Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-09-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΟΗΕ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΤΡΟΦΙΜΑ
  • [03] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ - ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
  • [04] ΡΑΛΙ ΕΝΑΡΞΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΟΗΕ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Ο τίτλος της απάντησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις προτάσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ είναι θετικός, ωστόσο το περιεχόμενο της απάντησης δεν είναι τόσο θετικό όσο υπονοείται από τον τίτλο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε διάσκεψη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ χθες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η ε/κ πλευρά έχει αποδεχθεί όλες τις ιδέες και σκέψεις τις οποίες υπέβαλε ο κ. Μόλερ, επισημαίνοντας πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καθώς και ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, γνωρίζουν ακριβώς την απάντηση της τ/κ πλευράς.

    «Ο τίτλος της απάντησης των Τ/Κ είναι θετικός ενώ το περιεχόμενο της απάντησης δεν είναι τόσο θετικό όσο υποδηλώνει ο τίτλος», επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Διαβεβαίωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τη σταθερή δέσμευση της ε/κ πλευράς στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και πρόσθεσε: παρέθεσα τις συνολικές μας θέσεις και τον ενημέρωσα για όλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει ώστε να αρχίσουν τη λειτουργία τους αμέσως οι επιτροπές, απομονώνοντας θέματα στα οποία πιθανό να υπάρχουν διαφορές και τα οποία θα παραπεμφθούν στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για πολιτική διαπραγμάτευση».

    Εχουν πραγματοποιηθεί γύρω στις 20 συναντήσεις με τους αντιπροσώπους των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον κ. Μόλερ καθώς και αριθμός χωριστών συναντήσεων του κ. Μόλερ με τις δύο κοινότητες. «Ετσι, δεν είμαστε αδρανείς αλλά λυπάμαι να αναφέρω ότι δεν έχει σημειωθεί πολλή πρόοδος μέχρι τώρα», συμπλήρωσε.

    Αναφορικά με τα ευρωτουρκικά, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν είναι η Κύπρος που προκαλεί προβλήματα στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, σημειώνοντας πως η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες που την υποστήριξαν.

    Ομως, υπογράμμισε, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει είναι υποχρέωση κάθε υποψήφιου μέλος.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Δανός Πρωθυπουργός εξέφρασε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο δυσαρέσκεια γιατί υποστήριξε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι ο Δανός Πρωθυπουργός δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο. «Μου εξέφρασε κάποια απογοήτευση, αλλά σίγουρα δεν μου εξέφρασε μεταμέλεια ή απογοήτευση για την υποστήριξη που παρείχε στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η απόφαση για ένταξη αφορούσε τα 10 νέα μέλη και δεν ήταν επιλεκτικά για την μία ή την άλλη χώρα».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος «δεν προκαλεί προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αντιθέτως είμαστε από τις πρώτες χώρες που είπαμε, και το επαναλαμβάνω, ότι υποστηρίζουμε έντονα την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», με μία προϋπόθεση ωστόσο, ότι η «Τουρκία θα ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στο διαπραγματευτικό πλαίσιο έναντι της ΕΕ και κατ επέκταση προς την Κύπρο».

    Για το λόγο αυτό, «είναι θέμα μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, κατά πόσο η Τουρκία έχει συμμορφωθεί με αυτά που ανέλαβε να κάνει ή όχι. Πιστεύω ότι είναι δικαίωμά μας, όπως είναι δικαίωμα κάθε χώρας μέλους, να ζητά από κάθε υποψήφια χώρα, την Κροατία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία, πριν προχωρήσουν στην ένταξη να συμμορφωθούν κεφάλαιο προς κεφάλαιο με τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει», τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς για τη θέση του αναφορικά με την παράταση που δόθηκε στην έκδοση της έκθεσης προόδου από την Κομισιόν για την Τουρκία ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν γνωρίζει αν γίνεται μια τέτοια συζήτηση. «Δεν πιστεύω ότι έχει ληφθεί οποιαδήποτε συγκεκριμένη απόφαση».

    «Ολοι αναμένουν την έκθεση (προόδου) την οποία θα υποβάλει η Επιτροπή σε συνέχεια της αντιδήλωσης της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, η οποία ρητά αναφέρει ότι παράλειψη της Τουρκίας να ανταποκριθεί με τις υποχρεώσεις της μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της», είπε.

    Το θέμα της συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις είναι ένα σημαντικό θέμα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν ειδικοί τρόποι αντιμετώπισης των υποψηφίων χωρών.

    «Ανεξάρτητα από τη μεγάλη σημασία που έχει η Τουρκία για την Ευρώπη, και ίσως για όλη την περιοχή, δεν τίθεται θέμα η Τουρκία να έχει ένα γρήγορο δρόμο ή διαφορετικό δρόμο από τις υπόλοιπες υποψήφιες. Οι κανονισμοί είναι εκεί: κάθε υποψήφια χώρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει όπως απαριθμούνται στον κατάλογο του ενταξιακού πλαισίου», τόνισε.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο Κόφι Ανάν εξέφρασε την εκτίμηση του ΟΗΕ για το ρόλο και τη βοήθεια που πρόσφερε η Κύπρος στους πρόσφυγες και στα άτομα που έφευγαν από το Λίβανο. Τον διαβεβαίωσα ότι έχουμε ιδιαίτερα αισθήματα για τη δοκιμασία των προσφύγων, αφού το ένα τρίτο του πληθυσμού μας είναι πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα.

