Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-05-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αίγυπτος - Υπογραφή συμφωνιών
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Μουμπάρακ - Αραβικός Σύνδεσμος
  • [03] Αίγυπτος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επισκέψεις
  • [04] ΥΠΕΞ Κύπρου και Αιγύπτου - Συνάντηση
  • [05] Υπουργός Εμπορίου - Υπουργός Πετρελαίου Αιγύπτου
  • [06] Καραμανλής - Ερντογάν - Συνάντηση - Κυπριακό
  • [07] Θεσσαλονίκη - Ερντογάν - Διαδήλωση Κυπρίων
  • [08] Γκιουλ - Lagendijk - ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας
  • [09] ΕΔΑΔ - Βασανιστήρια - Καταδίκη Τουρκίας
  • [10] Γραφείο Ευρωβουλής στην Κύπρο - Τουρκία - ΕΕ - Αγία Σοφία
  • [11] ''Ημέρα της Ευρώπης'' - Πρέσβειρα Αυστρίας - Ζαμπέλας - Πρόγραμμα
  • [12] Αντηλιακά - Προστασία καταναλωτών - Επιτροπή
  • [13] Ευρωβουλή - Αδάμου - Εκθεση
  • [14] ΕΕ - Υπουργός Οικονομικών - ECOFIN - Σύνοδος
  • [15] Βία στα γήπεδα - Ομάδα Εργασίας - Συνέντευξη Τύπου
  • [16] Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος - Αύξηση επενδυτικού ενδιαφέροντος
  • [17] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [18] Βοηθός Εφορος Εκλογών - Ψηφοδέλτια - Σύσκεψη με υποψηφίους
  • [19] ΑΚΕΛ - Χριστόφιας - Βουλευτικές εκλογές - Ποσοστά
  • [20] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πανεπιστήμιο Κύπρου - Προεκλογική εκστρατεία
  • [21] ΔΗΣΥ - Στέλλα Κυριακίδου - Οικογένεια - Κοινωνικές Υπηρεσίες
  • [22] Πρόεδρος ΝΕΔΗΣΥ - Νεολαία - Κυβέρνηση
  • [23] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Κυπριακό - Βουλευτικές εκλογές - Απόδημοι
  • [24] Βρυξέλλες - Ομήρου - Συναντήσεις
  • [25] ΚΣ ΕΔΕΚ - Κουταλιανός - Εκλογές - Πολιτική - Ποδόσφαιρο
  • [26] Πάφος - Δημήτρης Συλλούρης - Περιοδεία
  • [27] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Χρίστος Κληρίδης - Ευρωάμυνα και Κυπριακό
  • [28] Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό - Λάρνακα - Περιοδεία
  • [29] ΕΔΗ - Βασιλείου - Απολογισμός κοινοβουλευτικού έργου
  • [30] Περδίκης - Βουλευτικές - Πινακίδες - Πυρηνικά - Πανεπιστήμιο
  • [31] Κίνημα Οικολόγων - Ενέργεια - Προτάσεις
  • [32] Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - Δηλώσεις ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 05/05/2006

  • [01] Αίγυπτος - Υπογραφή συμφωνιών

    Ικανοποίηση για την υπογραφή πέντε συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός Αχμέντ Ναζίφ.

    Οι κύριοι Παπαδόπουλος και Ναζίφ προέβησαν σε δηλώσεις μετά την υπογραφή πέντε διακρατικών συμφωνιών για την έρευνα και τη συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη μέση γραμμή, που χωρίζει τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δύο χωρών. Μίλησαν επίσης και για τις ευκαιρίες συνεργασίας τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και του τουρισμού.

    Οι συμφωνίες υπογράφηκαν από τους συναρμόδιους Υπουργούς των δύο χωρών ενώπιον του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Αιγυπτίου Πρωθυπουργού, ύστερα από κατ ' ιδίαν συνομιλία που είχαν.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή των συμφωνιών εξήρε τις άριστες, φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και χρονολογούνται πίσω στην ιστορία και έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα στις σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου που ανοίγει λεωφόρους για νέου είδους συνεργασίες.

    Ανέφερε επίσης πως πρόκειται για μια σειρά συμφωνιών, από τις οποίες η πρώτη έγινε το Φεβρουάριο του 2003 με την Αίγυπτο για να καθορίσουμε τις αντίστοιχες μας ζώνες αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης. Κατόπιν αυτού, πρόσθεσε, έπρεπε να επισυναφθούν συμφωνίες για να γίνουν ανταλλαγές πληροφοριών τεχνογνωσίας όσον αφορά θέματα εξόρυξης πετρελαίου, ιδιαίτερα από το βυθό της θάλασσας.

    Ανέφερε πως άλλη συμφωνία αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει εντοπισμός τέτοιων φυσικών πόρων και το πώς θα μπορούν οι δύο χώρες να συνεργαστούν για την αξιοποίησή τους κατά τον καλύτερο τρόπο και προς αμοιβαίο όφελος. Να καθοριστούν, συνέχισε, οι σχέσεις των δύο χωρών, τα ποσοστά, οι ενέργειες, τα αντίστοιχα έξοδα και όλες οι λεπτομέρειες που θα γίνουν σε μεταγενέστερη συμφωνία.

    Οπως είπε άλλη συμφωνία αφορά το γεγονός ότι η Αίγυπτος προσφέρθηκε να μας δώσει βοήθεια στην τεχνογνωσία, για μετατροπή των ηλεκτροπαραγωγών σταθμών που έχουμε στην Κύπρο, που σήμερα χρησιμοποιούν μαζούτ ούτως ώστε να χρησιμοποιούν και φυσικό αέριο.

