Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - ΔΕΑ - Συνάντηση ηγετών
  • [02] ΔΕΑ - Τρίτο μέλος - Ζιρόντ - Συνάντηση με Παπαδόπουλο
  • [03] ΔΕΑ - Ζιρόντ - Συνάντηση
  • [04] Εκπρόσωπος - ΜΜΕ - Ανασχηματισμός
  • [05] Κύπρος - Ιράν - Πυρηνικό πρόγραμμα
  • [06] Τουρκία - Ερντογάν - ΥΠΕΞ Γερμανίας
  • [07] ΗΠΑ - Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο - Τουρκία - Αιγαίο - Κύπρος
  • [08] Υπ. Εμπορίου - Δημοσίευμα ''Κίπρις'' - Διεθνής Κρατική Εκθεση
  • [09] Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Βουλγαρίας - Επίσημη επίσκεψη
  • [10] Υπ. Εξωτερικών - Δήμος Ελασσόνας - Τιμητική πλακέτα
  • [11] Βουλή - Σύσκεψη κομμάτων - Κοινοβουλευτικές Επιτροπές
  • [12] Λονδίνο - Ελληνοκύπριος - Επίθεση
  • [13] Μανιφέστα 6 - Nicosia For Art - Τερματισμός συμβολαίων
  • [14] Συμφωνική Ορχήστρα Βιέννης - Φιλανθρωπική συναυλία - Προεδρικό
  • [15] ΕΕ - Ανεργία - Απρίλιος - Κύπρος
  • [16] Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες - Εβδομαδιαίες απώλειες 1,87%
  • [17] Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - Κλήρωση ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 03/06/2006

  • [01] Εκπρόσωπος - ΔΕΑ - Συνάντηση ηγετών

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει δεσμευμένη στην πρότασή της για συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην παρουσία του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    «Εμείς μένουμε σταθεροί στη δέσμευση που αναλάβαμε, που ήταν και πρόταση του Προέδρου Παπαδόπουλου και την οποία αποδέχθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ, να γίνει δηλαδή μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην παρουσία του τρίτου μέλους της ΔΕΑ, ούτως ώστε οι δύο ηγέτες με την παρουσία τους να δώσουν το πολιτικό τους βάρος για να οδηγηθεί προς επίλυση ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα και ταλαιπωρεί τις οικογένειες συμπατριωτών μας για ένα παρά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Όπως είπε, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι σταθερός και έτοιμος ανά πάσα στιγμή να πραγματοποιήσει αυτή η συνάντηση.

    Επεσήμανε όμως ότι δεν εξαρτάται μόνο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή από το τρίτο μέλος της ΔΕΑ, αλλά απαιτείται και η συναίνεση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [02] ΔΕΑ - Τρίτο μέλος - Ζιρόντ - Συνάντηση με Παπαδόπουλο

    Το Τρίτο Μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, Κρίστοφερ Ζιρόντ, που βρίσκεται στην Κύπρο σε μια ενημερωτική επίσκεψη ενόψει της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του τον Ιούλιο, έγινε χθες δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Ζιρόντ συνοδευόταν από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ ενώ στη συνάντηση παρών ήταν και ο Τάσος Τζιωνής, Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους Ηλίας Γεωργιάδης.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [03] ΔΕΑ - Ζιρόντ - Συνάντηση

    Τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) συναντήθηκαν χθες με το νέο τρίτο μέλος της ΔΕΑ Κριστόφ Ζιρόντ, ο οποίος έχει ήδη συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΑ, ο κ. Ζιρόντ επισκέφθηκε και πιθανό χώρο ταφής, ο οποίος βρίσκεται υπό διερεύνηση.

    ''Η έκτακτη εργασία εκταφής διεξάγεται στην περιοχή Παραλιμνίου λόγω επικείμενης οικοδομικής εργασίας, η οποία αναμένεται να αρχίσει στην περιοχή. Εκτακτη εκταφή πραγματοποιήθηκε και στην περιοχή Μεσαορίας'', προσθέτει.

    [04] Εκπρόσωπος - ΜΜΕ - Ανασχηματισμός

    Σε μια καλά ενορχηστρωμένη καμπάνια απέδωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας τα όσα αναφέρονται σε πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων περί προβλημάτων στο θέμα του ανασχηματισμού, εμπλέκοντας το πρόσωπό του.

