Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΑΒΒΙΔΗΣ - ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
  • [02] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

  • [01] ΣΑΒΒΙΔΗΣ - ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

    Πρόσκληση προς όλους τους πολίτες να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, απηύθυνε ο Γενικός Εφορος Εκλογής Λάζαρος Σαββίδης, σημειώνοντας πως το ποσοστό προσέλευσης είναι χαμηλότερο από εκείνο των Δημοτικών/Κοινοτικών εκλογών του 2001 αλλά και των βουλευτικών εκλογών του 2006.

    ``Ωστόσο, έχουμε αρκετό χρόνο για να καλύψουμε αυτή τη διαφορά και να πετύχουμε για ακόμη μια φορά ένα υψηλό ποσοστό, το οποίο δεικνύει το πόσο δημοκρατικά οι Κύπριοι αντιλαμβάνονται τον τρόπο, με τον οποίο η εκλογική νομοθεσία τους επιτρέπει να ψηφίσουν``, είπε.

    ``Θέλω, επίσης, να επαναλάβω ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και έχω μιλήσει με το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος θα αναμένει από το Γραφείο μου, μετά τη συμπλήρωση των εκλογών και αφού πάρουμε όλα τα στοιχεία, να υποβάλουμε όλες τις περιπτώσεις των ατόμων που δεν έχουν ψηφίσει ώστε να προχωρήσουμε στη διεξαγωγή έρευνας για τους λόγους, για τους οποίους δεν έχουν ψηφίσει``, πρόσθεσε.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως ορισμένοι αρχηγοί κομμάτων κατά την έξοδό τους από τα εκλογικά κέντρα εξέφρασαν απόψεις και θέσεις, οι οποίες ήταν εκτός της εκλογικής νομοθεσίας, και κάλεσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να προσέξουν ώστε κατά την αναπαραγωγή αυτών των δηλώσεων ``να μην επηρεαστούν και παρανομήσουν έναντι της εκλογικής νομοθεσίας``.

    «Εχει επίσης παρατηρηθεί ότι ορισμένοι υποψήφιοι βρίσκονται έξω από τα εκλογικά κέντρα και με το δικό τους τρόπο προσπαθούν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους. Και αυτό είναι ενάντια στη σχετική νομοθεσία, η οποία αναφέρει σαφέστατα ότι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας ή την παραμονή της, έξω από τα εκλογικά κέντρα κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να καθιστά ή να διατηρεί εκλογικό επιτελείο ή να επιδεικνύει ή να αναρτά οποιεσδήποτε πινακίδες που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με την εκλογή``, σημείωσε.

    Είπε, επίσης, ότι έχει ζητήσει από τους αρμόδιους όπως λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την απομάκρυνση των υποψηφίων αυτών.

    Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι έχει παρατηρηθεί ότι σε ορισμένες περιοχές βρέθηκαν αναρτημένα πανό και αφίσες, τα οποία και έχουν αφαιρεθεί.

    Κάλεσε, παράλληλα, τους υποψηφίους και τα κόμματα που τους υποστηρίζουν όπως βοηθήσουν στο έργο του Γενικού Εφόρου Εκλογής ώστε να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία.

    Είπε, ακόμη, πως μετά από πληροφορίες ότι μερικοί ψηφοφόροι έχουν λάβει στο κινητό τους τηλέφωνο μηνύματα που τους προτρέπουν να ψηφίσουν συγκεκριμένους υποψηφίους, διεξάγεται σχετική έρευνα και στην περίπτωση που βρεθεί η πηγή θα δοθούν οδηγίες για λήψη μέτρων μετά και από τη γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα, για το λόγο ότι εκτός από την παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας, παραβιάζεται και η νομοθεσία περί της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    Αναφορικά με τη σημερινή ψηφοφορία για τις Δημοτικές/Κοινοτικές Εκλογές 2006, ο κ. Σαββίδης είπε πως ξεκίνησε κανονικά στις επτά το πρωί και το πρώτο σκέλος της έληξε ομαλά στις 12 το μεσημέρι, ενώ ορισμένα εκλογικά κέντρα λόγω ροής ψηφοφόρων έκλεισαν λίγα λεπτά μετά τις 12.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι παρά τη σταθερή ροή ψηφοφόρων, έχει παρατηρηθεί ότι το ποσοστό προσέλευσης είναι χαμηλότερο από εκείνο των αντίστοιχων δημοτικών και κοινοτικών εκλογών του 2001.

    Ερωτηθείς για τους λόγους, για τους οποίους παρατηρείται μέχρι στιγμής μειωμένη προσέλευση ψηφοφόρων, ο κ. Σαββίδης είπε ότι ενδεχομένως να συντελεί το γεγονός ότι οι εκτοπισθέντες συμπολίτες μας καλούνται να μεταβούν σε δύο εκλογικά κέντρα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων αυτών τα κέντρα έχουν τοποθετηθεί πολύ κοντά στο χώρο διαμονής τους.

    Για το λόγο αυτό, εξήγησε, έχουμε και ένα ρεκόρ εκλογικών κέντρων, τα οποία ανέρχονται σε 1445.

    ``Πιθανότατα το γεγονός ότι στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν κατηγορήθηκε οποιοσδήποτε για το ότι δεν προσήλθε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα να δίδει λανθασμένα μηνύματα στους ψηφοφόρους``, συμπλήρωσε.

    Καταλήγοντας ο κ. Σαββίδης είπε πως το Γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογής θα εφαρμόσει πλήρως τη σχετική νομοθεσία, η οποία αναφέρει ρητά ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική.

    [02] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

    Μέχρι τις 1500 ψήφισε περίπου το 59% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων σε όλη την Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών Λάζαρου Σαββίδη.

    Συγκεκριμένα το ποσοστό των ψηφισάντων στην Επαρχία Λευκωσίας μέχρι τις 1500 είναι 59% έναντι 69% στις βουλευτικές εκλογές του 2006 και έναντι 78% στις Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές του 2001.

    Στη Λεμεσό μέχρι τις 1500 το ποσοστό των ψηφισάντων είναι 60% έναντι 72% στις βουλευτικές εκλογές του 2006 και 73% έναντι στις Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές του 2001.

    Στην Αμμόχωστο το ποσοστό των ψηφισάντων είναι 64% έναντι 72% στις βουλευτικές εκλογές του 2006 και έναντι 72% στις Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές του 2001.

    Στη Λάρνακα το ποσοστό των ψηφισάντων είναι 55% έναντι 71% στις βουλευτικές εκλογές του 2006 και έναντι 67% στις Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές του 2001.

    Στην Πάφο είναι 65% έναντι 75% στις βουλευτικές εκλογές του 2006 και έναντι 75% στις Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές του 2001.

    Η ψηφοφορία, η οποία διεξάγεται με μεγάλη τάξη και ηρεμία, θα λήξει κανονικά στις 6.00 μμ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 17 December 2006 - 14:29:21 UTC