    Οσον αφορά τις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι έχουν ήδη γίνει από την κυπριακή κυβέρνηση οι κατάλληλες ενέργειες και εξέφρασε την ελπίδα να έχουμε αποτελέσματα σε λίγο χρόνο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ερωτηθείς είπε πως σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο που όταν εντοπιστούν κοιτάσματα ή έχουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να φαίνεται η δυνατότητα ύπαρξης τους θα γίνει από κοινού εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων. Οχι επί κυβερνητικού επιπέδου αλλά οι κυβερνήσεις, εξήγησε, εκχωρούν δικαιώματα σε ενδιαφερόμενες εταιρείες για να προχωρήσουν σε αυτή την επένδυση.

    Ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου Αμχεντ Ναζίφ είπε πως με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είπε πως υπάρχει συναντίληψη και ότι αυτές είναι στενές και αρχίζουν από την περίοδο ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος πάντοτε υποστήριζε σθεναρά την ανεξαρτησία της Κύπρου.

    Σημείωσε ότι με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συζήτησαν για διμερείς σχέσεις, συνεργασίες στον οικονομικό τομέα, ενίσχυση των επενδύσεων αλλά και για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον τομέα της ενέργειας για συνεργασία και εξόρυξη φυσικού αερίου.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Μουμπάρακ - Αραβικός Σύνδεσμος

    O Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ το κυπριακό πρόβλημα.

    ''Είπα τις θέσεις μου όσον αφορά το Κυπριακό και ζήτησα τη συνέχεια την στηρικτικής στάσης της Αιγύπτου στον Οργανισμό Ισλαμικών χωρών'', σημείωσε.

    ''Συζητήσαμε διάφορα θέματα που αφορούν τις μεσανατολικές χώρες και ανταλλάξαμε απόψεις για την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας αυτή την περίοδο'', κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Επίσης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προσφώνησε στο Κάιρο τους πρεσβευτές των κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, τους οποίους ενημέρωσε για το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις και ανεφέρθηκε εκτενώς στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού, στην εισβολή της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο και στην συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών από μέρους της Τουρκίας στην Κύπρο.

    Ενωρίτερα είχε συνάντηση τριάντα λεπτών με τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Αμρ Μούσα ενώ υπέγραψε και το βιβλίο επισκεπτών στα γραφεία του Αραβικού Συνδέσμου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε επίσης συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Εθνοσυνέλευσης Αχμέντ Φάθι Σορούρ. Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν δώρα.

    [03] Αίγυπτος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επισκέψεις

    Επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο θα πραγματοποιήσει σήμερα, δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του στην Αίγυπτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα γίνει δεχτός από τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β' ο οποίος θα τελέσει τρισάγιο στα υπόγεια της εκκλησίας όπου βρίσκεται ο τάφος του Πατριάρχη Πέτρου, ο οποίος μαζί με άλλα 16 άτομα, κληρικούς και λαϊκούς, έχασε την ζωή του στις 11 Σεπτεμβρίου 2004 από την πτώση ελικοπτέρου Σινούκ στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ορους.

    Θα έχει επίσης συνάντηση με τον Μεγάλο Ιμάμη του Αλ Αζάρ ενώ θα επισκεφθεί την τουριστική περιοχή του Καϊρου Citadel.

    Θα επισκεφθεί επίσης το Μουσείο του Καίρου όπου θα ξεναγηθεί από την Διευθύντρια του Δρα Γουάφα Τάχα Ελ Σεντίκ.

    [04] ΥΠΕΞ Κύπρου και Αιγύπτου - Συνάντηση

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Αιγύπτου Γιώργος Ιακώβου και Αχμεντ Αμπούλ Γέιτ συζήτησαν εκτενώς το Κυπριακό καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Παλαιστινιακό, το Ιράκ, το Ιράν, το Νταρφούρ και γενικότερα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν αργά το απόγευμα στο Κάιρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ''οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να συνεχίσουν τις τακτικές επαφές τους για ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος''.

    Προστίθεται ότι ''η συνάντηση διεξήχθη σε εγκάρδιο φιλικό κλίμα'' ενώ τον κ. Ιακώβου συνόδευε και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος.

    [05] Υπουργός Εμπορίου - Υπουργός Πετρελαίου Αιγύπτου

    Συνάντηση με τον Υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου Αμίν Σάμεχ Φάχμι είχε στο Κάιρο ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Οπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας μετά τη συνάντηση, απλώς έγιναν κάποιες μη ουσιώδεις αλλαγές στη συμφωνία που θα υπογραφεί αργότερα σήμερα σχετικά με την ανάπτυξη της μέσης γραμμής πηγών φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

    [06] Καραμανλής - Ερντογάν - Συνάντηση - Κυπριακό

    Είναι αυτονόητο ότι με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας δεν υπάρχει ταυτότητα απόψεων σε σειρά ζητημάτων, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Συνόδου, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το Κυπριακό και σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε η ελπίδα από τις δύο πλευρές να υπάρξει αίσιο τέλος, ενώ τονίστηκε από ελληνικής πλευράς η υποστήριξη στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις τεχνικές επιτροπές.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες υπογραμμίστηκε πως σε ότι αφορά το αίσιο τέλος για το Κυπριακό θα πρέπει να υπάρξει μία καλά προετοιμασμένη διαδικασία, που θα οδηγήσει σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι στρατηγικός στόχος για την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως υπάρχει βούληση των δύο χωρών για βελτίωσή τους.

    Επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε χρήσιμες τις συναντήσεις που έχει με τον κ. Ερντογάν, λέγοντας ότι αυτές θα συνεχιστούν «ως μια τρέχουσα πρακτική μεταξύ γειτόνων» και πρόσθεσε ότι η συνάντηση «διεξήχθη σε καλό επίπεδο και φιλικό κλίμα και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία».

