Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-07-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή - Ολομέλεια - Μέση Ανατολή - Ισραήλ - Ψήφισμα
  • [02] Λίβανος - Πτήση Κυπριακών Αερογραμμών - Επιστροφή
  • [03] Εκπρόσωπος - Λίβανος - Κύπριοι - ΕΕ
  • [04] ΥΠΕΞ - Ομάδα Κρίσης - Λίβανος - Κύπριοι και ξένοι πολίτες
  • [05] ΑΚΕΛ - Μεσανατολικό - Ισραήλ - Καταδίκη
  • [06] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Μέση Ανατολή
  • [07] Συλλούρης - Περδίκης - Ισραήλ - Επιθέσεις
  • [08] Βουλή - Ολομέλεια - Τροποποίηση του Συντάγματος
  • [09] Εκπρόσωπος - Επαφές Μπράιζα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [10] Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - ''Απομόνωση'' - Μπαμπατζάν
  • [11] Εκπρόσωπος - Ιακώβου - Διορισμός
  • [12] Κουμουτσάκος - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ
  • [13] Παπουτσής - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [14] Αθήνα - Κουμουτσάκος - Μπακογιάννη - Aναστασιάδης - Συνάντηση
  • [15] Ομήρου - Κυπριακό - Απόφαση ΠΓ
  • [16] Συλλούρης - Περδίκης - Τουρκία - Κυπριακό - Τεχνικές επιτροπές
  • [17] Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας - Χαλλούμι - Κατοχύρωση
  • [18] Ομήρου - Δημοτικές εκλογές
  • [19] Περδίκης - Συλλούρης - Δημοτικές εκλογές - Προοπτικές συνεργασίας
  • [20] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τελετή αποφοίτησης Αστυνομικής Ακαδημίας
  • [21] ΑΚΕΛ - Εκδήλωση - Μαύρες επέτειοι
  • [22] Σαρρής - ΕΕ - Ελλειμα - Πρόγραμμα για Λισαβόνα
  • [23] ΕΕ - Δ ΚΠΣ - Κύπρος
  • [24] Σορός Ρώσου εκπαιδευτή - Μόσχα
  • [25] Νίκος Σιακόλας - Γαλλία - Παράσημο
  • [26] Αθήνα - Ηρώδειο - ΘΟΚ - «Εκκλησιάζουσαι»
  • [27] Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - ΑΠΟΕΛ - Μουράτα : 3-1
  • [28] ΟΥΕΦΑ - Ριέκα - Ομόνοια 2-2
  • [29] Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 14/07/2006

  • [01] Βουλή - Ολομέλεια - Μέση Ανατολή - Ισραήλ - Ψήφισμα

    Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα κατά τη χθεσινή της συνεδρία ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον των παλαιστινιακών εδαφών και του Λιβάνου, σημειώνοντας πως δεν επικροτεί και τις απαγωγές Ισραηλινών στρατιωτών, τις οποίες το Ισραήλ χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για εκδήλωση επιθέσεων που οξύνουν περαιτέρω το κλίμα.

    Στο ψήφισμα η Βουλή σημειώνει πως αναμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιληφθεί επειγόντως του θέματος, ώστε να τερματισθούν οι ενέργειες του Ισραήλ.

    [02] Λίβανος - Πτήση Κυπριακών Αερογραμμών - Επιστροφή

    Εφθασε στις 06:25 στη Λάρνακα το αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών που μετέφερε Κυπρίους, Ευρωπαίους και πολίτες τρίτων χωρών από το Λίβανο, που παραμένει αποκλεισμένος από τις συγκρούσεις μεταξύ Χεζπολάχ και του ισραηλινού στρατού.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Εξωτερικών Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος ανέφερε ότι με την πτήση που διευθέτησε η κυπριακή κυβέρνηση μεταφέρθηκαν 115 άτομα, 102 Κύπριοι, 6 Αγγλοι, 4 Γάλλοι, 2 Τσέχοι και 1 Αμερικανός.

    Ο κ. Ζακχαίος εξέφρασε ικανοποίηση για τη μαραθώνια προσπάθεια που, όπως είπε, λειτούργησε ''πολύ σωστά και συντονισμένα''.

    Οπως ανέφερε, η πτήση πραγματοποιήθηκε ύστερα από μια ολονύκτια προσπάθεια συντονισμού και διαβουλεύσεων, ιδιαίτερα για τη μεταφορά με λεωφορεία των ατόμων αυτών από το Λίβανο μέχρι τη Δαμασκό οδικώς, προκειμένου να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος για τη Λάρνακα.

    Συγκεκριμένα, η προσπάθεια ξεκίνησε στις 1800 με την εκκίνηση των λεωφορείων από το Λίβανο, τα οποία έφθασαν στη Δαμασκό στις 0400 το πρωί.

