Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-10-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΛΤΑ - ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΧΑΚ - ΧΑΑ - ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
  • [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - "ΗΛΙΟΣ"

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΛΤΑ - ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ

    Ο Πρόεδρος Βουλής της Μάλτας Αντόν Ταπόνε δήλωσε ότι η Μάλτα και η Κύπρος, ως μεσογειακές χώρες, έχουν ένα κοινό ιδανικό και θα ήθελαν να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να τεθεί η Μεσόγειος στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Ταπόνε διαβεβαίωσε ότι η Μάλτα πάντοτε συμμορφώνεται προς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ σε σχέση με την Κύπρο και συνεχάρη τον κ. Χριστόφια για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο κ. Ταπόνε έχει αναλάβει ορισμένες πρωτοβουλίες, για τις οποίες τον συνεχάρη, σημειώνοντας ότι ``η Κύπρος και η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι πάντα στο πλάι της Μάλτας και το αντίθετο, στην προσπάθειά μας να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους``.

    Στη συνέχεια, είπε ότι συζήτησαν ``το βάρος που πέφτει στα μικρά κοινοβούλια αναφορικά με το τεράστιο υλικό το οποίο αποστέλλεται από τις Βρυξέλλες και που όταν θα εγκριθεί, αν κάποια στιγμή εγκριθεί, το Σύνταγμα, αλλά και χωρίς την έγκριση του Συντάγματος, κάποια στιγμή τα κοινοβούλια θα έχουν περισσότερο λόγο και προς την κατεύθυνση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προς την κατεύθυνση της Επιτροπής``.

    ``Αρα, πρέπει να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί ώστε να αφομοιώνουμε όσο γίνεται καλύτερα αυτό το υλικό και να παίρνουμε θέσεις. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τις μικρές χώρες και έχουμε ανταλλάξει απόψεις και πάνω σε αυτό το ζήτημα``, είπε.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ο κ. Ταπόνε επέδειξε ενδιαφέρον για την πορεία του Κυπριακού και τις εξελίξεις που αφορούν την προσπάθεια επίλυσης του, καθώς και την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και την υλοποίηση των υποχρεώσεων της, που ``σε ένα σκέλος έχουν σχέση και με την Κύπρο``.

    ``Θέλω να τονίσω ότι υπήρξε πλήρης κατανόηση και ο κ. Ταπόνε έχει επιδείξει και μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλη κατανόηση για τις θέσεις τις οποίες έχουμε αναπτύξει. Θέλω να τονίσω ότι η Μάλτα και στο επίπεδο της εκτελεστικής και στο επίπεδο της νομοθετικής εξουσίας είναι ένας συνεπής, σταθερός φίλος της Κύπρου και αυτή η φιλία και η αλληλεγγύη στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο και βεβαίως πάνω στις ευρωπαϊκές αρχές``, επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο κ. Ταπόνε είπε ότι ``συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν επίσημες συναντήσεις για να δημιουργηθεί μια ομάδα μικρών κοινοβουλίων, ή σχετικά μικρών κοινοβουλίων στην ΕΕ, να συναντηθούμε και να θέσουμε τις θέσεις μας ξεκάθαρα ενώπιον των άλλων κρατών μελών και επίσης της Επιτροπής, ότι ως μικρά κοινοβούλια πρέπει να εκπληρώσουμε όσα και τα μεγάλα κοινοβούλια στο ίδιο χρονικό πλαίσιο όπως τα μεγάλα κοινοβούλια``.

    Πρόσθεσε ότι ``η Μάλτα και η Κύπρος είναι και οι δύο μεσογειακές χώρες και έχουν ένα επιπλέον κοινό ιδανικό να ακολουθήσουν, και θα θέλαμε, όπως συζητήσαμε σήμερα το πρωί, να πάρουμε νέες πρωτοβουλίες για να βάλουμε τη Μεσόγειο στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ``.

    Ο κ. Ταπόνε είπε ότι συζήτησαν και το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι ο κ. Χριστόφιας ``έχει καταστήσει τη θέση του και τη θέση της Κύπρου ξεκάθαρη και επεξήγησε το όλο ζήτημα``.

    ``Η Μάλτα πάντοτε συμμορφωνόταν προς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και φυσικά είναι πολύ κοντά στο όλο θέμα``, είπε, προσθέτοντας ότι ``είναι σημαντικό να υπάρξει περισσότερη κατανόηση της όλης κατάστασης καθώς εξελίσσεται και όπως είναι, διότι αυτό θα βοηθούσε πολύ προς την ακόμα βαθύτερη κατανόηση του τί διακυβεύεται και ποια είναι τα θέματα καθώς εξελίσσονται και έρχονται στο προσκήνιο``.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ζητήσει από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ, την επανάληψη των συζητήσεων μεταξύ των εκπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων για την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έλαβε καμία πρόσκληση.

    ``Ο κ. Μόλερ``, είπε ο κ. Πασιαρδής, ``γνωρίζει ότι η δική μας πλευρά είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη και πρόθυμη να προσέλθει σε μια τέτοια συνάντηση, η πραγματοποίηση της οποίας εξαρτάται από την τουρκική πλευρά``.

    [03] ΧΑΚ - ΧΑΑ - ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

    Μια νέα σελίδα ανοίγει σήμερα για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) καθώς αρχίζει η λειτουργία της Κοινής Πλατφόρμας Χρηματιστηρίου Κύπρου και Χρηματιστηρίου Αθηνών που αποτελεί σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό και τη διεθνοποίηση του ΧΑΚ.

    Σημαντικές καινοτομίες που επιφέρει η έναρξη της λειτουργίας της Κοινής Πλατφόρμας είναι η διαπραγμάτευση των εισηγμένων αξιών του ΧΑΚ σε ευρώ, εκτός από τα Χρεόγραφα (Εταιρικά και Κυβερνητικά) και τα Γραμμάτια Δημοσίου, και η επέκταση λειτουργίας του ΧΑΚ μέχρι τις 17.00, όπως ισχύει τόσο για το ελληνικό όσο και για τα διεθνή χρηματιστήρια.

    Οι χρηματιστηριακές συναντήσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής 25 και 26 Οκτωβρίου αντίστοιχα δεν πραγματοποιήθηκαν έτσι ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν οι συντελεστές της αγοράς και να υπάρξει ομαλή και εύρυθμη μετάβαση στο νέο περιβάλλον της Κοινής Πλατφόρμας, τόσο από τεχνικής όσο και από νομικής άποψης.

    [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - "ΗΛΙΟΣ"

    Μέσα στις επόμενες ημέρες, ανακριτές της Αστυνομίας αναχωρούν για δύο χώρες του εξωτερικού για λήψη καταθέσεων σε σχέση με τη συμπλήρωση των ερευνών για την αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό, στις 14 Αυγούστου 2005, δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Χαράλαμπος Κουλέντης.

    Σύμφωνα με τον κ. Κουλέντη, μετά τη παραλαβή του τελικού πορίσματος της Επιτροπής Τσολάκη έχει καταρτιστεί πρόγραμμα, μέσα από το οποίο αστυνομικοί ανακριτές θα λάβουν καταθέσεις και μαρτυρικό υλικό από συγκεκριμένα πρόσωπα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 30 October 2006 - 14:29:32 UTC