    «Αναφερθήκαμε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, δεν είναι ανάγκη να επαναλαμβάνω πάντα τις θέσεις που έχουμε στα ζητήματα αυτά. Εμείς τη στηρίζουμε βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, εννοώ τα προαπαιτούμενα και τις προϋποθέσεις», είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι με τον Τούρκο ομόλογό του αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό.

    Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να δημιουργείται η αίσθηση ότι από μια τέτοια συνάντηση περιμένει κανείς συγκεκριμένα πράγματα. Οι συναντήσεις αυτές είναι για να δημιουργείται το κλίμα που χρειάζεται, να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και να διατηρείται μια δυναμική. Η δυναμική που υπάρχει είναι στην κατεύθυνση της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

    «Η πλήρης εξομάλυνση τους είναι στρατηγικός στόχος για την Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν θέματα στα οποία οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές γνώμες».

    Εξάλλου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε χθες επίσης από τη Θεσσαλονίκη ότι δεν κλείνει κατηγορηματικά την πόρτα ως προς την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    [07] Θεσσαλονίκη - Ερντογάν - Διαδήλωση Κυπρίων

    Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη μέλη της εκεί κυπριακής κοινότητας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη στην ελλαδική συμπρωτεύουσα του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης Κορυφής.

    Μέλη της Ενωσης Κυπρίων και της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος, όπως επίσης και Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σιντριβανίου, ζητώντας την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την επανένωση της Κύπρου με μια βιώσιμη και λειτουργική λύση.

    Στη συνέχεια, κρατώντας ελληνικές και κυπριακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, οι διαδηλωτές κινήθηκαν μέσω των οδών Εγνατίας, Ιασωνίδου και Αγίου Δημητρίου προς το τουρκικό προξενείο, όπου όμως δεν τους επιτράπηκε να πλησιάσουν.

    Στο σημείο λίγο πριν το προξενείο, διαβάστηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας και αφού οι συγκεντρωμένοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας διαλύθηκαν ειρηνικά.

    [08] Γκιουλ - Lagendijk - ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην ελληνική πλευρά, ισχυρίστηκε ότι είναι πιο δύσκολη η εξεύρεση λύσης επειδή ''μια από τις πλευρές του κυπριακού προβλήματος είναι μέλος της ΕΕ και αυτό μπορεί να δημιουργήσει έλλειψη ισορροπίας''.

    Ο κ. Γκιουλ, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την 56η συνάντηση της Μικτής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ''αρκετές ελλείψεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην προσαρμογή στους νέους κανόνες και κανονισμούς''.

    Στην ''αναγκαία πολιτική βούληση'' ως απαραίτητο στοιχείο για να μην μετατραπεί το Κυπριακό σε ''μίνι κρίση'' κατά το δεύτερο ήμισυ του τρέχοντος έτους, μίλησε ο συμπρόεδρος της Κοινής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας Joost Lagendijk στην ομιλία του κατά την ίδια συνάντηση που έλαβε χώρα στο τουρκικό κοινοβούλιο.

    Ο κ. Lagendijk είπε ότι η Τουρκία έχει νομική ευθύνη να εφαρμόσει το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο στη Συμφωνία της Αγκυρας για την επίλυση του Κυπριακού και υπενθύμισε τις υποσχέσεις της ΕΕ για την άρση των μέτρων ''απομόνωσης'' των Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Lagendijk είπε ότι οι υποσχέσεις από πολιτική, νομική και ηθική άποψη θα πρέπει να τηρηθούν προκειμένου να επιλυθεί το θέμα.

    Μεταξύ των Ευρωβουλευτών που συμμετέχουν στην αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου είναι οι Κώστας Χατζηδάκης, Πάνος Μπεγλίτης και Μάριος Ματσάκης ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι δεν υπάρχει δημοκρατία στην Τουρκία, ότι κατεχόμενα μοιάζουν με το ΠΚΚ και ότι ο μόνος τρομοκράτης στην Κύπρο είναι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

    [09] ΕΔΑΔ - Βασανιστήρια - Καταδίκη Τουρκίας

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε χθες την Τουρκία για απάνθρωπη συμπεριφορά εις βάρος δύο Τούρκων κρατουμένων, οι οποίοι είχαν βασανιστεί στη διάρκεια της κράτησης τους, ο ένας το 1994 και ο άλλος το 1996.

    Πρόκειται για τον Αλί Ακούρτ, ο οποίος είχε συλληφθεί ως ύποπτος για τρομοκρατικές ενέργειες στις 10 Φεβρουαρίου 1994 και για τον Αλί Χαϊντάρ Σαϊγκιλί ο οποίος συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου 1996 ως ύποπτος για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση.

    Οι δύο Τούρκοι, ηλικίας 35 και 23 ετών την εποχή της σύλληψής τους, κατήγγειλαν ότι υποβλήθηκαν σε ηλεκτροσόκ και σε άλλα βασανιστήρια, μεταξύ των οποίων η σύνθλιψη γεννητικών οργάνων και το λεγόμενο ''παλαιστινιακό κρέμασμα'', κατά το οποίο ο βασανιζόμενος κρεμιέται δεμένος πισθάγκωνα.

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι δικαστές έκριναν ότι και στις δύο περιπτώσεις αποδείχθηκε από ιατρικές γνωματεύσεις η απάνθρωπη συμπεριφορά εις βάρος των δύο κρατουμένων, για την οποία υπεύθυνο είναι το τουρκικό κράτος.

    [10] Γραφείο Ευρωβουλής στην Κύπρο - Τουρκία - ΕΕ - Αγία Σοφία

    Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο δηλώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει οποιανδήποτε επίσημη ανάμειξη σε προϋποθέσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ που αφορούν τη μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε Χριστιανική Ορθόδοξη εκκλησία.

