Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-10-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ``ΗΛΙΟΣ`` - ΠΟΡΙΣΜΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ - ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
  • [04] AΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΕΣ - ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ

  • [01] ``ΗΛΙΟΣ`` - ΠΟΡΙΣΜΑ

    Λάθη που άρχισαν από το έδαφος και δεν αντιμετωπίστηκαν στον αέρα και πρόβλημα στο σύστημα συμπίεσης και στο σύστημα ψύξης του συστήματος των επικοινωνιών, εντοπίζει ως ενεργά αίτια, η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων της Ελλάδας, υπό τον Ακριβό Τσολάκη, στο πόρισμα για τη συντριβή του Μπόιγνκ της ``Ηλιος`` στην περιοχή του Γραμματικού στις 14 Αυγούστου του 2005, που στοίχισε τη ζωή σε 121 άτομα.

    Το πόρισμα, που 14 μήνες μετά την αεροπορική τραγωδία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στην Ελλάδα, αναφέρεται ακόμη σε λανθάνοντα αίτια, όπως τις ελλείψεις της εταιρείας στην οργάνωση και στην νοοτροπία ασφάλειας πτήσεων, τη διαχρονική αδυναμία του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας στην εκτέλεση των καθηκόντων της και στην αναποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν από την κατασκευάστρια εταιρία από προγενέσταρα συμβάντα στο συγκερκιμένο τύπου αεροσκάφους.

    «Η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων προέβη στην διερεύνηση του ατυχήματος σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον ICAO για την περίπτωση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ατύχημα προήλθε από ενεργά και λανθάνοντα αίτια», αναφέρει το πόρισμα.

    Τα ενεργά αίτια ήταν :

    Μη αναγνώριση ότι ο επιλογέας τρόπου λειτουργίας του συστήματος

    συμπίεσης του α/φ ήταν στην θέση ΜΑΝ (χειροκίνητο) κατά την εκτέλεση της Προ Πτήσης Διαδικασίας, του Προ Εκκίνησης και του Μετά την

    Απογείωση καταλόγου ελέγχου. Αδυναμία αναγνώρισης των προειδοποιήσεων και της ερμηνείας των αιτιών

    ενεργοποίησης αυτών (Προειδοποιητική Σειρήνα Ύψους Θαλάμου, Ένδειξη Πτώσης Μασκών Οξυγόνου Επιβατών, Κύριος Προειδοποιητικός Σηματοδότης)

    και συνέχιση της ανόδου. Αδυναμία χειρισμού του α/φ από το ΠΘΔ λόγω υποξίας, με αποτέλεσμα την

    συνέχιση της πτήσης δια του υπολογιστή και του αυτόματου πιλότου, την εξάντληση του καυσίμου και την κράτηση των κινητήρων και την

    πρόσκρουση του α/φ στο έδαφος. Τα λανθάνοντα αίτια ήταν :

    Ελλείψεις της εταιρίας στην οργάνωση, διαχείριση ποιότητας (quality

    management) και στην νοοτροπία της ασφάλειας πτήσεων (safety culture).

    Διαχρονική αδυναμία της Ρυθμιστικής Αρχής για την εκτέλεση των

    υποχρεώσεων της, στην επίβλεψη της ασφάλειας πτήσεων. Ανεπαρκής Αξιοποίηση του Δυναμικού και των Διαθεσίμων Μέσων υπό του

    Πληρώματος (Crew Resource Management). Αναποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν από την κατασκευάστρια

    εταιρία εξαιτίας προγενέστερων συμβάντων σχετικών με την συμπίεση στο συγκεκριμένο τύπο α/φ.

    Το πόρισμα καταγράφει αρχικά την επικοινωνία του κυβερνήτη με την Επιμελητεία Πτήσεων της εταιρίας του, όπου ανέφερε ότι είχε ένα Προειδοποιητικό Σήμα Διαμόρφωσης Απογείωσης (Take-off Configuration Warning), καθώς και ένα πρόβλημα στο σύστημα Ψύξης Συσκευών (Equipment Cooling).

    Καταγράφει επίσης διάφορες επικοινωνίες που έλαβαν χώρα μέσα στα επόμενα οκτώ λεπτά, σχετικά με τα ανωτέρω προβλήματα, μεταξύ του κυβερνήτου και της Επιμελητείας Πτήσεων της εταιρίας, οι οποίες τερματίσθηκαν τη στιγμή που το α/φ ανερχόμενο διήρχετο από τα 28 900 ft.

