Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΥΠΡΟΣ ΞΕΝΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ - ΑΦΙΞΕΙΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΛΙΜΑΝΙ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [04] ΟΗΕ - ΕΓΚΕΛΑΝΤ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΥΠΡΟΣ ΞΕΝΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ - ΑΦΙΞΕΙΣ

    Συνεχίζεται η άφιξη πλοίων διαφόρων τύπων στα λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού, μεταφέροντας ξένους υπηκόους από το φλεγόμενο Λίβανο.

    Στο λιμάνι Λάρνακας το πλοίο «San Gwan» μετέφερε 300 επιβάτες και το κρουαζιερόπλοιο «Princesa Marissa» 1171 άτομα.

    Επίσης έφθασε το πλοίο «Fast Arrow» που μετέφερε 400 επιβάτες καθώς και το οχηματαγωγό «Κρήτη 2» μεταφέροντας 500 Αυστραλούς υπηκόους.

    Το «Serenade» μετέφερε γύρω στους 680 επιβάτες ενώ το οχηματαγωγό «Ρόδος» έφερε στην Κύπρο 150 περίπου άτομα.

    Αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λάρνακας το πλοίο «Jean De Bach» μεταφέροντας 200 περίπου Γάλλους υπηκόους.

    Την Δευτέρα 24 Ιουλίου αναμένονται γύρω στις πέντε το πρωί τρία ινδικά πλοία μεταφέροντας από 300 περίπου Ινδούς υπηκόους ενώ στις επτά το πρωί θα φτάσει και το κρουαζιερόπλοιο «Ιεράπετρα» που θα μεταφέρει 1200 περίπου Γάλλους υπηκόους.

    Στο λιμάνι Λεμεσού κατέπλευσε το κρουαζιερόπλοιο «Orient Queen», μεταφέροντας 1037 άτομα καθώς και το αμερικανικό πολεμικό «USS Whidbey Island», με 800 επιβάτες. Αγκυροβόλησε επίσης και το κρουαζιερόπλοιο «Αλκυόνη» με 724 επιβάτες.

    Επίσης αναμένεται το βρετανικό πολεμικό «HMS York» καθώς και το «HMS Gloucester», το αμερικανικό «USS Trenton» ενώ ξημερώματα Δευτέρας και συγκεκριμένα στις 5.00, αναμένεται στο λιμάνι Λεμεσού και το αμερικανικό «USS Nashville».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΛΙΜΑΝΙ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Κύπρος είναι πηγή ασφάλειας και σταθερότητας στην Μέση Ανατολή, μπορεί να υποβοηθήσει στην επικράτηση της ειρήνης και πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ανησυχεί για κάθε εστία αναταραχής στην περιοχή.

    Κάλεσε ακόμα την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Κύπρο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από την εισροή χιλιάδων ξένων υπηκόων από το Λίβανο και πρόσθεσε πως η Κύπρος χρειάζεται αεροπλάνα και συντονισμό για την μεταφορά των ξένων υπηκόων στις πατρίδες τους.

    Ο Πρόεδρος μιλούσε στους δημοσιογράφους στο λιμάνι της Λάρνακας όπου επισκέφθηκε το οχηματαγωγό «Ιεράπετρα», που μετέφερε Γάλλους και Βέλγους από το Λίβανο στην Κύπρο και στη συνέχεια επιθεώρησε την αίθουσα επιβατών, στην οποία λειτουργεί το κέντρο υποδοχής των ξένων που φθάνουν από τον Λίβανο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατά την επίσκεψη του έτυχε, επίσης, ενδελεχούς ενημέρωσης από την επιτελική Ομάδα η οποία εδρεύει καθ` όλο το εικοσιτετράωρο στο λιμάνι Λάρνακας και συνομίλησε με λειτουργούς διαφόρων Υπηρεσιών καθώς και με εθελοντές από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό οι οποίοι συμβάλλουν στον τομέα των αρμοδιοτήτων τους στην αντιμετώπιση της κατάστασης και στην εξυπηρέτηση των χιλιάδων ατόμων που διέφυγαν από το πολεμικό πεδίο του Λιβάνου.

    Σε ερώτηση εάν η Κύπρος πρέπει να ανησυχεί από τυχόν επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Λίβανο ο Πρόεδρος απάντησε ότι «η Κύπρος ανησυχεί για κάθε εστία αναταραχής στην περιοχή μας. Η Κύπρος είναι ένας ασφαλής προορισμός» είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν αποδείξει ότι η Κύπρος είναι μια πηγή ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και ότι μπορεί να υποβοηθήσει στην επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας».

    Ερωτηθείς πως εξελίσσεται η ανθρωπιστική διαδικασία της μεταφοράς ξένων υπηκόων από το Λίβανο στην Κύπρο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι «δοθέντων των περιοριστικών δυνατοτήτων μας έχουμε υπερβεί τον εαυτό μας» και πρόσθεσε πως μετέβη στο λιμάνι της Λάρνακας για να συγχαρεί «τους δημόσιους λειτουργούς οι οποίοι εργάζονται χωρίς διακοπή. Δυστυχώς» συνέχισε «εμείς έχουμε ιδίαν εμπειρία του τι σημαίνει να είναι κάποιος πρόσφυγας και αυτό έκτοτε από την τουρκική εισβολή του 1974».

