Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-08-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΣΑΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΨΗΦΙΣΜΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Δεν υπάρχει αδιέξοδο στις συναντήσεις των εκπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Τάσου Τζιωνή και Ρασίτ Περτέβ, παρατηρούνται ωστόσο κάποιες δυσκολίες και ίσως κάποιες αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Μιλώντας ύστερα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία άρχισε στις 10:15 και ολοκληρώθηκε στις 13:45, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί όταν έλθει η κατάλληλη ώρα, για να έχει ουσία και νόημα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που ανέγνωσε ο κ. Πασιαρδής, ``στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος προέβη σε εκτενή ενημέρωση για τη μέχρι σήμερα πορεία των συζητήσεων στις συναντήσεις των εκπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων``.

    ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε τις εκτιμήσεις του τόσο για τη μέχρι σήμερα εξέλιξη των συζητήσεων όσο και για τις διαγραφόμενες προοπτικές τους. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασαν τις σχετικές θέσεις και απόψεις τους``, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Προστίθεται ότι ``το Εθνικό Συμβούλιο επανέλαβε τη δέσμευση της πλευράς μας στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, για την αποτελεσματική υλοποίηση της οποίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, θα συνεχίσει με συνέπεια να εργάζεται``.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις συναντήσεις των Τάσου Τζιωνή και Ρασίτ Περτέβ, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``δεν υπάρχει αδιέξοδο, υπάρχουν όμως κάποιες δυσκολίες και ίσως κάποιες αδικαιολόγητες καθυστερήσεις``.

    Πρόσθεσε ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, στην παρουσία του οποίου διεξάγονται οι συζητήσεις, ``γνωρίζει πολύ καλά ποιος και τί ευθύνεται και για τις κάποιες δυσκολίες και για τις κάποιες καθυστερήσεις``.

    ``Το θέμα, βέβαια, αυτή τη στιγμή δεν είναι η απόδοση ευθυνών, αλλά το ξεπέρασμα των δυσκολιών και η αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων, και σε αυτό το θέμα η δική μας πλευρά θα συνεχίσει να επιδεικνύει και να αποδεικνύει εποικοδομητικό πνεύμα και καλή πρόθεση με στόχο να υλοποιηθεί στο ακέραιο η συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Δεν πρόκειται να απομακρυνθούμε ούτε από το πλαίσιο ούτε από το πνεύμα ούτε από την ουσία αυτής της συμφωνίας. Θα πράξουμε στο ακέραιο ό,τι μας αναλογεί και θα αποφύγουμε οτιδήποτε υπονομεύει ή δυσχεραίνει τη συμφωνημένη διαδικασία``, είπε.

    Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι δεν επρόκειτο να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συζητήσεων στις συναντήσεις των εκπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι οι Τάσος Τζιωνής και Ρασίτ Περτέβ θα συναντηθούν σήμερα στις 15:00 και ότι ``η σημερινή συνάντηση θα είναι συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων, στην πραγματικότητα θα είναι η όγδοη συνάντηση``.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα ενδεχόμενης συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``δεν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη σε αυτό το θέμα``.

    ``Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ θα γίνει όταν έλθει η κατάλληλη ώρα, για να έχει ουσία και νόημα αυτή η συνάντηση``, είπε και σημείωσε ότι μια τέτοια συνάντηση ``δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός ούτε μπορεί να γίνει απλώς και μόνο για δημιουργία εντυπώσεων``.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ``τα θέματα ουσίας, σύμφωνα με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, έχει αποφασιστεί να συζητηθούν σε πρώτο στάδιο στις ομάδες εργασίας των εμπειρογνωμόνων``.

    Ερωτηθείς εάν τέθηκε θέμα λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Πασιαρδής απάντησε αρνητικά. ``Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του τρόπου λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου``, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν συζητήθηκε ούτε το θέμα της απουσίας του ΔΗΣΥ από τις συνεδρίες.

    Σε ερώτηση εάν το Εθνικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με οποιοδήποτε άλλο θέμα, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``βασικά ήταν το θέμα της πορείας των συζητήσεων στις συναντήσεις των εκπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων``.

    Στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου παρακάθισαν οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης εκ μέρους του ΑΚΕΛ, Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης εκ μέρους του ΔΗΚΟ, Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ, Δημήτρης Συλλούρης και Νίκος Κουτσού από το Ευρωπαϊκό Κόμμα, και Ντίνος Πασπαλλίδης και Σάββας Φιλίππου από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Στη συνεδρία συμμετείχε και ο Επίτιμος Πρόεδρος των ΕΔΗ και πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

    Παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής.

    [02] ΣΑΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΨΗΦΙΣΜΑ

    Ψήφισμα για το Κυπριακό το οποίο ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να μελετήσει την πολιτική της σχετικά με την προβολή του τερματισμού της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, καθώς και την πολιτική της για απευθείας αεροπορική και εμπορική σύνδεση με τα παράνομα αεροδρόμια των κατεχομένων, υιοθέτησε ομοφώνα το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

    Το προεδρείο συνήλθε στη Λευκωσία υπό την προεδρία του Αντριου Αθενς, Προέδρου του ΣΑΕ, πριν από την 15η συνεδρίαση των Κεντρικών συμβουλίων της ΠΣΕΚΑ και της ΠΟΜΑΚ στις 23-25 Αυγούστου.

    Το ψήφισμα, το οποίο κατέθεσε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και αντιπρόεδρος ΣΑΕ-Συντονιστής Αποδήμων Κυπρίων Φίλιπ Κρίστοφερ, ζητά από τη διεθνή κοινότητα να πιέσει την Τουρκία ώστε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις αποφάσεις και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ (541 και 550).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 22 August 2006 - 13:29:22 UTC