Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπακογιάννη - ''Σχέδιο της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Κύπρου''
  • [02] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Μπακογιάννη - Συνέντευξη
  • [03] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Μπακογιάννη - Συνέντευξη
  • [04] ΠΑΣΟΚ - Γρηγόρης Νιώτης - Κυπριακό
  • [05] Τομ Κοξ - Κυπριακό
  • [06] Μπαμπατζάν - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος
  • [07] Κατεχόμενα - ''Υπουργείο εξωτερικών'' - ΣΑ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [08] ΚΣ ΕΔΕΚ - Μνημόσυνο για τον Ανδρέα Παπανδρέου
  • [09] Σημίτης - Ελληνοτουρκικά
  • [10] Αθήνα - Κουμουτσάκος - Δηλώσεις Γιακίς
  • [11] Ευρωπαϊκό Κύπελλο Στίβου - Κύπρος
  • [12] Παγκόσμιο Φοιτητικό Μπιτς Βόλεϊ - Ελβετία - Γαλλία
  • [13] Εθνικός Αχνας - Ιντερτότο ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 19/06/2006

  • [01] Μπακογιάννη - ''Σχέδιο της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Κύπρου''

    Σε ένα ''Σχέδιο της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Κύπρου'' για την επανένωση του νησιού κάνει λόγο σε συνέντευξή της στην ''Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία'' η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ επαναλαμβάνει ότι η στρατηγική Αθηνών - Λευκωσίας είναι κοινή.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα έβλεπε ένα νέο σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, η κ. Μπακογιάννη μιλά για ένα νέο σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να ονομάζεται ''Σχέδιο της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Κύπρου''.

    Οπως διευκρινίζει, το σχέδιο αυτό θα προκύψει από τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και θα βασιστεί σε στοιχεία της εργασίας, η οποία έχει γίνει σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα την οποία βιώνει η Κύπρος τα τελευταία 2,5 χρόνια, καθώς και στη βούληση των δύο κοινοτήτων.

    Οσο για το εάν έχει αρχίσει η εκπόνηση του σχεδίου αυτού, η κ. Μπακογιάννη σημειώνει ότι υπάρχει μια νέα κινητικότητα μετά τη συνάντηση Παπαδόπουλου - Ανάν και εκφράζει την ελπίδα σύντομα να ξεκινήσουν οι συνομιλίες στο επίπεδο των τεχνικών επιτροπών αλλά και οι συζητήσεις ουσίας, ώστε να διευκολυνθεί κάποια στιγμή η υποβολή και συγκεκριμένης, γενικότερης πρότασης επίλυσης.

    Για τις σχέσεις της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, η κ. Μπακογιάννη αναφέρει ότι είναι ''αυτές που πρέπει να είναι οι σχέσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον (ή την) Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος''.

    Στην ερώτηση εάν έχει διαφορετικές αντιλήψεις σε σχέση με το πώς πρέπει να κινηθεί η Κύπρος και η Ελλάδα για το Κυπριακό, η Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι ο ''διάλογος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πάντοτε η καλύτερη συνταγή. Η στρατηγική μας είναι, βεβαίως, κοινή. Κατά τα λοιπά, μπορεί ορισμένες φορές να υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις σε ορισμένες κινήσεις τακτικής. Η συνεχής όμως επαφή, ο διάλογος και ο συντονισμός οδηγούν στο καλύτερο αποτέλεσμα''.

    Αναφερόμενη στις ελληνοτουρκικές διαφορές, η κ. Μπακογιάννη επαναλαμβάνει ότι δρόμος για τη ''Χάγη'' είναι μακρύς και ότι πρώτα πρέπει να καταλήξουμε στο αντικείμενο για το οποίο θα πάμε στη Χάγη. Αναφερόμενη στην -από ελληνικής πλευράς- προετοιμασία, λέει ότι υπήρξε τα τελευταία χρόνια, ''αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είχαμε φτάσει κοντά σε υπογραφή συνυποσχετικού. Δεν υπήρξε προετοιμασία η οποία να μας δίνει αυτήν την αίσθηση''.

    Η κ. Μπακογιάννη αρνείται τις επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ ότι η νυν κυβέρνηση εγκατέλειψε το ''Ελσίνκι''.

    [02] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Μπακογιάννη - Συνέντευξη

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους δήλωσε χθες πως εκείνο που προέχει στην Κύπρο είναι να βρεθεί μια σωστή λύση, η οποία θα την απαλλάσσει από τις συνέπειες της κατοχής και η οποία να επανενώνει την πατρίδα, το λαό στο σύνολο του, τους θεσμούς και την οικονομία.