    ''Το ταξίδι ήταν πολύ μακρύ και χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προσώπων, διότι οι δρόμοι που οδηγούσαν από τη Βηρυτό στη Δαμασκό ήταν βαρυφορτωμένοι'', είπε ο κ. Ζακχαίος, προσθέτοντας ότι η ομάδα κρίσης στο ΥΠΕΞ δεν διέκοψε τις προσπάθειες από χθες το απόγευμα.

    Ο κ. Ζακχαίος είπε παραμένουν μερικά κυπριόπουλα στο νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν για την επιστροφή τους.

    ''Θα γίνουν προσπάθειες για να δούμε πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα μέσα από πραγματικά δύσκολη κατάσταση, αφού η περιοχή είναι αποκομμένη και υπάρχουν κατεστραμμένοι δρόμοι και γέφυρες'', κατέληξε.

    [03] Εκπρόσωπος - Λίβανος - Κύπριοι - ΕΕ

    Η κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, μεριμνά όχι μόνο για την ασφαλή μεταφορά των Κυπρίων πολιτών από τις αποκλεισμένες από τις συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού περιοχές του Λιβάνου, αλλά υπέβαλε και στην ΕΕ την ετοιμότητά της να βοηθήσει στη μεταφορά και Ευρωπαίων πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί στο Λίβανο.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

    ''Ταυτόχρονα'', ανέφερε, ''το ΥΠΕΞ βρίσκεται σε επαφή με τη Φινλανδική Προεδρία της ΕΕ, προς την οποία έχει ήδη διαβιβάσει την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης να βοηθήσει στη μεταφορά και άλλων Ευρωπαίων πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί στο Λίβανο''.

    [04] ΥΠΕΞ - Ομάδα Κρίσης - Λίβανος - Κύπριοι και ξένοι πολίτες

    Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της, σε συντονιστική συνάντηση των χωρών της ΕΕ στη Βηρυτό, να συμβάλει στην προσπάθεια για απομάκρυνση των Κυπρίων, καθώς και άλλων υπηκόων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το Λίβανο, μετά τις επιδρομές των Ισραηλινών.

    Σε χθεσινή απογευματινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ζακχαίος ανέφερε ότι από χθες το πρωί με τις πρώτες πληροφορίες για τους βομβαρδισμούς του αεροδρομίου ενεργοποιήθηκε η ομάδα κρίσης του Υπουργείου, η οποία είναι σε επαφή με την κυβέρνηση του Λιβάνου, την Προεδρία της ΕΕ και τους Ισραηλινούς.

    Με την ευκαιρία ο κ. Ζακχαίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι εργάστηκαν στην ομάδα κρίσης, τον επιτετραμμένο της Κύπρου στη Βηρυτό και το προσωπικό του καθώς και στον Πρεσβευτή της Κύπρου στη Συρία, ο οποίος ταξιδεύει για να υποδεχθεί στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου τα λεωφορεία.

    [05] ΑΚΕΛ - Μεσανατολικό - Ισραήλ - Καταδίκη

    Το ΑΚΕΛ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις νέες ισραηλινές επιθέσεις κατά του Λιβάνου και εκφράζει αλληλεγγύη προς το λαό της γειτονικής αυτής χώρας.

    Το κόμμα καλεί παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα και να μην επιτρέψει την ανάφλεξη ενός νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή, τα αποτελέσματα του οποίου θα είναι καταστροφικά.

    Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι οι λαοί της Μέσης Ανατολής θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται για όσο χρόνο η διεθνής κοινότητα δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την αιτία της κρίσης που δεν είναι άλλη από την επιδρομική πολιτική του Ισραήλ και την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών.

    [06] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Μέση Ανατολή

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή «εκρηκτική», καταδικάζοντας «την επιδρομική συμπεριφορά του κράτους του Ισραήλ».

    «Καταδικάζουμε, καταγγέλλουμε και αποδοκιμάζουμε την επιδρομική συμπεριφορά του κράτους του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, σε βάρος των αμάχων Παλαιστινίων, σε βάρος του λιβανικού λαού και κράτους γιατί αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο 24ωρο αποτελούν καθαρή περίπτωση εισβολής στη γειτονική χώρα του Λιβάνου κατά παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου», είπε ο κ. Ομήρου.

    Πρόσθεσε πως «αισθανόμαστε πλήρως αλληλέγγυοι με τον ηρωικό παλαιστινιακό λαό που εξακολουθεί να αγωνίζεται για την υπεράσπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του για την επιβίωσή του στη γη των πατέρων του, για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

    «Προσθέτουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων όσοι ζητούν παρέμβαση προς τον ΟΗΕ, την ΕΕ, τους περιφερειακούς οργανισμούς για να σταματήσει αυτή η κλιμάκωση της επιδρομής του κράτους του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού», είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

    [07] Συλλούρης - Περδίκης - Ισραήλ - Επιθέσεις

    Ενάντια στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί το Ισραήλ στο Λίβανο και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, τάχθηκαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης και ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Σε δηλώσεις για το θέμα, ύστερα από συνάντηση, στην οποία συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας τους για τις δημοτικές εκλογές, ο κ. Συλλούρης είπε ότι ''η βία στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να συνεχιστεί γιατί δεν έχει τέλος'', προσθέτοντας ότι ''η βία δημιουργεί και προκαλεί βία και στο τέλος της ημέρας όσοι ενδιαφέρονται πράγματι για επίλυση προβλημάτων πρέπει να αποθαρρύνουν όσους χρησιμοποιούν με τόση ευκολία και τόση βαναυσότητα τη βία''.

    Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ''για τις τελευταίες εξελίξεις στο Λίβανο και στη Γάζα και για την επιθετικότητα που εκφράζει το κράτος του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους και στη φίλη χώρα του Λιβάνου''.

    ''Θεωρούμε ότι αυτή η επιθετικότητα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Καλούμε σε άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών'', είπε ο κ. Περδίκης, ο οποίος ζήτησε από την κυπριακή κυβέρνηση να παρέμβει μέσω της ΕΕ.

    [08] Βουλή - Ολομέλεια - Τροποποίηση του Συντάγματος

    Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε στη χθεσινή συνεδρία της τροποποίηση μη ουσιωδών άρθρων του Συντάγματος, ώστε το κοινοτικό κεκτημένο να υπερισχύει του Συντάγματος και της εθνικής νομοθεσίας.

    Πρόκειται για την πέμπτη τροποποίηση του Συντάγματος από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα επιτρέπει και την έκδοση πολιτών της σε τρίτες χώρες, με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε διμερείς συμβάσεις ή για σκοπούς εφαρμογής του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

    Για την τροποποίηση του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών. Υπέρ της τροποποίησης ψήφισαν οι 49 παρόντες βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ και Ευρωπαϊκού Κόμματος. Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης τήρησε αποχή.

    Το κείμενο που ψηφίσθηκε σε νόμο προσθέτει στο Σύνταγμα νέο άρθρο, το 1Α, στο οποίο αναφέρεται πως ουδεμία διάταξη του Συντάγματος θεωρείται ότι ακυρώνει νόμους που θεσπίζονται, πράξεις που διενεργούνται ή μέτρα που λαμβάνονται από τη Δημοκρατία, τα οποία καθίστανται αναγκαία από τις υποχρεώσεις της ως κράτους μέλους της ΕΕ, ούτε εμποδίζει Κανονισμούς, Οδηγίες, ή άλλες πράξεις ή δεσμευτικά μέτρα νομοθετικού χαρακτήρα, που θεσπίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ή από τις ευρωπαϊκές κοινότητες, ή από τα θεσμικά τους όργανα, ή από τα αρμόδια τους Σώματα, στη βάση των συνθηκών που ιδρύουν τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες ή την Ευρωπαϊκή Ενωση από του να έχουν νομική ισχύ στη Δημοκρατία.

    [09] Εκπρόσωπος - Επαφές Μπράιζα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Η μη διευθέτηση συνάντησης του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο δεν σημαίνει ελλιπή ενημέρωση του Αμερικανού αξιωματούχου για τις θέσεις της κυβέρνησης επί του Κυπριακού, δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Απαντώντας, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου σε ερωτήσεις για τις επαφές Μπράιζα, ο κ. Πασιαρδής είπε πως το πρόγραμμα Μπράιζα όσον αφορά την κυβέρνηση περιλαμβάνει μέχρι στιγμής συναντήσεις με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών και τη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κυπριακού στο ΥΠΕΞ.

    Πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει και συναντήσεις του κ. Μπράιζα με άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Σε ερώτηση αν ο κ. Μπράιζα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Πασιαρδής απάντησε ότι ''ασφαλώς ο κ. Μπράιζα ένας σημαντικός υπηρεσιακός παράγων μια σημαντικότατης χώρας είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος στην Κύπρο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις θέσεις και απόψεις της κυπριακής κυβέρνησης όσον αφορά το Κυπριακό''.

    ''Από πλευράς κυβέρνησης θα έχει πλήρη ενημέρωση και είμαι σίγουρος ότι ο κ. Μπράιζα περισσότερο ενδιαφέρεται να ενημερωθεί παρά για το ποιος θα αναλάβει να τον ενημερώσει'', είπε, προσθέτοντας ότι ''η μη διευθέτηση συνάντησης του κ. Μπράιζα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να έχει ως συνέπεια την ελλιπή ενημέρωση του Αμερικανού αξιωματούχου''.

    [10] Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - ''Απομόνωση'' - Μπαμπατζάν

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χριστόδουλου Πασιαρδή, διαμήνυσε ότι συζητά και προωθεί στην ΕΕ τη δική της πρόταση για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ, σε συνδυασμό με την επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου και την κοινή διαχείριση του λιμανιού της πόλης, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς επιστροφή των Βαρωσίων ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο δεν μπορεί να προχωρήσει.

