Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - Πρεσβευτές - Τουρκία - ΕΕ - Κορεπέρ - Ρεν
  • [02] Ιριλάι - Ράις - Γκιουλ - Συνομιλίες
  • [03] Πρόεδρος Βουλής - Κοπεγχάγη - Συνταγματική Συνθήκη
  • [04] Πρεσβευτής ΗΠΑ - Επίσκεψη Γκαμπάρι
  • [05] ΕΕ - Φιλανδός ΥΠΕΞ - Τουρκία - Πρωτόκολλο
  • [06] Μπακογιάννη - Επαφές - Μόσχα - Κυπριακό
  • [07] Μόσχα - Μπακογιάννη - Συνέντευξη
  • [08] Κουμουτσάκος - Μπακογιάννη - Γκαμπάρι - Κυπριακό
  • [09] Συνάντηση &#150; Πούτιν - Σεζέρ - Δηλώσεις
  • [10] Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου - 1η συνεδρία
  • [11] Υπουργός Δικαιοσύνης - Μόσχα - Ναρκωτικά - Επιστροφή
  • [12] ΕΕ - Διαβατήρια - Βιομετρικά στοιχεία
  • [13] Υπουργικό Συμβούλιο - Αναγνώριση Μαυροβουνίου
  • [14] ΥΠΕΞ - Λαβρόφ - Συλλυπητήριο μήνυμα
  • [15] Πάφος - Αεροδρόμιο - Θεμέλιος λίθος
  • [16] Αεροδρόμιο Πάφου - Ακινητοποιήθηκε γερμανικό αεροσκάφος
  • [17] ΔΗΚΟ - Πάλμας - Δημοτικές εκλογές
  • [18] ΕΥΡΩΚΟ - Συλλούρης - Κυπριακό - Δημοτικές εκλογές
  • [19] Γιατροί του Κόσμου - Θεοχάρους - Λωρίδα της Γάζας
  • [20] Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
  • [21] Δήμος Λάρνακας - Φεστιβάλ 2006 - My Fair Lady
  • [22] Υπουργός Εξωτερικών - Συνεργατισμός
  • [23] Υπουργείο Οικονομικών - Standard & Poor's - Κύπρος
  • [24] Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [25] Κυπριακή Πρεσβεία - ΟΚΟΕ - Πορεία Αγάπης Μακαρίου Γ΄- Εισφορές
  • [26] Γουίμπλετον - Παγδατής - Πρόκριση
  • [27] Παγκόσμιο Κύπελλο - Προημιτελικοί ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 30/06/2006

  • [01] ΥΠΕΞ - Πρεσβευτές - Τουρκία - ΕΕ - Κορεπέρ - Ρεν

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες ότι εναπόκειται και εξαρτάται απόλυτα πλέον από την Αγκυρα το κατά πόσον θα διατηρηθεί ανοικτός ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας πως είναι σαφές πως η Τουρκία θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην Ευρώπη και την κατοχή κυπριακού και ευρωπαϊκού εδάφους.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με πληροφορίες για προσπάθειες, ώστε να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση με τις δύο πλευρές, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στην Κύπρο, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι με το πολύ αρνητικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η τ/κ πλευρά στο θέμα των τεχνικών επιτροπών, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πρόοδο.

    Ο κ. Λιλλήκας προέβη σε δηλώσεις ύστερα από διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους Πρεσβευτές της Ισπανίας Jose Manuel Cervera De Gongora, της Κίνας Zhao Yali και της Σλοβακίας Jan Varso, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

    Με τον Πρεσβευτή της Ισπανίας συζητήθηκε το θέμα της μετανάστευσης, ενώ με τον Πρεσβευτή της Κίνας συζητήθηκε επίσης η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Κίνα, η οποία τοποθετείται, όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ, μάλλον αρχές του χειμώνα.

    Ερωτηθείς εάν ήταν ενήμερος ο Κινέζος διπλωμάτης για την ενημέρωση που έκανε ο κ. Γκαμπάρι στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε πως φαίνεται ότι η ενημέρωση έγινε σε πολύ γενικές γραμμές και κινήθηκε «μέσα στα αρχικά πλαίσια, όπως είχαν καθοριστεί, διερεύνησης των θέσεων των δύο πλευρών και των εξελίξεων στην Κύπρο».

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ρεν, ο οποίος μίλησε για ενδεχόμενη αναστολή των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας εάν δεν συνεργαστεί, ο κ. Λιλλήκας επανέλαβε την επιθυμία της κυβέρνησης όπως η Τουρκία προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία και καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ, κάτι που εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου, του τουρκικού λαού και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Για να επιτευχθεί, όμως, αυτός ο στόχος «θα πρέπει η Τουρκία να βοηθήσει τον εαυτό της. Δεν μπορεί να αναμένει η Τουρκία ή κάποιες άλλες χώρες από την Κύπρο ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουμε την Τουρκία, όταν η ίδια ναρκοθετεί την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», πρόσθεσε.

    [02] Ιριλάι - Ράις - Γκιουλ - Συνομιλίες

    Ευρεία συζήτηση τόσο για διμερή όσο και για περιφερειακά θέματα θα γίνει κατά τη συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις με Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα την Ουάσιγκτον, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι.

