Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θεωρεί ότι θα ήταν λανθασμένη κίνηση να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού γιατί κάτι τέτοιο θα σημαίνει αυτόματα εγκατάλειψη της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι είναι ένα πράγμα το πλαίσιο αρχών για λύση και άλλο να ετοιμαστεί σχέδιο λύσης.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψης στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ερωτηθείς αν υπάρχει προοπτική να εκπονήσει η πλευρά μας ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε:

    ``Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λανθασμένο. Θα σημαίνει αυτόματα ότι εγκαταλείπουμε την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και για πολλούς άλλους πολιτικούς λόγους που δεν είναι της ώρας να αναλύσω εδώ. Αλλο να γίνει ένα πλαίσιο αρχών, το οποίο είναι γνωστό εδώ και χρόνια πολλά, και άλλο να γίνει το σχέδιο``.

    Kληθείς να αναφέρει αν υπάρχουν σκέψεις από την άλλη πλευρά για να γίνουν κινήσεις ώστε να ανοίξει η οδός Λήδρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ``υπάρχουν δηλώσεις``, σημειώνοντας ότι το ``πόσο ειλικρινείς είναι, δεν ξέρω``.

    ``Εμείς έχουμε γραπτώς δώσει προτάσεις στα Ηνωμένα Εθνη - είναι τώρα εννιά μήνες περίπου - και για τη μετακίνηση της γέφυρας και όλων των σημείων τα οποία διαμορφώνουν συνοριακό σταθμό και όχι σημείο διέλευσης``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν επισήμως υπάρχει οτιδήποτε για το θέμα, απάντησε αρνητικά. ``Οχι τίποτα. Δηλώσεις όπως τις έχετε διαβάσει κι εσείς στον Τύπο``, σημείωσε.

    Σε ερώτηση αν το θέμα τέθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας στα κατεχόμενα με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και το λεγόμενο πρωθυπουργό Φερντί Σαμπί Σογιέρ, είπε πως ``ξέρω ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της οδού Λήδρας``.

    ``Δεν έγινε καμία αναφορά πάνω σε αυτό το θέμα``, συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι χθες μετέβηκε στο φυλάκιο ``Ασπρες``, πάνω από το πρώην μεταλλείο της Σκουριώτισσας, το οποίο όπως σημείωσε ``είναι το πιο απομακρυσμένο φυλάκιο από τη Λευκωσία``.

    ``Εκρινα χωρίς τηλεοπτικές κάμερες και δημοσιογράφους να επισκεφθώ τους φαντάρους εκεί. Εκανε και εξαιρετικό κρύο χθες και νομίζω ότι το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε για να τους δείξουμε ότι τους σκεφτόμαστε είναι αυτές τις ημέρες να τους δούμε, όχι για να μας δουν εμάς, άλλοι ότι πηγαίνουμε``, κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος Μαριέττα Γιαννάκου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στις 28 και 29 Δεκεμβρίου 2006.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης, η κ. Γιαννάκου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β` και με αρχηγούς κομμάτων.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης της η κ. Γιαννάκου θα υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

    Η κ. Γιαννάκου φθάνει το πρωί της Πέμπτης στο Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας με πτήση του κυβερνητικού αεροσκάφους της Ελλάδας.

    Στις 12.30 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη στα γραφεία του κόμματος. Στις 18.30 η Υπουργός θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄ στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, στις 1930 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριο Καρογιάν στα γραφεία του κόμματος και στις 20.00 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου στα γραφεία του κόμματος.

    Την Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2006, η κ. Γιαννάκου θα γίνει δεκτή στις 11.00 με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ στις 12.00 θα υπογράψει ΤΟ Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Κϋπριο ομόλογό της Πεύκιο Γεωργιάδη, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

    Η Υπουργός θα συναντηθεί στις 13.00 με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια στη Βουλή.

    Στις 15.45 θα αναχωρήσει για το Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας και στις 16.30 θα αναχωρήσει για Αθήνα.

    [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, παραπέμποντας σε προηγούμενη δήλωσή του στην εφημερίδα "Χαραυγή", επανέλαβε ότι σε αυτό το στάδιο δεν τον απασχολεί η επαναδιεκδίκηση της προεδρίας του κράτους, ούτε και επιτρέπει στον εαυτό του να προβληματίζεται για μια τέτοια προοπτική.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ``Χαραυγή``, ο κ. Παπαδόπουλος είχε δηλώσει επίσης ότι προτού καν κάνει σκέψεις για το θέμα, είναι αναπόφευκτο να διαβουλευτεί με τα συνεργαζόμενα κόμματα, προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ούτε νύξη για το συγκεκριμένο θέμα.

    ``Εγώ έκανα τη δήλωση μου, είναι σαφής``, τόνισε, ερωτηθείς για τις προεδρικές εκλογές στο περιθώριο της τελετής επίδοσης των Ετήσιων Τιμητικών Χορηγημάτων για το 2006 στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Σε ερώτηση πότε θα ξεκινήσει να σκέφτεται για τις προεδρικές, δεδομένου ότι έχει απομείνει ένας χρόνος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι όσα είχε να πει τα είπε και δεν έχει τίποτα να προσθέσει.

    Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές έχει ξεκινήσει η σεναριολογία για τις προεδρικές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε ότι τα σενάρια για τις προεδρικές ξεκίνησαν μεταξύ των δημοσιογράφων.

    [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Συνάντηση μεταξύ του ΑΚΕΛ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), σε επίπεδο ηγεσιών, προωθείται μεταξύ των δύο κομμάτων για το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, ο οποίος παρέστη μαζί με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια σε δεξίωση που παρέθεσε στα κατεχόμενα ο Πρόεδρος του ΡΤΚ Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, με την ευκαιρία της 36ης επετείου από την ίδρυση του κόμματος.

    Ο κ. Κατσουρίδης είπε πως στο πλαίσιο της δεξίωσης, ο κ. Χριστόφιας είχε σύντομη συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Οπως είπε, κατά τη συνάντηση, ``εκφράστηκε η διάθεση και η πρόθεση των δύο πλευρών για λύση του Κυπριακού``, προσθέτοντας ότι ``δεν λέχθηκε τίποτα`` γύρω από το θέμα του ανοίγματος της οδού Λήδρας.

    Είπε όμως ότι ``κατά τη διάρκεια της δεξίωσης συμφωνήθηκε συνάντηση μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου μεταξύ των ηγεσιών των δύο κομμάτων με επικεφαλής τους κυρίους Χριστόφιας και Σογιέρ``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 28 December 2006 - 10:29:20 UTC