Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη από Βρυξέλλες
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Συνέντευξη Τύπου
  • [03] Βέλγιο - ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Δηλώσεις Σιούσελ και Σιράκ
  • [04] ΕΕ - Τουρκία - Αντιδήλωση
  • [05] Καραμανλής - Σύνοδος Κορυφής - Τουρκία
  • [06] Ερντογάν - Τουρκία - ΕΕ - Πρόσθετο πρωτόκολλο
  • [07] Κυπριακή κυβέρνηση - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ψήφισμα Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [08] Εκπρόσωπος - Ανάν - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία
  • [09] Καραμανλής - Συνάντηση με Πρόεδρο Παπαδόπουλο
  • [10] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνάντηση με Καραμανλή
  • [11] ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Σύνταγμα - Συμπεράσματα
  • [12] ΥΠΕΞ - Ανεξαρτησία Μαυροβουνίου
  • [13] Πρόεδρος Βουλής - Υπ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Σερβίας
  • [14] Υπ. Οικονομικών - Σέρβος Υπουργός - Υπογραφή Μνημονίου
  • [15] Υπουργός Συγκοινωνιών - EMAC - Αποφάσεις
  • [16] Ευρωκοινοβούλιο - Τριανταφυλλίδης - Διακρίσεις
  • [17] ΕΕ - Επιτροπή - Ατζέντα - Ρεν - Κυπριανού - Λιλλήκας
  • [18] Χρηματιστήριο - Νέα μεγάλα κέρδη - Εβδομαδιαία αύξηση 7,77% ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 17/06/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη από Βρυξέλλες

    Η σχετική παράγραφος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τα θέματα που αφορούν την Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολήθηκε με τη συνέχιση της διαδικασίας για την επικύρωση του Συντάγματος, παρατείνοντας την περίοδο περισυλλογής για ένα ακόμα χρόνο και στο μεταξύ, ακολουθώντας τη διπλή πολιτική, από τη μια να δοθεί έμφαση στα έργα, προγράμματα και σχέδια της ΕΕ για τον πολίτη και από την άλλη να κληθούν οι χώρες που ακόμα δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη να προχωρήσουν στη διαδικασία.

    ''Συζητήθηκαν διάφορα θέματα, μεταξύ άλλων, το θέμα της μετανάστευσης, της εφαρμογής της πολιτικής της Λισσαβόνας και υπάρχει και το τμήμα των συμπερασμάτων για τις υποψήφιες χώρες, Κροατία, Τουρκία και Βουλγαρία'', πρόσθεσε.

    ''Η σχετική παράγραφος για την Τουρκία νομίζω αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τα θέματα που αφορούν την Κύπρο, δηλαδή επαναλαμβάνει τη γνωστή δήλωση της 21ης του Σεπτέμβρη του 2005, τη γνωστή ως αντιδήλωση και καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί προς όλα τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτή τη δήλωση'', επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς για την αντίδραση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ''εάν οι διαπραγματεύσεις σταματήσουν, ας σταματήσουν'', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''είναι λυπηρό το ότι ο κ. Ερντογάν ακόμα και μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνεχίζει την ίδια θέση όσον αφορά την άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της''.

    ''Δεν νομίζω ότι τέτοιες δηλώσεις βοηθούν καθόλου την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, αν όντως η Τουρκία ενδιαφέρεται να προχωρήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις Ευρωπαίων ηγετών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''η ΕΕ θέλει να δείξει και την αποφασιστικότητα της, αλλά και να ενισχύσει την αξιοπιστία της, ότι οι αποφάσεις και οι όροι που υποβάλλει πάνω στις υποψήφιες χώρες πρέπει να τηρούνται''.

    ''Νομίζω ότι έχουν προκαλέσει κάποια δυσαρέσκεια οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν. Εγώ έμαθα για τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν από τον ίδιο τον κ. Σιούσελ. Παρόμοιες αντιδράσεις υπήρξαν από τον Πρόεδρο της Γαλλίας τον κ. Σιράκ, όπως και τον κ. Γιούνκερ, τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, αλλά και από άλλους αρχηγούς που έλαβαν μέρος στο Συμβούλιο'', επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς για τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει περιπλέξει τα πράγματα στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: ''Ομολογώ ότι βρίσκω ακατανόητη τη δήλωση του κ. Ανάν''.

    ''Αφήνω ότι είναι θέμα που δεν τον αφορά, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ'', πρόσθεσε.

