Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΥΠΡΟΣ ΞΕΝΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ - ΑΦΙΞΕΙΣ
  • [02] ΚΟΛΟΝΑ - ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΛΙΜΑΝΙ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
  • [03] ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ -ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [04] ΗΠΑ ΜΠΡΑΙΖΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΥΠΡΟΣ ΞΕΝΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ - ΑΦΙΞΕΙΣ

    Στο λιμάνι της Λάρνακας συνεχίστηκε η άφιξη πλοίων, διαφόρων τύπων τα οποία μετέφεραν ξένους υπηκόους από το Λίβανο.

    Το Σάββατο έφτασε το αρματαγωγό «Ικαρία» μεταφέροντας 384 άτομα μεταξύ των οποίων ένας Ρώσος και 13 Ρουμάνοι ενώ το κρουαζιερόπλοιο «Serenade» μετέφερε 260 άτομα.

    Επίσης στο λιμάνι Λάρνακας έφθασε το κρουαζιερόπλοιο «Ιεράπετρα» μεταφέροντας 970 άτομα κυρίως Γάλλους μεταξύ των οποίων και 16 Αυστριακοί, καθώς και το κρουαζιερόπλοιο «Blue Dawn» το οποίο μετέφερε 200 άτομα και το γαλλικό αρματαγωγό «Siroco» μεταφέροντας 300 Γάλλους μεταξύ των οποίων και 11 Ελβετοί.

    Αναμένεται επίσης η άφιξη του αρματαγωγού «Κρήτη 2» το οποίο θα μεταφέρει 500 Αυστραλούς, ενώ την Κυριακή θα φτάσει το πλοίο «Fast Arrow» που αναμένεται να μεταφέρει 400 άτομα μεταξύ των οποίων 100 Σουηδοί.

    Εξάλλου άλλα τρία πλοία κατέφθασαν το Σάββατο στο λιμάνι Λεμεσού μεταφέροντας ξένους υπηκόους από το Λίβανο.

    Το κρουαζιερόπλοιο ``Αλκυόν`` μετέφερε 500-800 επιβάτες, το USS Trento γύρω στα 2.000 άτομα και το USS Nashville 1.000 επιβάτες.

    Στο Λιμάνι Λεμεσού αναμένεται τις πρωινές ώρες της Κυριακής να καταπλεύσει το Orient Queen με 1.000 επιβάτες.

    [02] ΚΟΛΟΝΑ - ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΛΙΜΑΝΙ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

    O Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι η Κύπρος δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει για πολλές μέρες όσους θέλουν να επαναπατριστούν από το Λίβανο μέσω της Κύπρου και γι` αυτό η κυβέρνηση επιμένει και εμμένει στο σχέδιό της που είναι ολιγόωρη παραμονή και άμεσος επαναπατρισμός των ξένων υπηκόων.

    Σε δηλώσεις στο λιμάνι της Λάρνακας μαζί με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κατρίν Κολονά όπου επισκέφθηκαν πλοία που μετέφεραν Γάλλους υπηκόους, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «οι υπηρεσίες μας έχουν πετύχει πολύ ψηλότερο βαθμό ανταπόκρισης και αποδοτικότητας. Οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ», σημειώνοντας πως «αυτό είναι προς τιμήν όλων των Κυπρίων λειτουργών αλλά και των εθελοντών που εργάζονται στα λιμάνια και τα αεροδρόμια».

    Από την πλευρά της η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κατρίν Κολονά δήλωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί στην Κύπρο γύρω στους 3 χιλιάδες Γάλλοι από το Λίβανο.

    Ο κ. Λιλλήκας συνεχάρη τα άτομα που εργάζονται τόσο στα λιμάνια όσο και στα αεροδρόμια γιατί «με την προσπάθειά τους έχουν πραγματικά στείλει την καλύτερη εικόνα της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι» ανέφερε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «μας ανησυχεί ιδιαίτερα η εξέλιξη στο Λίβανο» γιατί όπως εξήγησε «υπάρχει ο κίνδυνος πέραν από τους ξένους που ζουν στον Λίβανο και θέλουν να φύγουν για να επαναπατριστούν, να υπάρχει και κύμα προσφύγων από τους Λιβάνιους».