    Ερωτηθείς για την ατζέντα των συνομιλιών Ράις-Γκιουλ, ο κ. Ιριλάι είπε πως «η στρατηγική σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ είναι σημαντική και βαθιά, και έτσι θα συζητήσουμε, θεωρώ, το πλήρες φάσμα ανησυχιών, το πλήρες φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με αυτή τη σχέση: το Ιράκ, τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, τις σχέσεις με την Ευρώπη, θέματα του ΝΑΤΟ, το Αφγανιστάν».

    Πρόσθεσε πως «ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος αρμόζει σε δυο σημαντικούς και στρατηγικούς εταίρους».

    [03] Πρόεδρος Βουλής - Κοπεγχάγη - Συνταγματική Συνθήκη

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να προβληματιστούν σε όλα τα επίπεδα κατά πόσον θα επιφέρουν αλλαγές στη Συνταγματική Συνθήκη σε εκείνα τα σημεία τα οποία είναι η πηγή της ανισότητας και της αδικίας ώστε να ικανοποιήσουν τους πολίτες των χωρών που δεν έχουν ψηφίσει υπέρ και άλλους που ήταν έτοιμοι να ψηφίσουν εναντίον.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για την Κοπεγχάγη όπου θα συμμετάσχει σε Σύνοδο των Εθνικών Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ, πρόσθεσε πως όλοι οι πολίτες της Ευρώπης πρέπει να γνωρίζουν ότι «σε όλα τα επίπεδα της ΕΕ γίνεται ένας διάλογος, ένας προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης».

    Σημείωσε ακόμα πως «το έναυσμα για αυτό τον προβληματισμό είναι η απόσταση που χωρίζει τους πολίτες των διαφόρων χωρών με την Ενωση η οποία εκφράζεται και μέσα από την μεγάλη αποχή στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο».

    Ανέφερε ότι «το αποκορύφωμα της ώθησης για τον προβληματισμό αυτό ήταν τα δύο δημοψηφίσματα στη Ολλανδία και τη Γαλλία και η απόρριψη της Συνταγματικής Συνθήκης» και πρόσθεσε πως ένας τέτοιος διάλογος γίνεται και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνεργασία και μαζί με τα Εθνικά Κοινοβούλια των χωρών μελών της Ενωσης.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως τα εθνικά κοινοβούλια «προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό αλληλοπληροφόρησης για τα τρέχοντα ζητήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωσης και θα γίνει συζήτηση και θα εγκριθεί και αυτός ο μηχανισμός».

    Ερωτηθείς εάν ο προβληματισμός και ο διάλογος που διεξάγεται στην Ευρώπη για το μέλλον της ΕΕ επηρεάζει την Κύπρο ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε πως «τυπικά την Κύπρο δεν την επηρεάζει, ουσιαστικά όμως την επηρεάζει όπως επηρεάζει την κάθε χώρα μέλος της Ενωσης».

    Εάν δηλαδή εξήγησε «η ΕΕ δεν θα βρει τρόπους να καθησυχάσει τον πολίτη, να βρει τρόπους η κοινωνική αδικία η οποία λειτουργεί στην ΕΕ και τα χάσματα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, η ανεργία και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες που τους κάνουν να δυσανασχετούν για τη λειτουργία της άκρατης οικονομίας της αγοράς, σίγουρα αυτό θα έχει τις επιπτώσεις του πάνω σε όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε είναι Κύπριοι, είτε είναι Φιλανδοί είτε οποιοιδήποτε άλλοι».

    [04] Πρεσβευτής ΗΠΑ - Επίσκεψη Γκαμπάρι

    Σημαντικό γεγονός, χαρακτήρισε ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Κύπρο Ρόναλντ Σλίκερ την επικείμενη επίσκεψη του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στην Κύπρο, εκφράζοντας την ελπίδα όπως ο αξιωματούχος του ΟΗΕ να μεταδώσει στον προϊστάμενό του τη σύσταση όπως το Κυπριακό παραμείνει μια πολύ υψηλή προτεραιότητα του διεθνούς οργανισμού.

    ''Η επίσκεψη του κ. Γκαμπάρι είναι ένα σημαντικό γεγονός, δεδομένου του ρόλου του ΟΗΕ ως του πολιτικού συνομιλητή μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί. Πιστεύουμε ότι αυτός ο ρόλος των ΗΕ είναι ζωτικής σημασίας και ότι πρέπει να συνεχιστεί'', ανέφερε ο κ. Σλίκερ απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από σχετική συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνη Μιχαηλίδη.

    ''Ελπίζουμε'', πρόσθεσε, ''ότι ο κ. Γκαμπάρι, αφού συναντηθεί και συνομιλήσει με ανθρώπους στο νησί, θα είναι σε θέση να μεταδώσει στον προϊστάμενο του την έννοια του κατεπείγοντος στο να προχωρήσουν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι στη διαδικασία και ελπίζουμε ο κ. Γκαμπάρι να επιστρέψει στο Γενικό Γραμματέα με τη σύσταση όπως η Κύπρος παραμείνει μια πολύ υψηλή προτεραιότητα για την πολιτική εμπλοκή των ΗΕ, γιατί είναι ουσιώδες να βρούμε ένα τρόπο να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις, σε μια συνολική διευθέτηση που θα επανενώσει το νησί''.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως μεταξύ των δύο πλευρών επικρατεί κλίμα φιλικό, κατανόησης και επιθυμίας να δούμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς να προοδεύουν διαρκώς γιατί αυτό θα είναι προς όφελος, με την ευρύτερη έννοια, των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ.

