Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-08-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΟΗΕ
  • [03] ``ΗΛΙΟΣ`` - ΤΡΑΓΩΔΙΑ - ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ
  • [04] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ `ΤΑ ΚΥΠΡΙΑ`

  • [01] ΥΠΕΞ - ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την εκτίμηση, την αξιολόγηση και την τελική θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο εκφράζει τη στήριξή του στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, που επιτεύχθηκε μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά «εμμένει στην αυστηρή και πιστή εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου ως τη μόνη οδό που προσφέρεται και με την οποία είχαμε συμφωνήσει» τόσο με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι όσο και με τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι «μας ικανοποιεί το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζει να εκτιμά ότι ο μόνος τρόπος για να διαμορφωθούν συνθήκες και προϋποθέσεις να αναπτυχθεί μια νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού είναι η πρόοδος στη βάση του πλαισίου που καθορίστηκε κατά την επίσκεψη του κ. Γκαμπάρι στην Κύπρο``. Κατά συνέπεια, συνέχισε, «βρισκόμαστε ευθυγραμμισμένοι και ως εκτίμηση και ως στόχος με το Συμβούλιο Ασφαλείας».

    Ερωτηθείς εάν επίκειται νέα επίσκεψη του κ. Γκαμπάρι στην Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε αρνητικά και επεσήμανε πως «η θέση και του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος και συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και μετά να υπάρξει προβληματισμός είτε για επίσκεψη του κ. Γκαμπάρι είτε οποιουδήποτε άλλου αντιπροσώπου».

    Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό, ο Υπουργός ανέφερε πως η αντιπολίτευση «δεν κάνει προτάσεις για κινήσεις» και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να επιτύχουμε πρόοδο στις διαδικασίες για διαπραγμάτευση μόνοι μας. Ενας δεν διαπραγματεύεται με τον εαυτό του όπως κάποιοι συνηθίζουν στην Κύπρο, ένας διαπραγματεύεται με κάποιον άλλο».

    Για να προχωρήσει η διαδικασία και να υπάρξουν αποτελέσματα, όπως εύχεται και το Συμβούλιο Ασφαλείας και η κυπριακή κυβέρνηση, «θα πρέπει να υπάρχει θετική διάθεση και καλή βούληση και από τις δύο πλευρές», είπε.

    Ο Υπουργός μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Φινλανδία όπου θα συμμετάσχει στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οπως είπε, στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου βρίσκονται το Μεσανατολικό και πιο συγκεκριμένα οι εξελίξεις στο Λίβανο, οι εξελίξεις στο Ιράν σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα και οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ.

    [02] ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΟΗΕ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για προώθηση της διαδικασίας στο Κυπριακό, δήλωσε ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, τονίζοντας ότι η πρόοδος είναι προς το συμφέρον όχι μόνο των δύο κοινοτήτων αλλά και ευρύτερα της διεθνούς κοινότητας.

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Ρεν είπε πως η πρόοδος θα είναι προς το συμφέρον ``των δύο κοινοτήτων άμεσα και θα συμβάλει στην προετοιμασία του εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών προς την κατεύθυνση συνολικής λύσης, με τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ των ΗΕ``.

    Εκ μέρους της Προεδρίας της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων της Φιλανδίας, Erkki Tuomioja, εξέφρασε υποστήριξη στις προσπάθειες των ΗΕ. Καλωσορίζουμε τα αποτελέσματα της συνάντησης της 8ης Ιουλίου, ως ένα ενθαρρυντικό βήμα προς τα εμπρός, είπε ο κ. Tuomioja, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί το μομέντουμ που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία των δύο ηγετών, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση.

    [03] ``ΗΛΙΟΣ`` - ΤΡΑΓΩΔΙΑ - ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

    H Μονομελής Επιτροπή Διερεύνησης της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό συνεχίζει τις εργασίες της με αντεξέταση του τέως υπεύθυνου του Τομέα Αδειοδότησης (ΤΑ) του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου.

    Οπως λέχθηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής, το μοιραίο αεροσκάφος της «Ηλιος», που κατέπεσε στην Ελλάδα πριν ένα χρόνο, έλαβε το 2004 από την Πολιτική Αεροπορία πιστοποιητικό πτητικής ικανότητας, διάρκειας δύο χρόνων, χωρίς να έχει προηγουμένως συμμορφωθεί με τις συστάσεις για επιδιόρθωση οκτώ ζητημάτων ασφάλειας.

    [04] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ `ΤΑ ΚΥΠΡΙΑ`

    Η Κύπρος διοργανώνει και φέτος το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ ``Κύπρια`` και από τις 4 μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου αγκαλιάζει τη μουσική, το χορό, το θέατρο και τις εικαστικές τέχνες.

    Τα "Κύπρια 2006" επιφυλάσσουν εικόνες από τη μυθολογία και το σήμερα, ήχους από το έντεχνο, κλασσικό και παραδοσιακό ρεπερτόριο με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης ``τα Κύπρια φιλοξενούν φέτος καλλιτέχνες και συγκροτήματα διεθνούς εμβέλειας, πολυπρόσωπες παραγωγές με αυξημένες οικονομικές, τεχνικές και οργανωτικές απαιτήσεις``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 31 August 2006 - 11:29:20 UTC