψεις που αφορούν τα αιτήματα για στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών (όπως είναι το επίδομα μάνας, το χορήγημα εθνοφρουρού, η αύξηση της φοιτητικής χορηγίας, η αύξηση του επιδόματος τεκνών κ.α.).

    [28] ΕΥΡΩΔΗ - Προδρόμου - Ποδοσφαιρικά σωματεία - Φορολογία - Στεγαστικό

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε πως το κόμμα του επαναφέρει την πρόταση να αποκλεισθεί με νόμο η ανάμιξη κομματικών στελεχών στα διοικητικά των ποδοσφαιρικών σωματείων, προσθέτοντας πως θα πρέπει το ΑΚΕΛ να παραιτηθεί από τον πειρασμό να αποκομίζει κομματικό όφελος από τον ποδοσφαιρικό ενθουσιασμό.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Προδρόμου είπε πως ''η κομματική διάσταση διατρέχει ακόμη τις κερκίδες και κάποτε σμίγει με τα ποδοσφαιρικά πάθη'', για να προσθέσει πως ''είναι κοινό μυστικό ότι από την πλευρά της αριστεράς γίνεται μια κεντρική διαχείριση''.

    ''Δεν είναι τυχαίο που τα εκτός Λευκωσίας σωματεία που δεν ελέγχονται από την αριστερά θεωρούν ως τίτλο τιμής και προσπαθούν να επιβληθούν στον ΑΠΟΕΛ, ενώ η Ομόνοια το παίζει παγκύπρια ομάδα'', ανέφερε.

    Οσον αφορά τις χθεσινές συζητήσεις με αφορμή την Πρωτομαγιά για το βιοτικό επίπεδο και την ευημερία των εργαζομένων, ο κ. Προδρόμου είπε πως ''επικράτησε μεγάλη υποκρισία'', σημειώνοντας πως ''με ευθύνη της κυβέρνησης και του συνόλου των παραδοσιακών κομμάτων, το φορολογικό σύστημα στην Κύπρο εξακολουθεί να είναι σκανδαλωδώς άνισο και άδικο''.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 3 May 2006 - 14:23:09 UTC