    «Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια καλά ενορχηστρωμένη καμπάνια. Είμαι σε θέση να γνωρίζω κάποια πράγματα και αυτά που γνωρίζω είναι τα εξής: Δεν έχω συζητήσει το θέμα του ανασχηματισμού ούτε με το ΑΚΕΛ ούτε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά συνέπεια χωρίς να γνωρίζω τις σκέψεις του Προέδρου και χωρίς να έχω συζητήσει το θέμα με οποιοδήποτε, το εύλογο ερώτημα είναι ποιόν θα μπορούσα να εκβιάσω και για ποιό πράγμα;», διερωτήθηκε ο κ. Λιλλήκας,

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε τη θέση ότι η πηγή της είδησης «έχει αποδειχθεί να έχει εξαιρετικές ικανότητες μαέστρου» αφού, όπως είπε, «πέτυχε να σερβίρει σε όλα τα ΜΜΕ μια είδηση σε εισαγωγικά, προφανώς αποκλειστική στον καθένα χωριστά, η οποία θεωρήθηκε και αξιόπιστη και για αυτό και έγινε πρωτοσέλιδη είδηση σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ».

    «Δεν είναι ούτε του χαρακτήρα μου ούτε και συνηθίζω να ζητώ και πολύ περισσότερο να εκβιάζω. Εκείνο που συνηθίζω να κάνω, είναι να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό και να εργάζομαι σκληρά», συνέχισε.

    Ο κ. Λιλλήκας αφού επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν έχει πει σε κανένα ότι θα προβεί σε ανασχηματισμό, πρόσθεσε: «εάν κάποιοι θα ήθελαν να κάνει ανασχηματισμό για δικούς τους λόγους ή εάν κάποιοι θα ήθελαν να υπουργοποιηθούν, αυτό δεν αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

    Στο ζήτημα ανασχηματισμός του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ο οποίος είπε ότι με βάση τα σημεία των καιρών, τις δηλώσεις και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

    Ο κ. Ομήρου διαμήνυσε, επίσης, πως δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ότι η ΕΔΕΚ θα τύχει δυσμενούς μεταχείρισης σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό.

    [05] Κύπρος - Ιράν - Πυρηνικό πρόγραμμα

    Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση των ΗΠΑ, όπως ανακοινώθηκε στις 31 Μαΐου 2006 από την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι ''η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν μέσω της διπλωματικής οδού και ελπίζει ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί μία κρίση η οποία θα έχει απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες για την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και την παγκόσμια οικονομία''.

    [06] Τουρκία - Ερντογάν - ΥΠΕΞ Γερμανίας

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση που είχε χθες στην Αγκυρα με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ ζήτησε από τη Γερμανία να κάνει βήματα ώστε να αρθούν «τα άδικα εμπάργκο», όπως είπε, που έχουν επιβληθεί κατά του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός Υπουργός κατέγραψε το τουρκικό αίτημα.

    Κατά την ίδια συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η διαδικασία screening Τουρκίας-ΕΕ. Συζητήθηκε επίσης το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενώ ο Γερμανός υπουργός ενημέρωσε τον κ. Ερντογάν για το έργο της Ευρωπαϊκής Τρόικας.

    [07] ΗΠΑ - Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο - Τουρκία - Αιγαίο - Κύπρος

    Το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο καλεί, με επιστολή του Προέδρου του Τζιν Ρωσσίδη, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπως ζητήσει αμέσως από την Τουρκία να υποβάλει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όλες τις διεκδικήσεις της σχετικά με το Αιγαίο πέλαγος.

    ''Η συνεχιζόμενη πολιτική κατευνασμού ως προς τις στρατιωτικές αεροπορικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και η αποτυχία των ΗΠΑ να ανταποκριθούν στις βάσει συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου υποχρεώσεις τους, ως προς τα ναυτικά σύνορα στο Αιγαίο'', αναφέρει ο κ. Ρωσσίδης στην επιστολή του προς την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, ''έχουν οδηγήσει στο τραγικό περιστατικό'' με την πρόσφατη σύγκρουση των δύο μαχητικών αεροπλάνων και το θάνατο ενός Ελληνα πιλότου.

    Αναφερόμενος στα ιδιαιτέρως σημαντικά συμφέροντας των ΗΠΑ στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου και στο διαμεσολαβητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αμερική στη δημιουργία καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, των δύο συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, ο κ. Ρωσσίδης δηλώνει ότι ''κλειδί στη σταθερότητα της περιοχής είναι οι καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η προαγωγή δημοκρατικών αρχών και ιδεωδών και η συντήρηση αυξητικών τάσεων στις οικονομίες των δύο χωρών''.