    Σημείωσε ότι αν και το πολιτικό θέμα δεν είναι το κύριο θέμα του Υπουργείου Εμπορίου στις επαφές με τους ξένους πρέσβεις, ''ωστόσο ο κ. Πρέσβης μας έδωσε την ευκαιρία, στο βαθμό που συνηθίζεται σε τέτοιου είδους επαφές, να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις''.

    [05] ΕΕ - Φιλανδός ΥΠΕΞ - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας μπορεί να οδηγηθούν σε διακοπή, εάν η Αγκυρα δεν επικυρώσει εντός του έτους το πρόσθετο πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Φιλανδός Υπουργός Εξωτερικών Ερκι Τουομιόγια.

    Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Φιλανδικής Προεδρίας της ΕΕ, που αναλαμβάνει τα καθήκοντά της την 1η Ιουλίου, ο κ. Τουομιόγια δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για το θέμα της Τουρκίας και το ενδεχόμενο διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Σύμφωνα με το Φιλανδό ΥΠΕΞ, η διορία που έχει δοθεί στην τουρκική κυβέρνηση λήγει στο τέλος του έτους. Οπως είπε, η ΕΕ περιμένει από την Αγκυρα να επικυρώσει το πρόσθετο πρωτόκολλο, διαφορετικά θα δημιουργηθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αυτό δεν αποτελεί απειλή, είπε, αλλά θα μπορούσε (η μη συμμόρφωση της Τουρκίας) να βάλει σε κίνδυνο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η τουρκική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά αυτό που περιμένουνε να κάνει, ανέφερε ο κ. Τουομιόγια.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την Τουρκία, υπογράμμισε ότι ενδεχόμενη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν θα αποτελούσε αποτυχία μόνο για τη Φιλανδική Προεδρία, αλλά για ολόκληρη την ΕΕ και φυσικά την Τουρκία. Για το λόγο αυτό, συνέχισε, εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με στόχο την επίλυση του προβλήματος.

    [06] Μπακογιάννη - Επαφές - Μόσχα - Κυπριακό

    Με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς και τον γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ίγκορ Ιβανόφ είχε την ευκαιρία να συζητήσει το Κυπριακό η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, όπως ανέφερε η ίδια σε Έλληνες δημοσιογράφους στη Μόσχα.

    Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι συζήτησε «ιδιαίτερα με τον κ. Μπερνς και με τον κ. Ιβανόφ και την νέα αναμενόμενη επίσκεψη του (Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ) Γκαμπάρι στην Κύπρο και ταυτόχρονα τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θέσεις έχουν καταγραφεί στο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών και επαναλαμβάνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση από όλους τους αρμοδίους, είτε Επιτρόπους, είτε υπουργούς των Εξωτερικών, είτε από την προεδρία».

    Η Ελληνίδα υπουργός σημείωσε ότι «οι θέσεις σχετικά με τη διεύρυνση είναι ιδιαιτέρως σαφείς, σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο της &#700;γκυρας» και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ περιμένει από την Τουρκία μέσα στο 2006 να έχει τιμήσει την υπογραφή της και να έχει εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της &#700;γκυρας, μια θέση από την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει σκοπό να ξεφύγει».

    Ερωτηθείσα για την κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «είναι δύσκολο ακόμη να μιλήσω για προοπτικές. Ο κ. Γκάμπαρι έρχεται μετά, από &#150; φαντάζομαι &#150; συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες όμως ακόμα δεν έχουμε δει και δεν τις γνωρίζω».

    Ανέφερε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι υποστηρικτικό της πρωτοβουλίας του κ. Γκάμπαρι, είναι υποστηρικτικό στην απόφαση η οποία ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης του (Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου) κ. Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Ανάν. Να ξεκινήσουν τεχνικές, σε εισαγωγικά, συνομιλίες, οι οποίες όμως να έχουν και πολιτικό σκέλος, έτσι ώστε να προετοιμάσουν μια νέα πρωτοβουλία του ΓΓ. Εκεί βρισκόμαστε, περιμένουμε την επίσκεψη του κ. Γκάμπαρι και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η επίσκεψη αυτή μετά από την παρουσία του και στην Κύπρο».

    [07] Μόσχα - Μπακογιάννη - Συνέντευξη

    Για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να ληφθεί υπόψη η εργασία που έχει γίνει από τον ΟΗΕ, καθώς και η θέση της ίδιας της Κύπρου ως κράτους &#150; μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στη ρωσική «Ιζβέστια», η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η κ. Μπακογιάννη, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα, επισημαίνει ότι ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής «πρέπει να κερδίσουν τόσο οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού, όσο και ολόκληρη η περιοχή συνολικά», αποδίδοντας από την άποψη αυτή υψηλή σημασία στη θέση της Ρωσίας για το κυπριακό ζήτημα.

    Ερωτηθείσα για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών απαντά ότι «επιδιώκουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και ένας από τους τρόπους επίτευξης των στόχων μας είναι η προσέγγιση Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Προσθέτει πως «εάν η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια της ένταξης, η Τουρκία πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ».

    [08] Κουμουτσάκος - Μπακογιάννη - Γκαμπάρι - Κυπριακό

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη θα συναντηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα με το Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο κ. Κουμουτσάκος, ερωτηθείς τί αναμένει η Αθήνα από την επίσκεψη του κ. Γκαμπάρι, είπε πως η επίσκεψη αυτή «εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να διερευνηθεί επί τόπου η κατάσταση και οι δυνατότητες που παρουσιάζονται στις σημερινές συνθήκες για την επανεκκίνηση μιας νέας προσπάθειας επίλυσης, χωρίς να προσδιορίζεται πότε αυτό μπορεί να ξεκινήσει χρονικά».

    Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας είπε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση για τη δυνατότητα αξιοποίησης των συνομιλιών τεχνικού επιπέδου, η οποία, εκτίμησε, θα απασχολήσει και τις συνομιλίες με τον κ. Γκαμπάρι.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης του κ. Γκαμπάρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση.

    «Σε κάθε περίπτωση, αν πραγματοποιηθεί αυτό το οποίο είναι σημαντικό, είναι από μια τέτοια συνάντηση να υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, διότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται και ενισχύεται ο ρόλος του ΟΗΕ και μπορεί να δημιουργηθούν περαιτέρω προοπτικές που να κινούνται προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης μια νέας προσπάθειας», είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [09] Συνάντηση &#150; Πούτιν - Σεζέρ - Δηλώσεις

    Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων διεθνούς πολιτικής, τα οποία συζητήθηκαν κατά τις συνομιλίες των προέδρων της Ρωσίας και Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Αχμέτ Σεζέρ αντίστοιχα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου.

    Ειδικότερα οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τις προοπτικές της ιρακινής και μεσανατολικής διευθέτησης, την κατάσταση γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τις εξελίξεις στην Υπερκαυκασία, την κυπριακή προβληματική» και αντήλλαξαν απόψεις «για την ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ, την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και απειλών για την ειρήνη και τη σταθερότητα και τη διασφάλιση της αρχής της ανωτερότητας του διεθνούς δικαίου».

    Υποδεχόμενος τον προσκεκλημένο του ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε τις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας «προωθημένη πολυμερή εταιρική σχέση» και εξέφρασε ικανοποίηση για την «υψηλή δυναμική ανάπτυξής τους», αλλά και για την προσήλωση της τουρκικής ηγεσίας σε αυτήν την κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, σε ένα όλο και πιο διευρυμένο κύκλο διεθνών θεμάτων οι θέσεις Μόσχας και &#700;γκυρας συμπίπτουν ή προσέγγισαν, αυξάνεται διαρκώς ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, «κατά 30, 40, 45% ετησίως», αυξάνονται οι επαφές μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων, καθώς και μεταξύ των πολιτών.

    Ο Τούρκος πρόεδρος με τη σειρά του εκτίμησε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς και στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες ώστε να εδραιωθούν τα υπάρχοντα επιτεύγματα, καθώς για την Τουρκία αποτελεί «μια από τις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής η ανάπτυξη και η εμβάθυνση των σχέσεων με τη Ρωσία».

    [10] Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου - 1η συνεδρία

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου θα συνέλθει εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα για να κωδικοποιήσει τους βασικούς της στόχους, τη μεθοδολογία και την πρακτική που θα ακολουθήσει και θα τα θέσει ενώπιον του Πρόεδρου της Βουλής και των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίνος Σιζόπουλος, μετά την πρώτη συνεδρία του σώματος.

    Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η προηγούμενη Επιτροπή είχε αρχίσει τη διαδικασία συγκέντρωσης μαρτυρικού υλικού με τις καταθέσεις απόψεων από άτομα που είχαν ενεργό συμμετοχή κατά την περίοδο που ερευνάται, δηλαδή από το 1967 μέχρι το 1974.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για το φάκελο της Κύπρου είπε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής στη διάρκεια της θητείας, σημειώνοντας πως είναι πολύ νωρίς για να γίνουν τέτοιου είδους εκτιμήσεις, προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα «θα είμαστε σε θέση να πούμε πολύ περισσότερα πράγματα».

    [11] Υπουργός Δικαιοσύνης - Μόσχα - Ναρκωτικά - Επιστροφή

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλής Σοφοκλέους δήλωσε ότι «δια μέσου της Τουρκίας, διοχετεύονται στο ψευδοκράτος ποσότητες ναρκωτικών ή εξαρτησιογόνων ουσιών, με αποτέλεσμα τα συντεταγμένα όργανα της Κυπριακής δημοκρατίας πολλές φορές να αδυνατούν να ελέγξουν και να εποπτεύσουν τα κατεχόμενα».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από τη Μόσχα όπου συμμετείχε σε συνέδριο για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών ο κ. Σοφοκλέους είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία «κατέθεσε συγκεκριμένη άποψη» για το θέμα. Πρόσθεσε ότι «συμμετέχουμε και μοιραζόμαστε την αγωνία και τον αγώνα με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και ευρύτερα με όλες τις χώρες για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της εξάπλωσης των ναρκωτικών».

    Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος «παραμένει πιστός υποστηρικτής των δικαίων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Ανέφερε ότι είχε επίσης συνάντηση μίας και πλέον ώρας με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη «με την οποία συζητήσαμε το Κυπριακό».

    Πρόσθεσε πως στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου είχε συναντήσεις με αρκετούς Υπουργούς Εξωτερικών ή Υπουργούς Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως χωρών που συμμετείχαν στο συνέδριο και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που απασχολούν και την Κύπρο.

