Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-11-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [02] "ΗΛΙΟΣ" - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΡΟΑΤΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Κροατίας Στέπαν Μέσιτς δήλωσε σήμερα, ύστερα από επίσημες συνομιλίες στο Ζάγκρεμπ με τον Κύπρο ομόλογό του Τάσσο Παπαδόπουλο, ότι συμφώνησαν πως υπάρχει αρκετός χώρος για περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων, σημειώνοντας ότι η εγκαθίδρυση και διεύρυνση του νομικού πλαισίου συνεργασίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Μέσιτς είπε επίσης ότι κάποια κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν να συνδέσουν την ένταξη της Κροατίας με αυτή της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο αφού η κάθε χώρα θα κριθεί με τη δική της αξία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα υποστηρίζει πάντοτε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι κάθε χώρα πρέπει να κριθεί με βάση τη δική της απόδοση και ότι, ως χώρα μέλος της ΕΕ, η Κύπρος θα βοηθήσει την Κροατία στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με στήριξη στις επιτροπές εργασίας και με την παροχή εμπειριών από τη δική της πορεία προς την ΕΕ.

    Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Μέσιτς είπε ότι συζήτησαν ανοικτά τις διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και διεθνή προβλήματα.

    Σημείωσε ότι αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου Προέδρου στην Κροατία και ότι οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται μόνο τα τελευταία χρόνια.

    Ο Κροάτης Πρόεδρος ανέφερε ότι ο Κύπριος ομόλογός του τον κάλεσε να επισκεφθεί το νησί και ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση, σημειώνοντας ότι η Κροατία αποδίδει ``ιδιαίτερη σημασία`` στις σχέσεις της με την Κύπρο, ως μεσογειακή χώρα και μέλος της ΕΕ.

    ``Συμφωνήσαμε ότι υπάρχει αρκετός χώρος για περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων. Η εγκαθίδρυση και διεύρυνση ενός νομικού πλαισίου για συνεργασία είναι βεβαίως προϋπόθεση για αυτή τη βελτίωση``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Μέσιτς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σημερινή συνάντηση θα λειτουργήσει ως ``κίνητρο για πολλές ανταλλαγές επισκέψεων και πληροφοριών σε όλα τα κρατικά επίπεδα``.

    Επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον που επέδειξαν κυπριακές εταιρείες για εμπορική συνεργασία με την Κροατία ήταν ``ιδιαίτερα ενθαρρυντικό`` και πρόσθεσε ότι ``καλωσορίζουμε από κοινού την ανάγκη για ενεργοποίηση της δυνατότητας συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, την κατασκευή πλοίων, τις ναυτιλιακές σχέσεις και την οικοδομική βιομηχανία, και επίσης να αναπτύξουμε πολιτιστική και επιστημονική συνεργασία, καθώς και συνεργασία στην παιδεία``.

    Ο κ. Μέσιτς πρόσθεσε ότι ``υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για συνεργασία στον τομέα της κοινής θαλάσσιας εξερεύνησης, όπου η Κροατία έχει κάνει κάποιες σημαντικές ανακαλύψεις``.

    Ο Κροάτης Πρόεδρος είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη συνεργασία στην περιοχή και τους στρατηγικούς στόχους της Κροατίας, καθώς και για διεθνή θέματα όπως ``η τρομοκρατία και σημεία κρίσης, όπου και πάλι οι απόψεις μας συγκλίνουν``.

    ``Επιβεβαιώσαμε και οι δύο την επιθυμία μας να εργαστούμε από κοινού για να έρθουν άλλες χώρες πιο κοντά και μέσω των πιο στενών μας σχέσεων να συμβάλουμε σε νέες σχέσεις στην Ευρώπη``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``θέλουμε αυτή η συνάντηση να αποτελέσει την αφετηρία για περαιτέρω αύξηση και ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Κροατίας σε όλους τους τομείς``.

    Είπε ότι συζήτησαν περιφερειακά προβλήματα και τις στρατηγικές πολιτικές της Κροατίας, και ότι εξήγησε τις κυπριακές θέσεις για την πορεία ένταξης της Κροατίας και της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Κροατίας.

    ``Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ήδη μέλος της ΕΕ και έχω εκφράσει την επιθυμία μου και την πολιτική ότι η Κύπρος θα βοηθήσει την Κροατία σε αυτές τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τόσο με την υποστήριξη μας στις επιτροπές εργασίας όσο και με την παροχή οποιασδήποτε εμπειρίας είχαμε στις δικές μας ενταξιακές διαπραγματεύσεις``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν οποιαδήποτε κράτη μέλη της ΕΕ επιχειρούν να συνδέσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας με αυτές της Τουρκίας, ο κ. Μέσιτς είπε ότι υπάρχουν τέτοιες χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε, αλλά σημείωσε ότι δεν ήταν ανάγκη να γίνει αυτή η διασύνδεση, αφού ``η κάθε χώρα έχει τον δικό της τρόπο, η κάθε χώρα αρχίζει τις δικές της διαπραγματεύσεις και η κάθε χώρα εκπληρώνει τα κριτήρια που ισχύουν στην ΕΕ``.

