Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-11-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΛΙΒΑΝΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ
  • [03] ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ

  • [01] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Η φινλανδική προεδρία της ΕΕ συνεχίζει τις επαφές της προκειμένου να υπάρξει μια θετική κατάληξη και συμφωνία ανάμεσα στα μέρη αναφορικά με τις προτάσεις που υπέβαλε για εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ενωση εκ μέρους της Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι αποτυχία της πρωτοβουλίας θα σημαίνει ότι τα μέρη θα βρεθούν σε μια κατάσταση από την οποία όλοι θα είναι χαμένοι.

    Αυτό δήλωσε ο Πρεσβευτής της Φινλανδίας στη Λευκωσία Ρίστο Πίπονεν, προσθέτοντας ότι η προεδρία της ΕΕ δεν προέβη σε αλλαγές στις προτάσεις της.

    «Εχουμε συνεχείς επαφές με τα μέρη και ελπίζουμε ότι όλοι θα καταλάβουν ότι αυτή η πρόταση που ετοιμάσαμε είναι προς όφελος όλων. Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια κατάσταση από την οποία όλοι θα βγουν κερδισμένοι. Εάν δεν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις αυτό θα σημαίνει ότι τα μέρη θα βρεθούν σε μια κατάσταση από την οποία όλοι θα είναι χαμένοι», υπογράμμισε.

    Αφού ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη δέκα μέρες για ευόδωση των προσπαθειών της προεδρίας της ΕΕ, είπε ότι η προεδρία δεν θέλει να κυριαρχήσει το θέμα της Τουρκίας στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά αυτό να επικεντρωθεί σε άλλα σημαντικά θέματα.

    «Ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω στο θέμα. Εχουμε ακόμη δέκα μέρες», είπε ο Πρεσβευτής.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η προεδρία της ΕΕ προέβη σε αλλαγές στις αρχικές της προτάσεις, ο κ. Πίπονεν είπε ότι οι προτάσεις παραμένουν οι ίδιες αλλά δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω.

    «Φυσικά υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που θέλουμε να συζητήσουμε με τα μέρη. Αλλά τα κύρια στοιχεία παραμένουν τα ίδια», είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Πίπονεν χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές αρνητική εξέλιξη.

    «Αυτό δεν είναι μια θετική δήλωση. Αλλά εμείς προσπαθούμε να φέρουμε τα μέρη μπροστά σε ένα συμβιβασμό. Εάν όχι, τότε αυτό θα σημειωθεί στις συστάσεις της Επιτροπής και φυσικά στην απόφαση που θα ληφθεί από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο», σημείωσε.

    Δεν γνωρίζουμε, συνέχισε, τί θα πράξει η Τουρκία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «το μήνυμα υπήρξε πολύ σαφές».

    «Εχουμε ακόμη δέκα μέρες για την πρωτοβουλία της προεδρίας. Η Επιτροπή, από την άλλη, χρειάζεται κάποιες μέρες για να προετοιμάσει τις συστάσεις της. Το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων στις 11 Δεκεμβρίου», κατέληξε.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΛΙΒΑΝΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Χριστόδουλου Πασιαρδή, καταδίκασε τη δολοφονία του Λιβάνιου Υπουργού Βιομηχανίας Πιέρ Τζεμαγιέλ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η εγκληματική αυτή ενέργεια δεν θα επηρεάσει τις προσπάθειες για εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στη γειτονική χώρα.

    Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πασιαρδής ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επικοινώνησε ψες με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, στον οποίο διαβίβασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για τη δολοφονία του Λιβάνιου Υπουργού.

    [03] ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ

    Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, καταστράφηκαν, στο πλαίσιο του προγράμματος αποναρκοθέτησης, οι δύο τελευταίες νάρκες στην περιοχή της Λευκωσίας, στην παρουσία ξένων Πρεσβευτών και άλλων επισήμων.

    Στις 11.30 ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ και ο Αντριους Ράσμπας, εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβησαν σε μια συμβολική πράξη, προκαλώντας την έκρηξη των δύο τελευταίων ναρκών στη Λευκωσία, στη νεκρή ζώνη στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Το πρόγραμμα αποναρκοθέτησης άρχισε πριν δύο χρόνια και χρηματοδοτείται σε πολύ μεγάλο μέρος από την ΕΕ η οποία έχει προσφέρει ήδη 5 εκατ. ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 22 November 2006 - 14:29:21 UTC