    Αναφερόμενος στο συνέδριο ο Υπουργός Δικαιοσύνης το χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» και πρόσθεσε ότι σε αυτό έλαβαν μέρος 55 χώρες και διεθνείς οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Συζητήθηκε, είπε, ο τρόπος αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος διακίνησης των ναρκωτικών κυρίως από το Αφγανιστάν και σημείωσε πως στην Ευρωπαϊκή Ενωση «στα 10 κιλά ηρωίνης που διακινούνται τα εννέα προέρχονται από το Αφγανιστάν».

    [12] ΕΕ - Διαβατήρια - Βιομετρικά στοιχεία

    Τα διαβατήρια υπηκόων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να φέρουν από τις 28 Ιουνίου 2009, πέραν της ψηφιακής φωτογραφίας, και τα δακτυλικά αποτυπώματα του δικαιούχου, ώστε να καταστεί πιο δύσκολη η πλαστογράφηση τους.

    Αυτό αναφέρει απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 26ης Οκτωβρίου 2004.

    Τα δακτυλικά αποτυπώματα θα ενσωματωθούν στα διαβατήρια μέσω τσιπ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι με βάση την ισχύουσα απόφαση, δηλαδή αν δεν υπάρξει αλλαγή στο μέλλον, πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των διαβατηρίων (δηλαδή στα αποτυπώματα) θα έχουν μόνο οι δημόσιες αρχές των κρατών μελών.

    Υπενθυμίζεται ότι το 2004, όταν λήφθηκε η απόφαση στο Συμβούλιο Υπουργών, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε συμφωνήσει με την εισαγωγή των βιομετρικών στοιχείων, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα θεσπιστούν μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης στα δεδομένα. Δηλαδή να έχουν δικαίωμα πρόσβασης μόνο εξουσιοδοτημένα όργανα που έχουν νόμιμο δικαίωμα ανάγνωσης των στοιχείων.

    [13] Υπουργικό Συμβούλιο - Αναγνώριση Μαυροβουνίου

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την τελευταία του συνεδρία υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, αποφάσισε όπως δώσει καλυπτική έγκριση για την αναγνώριση του Μαυροβουνίου ώστε να δρομολογηθούν το ταχύτερο οι διαδικασίες για σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου.

    Επίσημη ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης υιοθέτησε στις 12 Ιουνίου 2006 συμπεράσματα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγνωρίζει το Μαυροβούνιο και τα κράτη-μέλη αναλαμβάνουν πολιτική δέσμευση για την αναγνώρισή του, σύμφωνα με τις συνταγματικές τους διευθετήσεις.

    [14] ΥΠΕΞ - Λαβρόφ - Συλλυπητήριο μήνυμα

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με τη στυγερή δολοφονία τεσσάρων Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι είχαν απαχθεί πρόσφατα από τρομοκράτες στη Βαγδάτη.

    Στο μήνυμά του, ο Υπουργός Εξωτερικών εκφράζει, εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, ειλικρινή συλλυπητήρια προς την Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις οικογένειες των θυμάτων.

    Οπως έχουμε, επανειλημμένα, διακηρύξει, αναφέρει στο μήνυμά του ο Υπουργός Εξωτερικών, ''η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει έντονα και απορρίπτει τέτοιες ενέργειες που έχουν ως στόχο αθώους ανθρώπους''.

    Καλούμε την ιρακινή Κυβέρνηση και τις πολυεθνικές δυνάμεις στο Ιράκ, τονίζει ο κ. Λιλλήκας, να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να τεθεί τέρμα στη βία και να προστατευθούν οι πολίτες.

    [15] Πάφος - Αεροδρόμιο - Θεμέλιος λίθος

    Πραγματικότητα έγινε από χθες το μεγάλο όνειρο της επαρχίας Πάφου.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Χάρης Θράσου κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο του νέου αεροδρομίου Πάφου, σηματοδοτώντας και επίσημα την έναρξη των εργασιών του μεγαλεπήβολου έργου.

    Σύμφωνα με τον κ. Θράσου, το θέμα αποτελούσε αδήρητη ανάγκη, καθώς οι αερολιμένες της Κύπρου αποτελούν τις πύλες της τόσο σε φυσικούς, όσο και σε οικονομικούς όρους. Πρόσθεσε πως η Κύπρος ως νησί, ο τουρισμός της έχει σημαντική συνεισφορά στην οικονομία του τόπου.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Hermes Airports Ltd Νίκος Σιακόλας, ανέφερε ότι η ανέγερση και λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου θα συμβάλει περαιτέρω στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών.

    Το νέο αεροδρόμιο της Πάφου αναμένεται να λειτουργήσει πριν από τα τέλη του 2008 και η δαπάνη θα ανέλθει στα 127,5 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και ανακαίνισης και βελτίωσης των υφισταμένων κτιρίων και υπηρεσιών του, όπως και του χώρου στάθμευσης.

    Το νέο κτίριο επιβατών του αερολιμένα θα έχει εμβαδό 18.000 τετραγωνικά μέτρα και θα είναι χωρητικότητας 2,7 εκατομμύριων επιβατών τον χρόνο, με σταθερή ροή επιβατών.

    Και στα δυο αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου θα απασχολούνται γύρω στις 6.000 άτομα, ενώ για τις εργασίες ανέγερσης για τα επόμενα τρία χρόνια, θα εργοδοτούνται 2.000 άτομα.