    Είπε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη «ενημερώσει τις αρμόδιες διεθνείς οργανώσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση» και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα θα γίνει η πρώτη συνεδρία της αρμόδιας διεύθυνσης που ασχολείται με θέματα προσφύγων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το θέμα του Λιβάνου θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

    «Κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει εάν θα υπάρξει κύμα και πόσο μεγάλο θα είναι αυτό» είπε και πρόσθεσε πως γι αυτόν ακριβώς το λόγο ζητήσαμε από την πρώτη ημέρα βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «κάποιες χώρες έχουν αυξήσει τη δική τους δυναμικότητα για μεταφορά των δικών τους πολιτών άμεσα ή με μικρή καθυστέρηση από τα λιμάνια στα αεροπλάνα και στις χώρες τους».

    Πρόσθεσε ακόμα ότι δύο χώρες έχουν «θέσει στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας αεροπλάνα, διότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ή δεν υπάρχουν αεροπλάνα για να διοχετεύονται ξένοι υπήκοοι στις χώρες τους. Όσο πιο πολλή βοήθεια θα έχουμε τόσο μεγαλύτερος θα είναι αριθμός που θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε να φυγαδεύσουμε από το Λίβανο» είπε.

    Ο κ. Λιλλήκας επανέλαβε ακόμα ότι η Κύπρος «δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει για πολλές μέρες όσους θέλουν να επαναπατριστούν δια μέσου της Κύπρου γι? αυτό και επιμένουμε και εμμένουμε στο σχέδιό μας που είναι ολιγόωρη παραμονή και άμεσος επαναπατρισμός».

    Ερωτηθείς κατά πόσον η Κύπρος μπορεί να φιλοξενήσει κύμα προσφύγων από το Λίβανο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι με τις δεκάδες χιλιάδες που διακινούνται μέσω της Κύπρου αλλά και των τουριστών λόγω της τουριστικής περιόδου «τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Υπάρχουν συγκεκριμένες διευθετήσεις και πρόνοιες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι αυτό το θέμα» είπε και πρόσθεσε πως με τη συζήτηση για το θέμα που θα αρχίσει τη Δευτέρα εντός της ένωσης «σιγά-σιγά θα είμαστε έτοιμοι εάν προκύψει τέτοιο θέμα θα το αντιμετωπίσουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Ερωτηθείς εάν έχουν επαναπατριστεί όλοι οι Κύπριοι υπήκοοι που βρίσκονταν στο Λίβανο, ο κ. Λιλλήκας είπε πως από στοιχεία που έχει στην κατοχή της η Κυπριακή Δημοκρατία «έχουμε επαναπατρίσει και τον τελευταίο Κύπριο. Εάν όμως προκύψει οποιοσδήποτε άλλος Κύπριος που βρίσκεται στον Λίβανο και δεν επικοινώνησε μαζί μας ή με την πρεσβεία, θα φροντίσουμε να τον φέρουμε και αυτό στην Κύπρο».

    Από την πλευρά της η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κατρίν Κολονά δήλωσε ότι «η κατάσταση στο Λίβανο είναι πολύ επικίνδυνη» και πρόσθεσε πως όλοι στην Κύπρο κάνουν εξαιρετική δουλειά.

    Ταυτόχρονα επανέλαβε τις ευχαριστίες της στην κυβέρνηση της Κύπρου, στους εθελοντές, στην αστυνομία και σε όλο τον κόσμο που βοήθησαν τους ξένους υπηκόους όταν έφτασαν στο νησί.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Κολονά είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί στην Κύπρο γύρω στους 3 χιλιάδες Γάλλοι από το Λίβανο. «Θέλουμε τα πάντα να γίνουν όπως πρώτα αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα γίνει αυτό» είπε.

    [03] ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ -ΒΟΗΘΕΙΑ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κύπρο να αντιμετωπίσει το κύμα των προσφύγων από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, οι οποίοι εγκαταλείπουν το Λίβανο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, διεξάγονται συνομιλίες με τις κυπριακές αρχές για διαπιστωθεί με ποιο τρόπο η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει με τα μεταφορικά μέσα που διαθέτει για τον καλύτερο συντονισμό της επιχείρησης αυτής.

