Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ "ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ"

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα διατηρήσουν τη συναντίληψη που υπάρχει μέχρι στιγμής για την αρνητική στάση της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Κύπρου και της ΕΕ, και στις συζητήσεις που θα γίνουν για την έκθεση προόδου της Τουρκίας που θα υποβάλει η Κομισιόν τον ερχόμενο Οκτώβριο.

    Μιλώντας χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από ταξίδι σε Ελλάδα και Πορτογαλλία, ο κ. Λιλλήκας κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών ο οποίος μετά από συνάντηση που είχε με την Ελληνίδα ομόλογό του, επανέλαβε ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της ΕΕ.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι εμφανές πως υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των 25 εταίρων όσον αφορά την κωλυσιεργία και την αρνητική στάση της Τουρκίας να ανταποκριθεί με συγκεκριμένα βήματα, εφαρμόζοντας τις υποχρεώσεις της, τις οποίες οικειοθελώς έχει αναλάβει και υπογράψει``, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτή η συναντίληψη θα εφαρμοστεί και στις συζητήσεις που θα γίνουν για την έκθεση προόδου της Τουρκίας που θα υποβάλει η Κομισιόν τον Οκτώβριο».

    Επανέλαβε επίσης ότι αυτό που επιδιώκει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι να πειστεί η Τουρκία να αξιοποιήσει το μεσοδιάστημα μέχρι τον Οκτώβριο για να προχωρήσει και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και πρόσθεσε πως «θεωρούμε ως πιο σημαντικό να προχωρήσει η Τουρκία την ενταξιακή της πορεία υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι την αναστολή ή την λήψη οποιονδήποτε μέτρων κατά της χώρας αυτής».

    Χρηματοδοτικός Κανονισμός για Τ/Κ ----------------------------------- Ερωτηθείς για την απόφαση της ΕΕ να προχωρήσει με τον Χρηματοδοτικό Κανονισμό για τους Τ/Κ, μέσω της Κύπρου, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι έχει συζητήσει το θέμα και με τον Επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση Ολι Ρεν και επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει «προτείνει συγκεκριμένους τρόπους» για υλοποποίηση του Κανονισμού αυτού.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι τα σχέδια που θα εκπονηθούν θα πρέπει να συνάδουν με τις αποφάσεις που έχουν ενσωματωθεί στον σχετικό Κανονισμό δηλαδή «την οικονομική ολοκλήρωση της Κύπρου, την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να στοχεύουν ή να υποβοηθούν στην επανένωση της Κύπρου. Επίσης» συνέχισε «οποιαδήποτε έργα που θα χρηματοδοτηθούν από οικονομικούς πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να μην είναι πάνω σε ε/κ περιουσία».

    Σ` αυτούς τους άξονες είχε κινηθεί η συνομιλία που είχα με τον κ. Ολι Ρεν είπε ο Γιώργος Λιλλήκας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σ` αυτούς τους άξονες θα κινηθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

    Αθήνα - Πορτογαλία ------------------- Αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Αθήνα και την Πορτογαλία ο Υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση από τις επισκέψεις του γιατί, όπως εξήγησε, οι συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του των δύο χωρών «ήταν ιδιαίτερα παραγωγικές αλλά και ικανοποιητικές από πλευράς αποτελεσμάτων».

    Ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με την Ελληνίδα ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη «υπήρξε απόλυτη σύμπτωση απόψεων και απόλυτη συμφωνία τόσο για τους στόχους που έχουμε καθορίσει για το επόμενο διάστημα όσο και για την τακτική που θα ακολουθήσουν οι δύο κυβερνήσεις και τον τρόπο χειρισμού των εξελίξεων».

    Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε επίσης την «διαίτερη ικανοποίησή» του και για την επίσκεψή του στην Πορτογαλία, όπου, όπως είπε «υπάρχει σύγκλιση απόψεων αλλά και αντίληψης με την κυβέρνηση της χώρας αναφορικά με το Κυπριακό και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την επανένωση της Κύπρου.

    Πρόσθεσε τέλος ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων και «για την εκτίμηση όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και της ΕΕ όπως διαφάνηκε και από τις δημόσιες δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή μας και ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ "ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ"

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποστηρίξει τα δικαιώματά της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με ευελιξία και συνεχή προσπάθεια θα προσπαθήσει να πείσει την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ενωσης.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αποδείξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων είναι παράνομη, έχει ιδρυθεί από παράνομο υποτελές καθεστώς και άρα δεν μπορεί να έχει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει κάποια μέτρα ώστε να αποτρέψει την προσφυγή Ε/Κ στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους και εάν θα καταφύγει σε διεθνή φόρα καταγγέλλοντας ότι πίσω από την επιτροπή βρίσκεται η Τουρκία.

    «Θα τα κάνει όλα αυτά η κυβέρνηση για να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί μια για πάντα ότι είναι η κυβέρνηση που εμποδίζει τη λειτουργία ένδικων τοπικών μέσων;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος.

    «Οχι» συνέχισε, και πρόσθεσε πως «προσπάθειά μας είναι να αποδείξουμε στο Δικαστήριο γιατί εκεί είναι που δίνεται η μάχη ότι η επιτροπή αυτή είναι παράνομη, έχει ιδρυθεί από παράνομο υποτελές καθεστώς και άρα δεν μπορεί να έχει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 25 June 2006 - 9:29:16 UTC