    Παράλληλα, ο κ. Πασιαρδής τόνισε ότι για τη Λευκωσία δεν είναι αποδεκτή και ούτε θεμιτή μια μερική εφαρμογή των υποχρεώσεων της Τουρκίας τόσο ενώπιον της ΕΕ όσο και ενώπιον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πασιαρδής ανέφερε ότι η Λευκωσία προωθεί την πρότασή της, στο πλαίσιο της ΕΕ, καθώς πιστεύει ότι ''η αποδοχή αυτής της πρότασης από την Τουρκία προσφέρει στην ίδια την Τουρκία μια διέξοδο και ταυτόχρονα προσφέρει και στο Κυπριακό μια αισιόδοξη προοπτική''.

    Επεσήμανε όμως ότι ''η υλοποίηση της συγκεκριμένης αυτής πρότασης δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ΕΕ, η οποία και τη διαμόρφωσε, αλλά εξαρτάται βασικά από την ίδια την Αγκυρα και υλοποίηση αυτής της πρότασης δεν σημαίνει επιλεκτική εφαρμογή ενός μόνο μέρους της''.

    ''Η υλοποίηση αφορά το σύνολο της πρότασης'', τόνισε, προσθέτοντας ότι ''για μας είναι αδιανόητο να περιοριστεί ο κανονισμός στο λιμάνι της Αμμοχώστου και να μην αποδοθεί το Βαρώσι στους νόμιμους κατοίκους του. Χωρίς επιστροφή των Βαρωσίων ο κανονισμός δεν μπορεί να προχωρήσει''.

    Ερωτηθείς αν έγινε κάποια κρούση για εφαρμογή του σκέλους της πρότασης που αφορά μόνο το θέμα της συνδιαχείρισης του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι δεν υπήρξε καμία κρούση, προσθέτοντας ότι ''απλώς υπάρχει από εμάς μια διευκρίνιση''.

    [11] Εκπρόσωπος - Ιακώβου - Διορισμός

    Ο διορισμός προσωπικοτήτων στη θέση Πρεσβευτή της Δημοκρατίας αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, ερωτηθείς αν τέθηκε στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θέμα διορισμού του τέως Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου στη θέση του Υπατου Αρμοστή της Κύπρου στην Βρετανία.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι συζητήθηκε θέμα ''περιορισμένου αριθμού'' μετακινήσεων και διορισμών Πρεσβευτών της Δημοκρατίας, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει κατά πόσον συζητήθηκε το ενδεχόμενο διορισμού του κ. Ιακώβου στη θέση του Υπατου Αρμοστή στη Βρετανία.

    ''Γεγονός είναι ότι στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ελήφθησαν αποφάσεις για διορισμούς και για μετακινήσεις Πρέσβεων'', είπε, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις για διορισμούς Πρέσβεων της Δημοκρατίας λαμβάνονται αλλά δεν ανακοινώνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο προτού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες που διέπουν και οριστικοποιούν τις τοποθετήσεις Πρέσβεών μας σε ξένες χώρες, καθώς, όπως εξήγησε, ζητείται από τη χώρα στην οποία προτίθεται να διορισθεί ένας Πρέσβης η συγκατάθεση αυτής της συγκεκριμένης χώρας.

    Σε ερώτηση αν θα αλλάξουν πολλοί Πρεσβευτές της Δημοκρατίας, ο κ. Πασιαρδής είπε πως ο αριθμός είναι περιορισμένος.

    [12] Κουμουτσάκος - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος επανέλαβε ότι η επικοινωνία Αθήνας και Λευκωσίας είναι συνεχής και σε βάθος, γεγονός που, όπως είπε, κατέδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα.

    Ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «υπάρχει πλήρης σύγκλιση απόψεων στον επιδιωκόμενο στρατηγικό στόχο'', ότι ''στο πλαίσιο αυτής της σύγκλισης, η συνεργασία και η επικοινωνία είναι συνεχής, σε βάθος, πλήρης και διαρκής» και πρόσθεσε ότι αυτό κατέδειξε η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα.

    Ερωτηθείς σχετικά με το δικαίωμα άσκησης βέτο από την Κύπρο στη συνέχιση των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας παρέπεμψε στις δηλώσεις που έκαναν τόσο ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όσο και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, μετά την πρόσφατη συνάντησή τους, προσθέτοντας ότι οι αποτελεσματικές πολιτικές της ΕΕ μπορούν να πείθουν και πως «αυτό είναι ο πρώτος στόχος. Από εκεί και πέρα προβλέπονται διαδικασίες των κρατών μελών σε μια κατεύθυνση τελικής συναίνεσης για τη λήψη των αποφάσεων».

