Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-09-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ -IOF
  • [02] "ΗΛΙΟΣ" - ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ -IOF

    Η Κύπρος εντάχθηκε σήμερα, στο Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, ως Συνδεδεμένο Μέλος, κατά την 11η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, στο Βουκουρέστι.

    Στη Σύνοδο που έγινε στο Βουκουρέστι, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, τον οποίο συνόδευε ο Πρεσβευτής της Δημοκρατίας στο Παρίσι Μηνάς Χατζημιχαήλ.

    Στο χαιρετισμό του, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την επιθυμία της Κύπρου να δώσει τη στήριξή της στις δραστηριότητες της Διεθνούς Οργάνωσης Γαλλοφωνίας, τόσο στο γλωσσολογικό και πολιτιστικό τομέα όσο και στον πολιτικό.

    ``Αποτελεί για μένα ξεχωριστή τιμή να μιλήσω, για πρώτη φορά, στη Σύνοδο Κορυφής των γαλλόφωνων χωρών, μετά την ένταξή μας ως εταιρικό μέλος στη Διεθνή Οργάνωση Γαλλοφωνίας``, είπε ο κ. Λιλλήκας.

    ``Η Κύπρος δεσμεύεται``, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, ``να εργαστεί με τους νέους εταίρους της στους διεθνείς οργανισμούς για τον πολιτιστικό πλουραλισμό και την ανάπτυξη των πιο αδικημένων χωρών και για να ακολουθήσει μαζί τους πολιτική ειρήνης και προώθησης της δημοκρατίας στον κόσμο``.

    ``Μέσα στον κόσμο στον οποίο ζούμε με τις πολλές συγκρούσεις``, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, ``η γαλλοφωνία είναι σήμερα φορέας μηνύματος ανοχής και αλληλεγγύης, συνεργασίας και χειραφέτησης, διαλόγου και κατανόησης``.

    Η γαλλοφωνία, όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, ``φέρνει προβληματισμό για τον πλουραλισμό και τη διεύρυνση οριζόντων, συνεισφέροντας έτσι στη δημιουργία ενός διεθνούς πολιτικού χώρου, που τόσο έχει ανάγκη η εποχή μας, και μέσα στον οποίο μπορούμε να συζητήσουμε και να προδιαγράψουμε λύσεις μακριά από κάθε βούληση κυριαρχίας``.

    ``Οπως έγραφε ο Αλέν Περφίτ``, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, ``η γαλλοφωνία `συνάδει με όλες τις μορφές, τις αναφορές, τις αξίες της ανθρωπότητας` ``.

    ``Η κληρονομιά της γαλλικής γλώσσας και των αξιών ευαισθησίας που μεταφέρει, παγκόσμιες αξίες του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων``, συνέχισε ο Υπουργός, ``αποτελούν για μας πολύτιμο άνοιγμα στο σύγχρονο κόσμο``.

    ``Ανοιγμα που επιτρέπει την έναρξη διαλόγου επί ίσοις όροις με άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις του αιώνα μας, πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε ``ειλικρινείς ευχαριστίες στο σύνολο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Γαλλοφωνίας, που έδειξαν τη συμπαράσταση τους στον κυπριακό λαό, με το να τον δεχθούν στην οικογένειά τους``.

    ``Η Κυπριακή Δημοκρατία``, όπως είπε, ``υποστηρίζει και ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην προώθηση `συμμαχίας πολιτισμών` ``.

    ``Οι δημοκρατικές αξίες και ο ανθρωπισμός, κληροδότημα της κλασικής Ελλάδας, που εκ νέου ανακαλύφθηκε στην εποχή της Αναγέννησης``, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, ``έχουν συνεισφέρει κατ εξοχήν στη δημιουργία των παγκόσμιων αρχών, από τις οποίες εμπνεύστηκε η γαλλική επανάσταση``.

    ``Αυτές οι ίδιες αξίες και αρχές αποτελούν, πάντοτε, πηγή έμπνευσης για όλους μας``, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε στους συνέδρους ότι ``η ιστορία έχει διαμορφώσει δεσμούς μεταξύ της χώρας μας και της γαλλικής κουλτούρας και γλώσσας που είναι η δεύτερη υποχρεωτική ξένη γλώσσα στη μέση εκπαίδευση στην Κύπρο``.

    ``Είναι αυτοί οι δεσμοί, αλλά κυρίως οι αξίες που ζωντανεύουν το σχέδιο της γαλλοφωνίας και η συμβολή της στο διεθνές προσκήνιο``, δήλωσε ο Υπουργός, ``που μας ώθησαν να ενταχθούμε ως εταιρικό μέλος στους κόλπους της Διεθνούς Οργάνωσης Γαλλοφωνίας, ενδυναμώνοντας έτσι περαιτέρω τις σχέσεις της με όλα τα κράτη - μέλη``.

    Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι, ``αν οι αξίες που μας ενώνουν μετατραπούν σε βούληση και κοινή πολιτική δράση, μπορούν να συνεισφέρουν στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, όχι μόνο στο γαλλόφωνο χώρο αλλά και σε ολόκληρο το σύγχρονο κόσμο``.

    [02] "ΗΛΙΟΣ" - ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

    Τέσσερα περιστατικά με προβλήματα στο σύστημα κλιματισμού - συμπίεσης του μοιραίου Μπόινγκ 737-300 της ``Ηλιος`` παρουσιάστηκαν από την περίοδο 13 Αυγούστου 2004 μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, δήλωσε σήμερα, ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό, ο Βρετανός πιλότος - εκπαιδευτής Ιαν Κρίστοφερ Λούις.

    Ο Λούις, ο οποίος εργάζεται στην ``Ηλιος`` από το Μάρτιο τοy 2004, ανέφερε ότι οι μηχανικοί της εταιρείας, παρά το ότι προσπάθησαν επανειλημμένως να διορθώσουν το πρόβλημα και άλλαξαν πάρα πολλά εξαρτήματα στο μοιραίο αεροσκάφος, δεν βρήκαν την αιτία του προβλήματος.

    Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το πρόβλημα με το σύστημα συμπίεσης - κλιματισμού είναι σύνηθες φαινόμενο στο συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους (Boeing 737-300) και έφερε ως παράδειγμα την προηγούμενη εταιρεία που εργαζόταν, η οποία διατηρούσε στο στόλο της 110 Μπόινγκ 737-300, και όπου το πρόβλημα παρουσιαζόταν τρεις φορές το μήνα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μαρτυρίας του, ο κ. Λούις ανέφερε ότι το πρόβλημα αυτό δεν επηρεάζει την ασφάλεια πτήσεων, νοουμένου ότι οι χειριστές του είχαν την κατάλληλη εμπειρία για να επιληφθούν του προβλήματος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 28 September 2006 - 17:29:20 UTC