    Στη συνέχεια, δεν υπήρχε ραδιοτηλεφωνική επικοινωνία των σταθμών εδάφους με το α/φ. Στη διάρκεια της ανόδου, σε ύψος α/φ περίπου 18 200 ft, έπεσαν οι μάσκες οξυγόνου στον θάλαμο επιβατών.

    Αναφέρει ακόμη ότι την 10:21 το α/φ διήλθε πάνω από το Ραδιοβοήθημα Κέας στην συνέχεια πάνω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και κατά τη διάρκεια κύκλων που πραγματοποιούσε στο Ίχνος Κράτησης, το Boeing 737 αναχαιτίστηκε από δύο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

    Ο ένας εκ των χειριστών των F-16 παρατήρησε το α/φ από πολύ κοντά και την 11:32 ανέφερε ότι η θέση του κυβερνήτη ήταν κενή, η θέση του Συγκυβερνήτη ήταν κατειλημμένη από ένα άτομο που είχε γύρει μπροστά πάνω από το χειριστήριο, οι μάσκες οξυγόνου των επιβατών αιωρούντο και τρεις επιβάτες στον θάλαμο επιβατών ήταν καθισμένοι και φορούσαν μάσκες οξυγόνου.

    Δεν παρατηρήθηκε εξωτερική ζημιά ή πυρκαγιά και το α/φ δεν απαντούσε στις κλήσεις δια του ασυρμάτου. Την 11:49 ο χειριστής των F-16 ανέφερε ότι ένα άτομο που δεν φορούσε μάσκα οξυγόνου εισήλθε στον θάλαμο διακυβέρνησης και κάθισε στη θέση του κυβερνήτη. Ο χειριστής του F-16, προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποσπάσει την προσοχή του. Την 11:50 έσβησε ο αριστερός κινητήρας από εξάντληση καυσίμου και το α/φ άρχισε κάθοδο. Την 11:54 κατεγράφησαν στον Καταγραφέα Ομιλίας θαλάμου διακυβέρνησης δύο εκπομπές κινδύνου (MAYDAY).

    Την 12:00 έσβησε και ο δεξιός κινητήρας σε ύψος περίπου 7 100 ft. Το α/φ συνέχισε με ραγδαία κάθοδο και προσέκρουσε επί λοφώδους επιφανείας την 12:03 στην περιοχή της Κωμόπολης του Γραμματικού Αττικής, περίπου 33 km ΒΔ του ΔΑΑ. Οι 115 επιβάτες και τα 6 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν του α/φ τραυματίστηκαν θανάσιμα. Το α/φ κατεστράφη.

    Επίσης αναφέρεται στο πόρισμα ότι η ΕΔΑΑΠ περαιτέρω συμπέρανε, ότι οι ακόλουθοι παράγοντες δυνατόν να συνέβαλαν στο ατύχημα: Παράλειψη επανατοποθέτησης του επιλογέα τρόπου συμπίεσης του θαλάμου στην θέση AUTO μετά από μη προγραμματισμένη συντήρηση του α/φ, έλλειψη συγκεκριμένων διαδικασιών ΠΘΕ (σε διεθνές επίπεδο) για την αντιμετώπιση της περίπτωσης απώλειας συμπίεσης του α/φ και συνέχιση της ανόδου παρά την πτώση των μασκών οξυγόνου επιβατών και αναποτελεσματικότητα των διεθνών αεροπορικών αρχών για επιβολή της εφαρμογής των σχεδίων λήψης διορθωτικών μέτρων μετά από σχετικές αξιολογήσεις.

    Ακόμη, αναφέρεται ότι στους μήνες που ακολούθησαν το ατύχημα, η ΕΔΑΑΠ προέβη σε επτά ενδιάμεσες Συστάσεις Ασφαλείας (ΣΑ) ήτοι πέντε προς την Κρατική Επιτροπή Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (NTSB) και την κατασκευάστρια εταιρεία, εκ των οποίων για τις τέσσερις ήδη ελήφθησαν διορθωτικά μέτρα, μία προς την Κυπριακή Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων και τις αεροπορικές εταιρείες με έδρα την Κύπρο, για την οποία ήδη έχει ληφθεί διορθωτική επέμβαση και μία ΣΑ προς την Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), η οποία έτυχε πλήρους εφαρμογής.

