Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΗΞΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [02] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΛΗΞΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ - ΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΛΗΞΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές της 21ης Μαϊου 2006 για την ανάδειξη των 56 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και των Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων ανήλθε στο 87,91%, σε σύγκριση με 91,75 στις βουλευτικές εκλογές του 2001, υπάρχει μείωση 3,84%.

    Σύμφωνα με το Γενικό Εφορο Εκλογής Λάζαρο Σαββίδη το ποσοστό συμμετοχής κατά επαρχία ήταν:

    Λευκωσία : 86,36 % σε σύγκριση με 90,88% το 2001

    Λεμεσός :89 % σε σύγκριση με 92,88% το 2001

    Αμμόχωστος : 91,79 % σε σύγκριση με 92,54% το 2001

    Λάρνακα :88,64 % σε σύγκριση με 92,31% το 2001

    Πάφος : 88,86 % σύγκριση με 90,85 % το 2001

    Ανέφερε ότι η διαλογή των ψήφων έχει αρχίσει σε όλα τα εκλογικά κέντρα και συνεχίζεται ομαλά.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι η κατανομή των εδρών θα ολοκληρωθεί γύρω στις 21.00, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα είναι έτοιμα γύρω στις 2.00 τα ξημερώματα.

    [02] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

    Διεξάγονται σήμερα εκλογές για την ανάδειξη των 56 μελών της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων και των τριών Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

    Δικαίωμα ψήφου έχουν 500.606 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι που καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 1.216 εκλογικά κέντρα σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

    Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 17.00 με διακοπή μίας ώρας από τις 12.00 μέχρι τις 13.00.

    Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν συνολικά 487 υποψήφιοι που περιλήφθηκαν στα ψηφοδέλτια των 10 κομμάτων ή κινημάτων. Οκτώ κατέρχονται ως ανεξάρτητοι. Πέντε υποψήφιοι, που θεωρούνται ανεξάρτητοι διεκδικούν έδρα με το Πολιτικό Κίνημα Κυνηγών (Συνασπισμός Κυνηγών, Αυτοτελώς Εργαζομένων και Αγροτών) σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες εκτός της Πάφου.

    Φέτος για πρώτη φορά θα ψηφίσουν και οι φυλακισμένοι και προς το σκοπό αυτόν θα λειτουργήσει στις Κεντρικές Φυλακές ειδικό εκλογικό κέντρο, όπου θα στηθούν κάλπες για όλες τις εκλογικές περιφέρειες και τις Θρησκευτικές Ομάδες, ενώ για πρώτη φορά μετά στους ίδιους εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίσουν και 266 Τουρκοκύπριοι. Μια Τουρκοκύπρια διεκδικεί βουλευτική έδρα με στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας.

    Τη θέση του Αντιπροσώπου των Μαρωνιτών διεκδικούν 4 υποψήφιοι, του Αντιπροσώπου των Αρμενίων 2, και του Αντιπροσώπου των Λατίνων 2. Για τους εκλογείς των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών θα λειτουργήσουν 16 εκλογικά κέντρα.

    Αναμένεται ότι μέχρι τις 20.30 το βράδυ θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά τα ποσοστά ψήφων κάθε συνδυασμού ή ανεξάρτητου υποψηφίου και ο αριθμός των εδρών που θα καταλάβουν ανά εκλογική περιφέρεια από την πρώτη κατανομή των εδρών.

    Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται γύρω στις 2.00 με 3.00 τα ξημερώματα όποτε και αναμένεται η ανακήρυξη από το Γενικό Εφορο Εκλογών Λάζαρο Σαββίδη, στο Συνεδριακό Κέντρο, των βουλευτών που θα καταλάβουν έδρα με τη δεύτερη και τρίτη κατανομή.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΛΗΞΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ - ΔΗΛΩΣΗ

    Στην προσπάθεια για «μία πατρίδα ελεύθερη και ενωμένη δεν περισσεύει κανείς ούτε επιτρέπονται απουσίες», τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετά τη λήξη της σημερινής ψηφοφορίας για την ανάδειξη των νέων μελών του κυπριακού Κοινοβουλίου.