    Για το λόγο αυτό πρόσθεσε ο Πρόεδρος «ο λαός μας είναι αρκετά ευαίσθητος έναντι τέτοιων καταστάσεων» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «για άλλη μια φορά τα συγχαρητήριά μου πρέπει να δοθούν στους δημοσίους υπαλλήλους που υπερέβαλαν εαυτόν, παρέχοντας κάθε διευκόλυνση που ήταν δυνατό να δοθεί».

    Σε ερώτηση εάν η Κύπρος θα συνεχίσει να παρέχει αυτές τις διευκολύνσεις ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι θα «συνεχίσουμε όσο μας επιτρέπουν οι περιορισμένες δυνατότητές μας. Εάν έχουμε ένα όριο να φιλοξενήσουμε έως και 70 χιλιάδες πρόσφυγες, απλά δεν μπορούμε να δώσουμε διαμονή σε ένα τέτοιο μεγάλο αριθμό προσφύγων» είπε.

    Κληθείς να αναφέρει εάν η Κύπρος στοχεύει να δώσει διαμονή σε όσους έρχονται από το Λίβανο, ο Πρόεδρος είπε πως η Κύπρος αποδέχεται όλους όσοι έρχονται εδώ. Τώρα» συνέχισε «εάν θα έχουμε τη δυνατότητα να τους φιλοξενήσουμε εδώ και να πληρώνουμε τα έξοδά τους, αυτό δεν το γνωρίζω».

    Ελπίζουμε και ευελπιστούμε είπε ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υποστήριξη θα τους δοθεί αφού είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης. Αυτό δεν είναι καθαρά πρόβλημα της Κύπρου, αλλά είναι πρόβλημα της Ευρώπης. Έτσι αναμένουμε να έχουμε ανταπόκριση» ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κλήθηκε να δώσει ένα μήνυμα προς την Φινλανδία η οποία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Εκφράζουμε κατ αρχήν τις ευχαριστίες μας, αφού η Φινλανδία ήταν η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις μας» είπε και πρόσθεσε πως «παραχωρούμε σε άτομα διαμονή στην Κύπρου για 2-3 νύχτες ή για όσο χρειάζεται. Χρειαζόμαστε υποστήριξη από ευρωπαϊκές χώρες για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι να μεταβούν στον τελικό προορισμό τους» ανέφερε και σημείωσε πως «μέχρι στιγμής μόνο η Φινλανδία ανταποκρίθηκε και είμαστε γιαυτό πολύ ευγνώμονες».

    Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα αεροπλάνα, χρειαζόμαστε συντονισμό, ανέφερε και πρόσθεσε πως «όταν έρχονται αυτοί οι άνθρωποι κατά χιλιάδες στην Κύπρο πρέπει να έχουν και τον ανάλογο συντονισμό στα μέσα μεταφοράς τους εκτός Κύπρος και προς τις χώρες επιλογής τους».

    Μέχρι τώρα σημείωσε «αυτό το έχουμε πετύχει αρκετά καλά όσον αφορά περιπτώσεις πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ανέφερε πως δεν γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον όταν θα έρχονται στην Κύπρο «κατά χιλιάδες άτομα από τρίτες χώρες όπως την Ινδία, τη Μπαγκλαντές, τις Φιλιππίνες. Τουλάχιστον μέχρι τώρα από τους ευρωπαίους πολίτες δεν δημιουργούνται προβλήματα» ανέφερε.

    Σε ερώτηση εάν πιστεύει πως άλλες χώρες έχουν κάνει αρκετά για να βοηθήσουν την Κύπρο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε πως «αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο σημείο. Πιστεύω ότι μπορούν να πράξουν πολύ περισσότερα» είπε.

    Κληθείς να αναφέρει πόσα άτομα μπορεί να φιλοξενήσει η Κύπρος προερχόμενα από το Λίβανο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «θα υποδεχθούμε όλους όσους μπορούμε, είτε μπορούμε είτε όχι» και εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «στο τέλος της εβδομάδας θα εξετάσει το θέμα» αυτό.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Τις ευχαριστίες του Προέδρου της Γαλλίας Ζάκ Σιράκ προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον κυπριακό λαό για την βοήθεια που παρέχουν αυτή τη δύσκολη στιγμή σε όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε η Υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Michele Alliot-Marie.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή της στην Κύπρο η κ. Alliot-Marie ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους στην Κύπρο που εμπλέκονται στην μεταφορά και φιλοξενία των ξένων υπηκόων από το Λίβανο καθώς και τους στρατιωτικούς για την βοήθεια που παρέχουν σε όλους.

    Η κ. Alliot-Marie είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στο εξοχικό του σπίτι στον Πρωταρά.

