Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΜΟΕ
  • [02] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΤΡΟΧΑΙΑ - ΜΕΤΡΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΜΟΕ

    Οκτώ μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανακοίνωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Ντόρα Μπακογιάννη και Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παράταση του μορατόριουμ στο Αιγαίο, απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και κοινές ασκήσεις για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Γκιουλ είπε πως το 2004 χάθηκε μια "σημαντική ευκαιρία" και ευχήθηκε να βρεθεί μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη "τα δεδομένα του νησιού", κατά την έκφρασή του.

    Σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ την προσεχή Δευτέρα, ο κ. Γκιουλ απέφυγε να πει κατά πόσο θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, σημειώνοντας ότι η απόφαση επί του θέματος θα ληφθεί μετά τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των "25".

    Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι είχε μια ``ανοικτή, ειλικρινή και επιδοκομητική συνάντηση με τον κ. Γκιουλ και ότι δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο εντός του οποίου να μπορέσουν να υπάρξουν αποτελέσματα προς το αμοιβαίο συμφέρον των δυο χωρών``.

    Ο κ. Γκιουλ, από την πλευρά του, είπε ότι είχε μια πολύ ωφέλιμη, φιλική και θαραλλέα συνάντηση με την κ. Μπακογιάννη και παρόρτρυνε όλους να βλέπουν ``μισογεμάτο το ποτήρι με το νερό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και εμείς θα προσπαθήσουμε να το γεμίσουμε,``, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Τα οκτώ Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ανακοίνωσαν οι δυο υπουργοί είναι:

    1. Να δημιουργηθεί μια δεύτερη γέφυρα στη μεθοριακή γραμμή Υψαλα-Κήποι στον Εβρο

    2. Να παραταθεί κατά ένα μήνα το μορατόριουμ στο Αιγαίο που είχε συμφωνηθεί με το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ το 1988. Έτσι από φέτος θα ισχύει από τις 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου

    3. Να υπάρχει απευθείας γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ. Οπως είπε ο κ. Γκιουλ ο οποίος ανέγνωσε τα συμφωνηθέντα μέτρα, ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ προσκάλεσε ήδη τον Ελληνα ομόλογό του να επισκεφυεί την Τουρκία. Η τουρκική πλευρά, συνέχισε, εκδήλωσε την επιθυμία η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν.

    4. Από την 1η Ιουλίου θα αρχίσει να λειτουργεί απευθείας ``κόκκινη γραμμή`` μεταξύ των στρατηγείων Λάρισας και Εσκί Σεχίρ. Η συμφωνία υπογράφηκε χθες αφού οκοκληρώθηκαν οι τεχνικές εργασίες.

    5. Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν αμοιβαίες επισκέψεις μεταξύ των αρχηγών του λιμενικού των δύο χωρών.

    6. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών με έναρρξη το Νοέμβριο του 2006. Από ελληνικής πλευράς θα μετέχει η ΕΜΑΚ και από τουρκικής η αντίστοιχη υπηρεσία, όπως εξήγησε η κ. Μπακογιάννη. Το Φθινόπωρο προβλέπεται κοινή πολιτική άσκηση για τις φυσικές καταστροφές.

    7. Υπογράφηκε συμφωνία για τη δημιουργία 2ης γέφυρας Υψαλα- Κήποι, στον Εβρο.

    8. Αποφασίστηκε να συσταθεί ομάδα ειδικών για τη λήψη μέτρων προκειμένου να ελεγχθούν οι πλημμύρες στον Εβρο.

    Σε ερώτηση στον κ. Γκιουλ αν τη Δευτέρα θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο ύστερα από την αδυναμία της COREPER να καταλήξει σε κοινό κείμενο θέσεων για την Τουρκία, ο κ. Γκιουλ δεν απάντησε ευθέως αλλά είπε ότι το ραντεβού με την τουρκική αντιπροσωπεία είναι για τη Δευτέρα το απόγευμα και ότι η Αγκυρα θα αποφασίσει τι θα κάνει μετά τη σύνοδο Υπουργών της ΕΕ που θα γίνει το πρωί της Δευτέρας.

    Σε άλλη ερώτηση, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι η Ελλάδα αναμένει από την Τουρκία αφενός να ανταποκριθεί στα κριτήρια της ΕΕ και αφετέρου να συνεχίσει το διάλογο με την Ελλάδα με στόχο τη μείωση της έντασης.

    Ο κ. Γκιουλ, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι το 2004 χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία και ευχήθηκε ``να βρεθεί μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα του νησιού.``

    [02] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΤΡΟΧΑΙΑ - ΜΕΤΡΑ

    Ολα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την ομαλή διακίνηση της τροχαίας και πρόληψη των δυστυχημάτων σε όλη τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου του κατακλυσμού, λαμβάνει η Αστυνομία λόγω της αναμενόμενης αυξημένης τροχαίας κίνησης.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ``πέραν από την τροχονομική ρύθμιση που θα κάνουν οι αστυνομικοί, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις αιτίες εκείνες που προκαλούν τα σοβαρά και θανατηφόρα δυστυχήματα, όπως η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η μη χρήση της ζώνης ασφαλείας και του κράνους και το επικίνδυνο προσπέρασμα``.

    Ανέφερε επίσης ότι τη Δευτέρα που αναμένεται να κορυφωθεί η επιστροφή θα γίνει και χρήση του ελικοπτέρου της Αστυνομίας, το οποίο θα υπερίπταται στους αυτοκινητόδρομους με επικεφαλής τον υπεύθυνο της Τροχαίας, έτσι ώστε να καθοδηγεί από αέρος τις ρυθμίσεις της τροχαίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 11 June 2006 - 9:29:14 UTC