    [13] Παπουτσής - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής φθάνει σήμερα στην Κύπρο, όπου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για την επέτειο του πραξικοπήματος.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Παπουτσής θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα και με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπουτσής θα απευθύνει χαιρετισμό σε ανοιχτή συγκέντρωση που οργανώνει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, με ομιλητές τον Πρόεδρό του Γιαννάκη Ομήρου και τον Επίτιμο Πρόεδρό του Βάσσο Λυσσαρίδη, στον Αγιο Δομέτιο, την Παρασκευή 14 Ιουλίου.

    [14] Αθήνα - Κουμουτσάκος - Μπακογιάννη - Aναστασιάδης - Συνάντηση

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη αναμένεται να συναντηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 19 Ιουλίου με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Στη συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ θα κυριαρχήσουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των επαφών που είχε ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι σε Αγκυρα-Αθήνα-Λευκωσία, αλλά και τη συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    [15] Ομήρου - Κυπριακό - Απόφαση ΠΓ

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες ότι η συμφωνία του περασμένου Σαββάτου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα κριθεί από την πορεία εφαρμογής της ενώ η θετική αποτίμησή της από την κατ' αποκλειστικότητα στάση που θα επιδείξει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Ανακοινώνοντας σε διάσκεψη Τύπου την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΣ ΕΔΕΚ για τη συμφωνία, ο κ. Ομήρου είπε ότι «είναι πολύ πρόωρο να διατυπωθούν προσδοκίες και να επενδυθούν ελπίδες σε αυτή τη διαδικασία, πολύ περισσότερο γιατί θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία στον κατάλογο των μέτρων καλούμενης καθημερινότητας και Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης καθώς και των θεμάτων ουσίας».

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι τα θέματα ουσίας που θα μπορούσαν να συζητηθούν «είναι η καταγραφή του συνόλου των εποίκων, οι μικτοί γάμοι με Τ/Κ, τα τέκνα των εποίκων, οι παράνομες οικοδομήσεις σε ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα».

    Πρόσθεσε ότι στις τεχνικές επιτροπές «θα μπορούσαν να συζητηθούν θέματα ουσίας υπό την έννοια συγκέντρωσης αξιόπιστου υλικού το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε μια απευθείας διαπραγμάτευση».

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ σημείωσε ωστόσο ότι οι οιωνοί «δεν είναι καλοί» γιατί δηλώσεις από πλευράς τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και του εκπροσώπου Τύπου του Τ/Κ ηγέτη, «καταδεικνύουν και αποδεικνύουν ότι στόχος της Τουρκίας είναι να οχυρωθεί πίσω από το σχέδιο Ανάν και να ζητήσει τη συζήτησή του ακόμα και στο επίπεδο των τεχνικών επιτροπών».

    Η απάντησή μας σε αυτό το ενδεχόμενο, συνέχισε, «πρέπει να είναι σαφής και κατηγορηματική, ότι δηλαδή το σχέδιο Ανάν, έχει απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού, άρα δεν είναι δυνατό να επανέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, ως η βάση διαπραγμάτευσης».

    [16] Συλλούρης - Περδίκης - Τουρκία - Κυπριακό - Τεχνικές επιτροπές

    Επικρίσεις προς την Τουρκία για την άρνησή της να συζητήσει θέματα ουσίας στις τεχνικές επιτροπές για το Κυπριακό, διατύπωσαν χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης και ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ύστερα από συνάντηση, στην οποία συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας για τις δημοτικές εκλογές, σε σχέση με τις αντιδράσεις της Τουρκίας στο θέμα των τεχνικών επιτροπών, ο κ. Συλλούρης είπε ότι ''δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την κινητικότητα η Τουρκία την αντιλαμβάνεται σαν εξυπηρέτηση των σκοπών της, πρώτο για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και δεύτερο για να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ''.

    Γι΄ αυτό το λόγο, συνέχισε, η αξιοποίηση της συνάντησης του Παρισιού, μέσα από τη συνάντηση του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ''πρέπει να γίνει με σταθερή θέση δική μας ότι στις Επιτροπές πρέπει να συζητηθούν θέματα ουσίας''.

    Είπε ακόμη ότι ''θα πρέπει να προτάξουμε και το θέμα της Αμμοχώστου για το οποίο υπάρχει ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών''.

    Ο κ. Περδίκης είπε πως θεωρεί ότι ''οι οιωνοί είναι πολύ αρνητικοί'', προσθέτοντας ότι ''είναι απογοητευτικές οι δηλώσεις των Τούρκων επισήμων που αφορούν τα τουρκικά στρατεύματα, την αποστρατικοποίηση, το θέμα της Αμμοχώστου αλλά και άλλα θέματα ουσίας, που η κυπριακή πλευρά θα ήθελε να συζητηθούν στις τεχνικές επιτροπές''.