    [04] ΗΠΑ ΜΠΡΑΙΖΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα θα μπορέσει να οικοδομήσει πάνω στο μομέντουμ που δημιούργησε η επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιου για Πολιτικές Υποθέσεις, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, εξέφρασε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα, μιλώντας σε Ελληνες και Τούρκους δημοσιογράφους, στο Εθνικό Κέντρο Τύπου της Ουάσιγκτον, για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στην περιοχή.

    Ο κ. Μπράιζα διευκρίνισε πως δεν μετέφερε «κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο ή δέσμη ιδεών, άλλα από αυτά που κυκλοφορούν τελευταία στη διεθνή κοινότητα, και ιδίως προσφάτως στις Βρυξέλλες και πρωτεύουσες χωρών μελών της Ε.Ε.»

    Επισημαίνοντας ότι είναι δύσκολο να φανταστεί ότι μπορούν να υπάρξουν κάποιες πραγματικά νέες ιδέες στο κυπριακό, υπογράμμισε ότι αυτό που διαφέρει είναι «το πως θα συναρμολογηθούν αυτά τα κομμάτια και πως θα εκμεταλλευθούμε τη συγκυρία».

    Οπως χαρακτηριστικά είπε, ελπίζει πως «θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε πάνω σ αυτό το μομέντουμ, , θα είμαστε αρκετά δημιουργικοί και θα βρούμε τρόπο να συναρμολογήσουμε πολλά στοιχεία που βρίσκονται για αρκετό καιρό στο τραπέζι, σ ένα πραγματοποιήσιμο πακέτο για να προχωρήσει η διαδικασία».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ακόμη, ή όχι το σχέδιο Ανάν, ο κ. Μπράιζα είπε ότι «οι βασικές ιδέες που έγιναν γνωστές ως σχέδιο Ανάν, αντικατοπτρίζουν τη σοφία, τη σκληρή εργασία και πνεύμα δικαιοσύνης. Και δεν θέλουμε να χαθούν όσα έχουν γίνει αμοιβαίως αποδεκτά».

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε πως «είναι καιρός να προχωρήσουμε, αρχίζοντας με το σχέδιο Ανάν ως τη βάση των συζητήσεων». Για να συμπληρώσει πως «καλύτερα να μην χρησιμοποιήσω τον όρο «σχέδιο Ανάν», σ αυτό το σημείο, γιατί όπως έδειξε η επίσκεψη Γκαμπάρι, η διαδικασία προχώρησε κατά τέτοιο τρόπο, που οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αρχίσουν τεχνικές συνομιλίες και δημιουργούν επ αυτού επιτροπές. Και ανταλλάσσουν ιδέες τώρα πάνω στο τι θα συζητήσουν πρώτα, πάνω στα θέματα ουσίας. Κι αυτά τα θέματα ουσίας είναι υποσύνολο του σχεδίου Ανάν».

    Σ` ερώτηση για την ανάγκη η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, ο κ. Μπράιζα ανέφερε πως «είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι ενθαρρύνοντας την Τουρκία να εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση, δεν θα τη βάλει στη γωνία, ώστε να καταστεί ντε φάκτο δύσκολη η εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης».

    Οπως διευκρίνισε, χρειαζόμαστε να βρούμε ένα τρόπο να ξεφύγουμε από την κατάσταση που είμαστε σήμερα και με μικρά βήματα που είναι αμοιβαίως αποδεκτά να έλθουμε στο σημείο όπου «η συνολική πρόταση του κ. Γκιουλ (Τούρκου ΥΠΕΞ) είναι πραγματοποιήσιμη, ή, να έλθουμε στο σημείο όπου η τουρκική πλευρά συμφωνεί να συναντήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στο μέσο, στο θέμα των λιμανιών. Αυτό το είδος της συζήτησης είχα με όλους όσους συνομίλησα στο νησί». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα χρονικά περιθώρια, ο κ. Μπράιζα είπε ότι δεν είναι κάτι που θα θέσει ο ίδιος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 22 July 2006 - 11:29:15 UTC