Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-11-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ - ΕΘΝΙΚΟ - ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [02] ``ΗΛΙΟΣ`` - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΠΑΝΤΑΖΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ - ΕΘΝΙΚΟ - ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Μπορεί πάρα πολλές χώρες να έχουν επιφυλάξεις για την Τουρκία, σίγουρα όλες χωρίς καμία εξαίρεση θεωρούν υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ, όμως καμία χώρα δεν θέλει διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ύστερα από γεύμα που παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β για τα ονομαστήριά του.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Ούρσουλα Πλάσνικ ότι αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας ως το Δεκέμβριο, τότε η ΕΕ θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία ``παύση`` των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πώς η χώρα της εννοεί αυτή την ``παύση``, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως «αυτό θα φανεί στην εξέλιξη».

    «Οπως επανειλημμένως σας είπα μπορεί πάρα πολλές χώρες να έχουν επιφυλάξεις για την Τουρκία, σίγουρα όλες χωρίς καμία εξαίρεση θεωρούν υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ, όμως νομίζω ότι καμία χώρα δεν θέλει διακοπή των συνομιλιών της Τουρκίας. Τώρα ποιά μέτρα κυρώσεων είναι δυνατόν να ληφθούν ακόμα είναι αβέβαιο. Να θυμάστε πάντα ότι οποιαδήποτε μέτρα κυρώσεων χρειάζονται ομοφωνία. Επομένως το βέτο το έχει έστω και μία χώρα η οποία δεν θέλει να επιβληθούν κυρώσεις», πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων δεν φαίνεται να υπάρχει η απαιτούμενη ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, με αφορμή δήλωση του Αναπληρωτή Πρόεδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος επανέφερε το θέμα του Εθνικού Συμβουλίου και προκάλεσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο δημοσίως να δώσει στη δημοσιότητα επιστολή που είχε αποστείλει στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη προ των βουλευτικών εκλογών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως όσα είχαν να λεχθούν για το Εθνικό έχουν λεχθεί.

    «Αυτό είναι το Εθνικό Συμβούλιο. Είναι και θα παραμείνει συμβουλευτικό σώμα. Οποιος θέλει μπορεί να μετέχει, όποιος θέλει μπορεί να αποχωρήσει και να συνεχίσει την αποχώρησή του. Δεν πρόκειται να γίνει μέγα θέμα. Ολοι μιλούν για αναβάθμιση. Κανείς δεν εξηγά τι εννοεί με αναβάθμιση. Να μην το ξεχνούμε αυτό το πράγμα, γιατί μερικοί έχουν εκλεκτική μνήμη», σημείωσε.

    «Αποχώρησε ο ΔΗΣΥ λέγοντας ότι γίνονται διαρροές στον Τύπο, ότι αντί διαλόγου - δεν ξέρω τι εννοεί διάλογο ο ΔΗΣΥ - γίνονται μονόλογοι και ότι διαστρέφονται οι θέσεις τις οποίες εκφράζει στο Εθνικό Συμβούλιο. Αυτές είναι τρεις αδυναμίες που καμιά αναβάθμιση, καμιά τροποποίηση δεν μπορεί να θεραπεύσει. Σίγουρα δε ο αναμάρτητος γι αυτά τα αδικήματα είναι ο Πρόεδρος. Δεν νομίζω κανένας να μπορεί να πει έστω και μία φορά είτε εγώ διέρρευσα, είτε υποκίνησα, είτε παραποίησα δηλώσεις οποιουδήποτε στο Εθνικό Συμβούλιο. Αρα αλλού να προσπαθήσουν να βρουν τα αίτια, κατά τη γνώμη τους, για την ελλιπή λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου», συμπλήρωσε.

    «Σίγουρα και εγώ και όλα τα μέλη ανεξαιρέτως, ίσως με εξαίρεση του ΔΗΣΥ, θέλαμε να λειτουργεί καλύτερα, αλλά η βελτίωση στην οποία αναφέρονται δεν εξαρτάται από εμένα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς τι εννοούσε όταν έλεγε για αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «Τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου, και αυτό το έχω γράψει στον κ. Αναστασιάδη, όπως και τον τρόπο συμπεριφοράς των μελών, όπως για παράδειγμα δεν υπάρχει λόγος να τηρούνται ηχογραφημένα πρακτικά για να μπορεί καθένας να κάνει επίκληση το τι είπα και να μιλούν για το μικρόφωνο αντί για την ουσία».