    Επιπροσθέτως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εξέδωσε μία Τεχνική Οδηγία που απαιτούσε αναθεωρήσεις του Εγχειριδίου Πτήσης του α/φ και γνωστοποιούσε στα πληρώματα τις επικείμενες βελτιωμένες διαδικασίες για Προ Πτήσης ρύθμιση (setup) του συστήματος συμπίεσης του θαλάμου, καθώς και με βελτιωμένες διαδικασίες για την ερμηνεία και ανταπόκριση στην Προειδοποιητική Σειρήνα Ύψους Θαλάμου και στην Προειδοποιητική Σειρήνα Διαμόρφωσης Απογείωσης /Προσγείωσης.

    Στη συνέχεια το πόρισμα, επισημαίνει έναν αριθμό πρόσθετων ευρημάτων όσο αφορά στην ασφάλεια πτήσεων σχετικών με: Διαδικασίες Συντήρησης, Εκπαίδευση Χειριστών, Διαδικασίες Κανονικές και Ανάγκης, οργανωτικά θέματα σχετικά με την διεξαγωγή του επιχειρησιακού έργου της εταιρείας, οργανωτικά θέματα σχετικά με την επίβλεψη της συντήρησης και της πτητικής λειτουργίας από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Πτητική Ασφάλεια (EASA), τον Σύνδεσμο Αεροπορικών Αρχών (JAA) και τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), θέματα σχετικά με τις εκδόσεις της κατασκευάστριας εταιρείας για την συντήρηση και την πτητική λειτουργία και θέματα σχετικά με το χειρισμό από τις Διεθνείς Αρχές, προειδοποιητικών πληροφοριών από συμβάντα, σε τρόπο ώστε να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα εγκαίρως. Συνεπεία των ανωτέρω, η ΕΔΑΑΠ, στο Τελικό Πόρισμά της, εξέδωσε ένδεκα πρόσθετες Συστάσεις Ασφαλείας με αποδέκτες, την Κυπριακή Δημοκρατία, την EASA/JAA και τον ICAO.

    Σύμφωνα με την παρ. 6.3 του Παραρτήματος 13 της Σύμβασης του Σικάγου, αντίγραφα του Σχεδίου Τελικού Πορίσματος εστάλησαν την 18η Μαΐου 2006 στα κράτη που συμμετείχαν στη διερεύνηση, ώστε να προβούν σε σχολιασμό. Τα σχόλια που απεστάλησαν από τις αρμόδιες Αρχές της Κύπρου, Ηνωμένου Βασιλείου και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ελήφθησαν υπόψη από την ΕΔΑΑΠ στη σύνταξη του τελικού πορίσματος.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Δεν έχει ακόμη πάρει τελική μορφή η πρόταση της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ ``ούτε καμιά τελική απάντηση έχει δοθεί``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε επίσης ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ και ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκύπριους ήταν διαχωρισμένα από την αρχή και ``δεν γεννάται θέμα`` διαχωρισμού τους.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ - ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

    Αναχώρησε το απόγευμα από την Κύπρο η Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μέρι Μάκαλιζ η οποία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο νησί.

    Η επίσημη τελετή αναχώρησης έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε δεκάλεπτη συνάντηση με την Ιρλανδή Πρόεδρο.

    Ακολούθησε ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών από την φιλαρμονική της αστυνομίας και τιμητικό άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές.

    Στο αεροδρόμιο Λάρνακας την Ιρλανδή Πρόεδρο αποχαιρέτισαν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Βαρβάρα, και η Διευθύντρια του Τμήματος Εθιμοτυπίας στο Υπουργείο Εξωτερικών Αθηνά Μαυρονικόλα.

    Από την αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου Λάρνακας μέχρι και την είσοδο του αεροσκάφους της Προέδρου της Ιρλανδίας στρώθηκε κόκκινο χαλί.

    [04] AΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΕΣ - ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ

    Με πέντε ψήφους υπέρ, δύο κατά, και μία αποχή, επικυρώθηκαν οι εκλογές της πρώτης φάσης των αρχιεπισκοπικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, ο Τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    Η διαδικασία των αρχιεπισκοπικών εκλογών, συνέχισε, μπαίνει τώρα στο δεύτερο στάδιο και την προσεχή Κυριακή θα διεξαχθεί μεταξύ των ωρών 12:00 και 15:00 η εκλογών των Γενικών Αντιπροσώπων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 10 October 2006 - 15:29:27 UTC