    Σε ανακοίνωση, το Γραφείο αναφέρει ότι ''έχει υποπέσει στην αντίληψη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο ότι κυκλοφορεί ευρέως ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (email) το οποίο αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα θέσει ως προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ τη μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε Χριστιανική Ορθόδοξη εκκλησία, νοουμένου ότι θα υποβληθεί σε αυτό αίτημα (petition) με ένα εκατομμύριο υπογραφές''.

    ''Επιπλέον, το μήνυμα ζητά από τους πολίτες να υπογράψουν το αίτημα αυτό το οποίο βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο ιστοχώρο τον οποίο παραθέτει'', προσθέτει.

    [11] ''Ημέρα της Ευρώπης'' - Πρέσβειρα Αυστρίας - Ζαμπέλας - Πρόγραμμα

    Η Αυστριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εορτάσει φέτος την Ημέρα της Ευρώπης στις πρωτεύουσες των 25 κρατών μελών και επιπλέον στις δύο πρωτεύουσες των υπό ένταξη χωρών, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

    Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε δημοσιογραφική διάσκεψη στην αυστριακή πρεσβεία, από την Πρέσβειρα της χώρας Εβα Χάγκερ και το Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

    Οι εορτασμοί θα αρχίσουν την προηγούμενη της Ημέρας της Ευρώπης, δηλαδή τη Δευτέρα 8 Μαΐου όταν η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Φωτεινή Παπαδοπούλου θα εγκαινιάσει, στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο την έκθεση ''Γράφοντας εναντίον του πολέμου Ιngeborg Bachmann 1926-1973'', η οποία θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 15 Ιουνίου.

    Την Τρίτη 9 Μαΐου η Αυστριακή Προεδρία οργανώνει ένα πολιτιστικό φόρουμ με τίτλο ''Cafe d' Europe'' στο Flocafe στην οδό Λήδρας.

    Το φόρουμ πραγματεύεται το θέμα ''Η αρπαγή της Ευρώπης'' με συζητήσεις και συμμετοχή των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων μαθητών σχολείων.

    Oλοι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να γράψουν τη δική τους ''Ιστορία της Ευρώπης''. Μια επιλογή από τα κείμενα αυτά θα δημοσιευθεί σε ειδική ανθολογία αργότερα.

    Ο Δήμαρχος Λευκωσίας και η Πρέσβειρα της Αυστρίας εξέφρασαν την ελπίδα ότι το κυπριακό κοινό θα αγκαλιάσει τις εκδηλώσεις αφού η Κύπρος από την 1η Μαΐου 2004 είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [12] Αντηλιακά - Προστασία καταναλωτών - Επιτροπή

    Υπερβολικές και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνες θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις ενδείξεις στις συσκευασίες αντηλιακών προϊόντων και καλεί τις βιομηχανίες να βελτιώσουν άμεσα τη σήμανση και να την προσαρμόσουν στις συστάσεις που θα εκδώσει.

    Οπως επισημαίνει ο αρμόδιος Επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού, οι καταναλωτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν πλήρως ότι κανένα αντηλιακό προϊόν δεν μπορεί να παράσχει 100% προστασία από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία. Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία, όπως ο καρκίνος του δέρματος, που συνδέονται με την ανεπαρκή προστασία από τον ήλιο. Οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να ενημερωθούν πλήρως σχετικά με το τι θα κάνουν και τι δεν θα κάνουν για αυτούς τα αντηλιακά προϊόντα, ανέφερε ο Κύπριος Επίτροπος.

    Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκούντερ Φερχόιγκεν, που είναι αρμόδιος για την επιχειρηματική και βιομηχανική πολιτική υπογράμμισε ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη προόδου είναι μια σύσταση με την οποία η βιομηχανία δεσμεύεται να επισημαίνει σωστά τα αντηλιακά προϊόντα. Έτσι θα παρέχονται στους καταναλωτές σαφείς και συνεκτικές πληροφορίες χωρίς να δημιουργείται περιττός διοικητικός φόρτος εργασίας για τη βιομηχανία, κατέληξε ο Γερμανός Επίτροπος.

    [13] Ευρωβουλή - Αδάμου - Εκθεση

    Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Υγείας και Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε σχεδόν ομόφωνα (42 υπέρ και 2 αποχές), την έκθεση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις, Αδάμου Αδάμου, για το σχεδιασμό ετοιμότητας και αντίδρασης των κρατών μελών σε περίπτωση πανδημίας γρίπης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Αδάμου υποστήριξε τροπολογίες των συναδέλφων του, οι οποίες τελικά υπερψηφίστηκαν από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, αναφορικά με την πρόληψη του πανικού μεταξύ του κοινού, τη διασφάλιση δίκαιης κατανομής όλων των προϊόντων προς χρήση για την καταπολέμηση της επιδημίας, τη συνεχή αναβάθμιση των σχεδίων ετοιμότητας των κρατών μελών αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία ζωτικών υπηρεσιών και τη σωστή πληροφόρηση του κοινού.

    [14] ΕΕ - Υπουργός Οικονομικών - ECOFIN - Σύνοδος

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN), η οποία πραγματοποιείται σήμερα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη σύνοδο του ECOFIN θα συζητηθούν η προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 - 16 Ιουνίου 2006, το προσχέδιο του Γενικού Προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2007, το πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου της ΕΕ και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.

    Επιπλέον, θα γίνει ένας υπουργικός διάλογος με τις υπό ένταξη χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία) και με τις υποψήφιες για ένταξη χώρες (Κροατία, Τουρκία, ΠΓΔΜ) στην ΕΕ, ενώ οι 25 Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους των υπό ένταξη χωρών και των υποψήφιων για ένταξη χωρών για να συζητήσουν τις εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας των χωρών αυτών, καθώς και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αναφορικά με το βαθμό οικονομικής τους σύγκλισης με την ΕΕ.