    [16] Αεροδρόμιο Πάφου - Ακινητοποιήθηκε γερμανικό αεροσκάφος

    Γερμανικό αεροσκάφος ακινητοποιήθηκε το απόγευμα κατά τη διάρκεια της προσγείωσής του στο αεροδρόμιο Πάφου, με αποτέλεσμα το κλείσιμο του αεροδρομίου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Διευθύντρια Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορία του αεροδρομίου Πάφου, Ανδρούλα Χριστοδούλου, λόγω του προβλήματος επηρεάσθηκαν πέντε πτήσεις, ενώ δεν μπορεί να προβλεφθεί αν θα επηρεαστούν και οι πρωινές.

    Συγκεκριμένα, το όλο περιστατικό σημειώθηκε γύρω όταν αεροσκάφος τύπου Airbus 321 της γερμανικής εταιρείας LTU από το Ντίσελντορφ ενώ βρισκόταν στην διαδικασία προσγείωσής του, ακινητοποιήθηκε στο διάδρομο προσγείωσης/απογείωσης του αεροδρομίου, αφού έσκασαν και τα τέσσερα πισινά ελαστικά του.

    Σύμφωνα με την κ. Χριστοδούλου, οι 187 επιβάτες του αεροσκάφους, στην πλειοψηφία τους τουρίστες, αποβιβάστηκαν με ασφάλεια και αναχώρησαν οδικώς για τους προορισμούς τους.

    Οπως είπε, λόγω του προβλήματος το αεροδρόμιο έκλεισε και εξεδόθη νότα για κλείσιμο του αεροδρομίου, εν αναμονή συνεργείου από τη Γερμανία, με τα απαιτούμενα εναλλακτικά για διόρθωση του προβλήματος. Νωρίτερα είχαν καταβληθεί προσπάθειες για επιδιόρθωση επί τόπου για να μην ρυμουλκηθεί προκαλώντας περαιτέρω ζημιά στο αεροσκάφος και στο δίαυλο.

    [17] ΔΗΚΟ - Πάλμας - Δημοτικές εκλογές

    Ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Βασίλης Πάλμας δήλωσε πως από το Σεπτέμβριο τα συγκυβερνώντα κόμματα θα μπουν ουσιαστικά στην προεκλογική διαδικασία, ενόψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι πριν από τις θερινές διακοπές το κάθε κόμμα θα ξεκινήσει διεργασίες σε κομματικό επίπεδο, ούτως ώστε να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα σε σχέση με τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Πάλμας είπε ότι αυτή τη στιγμή «θα ξεκινήσουν οι διεργασίες σε κομματικό επίπεδο από τα στελέχη και τους αξιωματούχους του κάθε κόμματος ξεχωριστά», για να γίνει «μια προεργασία, ούτως ώστε πριν τις θερινές διακοπές να είμαστε σε θέση να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα».

    «Από το Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε, «θα μπούμε ουσιαστικά στην προεκλογική διαδικασία ενόψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης».

    Ερωτηθείς εάν τα κόμματα της συνεργασίας θα προχωρήσουν σε κάποιες αλλαγές στους Δήμους που ήδη κατέχουν, ο κ. Πάλμας ανέφερε πως αυτά τα θέματα θα εξεταστούν και θα «παρθούν πολιτικές αποφάσεις μεταξύ των συνεργαζόμενων κομμάτων, αλλά ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο».

    [18] ΕΥΡΩΚΟ - Συλλούρης - Κυπριακό - Δημοτικές εκλογές

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε πως το κόμμα του θεωρεί πως ενόψει της επίσκεψης του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στην Κύπρο πρέπει να γίνει συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το ταχύτερο δυνατό.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Συλλούρης είπε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλός τον διαβεβαίωσε πως το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει πριν τις 15 Ιουλίου.

    Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν το Κυπριακό και η επίσκεψη του κ. Γκαμπάρι στην Κύπρο.

    Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη Γκαμπάρι, ο κ. Συλλούρης είπε ότι η δική του ερμηνεία από όσα άκουσε στη συνάντηση είναι ότι «μάλλον θα προσπαθήσει να έχει μια επιτυχία ουσιαστική ή μη ουσιαστική». «Δεν νομίζω ότι θα έχει ουσιαστική επιτυχία», είπε, «αλλά κάτι θα προσπαθήσει να πάρει μαζί του».

    Αναφορικά με τις επικείμενες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, ο κ. Συλλούρης είπε πως το ΕΥΡΩΚΟ έχει επιτροπή, η οποία όπως είπε, «θα καθορίσει τη στρατηγική μας». «Εκ πρώτης όψεως εμείς είμαστε ανοικτοί και με ανοικτό μυαλό θα δούμε το θέμα των εκλογών, αφουγκρασμένοι πρώτα τους πολίτες, παρακολουθώντας τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας , αλλά δεν είμαστε ούτε δεδομένοι για κανένα, ούτε και αποκλείουμε κανένα στο θέμα των δημάρχων», ανέφερε.

    [19] Γιατροί του Κόσμου - Θεοχάρους - Λωρίδα της Γάζας

    Στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να διενεργήσει χειρουργικές επεμβάσεις θα μεταβεί μόλις γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις, κλιμάκιο της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου &#150; Κύπρου» ανακοίνωσε η βουλευτής Ελένη Θεοχάρους, η οποία θα μετέχει στην αποστολή.