    «Είμαστε στην αναζήτηση μιας τέτοιας λύσης, γιατί μόνο μια τέτοια λύση μπορεί να γίνει αποδεκτή από το λαό», είπε ο κ. Κλεάνθους μετά την τέλεση στη Λευκωσία του θρησκευτικού μνημόσυνου για τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντρέα Παπανδρέου, το οποίο διοργάνωσε και φέτος το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη στην ελληνική εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» της Ελληνίδας Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία κάνει λόγο για ένα ''Σχέδιο της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Κύπρου'', ο κ. Κλεάνθους είπε πως «εκείνο που προέχει δεν είναι τα σχέδια σήμερα, αλλά η σταθερή διεκδικητική πολιτική έναντι της αλαζονικής συμπεριφοράς της Αγκυρας, που αρνείται επίμονα να υλοποιήσει δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ «εκεί πρέπει να στρέψουμε όλη την προσοχή μας, Ελλάδα και Κύπρος, άλλωστε μόνο έτσι η αυστηρά ελεγχόμενη πορεία της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για να βρούμε μια σωστή λύση στο Κυπριακό».

    «Σχέδια μπορεί να υπάρχουν πολλά, αλλά εκείνο που χρειάζεται είναι επίμονη προσπάθεια, μεθοδικότητα, σχεδιασμός, κάτι που παρουσίασε η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου», πρόσθεσε.

    [03] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Μπακογιάννη - Συνέντευξη

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες πως το σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί από τον κυπριακό ελληνισμό και δεν μπορεί να επανέλθει ούτε ως έχει, αλλά ούτε με περιθωριακές αλλαγές.

    Σε δηλώσεις του μετά από το θρησκευτικό μνημόσυνο του Αντρέα Παπανδρέου, στη Λευκωσία, το οποίο διοργανώνει κάθε χρόνο η ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου είπε ότι το σχέδιο Ανάν «δεν μπορεί να αποτελέσει καν τη βάση της διαπραγμάτευσης», άρα πρόσθεσε, «οποιαδήποτε νέα προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, που είναι λίαν επιθυμητή από εμάς, θα πρέπει να έχει ως βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις ατομικές και διακρατικές προσφυγές της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας και την ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    Κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη στην ελληνική εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» της Ελληνίδας Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία κάνει λόγο για ένα ''Σχέδιο της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Κύπρου'', ο κ. Ομήρου είπε πως δεν θέλει να σπεύσει προτού μελετήσει τη συνέντευξη και προτού πάρει πρόσθετες πληροφορίες να κάνει σχόλια, τα οποία όπως είπε, «ενδεχομένως να μην αποτυπώνουν τα ακριβή γεγονότα ή τις ακριβείς προθέσεις».

    «Ενα θα πω», ανέφερε, «ότι το σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί από τον κυπριακό ελληνισμό και δεν μπορεί να επανέλθει, ούτε ως έχει, ούτε με περιθωριακές αλλαγές».

    Καταλήγοντας ανέφερε πως Κύπρος και Ελλάδα οφείλουν να κινηθούν, με στόχο τον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου και για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού Ε/Κ και Τ/Κ- εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    [04] ΠΑΣΟΚ - Γρηγόρης Νιώτης - Κυπριακό

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Νιώτης δήλωσε χθες πως αφού το σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού, ως έχει δεν είναι δυνατό να αποτελέσει μία βάση συζήτησης. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «χρειαζόμαστε επειγόντως ένα δεύτερο Ελσίνκι και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε».

    Σε δηλώσεις του, στη Λευκωσία, μετά την τέλεση του θρησκευτικού μνημόσυνου προς τιμή του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντρέα Παπανδρέου, το οποίο διοργάνωσε και φέτος το ΚΣ ΕΔΕΚ, ο κ. Νιώτης είπε πως «το σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί από την μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού, και ως έχει δεν είναι δυνατό να αποτελέσει μία βάση συζήτησης», προσθέτοντας πως «είναι σαφές ότι χρειάζονται δημιουργικές συνεργασίες και επαναθεμελίωση».

    Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της σημερινής κυβέρνησης της Ελλάδος έναντι του κυπριακού προβλήματος, καθώς και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Νιώτης είπε πως το ΠΑΣΟΚ στηρίζει πάντα τις εθνικές υποθέσεις, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «αυτές δεν εξυπηρετούνται με αναστολές και με παρακολούθηση των γεγονότων, αλλά με ενεργή διπλωματία και με κινητικότητα».

    Ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καλέσει επανειλημμένως την κυβέρνηση της Ελλάδας «να πάρει επιτέλους πρωτοβουλίες και να μην αφήνει ασάφειες και θολά διαγράμματα σε ευθύνες που δεσμευτικά έχει αναλάβει η Τουρκία, και έναντι της διεθνούς κοινότητας και έναντι του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος».

    «Νομίζουμε», κατέληξε, «ότι χρειαζόμαστε επειγόντως ένα δεύτερο Ελσίνκι και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε».

    [05] Τομ Κοξ - Κυπριακό

    Ο πρώην Βρετανός εργατικός βουλευτής Τομ Κοξ διακήρυξε χθες βράδυ πως με την ίδια θέρμη και αποφασιστικότητα που εργαζόταν ως βουλευτής υπέρ των δικαίων της Κύπρου αγωνίζεται και τώρα, και θα εξακολουθήσει ναγωνίζεται, από οποιαδήποτε έπαλξη του προσφέρεται μέχρι τη λύση του κυπριακού προβλήματος, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Κοξ μιλούσε σε δείπνο που παρετέθη προς τιμή του από την Ενωση Προσφυγικών Σωματείων Αγγλίας [ΕΚΕΚΑ].

    Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του βορείου Λονδίνου, παρευρέθησαν ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία Πέτρος Ευτυχίου, ο Πολιτικός Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας Θεόδωρος Θεοδώρου, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων όπως και στελέχη παροικιακών οργανώσεων.

    Ο τιμώμενος συνοδευόταν από τους εργατικούς βουλευτές Εντι Ο' Χάρα και Ρούντι Βις, oι οποίοι, σε προσφωνήσεις τους, έπλεξαν το εγκώμιο του κ. Κοξ εξαίροντας τη συνέπειά του έναντι της κυπριακής υπόθεσης και την αγωνιστικότητά του.

    Μέσα στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο Πρόεδρος της ΕΚΕΚΑ Λεωνίδας Λεωνίδου, διερμηνεύοντας τα αισθήματα βαθύτατης εκτίμησης των Κυπρίων προσφύγων, των παροίκων όπως και της Κύπρου, προς το πρόσωπο του κ. Κοξ, για όσα έκαμε και κάμνει για το Κυπριακό.

    Στην αντιφώνησή του, ο κ. Κοξ, με συγκίνηση αναφέρθηκε στην επίσκεψη του στην Κύπρο αμέσως μετά την τουρκική εισβολή και στις αναμνήσεις του από το μέγεθος του εγκλήματος και επέκρινε τη βρετανική κυβέρνηση για τη σημερινή στάση της στο Κυπριακό, δηλώνοντας ότι όσο ζει θα εξακολουθήσει ναγωνίζεται για την κυπριακή υπόθεση.

    Το αναμνηστικό λεύκωμα της βραδιάς περιελάμβανε χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και ευχές προς τον Τομ Κοξ.

    [06] Μπαμπατζάν - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος

    Κανείς στην Ευρώπη δεν θα επιθυμούσε να αναλάβει την ευθύνη να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας μόνο εξαιτίας της στάσης των Ελληνοκυπρίων, δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ Αλί Μπαμπατζάν, σε συνέντευξή του σήμερα στο κανάλι CNN-Turk.

    Σημειώνοντας ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, ζήτησαν από την Τουρκία να μεσολαβήσει για να εκτονώσει την κατάσταση ανάμεσα στον ισλαμικό κόσμο και την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια τη κρίσης με τα σκίτσα του Μωάμεθ στις αρχές του χρόνου, ο κ. Μπαμπατζάν είπε πως ''η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν θα βλάψει μόνον την Ευρώπη, αλλά θα έχει σοβαρές συνέπειες και ευρύτερα.''

    Ο κ. Μπαμπατζάν είπε επίσης ότι η εφαρμογή του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου της Άγκυρας είναι ένα νομικό ζήτημα. ''Λένε ότι το πρωτόκολλο μας δεσμεύει να ανοίξουμε τα λιμάνια μας στα ελληνοκυπριακά πλοία. Όμως οι νομικοί μας εμπειρογνώμονες λένε ότι το πρωτόκολλο δεν δεσμεύει αναγκαστικά την Τουρκία να κάνει κάτι τέτοιο'', ανέφερε ο κ. Μπαμπατζάν.