    [15] Βία στα γήπεδα - Ομάδα Εργασίας - Συνέντευξη Τύπου

    Μόνο με την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα μπορέσει η Κύπρος να αντιμετωπίσει το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, τονίστηκε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσε η Ομάδα Εργασίας που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Βρετανία, προκειμένου να συλλέξει χρήσιμα στοιχεία για τη σταδιακή καταστολή του φαινομένου αυτού στην Κύπρο.

    Ο Αρχηγός Αστυνομίας εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η καταστολή της βίας στα γήπεδα έχει αφεθεί εξ ολοκλήρου στα χέρια της αστυνομίας και επεσήμανε ότι ευθύνη φέρουν και άλλοι φορείς οι οποίοι πρέπει από κοινού με την αστυνομία να κάνουν ενέργειες για αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Ο ΓΔ του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η βία στα γήπεδα, είπε ότι σύντομα θα ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα της επίσκεψης της Ομάδας Εργασίας στη Βρετανία, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου με στόχο τη σταδιακή αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

    Ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας είπε ότι το βρετανικό μοντέλο πιθανόν να μην μπορεί να υιοθετηθεί στην ολότητά του από την Κύπρο, αλλά σημείωσε ότι κάποια στοιχεία του θα μπορέσουν να υιοθετηθούν και να συμβάλουν στην καταπολέμηση του προβλήματος.

    [16] Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος - Αύξηση επενδυτικού ενδιαφέροντος

    Συνέχεια στην ανοδική πορεία, που παρουσιάζει με την είσοδο του Μαϊου το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), έδωσε η χθεσινή συνάντηση, λόγω της ανοδικής πορείας των τραπεζικών τίτλων, ανεβάζοντας έτσι τα συνολικά κέρδη της αγοράς από την αρχή του μήνα στο σημαντικό ποσοστό του 6,19%. Με κύριο πρωταγωνιστή, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τη μετοχή αλλά και τα Δικαιώματα Προτίμησης (Nil-paid rights) της Λαϊκής Τράπεζας, που κέρδισαν 16 και 15 σεντ αντίστοιχα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα σημαντική άνοδο της τάξης του 1,71%, κλείνοντας στις 2.855,86 μονάδες. Περαιτέρω αύξηση παρουσίασε το επενδυτικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα υψηλά επίπεδα των 9,7 εκατομμυρίων λιρών, εκ των οποίων τα 4,7 εκ. λίρες αφορούσαν συναλλαγές για τίτλους της Λαϊκής Τράπεζας.

    Κέρδη σε ποσοστό 1,7% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος ανήλθε στις 972,09 μονάδες.

    Η αγορά, παρά το γεγονός ότι άνοιξε με μικρές απώλειες, κινήθηκε αμέσως ανοδικά, λόγω αγοραστικού ενδιαφέροντος για τίτλους τραπεζών. Αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να ανέλθει στη συνέχεια σε θετικό έδαφος και να παρουσιάζει μικρή αύξηση. Ακολούθως η αγορά, ύστερα από μια σταθεροποιητική πορεία γύρω από τις 2.814 μονάδες, επανήλθε, στο μέσο περίπου της συνάντησης, σε ανοδική πορεία, ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας των τραπεζικών τίτλων και κυρίως των τίτλων της Λαϊκής Τράπεζας (μετοχή και Δικαιώματα Προτίμησης). Με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται σε ανοδική πορεία μέχρι και το κλείσιμο της συνάντησης, το ΧΑΚ έκλεισε στις 2.855,86 μονάδες σε σχέση με 2.807,85 μονάδες χθες, σημειώνοντας νέα σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,71%.

    [00]

    [17] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [18] Βοηθός Εφορος Εκλογών - Ψηφοδέλτια - Σύσκεψη με υποψηφίους

    Οριστικοποιήθηκε χθες η μορφή και το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2006 και αρχίζει η εκτύπωσή των 555.000 χιλιάδων ψηφοδελτίων στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο, με πρώτα τα ψηφοδέλτια της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Βοηθού Εφόρου Εκλογών Δημήτρη Δημητρίου ο οποίος είχε συνάντηση με εκπροσώπους των κομμάτων, τα χρώματα των ψηφοδελτίων είναι λευκό για την εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, κίτρινο (καναρινί) για τη Λεμεσό, μπλε (γαλάζιο) για την Αμμόχωστο, απόχρωση του ροζ για τη Λάρνακα (και όχι γκρίζο όπως είχε ανακοινωθεί προ ημερών), πράσινο για την Πάφο και κερασί για την εκλογική περιφέρεια Κερύνειας.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπήρξαν παρατηρήσεις από τα κόμματα, τους συνδυασμούς ή ανεξάρτητους υποψηφίους που δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν, ο Βοηθός Εφορος Εκλογών είπε ότι έχει εγερθεί ένα ζήτημα, για το οποίο θα ζητηθεί γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, αναφορικά με το έμβλημα ενός εκ των υποψηφίων.

    [19] ΑΚΕΛ - Χριστόφιας - Βουλευτικές εκλογές - Ποσοστά

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κόμμα του θα λάβει ψηλά ποσοστά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, προσθέτοντας πως το ΑΚΕΛ προσδοκεί σε μια ισχυρή παρουσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Διονύση Τσακνή, Βασίλη Καζούλη, Νίκο Ζιώγαλα και το συγκρότημα «Κίτρινα Ποδήλατα» με αφορμή τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαΐου στο χώρο στάθμευσης του Εναερίου στη Λεμεσό, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση πως τα ποσοστά των επικειμένων εκλογών «θα είναι ψηλά, τα πιο ψηλά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κόμματα».

