Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-10-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ - ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΣΟΛΑΚΗ
  • [02] ΔΕΑ - ΕΚΤΑΦΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

  • [01] ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ - ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΣΟΛΑΚΗ

    Το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων υπό τον Ακριβό Τσολάκη θα χρησιμοποιηθεί από την Αστυνομία για πληροφορίες, ώστε να ληφθούν κάποιες καταθέσεις και τίποτε περισσότερο, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι χωρίς υλικό που να δικαιολογεί συμπέρασμα για ενοχή πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, ποινική δίωξη δεν γίνεται.

    Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο κ. Κληρίδης είπε ότι επαναρχίζει το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας και ανέφερε ότι είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί υπόθεση.

    Οσον αφορά τη μετονομασία της εταιρείας ``Ηλιος`` σε ``Ajet`` και τα όσα λέχθηκαν περί ``εταιρείας φάντασμα``, ο κ. Κληρίδης είπε ότι εάν ένα νομικό ή φυσικό πρόσωπο αλλάξει όνομα, δεν μεταβάλλεται σε φάντασμα.

    Ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν του είχε επιδοθεί το πόρισμα του κ. Τσολάκη, αλλά φρόντισε να το εξασφαλίσει, προσθέτοντας ότι ``από την πρώτη ημέρα που είχε γίνει αυτή η τραγωδία, η Νομική Υπηρεσία, μέσω της Αστυνομίας, που έχει τις ανακριτικές εξουσίες, έδωσε οδηγίες να γίνει κανονική ανάκριση για τη διαπίστωση του ενδεχομένου να υπάρχουν ποινικά αδικήματα και, αν υπάρχουν, ποιοι είναι οι υπαίτιοι για αυτά``.

    Είπε ότι ``η ανάκριση εκείνη διεκόπη επειδή είχε αρχίσει η προσπάθεια από την ελλαδική Επιτροπή του κ. Τσολάκη και θεωρήθηκε ότι ήταν αναγκαίο να περιμένουμε το πόρισμα ώστε να πάρουμε στοιχεία από το πόρισμα αυτό για να μπορέσει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η ανάκριση της Αστυνομίας``.

    ``Εχει εκδοθεί το πόρισμα και από το πόρισμα αυτό μπορούμε να πάρουμε στοιχεία, έτσι ώστε η Αστυνομία να προχωρήσει στη διερεύνηση. Να γίνει καθαρό από την αρχή ότι δεν σημαίνει ότι επειδή εκδόθηκε το πόρισμα του κ. Τσολάκη ή όταν θα εκδοθεί το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής του κ. Καλλή ότι μπορεί ένας να πάρει το πόρισμα, να το καταθέσει στο δικαστήριο και να κάνει ποινικές κατηγορίες``, επεσήμανε ο κ. Κληρίδης.

    Σημείωσε ότι ``η ποινική διαδικασία προϋποθέτει αστυνομικές ανακρίσεις, στοιχειοθέτηση συγκεκριμένου αδικήματος εναντίον συγκεκριμένου προσώπου, ύπαρξη αποδεικτικού υλικού που να δικαιολογεί συμπέρασμα για ενοχή πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, άλλως πως ποινική δίωξη δεν γίνεται, όσο σοβαρό και αν είναι ένα αδίκημα``.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κληρίδης είπε ότι επαναρχίζει το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας, προσθέτοντας ότι στοιχεία τα οποία έλειπαν και δεν θα μπορούσε να τα εξασφαλίσει η Αστυνομία εμπεριέχονται στο πόρισμα, όπως για παράδειγμα η αιτία θανάτου των επιβαινόντων στο αεροσκάφος. Είπε, επίσης, ότι η Αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει επιτόπου πραγματογνωμοσύνη.

    Ερωτηθείς για τις καταθέσεις που είχαν ληφθεί από την Αστυνομία πριν τη διακοπή της διαδικασίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι ``δεν χρειάζεται να ξανακληθούν τα ίδια πρόσωπα, εκτός αν χρειάζεται να ληφθεί κάποιο συμπληρωματικό στοιχείο, το οποίο δεν προέκυψε από την προηγούμενη``.

    Σε ερώτηση σε τί χρησιμεύει η Επιτροπή Καλλή από τη στιγμή που θα επαναρχίσει το έργο της Αστυνομίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι άλλοι οι όροι εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής και άλλος ο σκοπός της ποινικής ανάκρισης που διεξάγει η Αστυνομία. ``Δεν υπάρχει καμιά σύγκρουση``, είπε.

    Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της Αστυνομίας, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι δεν μπορεί να θέτει χρονοδιαγράμματα και εξέφρασε την ελπίδα ``να είναι σύντομα``, προσθέτοντας πως ``πιο σημαντικό από τον χρόνο είναι αν πετύχουμε να μαζέψουμε καλής ποιότητας μαρτυρίες``.

