Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΑΣΕ - ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΡΩΣΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

  • [01] ΟΑΣΕ - ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Τη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας για τη στάση της Τουρκίας έναντι του αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας στο Γενικό Γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Μαρκ Περεν ντε Μπρισαμπο.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 14ης υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ στις Βρυξέλλες, εκτός από το προαναφερόμενο θέμα, συζήτησε με το ΓΓ του Οργανισμού και για το ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Κύπρος στην ενδυνάμωση της μεσογειακής διάστασης του ΟΑΣΕ. Ο Γενικός Γραμματέας αποδέχθηκε πρόσκληση του κ. Λιλλήκα κατά τα τέλη Ιανουαρίου 2007.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών προσφωνώντας την Ολομέλεια της Συνόδου, χαιρέτησε τα αποτελέσματά της, επιβεβαιώνοντας τη σημασία που προσδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ενδυνάμωση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Οργανισμού καθώς και στην ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις. Ο κ. Λιλλήκας κατήγγειλε και στη διάρκεια της συνεδρίασης το απαράδεκτο της τουρκικής στάσης έναντι της προσπάθειας της Κύπρου να προσχωρήσει στη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα γίνει αντιληπτό ότι ο στόχος της εξυπηρέτησης των κοινών συμφερόντων του ΟΑΣΕ είναι υπεράνω πολιτικών σκοπιμοτήτων μεμονωμένων Κρατών Μελών.

    Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε διμερείς συναντήσεις με την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πλειοψηφία των Ευρωπαίων ομολόγων του, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 11-12 Δεκεμβρίου, με επίκεντρο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Κατά τις επαφές του, ανέλυσε τις κυπριακές θέσεις και προτάσεις που αποσκοπούν στη διασφάλιση των προϋποθέσεων και των μηχανισμών ελέγχου επί της Τουρκίας, με στόχο ώστε η πορεία της Τουρκίας να συνοδεύεται από την εφαρμογή των υποχρεώσεων της Άγκυρας έναντι της Ένωσης και των Κρατών Μελών.

    [02] ΡΩΣΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Η πολιτική της Μόσχας στο Κυπριακό παραμένει σταθερή, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και Υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ και την αθηναϊκή «Ελευθεροτυπία».

    Ο 54χρονος κ. Ιβανόφ, ένας από τους πλησιέστερους συνεργάτες του προέδρου Πούτιν, κάνει λόγο για «επακριβή υλοποίηση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ».

    Σημειώνει ότι η Ρωσία υποστηρίζει τη διευθέτηση πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων και είναι έτοιμη, με κάθε τρόπο, να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ρουμανίας Traian Basescu διατύπωσε «θέσεις κρύσταλλο» σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην ΕΕ γύρω από την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, τονίζοντας πως δεν μπορεί η Τουρκία να μην υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο τον κ. Basescu, ο κ. Χριστόφιας, είπε πως ο Πρόεδρος της Ρουμανίας θεωρεί απαράδεκτη τη στάση της Τουρκίας τόσο σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των υποχρεώσεων της όπως αυτές απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας όσο και σε ότι αφορά στη στάση της στη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως η θέση της Ρουμανίας στο Κυπριακό στηρίζεται σε αρχές, πρόσθεσε πως το Βουκουρέστι τοποθετείται υπέρ της επανένωσης της Κύπρου με μια λύση που θα βασίζεται στη θέληση του κυπριακού λαού και θα αποβαίνει το συμφέρον του κυπριακού λαού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 5 December 2006 - 18:29:19 UTC