    Σε ερώτηση για τη θέση της Κύπρου στη διασύνδεση της πορείας ένταξης της Κροατίας και της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχουν ήδη αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων ότι η κάθε υποψήφια χώρα ``θα κριθεί με τη δική της αξία και σύμφωνα με τη δική της πρόοδο στην ικανοποίηση των σημείων αναφοράς και των άλλων απαιτήσεων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων``.

    ``Εχουμε υποστηρίξει και πάντα θα υποστηρίζουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που λέει ότι η κάθε χώρα θα κριθεί με βάση τη δική της απόδοση``, διαβεβαίωσε.

    Ο κ. Μέσιτς είπε ότι κατά τη διάρκεια της κατ` ιδίαν συνάντησης συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τους στρατηγικούς στόχους, σημειώνοντας ότι ο στρατηγικός στόχος της Κροατίας είναι να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Ο Κροάτης Πρόεδρος παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο με τη Μέγα Ταινία και το Μέγα Αστρο του Τάγματος του Βασιλιά Τομισλάβ για τη συμβολή του και τη βοήθεια που έχει δώσει προς την ενταξιακή πορεία της Κροατίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κροατία είναι φιλική χώρα και ότι οι διμερείς σχέσεις είναι άριστες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περισσότερο.

    Είπε ότι η Κύπρος υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ και τη διεύρυνση της Ενωσης γενικότερα, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι υπό την καθοδήγηση του κ. Μέσιτς ο κροατικός λαός θα ενταχθεί στην ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρασημοφόρησε τον κ. Μέσιτς με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακάριου Γ`.

    Μετά την τελετή παρασημοφόρησης, οι δύο Πρόεδροι και οι αντιπροσωπείες τους είχαν επίσημες συνομιλίες, μετά τις οποίες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου και ο Κροάτης Υπουργός Πολιτισμού Μπόζο Μπίσκουπιτς υπέγραψαν διμερή συμφωνία για πολιτιστική συνεργασία, στην παρουσία των δύο Προέδρων.

    Κατά την άφιξη του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο, πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του με κόκκινο χαλί, την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών και την επιθεώρηση αγήματος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συναντήθηκε σήμερα και με τον Πρόεδρο της Βουλής της Κροατίας Βλαντιμίρ Σιεκς.

    Αργότερα σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο του Ζάγκρεμπ Μίλαν Μπάντιτς και θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του ο κ. Μέσιτς.

    [02] "ΗΛΙΟΣ" - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ

    Ο πρώην Διευθυντής Πτητικών Επιχειρήσεων της ``Ηλιος`` Γιώργος Κικκίδης δήλωσε σήμερα πως αν στο εγχειρίδιο ταχείας αναφοράς των πιλότων υπήρχε η επισήμανση για τους σοβαρούς κινδύνους που εμπερικλείει μια ενδεχόμενη βλάβη στο σύστημα ψύξης των οργάνων του Μπόινγκ 737-300, το μοιραίο δυστύχημα της 14ης Αυγούστου 2005 θα μπορούσε να αποφευχθεί.

    Αντεξεταζόμενος από τον δικηγόρο της ``Ηλιος`` Δημήτρη Αραούζο, ο κ. Κικκίδης είπε πως ενώ στο εγχειρίδιο των μηχανικών για το συγκεκριμένο αεροσκάφος υπάρχει προειδοποίηση ότι σε περίπτωση βλάβης στο σύστημα ψύξης του αεροσκάφους (το οποίο ψύχει και τα όργανα του 737-300), θα υπάρξει πλήρης απώλεια οργάνων σε 90 λεπτά, μια αναφορά η οποία απουσιάζει από το εγχειρίδιο ταχείας αναφοράς των πιλότων.

    Την απουσία της αναφοράς αυτής από το εγχειρίδιο των πιλότων, ο κ. Κικκίδης την απέδωσε σε παράλειψη της ίδιας της Μπόινγκ.

    Σε ερώτηση του κ. Αραούζου αν τα δύο εγχειρίδια συμβάδιζαν το τραγικό δυστύχημα θα μπορούσε να αποφευχθεί, ο κ. Κικκίδης απάντησε "ναι" και επέκρινε την κατασκευάστρια εταρεία ιδιαίτερα για το γεγονός ότι ο προειδοποιητικός ήχος του Μπόινγκ είναι ο ίδιος για τρία προβλήματα, για τις ρυθμίσεις της καμπίνας, για την αποσυμπίεση και για το άνοιγμα των τροχών προσγείωσης.

    Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι μετά την μοιραία πτώση η αμερικανική εταιρεία αντικατάστησε κάποια πράγματα στο σύστημα προειδοποίησης, αλλά επέκρινε την εταιρεία γιατί δεν τοποθέτησε ειδική προειδοποιητική λυχνία.

    ``Εξακολουθούν να έχουν πάνω από τα κεφάλια των κυβερνητών και συγκυβερνήτων συστήματα του `60 για να μην ξοδεύσουν χρήματα``, είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 7 November 2006 - 16:29:29 UTC