    [17] Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας - Χαλλούμι - Κατοχύρωση

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων θα συνέλθει εκτάκτως εντός του Καλοκαιριού ώστε να προωθήσει τη διαδικασία εγγραφής του χαλλουμιού ως προϊόντος με προστατευόμενη ονομασία αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η διάθεση από τη Δανία αλλά και γειτονικές χώρες, όπως την Τουρκία και το Λίβανο, να κατοχυρώσουν σε βάρος της Κύπρου το χαλλούμι, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιαννάκης Θωμά.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Θωμά είπε πως με την τροποποίηση του Κανονισμού της ΕΕ, αυτή τη στιγμή μπορούν να υποβάλουν αίτηση και να κατοχυρώσουν τα προϊόντα τους και τρίτες χώρες, χώρες μη μέλη της ΕΕ, οπόταν ο αριθμός των χωρών από τις οποίες κινδυνεύουμε άμεσα είναι αρκετά μεγάλος.

    Οσον αφορά τα προβλήματα που δεν επέτρεψαν στο να προωθήσουμε την εγγραφή και την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος προστατευόμενου, είπε ο κ. Θωμά, οφείλεται κυρίως στο ότι δεν υπήρχε το αναγκαίο νομικό πλαίσιο.

    Συγκεκριμένα η νομοθεσία μας, σημείωσε, δεν προέβλεπε με τον τρόπο που απαιτούσε η ΕΕ την αρμοδία αρχή, η οποία θα είχε την ευθύνη για προώθηση της αίτησης αλλά και μετά την αίτηση και την κατοχύρωση, τον έλεγχο ώστε το χαλλούμι το οποίο θα κατασκευάζεται να πληροί τις προδιαγραφές με τις οποίες το έχουμε κατοχυρώσει.

    Περαιτέρω, συνέχισε, είναι γνωστό ότι μεταξύ των διαφόρων κτηνοτροφικών ομάδων ποιμνιοτρόφων-αγελαδοτρόφων-αιγοτρόφων υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα και διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το πρότυπο, με ποιο γάλα πρέπει να κατασκευάζεται αυτό το χαλλούμι που θα κατοχυρωθεί.

    [18] Ομήρου - Δημοτικές εκλογές

    «Ανοικτά τα αυτιά σε προτάσεις και ιδέες για τις δημοτικές εκλογές, χωρίς παρωπίδες, αναστολές και δισταγμούς», έχει το ΚΣ ΕΔΕΚ, δήλωσε χθες ο Πρόεδρός του Γιαννάκης Ομήρου.

    Απαντώντας σε ερώτηση, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, για ενδεχόμενη συνεργασία των κομμάτων της συγκυβέρνησης και με το Ευρωπαϊκό Κόμμα ο κ. Ομήρου είπε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Ευρωπαϊκό Κόμμα την ερχόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι «οι δημοτικές εκλογές προσφέρονται για ευρύτατες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις και μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα ακούσουμε και τις απόψεις του Ευρωπαϊκού Κόμματος».

    Σε ερώτηση αναφορικά με το Δήμο Πάφου, ο κ. Ομήρου είπε ότι «το ΚΣ ΕΔΕΚ θα διεκδικήσει τους δήμους τους οποίους κατείχε και την περασμένη πενταετία».

    Ανέφερε ωστόσο πως δεν θεωρεί πως είναι ορθό «να διεξάγει διαβουλεύσεις δημοσίως, γιατί αυτό θα αποτελούσε πολιτική απρέπεια και όχι σωστή δεοντολογικά πολιτική συμπεριφορά».

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι στο ΚΣ ΕΔΕΚ «θα ακούσουμε τις απόψεις των εταίρων μας στο κυβερνητικό σχήμα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τα συλλογικά όργανα του Κινήματος».

    Πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι η συνεργασία στους δήμους, πάντα με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες των τοπικών κοινωνιών, και όχι με μια λογική, δίκην διαμοιρασμού τιμαρίων».

    [19] Περδίκης - Συλλούρης - Δημοτικές εκλογές - Προοπτικές συνεργασίας

    Προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας των τεσσάρων κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, για τις δημοτικές εκλογές με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κόμματος, διαβλέπουν το Ευρωπαϊκό Κόμμα και το Κίνημα Οικολόγων.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του Κινήματος, στην οποία ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας για τις δημοτικές εκλογές, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κόμματος είναι πως ''μπορούμε να κάνουμε συνεργασίες, ιδιαίτερα στο επίπεδο της εκλογής δημάρχων'', προσθέτοντας ότι ''ήταν θετικότατη η ανταπόκριση των Οικολόγων και πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιηθεί''.

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι οι Οικολόγοι έχουν αποφασίσει να επιδιώξουν συνεργασία με τα συνεργαζόμενα κόμματα στην εκλογή των δημάρχων με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και στην αντίληψη του τοπικού παράγοντα'', προσθέτοντας ότι ''αντιμετωπίζουμε θετικά την προοπτική συμμετοχής σε αυτή τη συνεργασία και του Ευρωπαϊκού Κόμματος''.