    Η Κύπρος, συνέχισε, έχει εξαιρετικές σχέσεις με αραβικές χώρες όπως και με το Ισραήλ, και μπορεί να προσφέρει τόσο το έδαφός της, τους πόρους και τις υπηρεσίες της για οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζονται τα Ηνωμένα Εθνη ή οποιαδήποτε άλλη χώρα στην εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας..

    Σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η παραίτηση του Υπουργού Αμυνας σχετίζεται με τις πληροφορίες για ύπαρξη παραστρατιωτικού κυκλώματος στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς και ερωτηθείς γιατί ο οι δημοσιογράφοι στην Κύπρο εμμένουν σε αυτό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρέπεμψε το δημοσιογράφο στους Κύπριους συναδέλφους του.

    «Εκανα τα σχόλιά μου πάνω σε αυτό το θέμα και δεν πιστεύω ότι είμαι πολύ αρεστός στα ΜΜΕ γενικά, ιδιαίτερα στα κυπριακά ΜΜΕ, γιατί εκφράζω την άποψή μου και δεν πρόκειται να υποκύψω σε ψυχολογικό εκβιασμό, του τύπου είτε μας δίδεις απαντήσεις είτε θα ασκήσουμε κριτική. Είμαι πολύ καιρό σε αυτό το παιχνίδι και έχω μάθει πώς να ζω με αρνητικά σχόλια, δεν με ενοχλεί πολύ», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ανέφερε και πάλι το ιστορικό της υποβολής παραίτησης του Υπουργού Αμυνας Φοίβου Κλόκκαρη, σημειώνοντας πως όταν του ανέφερε ότι για λόγους υγείας επιθυμούσε να παραιτηθεί, δεν υπήρχε λέξη ούτε καμία ιδέα για αυτό που αναφέρετε, «παραστρατιωτικό κίνημα» στο στρατό.

    «Απότι γνωρίζω, δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της παραίτησης του Υπουργού με αυτό που περιγράφετε ως παραστρατιωτικό κίνημα στο στρατό», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

    «Εχουμε νόμους οι οποίοι προβλέπουν για διερεύνηση τέτοιων καταγγελιών. Εχουμε το θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα, που είναι εντελώς ανεξάρτητος αξιωματούχος διορισμένος μέχρι τα 68, και έχει αποκλειστικό συνταγματικό δικαίωμα είτε να ασκεί ποινικές διώξεις ή να διερευνά θέματα ή να εισηγείται ποινική διαδικασία ή πειθαρχικά μέτρα εναντίον κάποιου. Είμαστε στη μέση αυτής της διαδικασίας τώρα», εξήγησε

    Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας πολιτικός συσχετισμός μεταξύ της παραίτησης του Υπουργού Αμυνας και πληροφοριών για παραστρατιωτικό επιτελείο, επαναλαμβάνοντας πως ο Υπουργός παραιτήθηκε για καθαρά λόγους υγείας.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΤΡΟΦΙΜΑ

    Πρόγραμμα κατάρτισης υπαλλήλων κρατών μελών και τρίτων χωρών, ώστε να μπορούν να εφαρμόζουν τους απαιτούμενους ελέγχους για την ασφάλεια των τροφίμων, προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, μετά από εισήγηση του Επιτρόπου για την Υγεία και την Προστασία Καταναλωτή Μάρκου Κυπριανού, εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Καλύτερη κατάρτιση για ασφαλέστερα τρόφιμα».

    Ο κανονισμός 882/2004 για τη διενέργεια επίσημων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων, ο οποίος άρχισε να ισχύει τον Ιανουάριο του 2006, επιβάλλει αυστηρές απαιτήσεις όσον αφορά τους ελέγχους στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ. Ορίζει επίσης ότι οι αρχές ελέγχου πρέπει να έχουν υψηλό επίπεδο ικανότητας και εξειδίκευσης. Προκειμένου να καθοριστεί πιο εναρμονισμένη προσέγγιση των ελέγχων, ο κανονισμός προβλέπει επίσης την οργάνωση μαθημάτων κατάρτισης από την Επιτροπή σε επίπεδο ΕΕ.

    [03] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ - ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

    Δύο μήνες πριν την συντριβή του μοιραίου «Μπόινγκ» της «Ηλιος», ετήσια έκθεση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) εντόπιζε τέσσερα άλυτα ευρήματα που αφορούσαν την εταιρεία, τα οποία ωστόσο χαρακτηρίζονταν μη σημαντικά, σύμφωνα με τον λειτουργό επιθεώρησης πτητικών επιχειρήσεων στο ΤΠΑ, Φώτη Μιχαήλ.

    Καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου, 2005, υπό τον Παναγιώτη Καλλή, ο κ. Μιχαήλ, είπε ότι τα τέσσερα αυτά ευρήματα δεν επηρέαζαν σοβαρά την ασφάλεια πτήσεων.

    [04] ΡΑΛΙ ΕΝΑΡΞΗ

    Παρουσία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Μιχαηλίδη και άλλων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, βουλευτών και φορέων της πόλης και επαρχίας Λεμεσού πραγματοποιείται σήμερα το βράδυ η πανηγυρική τελετή εκκίνηση του Ράλι Κύπρος 2006.

    Η πανηγυρική τελετή που θα λάβει χώρα στην περιοχή της Επίχωσης σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη του 12ου αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA, του μεγαλύτερου γεγονότος που φιλοξενεί η Κύπρος σε ετήσια βάση.

    Το αγωνιστικό μέρος του Ράλι αρχίζει την Παρασκευή με οκτώ ειδικές διαδρομές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 21 September 2006 - 9:29:19 UTC