    Σε δηλώσεις της, η κ. Θεοχάρους είπε ότι «εξαιτίας της έκρυθμής κατάστασης που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας με τις συνεχείς συγκρούσεων και των πολλών τραυματιών νιώθουμε την ανάγκη να μεταβούμε σε μια επείγουσα ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα σε μια προσπάθεια να διενεργήσουμε χειρουργικές επεμβάσεις και να ανακουφίσουμε το λαό της περιοχής γνωρίζοντας ότι οι ιατρικές υπηρεσίες αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες».

    Πρόσθεσε πως «η αποστολή θα πραγματοποιηθεί ευθύς μόλις γίνει κατορθωτό να εισέλθουν τα μέλη της αντιπροσωπείας στη Λωρίδα της Γάζας» και ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά.

    [20] Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

    Μήνυμα αφύπνισης, αγωνίας και αυτοκριτικής απέστειλε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, προς όλες τις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, κατά τον χαιρετισμό του στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε η Ιερά Σύνοδος στο Διορθόδοξο Κέντρο, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων της Ελλάδας Γεωργίου Καλού, προς τιμήν των Εκπροσώπων των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, που πήραν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις εις μνήμην του Ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος Αποστόλου Παύλου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έκανε αξιολόγηση της κατάστασης στη οποία βρίσκονται οι Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, κυρίως των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισήμανε, μεταξύ άλλων ότι: «Στην Ευρώπη ο Χριστιανισμός πολεμείται, απαξιώνεται και διέρχεται σφοδρή κρίση».

    Αναφερόμενος στην Εκκλησία της Κύπρου είπε πως «επί 32 χρόνια βιώνει την απίστευτη τραγωδία και αδικία της προκλητικής Τουρκικής κατοχής, που ξεπερνά κάθε όριο ανοχής και καταπατά κάθε ίχνος διεθνούς Δικαίου».

    Αίσθηση προκάλεσε η κραυγή αγωνίας του Μητροπολίτου Πάφου Χρυσοστόμου, εκπροσώπου τη Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος συγκινημένος, επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Η Σαλαμίνα, στην οποία το πρώτον αποβιβάστηκαν οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας, φέρνοντας το μήνυμα του Ευαγγελίου στην Κύπρο, στενάζει κάτω από την τουρκική κατοχή. Αν κάποιος θελήσει ν&#146; ακολουθήσει σήμερα τα βήματα του Παύλου στην Κύπρο, δε θα τα καταφέρει».

    [21] Δήμος Λάρνακας - Φεστιβάλ 2006 - My Fair Lady

    Ιδιαίτερα πλούσιο θα είναι το φετινό καλοκαίρι στη Λάρνακα όσον αφορά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις αφού μεγάλοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα όπως η Νάνα Μούσχουρη και ο Μάριος Φραγκούλης καθώς και καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό θα παρουσιαστούν στα θέατρα και στους άλλους χώρους πολιτιστικής υποδομής που διαθέτει η πόλη.

    Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Μωϋσέως δήλωσε ότι αρχή στο Φεστιβάλ κάνει το γνωστό ανά το παγκόσμιο μιούζικαλ «My Fair Lady».

    Θα ακολουθήσουν συναυλίες με τον Μάριο Φραγκούλη και την ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων OSSIPOV, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, την Νανά Μούσχουρη, αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο με τη συμμετοχή των Κώστα Μακεδόνα, Γιάννη Καλατζή, Μελίνα Ασλανίδου και Παντελή Θαλασσινό, το γνωστό πρωτοποριακό συγκρότημα STOMP από το Λονδίνο και η μοσικοχορευτική παράσταση με την ονομασία &#147;Thank you for the music&#148; με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σουηδικού συγκροτήματος &#147;ABBA&#148;.

    Από πλευράς θεάτρου θα παρουσιαστούν η κωμωδία «Ορνιθες» του Αριστοφάνη από το Θέατρο «Σκάλα» και η κωμωδία «Εκκλησιάζουσες» επίσης του Αριστοφάνη από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Σημαντική, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Λάρνακας και την παρουσία του Αυτοκρατορικού Μπαλέτου της Maya Plisetskaya από την Αγία Πετρούπολη, το οποίο θα παρουσιάσει το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέττα».

    Στις δηλώσεις του ο κ. Μωϋσέως εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με αυτή την πληθώρα εκδηλώσεων δίνουμε στους δημότες μας αλλά και σ&#146; όλους τους ξένους επισκέπτες της πόλης μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μια άλλη διέξοδο, μια εναλλακτική μορφή ψυχαγωγίας αλλά και πλούσια πνευματική τροφή».

    [22] Υπουργός Εξωτερικών - Συνεργατισμός

    Η κυβέρνηση αναγνωρίζει έμπρακτα το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Συνεργατικό Κίνημα και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να το στηρίζει ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και δυσκολίες με τρόπο δημιουργικό και παραγωγικό, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Παγκύπρια Συνεργατική Συνομοσπονδία με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Συνεργατισμού.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως οι οικουμενικές αρχές και αξίες του Συνεργατισμού συνάδουν απόλυτα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και για αυτό η Διεθνής Συνεταιριστική Ένωση διαδραματίζει συμβουλευτικό ρόλο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε άλλους Οργανισμούς.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ακόμα και στις πλέον καπιταλιστικές χώρες, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, ο συνεργατικός τομέας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ανάπτυξης και η συμμετοχή του στην οικονομία είναι σημαντική.

    Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Συνεταιριστικής Ένωσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες το 40% των πολιτών είναι μέλη συνεργατικών εταιρειών και στην Ιαπωνία το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 33%.

