Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [02] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [04] ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΑΡΡΗΣ - ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

  • [01] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Οι εργασίες του διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο οποίο συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης άρχισαν με κύριο θέμα ζητήματα που άπτονται της διεύρυνσης της ΕΕ.

    Την Κύπρο εκπροσωπεί στο Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα.

    Η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στη στρατηγική της διεύρυνσης, όπως έχει υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 8 Νοεμβρίου, και στην ειδική έκθεση που επισυνάπτεται στο έγγραφο της στρατηγικής και αφορά την ικανότητα της Ενωσης να ενσωματώσει νέα μέλη.

    Στόχος της συζήτησης είναι να επιτευχθεί συναίνεση ανάμεσα στους 25 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ως προς το πώς θα προχωρήσουν με τη διαδικασία της διεύρυνσης.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερωθεί επίσης για τις εξελίξεις αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και την Κροατία, στη βάση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 11 Δεκεμβρίου.

    Σήμερα και αύριο το Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης θέματα που αφορούν τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις, ως το δεύτερο πιο σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης της παρούσας Συνόδου Κορυφής ώστε να καθοριστούν τρόποι βελτίωσης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στους τομείς της ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

    Η πολιτική της μετανάστευσης βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου με σκοπό να ενισχυθεί η γενική προσέγγιση σε θέματα μετανάστευσης και να συμφωνηθούν συγκεκριμένα μέτρα προς υλοποίηση το 2007.

    Η φινλανδική προεδρία θα παρουσιάσει τη δική της αξιολόγηση των συζητήσεων που έγιναν το φθινόπωρο με τα κράτη μέλη για το μέλλον της Συνταγματικής Συνθήκης.

    Η ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια, οι κλιματολογικές αλλαγές και άλλα σημαντικά θέματα που άπτονται των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ θα αποτελέσουν μέρος των συζητήσεων των 25.

    [02] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας πιστεύει ότι θα ήταν πρόκληση εάν γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια να ανοίξει, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το κεφάλαιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, επισημαίνοντας πως το κεφάλαιο αυτό είχε υιοθετηθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας και ότι χρειάζεται ομοφωνία για να ανοιχτεί το συγκεκριμένο κεφάλαιο.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα πως η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχει επανέλθει τώρα στην σωστή πορεία, δηλαδή η αξιολόγηση γίνεται από τα κράτη μέλη και όχι από την Κομισιόν.

    Ο κ. Λιλλήκας επανέλαβε ακόμα πως η πρόοδος της Τουρκίας στην πορεία ένταξης εξαρτάται από την ίδια.

    [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Διμερή συνάντηση διάρκειας 35 λεπτών είχαν στις Βρυξέλλες, λίγη ώρα πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή.

    Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έγινε σε «εξαιρετικά θετικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο ηγετών».

    Αναφορικά με το περιεχόμενο της συζήτησης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στα «πολύ καλά αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων» της περασμένης Δευτέρας, καθώς επίσης και στην εφαρμογή των αποφάσεων που λήφθηκαν.

    Τέλος, έγινε και μια γενικότερη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    [04] ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΑΡΡΗΣ - ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Η Κύπρος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ένταξή της στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, παρουσιάζοντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων τον τελευταίο ετήσιο Κρατικό Προϋπολογισμό πριν την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη και τον τελευταίο που υπολογίζεται σε κυπριακές λίρες.

    ``Παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου για ένταξη στη ζώνη του ευρώ (από την 1η Ιανουαρίου 2008), διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό εξυπηρετεί τα αναπτυξιακά και κοινωνικά μας οράματα, και εξυπηρετεί, ταυτόχρονα, τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού``, είπε ο κ. Σαρρής.

    Ο Προϋπολογισμός του κράτους, όπως αυτός κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προβλέπει για 4,070 περίπου δισεκατομμύρια λίρες ετήσιες συνολικές δαπάνες του κράτους κατά το 2007 και για έσοδα του ύψους των 3,315 δισεκατομμυρίων περίπου λιρών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 14 December 2006 - 20:29:18 UTC