    Είπε ότι το γεγονός ότι το κεφάλαιο Επιστήμη και Έρευνας άνοιξε και έκλεισε στις 12 Ιουνίου ''αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη''.

    Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ επανέλαβε τη θέση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπτνουλάχ Γκιουλ ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει κανένα άλλο βήμα σχετικά με την Κύπρο. ''Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Τώρα είναι η σειρά της άλλης πλευράς να κινηθεί,'' είπε.

    [07] Κατεχόμενα - ''Υπουργείο εξωτερικών'' - ΣΑ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    To λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών των κατεχομένων σε ανακοίνωσή του για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο σημειώνει πως ορισμένα θέματα που αφορούν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός παρουσιάζονται κατά ένα μονομερή τρόπο στο ψήφισμα.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Προστίθεται πως οι τεχνικές επιτροπές πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται το συντομότερο δυνατό και πως αυτές θα συνεισφέρουν στην καλυτέρευση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί.

    [08] ΚΣ ΕΔΕΚ - Μνημόσυνο για τον Ανδρέα Παπανδρέου

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος, αν αναλογιστούμε την επιθετικότητα της Τουρκίας, ιδιαίτερα των τελευταίων εβδομάδων και των τελευταίων μηνών, τις αδιάλλακτες δηλώσεις Ερντογάν και Ταλάτ και το γεγονός ότι εξακολουθούν να εμμένουν στις αναχρονιστικές απόψεις τους για τη διχοτόμηση της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις του μετά το θρησκευτικό μνημόσυνο για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Λευκωσία με πρωτοβουλία του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου είπε πως «αν κάνουμε σήμερα μια αποτίμηση της προσφοράς του Ανδρέα Παπανδρέου, δέκα χρόνια μετά το θάνατο του, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ιδιαίτερα την προσφορά του στον κυπριακό ελληνισμό και την προσφορά του στην επανατοποθέτηση του κυπριακού προβλήματος ως προβλήματος εισβολής και κατοχής».

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ σημείωσε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου ''αμέσως μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία διακήρυξε από το επίσημο βήμα της Βουλής των Ελλήνων ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Κύπρου ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον της Ελλάδας και συνιστά casus belli».

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ εξήρε το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για «μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ελληνισμού που σφράγισε κυριολεκτικά τον 20ο αιώνα».

    Στην ομιλία του στο μνημόσυνο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Νιώτης χαρακτήρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου πολιτικό ηγέτη μεγάλου διαμετρήματος, διανοητή, ακαδημαϊκό, δάσκαλο και σταθερό φίλο και συμπαραστάτη της Κύπρου.

    ''Ο Ανδρέας Παπανδρέου», είπε, «έθεσε το Κυπριακό στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, συνέβαλε στη διεθνοποίησή του ως θέματος εισβολής και κατοχής, καθιέρωσε το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου και θεμελίωσε την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου''.

    [09] Σημίτης - Ελληνοτουρκικά

    Μερική και επιλεκτική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων προτείνει με άρθρο του στο ''Εθνος της Κυριακής'' ο τέως Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    Η Ελλάδα, σημειώνει ο κ. Σημίτης, πρέπει να αποφύγει το ''κλείσιμο'' των θαλασσών και να επιδιώξει τη διαφύλαξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας των πλοίων όλων των κρατών. Τότε, προσθέτει, θα έχει ως συμμάχους στην προσπάθειά της για ρύθμιση της υφαλοκρηπίδας, τόσο τις χώρες με άμεσο ενδιαφέρον για την ελεύθερη πρόσβαση από και προς τα Δαρδανέλια, όπως τη Ρωσία και την Ουκρανία, όσο και τις ναυτικές χώρες, όπως τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.

    Σύμφωνα με τον τέως Πρωθυπουργό ''η ύπαρξη μιας έκτασης ανοιχτής θάλασσας που επιτυγχάνεται με στενότερα χωρικά ύδατα σε ορισμένες περιοχές εξασφαλίζει τη διέλευση πλοίων κάθε σημαίας από την περιοχή, ακόμα και όταν υπάρχει περιφερειακή κρίση''.