    «Τα μηνύματα», είπε, «είναι πολύ καλά, ανεβαίνει η συσπείρωση και πιστεύω ακράδαντα ότι το ΑΚΕΛ θα είναι στη θέση που του αξίζει» ενώ σε ό,τι αφορά τη συναυλία, ο κ. Χριστόφιας είπε πως «το ΑΚΕΛ και ο πολιτισμός πάνε μαζί και δεν μπορεί παρά και στη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας να δοθούν τα μηνύματα που σχετίζονται ακριβώς με τον πολιτισμό».

    [20] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πανεπιστήμιο Κύπρου - Προεκλογική εκστρατεία

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει φθάσει σε υψηλότατα ακαδημαϊκά επίπεδα, αναγνωριζόμενο πλέον διεθνώς, όχι μόνο ως διδακτικό αλλά και ως ερευνητικό κέντρο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με το Πρυτανικό Συμβούλιο.

    Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος μαζί με υποψήφιους βουλευτές του ΔΗΣΥ αντάλλαξε προβληματισμούς και σκέψεις με τις πρυτανικές αρχές όσον αφορά το πανεπιστημιακό ίδρυμα της Κύπρου, είπε ακόμη ότι ''πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να επεκταθούν οι σχολές, ιδιαίτερα όσον αφορά την ιατρική σχολή''.

    Για την προεκλογική εκστρατεία του ΔΗΣΥ είπε ότι ''πηγαίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οποίο θέλει να δίνει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, οι συγκεκριμένες ενέργειες που προβλέπει και ιδιαίτερα ο δυναμισμός των υποψηφίων'', στον οποίο, όπως είπε, ο ΔΗΣΥ ''δεν υστερεί αλλά αντίθετα υπερτερεί πολλών άλλων''.

    [21] ΔΗΣΥ - Στέλλα Κυριακίδου - Οικογένεια - Κοινωνικές Υπηρεσίες

    Σε ''πολύ ανησυχητικά στοιχεία'' και αριθμούς που αφορούν τις οικογένειες και παιδιά που ζήτησαν ή έτυχαν παρέμβασης από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, αναφέρθηκε η Στέλλα Κυριακίδου, υποψήφια βουλευτής του ΔΗΣΥ.

    Σε συνέντευξη Τύπου, η κ. Κυριακίδου είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία στην ετήσια έκθεση του το Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2005, συνολικά 3.376 οικογένειες ζήτησαν στήριξη, 3.159 παιδιά βρίσκονται μέσα σε μια δυσλειτουργική οικογένεια, ενώ οι Κοινωνικές Υπηρεσίες έκριναν αναγκαία την απομάκρυνση 67 παιδιών από την οικογένειά τους για να φιλοξενηθούν σε ανάδοχες οικογένειες ή σε στέγες.

    ''Δεν είναι αρκετό να αναφερόμαστε στους αριθμούς και να ανησυχούμε, αλλά χρειάζεται να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένες δράσεις που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτά τα προβλήματα'', ανέφερε η κ. Κυριακίδου, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με πολιτικό σχεδιασμό που να τοποθετεί την αντιμετώπιση των δυσλειτουργικών οικογενειών και την στήριξη των παιδιών σε πρώτη προτεραιότητα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής.

    [22] Πρόεδρος ΝΕΔΗΣΥ - Νεολαία - Κυβέρνηση

    Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης ότι έκανε ελάχιστα μέχρι στιγμής για την επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Νεολαία, το οποίο περιλαμβάνεται στην αναθεωρημένη στρατηγικής της Λισαβόνας της ΕΕ, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ Χριστόφορος Φωκαΐδης, κάνοντας λόγο για ''κυβερνητική απραξία'' στα θέματα της νεολαίας.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Φωκαΐδης είπε πως από πέρσι το Μάρτιο, που εγκρίθηκε το Σύμφωνο, η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία δημόσια συζήτηση για τα θέματα νεολαίας και καμιά ουσιαστική αναδιάρθρωση δεν έχει γίνει, έτσι που οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι υφιστάμενοι μηχανισμοί και δομές να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, προσθέτοντας πως ''τα αποτελέσματα της κυβερνητικής απραξίας τα ζούμε και τα βλέπουμε καθημερινά''.

    Ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αύξηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, στη μη προώθηση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην έλλειψη επαρκών προγραμμάτων για ενίσχυση της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, καθώς και στην απουσία ικανοποιητικών μηχανισμών ελέγχου του πώς αξιοποιούνται οι νέοι εργαζόμενοι από τους εργοδότες τους.

    [23] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Κυπριακό - Βουλευτικές εκλογές - Απόδημοι

    Ολο και περισσότεροι αναγνωρίζουν πλέον ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση του κυπριακού προβλήματος εάν δεν αντιμετωπιστούν οι εύλογες ανησυχίες του κυπριακού Ελληνισμού, είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι όλοι πλέον μιλούν για την αναζήτηση μίας συμφωνημένης λύσης, μέσα από διαδικασία χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα, χωρίς διαιτησία και αφού προηγηθεί σωστή προετοιμασία.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κλεάνθους είπε πως ''με την ψήφο του στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου του 2004, ο κυπριακός Ελληνισμός υπερασπίστηκε και διαφύλαξε την Κυπριακή Δημοκρατία και παράλληλα υπέδειξε τη μορφή λύσης του κυπριακού προβλήματος που αποδέχεται''.

    Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με τον Σύνδεσμο Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων Κυπρίων Μεγάλης Βρετανίας, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ο Σύνδεσμος αυτός, αλλά και γενικότερα οι επαναπατριζόμενοι Κύπριοι, αντιμετωπίζουν πολλές φορές όχι μόνο έλλειψη κινήτρων, αλλά και σοβαρά προβλήματα όταν αποφασίσουν να επιστρέψουν στην Κύπρο.