    ''Δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη λογική. Δηλαδή έπρεπε η Κύπρος να μείνει εκτός ΕΕ ώστε να υπόκειται περισσότερο σε πιέσεις για να δεχθεί μιαν απαράδεκτη λύση; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πώς συναρτάται το ένα θέμα μαζί με το άλλο. Εγώ πιστεύω ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ από τη μία βοηθά να θέσει ένα γερό θεμέλιο και πλαίσιο για μια λύση του Κυπριακού που πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου και από την άλλη η θέληση της Τουρκίας να έχει πορεία προς την ΕΕ, εάν αυτή είναι ειλικρινής θέληση, πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για να δείξει κάποια διαλλαχτικότητα επιτέλους η Τουρκία'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Συνέντευξη Τύπου

    Την ικανοποίησή του για τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με την Τουρκία και την ανάγκη να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''έχουμε διάφορες διαβεβαιώσεις ότι η έκθεση της ΕΕ (για την Τουρκία) θα είναι ακριβής, λεπτομερής και, όπως φαίνεται, αρκετά επικριτική για τη θέση της Τουρκίας''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην παράγραφο 52 για την Τουρκία ''όπου επανατονίζεται η υποχρέωση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με όλα τα στοιχεία που περιέχει η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005'' η οποία καθορίζει τη διεξαγωγή επισκόπησης της προόδου που έχει κάνει η Τουρκία στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ.

    ''Μέχρι στιγμής, όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα σημείο προόδου, αλλά αντίθετα υπάρχει σωρεία δηλώσεων αξιωματούχων της Τουρκίας, όπως του Πρωθυπουργού και του κ. Γκιουλ που κατηγορηματικά δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να εφαρμόσουν το Πρωτόκολλο της Αγκυρας'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αυστριακός Καγκελάριος Γούλφγκανκ Σούσελ τού ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σημερινή του δήλωση είπε ότι ''η Τουρκία δεν πρόκειται να ανοίξει τα λιμάνια έστω και αν αυτό θα σημαίνει αναστολή ή τερματισμό της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στα πλαίσια του Συμβουλίου είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και στη συνέχεια με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στην οποία εξήγησε ''τις θέσεις μας για το Κυπριακό και ιδιαίτερα όσον αφορά την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο''.

    Ανέφερε ότι αντάλλαξαν απόψεις για τα μέτρα που είναι δυνατό να μελετηθούν ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρωση των υποχρεώσεων εκ μέρους της Τουρκίας.

    Σε ερώτηση τί νομίζει ότι μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου που θα αξιολογηθεί η Τουρκία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Μην περιμένετε να απαριθμήσει κανένας μέτρα που θα ληφθούν εναντίον της Τουρκίας, ούτε κανείς ξέρει. Είναι λάθος, κατά τη γνώμη μου, να μιλούμε από τώρα ποια θα είναι η κατάσταση όταν θα υποβληθεί η έκθεση''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''έχουμε διάφορες διαβεβαιώσεις ότι η έκθεση της ΕΕ (για την Τουρκία) θα είναι ακριβής, λεπτομερής και, όπως φαίνεται, αρκετά επικριτική για τη θέση της Τουρκίας''.

    Μετά την υποβολή, είπε, η έκθεση θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο, και ''αυτή η σύνοδος θα πρέπει να αποφασίσει τί θα κάνει''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι ''δεν υπάρχει περίπτωση βέτο τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, είναι πρόταση για λήψη αποφάσεως από τα κράτη μέλη''.

    ''Επομένως, δεν είναι διαδικασία άσκησης βέτο. Αν υπάρχει βέτο είναι ανάποδα που υπάρχει, διότι κάθε απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα'', είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι ''ικανοποιημένος'' από το κείμενο των συμπερασμάτων σε σχέση με την Τουρκία. ''Πρέπει να βλέπουμε τις διαδικασίες στην ΕΕ ότι είναι συνεχώς εξελισσόμενες και κλιμακούμενες'', είπε.

    Εξήγησε ότι η Κύπρος ξεκίνησε από τις 2 Σεπτεμβρίου 2005 στην Ουαλία με ''εντελώς διαφορετικό κείμενο'' και μετά από πολυήμερες και κοπιώδεις προσπάθειες από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο και άλλους διπλωματικούς εκπροσώπους, ''κατορθώσαμε να εξασφαλιστεί η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου η οποία, πέραν του ότι περιγράφει τις υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία ενάντια της Κύπρου για την αναγνώριση, ομαλοποίηση των σχέσεων διά την επικύρωση του Πρωτοκόλλου, περιέχει και τη σαφή πρόνοια ότι η αποτυχία της Τουρκίας ή η παράλειψή της να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, θα επηρεάσει σοβαρά την πορεία της προς την ΕΕ''.