    Οσον αφορά τη μετονομασία της εταιρείας ``Ηλιος`` σε ``Ajet`` και τα όσα λέχθηκαν περί ``εταιρείας φάντασμα``, ο κ. Κληρίδης είπε: ``Εχει πει ο κ. Τσολάκης ότι είναι φάντασμα. Δεν ξέρω πώς το εννοεί. Αν ένας άνθρωπος, είτε νομικό πρόσωπο είναι, είτε φυσικό πρόσωπο, δεν νομίζω ότι μεταβάλλεται σε φάντασμα. Αν ονομάζεσαι Αντρέας και αλλάξεις το όνομα σου και το κάνεις Γιάννης, δεν νομίζω ότι γίνεσαι φάντασμα. Ούτε και για αερομεταφορέα νομίζω ότι αλλάζει τίποτε για τις όποιες ευθύνες μπορεί να έχει σε χρόνο που χρησιμοποιούσε ένα άλλο όνομα``.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κληρίδης είπε ότι το κλιμάκιο της Αστυνομίας που χειρίζεται την υπόθεση είναι αρκετά μεγάλο, αλλά αν χρειαστεί θα ενισχυθεί με βοήθεια από το εξωτερικό.

    Ερωτηθείς εάν το πόρισμα του κ. Τσολάκη θα χρησιμοποιηθεί από την Αστυνομία ως ``τεκμήριο``, ο κ. Κληρίδης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνουν διώξεις, αλλά για να ληφθούν κάποιες πληροφορίες για να πάρει η Αστυνομία κάποιες καταθέσεις. ``Τίποτε περισσότερο``, είπε.

    Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν στοιχεία από το πόρισμα της Επιτροπής Καλλή. ``Είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν μπορώ εκ των προτέρων να αποκλείσω, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προχωρήσει η αστυνομική έρευνα παράλληλα με την έρευνα του κ. Καλλή``, είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κληρίδης είπε ότι ``αν στην πορεία και πριν την ολοκλήρωση διαπιστωθεί κάποιο αδίκημα, τίποτε δεν σε εμποδίζει από το να προχωρήσεις σε δίωξη, αλλά νομίζω πιο σωστό είναι να γίνονται οι διώξεις αφού ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις``.

    Ερωτηθείς για τα τρία πρόσωπα που αγνοούνται ακόμη από την αεροπορική τραγωδία, ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι το νεότερο.

    Σε ερώτηση για την ένταση που έφερε η Αστυνομία όταν είχε κληθεί από την Επιτροπή Καλλή να καταθέσει τις μαρτυρίες που είχε εξασφαλίσει, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι ``ποτέ δεν λέχθηκε ότι η Επιτροπή του κ. Καλλή μπορεί να παρεμποδίσει το έργο``.

    ``Οι ποινικές ανακρίσεις δεν δημοσιοποιούνται. Δηλαδή, δεν δημοσιοποιείται η πορεία των ποινικών ανακρίσεων, έτσι ώστε ο όποιος ύποπτος τυχόν υπάρχει να μην πληροφορείται για το ποιά μαρτυρία έχει συλλεγεί μέχρι στιγμής εναντίον του για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Για αυτόν τον λόγο η Αστυνομία υπέβαλε ένσταση``, εξήγησε ο κ. Κληρίδης.

    Πρόσθεσε ότι ``ο κ. Καλλής είχε την αντίθετη γνώμη και η Αστυνομία, όπως όφειλε, υπάκουσε στις οδηγίες του κ. Καλλή, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θεωρήθηκε ότι η διαδικασία του κ. Καλλή είναι ασυμβίβαστη προς την ποινική ανάκριση που κάνει η Αστυνομία``.

    Σε ερώτηση εάν η δημοσιοποίηση των μαρτυριών αυτών προκάλεσε πρόβλημα στις αστυνομικές ανακρίσεις, ο κ. Κληρίδης απάντησε: ``Ελπίζω πως όχι``.

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι ``δεν πρέπει να έχει επηρεαστεί οτιδήποτε, αφού τις ίδιες εκείνες καταθέσεις των προσώπων που έδωσαν στην Αστυνομία, εν τέλει δίνουν και στον κ. Καλλή``.

    Ερωτηθείς εάν η Νομική Υπηρεσία θα δώσει κατευθυντήριες γραμμές στην Αστυνομία, έχοντας υπόψη το πόρισμα του κ. Τσολάκη, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι ``στη διερεύνηση αδικημάτων υπάρχει πάντα η διαρκής συνεννόηση μεταξύ της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας``.

    Σε παρατήρηση ότι φαίνεται να υπάρχει δυσκολία στη στοιχειοθέτηση υπόθεσης, ο κ. Κληρίδης είπε: ``Ναι, υπάρχει δυσκολία``.

    [02] ΔΕΑ - ΕΚΤΑΦΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

    Γύρω στα πενήντα λείψανα αγνοουμένων έχουν ξεθαφτεί από τα τέλη Αυγούστου και περίπου είκοσι-τέσσερα έχουν περάσει από ανθρωπολογική ανάλυση στο εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους (ΔΕΑ), που βρίσκεται στην περιοχή που προστατεύεται από τα Ηνωμένη Εθνη (στο παλιό Αεροδρόμιο Λευκωσίας), αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΑ.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως η ΔΕΑ έχοντας εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση προχώρησε στην παράταση του συμβολαίου της με την Αργεντινή Ομάδα Εγκληματολογικής Ανθρωπολογίας (ΕAAF).

    Οπως προστίθεται, η Επιτροπή, που συνήλθε το πρωί της Πέμπτης, ασχολήθηκε με την πρόοδο που έγινε μέχρι στιγμής στο έργο της εκταφής, αναγνώρισης και επιστροφής λειψάνων αγνοουμένων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 12 October 2006 - 15:29:21 UTC