Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ "ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ" - ΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΥΠΕΞ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι κύριος στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η προώθηση της λύσης του Κυπριακού και εργάζεται προς την κατεύθυνση όσων ενδιαφέρονται για συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ προκειμένου να την πείσουν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και της Κύπρου.

    Χαρακτήρισε επίσης «γελοιότητες» τις αναφορές στον ελλαδικό Τύπο που αναφέρονται για κρίση στις σχέσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ελληνα Πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι αρμονικότατες και η συνεργασία, η οποία θα συνεχιστεί είναι άψογη.

    Ο κ. Λιλλήκας μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα δώσει διάλεξη σε μια «δεξαμενή σκέψης - think tank» της πόλης και θα έχει συναντήσεις με τον Επίτροπο Μάρκο Κυπριακού, τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν και τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λιλλήκας είπε ότι κύριος στόχος της κυπριακής κυβέρνησης αυτό το διάστημα είναι να πειστεί η Τουρκία να αξιοποιήσει αυτό το διάστημα που μεσολαβεί από τώρα μέχρι τον Οκτώβριο που θα γίνει η έκθεση αξιολόγησης της από την ΕΕ, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να ``να δημιουργηθούν και καλύτερες προϋποθέσεις στην προσπάθειά μας για επίλυση του Κυπριακού``.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ "ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ" - ΔΗΛΩΣΗ

    Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες περιουσίας στα κατεχόμενα, πρέπει να προσέξουν ώστε να μη χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στην απόπειρά της να παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι προσφέρει πραγματικές αποζημιώσεις ή επιστρέφει περιουσίες, προειδοποιεί με γραπτή του δήλωση ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Ο κ. Πασιαρδής τονίζει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την «Επιτροπή για την Ακίνητη Ιδιοκτησία» στις κατεχόμενες περιοχές έχουν στόχο να βοηθήσουν την Τουρκία στην υπόθεση Ξενίδη - Αρέστη που βρίσκεται σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    «Οι εξελίξεις αποτελούν προσπάθεια ώστε ορισμένοι Ελληνοκύπριοι να δεχθούν αποζημίωση για την περιουσία τους στις κατεχόμενες περιοχές. Ο στόχος είναι να επιτραπεί στην Τουρκία να πει στη διάρκεια της ακρόασης της υπόθεσης Αρέστη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι έχει δημιουργήσει ένα ικανοποιητικό μηχανισμό αποζημίωσης για όλους τους εκτοπισμένους Ελληνοκύπριους», αναφέρει ο κ. Πασιαρδής.

    Στη γραπτή δήλωση υπογραμμίζεται ότι αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία αναζητά μερικά άτομα που θα «πάρουν τα λεφτά και θα εξαφανιστούν» και δεν προσφέρει το είδος της αποζημίωσης που διέταξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δηλαδή την αποκατάσταση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε όλους τους ιδιοκτήτες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 19 June 2006 - 19:29:16 UTC