    Αυτή η δήλωση επιβεβαιώθηκε και στο Λουξεμβούργο, είπε, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο οποίο, ''πέραν του ότι επιβεβαιώθηκε σε σημαντικό βαθμό η αντιδήλωση, έχει και μια άλλη σημασία, ότι ενώ το κεφάλαιο 25 είναι ένα από τα κεφάλαια που δεν έχει μεγάλο ευρωπαϊκό κεκτημένο ώστε να μπορούν να τεθούν όροι εφαρμογής του κεκτημένου προτού ανοίξει, εμείς θέσαμε καθαρά πολιτικό θέμα ότι τα πολιτικά κριτήρια, δηλαδή οι πολιτικές υποχρεώσεις της Τουρκίας, πρέπει να αποτελούν ένα από τα στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη κατά το άνοιγμα ή το κλείσιμο των κεφαλαίων''.

    ''Αυτή ήταν η μεγάλη αλλαγή, αν θέλετε, από την αντιδήλωση, κατέστη δηλαδή όρος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Τώρα αυτή η δήλωση είναι μέρος αποφάσεων αρχηγών κρατών με την παράγραφο 52. Εχει ενσωματωθεί η φράση 'και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία'. Πιστεύω ότι είναι για τη δική μας πλευρά πολύ ικανοποιητική αυτή η διατύπωση'', είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ''στόχος μας δεν είναι να διακοπεί η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη ή να μην μπει η Τουρκία στην ΕΕ''.

    ''Δεν κερδίζουμε τίποτα εμείς. Εμείς θέλουμε να συνεχιστεί η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη υπό έναν απαράβατο όρο, ότι η Τουρκία θα σέβεται τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ'', πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι αρχικά η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ ''χαιρετίστηκε από όλες τις χώρες ότι ήταν καλή εξέλιξη, και με τον κ. Ερντογάν να θεωρείται ως ένας εποικοδομητικός ηγέτης, ένας ευρωπαϊστής που ήθελε να οδηγήσει την Τουρκία σε μεταρρυθμίσεις και να την ένταξη ως ευρωπαϊκό κράτος στην ΕΕ''.

    ''Διάφορες τέτοιες δηλώσεις και ενέργειες, η αρνητική στάση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, νομίζω αλλάζουν το κλίμα το οποίο επικρατούσε'', είπε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η απόφαση αν η Τουρκία συνεχίσει, κατά την περίοδο της αξιολόγησης, να διατηρεί αρνητική στάση.

    [03] Βέλγιο - ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Δηλώσεις Σιούσελ και Σιράκ

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν χθες για άλλη μια φορά την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, διαφορετικά, όπως ανέφεραν, θα υποστεί κυρώσεις.

    Ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αυστριακός Καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε πως η Τουρκία συμφώνησε να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και είναι υποχρεωμένη να το πράξει.

    ''Περιμένουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η Τουρκία θα εκπληρώσει πλήρως όλες της τις δεσμεύσεις'', δήλωσε ο κ. Σιούσελ και πρόσθεσε ότι η Φινλανδική Προεδρία της ΕΕ και το Συμβούλιο Υπουργών θα εξετάσουν το ζήτημα.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι ''δεν θα πρέπει να προεξοφλούμε τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν'', πριν γίνει κάποιο βήμα από τη μεριά της Τουρκίας, και πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα όταν φτάσει η στιγμή.

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ δήλωσε, μετά τη λήξη της Συνόδου, ότι η ίδια η Τουρκία διακυβεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της, όσο δεν συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις της και δεν ανοίγει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία.

    Εξάλλου, ο κ. Σιούσελ, σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Σιράκ, επανέλαβε ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν σαφή αντίληψη ότι το Πρωτόκολλο της Αγκυρας πρέπει να εφαρμοστεί.

    Τέλος, ο Φινλανδός Πρωθυπουργός Μάτι Βανχάνεν, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ από τον Ιούλιο του 2006, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει ορισμένες υποχρεώσεις και θα πρέπει να τις εκπληρώσει, και προέβλεψε ότι η συζήτηση που θα γίνει για το θέμα αυτό επί Φινλανδικής Προεδρίας θα είναι θερμή.

