Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-08-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΔΗΚΟ

  • [01] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η θέση της πλευράς μας από την αρχή της διαδικασίας που ξεκίνησε με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και στην οποία εμμένει είναι αυτή που εκφράζεται στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των ΗΕ, το οποίο κάλεσε για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και παρότρυνε για γρήγορη έναρξη της εργασίας, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Παράλληλα υπογράμμισε πως «η δική μας πλευρά με συνέπεια, με υπευθυνότητα, με καλή θέληση και προπαντός με πολιτική βούληση εργάζεται για την επίτευξη προόδου ως αναγκαίας προϋπόθεσης για την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό», επισημαίνοντας πως η προετοιμασία του εδάφους προτού αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις δεν είναι μόνο δική μας θέση αλλά πρωτίστως απαίτηση του ίδιου του ΓΓ του ΟΗΕ, «ο οποίος θέλει πρώτα να πειστεί ότι έχει προετοιμαστεί επαρκώς το έδαφος προτού εμπλακεί ο ίδιος προσωπικά σε μια νέα προσπάθεια».

    Αναφερόμενος στη δήλωση του Προέδρου του ΣΑ, μετά την ενημέρωση που το σώμα είχε από το Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, ότι το ΣΑ καλεί για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και παροτρύνει για γρήγορη έναρξη εργασίας, ο κ. Πασιαρδής είπε πως «αυτή ήταν ακριβώς η θέση της δικής μας πλευράς από την αρχή της διαδικασίας και σε αυτή τη θέση εμμένουμε».

    Ερωτηθείς αν ενοχλεί την κυβέρνηση το γεγονός ότι το ΣΑ διατηρεί μια αυστηρή ουδετερότητα, δεδομένου ότι η πλευρά που εμποδίζει την εφαρμογή της συμφωνίας είναι η τουρκική, ο κ. Πασιαρδής ανέφερε πως «ασφαλώς δεν αναμενόταν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποδώσει ευθύνες για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου έστω και εάν υπάρχουν κάποιες ευθύνες για αυτή την καθυστέρηση».

    «Αυτό βέβαια που έχει ουσιαστική σημασία τώρα είναι να επιταχυνθεί ο ρυθμός εργασίας όπως ζητούν και τα μέλη του ΣΑ, και να παραμερισθούν οι οποιοιδήποτε ανασταλτικοί όροι και οι οποιεσδήποτε κωλυσιεργές τακτικές ώστε να προχωρήσουν ομαλά και αποτελεσματικά οι συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ των εκπροσώπων των δυο κοινοτήτων», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως από τη δήλωση του Προέδρου του ΣΑ, μετά την ανάγνωση της επίσημης δήλωσής του, ο ίδιος επισημαίνει την εκτίμηση ότι δεν θα ήταν ορθό να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις χωρίς συγκεκριμένη και αισθητή πρόοδο.

    «Επισημαίνω αυτή την εκτίμηση για να υπογραμμίσω ξανά το γεγονός ότι η δική μας πλευρά με συνέπεια, με υπευθυνότητα, με καλή θέληση και προπαντός με πολιτική βούληση εργάζεται για την επίτευξη προόδου ως αναγκαίας προϋπόθεσης για την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό», είπε.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΔΗΚΟ

    Η αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου από την προεδρία του ΔΗΚΟ δεν σημαίνει αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από την ενεργό πολιτική, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Ερωτηθείς ποια είναι η λογική πίσω από την κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να παραιτηθεί από την προεδρία του ΔΗΚΟ, ο κ. Πασιαρδής είπε πως «δεν είναι θέμα οποιασδήποτε συγκεκριμένης λογικής ή οποιασδήποτε σκοπιμότητας».

    «Είναι θέμα απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν νομίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αιφνιδίασε. Ηταν από αρκετού χρόνου γνωστή η απόφασή του να αποχωρήσει από την προεδρία του ΔΗΚΟ. Ας του αναγνωρίσουμε το δικαίωμα να επιλέξει ο ίδιος την ημερομηνία κοινοποίησης αυτής της απόφασής του», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 30 August 2006 - 13:29:18 UTC