Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΜΠΛΕΡ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Διεξάγονται σήμερα δημοτικές και κοινοτικές εκλογές καθώς και εκλογές για την ανάδειξη των μελών των σχολικών εφοριών. Οι κάλπες άνοιξαν στις 0700 και θα κλείσουν στις 1800 με ένα διάλειμμα μεταξύ 1200 και 1300.

    Οι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες που θα εκλεγούν αναμένεται να είναι γνωστοί γύρω στις 10 το βράδυ, ενώ τα αποτελέσματα για τους μικρούς Δήμους θα είναι γνωστά γύρω στις 8-8.30 το βράδυ.

    Τα μέλη των Δημοτικών/Κοινοτικών Συμβουλίων και των Σχολικών Εφορειών θα γνωστοποιηθούν μετά την καταμέτρηση και των σταυρών προτίμησης, κατά τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

    Η ανακήρυξη όσων θα εκλεγούν θα γίνει από τους οικείους Εφόρους Εκλογής. Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και σε αυτή θα μετάσχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι καθώς επίσης και πολίτες των άλλων 24 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι εκλογείς μπορούν να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν προσκομίζοντας το εκλογικό τους βιβλιάριο.

    Οσοι δεν γνωρίζουν, μπορούν να πληροφορηθούν για το εκλογικό τους κέντρο επισκεπτόμενοι τις ιστοσελίδες www.elections.gov.cy, www.ekloges.gov.cy, www.moi.gov.cy, www.pio.moi.gov.cy, καταχωρώντας τον αριθμό ταυτότητας και την ημερομηνία γέννησής τους. Επίσης, μέσω κινητού τηλεφώνου στον αριθμό 1000 καταχωρώντας τη λέξη ekloges, αφήνοντας κενό, και τον αριθμό της ταυτότητάς τους.

    Με βάση τον τελικό εκλογικό κατάλογο, ο ολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων ανέρχεται σε 505.172, από τους οποίους ένας σημαντικός αριθμός θα ψηφίσει δύο φορές.

    Οι πρόσφυγες εκλογείς, οι οποίοι προέρχονται από τους κατεχόμενους ή ημικατεχόμενους Δήμους/Κοινότητες θα ψηφίσουν δύο φορές, μια για το Δήμο/Κοινότητα από τον οποίο προέρχονται και μια για το Δήμο/Κοινότητα που διαμένουν.

    Ο αριθμός των εκλογέων, κατά Εκλογική Περιφέρεια, έχει ως ακολούθως: - Λευκωσία 204.598, Λεμεσός 142.094, Αμμόχωστος 27.456, Λάρνακα 84.349, Πάφος 46.675, σύνολο 505.172

    Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται 3.728 εκλογείς/πολίτες άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και 309 Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι μετέχουν για πρώτη φορά σε αυτού του είδους τις εκλογές.

    Εχουν οργανωθεί και θα λειτουργήσουν συνολικά σε ολόκληρη την Κύπρο 1446 εκλογικά κέντρα. Τα εκλογικά κέντρα, κατά Εκλογική Περιφέρεια έχουν ως ακολούθως:

    Στην επαρχία Λευκωσίας θα λειτουργήσουν 355 εκλογικά κέντρα για τις δημοτικές εκλογές, 221 για τις κοινοτικές εκλογές, σύνολο 576 εκλογικά κέντρα.

    Στην επαρχία Λεμεσού θα λειτουργήσουν 256 εκλογικά κέντρα για τις δημοτικές εκλογές, 143 για τις κοινοτικές εκλογές, σύνολο 399 εκλογικά κέντρα.

    Στην επαρχία Αμμοχώστου θα λειτουργήσουν 41 εκλογικά κέντρα για τις δημοτικές εκλογές, 32 για τις κοινοτικές, σύνολο 73 εκλογικά κέντρα.

    Στην επαρχία Λάρνακας θα λειτουργήσουν 128 εκλογικά κέντρα για τις δημοτικές, 110 για τις κοινοτικές, σύνολο 238 εκλογικά κέντρα.

    Στην επαρχία Πάφου θα λειτουργήσουν 60 εκλογικά κέντρα για τις δημοτικές εκλογές, 100 για τις κοινότητες, σύνολο 160 εκλογικά κέντρα.

    Το σύνολο των εκλογικών κέντρων για τις δημοτικές είναι 840 και για τις κοινοτικές 606.

    Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και το ειδικό εκλογικό κέντρο που θα λειτουργήσει στις Κεντρικές Φυλακές, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι φυλακισμένοι.

    Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επί τόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, με εξαίρεση περιορισμένο αριθμό καλπών κατεχόμενων κοινοτήτων, οι οποίες θα μεταφερθούν για διαλογή και καταμέτρηση σε ενιαίο κέντρο διαλογής που θα λειτουργήσει στο χώρο της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης.

    Ο εκλογέας δεν έχει παρά να τοποθετήσει ένα από τα επιτρεπόμενα σημεία ``+`` ή ``Χ`` ή ``ν`` μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του Συνδυασμού της εκλογής του, ή στο τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός από τους ανεξάρτητους υποψηφίους, αν επιλέξει να ψηφίσει ανεξάρτητο υποψήφιο.

    Επιπρόσθετα, ο εκλογέας μπορεί, αν θέλει, να εκδηλώσει την προτίμησή του σε ορισμένους υποψήφιους του Συνδυασμού της εκλογής του, σημειώνοντας σταυρό προτίμησης μέσα στο μικρό τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομά τους.

    Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης, που ο εκλογέας δικαιούται να σημειώσει σε υποψηφίους του Συνδυασμού της εκλογής του, είναι για μεν τις σχολικές εφορείες σταθερός για όλους τους δήμους και είναι δύο, για τα δημοτικά συμβούλια ένα σταυρό προτίμησης για κάθε τέσσερις συμβούλους ή μέρος τους και για τα κοινοτικά συμβούλια ένα σταυρό προτίμησης για κάθε δύο συμβούλους.

    Η σημείωση σταυρών προτίμησης δεν είναι υποχρεωτική ούτε και είναι υποχρεωμένος ο εκλογέας να τοποθετήσει όλους τους σταυρούς προτίμησης που προβλέπονται στο Νόμο. Η τυχόν τοποθέτηση περισσότερων σταυρών προτίμησης, από τον αριθμό που προβλέπει ο Νόμος καθιστά τους σταυρούς προτίμησης άκυρους, αλλά η ψήφος που δόθηκε στο Συνδυασμό θεωρείται έγκυρος.

    Οδηγίες θα είναι αναρτημένες και στα εκλογικά κέντρα στην αγγλική και στην τουρκική.

    Για την εκλογή Δημάρχου ή Κοινοτάρχη ο εκλογέας πρέπει επίσης να τοποθετήσει το κατάλληλο σημείο ``+`` ή ``Χ`` ή ``ν`` μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από το όνομα του υποψήφιου της προτίμησής του.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΜΠΛΕΡ

    ``Συνηθισμένη στάση των Αγγλων υπέρ της Τουρκίας πάση θυσία και χωρίς κανένα κώλυμα``, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τις σημερινές δηλώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ που έγιναν στην Αγκυρα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

    Σε παρατήρηση ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός θεωρεί ότι θα επιχειρήσει απευθείας πτήσεις με τα κατεχόμενα εάν αυτές νομιμοποιηθούν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``το αν νομιμοποιηθούν είναι μεγάλο `αν``` και πρόσθεσε: ``Προσπαθούσαν τρία χρόνια και δεν τα κατάφεραν``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 17 December 2006 - 10:29:20 UTC