    [04] ΕΕ - Τουρκία - Αντιδήλωση

    Ρητή αναφορά στην αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, που είχε εκδοθεί ως απάντηση στη μονομερή διακήρυξη της Αγκυρας περί μη αναγνώρισης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εγκρίθηκαν χθες στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνόδου.

    Οι 25 Ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν στην Τουρκία ότι θα αξιολογηθεί για το σύνολο της αντιδήλωσης η οποία εκτός από το πρωτόκολλο αναφέρεται στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Λευκωσία και την μη παρεμπόδιση της Κύπρου να συμμετάσχει σε διεθνείς οργανισμούς.

    Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, υιοθετώντας τις προτάσεις της Κύπρου και της Γαλλίας, σημειώνουν ότι η ολοσχερής τήρηση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Τουρκίας δυνάμει της Συμφωνίας Σύνδεσης και του πρόσθετου Πρωτοκόλλου για την τελωνειακή της ένωση θα αξιολογηθεί το 2006 όπως έχει συμφωνηθεί στη Δήλωση της ΕΕ της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.

    [05] Καραμανλής - Σύνοδος Κορυφής - Τουρκία

    Την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που αφορούν την Τουρκία, εξέφρασε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στην ελληνική θέση, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει μια πάγια και σταθερή θέση. Στηρίζει και ενθαρρύνει, βάσει ενός πολύ συγκεκριμένου σκεπτικού, μιαν πολύ καθαρή στρατηγική, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Από εκεί και πέρα, όπως είπε, η Τουρκία ανέλαβε μια σειρά από δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το Πρόσθετο Πρωτόκολλο.

    ''Η σύμβαση ΕΕ και Τουρκίας είναι πάρα πολύ σαφής. Από τη μία υπάρχει ευρωπαϊκή τροχιά, πορεία, από την άλλη υπάρχει η υποχρέωση εκπλήρωσης συγκεκριμένων υποχρεώσεων και μάλιστα συμβατικών. Εδώ δεν υπάρχουν ούτε ασάφειες, ούτε παρακάμψεις'', ανέφερε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σύνδεση που γίνεται από την Αγκυρα και κάποιους εταίρους μεταξύ της εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ενωσης και του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τους Τ/Κ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των δύο θεμάτων.

    Αλλο το ένα, άλλο το άλλο, είπε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ''είδαμε, επί της αυστριακής προεδρίας, να προωθείται το ζήτημα του χρηματοδοτικού κανονισμού και, όπως ξέρετε, η διάθεση που έχουμε εμείς και βεβαίως και η κυπριακή κυβέρνηση είναι να υπάρξει οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, αναμφισβήτητα''.

    [06] Ερντογάν - Τουρκία - ΕΕ - Πρόσθετο πρωτόκολλο

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία ποτέ δεν θα υποχωρήσει στο θέμα του ανοίγματος των λιμανιών και των αεροδρομίων της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, εκτός εάν αρθεί το λεγόμενο εμπάργκο των κατεχομένων, προσθέτοντας ότι εάν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ διακοπούν, τότε ας διακοπούν.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', ο κ. Ερντογάν, ο οποίος μιλούσε σε συνάντηση με το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης, είπε ότι ''έχουμε πολύ ανοικτά καταδείξει'' στα 25 μέλη της ΕΕ ότι ''δεν θα πρέπει να αναμένουν οτιδήποτε'' από την Τουρκία σε σχέση με το πρόσθετο πρωτόκολλο για το θέμα των λιμανιών και των αεροδρομίων, εκτός αν τερματιστεί η λεγόμενη απομόνωση των Τ/Κ.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει κάνει ό,τι έπρεπε να κάνει ως εγγυήτρια χώρα για την υποστήριξη του σχεδίου Ανάν και πρόσθεσε ότι θα δείξει τον καλό της εαυτό σε αυτούς που είναι θετικοί προς αυτήν.

    ''Θέλατε υποστήριξη από εμάς για το σχέδιο Ανάν. Οι Τ/Κ ψήφισαν 'ναι', ενώ οι Ε/Κ 'όχι'. Εχετε επιβραβεύσει τους Ε/Κ που ψήφισαν 'όχι' στο σχέδιο Ανάν και τιμωρήσατε αυτούς που ψήφισαν 'ναι' '', είπε ο κ. Ερντογάν.

    [07] Κυπριακή κυβέρνηση - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ψήφισμα Συμβουλίου Ασφαλείας

    Θετικό θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση το προχθεσινό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, παρά το ότι -όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση- το ψήφισμα δεν αναδεικνύει επαρκώς τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας, που πηγάζουν από την τουρκική στρατιωτική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου.