    [24] Βρυξέλλες - Ομήρου - Συναντήσεις

    Τηλεοπτικό μήνυμα στήριξης του ΚΣ ΕΔΕΚ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο στέλνουν ο Δανός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Πολ Ρασμούσεν και ο Γερμανός Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΣΚ Μάρτιν Σούλτς. Τους δύο ηγέτες του ΕΣΚ συνάντησε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στο μήνυμα τους που θα προβληθεί και στο έκτακτο εκλογικό συνέδριο της ΕΔΕΚ, στις 14 Μαΐου στη Λευκωσία, οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι του ΕΣΚ θα καλούν τον κυπριακό λαό να ψηφίσει το ΚΣ ΕΔΕΚ, ώστε να ενδυναμώσει τη φωνή του τόσο στο εσωτερικό της Κύπρου, όσο και σε επίπεδο σοσιαλιστικής ομάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διαβεβαίωσαν επίσης τον κ. Ομήρου ότι η ΕΔΕΚ είναι το κόμμα που εκφράζει τις θέσεις του ΕΣΚ στην Κύπρο.

    O κ. Ομήρου είχε γεύμα εργασίας με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σταύρο Λαμπρινίδη ο οποίος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στον αγώνα του ΚΣ ΕΔΕΚ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου, και ευχήθηκε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στο Γιαννάκη Ομήρου.

    [25] ΚΣ ΕΔΕΚ - Κουταλιανός - Εκλογές - Πολιτική - Ποδόσφαιρο

    Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΣ ΕΔΕΚ και υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Κινήματος Αντώνης Κουταλιανός κάλεσε τους πολίτες να συσπειρωθούν μαζί με την ΕΔΕΚ και να στηρίξουν τους κοινούς αγώνες και τα κοινά οράματα.

    ''Τα μηνύματα που παίρνουμε καθημερινά από εκατοντάδες πολίτες διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων και τα ευρήματα ερευνών που έχουμε στα χέρια μας επιβεβαιώνουν ότι η πορεία ανόδου της ΕΔΕΚ συνεχίζεται και είναι χωρίς αναστροφή'', είπε ο κ. Κουταλιανός σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Ο κ. Κουταλιανός είπε ότι με την επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων το Κίνημα εισέρχεται στην τελική φάση της προεκλογικής εκστρατείας με απόλυτη αισιοδοξία και σιγουριά για το τελικό αποτέλεσμα και με στόχο ''τη σημαντική αύξηση των εκλογικών μας ποσοστών και τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας''.

    [26] Πάφος - Δημήτρης Συλλούρης - Περιοδεία

    Περιοδεία σε κυβερνητικές υπηρεσίες και ημικρατικούς οργανισμούς στην Πάφο πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης ο οποίος ανέφερε ότι διαπίστωση του είναι ότι οι κρατικές υπηρεσίες στην Πάφο δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν αποτελεσματικά, να στηρίξουν και να βοηθήσουν την ανάπτυξη της Επαρχίας Πάφου, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες στην Κύπρο, όχι όμως στον βαθμό που συμβαίνει στην Πάφο.

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα, συνέχισε ο κ. Συλλούρης, εισηγείται τη μεταρρύθμιση του κράτους και των υπηρεσιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας ''για να λειτουργήσει ένα κράτος λειτουργικό παραγωγικό που να βοηθά αντί να ταλαιπωρεί τον Κύπριο πολίτη''.

    Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος ανέφερε ότι είναι βέβαιο ότι η Τουρκία δεν θα ανταποκριθεί στις ευθύνες της ενώπιον της ΕΕ, και το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την Τουρκία ''μας οδηγεί σε πρωτοβουλία για το Κυπριακό αμέσως μετά τις εκλογές''.

    [27] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Χρίστος Κληρίδης - Ευρωάμυνα και Κυπριακό

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη στήριξη και υποκίνηση της Κύπρου και της Ελλάδας, δύναται να εμπλακεί πιο ενεργά στη διαδικασία και ουσία λύσης του Κυπριακού, στη βάση αρχών και να προετοιμαστεί κατάλληλα για την επιτήρηση της λύσης, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Χρίστος Κληρίδης, προσθέτοντας πως ''το Κυπριακό, σαν διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, έχει καταστεί κυρίως ευρωπαϊκό, γιατί επηρεάζει τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς στα θέματα ασφάλειας''.

    Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Χρίστος Κληρίδης, ''από τη στιγμή που η Κύπρος εντάχθηκε σαν ισότιμο μέλος της ΕΕ, δεν είναι δυνατό να απουσιάζει από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας''.

    ''Η Ευρώπη'', προσθέτει ο κ. Κληρίδης, ''βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο αυτή τη στιγμή στον επανακαθορισμό των σχέσεων της με το ΝΑΤΟ και στη διαμόρφωση κοινής πολιτικής και μηχανισμών στα θέματα Αμυνας και Ασφάλειας και ο στόχος τελικά του 2010 παραμένει''.

    [28] Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό - Λάρνακα - Περιοδεία

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε πως ''είναι εκπληκτικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουσιαστικά να αρνείται τη διαδικασία του δικοινοτικού διαλόγου σαν τον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού'' και πρόσθεσε πως ''όταν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δηλώνει ότι δεν μπορεί να συνομιλήσει με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ διότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος, σημαίνει πως μια πρακτική την οποία εγκαινίασε ο Μακάριος και ακολουθήσαμε για δεκαετίες ανατρέπεται χωρίς καν να το έχει αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο''.

    Σχολιάζοντας στη Λάρνακα τη συνέντευξη του Προέδρου Παπαδόπουλου σε ελληνική εφημερίδα, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως ''εάν αυτές είναι οι προθέσεις του Προέδρου, έχει υποχρέωση να πει στον κυπριακό λαό με ποιον θα συνομιλήσει, μέσω ποιας διαδικασίας και πώς σκοπεύει να λύσει το Κυπριακό, εάν σκοπεύει πραγματικά'' να το λύσει.