    [08] Υπ. Εμπορίου - Δημοσίευμα ''Κίπρις'' - Διεθνής Κρατική Εκθεση

    Η κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατό για να διευκολύνει τη συμμετοχή των Τ/Κ στη Διεθνή Κρατική Εκθεση και είναι έτοιμη να ακούσει οποιεσδήποτε εισηγήσεις από πλευράς τους για βελτίωση της οργάνωσης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Κληθείς στο περιθώριο της επίσκεψης του στα περίπτερα των Κυπρίων εκθετών, στη Διεθνή Κρατική Εκθεση, να σχολιάσει δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας «Κίπρις» ότι οι Τ/Κ δεν είναι ευχαριστημένοι από την οργάνωση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «όπως παίρνουμε από Ε/Κ εκθέτες εισηγήσεις για βελτίωση της έκθεσης, θα δεχθούμε εισηγήσεις και από τους Τ/Κ εκθέτες».

    «Κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διευκολύνουμε τη συμμετοχή Τ/Κ στην έκθεση», είπε, προσθέτοντας ότι «χαιρόμαστε να τους έχουμε μαζί μας και τους προσφέρεται η ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε όλους τους Ε/Κ επισκέπτες της έκθεσης».

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι μπορούν οι Τ/Κ να εμπορεύονται τα προϊόντα τους όσοι το επιθυμούν μέσα σε συνθήκες ποιο ευνοϊκές από ότι οι Ε/Κ επιχειρηματίες, δεδομένου ότι δεν επιβαρύνονται με το ΦΠΑ και έτσι βρίσκονται σε μια πιο ευνοϊκή θέση.

    [09] Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Βουλγαρίας - Επίσημη επίσκεψη

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει, με πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ivailo Georgiev Kalfin στις 5 και 6 Ιουνίου, 2006.

    Ο κ. Kalfin θα έχει συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον κ. Ιακώβου και στη συνέχεια θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Kalfin θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο καθώς και από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Το πρόγραμμα του κ. Κalfin περιλαμβάνει, επίσης, συνάντηση με τον Υπουργό Eμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα και με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστο Ταλιαδώρο. Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ταλιαδώρο θα υπογραφτεί Συμφωνία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    [10] Υπ. Εξωτερικών - Δήμος Ελασσόνας - Τιμητική πλακέτα

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου τιμήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Δήμο Ελασσόνας ως πρωτεργάτης της επιτυχίας της επιχείρησης ''Χρυσόμαλλο Δέρας'' για απεγκλωβισμό των Ελλήνων της Αμπχαζίας από την εμπόλεμη ζώνη του Καυκάσου το 1993.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ιακώβου ήταν τότε Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης Αποδήμων και Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων.

    Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε εκ μέρους του Υπουργού ο Γενικός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Αντώνιος Θεοχάρους.

    Μεταξύ των τιμωμένων ήταν και η τότε Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κα Βιργινία Τσουδερού.

    Ο Δήμος Ελασσόνας είχε αφιερώσει τις εκδηλώσεις του για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, που έγιναν σε συνεργασία με τον τοπικό Ποντιακό Σύλλογο, στην επιχείρηση ''Χρυσόμαλλο Δέρας''.

    [11] Βουλή - Σύσκεψη κομμάτων - Κοινοβουλευτικές Επιτροπές

    Με ομόφωνη απόφασή τους τα κόμματα της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέληξαν χθες, στη διάρκεια σύσκεψης των Αρχηγών ή Εκπροσώπων τους με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, στον καταρτισμό της Επιτροπής Επιλογής και άρχισαν την ανταλλαγή απόψεων για τη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και τον καταμερισμό των προεδριών τους.

    Σύμφωνα με κοινοβουλευτικό ανακοινωθέν, η σύνθεση της Επιτροπής Επιλογής, της οποίας προεδρεύει λόγω αξιώματος ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, θα ανακοινωθεί επίσημα στην ορισθείσα δεύτερη συνεδρία της Ολομέλειας της νέας Βουλής την προσεχή Πέμπτη 8 Ιουνίου και η Επιτροπή Επιλογής με τη σειρά της θα προχωρήσει στον καταρτισμό των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

    Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει στα ΜΜΕ στο ΑΚΕΛ θα δοθούν οι προεδρίες των Επιτροπών Εσωτερικών, Εργασίας, Γεωργίας, Θεσμών ή Εγκληματικότητας, Περιβάλλοντος, Προσφύγων και της νέας Επιτροπής για την Ισότητα.

