Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας ξεκαθάρισε στον Πρεσβευτή της Φινλανδίας Ρίστο Πίπονεν το πλαίσιο στο οποίο η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζει τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο και εξέφρασε σε δηλώσεις του την πεποίθηση ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο θέμα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου είναι βασική προϋπόθεση και ότι θα χρειαστεί και η αποδοχή από την Τουρκία.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον κ. Πίπονεν και ερωτηθείς εάν υπάρχει πιθανότητα να μετατεθεί η συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς το τέλος του χρόνου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι υπάρχουν πολλές ιδέες από διάφορες χώρες, σημειώνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει συγκεκριμένους στόχους και καταβάλλει προσπάθειες να κερδίσει συμμάχους.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η συνάντηση του με τον Πρεσβευτή της Φινλανδίας αποσκοπούσε σε δύο βασικά ζητήματα.

    ``Το ένα σε θέματα τα οποία ενδιαφέρουν τη φινλανδική προεδρία και για τα οποία η προεδρία θα ήθελε να έχει τις απόψεις της κυπριακής κυβέρνησης ή και τη συνεργασία της κυπριακής κυβέρνησης, όπως και για θέματα τα οποία αφορούν την Κύπρο, όπως είναι ο κανονισμός για το λιμάνι και την πόλη της Αμμοχώστου. Ο δεύτερος βασικός άξονας ήταν η προετοιμασία της συνάντησης που θα έχω την ερχόμενη Τρίτη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου στις Βρυξέλλες``, είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και το ζήτημα της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και ``ο τρόπος που αναμένεται να γίνει η συζήτηση εντός της ΕΕ μετά την έκθεση της Επιτροπής``.

    Ερωτηθείς για τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ``υπάρχει η πρόταση μας, υπάρχει η πρόταση όπως έχει διαμορφωθεί από τη λουξεμβουργιανή προεδρία, η δέσμευση των τριών προεδριών της Αυστρίας, της Φινλανδίας αλλά και της Γερμανίας για προώθηση αυτού του κανονισμού μέσα σε αυτά τα πλαίσια που είχαν συμφωνηθεί``.

    Είπε, επίσης, ότι ``η κυπριακή κυβέρνηση ενδιαφέρεται και το είχα ζητήσει και από τον κ. Ολι Ρεν να εμπλακεί ο ίδιος, όπως είχε εμπλακεί επί λουξεμβουργιανής προεδρίας``.

    Πρόσθεσε ότι ``υπάρχουν κάποιες σκέψεις άλλες, οι οποίες τίθενται, όχι επίσημα, ανεπίσημα από διάφορους προς την προεδρία, για τις οποίες είχε την ευκαιρία ο Πρέσβης να μου πει τις απόψεις άλλων, όχι της προεδρίας, και βεβαίως μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκαθαρίσω το πλαίσιο στο οποίο η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζει αυτόν τον κανονισμό, βάσει ποιων αρχών, αλλά και ποιων συγκεκριμένων μέτρων``.

    ``Είναι κάτι που νομίζω ότι θα υπάρξει κινητικότητα. Το αποτέλεσμα, όμως, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτή τη στιγμή. Η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, που είναι βασική προϋπόθεση για μας, ξέρουμε ότι δεν μπορεί να το επιβάλει η ΕΕ μόνη της, θα χρειαστεί αποδοχή και από την Τουρκία``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν σκέψεις για μετάθεση της συζήτησης για την Τουρκία προς το τέλος του χρόνου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ``δεν είναι σωστό να κάνουμε σενάρια``.

    ``Ιδέες υπάρχουν πολλές. Η κάθε χώρα, και όχι μόνο οι χώρες μέλη, αλλά και άλλοι κάνουν προβληματισμούς ή ρίχνουν ιδέες στο τραπέζι. Εμείς έχουμε συγκεκριμένους στόχους που έχουμε συζητήσει και με την ελληνική κυβέρνηση και προς αυτούς τους στόχους είναι που εργαζόμαστε και για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι που θα αναπτύξουμε και επαφές, επικοινωνία με άλλες χώρες μέλη της ΕΕ για να κερδίσουμε συμμάχους στη διεκδίκηση των στόχων που έχουμε καθορίσει``, σημείωσε ο κ. Λιλλήκας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 12 July 2006 - 9:29:39 UTC