    Μάλιστα, ο κ. Σημίτης προτείνει, η ελληνική θέση ''να προσανατολιστεί σε μια μερική και επιλεκτική επέκταση, με τρόπο ώστε σε ορισμένες γεωγραφικές τοποθεσίες το νέο εύρος να είναι το μέγιστο δυνατό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των 12 ναυτικών μιλίων και σε άλλες να είναι λιγότερο (π.χ. 6, 8 ή 10 ν.μ.), με στόχο τη δημιουργία ενός ελεύθερου διαύλου''.

    Στο άρθρο του, που τιτλοφορείται ''Να κάνουμε πράξη τα αυτονόητα'' ο κ. Σημίτης εκτιμά ότι το Ελσίνκι χάθηκε και ότι οι προϋποθέσεις που οδήγησαν στη συμφωνία δεν υπάρχουν πια. ''Τα μέσα που παρείχε στην Ελλάδα τα αρνήθηκε η ίδια η χώρα μας'' σημειώνει ο κ. Σημίτης, που υποστηρίζει ότι η μόνη ευκαιρία που έχει πλέον η Αθήνα να υποχρεώσει την Αγκυρα σε υποχώρηση είναι μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ, όταν θα αποφασιστεί αν θα ενταχθεί η Τουρκία ή όχι.

    [10] Αθήνα - Κουμουτσάκος - Δηλώσεις Γιακίς

    Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις που έκανε στη Θράκη ο Πρόεδρος της επιτροπής για την ευρωπαϊκή εναρμόνιση της τουρκικής Βουλής, Γιασάρ Γιακίς, μίλησε για ρητορεία που βρίσκεται εκτός πραγματικότητας και η οποία ''δεν συμβάλλει στην ενίσχυση και βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όπως ειλικρινά το επιθυμεί η Ελλάδα''.

    «Εμείς ως σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία εφαρμόζουμε και ενισχύουμε την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους Ελληνες ανεξαρτήτως θρησκεύματος, οι οποίοι δεν χρειάζονται αυτόκλητους υποβολείς και συνηγόρους», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [11] Ευρωπαϊκό Κύπελλο Στίβου - Κύπρος

    Στην πρώτη κατηγορία του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Στίβου θα αγωνιστεί την επόμενη χρονιά η Εθνική Ομάδα Στίβου Γυναικών της Κύπρου μετά την εξασφάλιση της πρώτης θέσης στους αγώνες που έγιναν στο Νόβι Σαντ της Σερβίας.

    Η κυπριακή ομάδα συγκέντρωσε 186.5 βαθμούς έναντι 180 της διοργανώτριας χώρας.

    Η Εθνική Ανδρών Στίβου της Κύπρου κατετάγη τέταρτη.

    [12] Παγκόσμιο Φοιτητικό Μπιτς Βόλεϊ - Ελβετία - Γαλλία

    Η Ελβετία στους άνδρες και η Γαλλία στις γυναίκες κέρδισαν τις πρώτες θέσεις στο 3ο Παγκόσμιο Φοιτητικό Πρωτάθλημα Μπιτς Βόλεϊ, που φιλοξενήθηκε στο Παραλίμνι.

    Οι Ελβετοί Γκεπαθούλερ και Βέγκερ νίκησαν στον τελικό τους Γερμανούς Ντόλιγκερ και Χουθ με 2-1 σετ, ενώ οι Γαλλίδες Ζιαουί και Τζιορτάνο νίκησαν στον τελικό γυναικών τις Γερμανίδες Φλέμιγκ και Ρόμπεργκ με 2-0 σετ.

    Το χάλκινο μετάλλιο στους άνδρες εξασφάλισαν οι Αμερικανοί Μάγιερ και Πρόσσερ που νίκησαν τους Γερμανούς Ντόλιγκερ και Χουθ με 2-0 σετ. Το χάλκινο στις γυναίκες εξασφάλισαν οι Γερμανίδες Κόλερ και Κούνθερ που νίκησαν τις Γαλλίδες Καστέλι και Φαρέου με 2-0 σετ.

    Το 4ο Παγκόσμιο Φοιτητικό Πρωτάθλημα Μπιτς Βόλεϊ θα φιλοξενηθεί στη Γερμανία.

    [13] Εθνικός Αχνας - Ιντερτότο

    Ο Εθνικός Αχνας νίκησε την Παρτιζάνι Αλβανίας με 4-2 για την πρώτη φάση του Κυπέλλου Ιντερτότο.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 19 June 2006 - 14:23:17 UTC