Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΕΚΚΕΝΩΣΗ
  • [02] ΓΔ ΥΠΕΞ - ΛΙΒΑΝΟΣ
  • [03] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΕΚΚΕΝΩΣΗ

    Εφτασε λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα στο λιμάνι της Λάρνακας η φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ``Ψαρά``, μεταφέροντας από το Λίβανο 190 Ελληνες, 68 Κύπριους μεταξύ των οποίων και 17 παιδιά, τέσσερις Αμερικανούς, ένα Καναδό και δύο Αυστριακούς υπηκόους.

    Μεταξύ των παιδιών είναι και τα τρία παιδιά από την Πάφο, τα οποία είχαν εγκλωβιστεί στο σπίτι της γιαγιάς τους σε χωριό κοντά στη Ναμπατίγια του νοτίου Λιβάνου.

    Οι Ελληνες υπήκοοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου επιβιβάστηκαν σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής για να μεταβούν στην Αθήνα.

    Στο λιμάνι της Λάρνακας κατέπλευσε επίσης την αυγή το νορβηγικό πλοίο «Hual Transporter`` μεταφέροντας πάνω από 1,100 άτομα, δηλαδή 813 Σουηδούς, 126 Αμερικανούς, 116 Νορβηγούς, 32 Λιβάνιους, 26 Φινλανδούς, 2 Καναδούς, 2 Γάλλους, ένα Τούρκο και ένα Δανό. Η αποβίβαση των επιβατών άρχισε γύρω στις 05.30 το πρωί.

    Τους Αμερικανούς υπηκόοους υποδέχθηκε στο λιμάνι της Λάρνακας ο Αμερικανός Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Ρόναλτ Σλίγκερ ενώ 40 Αμερικανοί πεζοναύτες που μεταφέρθηκαν από τη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου βοήθησαν στην αποβίβασή τους από τα πλοία και τη μεταφορά τους σε ξενοδοχεία.

    Στο μεταξύ γύρω στις 5.20 το πρωί απέπλευσε από το λιμάνι της Λάρνακας το οχηματαγωγό πλοίο «Ιεράπετρα», ναυλωμένο από τη γαλλική κυβέρνηση, με προορισμό τη Βυρητό για να μεταφέρει περίπου δύο χιλιάδες άτομα. Στο «Ιεράπετρα» βρίσκονται 220 Λιβάνιοι και ξένοι δημοσιογράφοι καθώς και ιατρική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

    Οι ξένοι υπήκοοι που φτάνουν στην Κύπρο αναχωρούν από το αεροδρόμιο Λάρνακας ή παραμένουν σε ξενοδοχεία της πόλης, αναμένοντας διευθετήσεις από τις πρεσβείες των χωρών τους για μεταφορά στον προορισμό τους.

    Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λάρνακας από τη Βυρητό ελληνικό πλοίο μεταφέροντας περίπου 900 επιβάτες.

    [02] ΓΔ ΥΠΕΞ - ΛΙΒΑΝΟΣ

    Ελληνικό αρματαγωγό αναχωρεί για τη Βηρυτό με στόχο να μεταφέρει όσους περισσότερους Ελληνες και Κύπριους θα ήθελαν να φύγουν από τη δίνη του πολέμου στον Λίβανο, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος.

    Το αρματαγωγό από το λιμάνι της Λάρνακας αναμένεται να φθάσει στο λιμάνι της Βηρυτού γύρω στις 4 το απόγευμα, οπότε και θα γίνει η επιβίβαση των Ελλήνων και Κυπρίων που θα ήθελαν να φύγουν από τη χώρα.

    Στο μεταξύ, με τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού ``Ψαρά``, όπως είπε ο κ. Ζακχαίος, έχουν επιστρέψει 68 Κύπριοι και 198 Ελλαδίτες.

    ``Υπάρχει ο συντονιστικός φορέας υπάρχει και η ομάδα κρίσης. Εμείς καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύκτας ασχολούμασταν με το θέμα της μεταφοράς στην Κύπρο, της απομάκρυνσης από το Λίβανο των υπολοίπων Κυπρίων``, είπε. Ο κ. Ζακχαίος είπε ότι ύστερα από συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση στη διάρκεια της νύκτας έγινε δεκτό όπως στο αρματαγωγό που θα στείλει η Ελλάδα συμπεριληφθούν και Κύπριοι που θα ήθελαν να φύγουν από το Λίβανο.

    [03] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ

    Ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια που παρέχει η Κύπρος στις προσπάθειες απομάκρυνσης Αμερικανών υπηκόων από το Λίβανο εκφράζουν οι ΗΠΑ.

    Μιλώντας στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Βοηθός Υφυπουργός για Προξενικές Υποθέσεις Μόρα Χάρτι είπε πως «είμαστε τόσο ευγνώμονες προς τους Κυπρίους", σημειώνοντας πως αυτοί προσφέρουν τρόφιμα και ροφήματα σε όσους φθάνουν στο νησί από το Λίβανο.

    «Είναι πραγματικά φανταστικοί. Το Υπουργείο Αμυνας χειρίζεται το θέμα των αεροσκαφών τόσο για λόγους ασφάλειας όσο και για σκοπούς ασφάλειας», πρόσθεσε.

    Είπε πως στόχος των Αμερικανών είναι να μειώσουν όσο το δυνατό πιο πολύ το χρόνο που οι Αμερικανοί υπήκοοι παραμένουν στο νησί γιατί σίγουρα δεν ήταν εύκολη η μετάβασή τους στην Κύπρο. Πρόσθεσε ωστόσο πως στόχος είναι ο κόσμος να προωθηθεί γιατί θα είναι πολύ καλύτερα για αυτούς να συνεχίσουν το ταξίδι τους και να πάνε σπίτι τους και όσο το δυνατό πιο μακριά.

    Πρόσθεσε πως η Πολιτική Αεροπορία της Κύπρου υπήρξε πολύ υποβοηθητική και οι Αμερικανοί έχουν ενοικιάσει ανοικτούς χώρους και προσφέρουν και κλιματιζόμενους χώρους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 19 July 2006 - 9:29:35 UTC