Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-08-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΤΑΣΗ - ΤΑΛΑΤ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΥΠΗΚΟΟΙ ΗΠΑ
  • [03] ΤΖΙΩΝΗΣ ΠΕΡΤΕΒ ΜΟΛΕΡ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΠΡΟΤΑΣΗ - ΤΑΛΑΤ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε επιστολή προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ τους, προκειμένου οι δύο ηγέτες να προβούν σε μια επισκόπηση και εκτίμηση των εξελίξεων σε συνέχεια της ανταλλαγής των καταλόγων και των συζητήσεων μεταξύ των εκπροσώπων τους.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, προσθέτοντας ότι φαίνεται ότι ο κ. Ταλάτ έχει απαντήσει θετικά στην πρόταση, ο χρόνος της οποίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση της 8ης Ιουλίου μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του κ. Ταλάτ, στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, συμφωνήθηκε προφορικώς και η αποφυγή άμεσης ή έμμεσης αναφοράς στο περιεχόμενο των συζητήσεων μεταξύ των εκπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    Σημείωσε ότι η ε/κ πλευρά, συνεπής σε αυτή τη δέσμευση, ούτε δημοσιοποιεί, ούτε διαρρέει, ούτε σχολιάζει θέσεις και θέματα που εγείρει η άλλη πλευρά στη διάρκεια των συζητήσεων.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Ταλάτ για συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και αν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πιστεύει ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Ταλάτ, αντιλαμβάνομαι, με χθεσινές δηλώσεις του, αναφέρθηκε σε μια συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

    «Υποθέτω ότι αυτή η αναφορά του κ. Ταλάτ είναι μια θετική απάντηση σε γραπτή πρόταση που έχει ήδη υποβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης, προκειμένου οι δύο ηγέτες να προβούν σε μια επισκόπηση και εκτίμηση των εξελίξεων σε συνέχεια της ανταλλαγής των καταλόγων και των συζητήσεων μεταξύ των εκπροσώπων τους», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σημείωσε ότι δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένος χρόνος για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, προσθέτοντας ότι αυτό εξαρτάται από την πορεία των εξελίξεων.

    «Ηδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προτού ο κ. Ταλάτ μιλήσει για μια τέτοια συνάντηση, έχει υποβάλει γραπτώς πρόταση για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης», συνέχισε.

    Η πρόταση έγινε πρόσφατα, είπε, προς τον κ. Ταλάτ μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε ερώτηση ποια είναι η ημερήσια διάταξη αυτής της συνάντησης, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι «δεν είναι θέμα ατζέντας. Εξάλλου, συνάντηση ή συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων προβλέπεται από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου».

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι σχετικά με δηλώσεις και σχόλια που γίνονται όσον αφορά τις συζητήσεις που διεξάγονται για το θέμα των τεχνικών επιτροπών, «πέραν των όσων γραπτώς συμφωνήθηκαν στην κοινή συνάντηση της 8ης Ιουλίου, συμφωνήθηκε προφορικώς και η αποφυγή άμεσης ή έμμεσης αναφοράς στο περιεχόμενο των συζητήσεων μεταξύ των εκπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων».

    «Η δική μας η πλευρά, συνεπής σε αυτή τη δέσμευση, ούτε δημοσιοποιεί, ούτε διαρρέει, ούτε σχολιάζει θέσεις και θέματα που εγείρει η άλλη πλευρά στη διάρκεια των συζητήσεων. Δεν ενδιαφέρει τη δική μας πλευρά η δημιουργία εντυπώσεων. Αποκλειστικό ενδιαφέρον και αποκλειστική προσπάθειά μας είναι η πλήρης υλοποίηση των συμφωνηθέντων και η παραγωγή ουσιαστικών αποτελεσμάτων», επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.

    Ανέφερε ότι αυτή είναι η σαφής και κατηγορηματική θέση της δικής μας πλευράς, μια θέση που συμφωνήθηκε στη συνάντηση της 8ης Ιουλίου. Να μην σχολιάζεται, να μην διαρρέει, να μην δημοσιοποιείται οτιδήποτε αφορά στις συζητήσεις που γίνονται στο θέμα των τεχνικών επιτροπών.

    «Και η δική μας πλευρά, επαναλαμβάνω, τηρεί αυτή τη δέσμευση που έχει αναλάβει».

    Σε ερώτηση αν με τις δηλώσεις που έγιναν χάλασε το κλίμα, ο κ. Πασιαρδής απάντησε «δεν λέω ότι έχουν χαλάσει το κλίμα. Απλούστατα λέω ότι είναι αχρείαστες και, εν πάση περιπτώσει, ασύμβατες με τη δέσμευση που έχουν αναλάβει οι δύο πλευρές στη συνάντηση της 8ης Ιουλίου».

