Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-09-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΗΠΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΚΙΝΑ - ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΤΕΛΙΚΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΗΠΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΓ ΟΗΕ

    Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θα έχει την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, στις 4 το απόγευμα (ώρα Κύπρου), ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας που μετέβη στη Νέα Υόρκη για να προσφωνήσει την 61η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η πορεία εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, μια ανασκόπηση του κυπριακού ως τώρα και εκτιμήσεις για το τί μπορεί να γίνει για να προχωρήσει η ουσιαστική προετοιμασία των συνομιλιών».

    O Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Ανάν είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ετοιμασία της συνάντησης της 8ης Ιουλίου, η οποία ουσιαστικά υλοποίησε όσα είχαν συμφωνηθεί στο Παρίσι το Φεβρουάριο.

    «Είμαι σίγουρος ότι θα θέλει να ενημερωθεί για τις προοπτικές που κατά την εκτίμηση μου υπάρχουν. Δεν ξέρω αν θα είναι η τελευταία συνάντηση. Αν υπάρξει πρόοδος κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει και νέα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα. Εννοώ αν υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Όπως και ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, βοήθησε στην σύναψη της συμφωνίας σίγουρα και εκείνος θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει να υλοποιείται η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην παρουσία του.

    Σε ερώτηση αν μετά τις διαρροές του τουρκικού Τύπου πως μετά τις προτάσεις που επέδωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ στα μέρη, έχει διαφοροποιηθεί κατά τέτοιο τρόπο η διαδικασία, που να δημιουργεί όντως προοπτικές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως όπως συνήθως, στην Κύπρο γίνονται θέματα από το τίποτα.

    Διευκρίνισε ότι στις 17 συναντήσεις με τον κ. Μόλερ και στις υπόλοιπες κατ ιδίαν συναντήσεις ανταλλάσσονται ιδέες, γίνονται σκέψεις, βολιδοσκοπείται η μια πλευρά, βολιδοσκοπείται η άλλη. Αυτό ακριβώς είχε γίνει και στην τελευταία συνεδρία προτού διακοπούν οι συνομιλίες. Εμείς από τις 8 Ιουλίου είχαμε πει από την αρχή ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να εμπλακούμε σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών στην μια ή την άλλη πλευρά. Γι αυτό θα έπρεπε να έχετε παρατηρήσει μέχρι τώρα και να το έχετε επισημάνει ανεξαρτήτως του τί λέει η τουρκική πλευρά, είτε προσάπτει κατηγορίες είτε μας κατηγορεί για κωλυσιεργία ή για οτιδήποτε άλλο. Ούτε απαντούμε, ούτε εμπλεκόμαστε σε αυτό το παιχνίδι και δεν πρέπει τώρα να πω αν φταίει η μια πλευρά η άλλη. Εκείνο που είναι γεγονός είναι ότι δεν έχει επιτευχθεί η υλοποίηση της συμφωνίας για τον καταρτισμό και την έναρξη λειτουργίας επιτροπών που θα ετοιμάσουν τα θέματα που εμείς θεωρούμε θέματα ουσίας. Ούτε βεβαίως έγιναν επιτροπές για τα θέματα της καθημερινότητας όπως επικράτησε να λέγονται εφόσον η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου προνοεί ότι η εργασία και στους δυο τομείς θα γίνεται ταυτόχρονα. Άρα, αν είναι ιδέες, αν είναι προτάσεις, αν είναι σκέψεις πιστεύω ότι καμιά σημασία δεν έχει και είναι εκτός θέματος και ενδιαφέρει μόνο τους δημοσιογράφους, κανέναν άλλον.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επιπλέον ότι δεν είναι δυνατόν να ελπίζει κανείς σε έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών εάν δεν προετοιμαστούν καλά τα θέματα.

    Άρα, εάν δεν δημιουργηθούν οι επιτροπές για να προετοιμάσουν καλά τα θέματα για να μπορέσει να γίνει ουσιαστική συνομιλία, δεν θα προχωρήσουν οι συνομιλίες. Είναι αυτονόητη η εξέλιξη. Και γιατί λέμε να προετοιμαστεί καλά το θέμα; Τι είδους συνάντηση και τι περιεχόμενο θα έχει για παράδειγμα χωρίς προετοιμασία; Πες ότι συζητούμε πως θα εφαρμοστεί το κράτος που θα ιδρυθεί ως διζωνικό, δικοινοτικό, ομόσπονδο, οι υποχρεώσεις αυτού του κράτους προς την ΕΕ. Δεν χρειάζεται μελέτη; Τί είναι η απαίτηση της Ευρώπης, πως υλοποιούνται τα θέματα για το δημοσιονομικό έλλειμμα, τα θέματα για το δημόσιο χρέος και οι ισορροπημένοι προϋπολογισμοί των δύο κρατών, δεν χρειάζονται μελέτη;»

    O Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισήμανε πως αν συναντηθεί χωρίς να υπάρξει προηγουμένως προετοιμασία με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εκείνο που θα γίνει μετά από λίγες εβδομάδες είναι πλήρης κατάρρευση, γεγονός που μπορεί να ευνοεί τους Τούρκους διότι αυτό θέλουν να δείξουν, ότι περίπου Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί εκτός με την δημιουργία δύο χωριστών κρατών.