    Στον ΔΗΣΥ παραμένουν οι προεδρίες των Επιτροπών Εμπορίου, Παιδείας, Ελέγχου, Εξωτερικών, Νομικών και Υγείας, ενώ το ΔΗΚΟ αναμένεται να διατηρήσει τις Επιτροπές Οικονομικών, Συγκοινωνιών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ θα εξακολουθήσει να έχει την προεδρία της Επιτροπής Αμυνας (συν την επί τούτω Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου, εφόσον επαναλειτουργήσει), ενώ στο Ευρωπαϊκό Κόμμα θα ανατεθεί η Επιτροπή Θεσμών ή αυτή για την Εγκληματικότητα.

    [12] Λονδίνο - Ελληνοκύπριος - Επίθεση

    Ελληνοκύπριος είναι ο 19χρονος που υπέστη επίθεση από ομάδα τριών νέων και τραυματίσθηκε με μαχαίρι σε κατάστημα ειδών ένδυσης όπου εργαζόταν, στο εμπορικό κέντρο Wood Green, του βόρειου Λονδίνου.

    Πρόκειται για τον Ρούντι Νεοφύτου, ο οποίος, σύμφωνα με ένα μάρτυρα που παρακολούθησε τη σκηνή, όταν πρόσεξε τους τρεις νέους να αποπειρώνται να κλέψουν, παρενέβη για να τους εμποδίσει και ακολούθησε συμπλοκή οπότε ένας από τους δράστες τον μαχαίρωσε επτά φορές, πέντε στην πλάτη και δύο στο πλευρό.

    Οι δράστες διέφυγαν και ο Νεοφύτου μετεφέρθη στο νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. Η κατάσταση του περιγράφεται ως σταθερή.

    [13] Μανιφέστα 6 - Nicosia For Art - Τερματισμός συμβολαίων

    Στον τερματισμό των συμβολαίων της με το Διεθνές Ιδρυμα Μανιφέστα (IFM), καθώς και με την ομάδα των τριών Επιμελητών (Florian Waldvogel, Anton Vidokle και Mai Abu ElDahab), προχώρησε η Nicosia For Art Ltd (NFA), μέσω της οποίας ο Δήμος Λευκωσίας ανέλαβε τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Μανιφέστα 6.

    Η NFA προχώρησε στην πράξη αυτή επειδή θεωρεί ότι έχουν γίνει μονομερείς παραβάσεις ουσιωδών όρων των συμβολαίων του IFM και των Επιμελητών και επειδή θεωρεί απαράδεκτη την προσπάθεια δημιουργίας πολιτικού θέματος σε ένα πολιτιστικό γεγονός του οποίου ένας από τους κύριους στόχους ήταν και η δημιουργία ουσιαστικής πλατφόρμας συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου μέσα σε πνεύμα σύμπνοιας και αλληλοκατανόησης.

    Η NFA σημειώνει ότι πρόσφατα και ενάντια στην αρχική σύλληψη και σχεδιασμό της ιδέας του προγράμματος της Μανιφέστα 6, η ομάδα των Επιμελητών επέμεινε στη δημιουργία και λειτουργία ουσιαστικού μέρους της σχολής της Μανιφέστα 6 στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Προσθέτει ότι οι Επιμελητές τόσο με δηλώσεις τους στον Τύπο, όσο και με γραπτές παρεμβάσεις τους στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης προσπάθησαν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν πολιτικές προεκτάσεις σε ένα καθαρά νομικό ζήτημα.

    [14] Συμφωνική Ορχήστρα Βιέννης - Φιλανθρωπική συναυλία - Προεδρικό

    Μια ονειρική βραδιά, με τις μαγευτικές συνθέσεις της δυναστείας των Στράους, υπόσχεται στο κοινό της Κύπρου η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης, η οποία θα εμφανιστεί στις 29 Ιουνίου στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου σε μια φιλανθρωπική συναυλία με την ευκαιρία της συμπλήρωσης της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ από την Αυστρία.

    Μια δωδεκαμελής ομάδα της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης, γνωστή και ως «Johann Strauss Ensemble», θα ταξιδέψει το κοινό στους ήχους του βαλς και της πόλκα, στις μελωδίες που έγραψαν οι Γιόχαν Στράους (πατέρας και υιός), Γιόσεφ Στράους, Εντουαρντ Στράους, καθώς και με έργα των Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Γιοχάνες Μπραμς και Βιτόριο Μόντι.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ από τη Βιέννη, το μέλος της Ορχήστρας Βόλφγκανγκ Σούχμπάουερ αναφέρθηκε στη φιλανθρωπική πλευρά του κονσέρτου, λέγοντας ότι τα έσοδα από τη βραδιά θα δοθούν στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό και στη Στέγη Αρρωστων Παιδιών στη Λεμεσό.