    ''Η κυπριακή κυβέρνηση'', σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή της, ''σημειώνει την προτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας για πρόοδο προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης και επαναβεβαιώνει τη δέσμευση και αποφασιστικότητά της να εργαστεί προς αυτόν τον σκοπό''.

    ''Υπενθυμίζει, επιπρόσθετα (η κυβέρνηση), ότι η ετοιμότητά της να εμπλακεί σε διαδικασία προετοιμασίας του εδάφους προς πλήρη επανέναρξη του διαλόγου, επαναβεβαιώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα στο Παρίσι στις 28 Φεβρουαρίου, όπου η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε να δημιουργηθεί μηχανισμός δικοινοτικών συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο, για την επίτευξη αυτού ακριβώς του σκοπού, καθώς και οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες''.

    Στο πλαίσιο αυτό, η κυπριακή κυβέρνηση ''καλεί την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας να συναινέσει, το συντομότερο δυνατό, στην έναρξη συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο ώστε να μπορέσει να γίνει ουσιαστική προετοιμασία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και, ταυτόχρονα, να βελτιωθεί το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων''.

    Κληθείς να σχολιάσει το ψήφισμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση, με την οποία αξιολογείται ως θετική αυτή η απόφαση.

    ''Σίγουρα θα θέλαμε αυτή την απόφαση πιο ισχυρή και πιο σαφή'', είπε ο κ. Πασιαρδής, σημειώνοντας ότι ''το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένας ανώδυνος συμβιβασμός μεταξύ των κρατών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας''.

    Τόνισε όμως ότι η κύρια σημασία και θετικότητά του ψηφίσματος, ''έγκειται στο γεγονός ότι ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης με τους ίδιους όπως πριν όρους εντολής, στα ίδια αριθμητικά επίπεδα και με το ίδιο επιχειρησιακό δόγμα''.

    Ο κ. Πασιαρδής διευκρίνισε ότι αυτό που επιχειρήθηκε στις διαβουλεύσεις για τον καταρτισμό του ψηφίσματος ''δεν ήταν η εισαγωγή νέας ορολογίας στο ψήφισμα περί δύο ξεχωριστών οντοτήτων, αλλά η διατήρηση της αναφοράς σε 'πλευρές' και όχι σε δύο κοινότητες ή μέρη'', κάτι που ''επιτρέπει στην τουρκική πλευρά να προβαίνει σε αυθαίρετες ερμηνείες όσον αφορά το καθεστώς των δύο μερών στις συνομιλίες και ενισχύει την προσπάθεια του ψευδοκράτους να μην αποκαλείται πια κοινότητα αλλά πλευρά''.

    [08] Εκπρόσωπος - Ανάν - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία

    Σε διάβημα προς στη Γραμματεία του ΟΗΕ για την προχθεσινή δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Κόφι Ανάν προέβη ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Ανδρέας Μαυρογιάννης, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο οποίος εξέφρασε έκπληξη για τη δήλωση Ανάν.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ανάν, ότι η κατάσταση στο Κυπριακό έχει περιπλεχθεί ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο μόνος τρόπος άρσης της περιπλοκής που θα διευκόλυνε και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι να συμμορφωθεί η Αγκυρα με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

    ''Εάν αυτό τον τρόπο ήθελε να υποδείξει ο ΓΓ με τις δηλώσεις του τότε οι δηλώσεις του κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση'', είπε ο κ. Πασιαρδής.

    ''Προκαλούν πράγματι έκπληξη οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ ιδιαίτερα μάλιστα όταν γίνονται την ημέρα ακριβώς που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και αναμένεται ένα ισχυρό μήνυμα από τους 25 εταίρους όσον αφορά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας'', είπε ο κ. Πασιαρδής, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια δήλωση - μήνυμα του ΓΓ που προηγείται του μηνύματος της ΕΕ προς την Τουρκία, ''ενός μηνύματος που δυνατόν κάποιοι να το θεωρήσουν ως επέμβαση και παρέμβαση στα ευρωπαϊκά δρώμενα''.

    Σχολιάζοντας την αναφορά Ανάν ότι η όλη κατάσταση έχει περιπλεχθεί από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και η Τουρκία θέλει να ενταχθεί σε αυτήν, ο κ. Πασιαρδής είπε πως ''εάν αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της περιπλοκής των πραγμάτων, τότε είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο το ξέμπλεγμα γιατί ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δυνατόν να εξέλθει της Ένωσης, ούτε η Τουρκία, φαίνεται τουλάχιστον για την ώρα διατεθειμένη να εγκαταλείψει την επιθυμία της για ένταξη''.

