Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-11-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [02] ΔΝΤ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ

  • [01] ΕΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τον αρμόδιο Επίτροπο, Χοακίν Αλμούνια, επιβεβαιώνουν την εκπλήρωση από την Κύπρο των τριών βασικών κριτηρίων για την ένταξη στην ΟΝΕ, δηλαδή τα κριτήρια που αφορούν το δημόσιο έλλειμμα, το δημόσιο χρέος και τον πληθωρισμό.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, το δημόσιο έλλειμμα θα κυμανθεί στο 1,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2006, στο 1,7% το 2007 και στο 1,7% το 2008. Το κριτήριο για την ένταξη είναι το έλλειμμα να μην ξεπερνάει το 3% του ΑΕΠ.

    Το δημόσιο χρέος εκτιμάται στο 64,8% του ΑΕΠ φέτος, στο 62,2% το 2007 και στο 59,6% το 2008. Το κριτήριο για την ένταξη είναι το έλλειμμα να κινείται κάτω του 60% ή αν είναι ψηλότερο να έχει καθοδική τάση, κάτι που συμβαίνει σαφέστατα με το δημόσιο χρέος της Κύπρου.

    Ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 2,4% του ΑΕΠ φέτος,, στο 2,0% το 2007 και στο 2,4% το 2008. Το κριτήριο της ΟΝΕ προβλέπει για την υποψήφια χώρα ότι ο πληθωρισμός δεν πρέπει να είναι ψηλότερος της 1,5 μονάδας από το μέσο όρο των τριών καλύτερων επιδόσεων στην ευρωζώνη.

    Με βάση τις σημερινές επιδόσεις των κρατών μελών το όριο αυτό κινείται κοντά στο 3%, που σημαίνει ότι η Κύπρος το πληροί.

    [02] ΔΝΤ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    Την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη θέση της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του Ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008, εξέφρασε ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέπτεται την Κύπρο Alexander W. Hoffmaister, ο οποίος σημείωσε ότι δεν βλέπει λόγο να μην ενταχθεί η Κύπρος την 1η Ιανουαρίου 2008 και ότι οι προετοιμασίες για επίτευξη αυτού του στόχου ``είναι ήδη σε πολύ καλό δρόμο``.

    ``Οχι μόνο επιθυμούμε η Κύπρος να ενταχθεί στην ευρωζώνη, αλλά θέλουμε η Κύπρος να γίνει το αστέρι μέσα στην ευρωζώνη``, επισήμανε ο κ. Hoffmaister, μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα ο κ. Hoffmaister εξέφρασε σιγουριά ότι ``η Κύπρος θα έχει μια ομαλή μετάβαση στο ευρώ`` αλλά και την ανάγκη η Κύπρος να διασφαλίσει τα επιτεύγματα που έχει πετύχει η κυπριακή οικονομία και τα οποία έχουν ήδη αναγνωριστεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ακυρώσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Κύπρο.

    Σημείωσε ότι ``η Κύπρος έχει διακριθεί γιατί είναι το πρώτο νέο μέλος της ΕΕ που έχει πετύχει αυτό το στόχο``. Επίσης, ο κ. Hoffmaister εισηγήθηκε οι κρατικές δαπάνες να τύχουν ελέγχουν και να περιοριστούν σε αυτές που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του κράτους και καλωσόρισε την απόφαση της κυβέρνησης να τερματίσουν τη χρήση συμπληρωματικών προϋπολογισμών από το 2007.

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την ανάγκη το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων να μεταρρυθμιστεί ``εκ βάθους``, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενεές να μην αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που αφορά την αύξηση του αριθμού των συνταξιοδοτούμενων σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων, ενώ για την ΑΤΑ είπε ότι υπάρχει περιθώριο για βελτίωση του θεσμού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 6 November 2006 - 14:30:08 UTC