    Σε δήλωση που ανέγνωσε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «από αύριο το πρωί πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες μεγάλες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας και να δώσουμε τη μάχη για να πετύχουμε το μεγάλο μας στόχο, μια λύση πραγματικά λειτουργική και βιώσιμη».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η σημερινή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών «ήταν άψογη, αντάξια της δημοκρατικής μας παράδοσης και των αυξημένων απαιτήσεων του πολίτη ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους».

    «Θέλω να επισημάνω και να εξάρω», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, «την πολιτική ωριμότητα και το υψηλό δημοκρατικό πολιτικό πνεύμα που επέδειξε ολόκληρο το εκλογικό Σώμα, το οποίο, σε αντίθεση με κάποιες έντονες προεκλογικές φραστικές αντιπαραθέσεις, προσήλθε στις κάλπες πολιτισμένα, με ηρεμία και με νηφαλιότητα».

    Με «ιδιαίτερη ικανοποίηση» ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θέλησε να επισημάνει το γεγονός ότι «το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, παρά τη μικρή ποσοστιαία πτώση, παραμένει πολύ υψηλό, από τα υψηλότερα τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «οι πολίτες, με τη συμμετοχή τους, απέδειξαν για μια ακόμη φορά πόσο βαθιά ριζωμένο είναι στον τόπο μας το δημοκρατικό φρόνημα, αλλά και τη σταθερή απόφασή τους να έχουν λόγο και ρόλο στις κρίσιμες επιλογές που αφορούν την πορεία του τόπου και την προσωπική τους διαδρομή στα χρόνια που έρχονται».

    Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «τα εκλογικά αποτελέσματα είναι χρήσιμη βάση για να συνάγουμε τα σωστά μηνύματα της κάλπης», εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, κάθε μια από τη δική της σκοπιά, θα αξιολογήσουν σωστά αυτά τα μηνύματα, θα σεβαστούν στην πράξη την έκφραση της λαϊκής βούλησης και θα κατευθύνουν τις ενέργειες τους σύμφωνα με τις επιλογές του λαού μας».

    Σημείωσε ότι «η κυβέρνηση, ενισχυμένη από τα συνολικά μηνύματα των εκλογών, συνεχίζει το έργο της, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος».

    «Τελικός στόχος και επιδίωξή μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι να απολαμβάνει κάθε πολίτης την ποιότητα ζωής που δικαιούται, σε ένα περιβάλλον ισονομίας, ασφάλειας και ανάπτυξης για όλους».

    Επισημαίνοντας ότι «οι εκλογές έχουν τελειώσει», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε «όλες και όλους να αφήσουν πίσω τους τις όποιες εντάσεις και αντιπαραθέσεις της προεκλογικής περιόδου».

    «Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Ο μόνος νικητής είναι η δημοκρατία και ο λαός μας που απέδειξε την πολιτική του ωριμότητα και τον πολιτικό πολιτισμό του», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε πως σύμφωνα με τις εκθέσεις της Αστυνομίας, «δεν υπήρξε οποιοδήποτε περιστατικό σύγκρουσης ή αντεγκλήσεων ανάμεσα σε ψηφοφόρους».

    «Εξαίρω αυτό το υψηλό επίπεδο πολιτικού ήθους και συγχαίρω γι` αυτό, το δημοκρατικό λαό μας. Αυτή είναι η πρώτη και πιο σημαντική πτυχή που επιθυμώ να προβάλω και να τονίσω. Και θέλω να επαινέσω γι` αυτό, πρώτα και κύρια τους ψηφοφόρους, αλλά και τις κομματικές ηγεσίες», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «αξίζουν δημόσιο έπαινο και τα συγχαρητήρια όλων μας» ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης, όλοι οι Επαρχιακοί Εφοροι Εκλογών, η Αστυνομία, το προσωπικό της Δημόσιας Υπηρεσίας, οι εκπρόσωποι των κομμάτων και γενικώς όλοι όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση και στη διεξαγωγή των σημερινών εκλογών.

    Αναφερόμενος, τέλος, στην πρωινή δήλωσή του, με την οποία είχε καλέσει τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους, τονίζοντας ότι η συμμετοχή στις εκλογές είναι ο αιμοδότης της δημοκρατικής ζωής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί οι πολίτες έδειξαν ότι συμμερίζονται αυτή την αρχή της δημοκρατίας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 21 May 2006 - 17:29:22 UTC