    ''Ο πραγματικός όμως λόγος για την περιπλοκή της όλης κατάστασης είναι το γεγονός ότι η Τουρκία και κάποιοι φίλοι της θέλουν το κυπριακό πρόβλημα μονίμως αποσυνδεδεμένο από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία Τουρκία, κατά μία περίεργη θεωρία μερικών, δικαιούται το μοναδικό προνόμιο να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της έναντι της ΚΔ και γενικότερα έναντι της ΕΕ'', είπε ο κ. Πασιαρδής, προσθέτοντας ότι ''αυτή την περίεργη θεωρία, βέβαια, δεν την υιοθετεί και δεν την ασπάζεται η ΕΕ''.

    Σύμφωνα με το κ. Πασιαρδή, εάν η κατάσταση περιπλέκεται όσον αφορά το Κυπριακό, ''είναι ακριβώς γιατί η Τουρκία και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να συμβιβάζουν τα ασυμβίβαστα να ανακαλύψουν τρόπους και να επινοήσουν μεθόδους προσαρμογής της ΕΕ με τις ιδιορρυθμίες της Τουρκίας και όχι προσαρμογής της Αγκυρας με τους κανόνες και το κεκτημένο της Ευρώπης''.

    [09] Καραμανλής - Συνάντηση με Πρόεδρο Παπαδόπουλο

    Στη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στη βελγική πρωτεύουσα.

    Οπως είπε, ''με τον κ. Παπαδόπουλο κάναμε μιαν αποτίμηση της κατάστασης, συζητήσαμε τις πολύ θετικές διατυπώσεις των συμπερασμάτων και τον κάλεσα να επισκεφθεί προσεχώς την Αθήνα''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας και το κατά πόσο υπήρξαν προβλήματα τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Καραμανλής είπε ότι τα περί προβλημάτων τα ακούει με επιλεκτική περιοδικότητα.

    ''Εχουμε μια πολύ στενή συνεργασία διαχρονικά και με τον κ. Παπαδόπουλο, έχουμε πολύ καλή προσωπική επικοινωνία. Είμαστε σε διαρκή επαφή και συνεργαζόμαστε. Πρέπει να ξέρετε ότι στηρίξαμε τις πολύ βάσιμες ανησυχίες της Κύπρου και βεβαίως θεωρούμε το τελικό αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε παρά πολύ θετικό'', ανέφερε.

    Πέρα από αυτό, η συνεργασία συνεχίζεται και πρέπει να συνεχίζεται για τα επόμενα βήματα, είπε, προσθέτοντας ότι για αυτό έγινε η σημερινή συνάντηση και για αυτό κάλεσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο τις προσεχείς εβδομάδες στην Αθήνα.

    [10] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνάντηση με Καραμανλή

    Θέματα που αφορούν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και το Κυπριακό συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    ''Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υπήρχε, ούτε καν συζητήθηκαν τα λεχθέντα και γραφέντα στον ελλαδικό και κυπριακό Τύπο περί ρωγμών στις σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας'', δήλωσε ο κ. Πασιαρδής.

    [11] ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Σύνταγμα - Συμπεράσματα

    Οι «25» Ευρωπαίοι ηγέτες μετά από την παρέλευση των 12 μηνών της περιόδου περισυλλογής που αποφασίστηκε πέρυσι τον Ιούνιο για το ευρωπαϊκό σύνταγμα, ενέκριναν χθες στις Βρυξέλλες το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσουν με καταληκτικό ορίζοντα το τέλος του 2008.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δράσει σε δύο τομείς. Ο πρώτος αφορά την ανάληψη δράσεων με επίκεντρο την εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων που παρέχει η συνθήκη προς όφελος των πολιτών. Με άλλα λόγια θα επιδιωχθεί μέσω σχεδίου δράσης της Επιτροπής η προσέγγιση των ευρωπαίων πολιτών, με την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων τους (διευκόλυνση ελεύθερης διακίνησης, εκμετάλλευση των κανόνων ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά κλπ).

    Ο δεύτερος τομέας αφορά τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν σε επίπεδο «25». Το δεύτερο εξάμηνο του 2007, η γερμανική προεδρία μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη θα υποβάλει έκθεση που θα περιέχει αξιολόγηση της πορείας των συζητήσεων όσον αφορά τη Συνταγματική Συνθήκη και θα διερευνά πιθανές μελλοντικές εξελίξεις.