    [20] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τελετή αποφοίτησης Αστυνομικής Ακαδημίας

    Η κυβέρνηση εργάζεται με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα για να ανταποκριθεί με επιτυχία στην πρόκληση της εμπέδωσης της δικαιοσύνης και της ασφάλειας στον πολίτη, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά την τελετή αποφοίτησης και λήξης του ακαδημαϊκού έτους Αστυνομικής Ακαδημίας 2005-2006.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συνεχάρη τους απόφοιτους και αναφερόμενος στην Αστυνομική Ακαδημία είπε ότι κάνει σταθερά βήματα προόδου.

    «Βασικό προαπαιτούμενο είναι η απολύτως αξιοκρατική επιλογή για εισδοχή στην Ακαδημία, χωρίς επηρεασμούς», ανέφερε.

    Όπως είπε, δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί πλήρως το ρουσφέτι, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει αποφασιστικά βήματα για εξάλειψη του φαινομένου.

    Σημείωσε ότι η τήρηση των νόμων με σεβασμό προς τους πολίτες είναι υποχρέωση της Αστυνομίας και ότι δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές παρεκκλίσεις από αυτή την υποχρέωση.

    Εξέφρασε υπηρηφάνεια για τα βήματα αξιοκρατίας που έγιναν όσον αφορά την επιλογή για εισδοχή στην Ακαδημία καθώς και τις προαγωγές στο Σώμα, και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση.

    [21] ΑΚΕΛ - Εκδήλωση - Μαύρες επέτειοι

    Το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί σήμερα μαζική εκδήλωση μνήμης και τιμής για την 32η μαύρη επέτειο του φασιστικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 8.15 το βράδυ στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ' στη Σχολή Τυφλών, θα προσφωνήσει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, στην ομιλία του ο κ. Χριστόφιας θα αναφερθεί στις μαύρες επετείους, τη Δημοκρατική Αντίσταση και τον αγώνα για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, καθώς και στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Το ΑΚΕΛ καλεί το λαό να πάρει μέρος μαζικά στην εκδήλωση για να καταδικάσει το διπλό έγκλημα κατά της Κύπρου, να τιμήσει τους ήρωες και να διατρανώσει την απόφαση μας για συνέχιση της πάλης μέχρι τη δικαίωση της πατρίδας μας.

    Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο οποίο θα ακουστούν στίχοι των Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Τάσου Λειβαδίτη, Αντη Κανάκη, Δημήτρη Καραγιάνη και αποσπάσματα από θεατρικό έργο του Πάνου Ιωαννίδη.

    [22] Σαρρής - ΕΕ - Ελλειμα - Πρόγραμμα για Λισαβόνα

    Την ικανοποίηση του για την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECO-FIN) να τερματίσει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, που είχε ενεργοποιηθεί για την Κύπρο αμέσως μετά την ένταξή της στην ΕΕ, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, τονίζοντας ότι αυτή ανοίγει το δρόμο για ένταξη στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2008.

    Παράλληλα σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Σαρρής τονίζει ότι ''έχουμε πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και λαμβάνονται μέτρα τόσο προς συγκράτηση των πληθωριστικών τάσεων όσο και για υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών'', όπως το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

    Στη δήλωσή του, ο κ. Σαρρής αναφέρεται στην τελευταία συνεδρία του ECO-FIN, αλλά και στα ευνοϊκά σχόλια που εισέπραξε η Κύπρος τόσο από το Φιλανδό Υπουργό Οικονομικών και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Εέρο Χεϊναλουόμα όσο και του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια.

    ''Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο τερματισμός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος ενισχύει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη προς την κυπριακή οικονομία και τις προοπτικές της και ανοίγει το δρόμο για ένταξη στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2008'', δηλώνει ο κ. Σαρρής.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, το Εθνικό Πρόγραμμα της Κύπρου για τη Στρατηγική της Λισαβόνας υποβλήθηκε χθες στο μικροσκόπιο πολυμελούς κλιμακίου υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισκέφθηκε την Κύπρο και διατυπώθηκαν πολύ καλά σχόλια για αυτό.

    [23] ΕΕ - Δ ΚΠΣ - Κύπρος

    Σε 581 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι χρηματοδοτήσεις που θα λάβει η Κύπρος, μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ, την περίοδο 2007-2013, ενώ στο παραπάνω ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα κονδύλια της γεωργίας (ενισχύσεις, επιδοτήσεων, δράσεις).

    Το ποσό αυτό αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, η αρμόδια Επίτροπος, Ντανούτα Χούμπνερ, στο πλαίσιο της παρουσίασης των δράσεων του Δ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Οπως αναφέρει η Επιτροπή, η ανάπτυξη και απασχόληση για όλες τις περιφέρειες και τις πόλεις της ΕΕ είναι το μήνυμα που θα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής συνοχής και των μέσων της μεταξύ των ετών 2007 και 2013.

