Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-08-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ
  • [02] ΥΠΑΜ - ΛΙΒΑΝΟΣ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΔΥΝΑΜΗ
  • [04] ΗΠΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα ημερομηνία για συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σημειώνοντας ότι δεν έχει σημασία με ποιον τρόπο ζητήθηκε η συνάντηση, αλλά η πραγματοποίησή της.

    Πρόσθεσε ότι μέχρι την πραγματοποίηση της συνάντησης θα υπάρχει ένας ενιαίος κατάλογος θεμάτων, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στους καταλόγους που κατέθεσαν οι δύο πλευρές.

    Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``στη γραπτή πρόταση που υπέβαλε η δική μας πλευρά για συνάντηση των δύο ηγετών γίνεται εισήγηση για πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης μετά τις 10 Αυγούστου``.

    Ανέφερε ότι ``δεν έχει όμως μέχρι στιγμής καθοριστεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης``, προσθέτοντας ότι ``αυτό βέβαια δεν έχει τόση σημασία, όση σημασία έχει η πραγματοποίηση της συνάντησης``.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ταλάτ δήλωσε πως δεν έχει λάβει επιστολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συνάντηση, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``έχει δίκιο ο κ. Ταλάτ όταν λέει ότι δεν έλαβε επιστολή του Προέδρου Παπαδόπουλου για συνάντησή τους``.

    ``Η αλήθεια είναι ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου Παπαδόπουλου για συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη εκδηλώθηκε με γραπτή πρόταση στην πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των δύο ηγετών. Αυτό που έχει σημασία και ουσία δεν είναι αν αυτή η συνάντηση πραγματοποιηθεί κατόπιν επιστολής ή γραπτής εισήγησης. Σημασία και ουσία έχει η ίδια η συνάντηση και ασφαλώς περισσότερη σημασία και ουσία θα υπάρξει αν αυτή η συνάντηση αποδειχθεί συντελεστική στην προώθηση υλοποίησης της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου``, είπε.

    Ο κ. Πασιαρδής επεσήμανε ότι προς αυτή την κατεύθυνση ``μπορεί από τώρα να θεωρείται δεδομένη και βέβαιη η συμβολή της δικής μας πλευράς``.

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 10 Αυγούστου, ο κ. Πασιαρδής απάντησε καταφατικά.

    Σε ερώτηση σε τί θα εξυπηρετούσε μια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ αφού ακόμα δεν έχει καταρτιστεί ακόμα ο ενιαίος κατάλογος θεμάτων που θα συζητηθούν, ο κ. Πασιαρδής είπε πως μέχρι τότε ``θα έχει συμφωνηθεί ένας ενιαίος κατάλογος, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στους δύο καταλόγους``.

    ``Αυτός ο ενιαίος κατάλογος δεν χρειάζεται να συμφωνηθεί. Απλώς όλα τα θέματα που θα συμπεριληφθούν σε αυτόν τον ενιαίο κατάλογο θα είναι προς συζήτηση``, διευκρίνισε.

    [02] ΥΠΑΜ - ΛΙΒΑΝΟΣ

    Η Εθνική Φρουρά «βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και λαμβάνει πάντοτε τα ανάλογα μέτρα» αναφορικά με την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Λίβανο, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Φοίβος Κλόκκαρης, προσθέτοντας ότι «η κρίση στη γειτονιά μας ασφαλώς και μας απασχολεί».

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός ανέφερε ότι η Εθνική Φρουρά «έχει εμπλακεί στην όλη προσπάθεια όλων των χωρών, και της Κύπρου, για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας με την υποδοχή των ξένων υπηκόων που φεύγουν από το Λίβανο και την εξυπηρέτηση της διαμονής τους στην Κύπρο».

    Είπε ακόμα ότι η Εθνική Φρουρά και το Υπουργείο Αμυνας ήρθαν σε «στενή συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών εκείνων που διέθεσαν αεροπορικά και ναυτικά μέσα για τη διεξαγωγή αυτής της ανθρωπιστικής επιχείρησης».

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΔΥΝΑΜΗ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει σε ειρηνευτική δύναμη για το Λίβανο εάν και εφόσον τα Ηνωμένα Εθνη, όταν λάβουν τέτοια απόφαση, θα την καλέσουν να συμβάλει, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Σε παρατήρηση ότι η Τουρκία έχει εκφράσει την επιθυμία να ηγηθεί αυτής της ειρηνευτικής δύναμης, ο κ. Πασιαρδής σημείωσε ότι ``η Τουρκία έχει κληθεί και έχει συμμετάσχει και στη διάσκεψη της Ρώμης``.

    ``Εγώ δεν γνωρίζω τους ακριβείς λόγους για τους οποίους η Τουρκία προσεκλήθη και συμμετέσχε σε αυτή τη διάσκεψη, ούτε ασφαλώς γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους κάποιοι θέλουν την εμπλοκή της Τουρκίας στις προσπάθειες για επίλυση της κλιμακούμενης κρίσης στο Λίβανο και ειρήνευση στην περιοχή``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``απλώς υποπτεύομαι ως μόνο σοβαρό λόγο την αδιαμφισβήτητη και αναγνωρισμένη ειδικότητα της Τουρκίας σε θέματα εισβολής, σε επιχειρήσεις θυματοποίησης προσφύγων και σε τρόπους δημιουργίας προσφύγων``.

    [04] ΗΠΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ

    Υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας που έφθασε στην Κύπρο από τις ΗΠΑ για ανακούφιση των Αμερικανών πολιτών που φιλοξενήθηκαν προσωρινά στo νησί από το Λίβανο, δωρίζει η αμερικανική κυβέρνηση στην Πολιτική Αμυνα της Κύπρου, προκειμένου να καλυφθούν επερχόμενες ανάγκες, αφού αναμένεται νέο κύμα προσφύγων από το Λίβανο.

    Η ανθρωπιστική βοήθεια περιλαμβάνει, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ, διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, μεταξύ αυτών, 6.000 κουβέρτες, περίπου 7.000 σεντόνια, 6.600 πετσέτες, 4.500 μαξιλάρια, περίπου 1.900 βρεφικά κρεβατάκια, μονάδα ντους 12 ατόμων, 30 περίπου αναπηρικά καροτσάκια, 20 φορητούς ανεμιστήρες, 36.000 συσκευασμένα γεύματα, πέραν των 5.000 μπουκαλιών νερού και 500 κιβώτια με είδη πρώτης ανάγκης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 4 August 2006 - 13:29:19 UTC