    Η εν λόγω έκθεση θα εξετασθεί στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης θα χρησιμεύσουν ως βάση για περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο που θα συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική διαδικασία. Ολες οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2008 το αργότερο. Η εκάστοτε προεδρία που αναλαμβάνει τα καθήκοντά της μετά την έναρξη της περιόδου προβληματισμού έχει ιδιαίτερη ευθύνη να εξασφαλίσει την συνέχεια της διαδικασίας αυτής.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να υιοθετηθεί, στις 25 Μαρτίου 2007 στο Βερολίνο, με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 ετών από την ίδρυση της ΕΕ, πολιτική δήλωση από τους ηγέτες της ΕΕ, όπου θα διακηρύσσονται οι αξίες και τα φιλόδοξα σχέδια της Ευρώπης και θα επιβεβαιώνεται η κοινή δέσμευση προς την πραγμάτωσή τους.

    Είναι προφανές ότι ο καταληκτικός ορίζοντας του 2008 ορίστηκε, ώστε να έχουν παρέλθει οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία (Ανοιξη 2007) και οι βουλευτικές στην Ολλανδία (2007), δηλαδή τις δύο χώρες που απέρριψαν το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης.

    [12] ΥΠΕΞ - Ανεξαρτησία Μαυροβουνίου

    Η Κύπρος αναγνώρισε de jure την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου, με επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα προς τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, Μίοντρακ Βλάχοβιτς.

    Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναγνωρίσει τη Δημοκρατία του Μαυροβουνίου ως ανεξάρτητο κράτος μετά την επίσημη ανακήρυξη ανεξαρτησίας από το Κοινοβούλιο της χώρας στις 3 Ιουνίου 2006.

    ''Η εξέλιξη αυτή αντανακλά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 21ης Μαΐου 2006, το οποίο εκφράζει τη βούληση του λαού του Μαυροβουνίου για ένα ανεξάρτητο κράτος που επήλθε σύμφωνα με την ιδρυτική πράξη της Κρατικής Ενωσης Σερβίας και Μαυροβουνίου'', προσθέτει.

    [13] Πρόεδρος Βουλής - Υπ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Σερβίας

    Ο αγώνας που διεξάγει ο κυπριακός λαός είναι αγώνας για την επίτευξη μιας λύσης που να διασφαλίζει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και όχι των ξένων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη συνάντηση του με τον Υπουργό για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις της Δημοκρατίας της Σερβίας Milan Parivodic.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως ο κ. Χριστόφιας ανέφερε στο Σέρβο Υπουργό ότι η απόφαση της ε/κ κοινότητας, όπως αυτή εκφράστηκε με το δημοψήφισμα του Απριλίου του 2004, θα πρέπει να γίνει σεβαστή και ότι η απόρριψη του Σχεδίου δεν ήταν απόρριψη της λύσης του Κυπριακού αλλά του συγκεκριμένου σχεδίου.

    Επεσήμανε την ανάγκη όπως η Τουρκία σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη διαχρονική υποστήριξη της Σερβίας στον αγώνα του κυπριακού λαού, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος είναι αλληλέγγυη προς τον αγώνα του σερβικού λαού για την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του και στηρίζει τις προσπάθειες της χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

    Ο Σέρβος Υπουργός επαναβεβαίωσε τη θέση της χώρας του για λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    [14] Υπ. Οικονομικών - Σέρβος Υπουργός - Υπογραφή Μνημονίου

    Μνημόνιο Συναντίληψης για την ανάπτυξη της διμερούς Οικονομικής, Επιστημονικής, Τεχνικής και Βιομηχανικής Συνεργασίας μεταξύ του Γραφείου Προγραμματισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Δημοκρατίας της Σερβίας, υπέγραψαν ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Δημοκρατίας της Σερβίας Milan Rarivodic.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως κατά την τελετή υπογραφής, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι ''η υπογραφή του Μνημονίου αποδεικνύει τη θέληση της κυπριακής κυβέρνησης για περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τη Σερβία, οι οποίες είχαν ενδυναμωθεί το 2005 με την υπογραφή της Συμφωνίας για Αμοιβαία Προώθηση και Προστασία των Επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών''.

