Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΝΤΙΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

  • [01] ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΝΤΙΔΗΛΩΣΗ

    Ρητή αναφορά στην αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, που είχε εκδοθεί ως απάντηση στη μονομερή διακήρυξη της Αγκυρας περί μη αναγνώρισης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εγκρίθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνόδου.

    Οι 25 Ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν στην Τουρκία ότι θα αξιολογηθεί για το σύνολο της αντιδήλωσης η οποία εκτός από το πρωτόκολλο αναφέρεται στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Λευκωσία και την μη παρεμπόδιση της Κύπρου να συμμετάσχει σε διεθνείς οργανισμούς.

    Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, υιοθετώντας τις προτάσεις της Κύπρου και της Γαλλίας, σημειώνουν ότι η ολοσχερής τήρηση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Τουρκίας δυνάμει της Συμφωνίας Σύνδεσης και του πρόσθετου Πρωτοκόλλου για την τελωνειακή της ένωση θα αξιολογηθεί το 2006 όπως έχει συμφωνηθεί στη Δήλωση της ΕΕ της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.

    Η παράγραφος 52 για την Τουρκία έχει ως εξής:

    ``Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την πρόοδο που σημειώθηκε στον έλεγχο για την τήρηση του κεκτημένου και χαιρετίζει την έναρξη ουσιαστικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Προσδοκάται ότι η Τουρκία θα συμμερίζεται τις αξίες, τους στόχους και την έννομη τάξη που ορίζουν οι συνθήκες. Η Ενωση δεσμεύεται να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις προδιαγραφές της Ενωσης και με τις υποχρεώσεις του μέλους, συμπεριλαμβανόμενων και των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβουλίου υπενθυμίζει, όπως και σε παλαιότερα συμπεράσματα, ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις βασίζονται στις κατ`ιδίαν επιδόσεις κάθε χώρας και ότι ο ρυθμός τους θα εξαρτηθεί από την πρόοδο κάθε χώρας στην ενταξιακή προετοιμασία με γνώμονα τις απαιτήσεις που ορίζει το διαπραγματευτικό πλαίσιο.

    Σε αυτές συγκαταλέγονται η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας δυνάμει της Συμφωνίας Σύνδεσης και του πρόσθετου Πρωτοκόλλου της, η ολοσχερής τήρηση των οποίων θα αξιολογηθεί το 2006, όπως έχει συμφωνηθεί στη Δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, καθώς και η εφαρμογή της αναθεωρημένης Εταιρικής Σχέσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι το Συμβούλιο θα εξασφαλίσει, στη διάρκεια του 2006, την παρακολούθηση της επιτευχθείσας προόδου επί όλων των σχετικών θεμάτων που περιλαμβάνονται στην προαναφερόμενη Δήλωση.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να εντείνει την μεταρρυθμιστική διαδικασία και να την εφαρμόσει πλήρως και αποτελεσματικά, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα είναι αμετάκλητη και βιώσιμη, επίσης δε να σημειώσει πρόοδο στην πλήρη εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, όπου συμπεριλαμβάνεται η δέσμευσή της για σχέσεις καλής γειτονίας.

    Στη συνάρτηση αυτή, πρέπει να αποφεύγεται κάθε πράξη η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών.``

    [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Την ικανοποίηση του για τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με την Τουρκία και την ανάγκη να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``έχουμε διάφορες διαβεβαιώσεις ότι η έκθεση της ΕΕ (για την Τουρκία) θα είναι ακριβής, λεπτομερής και, όπως φαίνεται, αρκετά επικριτική για τη θέση της Τουρκίας``.

    Μετά την υποβολή, είπε, η έκθεση θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο, και ``αυτή η σύνοδος θα πρέπει να αποφασίσει τί θα κάνει``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι ``δεν υπάρχει περίπτωση βέτο τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, είναι πρόταση για λήψη αποφάσεως από τα κράτη μέλη".

    "Επομένως δεν είναι διαδικασία άσκησης βέτο. Αν υπάρχει βέτο είναι ανάποδα που υπάρχει, διότι κάθε απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα``, είπε.

    Επίσης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι στόχος δεν είναι να διακοπεί η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, αλλά να συνεχιστεί υπό τον όρο ότι σέβεται πλήρως τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι Κύπρος και Ελλάδα αναζητούν την κατάλληλη ημερομηνία για να πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσκεψη στην Αθήνα σύντομα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 16 June 2006 - 13:29:45 UTC