    Αναφερόμενος στην περιοδεία των υποψηφίων των ΕΔΗ για τις βουλευτικές εκλογές στη Λάρνακα, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι η σημερινή περιοδεία στη πόλη ''ενισχύει ακόμα πάρα πέρα την πίστη μας ότι η πολιτική πρόταση των Ενωμένων Δημοκρατών βρίσκει απήχηση μέσα στον κυπριακό λαό''.

    [29] ΕΔΗ - Βασιλείου - Απολογισμός κοινοβουλευτικού έργου

    Σε απολογισμό της δεκαετούς δράσης των Ενωμένων Δημοκρατών μέσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων προέβηκε η απερχόμενη βουλευτής του Κινήματος Ανδρούλα Βασιλείου, η οποία ανέφερε πως το κοινοβουλευτικό έργο των ΕΔΗ περιλαμβάνει θέματα κοινωνικού περιεχομένου, προτάσεις για θεσμικές αλλαγές και νομοθετήματα, θέματα που άπτονται του εναρμονιστικού έργου της Βουλής, θέματα περιβαλλοντικά και θέματά όπως ο Φάκελος της Κύπρου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η κ. Βασιλείου είπε ότι η Βουλή θα πρέπει να εξεύρει τρόπους καλύτερης αξιοποίησης του κεφαλαίου Δ στο πλαίσιο του οποίου γίνεται η συζήτηση από την Ολομέλεια σε σοβαρά εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά θέματα. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λειτουργία της Βουλής θα πρέπει να επεκταθεί κατά τους θερινούς μήνες -αν όχι ολόκληρο το σώμα τουλάχιστον να υπάρχουν διάφορες ομάδες οι οποίες να ασχολούνται με σημαντικά θέματα- τα οποία όπως συμπλήρωσε δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τον Οκτώβριο.

    Πρόσθεσε, εξάλλου, πως το κυπριακό κοινοβούλιο θα πρέπει να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο θα μπορεί να εισάγει τους νέους βουλευτές στις διαδικασίες και στους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία της Βουλής, εξηγώντας πως ως νέα βουλευτής το 1996 έζησε τις «δυσκολίες», τις οποίες αντιμετωπίζουν όλοι οι νέοι βουλευτές.

    [30] Περδίκης - Βουλευτικές - Πινακίδες - Πυρηνικά - Πανεπιστήμιο

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, προσδοκώντας σε αύξηση των βουλευτικών του εδρών.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας του Κινήματος με τη Διοικούσα Επιτροπή του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι ο λαός θα πρέπει να εκλέξει τους ικανότερους, εκείνους που θα μπορέσουν να δώσουν λύσεις σε θέματα όπως το ενεργειακό πρόβλημα και το πρόβλημα με τις δημόσιες συγκοινωνίες.

    ''Απευθυνόμαστε στους πολίτες που ξεχωρίζουν την πολιτική από το ποδόσφαιρο, που ενδιαφέρονται για μια νέα βουλή με καλύτερη σύνθεση που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των καιρών. Αυτή η βουλή θα είναι καλύτερη εάν έχει στις τάξεις της δύο βουλευτές από το Κίνημα των Οικολόγων'', είπε.

    [31] Κίνημα Οικολόγων - Ενέργεια - Προτάσεις

    Τις προτάσεις τους όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και την παραγωγή της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατέθεσαν οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές, οι οποίοι κάλεσαν το Υπουργείο Εμπορίου να ενισχύσει τα κίνητρα για εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο υποψήφιος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού Πιερής Χατζηπιερής ανέφερε, όσον αφορά το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, πως οι Οικολόγοι προτείνουν τη δημιουργία δημόσιας συγκοινωνίας με ευέλικτα και αξιόπιστα λεωφορεία τα οποία να κινούνται με ηλεκτρισμό, και τη δημιουργία διχτύου ποδηλατοδρόμων που θα βοηθήσει στην άνετη διακίνηση των πολιτών στο κέντρο της πόλης.

    Προτείνουν επίσης τον σχεδιασμό σπιτιών στα οποία θα λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση τον χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι, την απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας στην εξασφάλιση των ωφελημάτων που προσφέρει το Υπουργείο Εμπορίου για θερμική εξοικονόμηση, και την επιμόρφωση πολιτών και αρχιτεκτόνων στις βασικές αρχές της ηλιακής αρχιτεκτονικής.

    [32] Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι «είναι η ώρα να διαπιστώσουμε τα μεγάλα κενά και τις αδυναμίες στην ενεργειακή πολιτική της Κύπρου», καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση «να προασπιστεί τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και ενδεχομένως το φυσικό πλούτο στον οποίο μπορεί να έχουμε δικαίωμα».

    Για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Συνάντησης στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Προδρόμου, «είπε ότι περιμένουμε από τον κ. Καραμανλή να διαμηνύσει στον Τούρκο ομόλογό του ότι για να περιμένει η Τουρκία υποστήριξη από την Αθήνα και τη Λευκωσία για την ενταξιακή της πορεία θα πρέπει να δείξει επιτέλους και σε ότι αφορά το Κυπριακό ότι ανήκει στην ευρωπαϊκή εποχή».

    Για την επίσκεψη στη Φινλανδία της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη, ο κ. Προδρόμου, είπε ότι εντάσσεται «στην προσπάθειά της να προετοιμάσει το έδαφος για τη νέα Προεδρία της ΕΕ, την ίδια ώρα όμως διαπιστώνουμε την αδράνεια και την απουσία της κυπριακής διπλωματίας».

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 5 May 2006 - 14:23:11 UTC