    Ο κ. Σαρρής εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην προσπάθεια περαιτέρω σύσφιγξης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

    [15] Υπουργός Συγκοινωνιών - EMAC - Αποφάσεις

    Προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων του περιφερειακού μηχανισμού EMAC αποφάσισαν να υποβάλουν οι πέντε χώρες, που συμμετέχουν στον EMAC (Κύπρος, Λίβανος, Αίγυπτος, Συρία και Ιορδανία), κατά τη διήμερη συνάντησή τους στην έδρα του Eurocontrol στις Βρυξέλλες, της οποίας προήδρευσε η Κύπρος και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurocontrol.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Ιουνίου, και σημείωσε ότι τα έργα που αποφασίστηκαν αφορούν κυρίως τη διαχείριση και τη ρύθμιση της ασφάλειας του εναέριου χώρου των χωρών που αποτελούν τον EMAC, τη μείωση των καθυστερήσεων στην περιοχή και την καλύτερη συλλογική οργάνωση του εναέριου χώρου των χωρών του μηχανισμού.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι αποφασίστηκε επίσης όπως εξεταστεί μελλοντικά πιθανή ένταξη στον EMAC και άλλων χωρών της περιοχής και όπως η Κύπρος, στα πλαίσια του EMAC και σε συνεργασία με τον Αραβικό Σύνδεσμο Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας (Arab Civil Aviation Commission) και των υπολοίπων χωρών του EMAC, διοργανώσει το διήμερο 14 και 15 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία περιφερειακή διάσκεψη για όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και του Περσικού Κόλπου, στην οποία θα συμμετέχουν Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας, Αερογραμμές, Σύνδεσμοι Ελεγκτών και Πιλότων και οι Αρχές αεροδρομίων όλων των αραβικών χωρών.

    Θέμα της διάσκεψης, η οποία θα υποστηρίζεται από το Eurocontrol, τον ICAO, την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Αερομεταφορών (EASA), τον Διεθνή Οργανισμό Αεροδρομίων (ACI) και το Ιδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων των ΗΠΑ, θα είναι ''Η ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας στην ασφάλεια των αερομεταφορών''.

    [16] Ευρωκοινοβούλιο - Τριανταφυλλίδης - Διακρίσεις

    Με την έγκριση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροπολογίας του Κυπρίου Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Κυριάκου Τριανταφυλλίδη επιτυγχάνεται η προστασία ατόμων κοινωνικής περιθωριοποίησης που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου του κ. Τριανταφυλλίδη, η τροπολογία αφορούσε την έκθεση της Λετονής Ευρωβουλευτού της Ομάδας των Πρασίνων / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Τατιάνας Ζντανόκα, για την ''Στρατηγική - Πλαίσιο απαγόρευσης των διακρίσεων και ίσων ευκαιριών για όλους'' και, σε πρώτο στάδιο, η συντηρητική πλειοψηφία της αρμόδιας Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων δεν υποστήριξε την τροπολογία αυτή.

    ''Μετά από επιμονή και στήριξη της τροπολογίας από τις προοδευτικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου'', προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο κ. Τριανταφυλλίδης, ''καταφέραμε να περάσει στο επίπεδο της Ολομέλειας''.

    [17] ΕΕ - Επιτροπή - Ατζέντα - Ρεν - Κυπριανού - Λιλλήκας

    Επίσκεψη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνάντηση γνωριμίας με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, θα έχει την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.

    Οπως επισημαίνεται στην ατζέντα δραστηριοτήτων των επιτρόπων για την προσεχή εβδομάδα, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Λιλλήκας θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Ρεν, καθώς και τον Κύπριο Επίτροπο Μάρκο Κυπριανού.

    [18] Χρηματιστήριο - Νέα μεγάλα κέρδη - Εβδομαδιαία αύξηση 7,77%

    Την έντονη ανοδική πορεία που ακολουθεί από την περασμένη Τετάρτη συνέχισε και στην τελευταία συνάντηση του πενθημέρου το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με αποτέλεσμα η αγορά να παρουσιάσει, μετά την πάροδο τεσσάρων εβδομάδων, εβδομαδιαία αύξηση της τάξης του 7,77% (άνοδος 185,47 μονάδες). Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την Παρασκευή νέα μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 3,21% και έκλεισε στις 2.571,81 μονάδες, έχοντας ως κινητήριο μοχλό ανόδου τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία κέρδισε 15 σεντ. Η επανεμφάνιση σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος την Παρασκευή διπλασίασε την αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στα 6,4 εκατομμύρια λίρες.

    Αύξηση σε ποσοστό 3,22% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 874,57 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 17 June 2006 - 14:23:09 UTC