    Σκεφτείτε τις συνέπειες για μας. Επομένως δεν αντιλαμβάνομαι αυτές τις επικρίσεις από την δική μας πλευρά, γιατί δεν συναντάμε τον κ. Ταλάτ και γιατί θέλουμε προετοιμασία. Έμενα μου φαίνεται η απάντηση είναι αυτονόητη, αυτοί που θέλουν να οδηγήσουν σε νέο αδιέξοδο, ώστε να αναβιώσει η απαίτηση ότι μόνο το Σχέδιο Ανάν μπορεί να μας προσφέρει λύση, αυτοί είναι που επιδιώκουν χωρίς προετοιμασία.

    Σε ερώτημα αν αξίζει μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Ανάν, να συζητούμε με έναν ΓΓ. που έχει προκαταλήψεις και που αποχωρεί μετά από τρεις μήνες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι διάβασε προσεκτικά τη δήλωση και δεν είπε ο κ. Ανάν αυτά που εγράφησαν.

    Δεν είπε όλα αυτά που λέτε. Και όταν εννοούσε προηγουμένως, εννοούσε προτού παρουσιαστεί το σχέδιο Ανάν ΙΙΙ, όταν είχαν γίνει από δικής μας πλευράς οι αποδοχές και οι παραδοχές που είχαν γίνει. Αυτό είπε ο κ. Ανάν, δεν έδειξε ούτε προκαταλήψεις ούτε τίποτε. Διέθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη χρόνο πολύ, προσπάθειες πολλές, ανθρώπινο δυναμικό για να καταρτισθεί ένα σχέδιο το οποίο φέρει και το όνομα του. Γεγονός είναι όμως ότι ούτε στην συνάντηση μας στο Παρίσι ούτε έκτοτε, ούτε άλλοι λειτουργοί των ΗΕ διανοούνται καν ότι είναι δυνατόν να επανέλθει το σχέδιο Ανάν ως έχει ή με διακοσμητικές αλλαγές. Εκτός της Κύπρου πουθενά δεν ακούω τέτοια συζήτηση.

    Αναφορικά με τα ευρωτουρκικά, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η Τουρκία έχει υποχρέωση να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της προς την Ευρώπη και αυτή η υποχρέωση της Τουρκίας είναι ασύνδετη, αυτόνομη και άσχετο με το τι θα γίνει με το Κυπριακό. Έχει να κάνει με την Ευρώπη η Τουρκία. Θα γίνει η αξιολόγηση της Τουρκίας από την Επιτροπή, που όπως ξέρουμε θα εκδοθεί τέλη του Οκτώβρη.

    O Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η πλευρά μας έδειξε ελαστικότητα κι αυτό αποδεικνύεται από τη γνωστή πρόταση που υπέβαλε και βασίζεται πάνω στις διαβουλεύσεις που έγιναν επί προεδρίας του Λουξεμβούργου για το άνοιγμα του λιμανιού Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ. Υπογράμμισε ότι η ΕΕ είναι η μόνη που μπορεί να εφαρμόσει είτε το ενιαίο δασμολόγιο είτε άλλους κανόνες εξαγωγών προϊόντων από τα λιμάνια εκάστης χώρας μέλους.

    Όμως παράλληλα, συμπλήρωσε, «αυτό πρέπει να συνδεθεί με την απόδοση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και με δήλωση για τον τερματισμό στο σφετερισμό των περιουσιών. Αυτή η πρόταση μας με λεπτομέρεια, εγγράφως υπεβλήθη, πρώτα επί Λουξεμβουργιανής Προεδρίας , αργότερα επί Προεδρίας της Αυστρίας και μάλιστα με την συμφωνία ότι αυτά τα οποία θα προωθούσε η Αυστρία θα δέσμευαν τόσο την Φινλαδική προεδρία που θα ακολουθούσε όσο και την Γερμανική. Επιμένουμε σε αυτή την πρόταση», κατέληξε.

    [02] ΚΙΝΑ - ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΤΕΛΙΚΟΣ

    Ο Μάρκος Παγδατής αγωνίζεται στις 14.00 σήμερα, στον τελικό του China Open που διεξάγεται στο Πεκίνο με αντίπαλο τον Κροάτη Μάριο Αντζιτς.

    Ο τελικός του China Open είναι ο τρίτος στον οποίο αγωνίζεται ως επαγγελματίας τενίστας ο Παγδατής και έφθασε σε αυτόν μετά τη χθεσινή του νίκη επί του 27χρονου Ταϊλανδού Παραντόρν Σριτσαφάν με 2-1 σετ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 17 September 2006 - 9:29:16 UTC