    Κατά την περίοδο αυτή η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής επένδυση της ΕΕ, μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, θα ανέλθει σε 308 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τιμές του 2004) για τη στήριξη των σχεδίων περιφερειακής ανάπτυξης και για την ενθάρρυνση της απασχόλησης. Το 82% των συνολικών κονδυλίων θα επικεντρωθεί στο στόχο «σύγκλιση», στο πλαίσιο του οποίου είναι επιλέξιμα τα φτωχότερα κράτη μέλη.

    [24] Σορός Ρώσου εκπαιδευτή - Μόσχα

    Το Υπουργείο Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς ανακοίνωσαν ότι η σορός του Ρώσου εκπαιδευτή Oleynik Yuri, που σκοτώθηκε από την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου MI35, μεταφέρθηκε σήμερα στη Μόσχα αφού αποδόθηκαν οι δέουσες τιμές σε ειδική τελετή.

    Η κηδεία θα τελεστεί στις 15 Ιουλίου στη Μόσχα και η κυπριακή κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από την πρεσβεία της Δημοκρατίας στη Μόσχα.

    [25] Νίκος Σιακόλας - Γαλλία - Παράσημο

    Με το παράσημο του Αξιωματικού του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής τιμήθηκε ο Νίκος Σιακόλας, ύστερα από απόφαση που έλαβε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομίλου Σιακόλα, πρόκειται για την υψηλότερη και παλαιότερη διάκριση της Γαλλίας, που θεσπίστηκε από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1802 για να τιμούνται εξαίρετες προσωπικότητες.

    Τη σχετική εισήγηση για την τιμητική διάκριση του κ. Σιακόλα έκανε στο Γάλλο Πρόεδρο η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κατρίν Κολονά.

    Η απονομή του παρασήμου έγινε στη διάρκεια ειδικής τελετής στους κήπους της κατοικίας του Πρεσβευτή της Γαλλίας στη Λευκωσία Hadelin de la Tour Du Pin, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος και ευτυχισμένος γιατί, όπως είπε, ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα του που απένειμε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής σε κάποια προσωπικότητα.

    Δεχόμενος την υψηλή τιμητική διάκριση από τη Γαλλική Δημοκρατία, ο κ. Σιακόλας εξέφρασε μεγάλη χαρά, ικανοποίηση και συγκίνηση, χαρακτηρίζοντάς την ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που έχουν συμβεί στον ίδιο και στην οικογένειά του.

    [26] Αθήνα - Ηρώδειο - ΘΟΚ - «Εκκλησιάζουσαι»

    Τις «Εκκλησιάζουσαι» του Αριστοφάνη παρουσιάζει στις 19 Ιουλίου στο Ηρώδειο ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μουαϊμη, και στο ρόλο της Πραξαγόρας την Αννίτα Σαντοριναίου.

    Ο σκηνοθέτης Γιώργος Μουαΐμης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα, στην οποία παρευρέθηκε και ο Πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Γιώργος Γεωργής, χαρακτήρισε το έργο του Αριστοφάνη επίκαιρο για την εποχή μας και πρόσθεσε ότι κλειδί στην προσέγγιση της συγκεκριμένης παράστασης αποτελεί η σύγχρονη εκδοχή των αντίστοιχων πολιτικών και κοινωνικών καταστάσεων.

    Ο μεταφραστής του έργου Κωστής Κολώτας υπογράμμισε τη διαφορετικότητα του συγκεκριμένου αριστοφανικού έργου στη γραφή αλλά και στο περιεχόμενο, και πρόσθεσε ότι «εδώ ο Αριστοφάνης δεν έχει να προτείνει λύσεις».

    [27] Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - ΑΠΟΕΛ - Μουράτα : 3-1

    Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε με 3-1 τη Μουράτα του Σαν Μαρίνο σε χθεσινοβραδινό αγώνα που διεξήχθη στο ΓΣΠ, στο πλαίσιο του πρώτου προκριματικού γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    [28] ΟΥΕΦΑ - Ριέκα - Ομόνοια 2-2

    Τις βάσεις για πρόκριση στον Β' προκριματικό γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ έθεσε προχθές η Ομόνοια στην Κροατία.

    Συγκεκριμένα, σε αγώνα για τον Α' προκριματικό γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, οι πράσινοι απέσπασαν ισοπαλία 2-2 κόντρα στην κροατική Ριέκα και αναμένουν με αισιοδοξία τον επαναληπτικό που θα γίνει στο ΓΣΠ.

    [29] Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες

    Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ακολουθώντας έτσι το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Με την Τράπεζα Κύπρου να βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων και να υποχωρεί κατά 8 σεντ, στις 3,92 λίρες, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,77% και έκλεισε στη χαμηλότερη τιμή της ημέρας, στις 2.522,42 μονάδες. Μικρή ήταν και η συναλλακτική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να παραμείνει στα χαμηλά επίπεδα των 2,9 εκατομμυρίων λιρών.

    Μεγαλύτερες απώλειες από το Γενικό Δείκτη παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος υποχώρησε σε ποσοστό 1,81%, και έκλεισε στις 856,95 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 14 July 2006 - 14:23:11 UTC