Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΕ
  • [03] ΡΕΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΕ

  • [01] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Οι όποιες ιδέες και συζητήσεις σχετικά με τη λύση του Κυπριακού πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν και μέσω των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και των συνεργατών του, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι.

    «Η άποψή μας είναι ότι οι όποιες ιδέες και συζητήσεις σχετικά με τη λύση του Κυπριακού πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν και μέσω των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και των συνεργατών του, οι οποίοι πιστεύω ήταν ακούραστοι, ή εργάστηκαν σκληρά, στις προσπάθειές τους για επίλυση αυτού του δύσκολου θέματος. Και συνεχίζουμε να στηρίζουμε αυτή τη διαδικασία», είπε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον οι όποιες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν θα πρέπει να γίνουν μέσω του ΟΗΕ, είπε ότι πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν και μέσω της διαδικασίας όπως αυτή διατυπώνεται στο σχέδιο Ανάν, προσθέτοντας πως εναπόκειται στα μέρη που εμπλέκονται σε αυτή τη διαφορά ``να παρουσιάσουν αναθεωρήσεις στο σχέδιο Ανάν που να είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές σε ένα δημοψήφισμα».

    Ο κ. Ιριλάι ερωτηθείς για το ``Σχέδιο της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Κύπρου`` για το οποίο έκανε λόγο σε συνέντευξή της σε ελληνική εφημερίδα η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, ανέφερε ότι δεν έχει υπόψη του την πρόταση της Ελληνίδας Υπουργού.

    [02] ΥΠΕΞ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του Επιτρόπου για την Διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρέν στο θέμα της προώθησης του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο και πρόσθεσε πως ο κ. Ρεν τον διαβεβαίωσε πως η Φιλανδική προεδρία της ΕΕ έχει ήδη «ξεκινήσει κάποιους προβληματισμούς και προκαταρκτικές διαβουλεύσεις» προς τον στόχο αυτό.

    Υπενθύμισε πως ο Κανονισμός αυτός προβλέπει το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό συνδιαχείρηση ε/κ και τ/κ και υπό τον έλεγχο της ΕΕ και ταυτόχρονα την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της «όπως και μια σειρά από άλλες πρόνοιες τις οποίες εμείς επιδιώκουμε να εφαρμοστούν».

    [03] ΡΕΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΕ

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, επανέλαβε ότι η Ενωση αναμένει από την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία εξέτασε το σχέδιο έκθεσης για την Τουρκία του Ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκς, ο κ. Ρεν είπε ότι ``επειδή η Τουρκία πλέον είναι μια χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της, οι προσδοκίες μας έχουν φυσικά αυξηθεί``.

    ``Εάν θέλουμε να αποφύγουμε μεγάλο πρόβλημα το φθινόπωρο, η Τουρκία πρέπει να τιμήσει τα λόγια της``, σημείωσε.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση για να αποφευχθεί ένα ``μεγάλο δυστύχημα νοουμένου ότι τα μέρη στην Κύπρο σταματήσουν να παραπονιούνται για παλαιές αδικίες και αντ` αυτού εργαστούν για μελλοντικές λύσεις με μια πραγματιστική προσέγγιση».

    Καλωσόρισε την απόφαση για σύσταση τεχνικών επιτροπών, εκφράζοντας την ευχή να αρχίσουν το έργο τους πολύ σύντομα, σημειώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει με κανένα τρόπο να καθυστερήσει την εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων μερών στις συνομιλίες για συνολική λύση υπό τον ΟΗΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 21 June 2006 - 9:31:01 UTC