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση «ώστε να μην χρειαστεί να πράξουμε οτιδήποτε». Επεσήμανε ότι δεν είναι θέμα επιπλήξεων ή παρατηρήσεων αλλά μια σαφής δέσμευση που έχουν αναλάβει οι πλευρές.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να ενημερώσει τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων για το θέμα των τεχνικών επιτροπών, δεδομένου ότι ο ΔΗΣΥ δήλωσε ότι δεν τοποθετείται επί των τεχνικών επιτροπών γιατί δεν ενημερώθηκε για το τι συνέβη, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι «εφόσον οι οποιεσδήποτε εξελίξεις το επιβάλουν, ο Πρόεδρος είναι πάντοτε πρόθυμος και έτοιμος να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα».

    «Και εφόσον ο ΔΗΣΥ ενδιαφέρεται για ενημέρωση, η θέση του στο Εθνικό Συμβούλιο είναι κενή και τον αναμένει, αν και εφόσον επιθυμεί να προσέλθει», σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για οποιαδήποτε ενημέρωση.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΥΠΗΚΟΟΙ ΗΠΑ

    Με κανένα τρόπο και για κανένα λόγο η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί ξένους υπηκόους στην Κύπρο που για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους φιλοξενούνται προσωρινά στο κυπριακό έδαφος, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Ο Εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει είδηση του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ ότι σημειώθηκαν χθες βράδυ επεισόδια στο χώρο της Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης με αραβόφωνους κατοίκους Λιβάνου, οι οποίοι είναι κάτοχοι αμερικανικών διαβατηρίων και στους οποίους ανακοινώθηκε από την αμερικανική πρεσβεία ότι δεν μπορούσαν να τους παραχωρήσουν άλλη φιλοξενία.

    Ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι έγινε διαχωρισμός οικογενειών, κάποιοι που μπορούσαν να μεταβούν στις ΗΠΑ έφυγαν ενώ σε άλλους δεν επιτράπηκε να αναχωρήσουν. Είπε επίσης ότι τους προσφέρθηκαν από 50 δολάρια, κάτι που όπως είπε ο δημοσιογράφος προκάλεσε αναστάτωση. Στη συνέχεια αποφασίστηκε όπως μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Λευκωσίας όπου έγινε καταγραφή των ατόμων που παρέμειναν στην Κύπρο από το Τμήμα Μετανάστευσης.

    Ο κ. Πασιαρδής ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι πλήρως ενήμερη για το θέμα που έχει δημιουργηθεί και ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την εδώ αμερικανική πρεσβεία.

    «Η σαφής και κατηγορηματική θέση της κυβέρνησης είναι ότι είναι αποκλειστική υποχρέωση της αμερικανικής πλευράς η μεταφορά εκτός Κύπρου των υπηκόων της και όλων όσοι έχουν μεταφερθεί με δική της ευθύνη. Με κανένα τρόπο και για κανένα λόγο δεν πρόκειται να δεχθούμε παραμονή ξένων υπηκόων στην Κύπρο που για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους φιλοξενούνται προσωρινά στο έδαφός μας. Η αμερικανική πλευρά οφείλει να αναλάβει και να εκπληρώσει στο ακέραιο την ευθύνη, εκτός Κύπρου, τόσο των υπηκόων της όσο και όσων με δική της ευθύνη μετέφερε στην Κύπρο», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος.

    [03] ΤΖΙΩΝΗΣ ΠΕΡΤΕΒ ΜΟΛΕΡ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Συνάντηση είχαν εκ νέου ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής και ο σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη Ρασίτ Περτέβ, στην παρουσία του Ειδικού Αντιπρόσωπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, στο γραφείο του τελευταίου.

    Τη συνάντηση επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι, ο οποίος είπε ότι οι δύο "θα συνεχίσουν να συναντώνται για να προχωρήσει μπροστά η διαδικασία".

    Τη Δευτέρα, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά αντάλλαξαν κατάλογους θεμάτων που αφορούν την ουσία του Κυπριακού.

    Επίσημη ανακοίνωση είχε αναφέρει ότι οι Μόλερ, Τζιωνής και Περτέβ θα συνεχίσουν, τις προσεχείς ημέρες, τις συναντήσεις τους για προώθηση της εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, η οποία προβλέπει τη σύσταση δικοινοτικών ομάδων εργασίας εμπειρογνωμόνων για συζήτηση θεμάτων ουσίας του Κυπριακού, καθώς και τη σύσταση δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών για συζήτηση πρακτικών θεμάτων καθημερινότητας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 2 August 2006 - 13:29:19 UTC