    Η Υπουργός Αμυνας μετέφερε προσωπικά στον Πρόεδρο τις θερμές ευχαριστίες του Γάλλου Προέδρου Ζάκ Σιράκ για την ενεργητικότητα και την προθυμία που έδειξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, η κυπριακή κυβέρνηση και ο κυπριακός λαός μπροστά σ`αυτό το μεγάλο κύμα των προσφύγων από το Λίβανο.

    Ιδιαίτερες ήταν οι ευχαριστίες του Προέδρου Σιράκ για τη βοήθεια που δόθηκε προς τους Γάλλους πρόσφυγες, είπε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο η κ. Alliot-Marie.

    Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι πρώτοι Γάλλοι επαναπατρισθέντες μίλησαν με τα πιο κολακευτικά λόγια και εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους προς τον κυπριακό λαό για τη βοήθεια που τους προσέφεραν, κατέληξε η Γαλλίδα υπουργός.

    [04] ΟΗΕ - ΕΓΚΕΛΑΝΤ - ΚΥΠΡΟΣ

    Τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη «των Ηνωμένων Εθνών προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό για την βοήθεια που προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν στις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που έρχονται στην Κύπρο από τον Λίβανο», εξέφρασε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας για ανθρωπιστικά θέματα Γιαν Εγκελαντ.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του στην Κύπρο ο κ. Εγκελαντ ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο «ως βάση για μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Λίβανο και προς το Ισραήλ» και σημείωσε πως «έχει ήδη διευθετηθεί η πρώτη ασφαλής δίοδος δια θαλάσσης από την Κύπρο προς τη Βηρυτό».

    Ο κ. Εγκελαντ ανέφερε ότι βρίσκεται σε αποστολή εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και θα «τη Δευτέρα θα απευθύνει από τη Βηρυτό διεθνή έκκληση για προσφορά επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας για τους επόμενους τρεις μήνες, ικετεύοντας» όπως είπε χαρακτηριστικά τη διεθνή κοινότητα να δώσει στα Ηνωμένα Έθνη ικανοποιητική βοήθεια» ώστε να προσφερθεί στις εκατοντάδες χιλιάδες των Λιβανέζων αμάχων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ιατροφαρμακευτική βοήθεια, αντίσκηνα, φαγητό και νερό.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Εγκελαντ ανέφερε ότι την Τρίτη θα μεταβεί στο Ισραήλ για συνομιλίες με την κυβέρνηση στο επίκεντρο των οποίων θα βρίσκεται το θέμα των «ανθρωπιστικών διαδρόμων» τους οποίους ελπίζουμε, όπως είπε να οργανώσουμε τις επόμενες ημέρες. «Εχω παρακαλέσει την Ισραηλινή κυβέρνηση και έχω ζητήσει από την κυβέρνηση του Λιβάνου να δημιουργήσουν ένα ασφαλή διάδρομο για όλες τις αποστολές που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και εργαζόμενους» είπε.

    Aπαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Εγκελαντ είπε ότι ο «πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει αναφέρει ότι ο διάδρομος από την Κύπρο προς τη Βηρυτό είναι έτοιμος και ασφαλής αλλά» σημείωσε τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζονται ακόμα δύο. «Θέλουμε μια ασφαλή επίγεια δίοδο για να μεταφέρουμε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Βηρυτό και θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να προσγειώνουμε αεροσκάφη στο Διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού» είπε και πρόσθεσε πως «ασφαλώς θα χρησιμοποιήσουμε την Κύπρο για την άφιξη και την αναχώρηση των ανθρωπιστικών αποστολών».

    Είπε ακόμα ότι τα Ηνωμένα Εθνη ανησυχούν «για το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει ζητήσει από όλο τον πληθυσμό που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Λιβάνου να εγκαταλείψει τα σπίτια του και αυτός ο πληθυσμός έχει ζήσει στα σπίτια αυτά από γενεές και δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη των ρουκετών της Χεζμπολά οι οποίες πέφτουν σαν βροχή μέσα στο Ισραήλ εναντίον των οποίων το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί».

    Ερωτηθείς πόσα χρήματα πιστεύει ότι θα χρειαστούν για να χρησιμοποιηθούν ως ανθρωπιστική βοήθεια για το Λίβανο ο κ. Εγκελαντ απάντησε πως το ποσό θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο βοηθός Γενικός Γραμματέας επί ανθρωπιστικών θεμάτων είπε ότι αυτός ο πόλεμος «πρέπει να σταματήσει. Αυτό δεν είναι φυσική καταστροφή αλλά είναι κρίση που έχει γίνει από τον άνθρωπο» ανέφερε και πρόσθεσε πως «αυτός είναι ένας παράλογος πόλεμος. Δεν έπρεπε να αρχίσει και ούτε έπρεπε να συνεχιστεί στο σημείο που έχει φτάσει σήμερα» είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 23 July 2006 - 13:29:16 UTC