    «Με τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, θα συνδυάσουμε με τον πιο όμορφο τρόπο, τους βιενέζικους ήχους και την άριστη μουσική μας παράδοση με ένα καλό σκοπό, βοηθώντας τα παιδιά που χρειάζονται τη συμπαράστασή μας για να μπορέσουν να αναπτύξουν τις σωματικές και πνευματικές τους ιδιότητες, ξεπερνώντας τις σοβαρές αναπηρίες τους», αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η Πρέσβειρα της Αυστρίας στη Λευκωσία Εύα Χάγκερ.

    [15] ΕΕ - Ανεργία - Απρίλιος - Κύπρος

    Στο 6,3% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας. Στο σύνολο της ΕΕ ο μέσος όρος ανεργίας ήταν 8,3% και στην ευρωζώνη 8,0%.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Ολλανδία (3,8%), ενώ ακολούθησαν η Ιρλανδία (4,3%), η Δανία (4,3%) και το Λουξεμβούργο (4,8%). Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στην Πολωνία (16,5%), στη Σλοβακία (15,5%) και στην Ελλάδα (9,6%).

    Αναφορικά με την εξέλιξη της ανεργίας στην Κύπρο ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, στους άνδρες κάθε ηλικίας το ποσοστό ανεργίας ήταν τον Απρίλιο 6,2% και στις γυναίκες 6,5%.

    Στους νέους κάτω των 25 ετών τα τελευταία κοινοτικά στοιχεία για την Κύπρο αφορούν τον Φεβρουάριο 2006, όταν η ανεργία ήταν 18,3%. Ο μέσος όρος της ανεργίας των νέων στο σύνολο της EE ήταν 18,0%.

    [16] Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες - Εβδομαδιαίες απώλειες 1,87%

    Οι πωλήσεις που εκδηλώθηκαν στο τελευταίο ημίωρο της συνάντησης της Παρασκευής ήταν αρκετές για να ανατρέψουν το θετικό σκηνικό που επικρατούσε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και να εξανεμίσουν τα κέρδη της αγοράς που ανέρχονταν ενδοσυνεδριακά μέχρι και το 1,1%. Ο Γενικός Δείκτης, υπό την πίεση των πωλήσεων τίτλων της Τράπεζας Κύπρου, σημείωσε τελικά οριακή πτώση της τάξης του 0,32% και έκλεισε στις 2.550,75 μονάδες, παρουσιάζοντας παράλληλα εβδομαδιαίες απώλειες σε ποσοστό 1,87%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 3,1 εκατομμύρια λίρες

    Οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,35% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 866,91 μονάδες.

    [17] Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - Κλήρωση

    Το ντέρμπι μεταξύ των δύο αιώνιων αντιπάλων Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ, που θα διεξαχθεί στην 1η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου της νέας αγωνιστικής περιόδου 2006 - 2007, προέκυψε κατά την κλήρωση του Πρωταθλήματος της Α΄ Κατηγορίας.

    Η πρώτη αγωνιστική, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Αυγούστου, περιλαμβάνει τους ακόλουθους αγώνες: Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ, Απόλλων-Νέα Σαλαμίνα, Ανόρθωση-Αγία Νάπα, Εθνικός-ΑΕΛ, Αρης-Διγενής, Ολυμπιακός-ΑΕΠ και ΕΝΠ-ΑΕΚ.

    Η κλήρωση επεφύλαξε για το ΑΠΟΕΛ δύσκολο αντίπαλο και στη 2η αγωνιστική, στην οποία καλείται να αντιμετωπίσει την Κυριακή 20 Αυγούστου στη Λευκωσία τον Πρωταθλητή Απόλλωνα.

    Από τις υπόλοιπες αγωνιστικές ξεχωρίζουν οι αγώνες Ομόνοια - Ανόρθωση, που θα διεξαχθεί στην 5η αγωνιστική, Ανόρθωση - Απόλλων, που θα γίνει στην 6η αγωνιστική, Ομόνοια - Απόλλων, που θα γίνει στην 8η αγωνιστική και Ανόρθωση - ΑΠΟΕΛ, που θα διεξαχθεί στην 12η αγωνιστική.

    Η νέα αγωνιστική περίοδος θα ξεκινήσει στις 5 Αυγούστου με τον αγώνα του Σούπερ Καπ μεταξύ του Πρωταθλητή Απόλλωνα και του Κυπελλούχου ΑΠΟΕΛ.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 3 June 2006 - 14:23:07 UTC