    «Δεν υπάρχουν όμως θεσμικά μέτρα. Τι εννοούν; Επιτροπές εμπειρογνωμόνων; Εγινε μια πρόταση από την ΕΔΕΚ, πριν πολλά χρόνια, επί προεδρίας του κ. Κληρίδη, η οποία απορρίφθηκε ομόφωνα γιατί υπήρχαν μέσα στο προεδρικό σύστημα, στοιχεία κοινοβουλευτικού συστήματος που είναι ανεπίτρεπτο. Δεν πρόκειται να αλλάξει ο χαρακτήρας του Εθνικού Συμβουλίου από συμβουλευτικός να γίνει μερικώς εκτελεστικός ή συμπροεδρίας. Είναι μέγα θέμα τώρα η χρονική επιλογή της αναζωπύρωσης του θέματος», ανέφερε.

    Σε ερώτηση εάν βλέπει κάποια σκοπιμότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Καμία απολύτως».

    «Οπως συνήθως γίνεται γεννάται ένα θέμα, το αναπαράγετε όλοι με τη σειρά, μετά το υιοθετούν τα κόμματα και γίνονται συζητήσεις εκ του μη όντος», πρόσθεσε.

    Εκκλησία ------------ Απαντώντας σε ερώτηση για τα της Εκκλησίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «δεν έχει λόγο η πολιτεία στα της Εκκλησίας, αλλά νομίζω ότι η πολιτεία, και ειδικότερα ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει λόγο να διατηρήσει το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας που δεν ανήκει ούτε σε αυτή τη Σύνοδο, ούτε στις μελλοντικές Συνόδους».

    «Είναι μια παράδοση αιώνων και δεύτερο το μοναδικό προνόμιο και υποχρέωση του λαού να συμμετέχει στην εκλογή των Επισκόπων και του Αρχιεπισκόπου. Επαναλαμβάνω συμμετοχή. Δεν είναι δικαίωμα εκλογής. Είναι συμμετοχή του λαού στην εκλογή των Επισκόπων. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα προνόμιο όπως και η υποχρέωση του λαού και πιστεύω ότι πρέπει να συζητηθεί», επεσήμανε.

    Σε ερώτηση πώς είδε το απόσπασμα της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «Πολύ σωστό, ρεαλιστικό, και ότι εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια».

    «Και ρόλο έχει, και λόγο έχει η Εκκλησία της Κύπρου, όμως δεν έχει πλέον εθναρχική ιδιότητα, από την ώρα που έχουμε ανεξάρτητο κράτος», ανέφερε.

    Αναφορικά με την εμπλοκή του Αρχιεπισκόπου στα θέματα της παιδείας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως με βάση το Σύνταγμα μας το θέμα της παιδείας είναι θέμα που ανήκει στις κοινότητες ``και σίγουρα η Εκκλησία είναι σημαντικός παράγοντας της κοινότητας».

    «Εάν για λόγους ανάγκης το Υπουργείο Παιδείας έχει έρθει στην κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι αφαιρέθηκε ο λόγος είτε από κοινότητα, σίγουρα όχι από την Εκκλησία να έχει και λόγο και απόψεις που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Δεν έχει όμως δικαίωμα, όπως και δεν είχε με την κοινοτική συναίνεση, δικαίωμα να καθορίζει την εκπαιδευτική πολιτική για τα της παιδείας γενικότερα, ούτε η Εκκλησία ούτε κανένα οργανωμένο σύνολο, μόνο το κράτος», κατέληξε.

    [02] ``ΗΛΙΟΣ`` - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΠΑΝΤΑΖΗΣ

    Στο ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης του Μπόινγκ 737-300, το οποίο δίνει τον ίδιο προειδοποιητικό ήχο για διάφορα προβλήματα, απέδωσε αποκλειστικά το τραγικό ατύχημα της 14ης Αυγούστου 2005, το στέλεχος της εταιρείας ``Ηλιος`` Δημήτρης Πανταζής.

    Στην κατάθεσή του ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής υπό τον Παναγιώτη Καλλή, ο κ. Πανταζής ανέγνωσε δήλωση, στην οποία αναφέρεται, επίσης, ότι το τελικό πόρισμα της Επιτροπής Τσολάκη περιέχει ``σοβαρές ανακρίβειες, που επηρεάζουν τα τελικά της συμπεράσματα``.

    Στη δήλωσή του, ο κ. Πανταζής, ο οποίος μετά το τραγικό ατύχημα παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου για να ασχοληθεί με τη διερεύνηση του ατυχήματος, είπε πως οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί της μοιραίας πτήσης ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένοι, το αεροσκάφος διέθετε έγκυρο πιστοποιητικό καταλληλότητας, ενώ η εταιρεία είχε όλες τις αναγκαίες άδειες λειτουργίας και υποβάλλετο σε ελέγχους από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) και την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Στη διαδικασία υπήρξε έντονη η παρουσία των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι επιτέθηκαν φραστικά στον κ. Πανταζή όταν ο κ. Καλλής διέκοψε για διάλλειμα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 13 November 2006 - 16:29:26 UTC