    Ανέφερε ακόμα ότι τα Συνεργατικά Κινήματα που εκπροσωπεί η Διεθνής Συνεταιριστική Ένωση από 81 χώρες, αντιπροσωπεύουν πάνω από 800 εκατομμύρια μέλη και συντηρούν πάνω από 100 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

    [23] Υπουργείο Οικονομικών - Standard & Poor's - Κύπρος

    Το Υπουργείο Οικονομικών εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόσφατη έκθεση του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's με τίτλο ''Ο δείκτης δημοσιονομικής ευελιξίας για το 2006'', όπου η Κύπρος κατατάσσεται στην πρώτη θέση.

    Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο σημειώνει ότι σύμφωνα με την έκθεση, η Κύπρος κατατάσσεται ως το κράτος με τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία ανάμεσα σε 28 ευρωπαϊκά κράτη (25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η Νορβηγία, Ισλανδία και η Ελβετία), ενώ μετά την Κύπρο, ακολουθούν η Ελβετία και η Ιρλανδία.

    Ο δείκτης δημοσιονομικής ευελιξίας (S&P FFI) αποτελείται από το δείκτη ευελιξίας δαπανών (EFI) και το δείκτη ευελιξίας εσόδων (RFI). Επιτρέπει δε τη διενέργεια συγκρίσεων μεταξύ κρατών για την ικανότητα των κυβερνήσεων να μπορούν να προσαρμοστούν σε απρόβλεπτες οικονομικές εξελίξεις και να αντιμετωπίσουν με τρόπο άμεσο, γρήγορο και αποτελεσματικό, οικονομικούς κλονισμούς μέσω της τροποποίησης των πολιτικών τους για τις δαπάνες και τις φορολογίες έτσι που να διασφαλίζεται η ομαλή αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

    Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Κύπρος, συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών που διαθέτουν εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές σε σχέση με το μέσο όρο των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών, με αποτέλεσμα να της επιτρέπουν να ενεργεί πιο ευέλικτα, σε ότι αφορά θέματα φορολογίας.

    [24] Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Σημαντική άνοδο της τάξης του 2,56% παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των μεγάλων κερδών της Τράπεζας Κύπρου, η οποία αυξήθηκε κατά 13 σεντ ή ποσοστό 3,12% και έκλεισε στις 4,30 λίρες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε μια από τις υψηλότερες τιμές του σήμερα, στις 2.670,94 μονάδες. Αύξηση παρουσίασε και το αγοραστικό ενδιαφέρον σε σχέση με τις τελευταίες συναντήσεις, λόγω του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου, με αποτέλεσμα ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών να ανέλθει στα 5,6 εκατομμύρια λίρες. Η Τράπεζα Κύπρου συγκέντρωσε συναλλαγές αξίας 3,5 εκ. λιρών.

    Με άνοδο της τάξης του 2,65%, έκλεισε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος ανήλθε στις 908,88 μονάδες.

    [25] Κυπριακή Πρεσβεία - ΟΚΟΕ - Πορεία Αγάπης Μακαρίου Γ΄- Εισφορές

    Ο Πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Γιώργος Γεωργής σε μια σεμνή τελετή, επέδωσε στην Πρόεδρο του σωματείου ΜDA Ελλάς Βάνα Λαβίδα επιταγή με το προϊόν εισφορών που συγκεντρώθηκαν στην εκδήλωση Πορεία Αγάπης Μακαρίου Γ΄.

    Οι εισφορές θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του έργου του σωματείου MDA Ελλάς που φροντίζει για τα παιδιά με νευρομυικές παθήσεις στην Ελλάδα.

    Η πορεία Αγάπης Μακαρίου Γ' πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 16.1.06 με το σύνθημα «Περπατώ για τα παιδιά, περπατώ για την αγάπη» με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ). Στην πορεία συμμετείχαν συγγραφείς, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες και άλλοι.

    Κατά την επίδοση της επιταγής ο κ. Πρέσβης ανέφερε πως στόχος είναι η Πορεία Αγάπης Μακαρίου Γ' στην Αθήνα να γίνει θεσμός κοινωνικής ευαισθησίας, επιτελώντας αγαθοεργό σκοπό και αναδεικνύοντας την μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου.

    [26] Γουίμπλετον - Παγδατής - Πρόκριση

    Ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής πέρασε εύκολα στον τρίτο γύρο του Γουίμπλετον, του τρίτου Γκραντ Σλαμ της χρονιάς.

    Ο Μάρκος προηγείτο με 3-0 στο πρώτο σετ του Ρουμάνου Αντρέι Πάβελ, νούμερο 79 στη παγκόσμια κατάταξη, σπάζοντας δύο φορές το σερβίς του Πάβελ, αλλά ο αγώνας διακόπηκε υπέρ του, όταν στο 4ο γκέιμ και ενώ ο Παγδατής προηγείτο, ο αντίπαλος ένοιωσε ενοχλήσεις και απεχώρησε.

    [27] Παγκόσμιο Κύπελλο - Προημιτελικοί

    Για την προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου διεξάγονται σήμερα δύο αγώνες.

    Η τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια και διοργανώτρια Γερμανία αντιμετωπίζει στις 6 το απόγευμα στο Βερολίνο τη δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή.

    Στον άλλο αγώνα η Ιταλία τίθεται αντιμέτωπη με την Ουκρανία στις 10 το βράδυ στο Αμβούργο.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 30 June 2006 - 14:23:32 UTC